Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel NSI AEX:NSI.NL, NL0012365084

  • 17,520 18 apr 2024 17:35
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 17,460 - 17,800
  • 42.765 Gem. (3M) 32K

2021

143 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 8 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 9 december 2021 07:27
    NSI verlengt krediet
    Renteopslag met duurzame component.

    (ABM FN-Dow Jones) NSI heeft zijn doorlopend krediet bij ABN AMRO, ING, Rabobank en Belfius verlengd tot eind 2026. Dat maakte het vastgoedfonds donderdag voorbeurs bekend.

    De omvang blijft 300 miljoen euro en de rente-opslag wordt mede bepaald door de duurzaamheid van de gebouwen van het vastgoedbedrijf.

    Het vijfjarige krediet kan met twee keer een jaar worden verlengd.

    De kredietkosten voor NSI blijven na deze verlenging stabiel op 2 procent terwijl de gemiddelde looptijd van de leningen stijgt naar 5,1 jaar.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  2. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 13 december 2021 10:22
    Heeft iemand hier een mening over Befimmo (een soort van de Belgische evenknie van NSI)?

    Ik zie de risico's (projectontwikkeling, iedereen werkt voortaan alleen nog maar thuis -yeah right- etc.) wel, maar vind ze eigenlijk belachelijk goedkoop op dit niveau. De laatste maand zijn ze zelfs nog een stuk goedkoper geworden. Behalve "corona" zie ik daar op operationeel vlak geen enkele aanleiding voor.

    Mij rest niets anders dan geduldig af te wachten tot de diepe corona discount verdwijnt, maar als ik genoeg muntjes had zou ik de boel zelf van de beurs halen; ik denk dat je ook na een soort van "opheffingsuitverkoop" nog een stuk meer overhoudt dan de huidige beurswaarde. Met een market cap van een kleine €1 miljard wordt het echter nog even doorsparen daarvoor ;-)
  3. forum rang 4 StoplossBurner 15 december 2021 16:42
    Als iedereen een gunstig perspectief verwacht, dan zou je ook aardig wat insider buying verwachten. Is dat op een of andere manier te zien wat insiders doen bij NSI? Ongeveer 6% div. rendement en toch blijft dit aandeel behoorlijk liggen in deze markt. Wat zie ik als onbevreesd long belegger in dit aandeel over het hoofd op riskante projectontwikkeling na?
  4. forum rang 4 junkyard 15 december 2021 17:19
    NSI doet het de laatste tijd enorm goed. Ten opzichte van het hierboven genoemde Befimmo en Gecina, blijft NSI veel beter liggen (en is de NSI discount t.o.v. boekwaarde 'normaal').

    Als long belegger zie je daarmee weinig over het hoofd. De covid ontwikkelingen houden een stijgende beurskoers tegen, een kantorenfonds zal nu niet snel richting boekwaarde kruipen.

    Overigens afgelopen week zichtbaar hoe investeerders naar vastgoed op Zuidas kijken, de koper van het ABN AMRO hoofdkantoor kijkt direct naar mogelijkheden om woonmeters toe te voegen (of om kantoren deels te herontwikkelen naar kantoren):
    www.ad.nl/amsterdam/abn-amro-verkoopt...

    Het blijft voor mij een raadsel waarom NSI zich bij de ambitieuze projectontwikkeling alleen richt op kantoren, en niet meer naar woning ontwikkeling kijkt (evt. met een partner). De woonmeters zijn op de lokaties meer waard dan kantoren, en mixed use is goed voor deze lokaties (en wordt gefaciliteerd door de gemeente). Waarom geen woonmeters bij Laanderpoort, Vitrum (middenin woonwijk) of bij:
    nsi.nl/news/nl/nsi-nv-en-gemeente-ams...

    In het verleden hoorde ik wel eens als argument dat ontwikkeling van woningen niet zou passen bij FBI status, maar ik zie meer vastgoedfondsen mixed-use ontwikkelen, en vind een pure kantorenvisie hopeloos gedateerd. Je investeert in een lokatie, en een flexibel te verhuren pand (liefst makkelijk wijzigbaar van kantoren naar woningen / retail / hotel etc. - dit wordt steeds beter gefaciliteerd vanuit lokale overheden, er is een wooncrisis en niemand heeft wat aan leegstand).

