Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel PostNL Koninklijke AEX:PNL.NL, NL0009739416

  • 1,225 19 apr 2024 17:35
  • -0,016 (-1,29%) Dagrange 1,212 - 1,238
  • 1.717.700 Gem. (3M) 2,2M

PostNL december 2021 | Kerstmaand en/of Kretinskymaand?

4.095 Posts
Pagina: «« 1 ... 129 130 131 132 133 ... 205 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 19 december 2021 14:49
    quote:

    DeWalt schreef op 19 december 2021 14:25:

    Laatste AFM meldingen long is van woensdag, ik vind dat wel heel brak dat er de laatste weken niets na vrijdagavond 18u gemeld wordt. En dan niet maandag morgen maar gewoon maandag avond 21:30u pas je meldingen van donderdag en vrijdag doen.
    Ja buitengewoon irritant. Niet transparant.
  2. forum rang 7 DeWalt 19 december 2021 14:49
    quote:

    hhhhh schreef op 19 december 2021 14:47:

    Ben heel benieuwd of en wanneer postnl met een update komt maar onze bestellingen online zijn vanaf zaterdag werkelijk ontploft. Normaal werken wij niet op zondag maar de bestellingen blijven maar binnen stromen. Nog nooit meegemaakt dit.
    Dank voor het signaal!
  3. forum rang 4 Boir 19 december 2021 15:00
    quote:

    win some... schreef op 19 december 2021 14:02:

    ’s Nachts werken is duur in België, dus vestigen distributiecentra zich in Nederland

    Webshops? Die zijn er weinig in België, dus bestellen onze zuiderburen hun cadeautjes over de grens. Vakbonden houden de komst van grote distributiebedrijven in België tegen, tot frustratie van de regering.

    Rick van de Lustgraaf 14 december 2021, 10:47
    Ook in België zorgt de opleving van het coronavirus rondom de feestdagen voor een massale vlucht naar online shoppen. Dat is duidelijk zichtbaar aan de lange rijen witte bestelbusjes uit Nederland op het toch al drukke Belgische wegennet. Kunnen de grote distributiecentra zich niet wat dichterbij vestigen?

    In de bestuurskamers van de zogenoemde e-commercebedrijven ligt die vraag op tafel, weet Els Breugelmans, retailexpert aan de Katholieke Universiteit in Leuven. Maar, weet ze ook, e-commercebedrijven vestigen zich graag in Nederland en Duitsland. Ook wel in Frankrijk, maar Belgisch grondgebied wordt genegeerd.

    Belgen bestellen hun pakketjes daardoor massaal over de grens bij Bol en Coolblue. Of bij de Duitse ketens Zalando en Mediamarkt. De paar Belgische namen die wat tegenwicht bieden zijn al in handen van buitenlandse partijen, zoals elektronicaketen Vanden Borre (Frans), en vertrekken mogelijk uit het land.

    40.000 banen
    Dat al die bestelbusjes op de weg vaak een Nederlands kenteken hebben, steekt de federale regering. Grote e-commercebedrijven brengen veel banen en die zijn hard nodig. Waar de Vlaamse werkloosheid rond het EU-gemiddelde scoort, bungelt Wallonië onderaan de lijst. Vooral laaggeschoolde mensen zijn werkloos.

    Belgische arbeid is duur. Helemaal ’s nachts, als in de distributiecentra hard gewerkt moet worden om de bestellingen van de avond daarvoor te verwerken. De nachtpremies zijn zo hoog dat een Belg 25 procent duurder is dan een Nederlandse distributiecollega, berekende handelsfederatie Comeos. En in België begint ‘nachtwerk’ al om 20.00 uur in plaats van middernacht.

    Grote bedrijven die hun oog lieten vallen op België, kozen de voorbije jaren daarom toch voor Nederland als vestigingsplaats, zoals Decathlon (Tilburg). Die trend heeft het land al zeker 40.000 banen gekost, zei premier Alexander De Croo. Zijn regering wil de hoge nachtpremies verlagen, maar daarvoor is goedkeuring nodig van alle vakbonden (socialistisch, liberaal en christelijk), die in België zeer sterk staan.

    Uitbuiting
    De al zes jaar durende onderhandelingen zijn onlangs weer gestart, weinig succesvol vooralsnog. “De vakbonden wijzen naar Nederland als voorbeeld van hoe het níet moet”, zegt econoom Ive Marx van de Universiteit Antwerpen. “Dan doelen ze op werken op zondag, werken met deeltijdcontracten en zzp-constructies die weinig om het lijf hebben, veel te flexibel. Dat komt allemaal samen bij dit soort bedrijven.”

