Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

China heeft zóveel leegstand dat alle Duitsers er kunnen wonen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Analyse door: Niels Koerts

Niels Koerts is beleggingsanalist. Enkele van zijn specialiteiten zijn dividendaandelen en beursgenoteerde inverstingsmaatschappijen. Koerts is daarnaast vaste co-host van de populaire IEX Beleggerspodcast.

Meer over Niels Koerts

Recente analyses van Niels Koerts

  1. 15 nov Winstsprong Tencent helpt Prosus flink vooruit
  2. 14 nov Basic-Fit: high risk, high reward
  3. 13 nov Betekent dit de definitieve draai van Alfen?

Reacties

6 Posts
| Omlaag ↓
  1. Shenzhener 10 december 2021 17:15
    Toen ik in 2013 naar Shenzhen verhuisde zag ik enorm veel gebouwen met leegstand. Als je er nu komt is het bomvol en staat haast niks leeg. Huizenprijzen zijn bovendien zo'n 400% gestegen in de afgelopen 10 jaar.

    Met Shenzhen als thuisbasis is Evergrande hierdoor wellicht te optimistische geweest.
  2. Maan Arkenbosch 11 december 2021 22:50
    Het is niet alleen Evergrande, welke in de problemen zit, voornamelijk via hoge rente financiering, waardoor hun huren en koop woningen onbetaalbaar zijn.
    Als uiteindelijk de Chinese (lage) overheid de schulden overneemt, om een crash te vermijden, zal er een forse afschrijving volgen.De vraag is of er een domino effect ontstaat door omvallen van toelevering bedrijven en krimp van bouw en aanverwante bedrijf sectoren, waarbij zelfs export restricties/belastingen kunnen plaatsvinden door CO2 heffingen i.v.m. de de meer dan 1200 kolenstook centrales in China.
    De E.U. politiek, E.C.B. is ook gevaarlijk bezig en gebruikt zelf bevorderde inflatie, door de bevolking van de Noord E.U. landen indirect op te zadelen met wegstrepen en inflateren, schuld van Zuid E.U. en Oostblok staten.
    Vooreerst gaat de hoge inflatie niet verdwijnen, aangezien het opkopen van schulden titels en drukpersen volgens E.C.B. Lagarde gewoon doorgaat.Dat betekent dat de financiële markten geen vertrouwen hebben in de verdediging van de waardevastheid van de €.
    Zo kunnen staatsobligaties tegen een fors hogere koers door de E.C.B. opgekocht, een fors balans verlies worden, indien de kapitaalmarkt rente omhoog schiet.
    Oorzakelijk verband, dat de E.U. inflatie hoog blijft is de stijging van de V.S. Fed rente, waardoor de $ sterker wordt..
    Zoals eerder gesteld, heeft een stijgende $, t.o.v. de €., nu al in een jaar 9%!, invloed op de grondstoffen markten, aangezien de grondstoffen in $ noteren.
    Voorts is de looninflatie in het huidige inflatie cijfer nog niet (voldoende) verdisconteerd.
    Door de klimaat problemen, CO2 belastingen en dwingende producenten maatregelen, zullen zachte grondstoffen, eerste levens behoeften zoals rijst, graan, fossiele energie, strategische metalen door markt manipulatie en productie/oogst tekorten, in prijs stijgen.
    Bekend is dat transport kosten via containers bijna verachtvoudigd is, waarbij vooralsnog opstoppingen bij haven terminals de kosten verder omhoog jagen.
    Voorts zullen door sterkere vergrijzing, sociale uitgaven en hogere defensie lasten, waarvoor niet (fiscaal)gereserveerd is, via Monopoly geld gefinancierd worden.
    Doordat goederen en diensten fors gaan stijgen, krijgen dezen, ook nog een op zwieper via de hierop procentuele BTW, belasting opslag.
    Het is nog nooit voorgekomen dat de totale globale schuldenberg bijna 5 maal groter is dan de totale wereld economie!
    Zoals eerder gesteld, zal door de lagere koopkracht, van de lagere en midden klasse, marge verkrapping en zombie bedrijven uitval, plaatsvinden, zeker wanneer overheid steunoperaties in 2022 beëindigd worden.
    Voorts zal nog meer geautomatiseerd en blockchain/gerobotiseerd worden om efficiency voordelen te bewerkstelligen, welke de werkeloosheid verhoogd.
    Dat zijn voorwaarden, voor stagflatie, waarvoor de centrale banken geen gereedschap meer beschikbaar hebben.
    Zijn economische chaos en sociale onrust in aantocht?
6 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links