Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

38.985 Posts
Pagina: «« 1 ... 1681 1682 1683 1684 1685 ... 1950 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 3 januari 2022 03:12
    KLIMAATEFFECTEN OP DE RIJN
    (een fantastisch leuk verhaal, voor geïnteresseerden hier: echt lezen!)

    Ik meen met mijn professionele verleden verstand van rivieren te hebben, maar de presentatie in de bijlage bevatte voor mij toch een paar eye openers.

    Het verhang (de helling) van de bedding tussen Lobith en Gorkum is sinds 1950 afgenomen. Oorzaak: 'river training':
    "A narrower channel requires a smaller slope to transport the same amount of sediment supplied from upstream."
    Patsboem, lekker kort van stof en toch raak.

    De beddingdaling boven Nijmegen is ca 10x zo groot als de zeespiegelrijzing. Huh??
    Maar het staat er echt:
    The rate of channel incision in the upper Dutch Rhine (about 2 cm/year) is one order of magnitude larger than the current rate of sea level rise (about 3 mm/year).

    Dat alles beïnvloedt de verdeling van het Rijnwater. In mijn tijd was de vuistregel: bij Pannerden 2/3de naar de Waal en 1/3de naar de Rijntak, en bij Westervoort weer 1/3de naar de IJssel. Dat dreigt te veranderen.
    "This affects flood safety of the downstream branches, as the level of protection is designed according to a certain partitioning of the water discharge between the downstream branches."

    Zandsuppletie bij de kust? Nee, ook bij Lobith!
    "German water authorities have successfully reduced or mitigated channel incision in the
    German Rhine through repeated and extensive sediment nourishments since 1978. In the Netherlands, Rijkswaterstaat has started to add sediment to the Bovenrijn reach in 2016 as part of a pilot field project."


    Gokker krijgt nog gelijk: de mens beïnvloedt wel degelijk de sedimentafvoer door rivieren. Maar op een totaal andere manier dan hij voor ogen had.
  2. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 3 januari 2022 03:47
    VERVOLG

    Met de Bovenrijn (de 'rechter tak' bij Pannerden) zijn helemaal rare dingen aan de hand. In het Pannerdens Kanaal daalde de bodem t.o.v. het NAP sinds 30 jaar minder dan in de Waal, en verderop helemaal niet meer.
    Tegelijk nam de gemiddelde korrelgrootte van het bodemmateriaal daar in 20 jaar toe van 1 mm tot 10 mm. Daar staat mijn verstand als voormalig 'river engineer' bij stil.

    Het verschil is essentieel. Korrels van plm 1 mm worden onder gemiddelde afvoercondities als rollend 'bodemtransport' * meegevoerd (en vormen dan rivierduinen, maar dat is een ander verhaal).
    Korrels van 10 mm (zeg maar klein grind) komen pas in beweging bij hoge afvoeren.

    De fantastische Astrid Blom zegt hierover:

    Hence, the Bovenrijn has become a gravel-bedded river within a period of merely 20 years. Important questions here are the following: what are the causes of the coarsening wave; does the coarsening wave proceed further downstream, at what pace does the wave migrate downstream; what are the implications of the bed surface coarsening regarding channel incision; what are the implications of the channel incision and surface coarsening regarding the key river functions flood safety, navigation, and ecology; and how does the coarsening interact with the effects of climate change?

    Stof tot nadenken.

    * Dit bodemtransport is een deel van de sedimentafvoer naar de oceanen waar de vorige posts hier over gingen. Veel van het fijnere sediment wordt als suspensie meegevoerd. De verdeling over bodem vs suspensie kan sterk variëren. In benedenrivieren overheerst veelal het suspensietransport.

  3. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 3 januari 2022 04:40
    VERVOLG 2
    (Speciaal voor New dawn)

    In een veel eerdere discussie 'doceerde' ik aan New dawn dat de zeespiegel hoogstens tot 30-40 km van de monding invloed heeft op de waterstand in rivieren. Dus tot hoogstens tot Hattem in de IJssel, en Gorkum in de Waal.
    Dat is nog steeds een waarheid als een koe, maar alleen op korte termijn.

