Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.491 Posts
Pagina: «« 1 ... 132 133 134 135 136 ... 175 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 30 november 2021 14:28
    14:18
    Gasprijs gaat opnieuw door 100 euro

    De Europese gasprijs heeft opnieuw de grens van 100 euro per megawattuur (MWh) bereikt. Een eerste koudeprik in combinatie met een beperkt Russisch aanbod stuwt de prijzen. De Europese gasprijs noteert al enkele maanden extreem hoog. Een hoge vraag in combinatie met een beperkt aanbod zorgt voor recordprijzen.

    Paniek over gastekorten zorgde begin oktober nog voor een historisch record van meer dan 160 euro/MWh. De voorbije weken was er evenwel een daling ingezet na beloftes van Rusland om de gaskraan richting Europa wat verder open te draaien.

    www.tijd.be/markten-live/live-blog/on...
  2. forum rang 10 voda 30 november 2021 17:15
    Kabinet sluit kolencentrale Rotterdam, bedrijf krijgt 212 miljoen steun
    RTL Nieuws 1 uur geleden

    De Onyx-centrale op de Tweede Maasvlakte.© ANP De Onyx-centrale op de Tweede Maasvlakte.

    Het demissionaire kabinet sluit opnieuw vervroegd een Nederlandse kolencentrale. Als de benodigde goedkeuring binnen is, moet de Onyx-centrale in Rotterdam binnen twee maanden stoppen met kolen. Het bedrijf krijgt daarvoor ruim 200 miljoen euro subsidie. Met de sluiting wordt 3 megaton CO2-uitstoot bespaard.

    Daarmee blijven er nog drie kolencentrales open in Nederland, die allemaal uiterlijk in 2030 moeten sluiten en de komende jaren hun productie moeten terugschroeven. Het ministerie van Economische Zaken had al aangekondigd dat één kolencentrale sneller zou moeten sluiten om de klimaatdoelen te halen.

    De andere drie blijven volgens demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius de komende jaren wel 'nog nodig om stroom te leveren als er veel vraag naar is, bijvoorbeeld in periodes van weinig wind en zon'.

    Goedkeuring Europese Commissie
    Dat eigenaar Riverstone bereid was de Onyx-centrale vervroegd te sluiten in ruil voor een flink bedrag aan subsidie, werd vorige maand al duidelijk. De eigenaar van de centrale had 238 miljoen gevraagd en krijgt volgens Yesilgöz-Zegerius bijna het hele bedrag: maximaal 212.5 miljoen euro.

    Daarvoor moet wel nog gewacht worden op goedkeuring van de Europese Commissie. Die moet bepalen of er bij het uitkeren van het subsidiebedrag geen sprake is van ongeoorloofde staatssteun. Daarvoor mag de toegekende subsidie niet hoger zijn dan de te verwachten misgelopen inkomsten.

    Sociaal plan
    Het kabinet verwacht de Europese goedkeuring wel, omdat uit twee onafhankelijke onderzoeken zou blijken dat aan de voorwaarden is voldaan. Die onderzoeken worden echter niet openbaar.

    Daarnaast worden er door het kabinet andere voorwaarden aan het geven van de subsidie verbonden. Zo moet de centrale werknemers die mogelijk hun baan verliezen ondersteunen en een goed sociaal plan opstellen, schrijft de staatssecretaris.

    Als aan alle voorwaarden is voldaan, kan het vervolgens snel gaan: de centrale moet dan binnen twee maanden stoppen met kolen en na drie jaar helemaal ontmanteld zijn.

    'Besluit blokkeren'
    In de Tweede Kamer zijn niet alle partijen blij met het voorgenomen besluit. "De SP wil dit besluit blokkeren", twittert kamerlid Renske Leijten.

    Zij wijst erop dat eigenaar Riverstone de Rotterdamse kolencentrale samen met twee andere centrales voor 200 miljoen euro aankocht, en nu 212 miljoen krijgt voor vervroegde sluiting. "Het hedgefund wíst dat kolencentrales dicht gaan en krijgt nu maximale compensatie."

    'Snel CO2 besparen'
    GroenLinks en D66 zijn wel enthousiast. "Voor het klimaat is het belangrijk dat we snel, veel CO2 besparen", zegt GroenLinks-kamerlid Suzanne Kröger.

    "Kolencentrales gaan tot het verleden behoren en het is goed dat deze kolencentrale al dichtgaat," vindt ook Raoul Boucke van D66. "Klimaatdoelen zijn afgesproken om gehaald te worden. D66 wil niet dat de rechter eraan te pas hoeft te komen, maar dat mensen weten waar ze aan toe zijn."
  3. forum rang 10 voda 3 december 2021 13:38
    Kabinet heroverweegt aanleg van stroomkabel door Schiermonnikoog
    Van onze redacteur 13:12

    Eerder dit jaar overhandigden een coalitie van burgers, eilanders, boswachters, boeren en Waddenliefhebbers een petitie met 34.582 handtekeningen aan de Tweede Kamer. Zij dringen aan om de stroomkabel voor windenergie niet via Schiermonnikoog te laten lopen. Marten van Dijl/HH

    De beoogde, maar omstreden stroomkabel dwars door Schiermonnikoog is vooralsnog van de baan. Mogelijk komt de kabel nu oostelijker van het waddeneiland te liggen, zo valt op te maken uit een Kamerbrief, die staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat afgelopen week heeft verstuurd.

    Het kabinet gaat opnieuw bekijken op welke manier kabels het beste kunnen worden aangelegd. De al gestarte procedure voor een stroomkabel door de Waddenzee wordt daarom opgenomen in een nieuw ruimtelijk programma. De kabels zijn nodig om stroom van nog aan te leggen windparken op zee te transporteren naar het vasteland.

    Verzet
    De plannen voor de aanleg van de stroomkabels zorgden naast Kamervragen ook voor commotie bij onder meer natuurorganisaties en lokale bewoners. Vorige maand adviseerde de Commissie voor de milieueffectrapportage nog dat het Rijk beter moet onderzoeken wat de schade zou zijn voor het leefgebied van de wadvogels.

    Staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius zegt nu in afstemming met belanghebbenden meer onderzoek te gaan doen. Naast de ecologische gevolgen van aan te leggen stroomkabels wordt eveneens naar technische en juridische aspecten gekeken.

    Bij de studie houdt Yesilgöz-Zegerius de mogelijkheid open dat de route van 'Schiermonninkoog-kabel' van het al geplande windenergiegebied Ten Noorden van de Waddeneilanden samenkomt met het nieuwe, oostelijker gelegen windenergiegebied 5-Oost. Dat betekent dat ook de meer oostelijk gelegen routeopties in de Waddenzee op tafel komen te liggen.

    De stroomkabels moeten uiteindelijk in de Eemshaven uitkomen. Een eventueel alternatief dat deze kabels aanlanden in Den Helder of de Duitse havenstad Emden, lijkt daarmee buiten bereik. Die routes zijn omslachtig, maar kennen minder potentiële milieuschade.

