Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Jaar na de top: hoe iedereen er met 'stonks' letterlijk is ingestonken

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

7 Posts
| Omlaag ↓
  1. Habsnurker 21 februari 2022 13:37
    Hoe iedereen er met 'stonks' letterlijk is ingestonken

    Wat een suggestieve kop, en nog onwaar ook. Er zullen zat mensen zijn geweest die hier ritjes mee hebben gemaakt of op een andere manier een leuke zakcent mee hebben verdiend: voor elke koper is immers ook een verkoper.

    Het is niet mijn manier van beleggen, maar de afgunst spat er hier in de stukjes van AJ vaak vanaf. Terwijl er zat mensen als jij en ik zullen zijn die hiermee meer geld hebben verdiend dan jij en ik met onze MSCI World indexjes in 20 jaar voor elkaar gaan krijgen.
  2. [verwijderd] 21 februari 2022 13:52
    Pijnlijk voor de hip, groen en digitaal beleggers.
    Maar met een beetje vooruitziende blik kon je 3e en zeker 4e kwartaal 2021 inflatie zien aankomen.
    En teveel inflatie willen wij niet, en zeker de Duitsers niet, een stijgende lange rente was 1 en 1 is 2, onontkoombaar.
    Beleggen in banken en wat verzekeraars was de meest slimme anticiperende keuze.
    Aangevuld met olie en olie gerelateerd.
    Waarom zagen maar weinigen dat ?

    Teveel deskundigen hadden alleen oog voor groei-aandelen en verloren de klassieke waarde-aandelen uit het oog.
    Naast een 35% plus in 2021, staat ytd 2022 zo'n portefeuille nu 7% in de plus (was zelfs even 10%).
  3. forum rang 6 rene66 21 februari 2022 14:39
    In de VS zijn met name grote banken en hedgefunds bezig met een spel waarvan de markt de dupe is. De algo's draaien overuren en de algo's bepalen de richting van de markt voor meer dan 80%. De retailbeleggers zijn in de afgelopen maanden bijna al uit de markt geperst.

    Al die renteverhogingen tot wel zeven stappen is gewoon flauwekul, de rente gaat zekers omhoog maar in kleine stapjes en zal niet enorm omhoog gaan omdat anders de boel ploft. Zowel in de VS als in de EU. Voor goede aandelen zijn die beperkte renteverhogingen helemaal niet erg. Dat is bij alle andere rente verhogingen ook zo gebleken. Bij aandelen met fantasiewaarde is dat wel wel erg. Dat de algo's overuren maken zonder dat er wordt ingegrepen door de minister van Financiën in de VS is wel zeer opmerkelijk. Dat was onder Trump wel anders.

    De inflatie komt voor meer dan 50% direct en indirect van de prijs van brandstoffen (o.a. gas). Ook dat kan Biden heel snel drukken door een akkoord te sluiten met Rusland en olie te gaan pompen in eigen land. Op dat moment zal de inflatie zowel in de EU als in de VS flink afnemen.

    De FED is nu al gas aan het terugnemen ten aanzien van renteverhogingen. Als het spel rondom Oekraïne niet was geëscaleerd dan had de beurs nu alweer een stuk hoger gestaan. Veel banken maar ook verzekeraars hebben flinke kredieten uitstaan in Oekraïne. Als het daar misgaat moet je dus ook niet in banken zitten.

    Blijft dus over olie, maar als het conflict met Oekraïne positief beslecht wordt duikt ook de olie in elkaar. Als met al is het verstandig je portefeuille goed in te richten, maar je blijft afhankelijk van de wereldpolitiek.

    www.reuters.com/business/fed-official...
  4. Steven v. O. 21 februari 2022 18:07
    Het ergste aan afgelopen hoog liquiditeit/lage rente periode is dat het de betekenis van het prijssignaal sloopt. Markten zijn mijns inziens 'informatieverwerkingsmachines', maar in zulke excessieve periodes verliest prijs betekenis en worden markten informatie-arm.

    Dit getuigd zich in de afname van willekeur (toename van deterministisch reflexmatig gedrag), 1-richtingsverkeer (dispersie daalt/correlatie stijgt), te veel overeenstemming tussen participanten en zelfversterkende feedback. In dat soort markten is bijna iedereen een winnaar. Daarnaast zuigt dit soort markten de alpha uit goede analisten.

    Persoonlijk haat ik zulke markten, want mijn handel gedijt bij 2-richtingsverkeer (lichte willekeur).
    Maar het is niet alleen eigenbelang.

    Het is toch ook veel interessanter dat we kunnen discusseren over wat Meta werkelijk waard hoort te zijn, hoe veel renteverhogingen er komen, dat Tesla niet alleen maar kan stijgen en dat (bedrijfs)obligaties misschien wel 2 kanten op kunnen. We gaan het weer hebben over het hiaat tussen prijs en waarde.

    Dit maakt een markt. Het andere is gewoon een ordinaire polonaise - leuk voor sommigen, maar 0,0% informatief.

  5. Wintermans 22 februari 2022 11:19
    quote:

    Habsnurker schreef op 21 februari 2022 13:37:

    Hoe iedereen er met 'stonks' letterlijk is ingestonken

    Wat een suggestieve kop, en nog onwaar ook. Er zullen zat mensen zijn geweest die hier ritjes mee hebben gemaakt of op een andere manier een leuke zakcent mee hebben verdiend: voor elke koper is immers ook een verkoper.

    Het is niet mijn manier van beleggen, maar de afgunst spat er hier in de stukjes van AJ vaak vanaf. Terwijl er zat mensen als jij en ik zullen zijn die hiermee meer geld hebben verdiend dan jij en ik met onze MSCI World indexjes in 20 jaar voor elkaar gaan krijgen.
    Prima, het probleem met die mensen is dat ze denken dat het een kunst is, die alleen zij beheersen..
    en er daarom nu nog steeds vol inzitten..
7 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links