Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stikstofkwestie

1.663 Posts
Pagina: «« 1 ... 28 29 30 31 32 ... 84 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 19 februari 2021 16:20
    Havenbedrijf Rotterdam pleit voor stikstofbank

    Gepubliceerd op 19 februari 2021 14:52 | Views: 395

    ROTTERDAM (ANP) - Het Havenbedrijf Rotterdam pleit voor de oprichting van een stikstofbank. Het geeft het havenbedrijf de noodzakelijke ruimte om miljarden-investeringen te doen. Mocht er geen oplossing komen voor de stikstofproblematiek dan zullen bedrijven hun plek zoeken buiten Nederland, meent het havenbedrijf. De opzet van de stikstofbank is om de vraag naar en het aanbod van stikstofvergunningen bij elkaar brengen. Zo kan beschikbare ruimte goed verdeeld worden.

    Allard Castelein, president-directeur van Havenbedrijf Rotterdam, gebruikte de toelichting op de jaarcijfers over 2020 om zijn ergernis te ventileren over het stikstofdossier. In zijn ogen is het inmiddels geheel vastgelopen "Ik maak mij zorgen over het investeringsklimaat, omdat bedrijven alternatieven hebben om hun investeringen ergens anders te doen. Ze kunnen naar andere havensteden gaan, waar ze de stikstofproblematiek niet kennen," aldus Castelein.

    Het is na 2 jaar praten volgens de topman nog steeds niet opgelost. "Het helpt echt niet als je van 120 naar 100 kilometer per uur gaat. Het zal pas in het nieuwe kabinet worden opgepakt. Voordat het wetgeving is, zitten we al in midden 2022. Het duurt echt te lang. In de tussentijd kan een stikstofbank ruimte geven, zodat wij kunnen blijven investeren in het verdienvermogen van Nederland."

    Verduurzaming

    Havenbedrijf Rotterdam heeft de ambitie om het gehele havencomplex te verduurzamen. Vorig jaar deed het bedrijf voor 265,8 miljoen euro aan investeringen en de komende 5 jaar gaat het omhoog naar totaal 1,5 miljard euro. Om deze transitie te doen wordt er bijvoorbeeld een waterstofnetwerk aangelegd en komen er fabrieken om waterstof te vervaardigen.

    Zo heeft Shell aangekondigd om op de Tweede Maasvlakte een elektrolyser (waterstoffabriek) te bouwen die met een nog aan te leggen pijpleiding naar hun fabriek op Pernis gaat. Waterstof wordt gebruikt als brandstof en als grondstof. Op dit moment belemmert de stikstofproblematiek echter dergelijke bouwprojecten. Om een vergunning te krijgen mag de uitstoot stikstof maar een bepaalde omvang hebben.

    Castelein meldde vorig jaar al dat hij geen ‘ruimte meer heeft’ om de stikstofuitstoot te compenseren. Castelein: "Van de agrarische sector kunnen wij delen van hun vergunning overnemen, zodat wij ruimte krijgen om te bouwen."
  2. forum rang 10 voda 25 maart 2021 07:52
    Meer winst voor Dura Vermeer

    (ABM FN-Dow Jones) Dura Vermeer heeft in 2020 meer winst geboekt. Dit maakte het bouw- en ingenieursbedrijf donderdagochtend bekend.

    "Dura Vermeer kijkt, ondanks de coronapandemie en de stikstofproblematiek, zowel bedrijfsmatig als financieel gezien, terug op een succesvol jaar", aldus het bedrijf. "Dankzij de goede doorwerkprotocollen en de veerkracht van onze mensen had corona slechts in beperkte mate invloed op de continuïteit van onze projecten."

    Het nettoresultaat trok aan van 36,1 miljoen euro in 2019 naar 41,5 miljoen euro afgelopen jaar. Het EBITDA resultaat steeg van 58,9 naar 68,4 miljoen euro. De opbrengsten stonden wel wat onder druk en daalden van 1,5 miljard naar 1,4 miljard euro.

    De solvabiliteit kwam uit op 33,0 procent tegen 34,6 procent een jaar eerder.

    Outlook

    "De stikstofproblematiek en de coronacrisis hebben geleid tot onzekerheid rondom de beschikbaarheid van overheidsbudgetten en bestedingspatronen van private opdrachtgevers", aldus Dura Vermeer. "Ondanks dat de groei van de bouwsector stilviel en op deelsectoren zelfs sprake is van een krimp, staat Dura Vermeer met een werkvoorraad van ruim 2,5 miljard euro goed gesteld voor 2021 en verder."

    Op basis van de huidige inzichten verwacht Dura Vermeer in 2021 qua omzet minimaal het niveau van 2020 te realiseren. Door de onzekerheden als gevolg van de stikstofproblematiek en de coronacrisis wordt er over het verwachte resultaat voor 2021 nog geen uitspraak gedaan.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  3. forum rang 10 voda 1 april 2021 08:17
    Stikstofcrisis wordt herten noodlottig
    Redactie 8 uur geleden

    Stikstofcrisis wordt herten noodlottig© 'Damherten', Pixabay

    Op de Zutphensestraatweg bij Velp worden herten doodgereden. De afrastering naar de Veluwe is daar kapot. Ruim dertig damherten verlaten elke nacht het bosgebied om te grazen op de aangrenzende akkers en eikels te eten onder de bomen langs het fietspad. Het hek is tot op heden niet gerepareerd omdat bij die klus stikstof wordt uitgestoten. Dat mag niet meer zonder natuurvergunning en die is er niet voor het graafmachientje. Er is inmiddels een lichtpuntje: als het hek wordt gerepareerd om de wildstand te reguleren, dan mag het wel. Toch is reparatie pas na de zomer te verwachten.
  4. forum rang 10 voda 22 april 2021 08:44
    Wetgever verantwoordelijk voor misère met stikstof en omgevingsrecht
    21 apr

    Het Programma Aanpak Stikstof, waarmee Nederland dacht aan de Europese Habitat-richtlijn te voldoen, sneuvelde twee jaar geleden al. De houtje-touwtje-methode om nu vergunningen af te geven en later, ooit of nooit, stikstofverbindingen uit te natuur te verwijderen, hield het niet bij het Europees Hof. Dus zette de Raad van State een streep door het PAS. Sindsdien worstelt de politiek met moeilijke keuzes rond stikstof en verkeert de maatschappij in onzekerheid over woningbouw- en infraprojecten en over hoe het met de boeren moet.

    Nu komt er een nieuw dossier bij. De Raad van State verruimt de toegang tot de rechter in het omgevingsrecht. De Nederlandse aanpak — geen bezwaar binnen zes weken betekent beurt voorbij — is volgens het Europees Hof strijdig met het Verdrag van Aarhus, dat de rechtstoegang in milieukwesties regelt. De infra- en woningbouw, energieprojecten en bedrijfsuitbreidingen kunnen de dupe worden. Ze krijgen mogelijk te maken met langere procedures of met een strategisch spel waarbij tegenstanders hun bezwaren bewust laat uiten.