    Op de langere termijn gaan sedimentatie- en erosieprocessen een rol spelen. Wederom Astrid Blom:

    "It is often mistakenly believed that the effect of the downstream water level (sea level and its increase) is limited to the river’s backwater reach. However, due to the associated decrease of the flow velocity, sea level rise leads to additional sediment deposition in the downstream part of the delta, which results in an aggradational adjustment wave that migrates upstream.
    For instance, after 25 years of sea level rise at a rate of 3 mm/year, the rate of water level rise at a position 100 km upstream from the river mouth equals 1 mm/year. The rate of water level rise at this upstream position increases with time, with a maximum rate of 3 mm/year. "


    Effe in gewoon Hollands: als de zeespiegel in 2100 met 30 cm gestegen is, stijgt het water 100 km verderop in de rivieren met 10 cm. Dus, vanwaar de paniek bij Wageningen of Ochten?
    Ik was ooit zelf betrokken bij hoogwaterberekeningen in onze rivieren. Geloof me, we namen veel grotere veiligheidsmarges dan 10 cm.

    Amersfoort aan Zee is echt nog heel ver weg.
    - - - - - - -

    Tot slot de beste naamgrap ooit. De naam van de burgemeester van Ochten tijdens het beruchte hoogwater in 1995 was: burgemeester Zomerdijk.
    Om je te bescheuren.

  4. forum rang 6 haas 3 januari 2022 06:55
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 3 januari 2022 03:47:

    VERVOLG

    Stof tot nadenken.

    Ik ben geen deskundige, maar wat geeft het u stof om na te denken

    PS: al sinds 2012 (hier ook zo nu en dan ook hier geschreven op KK) is mij mening:
    er wordt gezegd dat het water 2 meter zal stijgen:
    dan vind ik:
    na 1000 jaren landwinning en "vechten tegen het wassende water wordt het imo
    tijd om het Deltagebied(Nederland/West Belgie/ Noord-West Duitsland) van West EU te ontruimen de komende 50 jaren.

  5. forum rang 10 voda 3 januari 2022 07:45
    In overstroomde sponsstad Zhengzhou twijfelen inwoners niet aan de klimaatopwarming
    Anouk Eigenraam 2 jan   21:52

    Nederland worstelt met klimaatverandering. Hoe staat het in andere landen? China zoekt een deel van de oplossing in het creëren van ‘sponssteden’, die hevige regenval moeten absorberen.

    Foto: Aly Song/Reuters

    De dag dat de Jingguang verkeerstunnel in Zhengzhou blank stond, stak Su de weg over via het viaduct. Beneden hem stonden verschillende auto’s vast terwijl het kolkende water de wagens verzwolg. In de verkeerstunnel verdronken officieel zes mensen. ‘Niemand kon hen redden, ze konden geen kant op’, zegt Su. Toen hij thuis kwam en vanuit zijn flat naar beneden keek, zag hij dat de elektriciteit bij de universiteitsziekenhuizen uitgevallen was. ‘Het was er aardedonker.’ De zandzakken liggen nog steeds opgestapeld tegen de buitenmuur van de ziekenhuizen.

    Su's winkel in inktstempels tegenover de tunnel stroomde ook over. Aan het lichte kleurverschil op de muur te zien is hoe hoog het water stond: zo'n 1,5 meter. 'Verschillende spullen zijn weggespoeld, alleen mijn printer die op een plank stond, heeft het overleefd.’ De winkeleigenaar maakt zich zorgen over de opwarming van de aarde: ‘Ik merk dat het klimaat verandert. De winter is niet zo koud meer als vroeger, ik hoef in mijn zaak dit jaar niet eens meer de extra kachel aan te zetten.’

    Zwaarste overstromingen
    China zag vorig jaar de zwaarste overstromingen sinds 1998. Maar liefst 21 grote rivieren stroomden over. Zhengzhou had te maken met een overstroming die slechts een keer in de duizend jaar voorkomt. Na dagen van flinke regenval stroomden grote delen van de stad over, zo’n driehonderd mensen kwamen om. Meer dan 800.000 mensen, ook uit de omgeving, moesten geëvacueerd worden.