    Ook gaat het kabinet bekijken of na 2031 nog ruimte is voor een eventuele extra stroomkabel en een leiding om op zee geproduceerde waterstof aan te voeren naar de Eemshaven.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/politiek/1421969/stroomkabel-sc...
  4. forum rang 10 voda 3 december 2021 13:50
    November slechte maand voor hernieuwbare energie door gebrek aan wind en zon

    In de maand november is in Nederland relatief weinig hernieuwbare energie opgewekt. De oorzaak ligt bij de geringe hoeveelheid wind en zon. Toch was er een kleine groei ten opzichte van het vorige kalenderjaar.

    De productie van hernieuwbare energie groeide namelijk met 2 procent door het toegenomen aantal windmolens en zonnepanelen dat in Nederland opgesteld is.

    Diepe dalen
    De maand kende een paar diepe dalen waar de windproductie nihil was. Ondanks meer opgesteld windvermogen lag de opbrengst 20 procent lager dan vorig jaar. Ook blijkt uit cijfers van het KNMI dat de zon in november een dag of 9 niet of nauwelijks scheen. In totaal scheen de zon 58 uur waar dat normaal 67 uur is.

    26,5 procent
    De terugval van wind werd goedgemaakt door bijstook van biomassa, meer bijmenging van bio-olie, groei in biogas en beter gebruik van restwarmte in warmtenetten.

    Ook de productie van zonnepanelen liet een plusje zien. Dat kwam omdat er veel meer zonnepanelen in Nederland liggen dan vorig jaar. Het aandeel hernieuwbare elektriciteit is in november uiteindelijk uitgekomen op 26,5 procent. Vorig jaar november was dat 26 procent. Onderstaande tabel bevat het percentage stroom per technologie voor de maand november.

    Elektriciteit
    Percentage

    Conventioneel
    73,5 procent

    Biomassa
    9,7 procent

    Wind op zee
    6,8 procent

    Wind op land
    6,3 procent

    Zonnepanelen
    3,5 procent

    Waterkracht
    0,1 procent

    Eerder
    12 november 2021
    Nederlandse zonnepanelen produceren in oktober 30 procent meer stroom door meer zonuren
    5 oktober 2021
    Wind laat het ‘afweten’, Nederland wekt in september net zo veel wind- als zonne-energie op

    Door Edwin van Gastel

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  5. forum rang 10 voda 3 december 2021 14:14
    Investeringsplannen netbeheerders: onvrede bij Energie-Nederland, Energie Samen, Holland Solar, NWEA en VEMW

    Energie-Nederland, Energie Samen, Holland Solar, NWEA en VEMW zijn ontevreden over de conceptinvesteringsplannen die de Nederlandse netbeheerders hebben gepresenteerd voor de periode 2022-2031.

    Zij stellen in een gezamenlijke verklaring dat de investeringsplannen onvoldoende ambitieus zijn om de huidige problemen met het Nederlandse stroomnet op te lossen. De investeringen uit de plannen zijn volgens hen ontoereikend om de problemen voor producenten van wind- en zonne-energie op te lossen, maar ook die van verbruikers van energie. Ze dragen 8 verbeterpunten aan (red. zie kader).

    2022-2031
    ‘Niet alleen kan veel nieuwe duurzame productie niet worden getransporteerd, ook is aansluiting van nieuwe verbruikers of toename van bestaand elektriciteitsverbruik in grote delen van het net problematisch’, stellen de brancheorganisaties. ‘De concept-investeringsplannen van netbeheerders voor 2022-2031 zijn dus van cruciaal belang; zij moeten laten zien wat nodig is om deze achterstanden in te halen en de verdere groei van duurzame productie en elektrificatie mogelijk te maken. De concept-investeringsplannen zijn echter onvoldoende.’

    Ambitieuzere scenario’s
    De organisaties pleiten onder meer voor het kiezen van ambitieuzere scenario’s. De netbeheerders zouden moeten laten zien wat de totale netcapaciteit is om aan die scenario’s te voldoen en welke investeringen en middelen daarvoor nodig zijn.

    ‘Positief is dat de netbeheerders een onderling afgestemde set van scenario’s hebben gebruikt. Deze scenario’s zijn echter niet in lijn met de actuele Europese en nationale ambities en wetgeving. De scenario’s zijn daarom niet voldoende. Daarnaast onderschatten de netbeheerders de technologische ontwikkelingen van hernieuwbare opwek, die grote impact hebben op de benodigde netcapaciteit. Tevens laten de meeste concept-investeringsplannen niet zien welke investeringen nodig zouden zijn om de gekozen scenario’s te faciliteren; in plaats daarvan wordt getoond wat de netbeheerders denken te kunnen realiseren.’

    Prioritering hanteren
    ‘De netbeheerders hebben de wettelijke taak om te voldoen aan de transportbehoefte, die volgt uit de relevante scenario’s’, vervolgen de koepelorganisaties. ‘Als de netbeheerders nu van mening zijn dat zij onvoldoende middelen hebben om de noodzakelijke capaciteitsuitbreidingen te realiseren, dan dienen zij uit te leggen welke investeringen zij niet op tijd zouden kunnen realiseren, waarom niet en wat ervoor nodig is om dit wel te kunnen doen. Daarbij dient duidelijk te worden welke prioritering in de tijd de netbeheerders hiervoor hanteren. Deze prioritering is nu onvoldoende transparant. Er moet rekening gehouden worden met de kosten die netgebruikers hebben als gevolg van het niet oplossen van knelpunten en de markt moet bij die prioritering betrokken worden.’

    Uitdagingen gigantisch
    Toch is er ook begrip bij de koepelorganisaties, omdat het evident is dat de uitdagingen voor de netbeheerders gigantisch zijn. ‘Om de energietransitie te laten slagen, is het noodzakelijk dat de totale omvang van deze uitdaging duidelijk wordt.’

    De 5 brancheorganisaties stellen in de toekomst graag intensiever te worden betrokken bij het opstellen van de scenario’s, de prioritering en de investeringsplannen. ‘We zijn bereid om bij te dragen aan oplossingen die de problematiek rond transportschaarste kunnen verlagen.’

    Voor meer, zie link:

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  6. forum rang 10 voda 3 december 2021 15:01
    Huishoudens betalen netbeheerder komend jaar 6 euro meer voor transport stroom en gas
    Consumenten gaan in 2022 gemiddeld 6 euro per jaar meer betalen aan hun netbeheerder voor het transport van elektriciteit en gas. Dat blijkt uit de tarievenbesluiten van de Autoriteit Consument & Markt (ACM).

    De ACM stelt de tarieven van de regionale netbeheerders jaarlijks vast. Dit is echter het eerste jaar dat de ACM de tarieven vaststelt volgens de nieuwe methodebesluiten die in september 2021 zijn gepubliceerd.