    Wat hebben deze zaken gemeen? In beide gevallen gaat het om Europese afspraken en verdragen waar Nederland de handtekening onder zette. In beide gevallen loopt de nationale wetgeving en uitvoering ver achter op die afspraken. En in beide gevallen gaat de kruik te water net zo lang tot die breekt. En dan is Leiden in last. Acuut moet de hoeveelheid stikstofverbindingen omlaag, of plotseling moet worden bepaald welke milieu- en omgevingskwesties onder de ruimere beroepsmogelijkheid van Aarhus vallen. In artikel 6:13 van de Algemene wet bestuursrecht staat het niet, dus de Raad van State legt het voorlopig breed uit.

    De eerste reflex van criticasters is wijzen naar 'Europa', voorbijgaand aan het feit dat Nederland bewust tekende voor behoud en liefst verbetering van de natuur. En internationale verdragen gaan nu eenmaal boven nationaal recht. Niettemin is de frustratie begrijpelijk, zeker bij partijen die eerst hun project zagen sneuvelen door de stikstofuitspraak, zich in bochten wrongen om de depositie terug te dringen om nu wellicht met langere procedures te maken te krijgen.

    De echte verantwoordelijkheid voor dat probleem ligt echter bij de nationale wetgever: de regering en het parlement. Juristen waarschuwden lang van tevoren voor de onhoudbaarheid van het PAS en voor het conflict tussen artikel 6:13 en Aarhus. Die tijd had gebruikt moeten worden om nationale wetgeving en uitvoering gefaseerd in lijn met de verdragen te brengen. Door dat na te laten, heeft de wetgever de abrupte overgang gecreëerd die nu sommige bedrijfstakken gijzelt.

    Originele link van het artikel: fd.nl/opinie/1381059/wetgever-verantw...
  5. forum rang 10 voda 27 mei 2021 11:07
    Zorgt dit plan voor snelle oplossing stikstofprobleem?

    Boeren, milieuorganisaties en ondernemerspartijen hebben een gezamenlijk plan gemaakt om in negen jaar tijd de stikstofuitstoot met 40 procent te verminderen. Het voorstel kost de overheid tot 2030 elk jaar 1,7 miljard euro, maar dan beloven de organisaties dat problemen rond het verlenen van bouwvergunningen en stalaanpassingen verleden tijd zijn.

    Sanne Schelfaut 25-05-21, 16:01 Laatste update: 25-05-21, 16:46

    ,,Bij mogelijke oplossingen voor de stikstofproblematiek betekent winst voor de één meestal verlies voor de ander, waardoor breed draagvlak tot op heden ontbreekt en de impasse voortduurt, met alle gevolgen voor natuur en economie van dien. Daar willen we uit en dat kan met onze aanpak waar natuur en economie beiden beter van worden’’, aldus de bestuurders van LTO, Natuur & Milieu, Natuurmonumenten, VNO-NCW, MKB-Nederland en Bouwend Nederland.

    Lees ook
    Stikstof legt nu al bom onder formatie: mogelijk minder vee, langzamer rijden én stikstoftaks
    Greenpeace dreigt met rechtszaak om stikstof: ‘Overheidsbeleid heeft desastreuze gevolgen’

    Volgens de zes organisaties is een gebiedsgerichte aanpak essentieel om het plan te laten slagen. ,,De stikstof-situatie verschilt immers per gebied en kan dus ook alleen lokaal worden opgelost. Daarbij is de participatie van boeren en natuurbeheerders onontbeerlijk in plaats van dat maatregelen van bovenaf worden opgelegd. In de nieuwe aanpak worden reductiedoelen juridisch verantwoord en continu gemeten. Indien nodig kan het rijk bijsturen, op basis van een tweejaarlijkse evaluatie.’’

    Bij het oplossen van de stikstof­pro­ble­ma­tiek betekent winst voor de één meestal verlies voor de ander, nu niet

    Bestuurders LTO, Natuur & Milieu, Natuurmonumenten, VNO-NCW, MKB-Nederland en Bouwend Nederland.

    Subsidies
    De benodigde financiering van de overheid moet volgens land- en tuinbouworganisatie LTO Nederland voornamelijk naar de landbouw gaan. Er zouden subsidies moeten komen voor boeren die willen innoveren, bijvoorbeeld door hun stal te vernieuwen, zodat mest en urine van hun vee sneller van elkaar worden gescheiden. Daardoor zou er minder stikstof vrijkomen. Ook zouden de boeren meer willen inzetten op weidegang, het met water verdunnen van mest voor het land en minder eiwitrijk voer.

    Een andere pijler van het plan is een vergoedingsregeling voor boeren en andere grote uitstoters van stikstof die hun bedrijf vrijwillig willen stoppen of verplaatsen naar een andere locatie. Ook stellen de organisaties voor om boeren meer mee te laten helpen met natuurbeheer.

    De organisaties vragen nu aan de politiek om hun aanpak verder uit te werken. Ook adviseren ze het demissionaire kabinet om het plan voor te leggen aan de Raad van State en het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL).

    FDF niet blij
    Niet alle boeren zijn te spreken over het plan. Mark van den Oever, voorman van Farmers Defence Force (FDF), vindt een stikstofreductie van 40 procent in negen jaar tijd veel te fors. ,,In de nieuwe stikstofwet is een vermindering van 26 procent vastgelegd. Dat is wat ons betreft het hoogst haalbare. Wij als FDF gaan zeker niet mee in nog minder uitstoot, dat kan LTO Nederland op z'n buik schrijven.’’

    Milieuclubs als Greenpeace en Milieudefensie zijn ook niet enthousiast, maar juist om een heel andere reden. Ze noemen het een slap compromis dat ecologische onderbouwing mist. Het plan doet volgens de organisaties bij lange na niet genoeg om verdere verslechtering van kwetsbare natuur te voorkomen.

    Greenpeace maakte vorige week bekend naar de rechter te zullen stappen als het kabinet niet met extra maatregelen komt voor minder stikstofuitstoot in de natuur. Greenpeace vindt de reductie met 26 procent in 2030 juist veel te weinig.

    De stikstofproblematiek ontstond in 2019, toen de Raad van State oordeelde dat het hele stelsel waarmee de overheid de stikstofuitstoot reguleerde, in strijd was met Europese natuurwetgeving. Na de uitspraak van de hoogste bestuursrechter liep de vergunningverlening grotendeels vast en daarmee bijvoorbeeld ook de bouw.

    www.ad.nl/economie/zorgt-dit-plan-voo...
  6. forum rang 10 voda 4 juni 2021 09:31
    ‘Reductie stikstof is een wassen neus’

    Annika de Jong 13 uur geleden

    ‘Reductie stikstof is een wassen neus’© 'Coal plant'

    Er zijn zoveel stikstofrechten in omloop die niet gebruikt worden, dat de papieren uitstoot sterk omlaag kan worden gebracht zonder dat de daadwerkelijke uitstoot significant wordt teruggebracht. Dat concludeert onderzoeksplatform Investico.

