Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

'Rente omhoog, huizenprijzen omlaag'

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Royce Tostrams

Royce Tostrams werkt sinds eind jaren zeventig op de financiële markten, onder andere bij Rabobank, Robeco, IRIS en de ING Groep als hoofd van de afdeling Technische Analyse. Hij heeft eind negentiger jaren de Tostrams Groep opgericht. Dit bureau biedt onafhankelijke beleggingsadviezen op basis van technische analyse voor par...

Meer over Royce Tostrams

Recente analyses van Royce Tostrams

  1. 07:50 Nieuwe koopkansen aanstaande als de correctie doorzet 36
  2. 18 apr Olieprijs nog niet uitgebroken 59
  3. 17 apr Paniekbarometer springt op Alert-fase I 79

Reacties

29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Jurre 7 februari 2022 11:02
    Ik zie het niet gebeuren, in de video wordt gezegd dat we naar 4%(!) terug gaan. Door (niet TA) analisten wordt nu al voorspelt dat de rente uberhaupt dit jaar amper omhoog kan gaan, puur vanwege dat de economie dit niet aan kan. Zie bijvoorbeeld laatste podcast van ' deaandeelhouder'.

    Lijkt me weer een typisch voorbeeld van domweg een lijntje trekken en denken dat je de toekomst kan voorspellen. Als het allemaal zo simpel was.......
  2. florida_tower 7 februari 2022 11:02
    Royce, ik ben benieuwd hoe je hier naar kijkt: Als de marktrente in belangrijke mate wordt bepaald door het centrale bankbeleid en niet door marktsentiment, heeft het dan wel zin om kanalen, bodems en lijnen te tekenen op de rentegrafiek en daarop voorspelling voor de toekomst te doen? Immers, als in Frankfurt wordt besloten dat er de komende 5 jaar geen renteverhoging komt, dan klopt je analyse niet meer.
  3. LLinssen 7 februari 2022 11:06
    Een half procent erbij is bij een woning van 450.000 Euro scheelt ongeveer 77 Euro per maand.
    Waarvan we een deel weer netjes terug krijgen van de belastingdienst. We weten dat woningen in deze prijsklasse met zo'n 50 tot 70K worden overboden. De rentelasten van een half procent er bij zijn nog een stuk lager dan de hoeveelheid extra geld die er tegenaan wordt gesmeten om uberhaupt een woning te kunnen bemachtigen. Waarom zouden de huizenprijzen dan meteen dalen?
  4. [verwijderd] 7 februari 2022 11:29
    quote:

    taurus86 schreef op 7 februari 2022 11:18:

    Wees gerust. De donderbui op de huizenmarkt hangt bijna boven ons. Reken vanaf nu met 20% daling gemiddeld (= 25% van de stijging)
    Overbieden wordt weer onderbieden. Vraagprijs wordt basis voor maximale hypotheek. Nederlandse Bank gaat hierin het politieke voorwerk doen.
    Helemaal gelijk
  5. Peak 7 februari 2022 12:06
    Bubbels worden in gecontroleerd tempo leeggedrukt, komende 10 jaar. Dat is het beleid nou eenmaal. U zal uw bezit willen opgeven. Linksom, rechtsom. Lukt t niet met rente dan wel met belastingen. Eens dat technische analyse zn nut nu behoorlijk minder is. Het gaat om t beleid, niet zozeer om primair marktsentiment/ cijfers. U wordt bewust dagelijks op t verkeerde been gezet. Er is een tekort aan woningen, de prijzen zullen agv rente niet snel, hard dalen, overbieden kan teruglopen, dat wel. Banken zullen langzamerhand hun penibele situatie naar buiten brengen, rente verhogen, al dan niet op eigen nieuwe rente voet, los van marktrente.
    Wel wat geplande bouwaktiviteit, dat kan ook quarantaine kampen betreffen, overigens. Corona was slechts een oefening van het regime om te kijken hoever het kan gaan met het manipuleren van de markten en het volk. Ze hadden op meer gehoopt dan 60% angstspuiters. Straks staat u voor een lege winkel, even geen aandacht meer voor pandje 4 aankopen. Eerder verkopen aan iemand die wel mazzel had met zijn beleggingen, die belegde in regime welgevallige bedrijven. De Pelosi fondsjes zeg maar... Of in titels die buiten het systeem vallen, de BTC's van deze wereld en gestolde angst; goud/ zilver, voor het geval de overdracht van bezit het regime niet snel genoeg gaat en ze een te grote oorlog starten. Om uw aandacht af te leiden.
  6. B_B_B 7 februari 2022 13:16
    De overheid zorgt toch wel dat wonen duur wordt. Dalen de prijzen de komende jaren, dan zullen ze voorstellen voortaan de overwaarde bij verkoop fors te belasten (ingaand op het dieptepunt, wanneer niemand dat als een te groot bezwaar ziet), waarna de prijzen weer flink gaan stijgen en de woningbezitter zich vanzelf arm betaalt aan de overwaarde. (ik vraga me trouwens af hoe ze dat willen doen met het geld dat iedereen in zijn eigen woning steekt, waarmee ook flink waarde wordt verhoogd). En als voorgaande niet gebeurd, dan belasten ze gewoon het hele vermogen, en stoppen ze de woning in box 3: kassa. Rechts of linksom: de huizenbezitter is de klos. Wel "eerlijk" natuurlijk: zowel huurders als woningbezitters worden geplukt.

