Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel PostNL Koninklijke AEX:PNL.NL, NL0009739416

  • 1,241 18 apr 2024 17:38
  • -0,077 (-5,84%) Dagrange 1,230 - 1,298
  • 2.916.414 Gem. (3M) 2,2M

Lange termijn en nieuwsberichten

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. .FRL 17 januari 2022 13:28
    Op het forum zijn veel betrokken mensen aanwezig. Ik kan heel vaak F5-en en dan is er altijd iemand met een nieuwe opmerking, inzicht of commentaar.

    Vaak gaat dit over de korte termijn en de koers van vandaag of over een uur.

    Wellicht kunnen we in dit draadje de lange termijn inzichten en nieuwsberichten verzamelen. Dan hoef ik iig niet te scrollen tussen alle betrokken mensen.

    De discipline om dit vol te houden is aan ons allen.

    Mede op verzoek:

    quote:

    !@#$!@! schreef op 17 januari 2022 12:56:

    [...]

    Er zouden 2 draden moeten zijn op dit forum. 1 voor het bespreken van nieuws en de fundamenten, aangevuld met verwachtingen en risico's die de koers bepalen.

    En een draadje waar mensen gezellige emotioneel de dagelijkse koersbewegingen kunnen bespreken en becommentariëren. Fijn kunnen roepen hoe, ondanks dat koersen alhoewel altijd een overal willekeurig en onvoorspelbaar bewegen, zei toch wel de kennis en macht hebben over hoe de koers van Postnl zou moeten bewegen en dat elke afwijking hiervan alleen maar kan komen door manipulatie.
    Het feit dat koersen helemaal niet te voorspellen zijn is natuurlijk een zotte gedachte.
  2. .FRL 18 januari 2022 08:13
    PostNL-CEO Verhagen benaderd als opvolger Elbers bij KLM'

    (ABM FN-Dow Jones) CEO Herna Verhagen van PostNL is voor de kerstdagen benaderd om topman Pieter Elbers op te volgen bij KLM. Dit meldde de Telegraaf maandag op basis van ingewijden.

    Vorige week werd bekend dat Elbers in mei volgend jaar zal vertrekken als topman. Verhagen zou door een headhunter zijn benaderd om het stokje over te nemen. Vooralsnog zou zij hebben bedankt voor het aanbod, aldus de krant.

    Verhagen zegt in een reactie tegen de Telegraaf niet te willen reageren op "geruchten". Philips wil de topvrouw als commissaris, schrijft de krant.

    Bron: ABM Financial News

    www.iex.nl/Nieuws/738009/PostNL-CEO-V...
  3. .FRL 25 januari 2022 08:30
    www.iex.nl/nieuws/738546/PostNL-boekt...

    PostNL boekt sterke resultaten
    Bericht delen via:

    LinkedIn
    Facebook
    Twitter
    WhatsApp
    Kopieer link
    Door ABM Financial News op dinsdag 25 januari 2022
    Views: 1.570
    PostNL boekt sterke resultaten
    Beeld: PostNL
    (ABM FN-Dow Jones) PostNL heeft in het vierde kwartaal naar eigen zeggen sterk gepresteerd. Dit maakte het postbedrijf dinsdagochtend bekend met de publicatie van voorlopige cijfers.

    De resultaten werden volgens PostNL beïnvloed door een sterk piekseizoen, vooral bij Mail in Nederland. Als gevolg komt de jaaromzet naar verwachting uit op circa 3.466 miljoen euro. Het vierde kwartaal droeg daar 936 miljoen euro aan bij, tegen 1.023 miljoen euro een jaar eerder.

    De genormaliseerde EBIT voor 2021 bedraagt naar schatting circa 308 miljoen euro, aan de bovenkant van de eerder afgegeven prognose van 280 tot 310 miljoen euro. PostNL zegt dat circa 80 miljoen euro naar verwachting eenmalig zal zijn als gevolg van de coronacrisis. In het vierde kwartaal boekte PostNL een EBIT van 93 miljoen euro tegen 140 miljoen euro in het vierde kwartaal van 2020.