    Verzwaren
    De netbeheertarieven bestaan uit een transport- en aansluittarief. De gemiddelde tarieven die een huishouden betaalt voor gas dalen in 2022 met 0,55 procent. De gemiddelde tarieven voor elektriciteit stijgen in 2022 met 3,3 procent. De belangrijkste oorzaak van deze stijging zijn de toegenomen kosten die de landelijke netbeheerder TenneT in 2022 aan de regionale netbeheerders elektriciteit doorberekent, omdat het bedrijf de komende jaren veel extra kosten maakt voor het verzwaren van het hoogspanningsnet. Deze extra kosten hebben ook gevolgen voor de tarieven die grootverbruikers moeten betalen; die stijgen namelijk afhankelijk van hun aansluiting met 9 of 15 procent.

    Efficiënt
    Door regulering van de tarieven zorgt de ACM ervoor dat netbeheerders genoeg inkomsten ontvangen voor investeringen die nodig zijn in het kader van de energietransitie. Tegelijkertijd zorgt zij ervoor dat tarieven niet hoger zijn dan redelijk en prikkelt zij netbeheerders om efficiënt te werken.

    Om elektriciteit uit windmolens en zonnepanelen te kunnen transporteren, moet er de komende jaren veel geld worden geïnvesteerd in uitbreiding en verzwaring van het elektriciteitsnet. Via de netbeheertarieven betalen consumenten en bedrijven mee aan deze extra investeringen.

    Opbouw energierekening consumenten

    De energierekening voor consumenten bestaat uit 4 verschillende onderdelen:

    1) de variabele leveringskosten: dit is het tarief dat een consument voor een kubieke meter gas of een kilowattuur stroom betaalt;
    2) de vaste leveringskosten: bijvoorbeeld administratiekosten;
    3) de transportkosten: ook wel netbeheerkosten genoemd;
    4) de belastingen: de energiebelasting, vermindering energiebelasting, de Opslag Duurzame Energie (ODE) en btw.

    Van deze 4 onderdelen worden alleen de netbeheerkosten door de ACM vastgesteld. De ACM ziet er daarbij op toe dat energieleveranciers voor de levering van energie geen onredelijke tarieven vragen en controleert of facturen duidelijk zijn en aan de regels voldoen. Zo heeft de ACM er bijvoorbeeld in oktober voor gezorgd dat Budget Energie zijn klanten duidelijker informeert over het feit dat het bedrijf vaste leveringskosten niet per dag maar per maand in rekening brengt. Hierdoor moeten mensen die gedurende de maand klant worden of overstappen wel voor de hele maand vaste leveringskosten betalen.

    Eerder
    30 november 2021
    Tarieven grootverbruikers stijgen komend jaar 9 tot 15 procent door verzwaren hoogspanningsnet
    5 november 2021
    Kabinet past compensatie hogere energierekening aan: meer voordeel bedrijven, iets minder voordeel consumenten
    5 oktober 2021
    De prijzen van gas en elektriciteit stijgen, maar waarom?
    21 september 2021
    ACM legt methodebesluit vast: meer ruimte netbeheerders om te investeren in stroomnet

    Door Edwin van Gastel, Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  7. forum rang 10 voda 3 december 2021 15:02
    Tarieven grootverbruikers stijgen komend jaar 9 tot 15 procent door verzwaren hoogspanningsnet

    Klanten van TenneT met een grootverbruikersaansluiting voor elektriciteit moeten in 2022 een 9 of 15 procent hoger tarief betalen. Dat is afhankelijk van aansluiting op het extrahoogspanningsnet of hoogspanningsnet.

    Dat blijkt uit het tarievenbesluit voor TenneT dat de Autoriteit Consument en Markt (ACM) heeft gepubliceerd. De belangrijkste reden voor deze stijging is het feit dat de hoogspanningsnetbeheerder tot en met 2023 extra operationele kosten moet maken bij het verzwaren van het hoogspanningsnet.

    Verdere stijging verwacht
    ?De ACM heeft de maximale toegestane inkomsten voor de transport- en systeemtaken van TenneT vastgesteld op ruim 849 miljoen euro. Dit is bijna 8 procent meer dan in 2021. Voor grootverbruikers die zijn aangesloten op het extrahoogspanningsnet (EHS-net) stijgen de tarieven hierdoor komend kalenderjaar met 9 procent. Voor het hoogspanningsnet (HS-net) stijgen de tarieven met 15 procent.

    TenneT informeerde de ACM eerder dit jaar al de tarieven voor grootverbruikers na 2022 fors te moeten verhogen om de extra kosten voor het verzwaren van het stroomnet te kunnen betalen. Voor het jaar 2023 meldt de ACM dan ook een verdere stijging van de tarieven te verwachten.

    Dempen
    De ACM heeft onderzocht of het mogelijk is de tariefstijgingen voor 2022 en 2023 zoveel mogelijk te verdelen over deze jaren. Dit kan zij doen door veilingmiddelen die TenneT ontvangt voor het veilen van grenscapaciteit te gebruiken om in 2023 in plaats van in 2022 de tarieven te dempen.

    In oktober 2021 vroeg de ACM betrokkenen daartoe om te reageren op 2 scenario’s. Uit aanvullende informatie die de ACM sindsdien van TenneT heeft ontvangen, blijkt dat de operationele kosten die TenneT mag betalen met de veilingmiddelen hoger zijn dan verwacht. Het alternatieve scenario is hierdoor niet mogelijk, omdat er geen veilingmiddelen overblijven om de tarieven te dempen.

    Net op zee
    Naast de extra operationele kosten bij het verzwaren van het hoogspanningsnet mag TenneT ook de kosten in rekening brengen voor de wettelijke taken als netbeheerder van het net op zee. Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat geeft TenneT een subsidie voor de eerste fase van het net op zee. Omdat het ministerie nog geen besluit genomen heeft over een subsidie voor de tweede fase van het net op zee – de kavels vanaf Hollandse Kust West – mag TenneT volgens de Elektriciteitswet de kosten voor de tweede fase daarom in rekening brengen bij de netbeheerder van het landelijke hoogspanningsnet.

    De definitieve tarieven voor 2022 voor grootverbruikers zijn in onderstaande tabel weergegeven.

    Voor meer, zie link:

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...

  8. forum rang 10 voda 6 december 2021 08:38
    RWE Secures Concession for Wind Farm off Danish Coast

    Strategic Research Institute
    Published on :
    06 Dec, 2021, 5:30 am

    As announced by the Danish Energy Agency, the German-based energy company RWE was awarded the concession for the offshore wind project Thor. With a planned capacity of around 1,000 megawatts Thor will be Denmark’s largest offshore wind farm to date. The wind farm will be built off the Danish west coast and is scheduled to reach full operation in 2027. Once fully operational, Thor would be capable of producing enough green electricity to supply the equivalent of around 1.4 million Danish households.

    RWE is a leading global player in renewables and number 2 worldwide in offshore wind. The company currently operates 17 offshore wind farms in five countries, and is developing and constructing some of the world’s most advanced offshore wind farms. In Denmark RWE is operating the Rødsand 2 offshore project, which is located south of the Danish island of Lolland, approximately 10 kilometres southeast of Rødbyhavn. The wind farm has an installed capacity of 207 MW (RWE share: 20%) and has been in operation since 2010. By 2030, as part of its ambitious investment and growth plan ‘Growing Green’, RWE intends to triple its global offshore wind capacity from 2.4 to 8 gigawatts.
  9. forum rang 10 voda 6 december 2021 14:12
    Europa verplicht huiseigenaar te verduurzamen bij grote verbouwing
    Orla McDonald 5 dec   15:41

    Europa legt duurzaamheidseisen op aan woningen en kantoren die 'ingrijpend worden gerenoveerd'. Het kan betekenen dat, wie het dak vervangt, zonnepanelen moet plaatsen. De VVD is faliekant tegen de verplichting, maar minister Ollongren zegt dat een boete van de Europese Commissie dreigt als Nederland de eisen niet doorvoert.