    Ook in België werken chauffeurs en distributiemedewerkers zich voor een habbekrats het snot voor de ogen, bleek onlangs nog uit een inval van de arbeidsinspectie bij PostNL in Mechelen. Eind november kwamen serieuze misstanden aan het licht, waaronder pakketbezorgers die zonder rijbewijs pakketjes bezorgden en illegalen die aan het werk waren. Slecht betaald personeel wordt er uitgeperst. In Wommelgem werd vanwege de misstanden een depot van PostNL verzegeld na een inval door de sociale inspectie; geen pakketje mocht de opslaglocatie nog verlaten.

    De druk vanuit de achterban van de vakbonden om tot een akkoord te komen is ‘logischerwijs’ laag, vindt Marx. “Het zijn natuurlijk geen leuke banen, en vrijwel nergens zijn de regelingen voor werklozen zo goed als in België.” Daarbij kent België nog relatief veel kleine zelfstandigen, die veelal lid zijn van een vakbond. Voor hen hoeven die grote ketens niet te komen.

    Vergunningen
    Maar inmiddels verhuizen ook die kleinere detailhandelaren hun bedrijf steeds vaker naar Nederland, merkt directeur van Comeos, Dominique Michel. Want groot of klein: ieder bedrijf wil vandaag de dag online actief zijn. Maar in hun bureaucratische thuisland moeten de ondernemers vaak jarenlang wachten op de benodigde vergunningen die in Nederland binnen no time geregeld zijn.

    “De economie digitaliseert keihard, maar onze conservatieve economie lijkt op die van de jaren zeventig”, zegt Michel. “We verliezen banen, denk ook aan marketing en ICT. En al ons geld stroomt naar het buitenland, want de Belgische consument gaat wel met de tijd mee. We hebben niet alleen de eerste, maar ook de tweede en derde trein gemist.”

    Daar gelooft Jan De Weghe, die namens de socialistische vakbond aan tafel zit, niets van. “Politici zien die grote digitale bedrijven als de ideale wereld, maar dat is het niet. Ze bieden vooral zwaar werk, op ongunstige tijden tegen lage lonen. Natuurlijk is Coolblue, Amazon of Alibaba van harte welkom. En natuurlijk hebben we werk nodig, maar wel tegen goede voorwaarden.”

    Te veel macht
    De vakbonden en de regering komen er nooit uit. Daar is iedereen in België wel van overtuigd, zegt retailexpert Breugelmans. De macht van vakbonden moet snel worden teruggeschroefd, vindt ze, vanwege ‘hun vertragende factor’.

    Toch denkt ze niet dat het land ook de laatste e-commercetrein heeft gemist, al is het maar omdat in Nederland nog nauwelijks personeel te vinden is. België is met de havens van Zeebrugge en Antwerpen, uitstekende spoorverbindingen en snelwegknooppunten het logistieke hart van West-Europa, aldus Breugelmans. “Maar er moet wel snel iets gebeuren voor het écht te laat is.”
    www.trouw.nl/economie/s-nachts-werken...
    In Belgie vestigen lokale transportondernemingen zich vaker in bijvoorbeeld Hongarije en Tjechie omdat ze dan het daar geldende minimumloon betalen, let wel dit is een misstand die wordt geconstateerd in Belgie.
    Nu waarom het zinnig kan zijn om je als Belgische transportonderneming in Nederland te vestigen, naast de in artikel vermeldde vergunningen??

    Wettelijk minimumloon Vlaanderen voor 18 jarige bezorger 1625 euro, in Nederland 862 euro, voor 19 jarige bezorger Vlaanderen 1668 euro, in Nederland 1035 euro, voor 20 jarige bezorger in Vlaanderen 1688 euro, in Nederland 1380 euro. Voor jonge werknemers bij transportondernemingen is niet alleen de Hongarije/Tjechie route een kans om minimumloon te ontduiken, maar een vestiging in Nederland biedt ook kansen.
  4. United We Stand 19 december 2021 15:08
    quote:

    Boir schreef op 19 december 2021 15:00:

    [...]
    In Belgie vestigen lokale transportondernemingen zich vaker in bijvoorbeeld Hongarije en Tjechie omdat ze dan het daar geldende minimumloon betalen, let wel dit is een misstand die wordt geconstateerd in Belgie.
    Nu waarom het zinnig kan zijn om je als Belgische transportonderneming in Nederland te vestigen, naast de in artikel vermeldde vergunningen??