    Als NSI breder inzet op mixed-use, zou dat de beurskoers helpen dichter naar boekwaarde te kruipen, nu geld steken in kantoren nieuwbouw op deze lokaties klinkt onlogisch (en trekt risico in het fonds ivm stijgende bouwkosten, onervarenheid NSI op grote projecten, en geen volledige voorverhuringen van deze kantoren in veranderende kantorenmarkt).
  5. forum rang 5 NLvalue 15 december 2021 17:54
    quote:

    StoplossBurner schreef op 15 december 2021 16:42:

    Als iedereen een gunstig perspectief verwacht, dan zou je ook aardig wat insider buying verwachten. Is dat op een of andere manier te zien wat insiders doen bij NSI? Ongeveer 6% div. rendement en toch blijft dit aandeel behoorlijk liggen in deze markt. Wat zie ik als onbevreesd long belegger in dit aandeel over het hoofd op riskante projectontwikkeling na?
    nsi.nl/news/download/976124/nsi-fully...

    Slide 20 is wellicht interessant. die "speculatieve" M2 die in 2022-2026 op de markt komen moeten geabsorbeerd gaan worden . Gebeurt dat niet, zullen de leegstanden verdubbelen, wat geen goed nieuws voor de huurniveaus zal zijn. Da's t enige wat ik zou toevoegen aan Junkyards punten

    Kan de absorptiecapaciteit in Amsterdam niet beoordelen - maar de expat verhuurmarkt is niet "overspannen" op t ogenblik, vestiging van buitenlandse bedrijven lijkt me een beetje op zn gat te liggen.

    Denk dat je de plussen en minnen zelf moet wegen. Voor mezelf kom ik uit dat t een positie zou zijn primair voor dividendrendement

    insiders: afm.nl of:

    www.trivano.com/aandeel/nsi.438.insiders

    Niet wereldschokkend, maar wel activiteit.

  6. forum rang 10 voda 17 december 2021 08:48
    NSI voltooit verkoopprogramma
    Verkoop winkelcentrum in Heerlen.

    (ABM FN-Dow Jones) NSI voltooide met de verkoop van winkelcentrum 't Loon in Heerlen het afstoten van de zogenoemde non-core assets. Dit maakte het vastgoedfonds vrijdag voorbeurs bekend.

    De overdracht van het Heerlense winkelcentrum staat gepland in januari 2022. De prijs is een kleine discount ten opzichte van de taxatiewaarde van juni 2021, aldus NSI.

    In totaal heeft NSI in 2021 nu 13 gebouwen verkocht, voor een totaalprijs van 115 miljoen euro en met een gemiddelde premie van 11 procent ten opzichte van de boekwaarde. De verkopen in 2021 vormen het einde van het in 2016 gestarte non-core verkoopprogramma van NSI.

    Tegen eind 2021 zal de resterende portefeuille bestaan uit 51 gebouwen met een gemiddelde waarde van meer dan 25 miljoen euro. Circa 60 procent van de portefeuille ligt in Amsterdam.

    "Nu het non-core verkoopprogramma volledig afgerond is, kunnen we alle energie richten op het verder versterken van NSI en de toekomstige groeimogelijkheden", aldus topman Bernd Stahl in een toelichting.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  7. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 17 december 2021 08:51
    "De prijs is een kleine discount ten opzichte van de taxatiewaarde van juni 2021"

    Dat zal neerkomen op min of meer "om niet", afgaande op onze eerdere discussies over de vermoedelijke boekwaarde per vierkante meter.

    "In totaal heeft NSI in 2021 nu 13 gebouwen verkocht, voor een totaalprijs van 115 miljoen euro en met een gemiddelde premie van 11 procent ten opzichte van de boekwaarde."


    Op basis hiervan is wellicht de opbrengst terug te rekenen, maar ik heb er onvoldoende belang bij om dat te gaan doen.

    Hoe dan ook, opgeruimd staat netjes. Opbrengst zal niet veel voorstellen, maar ik denk ook niet dat iemand er hoge verwachtingen van had.
  8. forum rang 4 junkyard 17 december 2021 10:50
    Tja, NSI durft de prijs van 't Loon niet te noemen in hun persbericht, dat zal niet veel geweest zijn. Ook wordt niet gemeld hoe de claim afwikkeling bij 't Loon nu is afgelopen. Dit wordt nu wat bedekt door vooral te verwijzen naar het geheel aan desinvesteringen over afgelopen jaren. Echt positief kan deze verkoop(opbrengst) niet worden gezien, maar wel mooi dat het verkoopprogramma is afgerond.