    In de praktijk komen de Europese groene regels erop neer dat wie zijn huis grondig verbouwt, voortaan een installatie voor duurzame energie moet plaatsen, zoals zonnepanelen. Foto: Berlinda van Dam/ANP

    De Europese Commissie legt strenge milieueisen op bij renovaties om de CO2-uitstoot van woningen en kantoren terug te dringen. Het gebruik van fossiele brandstoffen voor verwarming en stroom in huis moet omlaag om klimaatverandering tegen te gaan, vindt de Commissie. In Nederland stootten alle gebouwen in 2020 ruim 20 miljoen ton CO2 uit, 13% van de totale broeikasgasuitstoot dat jaar, blijkt uit cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving.

    Ingrijpende renovatie
    De nieuwe EU-wetgeving is een 'verplichting voor lidstaten om een hoeveelheid hernieuwbare energie voor te schrijven bij een ingrijpende renovatie', schreef verantwoordelijk minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken (D66) vlak voor de zomer aan de Tweede Kamer. De kwestie kreeg tot vorige week, toen de minister erover sprak met Kamerleden, weinig aandacht. De regels uit Europa komen erop neer dat wie straks zijn dak en cv-ketel vervangt, zonnepanelen moet plaatsen. Een warmtepomp of biomassaketel voldoet ook, aldus Ollongren.

    Huizenbezitters kunnen daardoor met extra kosten worden geconfronteerd. Een investering in twaalf zonnepanelen is ongeveer €4000 en een warmtepomp kost al snel €10.000. Bij duurzame systemen zakt vaak wel de energierekening van burgers.

    Het venijn van de wetgeving zit in wat een 'ingrijpende renovatie' is en wat niet. Volgens de minister is verduurzaming verplicht indien '25% van de gebouwschil wordt vernieuwd en de verwarmings- of koelinstallatie wordt vervangen'. Hiervan kan bijvoorbeeld sprake zijn als een huizenbezitter dak of gevel en minstens één derde van de verwarmingsradiatoren vervangt.

    De nieuwe groene eisen gelden in de meeste gevallen voor verbouwingen waarbij een huis tijdelijk niet bewoonbaar is en waarvoor een vergunning nodig is. Het gaat nu naar schatting om slechts 50 tot 250 verbouwingen per jaar, maar de kans bestaat dat dit het begin is van meer dwingende duurzaamheidsmaatregelen voor huizenbezitters vanuit Europa.

    Voor nieuwbouw voerde de EU al eerder strenge milieueisen in, zoals goede isolatie. Daarnaast wil Eurocommissaris voor het klimaat Frans Timmermans dat het Europese ETS-systeem, waarin vervuilende industrieën betalen voor de CO2 die zij uitstoten, ook gaat gelden voor alle energieslurpende gebouwen in Europa.

    VVD is tegen verplichting
    Eigenlijk had Nederland de nieuwe EU-wetgeving afgelopen zomer in moeten voeren, maar de VVD is er faliekant op tegen woningbezitters groene eisen op te leggen. 'Huiseigenaren stimuleren tot verduurzaming is belangrijk, maar verplichten is niet wat we in het Klimaatakkoord hebben afgesproken', zegt VVD-Kamerlid Daniel Koerhuis tegenover het FD. De belangenvereniging van woningeigenaren Vereniging Eigen Huis is het met Koerhuis eens: 'Verplichtingen gaan ons te ver. Wij roepen politiek Den Haag op de eigen regie te behouden over de Europese klimaatplannen.'

    Onno Dwars, directeur van bouwbedrijf Ballast Nedam Development, is juist voorstander van verplichte verduurzaming. 'Een slecht geïsoleerde woning is een milieudelict. Het is belachelijk dat we hier pas werk van maken onder druk van de EU. We rijden toch ook niet meer in auto's zonder katalysator?' zegt hij. Mensen stimuleren te verduurzamen door subsidies te geven, probeert Nederland al heel lang. Dat gaat niet snel genoeg om klimaatdoelen te halen, meent Dwars.

    Ollongren laat motie links liggen
    Kamerlid Koerhuis zet alles op alles om de wetgeving te voorkomen. Twee keer diende hij een motie in, de laatste vorige week, waarin Ollongren wordt verzocht de EU-verplichting te schrappen. Beide moties nam de Tweede Kamer aan met een meerderheid van stemmen. Naast de VVD stemden kleinere rechtse partijen en de SP voor de motie. CDA, ChristenUnie en D66, de partijen waarmee de VVD nu formeert, stemden tegen.

    Het is ongebruikelijk dat ministers aangenomen moties niet uitvoeren, maar Ollongren kan niet anders dan de EU-regels invoeren, zei ze vorige week tijdens een Kamerdebat. 'Ik heb daar geen keuzevrijheid in. We moeten het implementeren.' Volgens de minister is de EU al een inbreukprocedure gestart tegen Nederland vanwege de verlate invoering, een eerste stap richting een boete voor het niet uitvoeren van EU-afspraken. Koerhuis meent dat de minister de EU-wetgeving ook zo kan interpreteren dat een verplichting niet noodzakelijk is.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1422108/europa-verplic...
  10. forum rang 10 voda 6 december 2021 14:22
    Basf verkoopt deel windpark Hollandse Kust Zuid door aan Allianz
    Van onze redacteur 11:40

    Chemieconcern Basf heeft een belang van 25,2% in windpark Hollandse Kust Zuid doorverkocht aan Allianz. Deze zomer kocht het Duitse bedrijf een belang van 49,5% in het windpark, dat wordt gebouwd voor de kust van Noordwijk. Vattenfall is de eigenaar van Hollandse Kust Zuid, een park met 140 turbines dat over anderhalf jaar volledig operationeel moet zijn.

    In juni betaalde Basf €300 mln voor het belang van 49,5%. Inclusief de bijdrage aan de bouw zal de totale investering van Basf uiteindelijk ongeveer €1,6 mrd bedragen. Bij de aankoop in juni zei Basf al op zoek te zijn naar mede-investeerders.

    Grote transactie
    Allianz is een grote Duitse verzekeraar, die belangen heeft in verschillende windparken. Zo kocht Allianz Renewable Energy Fund twee jaar geleden een windpark in Zeeland. De verkopende partij was toen een consortium van een investeringsmaatschappij en een projectontwikkelaar, beide gevestigd op Schiphol.

    Bij de deal tussen Basf en Allianz zijn geen financiële details bekendgemaakt, al is evident dat het een grote transactie is — veel groter dan indertijd in Zeeland, waar het ging om 22 turbines van 2 megawatt. Hollandse Kust Zuid is een van de grootste windparken op de Noordzee. De turbines hebben een vermogen van 8 megawatt.