    Wettelijk minimumloon Vlaanderen voor 18 jarige bezorger 1625 euro, in Nederland 862 euro, voor 19 jarige bezorger Vlaanderen 1668 euro, in Nederland 1035 euro, voor 20 jarige bezorger in Vlaanderen 1688 euro, in Nederland 1380 euro. Voor jonge werknemers bij transportondernemingen is niet alleen de Hongarije/Tjechie route een kans om minimumloon te ontduiken, maar een vestiging in Nederland biedt ook kansen.
    Hoog tijd dus, ook voor een sociaal Europa!
  5. maaslander 19 december 2021 15:28
    Hoogtijdagen bij het sorteercentrum van PostNL in Born dat overstelpt wordt met pakketten. Hier wordt een logistieke missie volbracht om alle kerstcadeaus op tijd te bezorgen. „En volgende week wordt het nog drukker.”
    In een fractie van een seconde flitsen ze langs. Airfryers, sneakers, Pampers, Côte du Rhônes, inktcartridges. Duizelingwekkende aantallen pakketjes rollen over de sorteerbaan; een blauw knipperlicht scant rap de barcodes. Depotmanager Tom Vranken volgt het tevreden met zijn ogen. Als de transportband te vol dreigt te worden, wordt de toevoer automatisch gedoseerd. „Ik noem dit de A2 waarop ‘ingeparkeerd’ wordt. Het is magnifiek dat dit apparaat precies weet wanneer het even moet inhouden. Kijk, daar gaat ie weer. Geweldig toch?”

    De 253 meter lange sorteerbaan is de levenslijn van het sorteercentrum van PostNL in Born. Hier komen alle pakketten samen voordat ze in een van de 52 ‘goten’ omlaag gaan, om ingeladen te worden. Overal in de hal staan rolcontainers vol poststukken, overal zijn mensen met scanners in de weer en vliegen de kartonnen dozen en plastic pakken over transportbanden.

    Maar zo hectisch als het op het eerste oog lijkt, zo gestroomlijnd en doordacht is het proces. „Het moet perfect lopen, geruisloos”, zegt Vranken terwijl hij op een monitor alle 52 transportbanden volgt, die eindigen bij een gereedstaand bestelbusje. Bijna alle banden staan op ‘groen’, de postbezorger die op ‘oranje’ staat, krijgt hulp van een zogeheten hozer bij het doorsluizen van de opgehoopte pakketjes.

    Kerstdrukte

    Meer dan 110.000 pakketten worden in deze periode dagelijks in Born verwerkt door 500 mensen, 24 uur per dag, op zondag na. In de avond en nacht worden er ongeveer 60.000 stukken gesorteerd; overdag worden tussen de 45.000 en 55.000 pakketten door de bezorgers gedistribueerd. „Het is ontzettend hard werken, maar het is gewoon mooi om mee te maken.”

    En de kerstdrukte heeft haar piek nog niet eens bereikt. „Volgende week wordt het nog drukker.” In de zomer is Vranken al begonnen met het werven van medewerkers om de kerstdrukte aan te kunnen. Zelf startte hij zijn carrière 45 jaar geleden als postbode. „Het is een vak apart, je moet gedreven zijn. Want het is zwaar lichamelijk werk. Ga maar eens met vijf pakken hondenvoer in een flat twee verdiepingen de trap op om bij de voordeur te merken dat de mensen niet thuis zijn. Ik heb enorm veel respect voor onze mensen.”

    Black Friday, coronabeperkingen, regenachtig weer: ze merken het in Born meteen. Maar de kerstdrukte is onovertroffen. Voor Kas Hos is het de derde kerst die hij als bezorger meemaakt. „Het is gevoelsmatig nu een heel andere manier van werken. Mensen zijn vriendelijker, staan je bij wijze van spreken al op te wachten bij de deur, want je bezorgt ze hun kerstcadeautjes. Gisteren heb ik nog als dank een pakje salted caramel-chocolaatjes gekregen.”

    Hij kwam bij PostNL terecht na jaren in de horeca actief te zijn geweest. Een faillissement noopte hem ander werk te zoeken. „Het geeft rust in je hoofd. Je moet je pakjes bezorgen en that’s it. Je hebt nergens anders verantwoordelijkheid over, als je hier de poort uitloopt is het klaar.” Stress? Heeft hij nauwelijks. „Deze dagen is het druk, maar daar staat tegenover dat ik in de zomer heerlijk door het heuvelland tour met mijn arm uit het raampje. Je bent eigen baasje.”