    Een poging om dit terug te rekenen:
    Including ‘t Loon shopping center in 2021 NSI has sold a total of 13 assets, for total proceeds of € 115m, at an average 11% premium to book value.

    Bij Q3 2021 werd gemeld:
    The total disposals for the year so far amount to € 32.2m, on average achieving a 10.5% premium to book value.
    We have unconditionally agreed the disposal of Stationade in Leiden and Park Office in Rotterdam, with transfer foreseen in Q4 2021, and we have started the marketing of our two remaining retail assets, in Heerlen and Rotterdam.

    Hierna werd op 16 oktober 2021 gepubliceerd dat Zuidplein ook wordt geleverd in Q4 2021:
    Including this latest disposal, NSI has now agreed a total of three disposals due to complete in Q4 2021 for combined gross proceeds € 64.3m. This compares to a June book value of € 55.6m, reflecting a 16% gross premium on disposal.

    Ofwel, totaal is € 96.5 miljoen (€ 32,2 + € 64,3), met een totale premie van circa 14% (wellicht netto 13%). Het kan zijn dat er een verschil in netto / bruto zit in deze twee berichten, omdat alleen in het tweede bericht nadrukkelijk wordt gesproken over 'gross proceeds'.

    Nu meldt NSI bij de verkoop van 't Loon:
    Including ‘t Loon shopping center in 2021 NSI has sold a total of 13 assets, for total proceeds of € 115m, at an average 11% premium to book value.

    Dit lijkt erop te duiden dat er € 18,5 miljoen voor 't Loon is ontvangen, mogelijk iets meer als de Zuidplein verkoopopbrengst is verlaagt (van 'gross proceeds' naar 'total proceeds'). Bij een totaalopppervlakte van 22.436m2 zal de transactieprijs neerkomen op € 825 per m2, ruim 10% beneden de afgelopen jaren doorlopend verlaagde boekwaarde (ivm premie van 13% naar 11% = ruim € 2 miljoen omlaag = ruim 10% discount).

    Dit is ongeveer conform mijn eerdere sigarenkist berekeningen hier (in reactie op bericht Branco P dat 't Loon mogelijk € 2.000 per m2 waard is):

    quote:

    junkyard schreef op 26 oktober 2021 16:13:

    Yes, sigarenkist, maar gezien het zware gewicht van Zuidplein in deze transacties ook weer niet zo onnauwkeurig. De sigarenkist biedt wel een ander perspectief dan je eerdere gedachte (met hogere waardering t Loon).

    In combinatie met reguliere rapportage mij duidelijk dat t Loon beneden de € 1000/m2 in de boeken staat en dat hierop geen grote pijn meer te nemen is bij verkoop, wellicht zelfs een plusje (wat zeker geldt als NSI de € 12 miljoen krijgt uitbetaald van de verzekeraar - dit is nog niet geactiveerd ivm onzekerheid rechtzaken).

    Helaas is zelfs een plusje bij zo'n zwaar afgewaard winkelcentrum teveel gevraagd, en lijkt de € 12 miljoen van de verzekeraar uit zicht (case closed?).
  9. forum rang 4 junkyard 17 december 2021 11:17
    Op zich wél opvallend dat NSI in persbericht vandaag noemt:

    By the end of 2021 the pro-forma investment portfolio will comprise 51 assets, with 60% of the portfolio by value in Amsterdam, an average asset value of € 25m, and significant value-add/development opportunities in offices and residential to generate future shareholder value.

    Dit is de eerste keer dat ik het resi ontwikkel potentieel expliciet benoemd zie, ze lijken hier mee te lezen op het forum :)

    Een extra reden voor mij om met relatief grote positie in NSI te blijven zitten.
  10. forum rang 7 MOEdig Voorwaarts 17 december 2021 11:28
    quote:

    junkyard schreef op 17 december 2021 10:50:

    Helaas is zelfs een plusje bij zo'n zwaar afgewaard winkelcentrum teveel gevraagd, en lijkt de € 12 miljoen van de verzekeraar uit zicht (case closed?).
    Bedankt voor al het rekenwerk!