    Verkoopcontract
    De transactie tussen Basf en Allianz moet begin volgend jaar zijn afgerond. Basf zal stroom uit het windpark blijven ontvangen via een power purchase agreement (ppa). Eigenlijk is dat niet meer dan een verkoopovereenkomst. Basf heeft dus een langjarig afnamecontract voor de levering van elektriciteit. Dat zal worden gebruikt voor de Verbund-productielocatie in Antwerpen, dat wordt vergroend met deze stroom vanuit het windpark.

    De laatste jaren is er steeds meer handel ontstaan in windparken. Bouwers van de parken willen hun aandeel snel verkopen. Door de kosten van de aanvankelijke investering te delen of grote afnamecontracten te sluiten, maken bedrijven geld vrij voor nieuwe investeringen in hernieuwbare energie. Verzekeraars en andere eindbeleggers worden juist weer 'groen' als ze belangen nemen in windparken.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1422289/basf-verk...
  11. forum rang 10 voda 7 december 2021 08:03
    TotalEnergies Launches Solar Power Plant in France

    Strategic Research Institute
    Published on :
    07 Dec, 2021, 5:30 am

    TotalEnergies has launched its largest photovoltaic solar power plant in France, with a capacity of 55 megawatt. The solar farm, located northeast of Gien in Loiret, comprises 126,000 photovoltaic panels spread over 75 hectares. The plant will produce around 64 GWh per year, equivalent to the annual electricity consumption of 38,000 people and keep more than 550,000 tons of CO2 out of the atmosphere during its lifetime.

    This photovoltaic project is part of a sustainable, responsible approach designed to support the development of renewable energies in France. Hence, this project includes:

    A participative financing: To involve site neighbors and share the value created by these projects with the regions, the plant was built with a participative financing in an amount of €2,200,200 to which 212 residents of the Loiret and surrounding departments largely contributed.

    A plan to protect biodiversity: The Company has put in place the measures required to preserve biodiversity, including the creation of bat shelters and the construction of a pond to promote amphibian reproduction.

    TotalEnergies teams will operate and maintain the plant locally throughout its 30-year operating lifespan.
  12. forum rang 10 voda 8 december 2021 08:36
    SSE Backs Offshore Wind Tower Facility to be built in Scotland

    Strategic Research Institute
    Published on :
    08 Dec, 2021, 5:30 am

    SSE is providing substantial financial backing for a new state-of-the-art offshore turbine tower tubular rolling manufacturing plant in the Scottish Highlands with debt investment of GBP 15 million, helping green light an investment of over GBP 110 million in a new UK-based offshore wind manufacturing plant in the Cromarty Firth.

    SSE’s multi-million-pound debt investment makes it the largest single UK backer behind plans by Scottish-headquartered energy services company Global Energy Group and leading offshore wind tower manufacturing specialist, Haizea Wind Group, to build what will be the UK’s largest offshore wind tower manufacturing facility at Port of Nigg near Inverness. The cost of the new facility, inclusive of rolling machinery robotics and a new blast and paint shop is GBP 110-120 million.

    Nigg Offshore Wind will be a giant, 450-meter-long, 38,000 square meter factory, capable of rolling steel plate to supply towers in excess of 1,000 tonnes each and other products, to the booming UK offshore fixed and floating wind industry in the UK and abroad. As a strategic backer behind the plant, SSE Renewables will be placing manufacturing orders with the factory from its leading pipeline of large-scale UK offshore wind projects. SSE Renewables expects to announce a first order contract with NOW in the near future.

    Once operational, the NOW plant will support the creation of up to 400 new full-time direct manufacturing jobs as well as more than 1,800 indirect jobs in the UK, with an estimated 1,100 of these in Scotland.

    The new facility is the most significant localisation of offshore wind supply chain manufacturing ever seen in Scotland and the UK. The announcement marks the culmination of over two years of close planning between SSE’s development business SSE Renewables, Global Energy Group and Haizea Wind Group to make the new facility a reality.
  13. forum rang 10 voda 8 december 2021 08:42
    Dogger Bank C Offshore Wind Farm Reaches Financial Close

    Strategic Research Institute
    Published on :
    08 Dec, 2021, 5:30 am

    SSE Renewables, together with its joint venture partner Equinor, has reached financial close on Dogger Bank C, the third phase of what will be the world’s largest offshore wind farm. Dogger Bank C has a capacity of 1,200MW and will generate around 6,000GWh a year. In total, Dogger Bank will produce enough clean, renewable electricity to supply 5% of the UK’s demand, equivalent to powering six million UK homes. SSE is leading on construction across all three phases and Equinor will operate the wind farm thereafter.

    The two companies are already constructing the first two phases of Dogger Bank Wind Farm, a ground-breaking project off the north east coast of England which, once all three phases are complete in March 2026, will be the largest in the world. Total investment in Dogger Bank Wind Farm will be around GBP 9 billion (around GBP 3 billion for phase C including offshore transmission). SSE's share of investment forms part of its recent Net Zero Acceleration Plan, which included fully funded GBP 12.5bn strategic capital investment plans to 2026 alongside ambitious 2031 targets, aligned with net zero and 1.5 degrees.
  14. forum rang 10 voda 8 december 2021 15:29
    Miljoenenschade door vernielde stroomkabel tussen wal en Ameland
    2 uur geleden
    in BINNENLAND

    DUIVEN - Een nog in aanleg zijnde, 9 kilometer lange stroomkabel die loopt van het vasteland naar het waddeneiland Ameland is door onbekenden vernield. De schade is zo groot dat de kabel over een lengte van 3 kilometer vervangen moet worden, meldt netbeheerder Liander. Volgens een woordvoerder van het bedrijf is er sprake van sabotage. Hij schat de schade tussen de 2 en 3 miljoen euro.

    ANP / HH
    Waar de kabel, die tussen het Friese Holwerd en Ameland getrokken is, is vernield, wil de netbeheerder niet zeggen in belang van het onderzoek. De sabotage vond eind september van dit jaar plaats, maar is pas woensdag bekendgemaakt na berichtgeving door Omrop Fryslân.

    Liander heeft aangifte gedaan. Er zijn nog geen verdachten aangehouden. De woordvoerder van de netbeheerder wil niet speculeren over een motief.

    Volgens Liander komt de stroomvoorziening op Ameland niet in gevaar. De kabel, die dubbel wordt aangelegd, is bedoeld voor voor toekomstig gebruik. De aanleg had eigenlijk eind dit jaar klaar moeten zijn, maar het project loopt nu volgens een woordvoerder maanden vertraging op.

    www.telegraaf.nl/nieuws/1368781293/mi...
  15. forum rang 10 voda 8 december 2021 15:38
    En wij maar steeds hogere rekeningen voor het gas en elektra krijgen...