    141 stops moet Kas Hos deze dag maken op zijn bezorgroute. Van kokospalm tot crosstrainer. „Van 99 procent van de pakjes weet ik inmiddels uit ervaring wat erin zit.” Opgejaagd voelt hij zich niet, maar hij moet wel een realistische inschatting geven van de tijd die het bezorgen in beslag neemt, zodat de track-and-trace-systemen betrouwbaar zijn. Vranken is er trots op: Born scoort op dit vlak het beste van de 26 Nederlandse sorteercentra, 95 procent wordt op tijd bezorgd. Vanuit Born wordt geleverd tot de lijn Vlodrop-Ell, daarboven worden de pakketten vanuit Venlo verspreid.

    Natuurlijk gaat er ook wel eens iets mis. Tom Vranken toont de ruimte waar beschadigde pakketjes zo mogelijk opnieuw verpakt worden om alsnog bezorgd te worden. Het zijn vaak wijnflessen die sneuvelen, is aan de rode vlekken te zien. „De gekste dingen. Verfblikken die niet goed sluiten. Maden. We hebben al eens een lekkende vissenkom gehad met levende vissen.” Hij lacht en haalt zijn schouders op. „Dat vinden we dan vooral irritant voor de vissen.”
  6. FDW8 19 december 2021 15:48
    Bizarre kans onder de 3.7 instappen met een lockdown van minimaal 1 maand in het vooruitzicht, maar denk zelf gerust drie maanden. Een korting van 1 euro op de koers die namelijk op al 4,57 laag stond. Tussen die tijd is het perspectief beter geworden en onzekerheden minder. Daarom een dik koopadvies, denk zelf dat we eind van het jaar alsnog rond de 4 of hoger staan.
  7. [verwijderd] 19 december 2021 18:12
    Dirk heeft zitten klagen bij Jannie:

    CEO van bpost over eindejaarsdrukte, beurskoers en wanpraktijken bij PostNL: “Valsspelers komen ermee weg. Dat is niet eerlijk”
    www.hln.be/economie/ceo-van-bpost-ove...

    Wellicht kan een Zuiderbuur het hele artikel plaatsen? Bvd. En United, ik zal niks zeggen over subsidies/ staatsteun enzo ;)
  8. forum rang 7 DeWalt 19 december 2021 18:46
    quote:

    BW2017 schreef op 19 december 2021 18:03:

    OMT-lid Marc Bonten over komende maanden: 'Borst nat maken'
    Video15:03
    OMT-lid Marc Bonten spreekt zijn zorgen uit over het coronavirus voor de komende maanden. Dat deed hij zondag in het programma WNL op Zondag.
    www.telegraaf.nl/video/1920642217/omt...
    Ja dat is de realiteit helaas. Lente en/of nieuw vaccin moeten ons weer redden….
  9. forum rang 7 DeWalt 19 december 2021 19:08
    Morgen in het FD fd.nl/bedrijfsleven/1424357/nog-meer-...

    Nóg meer pakketjes in december: kunnen postbezorgers de nieuwe lockdown aan?
    Het sluiten van niet-essentiële winkels een week voor de Kerst betekent extra druk op de online bestellingen, distributiecentra en pakketbezorgers. Hoe bereiden zij zich voor op de komende dagen? 'December is normaal al het piekseizoen.'

    Een PostNL-bezorger in Rotterdam brengt pakjes van grote webwinkels rond. Vanwege de lockdown wordt er nu nog meer besteld dan waarop is geanticipeerd. Foto: ANP

    X Nu de meeste winkels dicht zijn, gaan consumenten meer online winkelen.
    X Het betekent een extra piek in de toch al drukke feestdagenperiode voor online retailers en pakketbezorgers.
    X Verschillende partijen hebben rekening gehouden met het scenario van een lockdown.
    X Een enkeling wil niet afhankelijk zijn van de bezorgdiensten en pakt het anders aan.

    'Een klein pakketinfarct'. Dat verwacht Sam Rohn, mede-oprichter van de pakketbezorger Red je pakketje, de komende dagen. Hij noemt het waarschijnlijk dat post- en pakketbezorgers de komende weken 'de limieten zullen bereiken' en dat de piek in bezorgingen langer zal duren.
    Zaterdag kondigde het demissionaire kabinet een nieuwe lockdown aan. Om de razendsnelle opmars van de omikronvariant van het coronavirus af te remmen, zijn sinds zondagochtend 05.00 uur tot zeker vrijdag 14 januari alle horeca, culturele instellingen en niet-essentiële winkels dicht. Wie nu nog cadeautjes of een nieuwe kerstoutfit wil kopen, is aangewezen op online winkelen.