    Wat de gebeurtenis extra pikant maakte, is dat Zhengzhou sinds 2015 een van de 37 zogeheten ‘sponssteden’ is. China heeft dit concept van steden die extra veel regenwater kunnen opnemen omarmd om de gevolgen van klimaatopwarming op te vangen. In die steden zijn daarom speciale parken, groene zones, wetlands, ondergrondse waterdepots en natuurgebieden aangelegd.

    China heeft het concept van sponssteden die extra veel regenwater kunnen opnemen, omarmd om de gevolgen van klimaatopwarming op te vangen
    Zo is ook in Zhengzhou een moeraspark en een groene strook in het noordelijke district van de stad verrezen langs de rivier. Een ander sponspark in het zakendistrict is nog in aanbouw. Sponssteden zouden zo’n 25-30 millimeter regen per 24 uur kunnen opvangen, volgens het Chinese 'KNMI' valt dat onder ‘zware regenval’. De meeste Chinese steden hebben normaal gesproken te maken met regenval die valt binnen deze bandbreedte. Maar in Zhengzhou viel afgelopen zomer bijvoorbeeld al bijna 202 millimeter per uur en 624 millimeter in 24 uur. Zijn sponssteden het antwoord op klimaatopwarming?

    Overvallen
    Het is een farce zegt taxichauffeur Chang verontwaardigd. ‘Hoezo zijn wij een sponsstad? De stedelijke planning en bouw is een rommeltje.’ Als hij denkt aan het ondergelopen metrostation, wordt hij weer emotioneel. Er kwamen veertien mensen om, maar volgens hem vielen er veel meer doden. De beelden van passagiers die vastzaten in hun metrostel dat volliep waren huiveringwekkend.

    Foto: Wang Fuxiao/Getty Images
    In een later gepubliceerde reconstructie van het Chinese medium Sixthtone is te lezen hoe de lokale autoriteiten overvallen werden, en hoe onder meer door bureaucratie hulp voor veel mensen te laat kwam. ‘Het meteorologisch instituut had al vijf alerts gegeven om bedrijven en scholen te sluiten. Maar de metro reed toen nog steeds en ik zag dat gemeentewerkers in de regen gewoon nog bloembedden aan het prepareren waren.’

    Fotograaf Li is ook geschrokken van de heftige regen. ‘De stad had nog nooit zoveel regen gezien. Er was geen tijd om het water tegen te houden. Dat maakt me een beetje bezorgd, want er lijkt geen masterplan te zijn om dit aan te kunnen.’

    Hij staat aan de rand van het sponspark foto’s te maken van de omgeving voor het vastgoedbedrijf waar hij voor werkt. De dag van de overstroming was hij net elders in de stad aan het werk. Hij denkt iets positiever over zijn sponsstad. ‘Je zag dat het oude stadshart, waar ook mijn bedrijf zit, helemaal onder water stond. Terwijl het nieuwe district amper is overstroomd, ook omdat de riolering daar beter is.’

    Godfather
    Kongjian Yu, stedenbouwkundige en hoogleraar landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Peking, is heilig overtuigd van de capaciteit van sponssteden om overtollig water op te nemen. Yu wordt alom gezien als de godfather van de sponssteden. Zijn ontwerpbureau Turenscape heeft in heel China sponsprojecten in zo’n dertig steden aangelegd. Hij is een felle verdediger van het concept, ondanks kritische kanttekeningen van andere experts.

    Als kind verdronk Yu bijna in een wild stromende rivier toen de grond aan de oever plots onder zijn voeten wegzonk. Hij kon zich nog net vastgrijpen aan plantenwortels en zichzelf zo op de kant hijsen. De gebeurtenis overtuigde hem van de noodzaak om natuur, vegetatie en begroeiing in te zetten om water te managen. ‘Je kan water niet bevechten, je moet het laten stromen’, zei hij in eerdere interviews.
  6. forum rang 10 voda 3 januari 2022 07:45
    Deel 2:

    ‘Een sponsstad is een revolutie’, laat hij weten over de e-mail. ‘Het is veel weerbaarder dan de grijze infrastructuur van betonnen muren, afvoerpijpen en waterpompen die veel ingenieurs nog steeds zien als oplossing tegen overvloedig water. Maar dat is een wetenschappelijk onverantwoorde houding en lijkt meer samen te hangen met commercieel belang van bouwers.’

