Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Hoe we leren dat koersen nog meer kunstjes kunnen dan we dachten?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

5 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 7 december 2021 12:12
    Ja, het is allemaal nog niet zo eenvoudig. Ten eerste valt er over bubbels een heleboel meer te zeggen. Hier een link naar een artikel hierover met tevens een broodnodige nuance voor onze eigen tulpenbollenbubbel: lekkercryptisch.nl/kennisbank/artikel...
    Laten we ook niet vergeten dat Nederland sinds de tulpenbollenbubbel het mondiale centrum is voor bloemenhandel. Op eenzelfde manier zal Silicon Valley nog wel een tijdje het centrum voor IT blijven.

    Verder leven we in een tijd van netwerkeffecten, te meten via Metcalfe's law. Bedrijven als Facebook Amazon en Google laten grafieken zien vergelijkbaar met bitcoin omdat er steeds meer mensen hun producten gebruiken. Amazon is weinig anders dan een online winkel en de Facebook app is verder ook niet bepaald indrukwekkend. Google leeft van een zoekalgoritme waar er inmiddels velen van zijn. Wat indrukwekkend is zijn de miljarden mensen die deze producten gebruiken. Dat kent zijn weerga niet en is een product van de Derde Industriële Revolutie van digitalisering, communicatie en globalisering.

    Ten slotte hebben we nog de griezelige hoeveelheden ruilmiddel die door alle centrale banken al decennia (sinds 1971) de wereld ingeslingerd worden. Dat moet ergens naartoe. Het schijnt zo te zijn dat wanneer je prijzen uitdrukt in de balans van centrale banken, dat aandelen, onroerend goed en andere vermeende bubbels eigenlijk recht evenredig meelopen met de groeiende centrale bank balansen. Twee uitzonderingen: technologie en crypto. Zijn het outperfomers of zijn het bubbels? Dat is nog niet zo eenvoudig te beantwoorden.
  2. forum rang 4 Stephanus1987 7 december 2021 14:54
    quote:

    eddygoed schreef op 7 december 2021 14:11:

    We zitten nu in een bullmarket en met de huidige inflatie/rente zal er aardig wat nieuw geld klaarstaan om te kopen op een dip. Dat verhaal van dat paard geldt denk ik alleen maar met een echte crash zoals in 2000 en 2008. Dan duurt het wel weer even om op te krabbelen.

    Exact, er moet wel een daadwerkelijke reden ten grondslag aan een crash liggen. Dat de koersen hoog staan is niet direct een reden dat de markt zal crashen, immers is de reden eenvoudig te vinden; namelijk lage renten en TINA. Inflatie zal wellicht kunnen zorgen voor hogere rentes maar ik denk dat verhoudingsgewijs de rente laag zal blijven. Enige risico is dat inflatie enorm uit de hand zou gaan lopen... Europa heeft dan wel een probleem gezien een renteverhoging gezien de balans van de zuidelijke lidstaten dat niet toe staat. Anderzijds is inflatie een mooie manier om de schuldenberg wat terug te dringen die is ontstaan, een wat langere tijd hogere inflatie met een gematigd renteklimaat zie ik dan ook wel als mogelijkheid.
  3. forum rang 6 Zaphod Beeblebrox 7 december 2021 15:13
    quote:

    Stephanus1987 schreef op 7 december 2021 14:54:

    [...]
    Inflatie zal wellicht kunnen zorgen voor hogere rentes ...
    [/quote]

    Dan is het wel snel afgelopen. Zie Griekenland een paar jaar geleden. Overheden en bedrijven moeten lenen om hun schulden te financieren. Echter, plots kunnen ze niet meer tegen een aangenaam tarief lenen omdat hun terugbetalingscapaciteit in twijfel getrokken wordt. Vervolgens gaat de rente, heel snel, naar heel hoog en is eigenlijk alles wat onder de schulden gebukt gaat in een klap failliet.

    [quote alias=Stephanus1987 id=13867438 date=202112071454]
    [...]
    Anderzijds is inflatie een mooie manier om de schuldenberg wat terug te dringen die is ontstaan, een wat langere tijd hogere inflatie met een gematigd renteklimaat zie ik dan ook wel als mogelijkheid.
    Volgens mij hebben we die situatie al heel lang. Zeker sinds 2008, misschien langer.
5 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links