    De onderzoekers schrijven:

    het idee voor de stikstofmarkt is in wezen simpel: boeren, maar ook bijvoorbeeld vliegvelden of industriële bedrijven mogen op de virtuele markt onderling handelen in het recht om stikstof uit te stoten. Een varkensboer die gaat stoppen met z’n bedrijf kan zijn ‘stikstofruimte’ die hij niet meer gaat gebruiken, verkopen aan een bedrijventerrein dat wil uitbreiden en daar graag voor wil betalen.

    Er is alleen één fundamenteel probleem: hoeveel stikstofrechten een ondernemer bezit, is niet afhankelijk van zijn werkelijke uitstoot maar van zijn vergunning waarin staat hoeveel hij maximaal zou kunnen uitstoten. In werkelijkheid stoten bedrijven vaak minder uit: fabrieken draaien niet altijd op volle toeren en boerenstallen staan zelden helemaal vol.

    Volgens de Investico-journalisten kunnen veehouders legaal ruim 16 miljoen kilo stikstof in de vorm van ammoniak (NH3 uitstoten, een derde meer dan nu. De industrie zou over een buffer van zelfs zestig procent nog ongebruikte stikstofruimte hebben. Omdat de rechten verhandelbaar zijn gemaakt tussen de sectoren is de kans op een nadrukkelijke vermindering van de feitelijke emissies slechts gering.

    Als de getallen die Investico noemt, kloppen dan is de reductie met 45% uitstoot die Natuurmonumenten, de Stichting Natuur & Milieu, VNO-NCW en LTO Nederland voorstellen in ruil voor €15 miljard innovatie- en uitkoopsubsidies tot 2030 een wassen neus. Datzelfde geldt voor de stikstofwet die daar min of meer mee vergelijkbaar is, maar 5 jaar later tot 50% reductie komt.
  7. forum rang 10 voda 11 juni 2021 10:47
    ‘Stikstofprobleem komt uit de bodem, niet uit de lucht’
    Redactie 3 uur geleden

    ‘Stikstofprobleem komt uit de bodem, niet uit de lucht’© 'Demervallei', Tobias Ceulemans, Nieuwsdienst KU Leuven

    Natuurlijke bodemorganismen leggen stikstof (N2) uit de lucht vast. De afbraak van de in de bodem vastlegde stikstof is de grootste bron voor de stikstofuitstoot. Het zou jaarlijks om 30 tot 250 kilo per hectare uit de bodem gaan. Dit is aanzienlijk meer dan de gecumuleerde uitstoot van stikstof in de landbouw, industrie en verkeer. De uitstoot daarvan komt niet verder dan 22,5 kilo. Niettemin gaan beleidsmakers ervan uit dat die uitstoot de biodiversiteit aantast en verzuring van bodems veroorzaakt. Om die reden is Nederland al 2 jaar gedompeld in een diepe stikstofcrisis, maar dat is onterecht.

    Dat schrijft Geesje Rotgers van Agrifacts, de organisatie die feiten over de landbouw naloopt en sceptisch staat over het denkkader dat wetenschap en overheid hebben opgebouwd rond het stikstofdossier.

    Rotgers bekeek data die verzameld werden door de Universiteit van Antwerpen in de provincie Drenthe. Uit metingen in 286 natuurbodems in de provincie zou zijn gebleken dat "alleen al in de bovenste 10 cm van de grond duizenden kilo’s stikstof liggen opgeslagen: 3.000 kg/ha (droog bos, droge heide), 4.000 kg/ha (vochtig bos, vochtige heide) tot 10.000 kg/ha (hoogveen, moeras)." In de laag eronder zit nog veel meer stikstof, volgens oudere literatuur. Veel meer dus dan er in 100 jaar is neergeslagen", zegt Rotgers

    Uit oudere literatuur zou voorts blijken dat natuur veel stikstof (N2) uit de lucht bindt. In stikstofarme grond kan het gaan om volumes van 60 tot 80 kg/ha/jaar. Zolang deze stikstof via het werk van bodemorganismen wordt opgeslagen, blijft die als het ware in ruststand. Dat wordt anders als stikstof wordt vrijgemaakt. "Dat gebeurt bij bodemverstoringen, meestal het gevolg van beleidskeuzes van overheid en/of natuurbeheerder", zegt Rotgers.

    Door oudere en recente verstoringen van de bodem komt stikstof vrij als gevolg van versnelde afbraak van de organische stof. In Drenthe zou het jaarlijks gaan om 30—250 kg/hectare. Activiteiten die de stikstofvrijgave langjarig en mogelijk permanent aanjagen zijn, volgens Rotgers, een andere waterhuishouding, waterwinning, wateronttrekking, kappen van bos en het omvormen van natuur.

    Als de data en interpretaties kloppen, plaatsen ze de beleidsmaatregelen om de stikstofcrisis in Nedrland te beteugelen in een geheel nieuw daglicht: geen enkele maatregel heeft zin omdat een andere bron zelfs 0-emissies zinloos maakt. Groene beleidscritici zetten in op een reductie van van weer op het land en de natuur neerslaande landbouw- en industrie-emissies naar de lucht met 50-70%. De overheid wil de feitelijke emissies met name aan boerenkant wegnemen. In het belang van boeren zegt Rotgers dat actuele emissies het verschil niet maken. Het werkelijke probleem van stikstof zit in de over vele honderden jaren in de bodem opgeslagen stikstof, beweert ze.

    De vraag of de conclusie dat emissiebeperking zinloos is, is onderdeel van een wetenschappelijk debat en daarmee afhankelijk van vele onzekerheden. Oud-minister van Landbouw en hoogleraar Cees Veerman zei onlangs in Buitenhof dat hij geen behoefte heeft om in het politieke domein dat debat te voeren. Bijzonder is echter dat een Nederlandse provincie een buitenlandse universiteit opdracht geeft om onderzoek uit te voeren op een uiterst gevoelig nationaal beleidsdossier.

    www.msn.com/nl-nl/gezondheid/medisch/...
  8. forum rang 10 voda 6 september 2021 10:20
    Kabinet overweegt boeren te onteigenen vanwege stikstofuitstoot
    NU.nl/ANP 1 uur geleden
    © Aangeboden door NU.nl

    Het demissionaire kabinet heeft ingrijpende plannen op tafel liggen om de stikstofuitstoot in de landbouw terug te dringen. Er zijn plannen doorgerekend om de productierechten van boeren op te kopen en ook om landbouwgrond op te kopen. Bij die laatste optie is onteigening van grond geen taboe.

    Dat bevestigen Haagse bronnen na berichtgeving in NRC. Die krant heeft de doorrekeningen van het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) ingezien. Het valt in de plannen vooral op dat het demissionaire kabinet snel actie lijkt te willen ondernemen.

    Het PBL rekende een aantal scenario's voor het kabinet door. Het plan om de productierechten van boeren op te kopen zou zo'n 9 miljard euro kosten. Als ook de grond zou worden opgekocht, stijgen de kosten naar een geschatte 17 miljard euro. In dat laatste scenario is onteigening van boeren niet uit te sluiten om de stikstofdoelen te halen, stelt het PBL.