    Ik vroeg me ook al af hoe het zat met die claim waar je me eerder op attenteerde.

    Het ziet er inderdaad naar uit dat dit winkelcentrum voor een habbekrats van de hand is gedaan. Het was volgens mij echter al jaren een probleemgeval en het past ook niet meer in de portefeuille.

    Al met al blijft de conclusie "opgeruimd staat netjes" wat mij betreft overeind.

    De koers van het aandeel is inmiddels weer teruggevallen tot ongeveer het niveau ten tijde van de "Zuidplein melding" van eind oktober. Intussen heb ik er echter voor gekozen mijn belang in Befimmo uit te breiden (blijft maar dalen) en vooral ook mijn (te lage) kaspositie te koesteren. Voorlopig blijf ik het dus maar even van de zijlijn volgen.
  11. forum rang 4 junkyard 17 december 2021 12:19
    Merci, ik had ook niet veel meer dan een habbekrats verwacht. Ik dacht dat zo'n lage m2 prijs bij enig herontwikkel potentieel snel een plusje zou kunnen opleveren (en de supermarkten leveren stabiele inkomsten), maar de herontwikkel fantasie verdween ook wat na:
    www.limburger.nl/cnt/dmf20211023_9734...

    Op zich prima dat het wordt verkocht, en de laatste pijn wordt genomen. Hopelijk gaat NSI hier zuinig mee om, bij projectontwikkeling in huidige markt met hoge inflatie en tekorten is € 18,5 miljoen snel verdampt bij enige tegenslag.
  12. forum rang 8 Branco P 17 december 2021 18:34
    quote:

    Branco P schreef op 26 oktober 2021 14:30:

    Supermarkten en Kruidvat huren toch op/boven 150 euro per m2. Bristol, Wibra en BCC natuurlijk wel onder 100 euro per m2. 125 euro per m2 en factor 12 geeft toch al wel 1500 euro per m2. Maar we moeten oppassen. Die 22.000 m2 die NSI noemt is mogelijk het oppervlak inclusief niet verhuurde winkelpassages etc. Dat trekt dan de waarde per m2 weer omlaag.
    Mogelijk 1500 schreef ik. Lager als deel van m2 algemene ruimtes zijn

    18,5mio zou een gematigde discount zijn bij boekwaarde van ca. 20mio
    1,6mio schadeclaim van huurder, is even de vraag wat daarmee gebeurd is natuurlijk.

    Kennelijk is ook een deel van het winkelcentrum wegbestemd door de gemeente?
    Plus toch behoorlijk wat leegstand?
    En hoge kosten (winkelpassage, roltrappen, etc.)

    www.limburger.nl/cnt/dmf20211023_9734...
    www.limburger.nl/cnt/dmf20200519_0016...

    Al met al toch een mooie dispositie. Iets onder de laatste boekwaarde, ik kan ermee leven

  13. forum rang 4 junkyard 17 december 2021 19:12
    quote:

    Branco P schreef op 26 oktober 2021 10:49:

    Winkelcentrum 't Loon is een simpel en overzichtelijk centrum, Huurders AH, Aldi, Hema, Kruidvat vormen veruit het grootste aandeel en zijn gericht op dagelijkse boodschappen. Verder Bristol, Wibra, C&A, mooie discount fashionketens die mooi profiteren van de aanwezigheid van dagelijkse trekkers. En dan nog een BCC, doelgerichte elektronica, waarschijnlijk tegen hele lage huur. Qua toekomst zie ik juist potentie voor dit soort winkelcentra. Hele mooie grote parkeervoorziening bovendien. Junkyard, hoe zou je op 1.000 euro per meter komen? Ik denk dat de huren hier gemiddeld zeker boven 100 euro per m2 per jaar liggen, richting 150 euro per m2 wellicht en een factor 13 is zeker niet aan de hoge kant dus kom ik al snel richting 2.000 euro per meter. In ieder geval zie ik niet in waarom een 't Loon niet ook gewoon boven boekwaarde verkocht wordt (als je kijkt naar het type winkelcentrum en naar de huurders)
    Hier had ik de 2.000 per meter vandaan, na discussie op moment dat ik met de sigarendoos iets beneden de € 1.000 / m2 (dus nog iets te optimistisch) uitkwam. Maar ok, je kan stellen dat 1.500 ook richting de 2.000 per m2 is.