    Industrie vindt gas te duur: hamstert vervuilende steenkool
    Door THEO BESTEMAN

    Updated Vandaag, 00:58
    Vandaag, 00:01
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Energiebedrijven hamsteren weer aloude steenkool. Terwijl de overheid een omslag naar groenere energie wil, kiezen centrales zelfs extra voor de zeer goed te verhitten zwarte grit voor warmtelevering. Afgelopen kwartaal verdubbelde de elektriciteitsproductie aangevuurd door steenkool.

    In de Amsterdamse en Rotterdamse havengebieden steken op de uitgestrekte velden van overslagbedrijven OBA, Rietlanden Terminals en EMO, Marcador en European Bulk aan de kades tientallen puntige bergen steenkool als zware heuvellandschappen af. Ondanks alle klimaatakkoorden varen diep gelegen schepen met zwart kolengrit af en aan.

    „Door de zeer hoge gasprijs van afgelopen maanden is steenkool naar verhouding veel goedkoper voor afnemers geworden. De prijs is toch bepalend”, zo verklaart woordvoerster Anja de Kievit van Havenbedrijf Amsterdam. De productie van elektriciteit uit die dure aardgas ging in datzelfde derde kwartaal met 49% terug op jaarbasis, terwijl de levering van energie uit vooral zon en wind met 31% is opgelopen.

    BEKIJK OOK:
    ’Bij Tata is maken van ’groene’ staal met waterstof binnen 10 jaar haalbaar’

    Van januari tot en met september schoot de aan- en afvoer bij Rotterdamse terminals al met 48% omhoog, aldus zegsman Sjaak Poppe van Havenbedrijf Rotterdam. „Je ziet een flinke stijging in de overslag van kolen, al kende 2020 een erg laag volume, met name door de economische malaise destijds ook in de Duitse staalindustrie.”

    Tegen trend in
    Deze stijging van kolenverbruik die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag meldt gaat tegen een langere trend in. In 2019 zakte de handelsstroom kolen zelfs met ruim 22% op jaarbasis in, dat was destijds de grootste afname sinds 2000. Vanaf 2016 krompen de orders en transporten vanwege de sluiting van oude kolencentrales. Daarvoor ging het nog omhoog: in 2014 en 2015 steeg het verbruik omdat Nederland juist kolencentrales in gebruik nam.

    „Deze nieuwe toename van steenkoolgebruik is wel een heel stevige beweging in die markt”, zegt ook CBS-econoom Cor Pierik over de cijfers. „En het is ook geen goed bericht voor ons milieu: het gebruik van steenkool zorgt voor veel meer uitstoot van CO2, dat juist omlaag moet.” In het afgelopen kwartaal zakte de totale elektriciteitslevering volgens CBS-data met 15% vergeleken met 2020.

    BEKIJK OOK:
    Amsterdams handelshuis ACT na injectie Bridgepoint €1 miljard waard

    Pierik wijst voor de oorzaak van de steenkolenhausse op de verhitte wereldhandelsprijzen van gas. Het tarief van het TTF-gascontract op de toonaangevende Nederlandse gasbeurs schoot dinsdag nog eens 7% omhoog, tot €96 per megawattuur. De Verenigde Staten hadden Rusland, exporteur van gas naar Europa, met nieuwe sancties gedreigd. Handelaren vreesden voor nog minder gas uit Moskou. Bovendien zijn de Europese voorraden gas ver onder hun gebruikelijke niveaus gekomen. Terwijl de winter nog moet beginnen.

    China zet door
    „Zulke hoge gasprijzen helpen dan de extra verkopen van steenkool. Bedrijven willen duurzamer werken, maar het moet wel betaalbaar blijven. Daarnaast is China als een van de grootste inkopers weer op de markt gekomen”, zegt grondstoffeneconoom Casper Burgering van ABN Amro Economisch Bureau. „En China geeft aan dat de piek van de uitstoot van zijn kolencentrales voorlopig nog niet is bereikt en het nog veel steenkool zal verbruiken.”

    Steenkool wordt vooral gebruikt voor elektriciteitsopwekking en voor de verwarming van huizen en bedrijven. Miljoenen tonnen poederkool gaan ook naar verwerkers zoals staalproducent Tata Steel in IJmuiden. Maar de doorvoer wint. Van de bulk van de 17,3 miljoen ton steenkool die bijvoorbeeld via de Rotterdamse haven binnenkomt, gaat 90% naar Duitsland en vooral de Duitse staalindustrie die van deze stroom 60% afneemt. Rond 40% verdwijnt in hun elektriciteitscentrales. Die 17,3 miljoen ton is wel een daling vergeleken met de 30,7 miljoen ton vijf jaar eerder.

    BEKIJK OOK:
    Pensioenmiljarden weg uit olie en gas, maar deel ABP-beleggingen nog altijd omstreden

    Staalbedrijven als Tata Steel zeggen dat ze over willen stappen van de vervuilende steenkool op bijvoorbeeld groene waterstof. Maar die overgang is uiterst complex. „De sector is erg afhankelijk van steenkool en bedrijven hebben ook nog maar beperkte mogelijkheden om het aandeel gerecycled materiaal en schroot als energiebron te vergroten”, constateert Julia Attwood, analist bij dataverzamelaar Bloomberg. „De kosten van energie uit waterstof moeten sterk dalen om concurrerend te kunnen zijn.” Pas tegen 2050 zouden volgens Attwood Europese smelterijen metalen kunnen produceren met waterstofenergie die dan minder kosten dan het huidige staal.

    In Nederland mag volgens overheidsplannen kolen vanaf 2030 niet meer gebruikt worden in elektriciteitscentrales. Ons land slaagde er afgelopen jaren alleen met de grootste moeite in om zijn uitstoot van fossiele CO2 volgens afspraken te verminderen. Vorige week kondigde het kabinet nog de sluiting van de Onyx Power-kolencentrale in Rotterdam aan. Een deal waarbij eigenaar Riverstone werd afgekocht voor maximaal €212,5 miljoen. Drie andere kolencentrales blijven open, om de zekerheid van energielevering in Nederland te garanderen, aldus demissionair staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius (Economische Zaken).

    Nederland netto-importeur
    Afgelopen kwartaal kwam relatief veel goedkopere elektriciteit ons land binnen dankzij meer productie van Franse, Belgische en Duitse kerncentrales, die zelf ook hun kolenverbruik opschroefden. „In heel Europa is nu meer elektriciteit geproduceerd met kernenergie en kolen dan uit aardgas”, constateert het CBS.

    Uit de woensdag gepubliceerde CBS-cijfers blijkt ook dat Nederland, met 66% toename van ingevoerde elektriciteit versus 32% toegenomen uitvoer, onder de streep een importeur van elektriciteit is. Nederland was jarenlang netto-exporteur.

    BEKIJK OOK:
    Pensioenmiljarden weg uit olie en gas, maar deel ABP-beleggingen nog altijd omstreden

    Op de langere termijn zal steenkool toch zijn positie verliezen, ook bij energiecentrales, denkt econoom Burgering van ABN Amro. Zon, wind en waterstof worden rond 2050 dé vervangers. „Deze prijsstijgingen van gas zijn uitschieters, en tijdelijk. In de overgang naar een duurzamere economie zal voor steenkool weinig plaats meer zijn.”

    www.telegraaf.nl/financieel/173462400...
  16. Willy B. 8 december 2021 15:40
    quote:

    voda schreef op 8 december 2021 15:38:

    En wij maar steeds hogere rekeningen voor het gas en elektra krijgen...