    Op 1 juli ging de stikstofwet in. Daarin zijn een aantal doelen vastgelegd over het terugdringen van de stikstofuitstoot in Nederland, maar die gaan vooral over de langere termijn. De doelen zijn gesteld voor de jaren 2025, 2030 en 2035.

    LTO Nederland zegt in een eerste reactie dat "dwang en onteigening" niet werken. "Daar zijn we principieel op tegen en het is praktisch gezien ook niet de oplossing. De procedures voor onteigeningen nemen veel tijd in beslag en we willen juist snel naar een oplossing werken".

    De organisatie wijst verder naar het Versnellingsakkoord stikstofemissiereductie 2021-2030 (pdf), dat LTO in mei samen met Bouwend Nederland, Natuurmonumenten, Natuur & Milieu, VNO NCW en MKB Nederland presenteerde. "Dat is een breed gedragen plan voor stikstofreductie waar bij wijze van spreke alleen nog een handtekening onder moet."
  9. forum rang 6 haas 2 oktober 2021 17:56
    29 september 2021 ALGEMEEN • NIEUWS
    Schouten: geen verkleining stikstofgevoelige natuur
    Redactie

    Jan Braakman
    parlementair verslaggever

    Verdwenen stikstofgevoelige natuur in Natura2000-gebieden verdient bescherming. Dat is de redenering die landbouwminister Carola Schouten hanteert.

    De minister stelt dat zij uitgaat van de soorten, leefgebieden en habitattypen zoals die er waren bij de aanwijzing van de Natura2000-gebieden.

    In debat met de Tweede Kamer gaf Schouten dinsdagavond aan dat verkleining van de beschermde natuur in Natura2000-gebieden alleen in uitzonderlijke gevallen mogelijk is, bijvoorbeeld als natuur verdwijnt als gevolg van klimaatverandering. Dat een heideveld vergrast is als gevolg van te weinig beheer, is geen reden dat gebied als beschermd natuurgebied op te geven, aldus de minister.

    Dat is de reden dat herziene natuurkaarten, waarop het areaal kwetsbare stikstofgevoelige natuur is afgenomen ten opzichte van eerdere kaarten, niet worden gebruikt in Aerius.

    Aanwijzingsbesluit
    In een toelichting stelt een woordvoerder van de minister dat bij de vergunningverlening (waarbij gebruikt wordt gemaakt van Aerius) wordt getoetst op de stikstofgevoelige gebieden die in het aanwijzingsbesluit staan en dus ook beschermd zijn volgens dat besluit. Dat de feitelijke situatie anders is dan op de oude kaart, doet er dan niet toe in het kader van de vergunningverlening. Anders zou er sprake zijn van een dubbele overtreding van het verslechteringsverbod.

    Het verslechteringsverbod houdt in dat op grond van de Europese natuurregels de staat van de beschermde natuur moet worden behouden of verbeterd – verslechtering mag niet. Als de natuur ondanks het verbod toch is verslechterd, zou dat er niet toe moeten leiden dat de verslechtering nog wordt versterkt door het verslechterde stikstofgevoelige gebied niet meer te beschermen tegen stikstof.
  10. forum rang 6 haas 3 oktober 2021 07:40
    Nog kansen ? Harde actie in DenHaag ?
    of mss kan de regering actief worden :
    1.in het opkopen van boerderijen nabij natuur2000-gebieden ?
    2. mss gebieden aanwijzen en dan boeren 5 jaren de tijd geven om te verkassen .
    OF te verkopen aan de Overheid ?
    3. er zijn 162 gebieden: dus 500 boerderijen opkopen lukt altijd ?:):)
    www.natura2000.nl/gebieden
    =======================================================================================

    13 januari 2021
    59% van de 55+ boeren heeft geen opvolger
    Redactie

    Carolien Kloosterman
    redacteur ondernemen

    Van de Nederlandse boerenbedrijven met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder heeft 59% geen opvolger.
    Het percentage is iets lager dan in 2016, toen 60% geen bedrijfsopvolger had.
    Sinds 2008 neemt het percentage bedrijven dat een bedrijfsopvolger heeft toe.
    Toen zat nog 71% zonder bedrijfsopvolger. In 2012 was dat 66%.
    Dat blijkt uit cijfers van CBS dat iedere vier jaar over de opvolgingssituatie in de landbouw publiceert.

    PS: prettige zondag,
  11. forum rang 6 haas 12 oktober 2021 06:55
    quote:

    haas schreef op 3 oktober 2021 07:40:

    Nog kansen ? Harde actie in DenHaag ?
    of mss kan de regering actief worden :
    1.in het opkopen van boerderijen nabij natuur2000-gebieden ?
    2. mss gebieden aanwijzen en dan boeren 5 jaren de tijd geven om te verkassen .
    OF te verkopen aan de Overheid ?
    3. er zijn 162 gebieden: dus 500 boerderijen opkopen lukt altijd ?:):)
    www.natura2000.nl/gebieden
    =======================================================================================

    13 januari 2021
    59% van de 55+ boeren heeft geen opvolger
    Redactie

    Carolien Kloosterman
    redacteur ondernemen

    Van de Nederlandse boerenbedrijven met een bedrijfshoofd van 55 jaar of ouder heeft 59% geen opvolger.
    Het percentage is iets lager dan in 2016, toen 60% geen bedrijfsopvolger had.
    Sinds 2008 neemt het percentage bedrijven dat een bedrijfsopvolger heeft toe.
    Toen zat nog 71% zonder bedrijfsopvolger. In 2012 was dat 66%.
    Dat blijkt uit cijfers van CBS dat iedere vier jaar over de opvolgingssituatie in de landbouw publiceert.

    PS: prettige zondag,

  12. forum rang 10 voda 22 oktober 2021 11:28
    Ongeveer 2 op de 5 boeren staat open voor scenario's om zich te laten uitkopen in stikstofcrisis
    Business Insider Nederland

    ANP/Remko de Waal© 477 ANP/Remko de Waal

    Als een volgend kabinet besluit de doelstellingen rond de stikstofuitstoot aan te scherpen, zal dat “een ongekende transformatie van het landelijke gebied in Nederland” betekenen. Het zal er zelfs toe leiden dat in de ‘stikstofgevoelige’ provincies Gelderland, Brabant en Overijssel geen landbouw meer mogelijk is, waarschuwde het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) in een beleidsadvies van afgelopen juli.

    Een belangrijke vraag bij de stikstofcrisis is daarom of er beleid komt om meer boeren uit te kopen, als dat nodig is om milieuproblemen onder controle te krijgen. En dan is cruciaal hoe agrariërs daar zelf over denken.

    De Volkskrant liet onderzoeksbureau I&O Research een peiling uitvoeren onder bijna duizend veehouders waarin onder meer gevraagd werd onder welke voorwaarden zij bereid zijn zich te laten uitkopen.