    Dat merkt ook online retailplatform Bol.com. Volgens een woordvoerder zijn de verkopen gestegen sinds de eerste geruchten over een mogelijke nieuwe winkelsluiting. 'En we verwachten dat consumenten nog meer online gaan winkelen tijdens deze toch al drukke feestdagenperiode.'
    Daarmee staat voor het tweede jaar op rij de post- en pakketbranche onder druk om tijdig alle kerstinkopen te bezorgen. En dat terwijl de decemberperiode al de drukste periode van het jaar is, zegt Rohn van Red je pakketje. Hij verwacht dat de komende dagen 'intens' gaan worden. 'Ik denk dat deze lockdown niemand goed uitkomt. Het vraagt om een intensivering van de werkzaamheden.'

    Voorbereid
    Het verschil met vorig jaar is wel dat de sector nu niet volledig overvallen lijkt door de extra druk. Zo zegt de woordvoerder van Bol.com dat winkelsluiting een mogelijk scenario is geweest in de voorbereidingen op de feestdagen.
    Daarnaast is er 'opnieuw prioritering in het assortiment' aangebracht. Zo krijgen 'corona-essentiële artikelen' zoals handzeep en mondkapjes voorrang, net als babyartikelen en het kerstassortiment, bijvoorbeeld versiering en kerstcadeaus.

    Ook bezorgdienst DHL zegt rekening te hebben gehouden met een lockdown. De plannen voor directe opschaling lagen al klaar, zegt een woordvoerder. 'En er is nauw contact met de webshops waarvoor wij de verzendingen doen. Op dit moment wordt er opnieuw gecommuniceerd over mogelijk bijgestelde verwachtingen en wordt gekeken waar de pieken zullen ontstaan.'

    In de afgelopen periode heeft DHL het aantal bezorgers en sorteermedewerkers uitgebreid. Red je pakketje heeft in de voorbije week alleen al 85 nieuwe mensen aangenomen, van wie een deel horecamedewerkers die door de eerdere maatregelen al thuis kwamen te zitten. Ook online retailer Bol.com zegt in gesprek te zijn met het bedrijf dat 'de logistieke operatie vervult' over de mogelijkheden om personeel uit getroffen sectoren in te zetten in de magazijnen.

    Postbedrijf PostNL heeft de capaciteit voor de decembermaand eerder al maximaal opgevoerd. 'Dit is niet specifiek gericht op een lockdown', zegt een woordvoerder. 'We zitten nu in het piekseizoen, dat betekent dat we zo'n twee miljoen pakketten per dag verwerken in deze periode.' Het bedrijf zit naar eigen zeggen 'ruim in de capaciteit'.

    Nieuwe klanten
    Maar of uw pakketje nu gegarandeerd op tijd komt? Helaas: ondanks alle voorzorgsmaatregelen blijft het de vraag of er genoeg ruimte is en of er genoeg pakketvoertuigen en medewerkers beschikbaar zijn, aldus mede-oprichter Rohn van Red je pakketje.
    Niet alle ondernemers kiezen voor die afhankelijkheid. Bij Rotterdamse boekenhandelaar v/h Van Gennep op de Oude Binnenweg bezorgen twee medewerkers zelf de bestellingen op de fiets, net als in de vorige lockdown. 'We zijn een kleine boekhandel en veel klanten wonen in de buurt', zegt medewerker John van Tiggelen. 'Mensen kunnen de bestellingen afhalen, maar we bezorgen ook. Aan het einde van de middag stappen we op de fiets en rijden we een rondje door Rotterdam. Tegen die snelle levering kan Bol.com niet op', zegt hij.

    Van Tiggelen heeft zaterdagavond na de persconferentie dan ook direct zijn fiets nagekeken en de banden opgepompt. 'Het liefst helpen we natuurlijk iedereen in de winkel, maar als dat niet gaat, dan doen we het maar zo. Het is even wat extra moeite, maar de mensen stellen het enorm op prijs. Als kleine ondernemer moet je het hebben van de extra service. We weten inmiddels wel hoe we hiermee moeten omgaan.'
4.095 Posts
Pagina: «« 1 ... 129 130 131 132 133 ... 205 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Het is water naar de zee dragen: prognose PostNL valt vies tegen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links