    Industrie vindt gas te duur: hamstert vervuilende steenkool
    Door THEO BESTEMAN

    Updated Vandaag, 00:58
    Vandaag, 00:01
    in FINANCIEEL

    AMSTERDAM - Energiebedrijven hamsteren weer aloude steenkool. Terwijl de overheid een omslag naar groenere energie wil, kiezen centrales zelfs extra voor de zeer goed te verhitten zwarte grit voor warmtelevering. Afgelopen kwartaal verdubbelde de elektriciteitsproductie aangevuurd door steenkool.

    In de Amsterdamse en Rotterdamse havengebieden steken op de uitgestrekte velden van overslagbedrijven OBA, Rietlanden Terminals en EMO, Marcador en European Bulk aan de kades tientallen puntige bergen steenkool als zware heuvellandschappen af. Ondanks alle klimaatakkoorden varen diep gelegen schepen met zwart kolengrit af en aan.

    „Door de zeer hoge gasprijs van afgelopen maanden is steenkool naar verhouding veel goedkoper voor afnemers geworden. De prijs is toch bepalend”, zo verklaart woordvoerster Anja de Kievit van Havenbedrijf Amsterdam. De productie van elektriciteit uit die dure aardgas ging in datzelfde derde kwartaal met 49% terug op jaarbasis, terwijl de levering van energie uit vooral zon en wind met 31% is opgelopen.

    BEKIJK OOK:
    ’Bij Tata is maken van ’groene’ staal met waterstof binnen 10 jaar haalbaar’

    Van januari tot en met september schoot de aan- en afvoer bij Rotterdamse terminals al met 48% omhoog, aldus zegsman Sjaak Poppe van Havenbedrijf Rotterdam. „Je ziet een flinke stijging in de overslag van kolen, al kende 2020 een erg laag volume, met name door de economische malaise destijds ook in de Duitse staalindustrie.”

    Tegen trend in
    Deze stijging van kolenverbruik die het Centraal Bureau voor de Statistiek woensdag meldt gaat tegen een langere trend in. In 2019 zakte de handelsstroom kolen zelfs met ruim 22% op jaarbasis in, dat was destijds de grootste afname sinds 2000. Vanaf 2016 krompen de orders en transporten vanwege de sluiting van oude kolencentrales. Daarvoor ging het nog omhoog: in 2014 en 2015 steeg het verbruik omdat Nederland juist kolencentrales in gebruik nam.

    „Deze nieuwe toename van steenkoolgebruik is wel een heel stevige beweging in die markt”, zegt ook CBS-econoom Cor Pierik over de cijfers. „En het is ook geen goed bericht voor ons milieu: het gebruik van steenkool zorgt voor veel meer uitstoot van CO2, dat juist omlaag moet.” In het afgelopen kwartaal zakte de totale elektriciteitslevering volgens CBS-data met 15% vergeleken met 2020.

    BEKIJK OOK:
    Amsterdams handelshuis ACT na injectie Bridgepoint €1 miljard waard

    Pierik wijst voor de oorzaak van de steenkolenhausse op de verhitte wereldhandelsprijzen van gas. Het tarief van het TTF-gascontract op de toonaangevende Nederlandse gasbeurs schoot dinsdag nog eens 7% omhoog, tot €96 per megawattuur. De Verenigde Staten hadden Rusland, exporteur van gas naar Europa, met nieuwe sancties gedreigd. Handelaren vreesden voor nog minder gas uit Moskou. Bovendien zijn de Europese voorraden gas ver onder hun gebruikelijke niveaus gekomen. Terwijl de winter nog moet beginnen.

    China zet door
    „Zulke hoge gasprijzen helpen dan de extra verkopen van steenkool. Bedrijven willen duurzamer werken, maar het moet wel betaalbaar blijven. Daarnaast is China als een van de grootste inkopers weer op de markt gekomen”, zegt grondstoffeneconoom Casper Burgering van ABN Amro Economisch Bureau. „En China geeft aan dat de piek van de uitstoot van zijn kolencentrales voorlopig nog niet is bereikt en het nog veel steenkool zal verbruiken.”

    Steenkool wordt vooral gebruikt voor elektriciteitsopwekking en voor de verwarming van huizen en bedrijven. Miljoenen tonnen poederkool gaan ook naar verwerkers zoals staalproducent Tata Steel in IJmuiden. Maar de doorvoer wint. Van de bulk van de 17,3 miljoen ton steenkool die bijvoorbeeld via de Rotterdamse haven binnenkomt, gaat 90% naar Duitsland en vooral de Duitse staalindustrie die van deze stroom 60% afneemt. Rond 40% verdwijnt in hun elektriciteitscentrales. Die 17,3 miljoen ton is wel een daling vergeleken met de 30,7 miljoen ton vijf jaar eerder.

    BEKIJK OOK:
    Pensioenmiljarden weg uit olie en gas, maar deel ABP-beleggingen nog altijd omstreden

    Staalbedrijven als Tata Steel zeggen dat ze over willen stappen van de vervuilende steenkool op bijvoorbeeld groene waterstof. Maar die overgang is uiterst complex. „De sector is erg afhankelijk van steenkool en bedrijven hebben ook nog maar beperkte mogelijkheden om het aandeel gerecycled materiaal en schroot als energiebron te vergroten”, constateert Julia Attwood, analist bij dataverzamelaar Bloomberg. „De kosten van energie uit waterstof moeten sterk dalen om concurrerend te kunnen zijn.” Pas tegen 2050 zouden volgens Attwood Europese smelterijen metalen kunnen produceren met waterstofenergie die dan minder kosten dan het huidige staal.

    In Nederland mag volgens overheidsplannen kolen vanaf 2030 niet meer gebruikt worden in elektriciteitscentrales. Ons land slaagde er afgelopen jaren alleen met de grootste moeite in om zijn uitstoot van fossiele CO2 volgens afspraken te verminderen. Vorige week kondigde het kabinet nog de sluiting van de Onyx Power-kolencentrale in Rotterdam aan. Een deal waarbij eigenaar Riverstone werd afgekocht voor maximaal €212,5 miljoen. Drie andere kolencentrales blijven open, om de zekerheid van energielevering in Nederland te garanderen, aldus demissionair staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius (Economische Zaken).

    Nederland netto-importeur
    Afgelopen kwartaal kwam relatief veel goedkopere elektriciteit ons land binnen dankzij meer productie van Franse, Belgische en Duitse kerncentrales, die zelf ook hun kolenverbruik opschroefden. „In heel Europa is nu meer elektriciteit geproduceerd met kernenergie en kolen dan uit aardgas”, constateert het CBS.

    Uit de woensdag gepubliceerde CBS-cijfers blijkt ook dat Nederland, met 66% toename van ingevoerde elektriciteit versus 32% toegenomen uitvoer, onder de streep een importeur van elektriciteit is. Nederland was jarenlang netto-exporteur.