    Hieruit blijkt dat zo'n 40 procent van de ondervraagden niet afwijzend staat tegenover uitkoop, verplaatsing of verkleining van de eigen veestapel. Veehouders zijn meer geneigd mee te werken als ze hun grond kunnen behouden. Het liefst willen veel boeren minder vee, maar wel doorgaan mét financiële compensatie.

    Verder zijn er nog verschillen tussen pluimveehouders en rundveehouders. De eerste groep wil best helemaal stoppen, als ze de grond en hun woning mogen behouden. De tweede groep is daar minder enthousiast over en wil graag de mogelijkheid hebben om over te stappen naar akkerbouw.

    LEES HIER het hele artikel over scenario's voor boeren in de stikstofcrisis bij de Volkskrant.
  13. forum rang 10 voda 2 november 2021 16:29
    Stikstofgegevens Lelystad Airport ’te goeder trouw’ aangeleverd
    Door YTEKE DE JONG

    1 min geleden
    in FINANCIEEL

    Air France-KLM
    4.22-0.71%
    AMSTERDAM - Het kabinet sluit Lelystad Airport niet uit voor compensatie voor stikstofuitstoot. Dat meldt demissionair minister Barbara Visser van Infrastructuur dinsdag in antwoord op kamervragen van Partij voor de Dieren. Die maakte zich zorgen of de stikstofcompensatie ten koste zou gaan van woningbouw.

    Boze boeren voeren actie bij Lelystad Airport.? FOTO ANP

    Een maand geleden nam de Tweede Kamer onverwachts een motie aan waarin het kabinet wordt opgeroepen om Lelystad Airport geen stikstofdepositie ruimte te gunnen binnen een collectieve regeling van zogeheten PAS-melders, waaronder boeren.

    „Lelystad Airport doorloopt net als alle ander meldingen het stappenplan van legalisatie waarbij stap één bestaat uit het verifiëren of de toenmalig ingevoerde gegevens nog juist zijn”, zegt de minister dinsdag. Het gaat hier om ’extern’ salderen, wat inhoudt dat de stikstofruimte van elders gebruikt kan worden ter compensatie van de uitstoot van de nieuwe luchthaven.

    BEKIJK OOK:
    Topman Schiphol krijgt tweede termijn: ’Werk maken van betere lonen en veiligheid’

    ’Voortschrijdend inzicht’
    Actiegroep Red de Veluwe stelt dat de PAS-melding van Lelystad Airport met te lage gegevens zou zijn ingediend. De uitstoot zou veel hoger zijn dan wat in de aanvraag stond. „Er is sinds 2014 sprake van voortschrijdend inzicht ten aanzien van de berekeningsmethodieken voor stikstofdepositie. Voor berekeningen wordt elke keer uitgegaan van de uitgangspunten die op dat moment gangbaar zijn en die zijn verwerkt in onder andere voorschriften en het rekeninstrumentarium”, aldus de minister.

    Visser gaat er samen met het ministerie van LNV en de provinciebestuurders vanuit dat ’in beginsel elke melding te goeder trouw is ingediend. Dat geldt ook voor de melding van Lelystad Airport. Voor het bevoegd gezag is het niet mogelijk om dat te beoordelen. Zodoende is dit geen onderdeel van het verificatieproces.” De samenwerkende actiegroepen hebben aangifte van valsheid in geschrifte gedaan tegen een aantal betrokken ambtenaren op het dossier. Het is nog niet duidelijk of het tot vervolging komt. Zij waren dinsdagmiddag nog niet bereikbaar voor commentaar.

    BEKIJK OOK:
    ’Besluit over opening van Lelystad Airport valt in komende weken’

    ’Beperkte bijdrage’
    De bijdrage van de luchtvaart van en naar de Nederlandse luchthavens aan de totale stikstofdepositie is relatief beperkt, zo meldt de minister dinsdag. Overigens is het gebruik van stikstofruimte door extern salderen met bronnen uit andere sectoren niet de enige optie om een natuurvergunning te krijgen, zo stelt de minister. Er zijn ook andere manieren om de stikstofuitstoot omlaag te brengen, zo schrijft de bewindsvrouw.

    Lelystad Airport is al lang klaar voor gebruik. De nieuwe luchthaven zou vakantievluchten van het volle Schiphol moeten overnemen. De opening werd tot nu toe vier keer uitgesteld, onder meer in verband met de gemeenteraadsverkiezingen. Toen bleek dat Schiphol als gevolg van een uitspraak van de Raad van State genoodzaakt was alsnog een natuurvergunning aan te vragen in verband met de stikstofproblematiek. Daar is het ministerie van Landbouw, Visserij en Natuurbeheer al tijden mee bezig. Door corona ’brandt’ de kwestie nu ook minder, al legt Schiphol geld op toe.

    BEKIJK OOK:
    Transavia aast op Brussel, houdt hoop op Lelystad

    De verwachting is nu dat de opening ter tafel zal komen in de formatie van VVD, CDA, D66 en CU. Maar de twee laatste partijen ontpopten zich in het vorige kabinet als tegenstander van de luchthaven.

    www.telegraaf.nl/financieel/214452053...
  14. forum rang 10 voda 16 november 2021 10:10
    Sleutel van het stikstofprobleem: ‘25 tot 30 procent van Overijsselse boeren wil stoppen’

    Formerende partijen die met vele miljarden rijksgeld het mes in de veestapel willen zetten en de wetenschap dat in Overijssel 20 tot 30 procent van de boeren van plan is binnen tien jaar met het bedrijf te stoppen. Die combinatie biedt deze provincie ‘een grote kans’ om het stikstofprobleem op te lossen, zegt gedeputeerde Gert Harm Bolscher. „Daar moeten we iets mee.”

    Kelly Adams 16-11-21, 06:59

    De stikstofcrisis kent al 2,5 jaar ingrijpende gevolgen voor sectoren als de bouw, infrastructuur, industrie en - vooral - de landbouw. Bouwprojecten komen niet van de grond, agrarische bedrijven kunnen niet uitbreiden. Tegelijkertijd heeft het teveel aan uitgestoten stikstof grote gevolgen voor de kwetsbare natuur in de zogenoemde Natura 2000-gebieden.

    „Er is een stikstofprobleem en in kritische gebieden moeten we de uitstoot terugdringen”, zegt Gert Harm ten Bolscher uit Rijssen, namens de SGP gedeputeerde van landbouw en natuur in Overijssel. Omdat de provincies over vergunningen op basis van de Wet natuurbescherming gaan, draagt de gedeputeerde een grote verantwoordelijkheid op dit vlak. „Niet alles kan overal. Het is een keihard gegeven dat er geen druppel stikstof bij mag.”

    Als iemand van plan is om over vijf jaar te stoppen, moeten we nu kijken wat we kunnen doen om het aantrekke­lijk te maken om nu te stoppen in plaats van een gedwongen uitkoop

    Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde provincie Overijssel
    Aan de keukentafel
    Maar elke week ook zit Ten Bolscher wel ergens in de provincie bij een boerengezin aan de keukentafel. Om er te praten over de toekomst van hun boerenbedrijf. Over hun zorgen ook, want is die toekomst er nog wel? Immers: de gedeputeerde mag dan zeggen dat er nu geen druppel stikstof meer bij mag, feit is ook dat de Raad van State in 2019 heeft bepaald dat de stikstofuitstoot in 2030 zelfs liefst 26 procent lager moet zijn dan op dat moment. Dit om de natuur te sparen.

