Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Preview ECB-rentebesluit: wat heeft ‘Madame Inflation’ in de tas?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Erik Mauritz

Erik Mauritz is hoofd IEX Beleggersdesk.

Meer over Erik Mauritz

Recente artikelen van Erik Mauritz

  1. dec '22 De markt als mens 1
  2. nov '22 Is Genesis de volgende dominosteen? 1
  3. nov '22 Krijgt de markt weer een koude douche van de Fed?

Reacties

31 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. Soudant 3 februari 2022 17:32
    @Steven: Dank voor je waardeoordeel.

    Je eerste punt is onzin. JoJ cijfers en MoM cijfers zijn even zuiver. Je gebruikt ze om andere facetten te duiden in de ontwikkeling van inflatie, mits correct gebruikt en met de juiste berekeningsmethode. Ik gebruik MoM cijfers om te duiden dat de inflatie richting normaal beweegt na een piek in oktober 2021. Dat haal je niet uit de JoJ cijfers zoals gebruikt door de auteur van het artikel. Je verwijst naar een grafiek van het CBS waarin jaarcijfers worden gebruikt. Nogmaals daar haal je dat niet uit. Als je de informatie nergens op een presenteerblaadje kunt vinden, dan moet je het zelf gaan uitrekenen. Ik heb de HICP cijfers van Eurostat gebruikt in mijn berekening. En daar blijkt uit dat de MoM inflatie jan 2022 binnen 1 STDEV ligt van wat normaal is voor januari over een periode van 20 jaar. Dit itt de STDEV waarden voor oktober 2021 (4,75 STDEV), november 2021 (2.84 STDEV) en december 2021 (2.64 STDEV). Hierbij aanmerkend dat de berekening van de individuele maanden gebaseerd zijn op waarnemingen van alleen die maanden (20 waarnemingen van 2002 t/m 2021).
    Je argument dat je niet maanden met elkaar moet vergelijken is ook onzin. Mits je de waarden normaliseert met gelijke reeksen. Dat heb ik gedaan.

    En als laatste doe ik geen voorspellingen. Ik geef aan dat de lagging indicators wijzen op een inflatie die naar normale proporties toe beweegt. Daarom is er geen reden voor een renteverhoging.
  2. taurus86 3 februari 2022 17:49
    Elections, Elections en dan Euro crisis 3.0 . Macron zal tevreden zijn.
    Alle partijen die er toe doen, "moeten even de tijd krijgen om de was binnen te halen, voordat het gaat storten van de regen".

    Eerste teken: De Dienstensector begint overal te haperen en daar kan geen geld meer voor gecreëerd worden. Die sector zal zelf de tariefstijgingen (t.g.v Inflatie) moeten absorberen. "Veel Hoofdjes zullen weer (duurdere) Handjes moeten worden"
    Dynamiek; 'I love it'.
  3. forum rang 7 Kaviaar 3 februari 2022 17:51
    quote:

    Katsjinggg schreef op 3 februari 2022 11:58:

    tja dat "mevrouwtje" heeft enkel aandacht voor 2 dingen (die niet tot haar mandaat behoren trouwens) namelijk het beschermen van de Z- Europese landen tegen (te hoge) schulden en het forceren van de groene revolutie
    in in ware bourgeois stijl denkt ze over iedereen die niet tot haar "klasse" behoort en het nu zwaar heeft: "let them eat cake"
    Een typisch Frans karaktertje heeft deze dame….
  4. forum rang 7 Kaviaar 3 februari 2022 17:54
    quote:

    lonely wolf schreef op 2 februari 2022 19:59:

    loonprijsspiraal is inderdaad al lang gaande ,ik betwijfel of de inflatie 5% is denk hoger.Deze dame met handtassen van 8200 euro beseft niet ,dat de draagkracht

    Lagarde heeft 1 doel de zuidelijke landen uit de wind houden ,binnenkort ook de noordelijken door haar beleid is de geldverkwisting van de overheden hilarisch.Zelfs Rutte heeft het gratis geld ontdekt voor hobbyprojecten van D66.Alles voor 1 Europa wat het ook kost.Het heeft iig de democratie gekost en ik schat in over 2 jaar ook de rust op straat,dit gaat mis.

    Hobbyprojecten van D66.
    Ik had het niet beter kunnen omschrijven.

    De roze droom moet in stand gehouden worden!

    P.s. Het gaat D66 om de PR.
  5. Steven v. O. 3 februari 2022 18:13
    @Soudant
    Laten we ter illustratie niet inflatie nemen, maar bijv detailhandelsverkopen.
    Op het moment dat je in januari tov december -3% noteert is dat een schok. Wat blijkt, over de afgelopen 10 jaar noteert januari tov december gemiddeld -5%.

