Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Eigen woning overhevelen naar Box 3 is niet verstandig

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

67 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 StoplossBurner 3 december 2021 11:20
    Dat de woning naar box 3 moet van de EU is een naar frame dat veelvuldig terugkomt. Het is slechts een van de voorstellen van de EU om woningmarkt stabieler te krijgen, het is absoluut geen must om het zo op te lossen en de miljarden van de EU aan steungeld te ontvangen. Afkoelen vd woningmarkt door huurinkomsten zwaarder te belasten of op zijn minst verplichten kosteloos de huurwoning te verduurzamen zou al iets helpen. Dat zet de prijzen van koopwoningen onder druk (want daar gaat minder geld heen om die woningen op te kopen en te verhuren want minder rendabel) en daarmee ook de huurprijzen. Ook is dat typisch een regel die cowboys in de markt niet lekker zal liggen. Tevens is dan vooral build to let aantrekkelijker geworden (relatief eenvoudiger/goedkoper te bouwen met goed energielabel) dan buy to let en dat is de enige manier de woningvoorraad te vergroten i.p.v. anders te verdelen.
  2. eddygoed 3 december 2021 11:27
    Dit hervormingsplan komt van de EU en wordt gesteund door de IMF. Het IMF rapport hierover is in stand gekomen met hulp van onze DNB, CPB, PBL en een handje NL-overheidsinstanties. En dat zijn nou de instanties die we niet kunnen sturen met ons stemgedrag.
    www.imf.org/en/News/Articles/2021/09/...

    Dit vind onze DNB ervan, hoe verrassend? www.dnb.nl/actueel/algemeen-nieuws/dn...
  3. forum rang 5 Bulletje Rozenwater 3 december 2021 11:36
    Woning naar box 3 is crimineel. Dan ga je de overheid huur betalen om in je eigen woning te wonen. Diezelfde overheid die zorgt voor absurd lage rente en absurd hoge woningprijzen door de lage rente en algeheel wanbeleid qua woningmarkt waardoor de prijzen door het plafond gaan en die het eigen veroorzaakte puin ook nog een keer gaat belasten. Klootzakken. Geen ander woord voor. Als ze nou eens normaal op de winkel zouden passen qua overheidsuitgaven en correctief optreden richting het begrotingsbeleid van onze zuidelijke vrienden, dan hoeft de burger niet zo uitgeknepen te worden.
  4. forum rang 7 jowi 3 december 2021 11:44
    quote:

    eddygoed schreef op 3 december 2021 11:27:

    Dit hervormingsplan komt van de EU en wordt gesteund door de IMF. Het IMF rapport hierover is in stand gekomen met hulp van onze DNB, CPB, PBL en een handje NL-overheidsinstanties. En dat zijn nou de instanties die we niet kunnen sturen met ons stemgedrag.
    www.imf.org/en/News/Articles/2021/09/...

    Dit vind onze DNB ervan, hoe verrassend? www.dnb.nl/actueel/algemeen-nieuws/dn...

    Weer een typisch voorbeeld over hoe de burger in dit land in de maling wordt genomen!!!!!!
  5. ZJZDOBIZS 3 december 2021 11:45
    quote:

    objectief schreef op 3 december 2021 10:46:

    [...]

    Wat het laatste betreft: ik (wij) heb(ben) geen klachten en woon in een miljoenen pand.

    Het gaat erom dat de prijsstijging van de eigen woning tot stilstand moet komen en dat
    de Overheid elke maatregel moet aangrijpen om dat te bereiken.

    Je kan natuurlijk ook gewoon de oorzaak van het probleem aanpakken en de rente verhogen en de geldhoeveelheid terug schroeven ipv steeds weer onbeperkt bijprinten en het geld versneld van de massa naar de elite laten stromen die er huizen van koopt die de massa niet meer kan betalen die dan weer geholpen moet worden met nog meer gratis geld welke wel ergens op balansen staat waarvoor diezelfde massa garant staat, die wel bekende steeds groter en sneller groeiende rekening die maar vooruit geschoven wordt.....
  6. forum rang 7 jowi 3 december 2021 11:48
    quote:

    Pierke schreef op 3 december 2021 11:41:

    Door er voor te zorgen dat dit niet negatief wordt ;-)
    Gewoon de eigen woning inbrengen in een beleggings BV.
    Zakelijke huur betalen. Onderhoudskosten en lasten gaan ten laste van de bv
    Afschrijving in 20 jaar tot de bodemwaarde. Per saldo de eerste 20 jaar
    geen afdracht vennootschapsbelasting. Met de winstreserves in de bv kun je
    vervolgens allerlei leuke dingen doen.
  7. forum rang 5 theo1 3 december 2021 11:52
    @pierke
    zie jij iets over het hoofd of doe ik dat?
    In box 1 betaal je de rente - de aftrek
    In box 3 betaal je de rente + de vermogensbelasting

    De vermogensbelasting is in het gunstigste geval 0. Dus box 3 kan nooit gunstiger zijn dan box 1. Bovendien is de box 3 situatie alleen op zijn best als het huis zowat volledig beleend is en de rente zeer laag is. In andere gevallen betaal je belasting, tenzij ze de vrijstelling een heel stuk verhogen. En die niet later weer stilletjes verlagen, onder het motto van Robin Hood spelen.

    Wie er in box 3 echt in de problemen komen zijn ouderen die 30 jaar geleden een huis hebben gekocht, dat inmiddels afgelost is en drie keer over de kop is gegaan in waarde, terwijl ze leven van een pensioentje. Op papier zijn ze schatrijk, maar dat heeft niks te maken met wat er in de portemonnee zit. Die kunnen zich rot gaan betalen aan vermogensbelasting.

    Fijn klusje voor de premier die er dan zit en mag uitleggen waarom oudjes in de problemen komen door hun huis dat ze al decennia geleden hebben afbetaald.
  8. ZJZDOBIZS 3 december 2021 12:03
    quote:

    Pierke schreef op 3 december 2021 11:15:

    Mensen wordt wakker, Box 3 is met de huidige renteniveaus veruit de beste optie.
    Simpelweg omdat:
    - de aftrek in box 3 hoger is, 1,35 % van de (hypotheek)schuld in Box 3 is meer dan 37% van de betaalde rente in Box 1. (mits je minder dan 3,65% rente betaald: in Box 1 en 3,65% rente is de aftrek 0,37*3,65 = 1,35% als je boven de 100.000 aan vermogen hebt, zoals (straks) door een eigen huis met overwaarde)
    - ideaal is om de overwaarde van je huis te gebruiken om middels beleggen een goed rendement te maken. Met de huidige hypotheekrentes kiezen voor aflossen is synoniem voor niet kunnen rekenen in mijn beleving
    - ondersteunt de verstandige keuze de hypotheek vooral niet at te lossen. Bij een aftrek van 1,35% en een hypotheekrente van 1,35% is de hypotheek echt gratis
    - we sluiten beter aan bij wat Europa wil
    - Banken gestraft worden voor hun dubieuze advies om voor zekerheid te kiezen (geen renterisico als je lang (20...30 jaar de rente vast zet). Klopt, je kiest voor het zeer waarschijnlijk langdurig betalen van teveel rente.

    Dit bevestigd dus wat ik al aangaf dat personen als Pierke de oplossing zien in meer lenen en daarmee beleggen want dit gaat toch altijd goed op lange termijn....

    Ja en als het een keer implodeert heb je dus een schuld op een huis wat dik onder water staat en beleggingen die dik onder water staan.

    En ja als je dan nog rustig 20 jaar daar mee om kan gaan komt alles op lange termijn vast wel weer goed maar als er ergens, bijvoorbeeld bij de bank, iemand begint te piepen over je schuld vs woz waarde verhouding en je moet bijbetalen of iets dergelijks en je kan je verlies gaan nemen dan gaat het nooit meer goed komen.

    Laat staan tig andere scenarios zoals baan verlies, scheidingssituaties die natuurlijk meer voorkomen in tijden van financiële stress zoals huis en beleggingen dik onderwater en dan.....

    De oplossing is juist minder geleend geld, minder goedkoop geld, meer spaarrente, daardoor ook betere pensioenen, meer vermogens gelijkheid want het is overduidelijk dat een te lage rente situatie de ongelijkheden dramatisch verergerd.

    Etc etc.
  9. forum rang 5 Bulletje Rozenwater 3 december 2021 12:03
    quote:

    eddygoed schreef op 3 december 2021 11:27:

    En dat zijn nou de instanties die we niet kunnen sturen met ons stemgedrag.

    Alsof er iets te sturen is met stemgedrag, politici interesseren zich helemaal niet voor beleid, het gaat alleen om macht. Beleid wordt gemaakt door ambtenaren. EU ambtenaren zijn dan weer belangrijker dan NL ambtenaren.