    Met 24 Natura 2000-gebieden kent Overijssel inmiddels grote beperkingen kent voor boeren. Vrijwel elke boer zit in een gebied waar de stikstofuitstoot van zijn bedrijf een nadelig effect heeft op natuur in de buurt. Met het oog op de ontwikkeling van een gerichte Overijsselse stikstofaanpak liet de gedeputeerde in de afgelopen tijd per gebied uitzoeken wat er kan, mag en moet. Daarbij kwamen ook vragen langs als welke bedrijven zitten er, welke boeren? Zijn er ondernemers van plan te stoppen? „We zijn een van de weinige provincies die dit zo goed in beeld hebben”, aldus Ten Bolscher.

    Hele mooie sleutel
    Doordat onderzoek weet de Overijsselse gedeputeerde ook dat 25 tot 30 procent van de boeren in deze provincie van plan is om binnen tien jaar te stoppen. Omdat ze geen opvolger hebben bijvoorbeeld. Daar ligt volgens Ten Bolscher een grote kans. „Het is een hele mooie sleutel, daar moeten we iets mee doen. Als iemand van plan is om over vijf jaar te stoppen, dan moeten we nu in gesprek gaan. Kijken wat we kunnen doen om het aantrekkelijk te maken om nu te stoppen in plaats van straks een gedwongen uitkoop.”

    Tekst gaat verder onder de foto.

    De formerende partijen richten zich vooral op uitkoop van melkveebedrijven rond kwetsbare natuurgebieden. © Caspar Huurdeman

    Heel ingrijpend voor boeren om het gesprek aan te gaan

    Tegelijkertijd weet Ten Bolscher als geen ander dat zulke gesprekken niet gemakkelijk zijn. „Het is heel ingrijpend als iemand van de provincie voor de deur staat om hier over te praten. Boeren hebben het zwaar, maken zich grote zorgen. Hebben bijvoorbeeld niet geïnvesteerd omdat de situatie zo onzeker was. Ze hebben een gezin, boeren als familie soms al eeuwen op dezelfde grond. Bij stoppen of verplaatsen komt heel veel kijken. Het gaat niet alleen om het bedrijf, maar bijvoorbeeld ook om de kinderen die naar een andere omgeving en school moeten. We moeten ook kijken naar de leefbaarheid van het platteland”, aldus Ten Bolscher.

    De onderne­mers hebben zich destijds keurig aan de regels gehouden, maar door de Raad van Sta­te-uit­spraak zouden ze nu ‘illegaal’ zijn

    Gert Harm ten Bolscher, gedeputeerde provincie Overijssel

    Miljardenplan
    Maar dat er iets móet gebeuren staat voor de gedeputeerde ook als een paal boven water. In Overijssel komt de totale stikstofuitstoot voor meer dan 50 procent van de veebedrijven. De partijen aan de formatietafel - VVD, D66, CDA en ChristenUnie - richten zich met een miljardenplan op melkveehouders in de regio’s rond natuurgebieden. Ze willen liefst 20 tot 30 miljard euro uittrekken om onder meer boeren uit te kopen of bedrijven te verplaatsen.

    Naast het terugdringen van stikstof, is natuurherstel een belangrijke pijler onder het gebiedsgerichte beleid in Overijssel. Door maatregelen te nemen die op lange termijn de natuur versterken. Bijvoorbeeld door te zorgen voor voldoende water in een gebied of heide te herstellen door bomen te kappen. „Je ziet dat er in rechtszaken al wordt gevraagd wat je doet om natuur te versterken.”

    Duidelijke maatregelen
    En rechtszaken zijn er al heel wat geweest. Met name Mobilisation for Environment (MOB), de organisatie die het lukte het Nederlandse stikstofbeleid door de Raad van State te laten vernietigen, spant tal van rechtszaken aan tegen agrarische vergunningen die de provincies verlenen. Met bijvoorbeeld handhavingsverzoeken om bedrijven stil te leggen die onder de oude stikstofregels hun bedrijf hebben uitgebreid.

    „De ondernemers hebben zich destijds keurig aan de regels gehouden, maar door de Raad van State-uitspraak zouden ze nu ‘illegaal’ zijn. De minister heeft besloten dat deze vergunningen overeind blijven, maar de rechtszaken gaan door. Ik snap dat boeren er soms moedeloos van worden.”

    Ten Bolscher hoopt daarom dat er snel een nieuw kabinet komt met heel duidelijke maatregelen. „Met goede oplossingen en genoeg middelen voor een opkoopregeling, natuurherstel en subsidies voor maatregelen om stikstofuitstoot terug te dringen. Waarbij boeren ook een stevige inbreng krijgen om mee te denken over hun toekomst.”

    www.ad.nl/economie/sleutel-van-het-st...
  15. forum rang 10 voda 16 november 2021 11:02
    Boeren uitkopen gaat tientallen miljarden euro's kosten
    Redactie Panorama 21 uur geleden

    Het toekomstige kabinet moet wat met die stikstofcrisis, dus gaan ze de Nederlandse boeren proberen uit te kopen.

    Het stikstof-sprookje is nog lang niet afgelopen. Sterker nog, het krijgt met het nieuwe kabinet een nieuw hoofdstuk. Tijdens de formatie wordt gesproken over manieren de stikstofuitstoot tegen te gaan. De voorkeur ligt op dit moment bij een plan om de melkveehouders in regio’s rond natuurgebieden allemaal uit te kopen. Volgens de laatste berekeningen zou dat zo’n 20 tot 30 miljard gaan kosten over een periode van 8 jaar.

    ‘Moeder der alle protesten’
    Een grote hoeveelheid woedende boeren, geleid door Farmers Defence Force, reageert woedend op het besluit. “Het is een grove schending van rechten en ik als ik de Nederland­se burger was, zou ik daar heel erg van schrikken. Als dit voor elkaar te krijgen is, heeft een eigendomsakte van een huis geen enkele waarde meer”, vertelt Sieta van Keimpema, woordvoerder van FDF in het AD. Niet alleen in Nederland, maar ook in andere Europese landen bereidt men zich voor op de ‘moeder van alle protesten’. Grote groepen boeren zijn van plan om op 13 en 14 december naar Brussel te trekken, waar op dat moment Europese landbouwministers samenkomen om besluiten te maken over de toekomst van de agrariërs.

    Volgens de boeren leiden de huidige plannen tot minder werkgelegenheid in Europa, minder inkomen en ‘nog meer honger, armoede en uitzichtloosheid in bijvoorbeeld Afrikaanse landen. Daarnaast zouden meerdere studies volgens Farmer Defence Force aanwijzen dat het onteigenen van de boeren geen positieve invloed zal hebben op het klimaat.