    Er werden afgelopen jaar 384 miljoen pakketten bezorgd, een groei van circa 14 procent ten opzichte van 2020. In het vierde kwartaal daalde het pakketvolume met 5,3 procent, maar zonder het eenmalige effect van de coronacrisis bedroeg de volumegroei 9,1 procent. Het herstel van de internationale volumes heeft nog niet plaatsgevonden, aldus het postbedrijf, onder andere door verstoringen in de keten en hogere transportkosten.

    De ontwikkeling van de kasstromen was volgens het postbedrijf zeer sterk, met een vrije kasstroom van circa 288 miljoen euro in 2021. Dat is hoger dan de eerdere prognose van 250 tot 280 miljoen euro en heeft geleid tot een verdere verbetering van de financiële positie.

    "De financiële slagkracht van de onderneming maakt in combinatie met het beleid voor kapitaalallocatie een programma voor de inkoop van eigen aandelen mogelijk, een blijk van vertrouwen in de succesvolle uitvoering van de strategie voor de langere termijn", aldus het bedrijf.

    PostNL wil verspreid over 2022 en 2023 voor 250 miljoen euro eigen aandelen inkopen om het veronderstelde verwateringseffect van de uitgegeven aandelen in relatie tot dividenden in de periode 2021-2023 te neutraliseren. "De succesvolle uitvoering van de strategie biedt vertrouwen in de bedrijfsresultaten op de langere termijn en in het vermogen tot cashgeneratie", aldus PostNL.

    "Het dividend ontwikkelt zich in overeenstemming met de bedrijfsresultaten", aldus PostNL.

    Uitgaande van de voorlopige jaarcijfers is de leverage ratio eind 2021 naar verwachting circa 0,5. De ratio mag de 2,0 niet overtreffen.

    Outlook

    PostNL verwacht voor het lopende jaar een EBIT die in grote lijnen overeenkomt met het genormaliseerd EBIT in 2021, aangepast voor het veronderstelde eenmalige effect vanwege de coronacrisis van 80 miljoen euro. Daarbij worden de verbeterde resultaten bij Pakketten naar verwachting deels tenietgedaan door lagere resultaten bij Mail in Nederland. Ook zullen er aanloopkosten voor nieuwe sorteercentra zijn, maar ook voor de versnelling van de digitale transformatie en hogere pensioenkosten. Verder verwacht het postbedrijf een beperkt herstel van de internationale activiteiten in de eerste helft van dit jaar in vergelijking met de tweede helft van 2021.

    De vrije kasstroom komt naar verwachting uit onder die van 2021, vanwege een lagere gerapporteerde EBIT, een toename van de investeringen, verwachte hogere betalingen van en aan andere postbedrijven buiten Nederland, en eenmalige opbrengsten in contanten door desinvesteringen in 2021.

    Het totaalresultaat zal zich in lijn met de EBIT ontwikkelen.

    PostNL komt op 28 februari met volledige jaar- en kwartaalcijfers.
  4. .FRL 3 februari 2022 09:38
    nos.nl/artikel/2415520-postnl-beboet-...

    PostNL krijgt een boete van 2 miljoen euro van toezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM), omdat het bedrijf de norm voor tijdige postbezorging in 2019 niet heeft gehaald. Die norm komt erop neer dat 95 procent van de brievenbuspost de volgende bezorgdag in de bus moet liggen. PostNL haalde in 2019 94,34 procent. Het cijfer is een gemiddelde over het hele jaar.

    Zelf wijt PostNL het niet halen van de norm aan overmacht: er waren problemen in het netwerk van bezorger Sandd, die in 2019 door PostNL werd overgenomen. Om die op te lossen ging PostNL grote hoeveelheden partijenpost via zijn eigen netwerk bezorgen en daardoor kwam de brievenbuspost in het gedrang.

    Maar de ACM bestrijdt dat er sprake was overmacht. PostNL heeft gewoon niet goed op die problemen bij Sandd geanticipeerd en bovendien stond de postbezorging in de periode van de overname al onder druk, zegt de waakhond.