    Begin bij Yu niet over Zhengzhou. Dat noemt hij een klassiek voorbeeld van een slechte uitvoering van het concept. ‘Als vuistregel moet een stad een tiende tot een derde van zijn oppervlak vergroenen om genoeg water te kunnen absorberen en opslaan, en de capaciteit gelijkmatig verdelen over de stad.’

    ‘Als vuistregel moet een stad een tiende tot een derde van zijn oppervlak vergroenen om genoeg water te kunnen absorberen en opslaan, en de capaciteit gelijkmatig verdelen over de stad.’
    Kongjian Yu, stedenbouwkundige en hoogleraar landschapsarchitectuur aan de Universiteit van Peking
    Ondergrondse garage
    Toch is dat precies waar Faith Chan, overstromingsexpert van de University of Nottingham Ningbo in Zhejiang, vraagtekens bij zet. ‘Sponssteden zijn een doorbraak voor stedelijk watermanagement. Het verbetert de biodiversiteit in een stad, herstelt de natuur, het ecosysteem en leidt vaak tot modernisering van de riolering. Maar met de huidige absorptierichtlijnen is het niet bestand tegen extreem weer zoals in Zhengzhou.’

    Het probleem is volgens Chan dat elke stad anders is. ‘Veel steden hebben geen ruimte voor een groot natuurpark.’ Peking is hier een goed voorbeeld van, weet de correspondent uit eigen ervaring. De stad, die grotendeels een betonnen bouwwerk is, lijkt totaal niet toegerust op veel regen. Al na een paar flinke regenbuien staan straten nagenoeg blank.

    Chan denkt dat van Nederland veel te leren valt. ‘Jullie lopen voorop als land dat weet hoe met water om te gaan. Kijk bijvoorbeeld naar Rotterdam, dat gebruikt ondergrondse parkeergarages die ze kunnen laten onderlopen. Dat is slim en niet duur want die garage heb je toch nodig. Chinese overheden moeten ook kijken naar dat soort oplossingen.’

    Het is niet het enige, zegt de verkoper van een toko die gefrituurde kip verkoopt, die liever niet met haar naam in de krant wil. Het kleine eethuisje is er een in een heel rijtje tegenover het metrostation dat afgelopen zomer onderliep. Vorig jaar is de weg opnieuw bestraat met waterabsorberende stenen, vertelt ze. ‘Dat helpt een beetje op regendagen.’ Maar niet op die fatale dag uiteraard. ‘Het water kwam tot aan mijn borst.’

    Ze maakt zich grote zorgen over de klimaatopwarming. Volgens haar moeten Chinezen minder consumeren. Ze wijst op haar zoon achterin de zaak. ‘Jonge mensen verspillen tegenwoordig zo veel voedsel, ze bestellen de hele tijd afhaal en kopen enorm veel spullen online. Ik probeer zelf zo min mogelijk eten te verspillen en gebruik alles van de kippen die ik verkoop. Het is zonde, vroeger waren we een zuinig land’, verzucht ze. ‘Maar jongeren luisteren niet meer.’

    Lees het volledige artikel: fd.nl/samenleving/1424450/in-overstro...
  7. forum rang 4 New dawn 3 januari 2022 08:40
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 2 januari 2022 16:44:

    [...]
    Waar slaat die 34% nu op, en hoe kom je eraan?

    Mogelijk heb ik het mis, maar ik had dit gevonden:

    Between 1993 and 2010 the rate of global mean sea level rise was 3.2 mm per year. Thermal expansion of the oceans accounts for 34% of that, at a rate of 1.1 mm per year.

    nckingtides.web.unc.edu/2017/07/12/th...

    Maar mocht dit niet kloppen, het ging uiteindelijk om de combinatie van smeltwater en expansie. Beide zijn een gevolg vd globale opwarming. Algemene consensus is dat de mens de oorzaak hiervan is.

  8. forum rang 4 New dawn 3 januari 2022 09:32
    Bodemerosie ontstaat ook door de klimaatverandering. De grond in bepaalde gebieden wordt droog, daarna waait het weg. Soms belandt het na een regenbui in een rivier en gaat richting zee. Dus wind en water zijn factoren, waarbij opwarming mogelijk maakte dat dit proces op gang kwam.