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/bo...
  16. forum rang 6 haas 28 november 2021 08:16
    quote:

    voda schreef op 16 november 2021 11:02:

    Boeren uitkopen gaat tientallen miljarden euro's kosten
    Redactie Panorama 21 uur geleden

    Het toekomstige kabinet moet wat met die stikstofcrisis, dus gaan ze de Nederlandse boeren proberen uit te kopen.

    Het stikstof-sprookje is nog lang niet afgelopen. Sterker nog, het krijgt met het nieuwe kabinet een nieuw hoofdstuk. Tijdens de formatie wordt gesproken over manieren de stikstofuitstoot tegen te gaan. De voorkeur ligt op dit moment bij een plan om de melkveehouders in regio’s rond natuurgebieden allemaal uit te kopen. Volgens de laatste berekeningen zou dat zo’n 20 tot 30 miljard gaan kosten over een periode van 8 jaar.

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/bo...
    VVD: innovatie in stikstofreductie effectiever dan uitkoop
    Redactie

    Jan Braakman
    parlementair verslaggever

    Voordat Nederland overgaat om miljoenen te steken in het uitkopen van boeren, moet de eerste stap zijn om met innovatieve methoden de stikstofuitstoot te verminderen. Dat spreekt de algemene vergadering van de VVD uit.

    De partij was zaterdag 27 november digitaal bijeen. Ze riep de Tweede Kamerfractie en de VVD-onderhandelaars op de innovatie in het stikstofdossier nadrukkelijk op de formatieagenda te zetten.

    Aanleiding voor de VVD-uitspraak was een motie die onder anderen gesteund werd door oud-Kamerlid Janneke Snijder-Hazelhoff, Drents gedeputeerde Henk Brink, varkenshouder Annechien ten Have-Mellema, voorzitter Gert Brommer van het VVD-netwerk voor landbouw, natuur en voedsel en boerin Mirjam Nelisse.

    ‘Innovatie onderdeel van regeerakkoord maken’
    Volgens de oproep hebben ChristenUnie en D66 twijfels bij innovatie als oplossing voor de vermindering van de stikstofemissie. “Investeringen in innovatieve methode zijn veel effectiever dan de uitkoop van boeren. VVD pleit al jaren voor innovatie in plaats van opkoop of onteigening”, aldus een toelichting. “Nu de formatie nog bezig is, is dít de gelegenheid om de innovatieve methoden voor stikstofreductie onderdeel van het regeerakkoord te maken. Deze kans mogen we niet laten lopen.”

    Volgens de partijuitspraak is de vermindering van de stikstofemissie ‘belangrijk voor de verbetering voor de natuur, maar ook om woningen en wegen te kunnen aanleggen’. VVD ziet een gevaar in het uitkopen van boeren, omdat ‘daarmee onze afhankelijkheid van geïmporteerd voedsel nog verder [vergroot]’.

    www.boerderij.nl/vvd-innovatie-in-sti...

  17. forum rang 10 voda 3 december 2021 09:51
    Stikstofbeleid kaapt alle aandacht voor stoppende boeren en vergeet de blijvers
    Cécile Janssen 17 uur geleden

    "Om als boer te kunnen ondernemen moet ten minste aan drie voorwaarden worden voldaan: duidelijkheid over de eisen die aan hun bedrijf worden gesteld, vrijheid om te bepalen hoe zij aan die eisen kunnen voldoen en een goed hanteerbaar systeem voor controle en handhaving. Daarvoor is nieuw overheidsbeleid nodig". Dat is de conclusie van de Raad voor de leefomgeving en infrastructuur (Rli) in het donderdag aan minister Schouten van LNV aangeboden advies ‘Boeren met toekomst’.

    De verduurzaming van de landbouw stelt ook boeren die niet uitgekocht worden of toch al wilden stoppen omdat ze geen opvolger hebben voor een existentiële vraag: hoe krijg ik de extra kosten die duurzaamheid met zich meebrengt betaald of kan ook ik beter stoppen?

    Het huidige beleid richt de aandacht vooral op stoppers en verplichte uitkoop. Er moeten immers boeren verdwijnen om de stikstofcrisis op te lossen. Saneren, uitkopen en onteigenen lijkt het Haagse devies. En dat terwijl de nodige boeren graag willen bijdragen aan een duurzame landbouw, maar zich in de steek gelaten voelen. "Boeren vinden zichzelf slachtoffer van onsamenhangend en wisselvallig beleid," schrijft de Volkskrant in een bericht over het Rli-rapport. Dat heeft geresulteerd in een groot wantrouwen jegens de politiek.

    Tegen die achtergrond pleit de Rli voor beleid dat zich moet richten op de boeren die door willen. Zij moeten zo veel mogelijk vrijheid krijgen om op hun manier de doelen van het beleid te realiseren. De Rli wil geen middelvoorschriften voor het hoe. Boeren hebben de creativiteit om zelf te bepalen hoe ze de doelen binnen hun individuele bedrijfsvoering het best kunnen realiseren.

    Dat kan, adviseert de Rli, door een systeem van certificering in te voeren dat de nu bestaande administratieve lastendruk verlicht. Boeren krijgen in die aanpak te maken met een - nieuw op te richten - instantie die certificaten afgeeft aan boeren die aan de (door de overheid opgestelde) doelnormen voldoen. De afgifte van een certificaat zou gekoppeld kunnen worden aan bestaande beloningssystemen die boeren belonen als zij verder gaan dan de geldende norm. Denk daarbij aan premies voor 'groene diensten', zoals natuurbeheer, weidevogelbeheer of bloeiende akkerranden. Overigens moet er volgens de Rli dan ook gecontroleerd en gehandhaafd worden als een gecertificeerde boer niet aan de duurzaamheidsnormen voldoet.

    Los van de drie minimumvereisten aan dit toekomstgerichte beleid - duidelijkheid over regels, vrijheid van invulling, certificering en controle/handhaving - vindt de Rli dat de overheid het initiatief moet nemen "om partijen in de voedselketen er toe te bewegen de richting van meer duurzaam geproduceerd voedsel in te slaan. Met als doel dat kredietverstrekkers, inkoopcombinaties van supermarkten, afzetcoöperaties en de consument meer bijdragen aan verduurzaming." Zodat de kosten en inspanningen van verduurzamen niet alleen op het bordje van de boer liggen.

    De Rli draagt in het rapport verschillende opties aan, zoals een verplichting voor supermarkten en voedselverwerkers om een vast percentage duurzame producten in de schappen te nemen en verwerken, certificering van supermarkten en horeca met een bepaald duurzaam aanbod, btw-verhoging voor niet-duurzaam voedsel (of btw-verlaging voor duurzaam voedsel) en een wettelijke afstandsbeperking (bijvoorbeeld 500 kilometer) voor de inkoop van veevoer dat ingezet wordt voor duurzame voedselproductie.
  18. forum rang 10 voda 9 december 2021 13:08
    Rechtbank kraakt nationaal stikstofbeleid in besluit over Amercentrale
    Harm Ede Botje 19 uur geleden

    © Aangeboden door NU.nl
    "Dweilen met de kraan open", zo oordeelt de rechtbank in Den Bosch woensdag over de nieuwe Wet stikstofreductie en natuurverbetering. Dat gebeurde in een baanbrekend vonnis, waarin de vergunning van de Amercentrale werd vernietigd.