    Het zou me zelfs niet verbazen als ze een "Lagardetje" gaan doen: roepen dat de woningen als decennia te goedkoop zijn vergeleken met huren, en er dus zwaarder mag worden belast om daarmee het gemiddelde weer op peil te krijgen. 20 jaar terugrekenen: kassa.

    Whatever it takes: people should become poor and dependent (except the real rich).
  7. Heupie van Salland 7 februari 2022 13:38
    Voor de non-believers : De rente daalt al gestaag zo'n 30 jaar. Daarmee is de echte waarde van een huis opgepompt, van wat het waard was tot inmiddels wat men kon betalen. Woningmarkt klopt voor geen ene moer, 'n catostrofe. Nu zijn er gelukstreffers en komen er achter het net vissers of door NL regering achteraf benaderden. Regering is écht onbetrouwbaar. Dit is na de jaren '70 al enkele keren gebeurt, ja onderwater staan. Geldmarkt ( world wide) ziet wat NL regering voor giga bedragen wil uitgeven. De negatieve rente op NL staatsleningen zijn inmiddels positief en nu gaat de rente soms met dubbele cijfers omhoog. Tja veel rente van een klein getal zegt nog niet veel. Maar als NL kon wel eens fors rente gaan betalen. "DE" rente gaat dus omhoog. Dat is voor waardeaandelen niet een écht probleem, maar voor de nieuwe- en groeiers met geleend geld wél. ECB wil stoppen met opkopen van schulden en dan proberen de rente op te hogen om de enorme schuldenberg komende decennia te laten verdampen. Dit totdat de zuidelijke € landen nog nét niet omvallen.
    Huizen zijn schaars en inmiddels 30% boven nieuwbouwwaarde. De overbieders (excl de jubelpotters) die rente willen aftrekken en/of op 'n bepaald moment wel moeten aflossen moeten toch maar eens goed nadenken. Afijn, item is té complex.
  8. florida_tower 7 februari 2022 15:40
    Aan alle schreeuwers en doemscenario-voorspellers: Het valt allemaal wel mee. Ik heb onlangs een hypotheek voor €370.000 genomen tegen 1.7% rente. Als de rente op 4% had gestaan had ik tegen dezelfde netto maandlasten €320.000 geleend. Dat zou dus een hypotheek van 13% lager zijn. Dat gaat voorbij aan invloed van de krapte op de woningmarkt en de aanstaande loonstijgingen die moeten worden meegerekend. Uiteindelijk zal een veel hogere rente (4%) maar een beperkte invloed hebben op de woningprijzen, tenminste op de woningen waarop hypotheekrenteaftrek van toepassing is. Voor investeerders/verhuurders zal het meer invloed hebben.
  9. forum rang 5 Porscheknakker 7 februari 2022 15:48
    quote:

    We gaen erveur schreef op 7 februari 2022 15:36:

    Zolang er een groot tekort is aan woningen gaat de prijs niet naar beneden. Dit is nu eenmaal een van eerste economie lessen. De bewoners gaan niet massaal emigreren of in een kartonnendoos wonen. Dus geen paniek mensen.
    Jij hebt gelijk. De rest heeft geen idee.
    Zolang Nederland volgestopt wordt met mensen, zal er blijvend een woningtekort ontstaan.
    Tevens worden de materialen steeds duurder en gaan de loonkosten omhoog.
    Dit alles bij elkaar genomen zullen de woningprijzen blijvend hoog zijn.
    Een procentje rente erbij zal dit niet veranderen.

    Overigens alles zal blijvend duur worden.
    Dus de inflatie wordt steeds hoger.
    Daar hoef ik geen geleerde voor te zijn om dit te voorzien.
  10. Propje 7 februari 2022 16:40
    Het is goed dat de rente naar een normaal nivo gaat, en dus de huizen prijs ook. Maar uit eindelijk blijft de prijs op dit nivo en kunnen we voor wonen ons blauw betalen. Uiteindelijk komen we in een loonspiraal terecht niet zo zeer cao lonen maar meer van ik kan ergens anders meer verdienen
  11. florida_tower 7 februari 2022 16:59
    quote:

    Propje schreef op 7 februari 2022 16:40:

    Het is goed dat de rente naar een normaal nivo gaat, en dus de huizen prijs ook. Maar uit eindelijk blijft de prijs op dit nivo en kunnen we voor wonen ons blauw betalen. Uiteindelijk komen we in een loonspiraal terecht niet zo zeer cao lonen maar meer van ik kan ergens anders meer verdienen
    Precies. Ook binnen een niet-groeiendeCAO kan je in een loonspiraal terecht komen. Immers: je kan altijd onderhandelen over je ervaringsjaren en salarisschaal
  12. forum rang 4 Stephanus1987 7 februari 2022 18:31
    Hogere rente betekend daling LTI. Oftewel als mensen minder kunnen lenen vertaald dat door in drukkende ontwikkeling van huizenprijzen. Sentiment speelt ook nog een factor, nu gaat iedereen er vanuit dat huizenprijzen alsmaar stijgen. Als er een trendbreuk komt zijn mensen minder optimistisch ergo minder bereid tot overbieden. Tuurlijk het huizentekort zal drukken, maar denk dat het juist heel gezond is als we van de huidige gekte afstappen.
29 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links