    Ook was er wanbeheer zoals in Uzbekistan die de Aralzee gedeeltelijk liet opdrogen. Daar zijn nu zandstormen een plaag voor de bevolking. Voor de productie van katoen werd water aan het meer onttrokken.

    Landbouwgrond erodeert agv de klimaatverandering waardoor in Afrika mensen besluiten richting Europa te trekken.

  9. [verwijderd] 3 januari 2022 10:05
    quote:

    New dawn schreef op 3 januari 2022 09:32:

    Bodemerosie ontstaat ook door de klimaatverandering. De grond in bepaalde gebieden wordt droog, daarna waait het weg. Soms belandt het na een regenbui in een rivier en gaat richting zee. Dus wind en water zijn factoren, waarbij opwarming mogelijk maakte dat dit proces op gang kwam.

    Ook was er wanbeheer zoals in Uzbekistan die de Aralzee gedeeltelijk liet opdrogen. Daar zijn nu zandstormen een plaag voor de bevolking. Voor de productie van katoen werd water aan het meer onttrokken.

    Landbouwgrond erodeert agv de klimaatverandering waardoor in Afrika mensen besluiten richting Europa te trekken.

    Volgens mij is bodem erosie primair een gevolg van ontbossing in combinatie met het bewerken (ploegen) van akkers en slechts een indirect gevolg van de klimaat opwarming.
    De Huang He is wel het prominentste voorbeeld, waar dit proces al duizenden jaren aan de gang is. Het zorgt er ook voor dat regenwater sneller afvloeit wat tot meer overstromingen voert in de benedenlopen. De recente ravage om het drielanden punt was mede het gevolg van deze versnelde ontwatering.

    Er zijn streken waar de neerslag toeneemt (zoals bij ons) en er zijn streken waar de neerslag afneemt (b.v. Middellandse Zee gebied). In elk geval breiden de woestijnen zich uit en ook daar helpt de mens mee. Dijkwacht mag hier van mij vraagtekens achter zetten, maar de feiten liggen op tafel.
  10. forum rang 4 New dawn 3 januari 2022 10:35
    quote:

    gokker schreef op 3 januari 2022 10:05:

    [...]

    Volgens mij is bodem erosie primair een gevolg van ontbossing in combinatie met het bewerken (ploegen) van akkers en slechts een indirect gevolg van de klimaat opwarming.
    De Huang He is wel het prominentste voorbeeld, waar dit proces al duizenden jaren aan de gang is. Het zorgt er ook voor dat regenwater sneller afvloeit wat tot meer overstromingen voert in de benedenlopen. De recente ravage om het drielanden punt was mede het gevolg van deze versnelde ontwatering.

    Er zijn streken waar de neerslag toeneemt (zoals bij ons) en er zijn streken waar de neerslag afneemt (b.v. Middellandse Zee gebied). In elk geval breiden de woestijnen zich uit en ook daar helpt de mens mee. Dijkwacht mag hier van mij vraagtekens achter zetten, maar de feiten liggen op tafel.

    Ontbossing is ook een groot probleem. De bodem is niet meer afgeschermd. Ontbossing ontstaat door de klimaatopwarming en ook weer door wanbeheer. (houtkap, daarna landbouw) ) Hoe dan ook is de natuurlijke balans weg door menselijk handelen.

    In warme gebieden waar de bodem niet meer is afgeschermd onstaat droogte. Water kan dan snel verdampen.
    Erosie onstaat.

    Landbouw-erosie is een factor. Ik zou niet weten in hoever het de erosie bepaalt. Het is natuurlijk een gevoelig onderwerp: voedselproductie.

    De feiten kun je niet omheen. China heeft zijn eigen wanbeheer, dat is wel duidelijk.
  11. forum rang 6 Take a sisi 3 januari 2022 21:18
    Goed gesproken New Dawn - hoe dan ook is de natuurlijke balans weg door menselijk handelen -

    Het lijkt misschien niet de juiste insteek om het nieuwe jaar af te trappen , maar het volgende is in mijn ogen onvermijdelijk , de truuk is het te accepteren en tegelijkertijd er het beste van te maken .