    Aha, het was dus niet zo slecht.
    Daar komt dus het "corrigeren voor seizoensinvloeden". En dit moet je steeds doen, maand, na maand, na maand. En dit wordt op zichzelf een aanname; je gaat je data moeten corrigeren met een aangenomen waarde, hoe goed deze ook is. Dit is wat jij doet met de StdDev verhaal, je "bepaald de aanname". Dit is statistisch niet onjuist, maar je voegt een aangenomen dimensie toe aan je dataset. Dit vind ik minder "zuiver".

    Ik heb een achtergrond in de horeca. Wat denk jij, als ze bij ons hotel een omzetpronose maakten voor de maand december. Dat ze dan naar november kijken, of liever naar de december vorig jaar?

    Hint! Als hotels hun decemberplanningen op november baseren, denk ik dat de biertjes half december al op zijn...
  6. Soudant 3 februari 2022 18:58
    Je begrijpt niet hoe ik het heb berekend. Maar precies zoals je het aangeeft. Als ik 20 waarnemingen heb voor een specifieke maand, en daar statistische berekeningen op los laat om die te normaliseren, dan haal ik alle externe invloeden uit de gegevens voor die maand (de bias) en krijg ik een vergelijkingscijfer dat bruikbaar is. Het heeft geen zin om januari 2022 te vergelijken met januari 2021 (of geheel 2020 te vergelijken met 2021), laat staan januari met juli, want dat kan door externe factoren negatief beïnvloedt worden. Echter, dat heb je niet als je een 20 waarnemingen van januari normaliseert door verwachtingswaarden en standaard deviaties te hanteren.

    Ik vergelijk dus niet een maand januari met een andere maand of met een unieke waarde uit de reeks januari, maar vergelijk puur de maand januari met de verwachtingswaarde, gebaseerd op 20 waarnemingen van de maand januari (2002-2021) en de daaruit voortvloeiende standaard afwijking. Vooral de standaard afwijking geeft hierin heel veel informatie: hoe dichter de waarde van de standaard afwijking bij 0 ligt, hoe dichter de waarde van, in dit geval de inflatie, ligt bij wat je mag verwachten van de inflatie voor de maand januari. Dat heb ik voor alle twaalf maanden gedaan en dat vergeleken met de daadwerkelijke waarden uit 2021 en januari 2022. En daaruit blijkt dat de standaard deviatie vanaf oktober afneemt van bijna 5, naar minder dan 1 voor januari 2022 (de 5 maanden voor oktober lagen ook binnen 1 s tov de verwachtingswaarde voor hun eigen maand). Dat betekent dus dat de waarde van de inflatie meer en meer beweegt naar wat je er van mag verwachten. De komende maanden zullen doorslaggevend zijn of deze trend doorzet of niet. Maar op dit moment kun je, op basis van de cijfers, de hypothese dat de inflatie tijdelijk lijkt, positief bekrachtigen. Daarmee is er op dit moment geen monetaire grondslag om de rente aan te passen.
  7. forum rang 9 josti5 4 februari 2022 11:32
    quote:

    HaddenZeHetMaarNietGedaan schreef op 3 februari 2022 11:41:

    [...]

    (...)Het verleden leert ons dat zodra bedrijven kosten doorberekenen het niet lang duurt voordat de consument de hand op de knip houdt.

    (...)
    Einde quote.

    Die consument houdt niet vrijwillig de hand op de knip, maar noodgedwongen.

    Hogere BTW, hogere ZKV, hogere pensioenpremie, hogere energiekosten, hogere benzineprijs, hogere gemeentelijke lasten: ze komen allemaal uit één en dezelfde portemonnee.

    En ja: dan blijft er veel minder vrij te besteden over.

    Komt bij, dat de (horeca)middenstand de opgelopen schade wil inhalen, dus woekerprijzen berekent.

    En zijn er de 'legale' zwarthandelaren: de supermarkten, de vakantiehuisjesverhuurders etc., die misbruik maken van de corona-ellende.

    Deze hele (maar nog steeds summiere) optelsom leidt tot enorme vrije bestedingsarmoede, maar dat is feitelijk al tientallen jaren het geval:

    Besteedbaar inkomen van huishoudens staat al bijna veertig jaar vrijwel stil

    economie.rabobank.com/publicaties/201...

    Er lijkt nu echter een versnelling van dit proces gaande te zijn, dank zij de Draghi's en Lagarde's van deze wereld.

    Nou ja: als je hun CV'S bekijkt, is het niet verwonderlijk...

31 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links