    Geen punt verder, inderdaad ok dat dit (laatste) winkelvastgoed uit de boeken is, ik hoopte dat er nog een redelijke payout op de verzekering zou komen maar die kans lijkt verkeken. Ik denk dat 't Loon zo ongeveer de meest onsuccesvolle vastgoedinvestering is geweest die je maar kon bedenken, en voor management prettig dat dit hoofdpijn dossier niet meer besproken hoeft te worden.

    Voordeel van hoofdpijn dossiers is wel dat dit het management nuchter en zuinig houdt, hoop niet dat alle remmen nu los gaan en NSI zichzelf teveel en te groots wil bewijzen qua projectontwikkeling, de huidige lage LTV (29%!) dient gekoesterd te worden want dit is een van de redenen waarom NSI redelijk goed is blijven liggen laatste tijd. Graag niet richting Chinees vastgoed qua risk/reward in de projecten :)
  14. forum rang 4 junkyard 18 december 2021 14:34
    Nog eens in meer detail gekeken naar wat gisteren is gecommuniceerd:
    Including ‘t Loon shopping center in 2021 NSI has sold a total of 13 assets, for total proceeds of € 115m, at an average 11% premium to book value.

    Bij halfjaarcijfers werd genoemd:
    In H1 2021 NSI acquired three assets and sold six assets. Total disposal proceeds in H1 2021 were € 24.3m and were on average at 8.5% ahead of YE 2020 book values.

    In de presentatie bij de halfjaarcijfers is gedeeld dat dit deze 6 panden zijn:
    1. Rotterdam, Vareseweg 105-109 (6.432m2)
    2. Hoofddorp, Kruisweg 661-665 (1.057m2)
    3. Den Haag, Neuhuyskade 92-94 (2.688m2)
    4. HNK Dordrecht, Burgemeester De Raadtsingel 93B-C (5.766m2)
    5. Delf-Techpark, Delftechpark 35-37 (2.816m2)
    6. Rotterdam - Hoofdweg (1.997m2)
    Totaal oppervlakte 20.756m2, totale opbrengst € 1.170 per m2, boekwaarde € 1.079 per m2 (8,5% premie).

    HIerna volgen de Q3 2021 cijfers met melding:
    In Q3 2021 NSI completed two disposals in Hoofddorp for a total of € 7.4m, reflecting a 11% premium to the latest book value. The total disposals for the year so far amount to € 32.2m, on average achieving a 10.5% premium to book value.

    Dit betreft vermoedelijk (optellend vanaf H1):
    7. Hoofddorp, Wegalaan 2-8 (2.961m2) www.trec.nl/persberichten/nsi-verkoop...
    8. Hoofddorp, Kruisweg 577 (1.620m2) - deze niet helemaal zeker maar ik verwacht niet dat Beukenhaghe Hoofddorp (ivm grootte en naast station + Hyde Park ontwikkeling) of HNK Hoofddorp (oude hoofdkantoor) is verkocht, deze kantoren moeten wat meer waard zijn (?)
    Totaal oppervlakte 4.581 m2, totale opbrengst € 1.615 per m2, boekwaarde € 1.469 per m2 (11% premie).

    Daarnaast werd aan verkopen aangekondigd bij de Q3 cijfers:
    We have unconditionally agreed the disposal of Stationade in Leiden and Park Office in Rotterdam, with transfer foreseen in Q4
    2021, and we have started the marketing of our two remaining retail assets, in Heerlen and Rotterdam.


    Dit betreft (optellend vanaf einde Q3):
    9. Leiden Stationade II, Schipholweg 68 (2.292m2)
    10. Rotterdam Park Office, K.P. van der Mandelelaan 41-43 (7.367m2)
    11. Rotterdam, Zuidplein (21.647m2)
    12. Heerlen, ‘t Loon (22.228m2)

    Bij Zuidplein verkoop werd benoemd:
    Including this latest (Zuidplein) disposal, NSI has now agreed a total of three disposals due to complete in Q4 2021 for combined gross proceeds € 64.3m. This compares to a June book value of € 55.6m, reflecting a 16% gross premium on disposal.