    Afhankelijk zullen we altijd blijven dat is simpelweg het systeem waarin wij mee draaien , benzine diesel en gas en dan nu even de elektrische auto , ja de mensheid gebruikt zijn intelligentie om theorieën tot op de bodem uit te diepen , is trots op zijn wellicht nieuwe ontdekking maar blind voor het feit dat we als mens steeds meer afhankelijk worden van hetgeen we zelf gecreëerd hebben .
    Dit is het systeem we kappen oeroude bossen en dat systeem strekt zich met de dag steeds verder uit .
    Het is allemaal geoorloofd want we doen aan herplanting ( tuurlijk )
    De mensen ontnemen zich de vrijheid en hoe bizar , ze worden daar door de wetenschap voor op de borst geklopt .
    De economie breidt zich uit en maak ons wijs dat we dingen die machines uitspuwen , nodig hebben , terwijl als we even stil staan bij het feit of dit werkelijk zo is , we zien hoe we onszelf voor de gek houden .
    Vooruitgang is hetgeen waar kapitalisten de shit graag in willen verpakken , in werkelijkheid slopen we alles en hebben de meeste onder ons geen andere keuze dan er in mee te draaien .
    Het lot leidt uiteindelijk onherroepelijk tot een eindpunt, dit proces kunnen we verpakken te beginnen met het individu vervolgens komen de aanhangers en uiteindelijk treft het ons alle .

    - Gaan
    - Verder gaan
    - Vergaan

    Waardeer wat we nog hebben , beter wordt het niet meer .

    Amen .
  12. forum rang 6 haas 5 januari 2022 07:51
    quote:

    haas schreef op 3 januari 2022 06:55:

    [...]

    Ik ben geen deskundige, maar wat geeft het u stof om na te denken

    PS: al sinds 2012 (hier ook zo nu en dan ook hier geschreven op KK) is mij mening:
    er wordt gezegd dat het water 2 meter zal stijgen:
    dan vind ik:
    na 1000 jaren landwinning en "vechten tegen het wassende water wordt het imo
    tijd om het Deltagebied(Nederland/West Belgie/ Noord-West Duitsland) van West EU te ontruimen de komende 50 jaren.

    het begin van de ondergang ? :)
    ======================================
    Miljoenenproject Marker Wadden zakt weg in blubber: ‘Als je slib op slib gooit, blijft het zakken’
    De Marker Wadden in het Markermeer verzakken en verdwijnen zonder menselijk ingrijpen onherroepelijk onder water. Dat zegt de gerenommeerde expert prof. dr. ir. Bart Schultz uit Lelystad. Hij noemt het miljoenenproject daarom een ‘totaal onzalig plan’. Volgens Natuurmonumenten is alles onder controle, maar is er wel blijvend onderhoud nodig.

    Anne Boer 05-01-22, 07:00
    0 REACTIES
    De Marker Wadden. Archipel van kunstmatige eilanden in het Markermeer. Aangelegd met zand, klei en slib uit dat meer. Pronkstuk van Rijkswaterstaat en Natuurmonumenten. Vogelparadijs. Maar hoelang nog?

    Volgens emeritus hoogleraar prof. dr. ir. Bart Schultz (74) uit Lelystad is hier letterlijk geld in het water gegooid en gaan de eilanden zonder voortdurend menselijk ingrijpen kopje onder.

    meer info/foto.
    www.destentor.nl/flevoland/miljoenenp...
  13. forum rang 8 het zwaard 5 januari 2022 08:26
    Wanneer stopt deze onzin :

    Bitcoin verbruikte afgelopen jaar evenveel elektriciteit als Verenigde Arabische Emiraten
    De digitale munt Bitcoin zou de laatste 12 maanden in totaal 122.4 terawattuur (tWh) elektriciteit hebben verbruikt. Dat is meer dan het jaarlijkse elektriciteitsverbruik van Argentinië (121.8 tWh) en evenveel als het verbruik van de Verenigde Arabische Emiraten. De cijfers zijn niet definitief, maar zijn een schatting van de Britse University of Cambridge. Aangezien de populariteit van de cryptomunt blijft toenemen, wordt gevreesd voor een steeds grotere impact van Bitcoin op het klimaat.