    BEKIJK OOK:
    Pensioenmiljarden weg uit olie en gas, maar deel ABP-beleggingen nog altijd omstreden

    Op de langere termijn zal steenkool toch zijn positie verliezen, ook bij energiecentrales, denkt econoom Burgering van ABN Amro. Zon, wind en waterstof worden rond 2050 dé vervangers. „Deze prijsstijgingen van gas zijn uitschieters, en tijdelijk. In de overgang naar een duurzamere economie zal voor steenkool weinig plaats meer zijn.”

    www.telegraaf.nl/financieel/173462400...
    1 oplossing: Tax op CO2 uitstoot verhogen en verhogen
  17. forum rang 10 voda 13 december 2021 08:33
    Gaspijplijn Nord Stream 2 wordt niet in gebruik genomen bij escalatie Oekraïne
    NU.nl/ANP 8 uur geleden
    © Aangeboden door NU.nl

    Volgens een overeenkomst tussen Duitsland en de Verenigde Staten mag de Nord Stream 2-gaspijpleiding uit Rusland niet worden gebruikt in het geval van een nieuwe "escalatie" in Oekraïne, zei de nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zondag.

    "In het geval van verdere escalatie zal deze gasleiding niet in gebruik kunnen worden genomen", vertelde Baerbock aan de Duitse televisiezender ZDF. Ze deed haar uitspraken vlak na de G7-bijeenkomst van afgelopen weekend over spanningen met Rusland, en voorafgaand aan een vergadering met haar Europese ambtgenoten op maandag.

    Volgens de VS zal de controversiële Nord Stream 2, een pijplijn die gas direct van Rusland naar Duitsland zal vervoeren, de Europese afhankelijkheid van Russisch gas vergroten. Dat zou Rusland in staat stellen politieke druk uit te oefenen op kwetsbare Oost- en Midden-Europese landen. Moskou kan bijvoorbeeld besluiten bestaande pijplijnen die door Oekraïne lopen niet meer te gebruiken en dat land zo onder druk te zetten.

    De Duitse bondskanselier Olaf Scholz had zich eerder op zondag tijdens een bezoek aan Polen ook uitgelaten over het controversiële Nord Stream 2-project. Scholz zei dat Duitsland zich ondanks de Amerikaanse kritiek zal blijven inzetten voor Oekraïne als doorvoerroute voor gas naar Europa. "We blijven ons verantwoordelijk voelen om ervoor te zorgen dat de Oekraïense activiteiten in de doorvoer van gas succesvol blijven", zei Scholz.

    Maar de uitlatingen van Baerbock vlak na de G7 duiden erop dat Duitsland die positie zal herzien, mocht bijvoorbeeld Rusland besluiten zijn conflict met Oekraïne militair te escaleren.
  18. forum rang 6 haas 13 december 2021 08:45
    quote:

    voda schreef op 13 december 2021 08:33:

    Gaspijplijn Nord Stream 2 wordt niet in gebruik genomen bij escalatie Oekraïne
    NU.nl/ANP 8 uur geleden
    © Aangeboden door NU.nl

    Volgens een overeenkomst tussen Duitsland en de Verenigde Staten mag de Nord Stream 2-gaspijpleiding uit Rusland niet worden gebruikt in het geval van een nieuwe "escalatie" in Oekraïne, zei de nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Annalena Baerbock zondag.

    "In het geval van verdere escalatie zal deze gasleiding niet in gebruik kunnen worden genomen", vertelde Baerbock aan de Duitse televisiezender ZDF. Ze deed haar uitspraken vlak na de G7-bijeenkomst van afgelopen weekend over spanningen met Rusland, en voorafgaand aan een vergadering met haar Europese ambtgenoten op maandag.
    imo is het echte drukmiddel dat Duitsland haar 15 kerncentrales ,in 2011 op de waakvlam ge zet, weer volop laat draaien.
    Dan zit Duitsland meteen al op nivo 2035 met de klimaat akkoord van Parijs anno 2015
  19. forum rang 6 haas 13 december 2021 12:23
    Medewerkers van Enexis aan het werk. Ze zoeken nieuwe collega's. © Fotopersburo Bert Jansen / Rico Vogels

    Een jaar wachten op een stroomaansluiting voor Twentse bedrijven

    ENCHEDE – Twentse bedrijven die via netbeheerder Enexis een nieuwe aansluiting op het elektriciteitsnet willen, wachten daar bijna een jaar op. Dat is veel langer dan de termijn van 18 weken die eigenlijk is toegestaan. Personeelsgebrek is de hoofdoorzaak van de vertraging.

    Leo van Raaij 13-12-21, 05:38
    De hoeveelheid werk bij netbeheerders is enorm toegenomen door onder meer de energietransitie. Overal moeten elektriciteitsnetten en -stations verzwaard worden. Er is echter onvoldoende personeel voor al dat werk. Dat veroorzaakt enorme wachttijden bij de bedrijven die een aansluiting willen op het netwerk van Enexis.
  20. forum rang 10 voda 13 december 2021 12:41
    Gasprijs piekt na dreigement Duitsland over Nord Stream 2
    ANP Producties 30 min geleden

    AMSTERDAM (ANP/BLOOMBERG) - De gasprijs is maandag met 10 procent gestegen nadat Duitsland dreigde gaspijplijn Nord Stream 2 in te zetten om Rusland te straffen als dat land Oekraïne binnenvalt. Sowieso maken handelaren zich al langer zorgen dat de pijplijn door de Oostzee deze winter niet meer in bedrijf wordt genomen. Rusland laat wel weten dat de uitbater van de pijplijn er alles aan doet om aan de eisen die Duitsland eerder al stelde voor het verkrijgen van een vergunning te voldoen.

    De prijs voor een megawattuur gas op de toonaangevende Nederlandse gasbeurs steeg naar 116,39 euro. Dat is de hoogste prijs sinds in oktober een piek van meer dan 162 euro werd bereikt. In Duitsland steeg de prijs voor een megawattuur gas ook met bijna 10 procent tot 205 euro. De gasprijs staat sowieso al onder druk omdat het kouder wordt in Europa en er minder stroom wordt opgewekt met windenergie omdat het minder hard waaide de afgelopen tijd.

    Verder werd de vrees voor gastekorten aangewakkerd omdat Belarus dreigt de doorvoer van gas vanuit Rusland te staken als Europa nog meer sancties oplegt. Het Kremlin reageerde daarop door te zeggen te hopen dat niets Rusland in de weg zal staan om aan zijn contractuele leveringsverplichtingen te voldoen.

    De prijs voor energie is de afgelopen maanden hard gestegen. Dat komt onder meer door minder goed gevulde gasvoorraden in Europa, maar ook doordat Nederland minder gas levert. Daarnaast is er ook meer vraag naar gas vanuit Azië, dat deels van kolen af is gestapt.
3.491 Posts
Pagina: «« 1 ... 132 133 134 135 136 ... 175 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0644 +0,01%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.708,20 -0,72%
Gold spot 2.390,99 +0,49%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links