    Ik verwacht dat de 3 eerder aangekondigde desinvesteringen (9 t/m 11) waren: (9) Stationade II, (10) Park Office en (11) Zuidplein (ivm eerdere melding 'transfer foreseen in Q4 2021 m.b.t. Stationade II en Park Office).

    Bij de verkoop van 't Loon (12) wordt genoemd:
    Including ‘t Loon shopping center in 2021 NSI has sold a total of 13 assets, for total proceeds of € 115m, at an average 11% premium to book value.

    Het totaal aantal in 2021 verkochte bezittingen verspringt hiermee van 11 (excl. 't Loon) naar 13 (incl. 't Loon), maar NSI deelt alleen de verkoop van 't Loon. Vraag is of NSI (of ik) hier een telfout heeft gemaakt, of dat er nog een pand is verkocht die niet is gedeeld.

    Bij speuren zie ik in de presentatie van NSI zie een voetnoot (sheet 12):
    This graph does not include the sales result of ‘T Loon, Zuidplein, Park Office, HNK Apeldoorn or Stationade II.

    Daarnaast zie ik op het kaartje op sheet 4 dat Apeldoorn is weggestreept uit NSI portefeuille zit, na de verkopen.

    Het lijkt dus alsof HNK Apeldoorn (Boogschutterstraat 1-41, 13.969m2 - zo stond in jaarverslag eind 2020) door NSI is verkocht in 2021. Echter, dit is niet gemeld aan investeerders of de markt (?). Vreemd, aangezien dit een behoorlijk groot pand is en dit mij zeer relevante informatie lijkt. Zoiets kan niet echt vergeten zijn te vermelden, omdat NSI nu een vrij overzichtelijk aantal objecten bezit.

    Als de verkoop van HNK Apeldoorn in deze getallen zit:
    Including ‘t Loon shopping center in 2021 NSI has sold a total of 13 assets, for total proceeds of € 115m, at an average 11% premium to book value.

    Dan maakt dit mijn eerdere analyse m.b.t. mogelijke verkoopopbrengst 't Loon onjuist.

    Vervelend dat NSI niet gewoon per pand meldt wanneer wat is verkocht, en wat de verkoopopbrengst is per object. Wellicht dat is afgesproken met de koper om dit niet te delen, maar als belegger ervaar ik nu onvoldoende transparantie.
  15. forum rang 5 NLvalue 20 december 2021 15:26
    Uit de BeleggersBelangen van eind november - 1 v/d 8 fondsen waar die auteur enthousiast over is (de anderen: Segro, LEG immo, Deutsche Konsum, STAG en First Industrial, Store capital Crown Castle) - Niet elke tip valt goed uit - Deutsche Konsum was ook een tip dit jaar, doet -7%

    NSI
    Een kansrijk aandeel van eigen bodem is Nieuwe Steen Investments (NSI). Het aandeel is flink hersteld vanaf het dieptepunt tijdens de coronacrisis, maar staat nog altijd een derde onder de oude top. Beleggers vrezen dat thuiswerken een blijvertje is en dat de kantorenmarkt hieronder zal lijden. Algemeen wordt ech- ter verwacht dat de vraag naar kantoren niet dramatisch zal afnemen, maar dat bedrijven
    het kantoor zullen inrichten als een ontmoetingsplek. Hybride werken wordt de norm, dus deels thuis en deels op kantoor. Als de vraag naar kantoren afneemt, dan heeft dat vooral invloed op minder gunstig gelegen kanto- ren. Op toplocaties in Amsterdam (56% van de portefeuille) en in de andere grote Nederlandse steden (40%) blijft de vraag waar- schijnlijk goed.

    NSI heeft een sterke balans en zal het dividend de komende jaren minstens gelijk houden. Vanaf 2025, als de drie omvangrijke ontwikkelings- projecten in Amsterdam zijn opgeleverd, kunnen de winst en het dividend een sprong omhoog maken. Met een dividendrendement van 6% en een disagio van 20% is NSI aantrekkelijk gewaardeerd. Het aandeel is vanaf deze week sectorfavoriet.
  16. forum rang 8 Branco P 20 december 2021 21:51
    quote:

    junkyard schreef op 18 december 2021 14:34:

    Dan maakt dit mijn eerdere analyse m.b.t. mogelijke verkoopopbrengst 't Loon onjuist.