    Bron: Cambridge University, BBC, Forbes, Climate Neutral Group,
    Bitcoin verbruikte in 2021 maar liefst 122,4 terawattuur elektriciteit (een eenheid die doorgaans gebruikt wordt om het verbruik van landen uit te drukken, nvdr.). De hoeveelheid elektriciteit die de digitale munt consumeert, is voldoende om 27 jaar lang stroom te voorzien voor alle waterkokers in het Verenigd Koninkrijk. Dat meldt de universiteit van Cambridge, die een tool ontwikkelde om het verbruik van de cryptomunt te ramen.

    Aan het huidige tempo wordt geschat dat het netwerk van de digitale munt in 2022 meer dan 200 tWh zal verbruiken. Dat is evenveel als het verbruik van alle datacentra ter wereld (dus alles van Amazon, Facebook, Google, enzovoort).

    Ecologische voetafdruk
    In november 2021 publiceerden de Duitse bedrijven The Frankfurt School Blockchain Center (FSBC) en INTAS.tech reeds een studie over het verbruik van Bitcoin. Zij bekeken de elektriciteitsconsumptie in de periode van 1 september 2020 tot 31 augustus 2021. Toen bedroeg het elektriciteitsverbruik van de munt nog maar 90,86 tWh en stootte Bitcoin 37,97 ton CO2 uit. Dat komt ongeveer overeen met 2.734 Thalys-reisjes vanuit Amsterdam naar Parijs. Om die hoeveelheid koolstofdioxide uit de lucht te halen, moeten bovendien zo’n 1.899 bomen een jaar lang groeien.

    Samen met het elektriciteitsverbruik zal de CO2-uitstoot van Bitcoin hoogstwaarschijnlijk blijven toenemen. De digitale munt heeft met andere woorden een gigantische ecologische voetafdruk, en daar moet volgens verschillende klimaatexperten dringend verandering in komen.

  14. forum rang 6 pietje-2005 5 januari 2022 08:42
    Zonet toch "Glasgow gehad" of zoiets, voor de geitenwollensokken ? ;-)
    Denk dat het enige wat ze kunnen doen is flink belasten op allerlei manieren, of dwing dat de miners zelf hun energie opwekken, overal ?
    Is niet meer terug te draaien, de ongebreidelde inventiviteit om in deze vormen van speculatie te investeren?
    Net zoals voorheen de industrialisatie ?
  15. forum rang 8 het zwaard 5 januari 2022 08:50
    Mercedes showt elektrische auto met actieradius van meer dan 1.000 kilometer
    Elektrische auto's met een actieradius van meer dan 1.000 kilometer zijn niet langer een fata morgana in de woestijn van Nevada, aldus Mercedes Benz. De Duitse autofabrikant heeft op de Consumer Electronics Show (CES) in Las Vegas een conceptauto in wereldprimeur gepresenteerd met deze actieradius.


    De Vision EQXX kan meer dan 1.000 kilometer afleggen in normaal wegverkeer op één enkele acculading, zo beweert de fabrikant. Dat is 279 kilometer meer dan de bijna 770 kilometer van de huidige 'recordhouder', de Mercedes EQS. De auto, die ook zonnepanelen op het dak heeft, moet over een paar maanden nog op de weg worden getest. Dat zal gebeuren tijdens een rit van 1.000 kilometer tussen Parijs en Berlijn.
  16. forum rang 8 het zwaard 5 januari 2022 08:54
    Sony is van plan markt voor elektrische auto's te betreden
    Sony wil ook elektrische auto's gaan verkopen. Het Japanse elektronicaconcern heeft voor de grote techbeurs CES, die deze week wordt gehouden, een nieuw prototype van zijn Vision S-elektrische auto gepresenteerd. Ook kondigde Sony de oprichting aan van een nieuw bedrijfsonderdeel, Sony Mobility, dat deze snelgroeiende markt gaat verkennen.
  17. forum rang 10 voda 5 januari 2022 09:20
    Kans op Elfstedentocht lijkt voorgoed verkeken: een wonder nodig
    ANP Producties 1 dag geleden

    Precies 25 jaar geleden, op 4 januari 1997, werd de laatste Elfstedentocht in ons land verreden. Sindsdien rijst iedere winter de vraag: gaat de tocht der tochten er dit jaar weer eens komen? Weer.nl ziet het somber in, voor dit jaar maar ook voor de toekomst. "Alleen een wonder kan hem nog redden", zegt meteoroloog Reinout van den Born.