    Strakke normen
    In Nederland is PostNL aangewezen als uitvoerder van de zogenoemde universele postdienst (UPD). Voor die dienst gelden strakke normen voor tijdige bezorging van brievenbuspost (dat wil zeggen: van dinsdag tot en met zaterdag in minimaal 95 procent van de gevallen de volgende bezorgdag).

    Voor gewone post haalde PostNL die norm dus niet, maar bij medische en rouwpost, die ook op maandag moet worden bezorgd en waarvoor dezelfde norm geldt, ging het wel goed.

    Ook wat betreft de beschikbaarheid van postvestigingen met een volledig dienstenpakket haalde PostNL de norm. 95 procent van de inwoners van Nederland moet binnen een straal van vijf kilometer zo'n vestiging kunnen vinden. In 2019 was dat mogelijk voor 99,7 procent van de Nederlandse bevolking.

    Buiten plaatsen met meer dan 5000 inwoners moet minimaal 85 procent van de beschikbare diensten binnen vijf kilometer te vinden zijn. Ook dat was in orde: dat was het geval voor 97,9 procent van de inwoners.
  5. .FRL 3 februari 2022 09:39
    www.postnl.nl/over-postnl/pers-nieuws...

    Den Haag,?3 februari 2022 – PostNL tekent bezwaar aan tegen een boete van?€2?miljoen?die de Autoriteit Consument & Markt (ACM) heeft opgelegd aan het bedrijf.

    Wettelijk is bepaald dat ten minste 95 procent van de brievenbuspost de eerstvolgende dag moet worden bezorgd. PostNL haalde in 2019 dat percentage net niet, maar vindt dat er sprake was van overmacht vanwege onverwachte extra post uit het Sandd-netwerk. De ACM had daar rekening mee moeten houden.
    Na de transactie in oktober 2019 om de postnetwerken van Sandd en PostNL samen te voegen, bleek het netwerk van Sandd niet meer in staat om grote hoeveelheden post te bezorgen. Voorafgaand aan de transactie was PostNL, vanwege wettelijke restricties op het uitwisselen van informatie, niet op de hoogte van de operationele stand van zaken bij Sandd.

    Maatschappelijk belang

    PostNL moest daarom onverwacht en eerder dan gepland veel extra post via zijn eigen netwerk bezorgen, terwijl de integratie van de netwerken nog niet was afgerond. Het ging hier om post waarvoor de wettelijke norm van 95 procent niet geldt maar die wel van groot maatschappelijk belang is, waaronder post van ziekenhuizen en overheidsinstanties. Uiteindelijk kwam PostNL hierdoor over 2019 0,3 procent te kort om aan de wettelijke norm te voldoen.

    Bezwaar?tegen het besluit?

    PostNL is van mening?dat de ACM onvoldoende rekening heeft gehouden met de bijzondere omstandigheden in 2019. Het enige alternatief dat PostNL toen had, was om de post uit het? Sandd-netwerk te laten staan. In dat geval zouden veel brieven niet zijn bezorgd. Die keuze heeft PostNL niet gemaakt, want klanten moeten kunnen rekenen op een bereikbare, betrouwbare en betaalbare postbezorging. PostNL tekent dan ook bezwaar aan bij de ACM tegen?dit boetebesluit. De boete komt ten laste van het boekjaar 2021 en heeft geen invloed op de voorlopige genormaliseerde EBIT voor 2021 die PostNL op 25 januari jl. heeft gepubliceerd.
  6. forum rang 6 !@#$!@! 3 februari 2022 16:16
    quote:

    .FRL schreef op 18 januari 2022 08:19:

    www.fnv.nl/nieuwsbericht/sectornieuws...

    Gapend gat tussen loonbod PostNL en looneis FNV, BVPP en CNV
    ben erg benieuwd hoe dat gaat aflopen. Er zijn immers enorme tekorten overal. Flinke loonstijgingen lijken dus logisch. De vraag is of PNL hier voldoende rekening mee heeft gehouden in zijn vooruitzichten van structureel hogere marges ?
    Je zal toch een goede werkgever moeten zijn om mensen aan je te kunnen blijven binden.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Het is water naar de zee dragen: prognose PostNL valt vies tegen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links