    Dit werkt nu nog op de lachspieren, maar onze pensioenpot loopt denk ik echt gevaar. 20 jaar geleden hadden we denk ik ook geen negatieve rente en euro zone die geregeerd wordt door de zuidelijken verwacht:

    www.iexprofs.nl/Nieuws/734930/Steen-J...

    5. EU-superfonds gefinancierd uit pensioenvermogens

    De Verenigde Staten richten zich met hun buitenlandpolitiek steeds meer op Azië. Voor Europa betekent dit dat het meer de eigen broek moet ophouden bij de verdediging van de EU-buitengrenzen.

    Tegelijkertijd is er de loodzware opgave om het populisme in toom te houden terwijl er tegelijkertijd honderden miljarden moeten worden geïnvesteerd in de energietransitie.

    Onder leiding van Emmanuel Macron en Mario Draghi ontstaat het plan voor een superfonds van drie biljoen dollar dat wordt gefinancierd met pensioengeld in plaats van hogere belastingen.

    Vooral voor jongeren pakt het geweldig uit. De arbeidsmarkt wordt sterker en er is ruimte voor lastenverlichting. Voor beleggers in Duitse staatsobligaties is het minder. Feitelijk wordt het renteniveau geharmoniseerd. Het verschil tussen Duitse, Italiaanse of Franse schulden verdwijnt. Op de beurs doen defensie-, bouw- en duurzame energiebedrijven uitstekende zaken.
  10. Pierke 3 december 2021 12:10
    Theo,

    Er was nog iets met huurwaardeforfait in Box 1.....
    In box 3 betaal je over waarde - schulden - vrijstelling.
    De waarde van een woning is op basis van WOZ - minus schulden - vrijstelling
    De waarde van een 2e woning, bewoont door een eigen kind is 62% van de WOZ waarde

    Met name de 2e woning variant kan financieel lucratief zijn. Hypotheek eigen woning verhogen = schuld in Box 3.
    Een voorbeeld:

    Koop een 2e woning waar je eigen kind in gaat wonen voor 200.000
    Financier dit met 100.000 eigen geld en 100.000 door de hypotheek op je eigen woning te verhogen.

    In box 3 termen:
    -100.000 door aankoop 2e woning met eigen geld
    -100.000 door aanvullende hypotheek
    + 62% van WOZ waarde (zeg 80% aankoopwaarde) = +100.000
    Resultaat is =-100.000 aan vermogen in box 3 door aankoop 2e woning . Tegen 1,35% vermogensrendementsheffing
    Als je 1,35% aan hypotheekrente betaalt is de effectieve rente 0 (rentelasten gelijk aan besparing op vermogensrendementsheffing)

    Daarbij ben ik er wel vanuit gegaan dat je Box 3 vermogen boven de 100.000 blijft.

    Deze constructie kan financieel lucratief gebruikt worden door samen met je kind een woning te kopen (beide deels eigenaar). Je kind geniet hypotheekrente aftrek, zelf kun je een jubelton schenking doen door de hypotheek op je eigen woning te verhogen etc. In het kort: je kunt 'gratis' de jubelton ter beschikking stellen aan je kind.
  11. forum rang 7 jowi 3 december 2021 12:21
    quote:

    Pierke schreef op 3 december 2021 12:10:

    Theo,

    Er was nog iets met huurwaardeforfait in Box 1.....
    In box 3 betaal je over waarde - schulden - vrijstelling.
    De waarde van een woning is op basis van WOZ - minus schulden - vrijstelling
    De waarde van een 2e woning, bewoont door een eigen kind is 62% van de WOZ waarde

    Met name de 2e woning variant kan financieel lucratief zijn. Hypotheek eigen woning verhogen = schuld in Box 3.
    Een voorbeeld:

    Koop een 2e woning waar je eigen kind in gaat wonen voor 200.000
    Financier dit met 100.000 eigen geld en 100.000 door de hypotheek op je eigen woning te verhogen.

    In box 3 termen:
    -100.000 door aankoop 2e woning met eigen geld
    -100.000 door aanvullende hypotheek
    + 62% van WOZ waarde (zeg 80% aankoopwaarde) = +100.000
    Resultaat is =-100.000 aan vermogen in box 3 door aankoop 2e woning . Tegen 1,35% vermogensrendementsheffing
    Als je 1,35% aan hypotheekrente betaalt is de effectieve rente 0 (rentelasten gelijk aan besparing op vermogensrendementsheffing)

    Daarbij ben ik er wel vanuit gegaan dat je Box 3 vermogen boven de 100.000 blijft.