    Zodra het in Nederland vriest en er geschaatst kan worden op natuurijs stijgt in heel Nederland de Elfstedenkoorts. Maar toch blijft het daar al jaren bij en blijft de tocht uit. De organisatie, de Koninklijke Vereniging De Friesche Elf Steden, heeft bepaald dat voor een Elfstedentocht op het gehele parcours minimaal 15 centimeter ijs moet liggen.

    Om dat te bereiken, is een langere periode van kou nodig. Twee weken vorst, het liefst nog iets langer, met een gemiddelde temperatuur tussen -5 en -6 graden zou voldoende moeten zijn. Tot die conclusie komt Weer.nl na berekeningen. Daarbij is gekeken naar de gemiddelde etmaaltemperaturen en het aantal dagen met zeer strenge, strenge, matige en lichte vorst in aanloop naar de schaatstocht. Ook is in de berekening het totaal aantal vorstdagen meegenomen.

    Meer vorst nodig dan vroeger

    Maar, stelt Weer.nl, zo'n vorstperiode van twee weken zit er met het huidige klimaat vermoedelijk niet meer in. "Klimaatverandering lijkt de Nederlandse winter om zeep te hebben geholpen", zegt Van den Born. "Zacht weer is de basis. Koude extremen komen nog wel voor, maar duren minder lang. En dat terwijl we, door de hogere watertemperaturen van tegenwoordig, juist meer vorst nodig hebben dan vroeger om de tocht nog een kans te laten maken."

    In de loop der jaren is het aantal deelnemers van de Elfstedentocht flink gegroeid. Tijdens de eerste editie in 1909 deden nog slechts 23 mensen mee, in 1933 waren dat er al 512. Tijdens de barre tocht in 1963 bonden liefst 10.000 deelnemers de schaatsen onder. "Omdat het evenement groeide, was er geleidelijk dikker ijs nodig", zegt Reinout over die ontwikkeling. "In 1909 werd er met dooi gereden."

    Uitzichtloos

    Tegenwoordig is dat met de vele duizenden deelnemers ondenkbaar. In 2012 kwamen de rayonhoofden voor het laatst bij elkaar, toen het vijftien dagen lang vroor. Maar sneeuw en niet bevroren delen van de route gooiden roet in het eten.

    Ook voor deze winter heeft Weer.nl geen goed nieuws voor schaatsliefhebbers. Hoewel het er aanvankelijk "redelijk hoopvol" uitzag, lijkt het er nu al op dat een Elfstedentocht er in 2022 weer niet in zit. "De situatie voor de Elfstedentocht, Nederlands grootste en meest beeldbepalende sportevenement, is feitelijk uitzichtloos. Alleen een wonder kan hem nog redden", besluit hij.
  18. forum rang 4 New dawn 5 januari 2022 12:47
    Ik zag gisteren een reportage over de Friesche Elf Steden vereniging. Ze beginnen hoopvol ieder jaar met een draaiboek indien de tocht er zou komen. Ook zeggen ze dat de tocht er weer een keer zal komen. Ik hoop het ook.
    Maar de laatste tocht werd 25 jaar gereden.

    Ze hebben gezorgd dat warmer water niet meer in bepaalde vaarten kan stromen..

    Er is helaas niets wat er op wijst dat de tocht nog eens komt. Het wordt alleen maar warmer.
38.985 Posts
Pagina: «« 1 ... 1681 1682 1683 1684 1685 ... 1950 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 871,89 +0,62%
EUR/USD 1,0699 +0,44%
FTSE 100 8.037,17 +0,17%
Germany40^ 18.072,40 +1,18%
Gold spot 2.328,64 +0,06%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

VIVORY...
+33,33%
JUST E...
+3,99%
PROSUS
+3,89%
BAM
+3,57%
IMCD
+2,44%

Dalers

RANDST...
-6,64%
Akzo N...
-6,34%
FASTNED
-3,98%
NSI
-3,89%
Arcelo...
-2,24%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links