    Vervelend dat NSI niet gewoon per pand meldt wanneer wat is verkocht, en wat de verkoopopbrengst is per object. Wellicht dat is afgesproken met de koper om dit niet te delen, maar als belegger ervaar ik nu onvoldoende transparantie.
    Deze fratsen zie je bij meerdere bedrijven terugkomen. Gewoon geen exacte openheid geven. Zo kun je de boel een klein beetje manipuleren.

    Misschien dat 1 van de verkochte objecten als twee assets in de portfoliolijst stond. Volgens mij was dit bij Zuiplein het geval. Dan zou Zuidplein als twee assets gezien kunnen worden. Suffe verklaring, maar ik sluit zoiets ook niet uit
  17. forum rang 6 Lamsrust 22 december 2021 18:50
    NIEUWS
    TRANSACTIESRETAILBELEGGINGEN

    t Loon verkocht voor 10 miljoen euro aan Back en Kardol

    Het winkelcentrum ’t Loon in Heerlen is door NSI na een biedingsronde verkocht voor 10 miljoen euro aan de particuliere vastgoedbeleggers Arold Back (Back Vastgoed, Loosdrecht) en David Kardol (Vano Vastgoed, Nunspeet).ste publicatie 16:20Laatst gewijzigd 16:20

    Het gaat hier om een herinvestering van hun eerder verkochte vastgoedobject Spui 10 in Den Haag. De huurinkomsten van het grotendeels leegstaande winkelcentrum (ruim 22.000 m2) liggen rond de 1,5 miljoen euro per jaar. De belangrijkste huurders zijn nu Hema, C&A, Aldi, AH, Gall & Gall, BCC, Budget Food, Kruidvat en Karnevalswierts.

    ’t Loon dateert uit 1965 en is daarmee een van de oudste, op Amerikaans model gestoelde overdekte winkelcentra in Nederland. Het ontwerp was van architect Peter Sigmond. Oorspronkelijk behoorde tot het nu verkochte ’t Loon ook een woontoren en een ondergrondse parkeergarage.

    Hogere waarde
    Het winkelcentrumdeel van ’t Loon werd in 2002 door NSI voor 23 miljoen euro gekocht van het toenmalige 3W Vastgoed, een bedrag dat bij de heropening na een grondige herontwikkeling in maart 2004 op ruim 25 miljoen euro uitkwam (tegen een aanvangsrendement van 7,8 procent). In de boeken van NSI stond het winkelcentrum echter aanvankelijk tegen een aanzienlijke hogere waarde genoteerd, namelijk rond de 35 miljoen euro.

    ‘t Loon heeft in zijn bijna zestigjarige bestaan een aantal grote problemen gekend, zoals brand, lekkages van het dak van de parkeergarage en de instorting van een deel als gevolg van waarschijnlijk onderliggende mijnschachten.

    Plannen voor sloop
    In 2014 was de gemeenteraad van Heerlen nagenoeg rond met de stakeholders (NSI voor het winkelvastgoeddeel, ING RE voor de woontoren en Q-Park voor de parkeergarage) om het hele vastgoedobject te slopen. Daarvoor was met de provincie Limburg een bedrag van rond de 30 miljoen euro afgesproken. Op het laatste moment trok de gemeenteraad zich echter terug. Sindsdien heeft NSI geprobeerd zelf de regie te voeren over de toekomst en met name de invulling. Hoewel er kleine successen werden bereikt – onder meer besloot Aldi er zich vorig jaar in te vestigen – is de leegstand nagenoeg onveranderd gebleven.

    Geen retail meer
    Twee jaar geleden besloot NSI zich volledig uit het retailvastgoed terug te trekken. Met de verkoop van ’t Loon is alle winkelvastgoed nu uit de portefeuille verdwenen. NSI heeft de verkoop van ’t Loon als beursgenoteerd fonds inmiddels bevestigd, maar heeft geen naam van de koper genoemd. Over de verkoopprijs is slechts bekend gemaakt dat die licht onder de taxatiewaarde van juli dit jaar lag.
143 Posts
Pagina: «« 1 ... 3 4 5 6 7 8 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Stevige winstdruk bij kantorenfonds NSI

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links