    Deze constructie kan financieel lucratief gebruikt worden door samen met je kind een woning te kopen (beide deels eigenaar). Je kind geniet hypotheekrente aftrek, zelf kun je een jubelton schenking doen door de hypotheek op je eigen woning te verhogen etc. In het kort: je kunt 'gratis' de jubelton ter beschikking stellen aan je kind.

    Er was nog iets met huurwaardeforfait in Box 1.....

    Reactie: de Hillen vrijstelling is afgeschaft als je dat bedoeld.

    In box 3 betaal je over waarde - schulden - vrijstelling.
    De waarde van een woning is op basis van WOZ - minus schulden - vrijstelling
    De waarde van een 2e woning, bewoont door een eigen kind is 62% van de WOZ waarde.

    Reactie: bedoel je de leegwaarderatio. Die geldt alleen als de verhuur onder de huurdersbescherming valt.
  12. gerard66 3 december 2021 13:28
    1 ding is zeker: Vanaf 2031 wordt het een fiscale puinhoop omdat 99% van de Nederlanders dan gewoon hun hypotheekverleden niet meer weet van de afgelopen 30 jaar en er dus massa's verkeerde aangiften gaan komen. Er moet dus iets gebeuren voor die tijd.

    Maar het blijkt wel dat er geen oplossing is die nergens knelt en slachtoffers maakt. Dus wordt het aanmodderen en doorschuiven van de hete aardappel. Aanpassen Hillen en het aftrekpercentage is de enige werkbare oplossing helaas.
  13. taurus86 3 december 2021 13:35
    De verstandigste maatregel is om de hypotheekaftrek te koppelen aan de waarde van het vastgoed waarop de hypotheek is gegeven. Zeg, we starten met de WOZ waarde van 2018 voor alle reeds bestaande panden of de waarde nieuw van dit moment bij de oplevering. Deze waarde wordt jaarlijks met 3% verlaagd (afschrijving) tot een bodemwaarde van 40% van de startwaarde.
    De attractie van een huis wordt dan mede beïnvloed, door de nog beschikbare aftrekruimte. Teveel betalen voor een oud pand wordt dan snel iets van het verleden.
    Aftrek blijft bestaan, absurde overwaarde zal over de looptijd sterk verminderen.
  14. forum rang 5 Bulletje Rozenwater 3 december 2021 13:39
    quote:

    objectief schreef op 3 december 2021 12:11:

    [...]

    Volgens mij weet je ook wel dat je bewering onzin is.

    Het parlement is voor de buhne, volg een keer een debat en schrik je rot over het niveau. Door partijdiscipline stemt men altijd mee met het kabinet. Uiteindelijk bepaalt het kabinet wat er gebeurd, op aangeven van ambtenaren, kamer is altijd akkoord. De mp en belangrijke ministers zijn vooral bezig met de eigen posities en politieke spelletjes. Dit is nu eenmaal de menselijke natuur. Wat er besloten wordt doet er eigenlijk niet toe. Natuurlijk zullen persoonlijke voorkeuren meespelen in de afwegingen van de ministers, maar het belang van de kiezer is ondergeschikt. Ook de kiezer heeft tenslotte weinig kaas gegeten van openbaar bestuur of overheidsfinanciën. Het gaat om de schijn.
    Daarboven is europese wetgeving superieur aan onze eigen wetgeving. Terwijl de binnenlandse politiek nog enige democratische controle heeft, met name dan dat bewindslieden bij misstanden moeten opstappen als er een relletje is, is dat voor de europese politiek volledig afwezig omdat niemand zich daar in interesseert. Daar heerst de totale macht van de burocratie.
    Stemmen is dus totaal zinloos.

    Terug naar huizen in box 3: dit gaat dus gewoon gebeuren omdat de ambtenarij het wil. En daarna de pensioenpot. Want die heeft de meerderheid niet in de EU en daar ligt uiteindelijk de macht.

    Zorgen over mijn pensioen is overigens de reden dat ik ben gaan beleggen, ik heb niet veel geld nodig. Maar mijn generatie (eind 30) krijgt gewoon geen pensioen, al verdampt het niet door wanbeleid van de pensioenfondsen dan gaat de EU er wel mee aan de haal. Dan mag je met AOW ook nog lekker huur betalen aan de overheid met je huis vrij van hypotheek. Wat een gaaf land hebben we toch.
67 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links