    De rechter vindt het onwenselijk dat de wet het mogelijk maakt dat ooit vergunde stikstofrechten "lukraak" worden ingezet, en dat was het geval bij de Amercentrale. De provincie Noord-Brabant krijgt zes maanden de tijd om tot een nieuw besluit te komen. In de tussentijd mag de centrale maar beperkt biomassa verstoken.

    Op grond van de nieuwe Wet stikstofreductie en natuurverbetering is het mogelijk om zogenoemde "latente rechten" te gebruiken om bouwprojecten door te laten gaan of elektriciteitscentrales te laten draaien. Deze rechten staan in vergunningen die ooit zijn afgegeven, maar niet worden gebruikt. Met deze ontsnappingsroute rekent de rechtbank in haar uitspraak nu af. De rechters bevelen de wetgever aan om dit beter te regelen: "Dat zou de nodige rompslomp voorkomen en kan bijdragen aan een oplossing van de stikstofcrisis."

    De uitspraak heeft betrekking op de Amercentrale bij Geertruidenberg. De provincie Noord-Brabant had een vergunning verleend om meer biomassa te verstoken, waardoor extra stikstof wordt uitgestoten. Die extra uitstoot was volgens de provincie mogelijk doordat de centrale nog oude rechten had voor extra stikstofuitstoot van een van de ovens die een paar jaren geleden zijn gesloten.

    Hier gaat de rechter echter niet in mee. De provincie heeft naar haar oordeel verzuimd die rechten in te trekken en had moeten kijken naar de daadwerkelijke effecten van de extra stikstofuitstoot. Het provinciebestuur moet nu een nieuw besluit opstellen. Daarvoor krijgt het zes maanden de tijd. Gedurende die periode blijft de centrale open.

    Rechters maken einde aan papieren werkelijkheid
    Door op papier bestaande stikstofrechten te gebruiken om extra te bouwen, wegen aan te leggen of elektriciteitscentrales te stoken, kan het in theorie kloppen - de rechten waren immers al vergund - maar komt het er in de praktijk op neer dat de zwaar belaste Natura 2000-gebieden nog zwaarder worden belast.

    De rechters maken met hun uitspraak een einde aan deze papieren werkelijkheid. Ze hekelen het feit dat op grond van de nieuwe wet ongebruikte stikstofrechten "lukraak" kunnen worden ingezet, zonder dat de gevolgen van die extra uitstoot worden beoordeeld. Volgens de rechters is er op dit moment sprake van "dweilen met de kraan open". In de uitspraak doen ze de aanbeveling om "onnodig vergunde stikstofruimte" in te trekken; zo voorkom je immers de verdere achteruitgang van de natuurgebieden.

    Voorzitter Johan Vollenbroek van milieuorganisatie Mobilisation for the Environment spreekt van een "baanbrekende" uitspraak. "Ook wij vinden dat er wordt gedweild met de kraan open", zegt hij. "Dat is precies wat we al maandenlang tegen het ministerie van Landbouw zeggen. Deze uitspraak kan grote gevolgen hebben voor de industrie en de agrarische sector nu vast is komen te staan dat je niet zomaar oude stikstofrechten kan gebruiken."

    Vollenbroek groeide uit tot plaaggeest van overheid
    Vollenbroek is de afgelopen jaren uitgegroeid tot een plaaggeest van de overheid doordat hij er met een reeks procedures voor heeft gezorgd dat het stikstofprobleem boven aan de politieke agenda kwam. Zo voerde hij de procedures die er in 2019 toe leidden dat de bouw een tijd werd stilgelegd, de maximale snelheid werd verlaagd en er nieuwe stikstofwetgeving kwam na een uitspraak van de Raad van State.

    Ook in de zaak tegen de provincie Noord-Brabant is Vollenbroek de eisende partij. "Er is werk aan de winkel voor het nieuwe kabinet om een compleet falen van de stikstofregelgeving te voorkomen", zegt hij. "En ook om te voorkomen dat Nederland opnieuw op slot gaat."
  19. forum rang 10 voda 19 januari 2022 15:00
    Raad van State: adressen agrarische stikstofuitstoters moeten openbaar worden
    Van onze redacteur 14:41

    Het ministerie van Landbouw moet de adresgegevens van agrarische stikstofuitstoters openbaar maken, zo oordeelt de Raad van State. De uitspraak heeft betrekking op zo'n 3500 boerenbedrijven.

    In januari oordeelde de afdeling bestuursrecht van de Raad van State al dat toenmalig landbouwminister Carola Schouten informatie over vervuiling door agrarische bedrijven openbaar moest maken, inclusief hun locatiegegevens. Schouten wilde niet de concrete adresgegevens openbaar maken en oordeelde dat kon worden volstaan met de coördinaten van de uitstoter. Ze wilde voorkomen dat een grote hoeveelheid privacygevoelige informatie openbaar zou worden.

    Milieuorganisatie MOB ging in beroep omdat zij vond dat de minister geen uitvoering gaf aan het oordeel van de afdeling bestuursrecht. De rechtbank Noord-Nederland stelde de MOB in het gelijk. De uitspraak van de Raad van State bevestigt dit nu in hoger beroep. Een van de opvolgers van Schouten, minister voor Stikstof en Natuur Christianne van der Wal, moet binnen drie weken de bedrijfsadresgegevens openbaar maken.

    Melding volstond
    De hele zaak ontstond na het buitenwerking treden van het Programma Aanpak Stikstof (PAS) in 2019. Tussen 2015 en 2019 was op grond van het PAS voor activiteiten met een beperkte stikstofuitstoot geen vergunning nodig. Bedrijven konden met een melding volstaan. Na het buitenwerking treden vroeg MOB de minister alle PAS-meldingen die in deze periode waren gedaan te openbaren, om een volledig beeld te krijgen van de stikstofuitstoot.

    Landbouworganisatie LTO uitte eerder al bang te zijn dat de MOB de gegevens gaat gebruiken om tegen boeren te procederen.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1427543/raad-van-...
1.663 Posts
Pagina: «« 1 ... 28 29 30 31 32 ... 84 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,79 +0,96%
EUR/USD 1,0710 +0,07%
FTSE 100 8.044,81 +0,26%
Germany40^ 18.161,70 +0,13%
Gold spot 2.319,56 -0,11%
NY-Nasdaq Composite 15.696,64 +1,59%

Stijgers

VIVORY...
+26,32%
BAM
+4,73%
PROSUS
+3,52%
ASMI
+3,14%
JUST E...
+3,10%

Dalers

RANDST...
-7,22%
Akzo N...
-6,93%
FASTNED
-4,65%
NSI
-3,89%
Arcelo...
-2,65%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links