Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel BAM Groep Koninklijke AEX:BAMNB.NL, NL0000337319

  • 3,792 19 apr 2024 15:36
  • -0,038 (-0,99%) Dagrange 3,758 - 3,802
  • 261.876 Gem. (3M) 1,4M

BAM november 2021

1.134 Posts
Pagina: «« 1 ... 45 46 47 48 49 ... 57 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 innicksname 24 november 2021 09:52
    quote:

    HenkdeV schreef op 24 november 2021 09:06:

    [...]

    No way.

    Zou ik mij daar eerst in moeten verdiepen en daar heb ik simpelweg geen zin in. Hou het bij aandelen.
    Er valt niet zoveel te verdiepen Henk. Sommige crypto's hebben toekomst, andere niet. Daarover zijn hele fora volgeschreven, maar uiteindelijk valt er weinig zinnigs over te zeggen. Het is sowieso een rollercoaster.
  2. forum rang 8 HenkdeV 24 november 2021 10:30
    quote:

    innicksname schreef op 24 november 2021 09:52:

    [...]
    Er valt niet zoveel te verdiepen Henk. Sommige crypto's hebben toekomst, andere niet. Daarover zijn hele fora volgeschreven, maar uiteindelijk valt er weinig zinnigs over te zeggen. Het is sowieso een rollercoaster.
    En daarom beleg ik er niet in.

    Doe mij maar aandelen en dat is soms al moeilijk genoeg.

    Tijd om naar de Big City te gaan.

    De beurs doet zijn werk wel.
  3. [verwijderd] 24 november 2021 11:42
    Met deze volatiele beurs is het de kunst om juiste moment om uit of in te stappen dat geld voor aandelen. Nog meer voor cripto dat is naar mijn mening gokken. Trouwes Bam daalt 3 x meer dan Heijmans en die staat op 14 euro. Bam presteert zeer slecht wat de koers ontwikkeling. Dus.... fonds
  4. forum rang 4 Marinus-86 24 november 2021 14:03
    quote:

    innicksname schreef op 24 november 2021 13:10:

    [...]
    Je pikt de beste zinnen, had ook voor deze kunnen gaan:

    Soms ben ik wat neurotisch
    phsychotisch en chaotisch
    labiel en neogotisch
    maar vandaag dus niet
    Je hebt wel heel graag aandacht wordt een beetje vervelend,vind ik dus.
  5. forum rang 5 bartbas 24 november 2021 23:44
    quote:

    HenkdeV schreef op 23 november 2021 17:29:

    [...]

    Dit is het echte verhaal over die 98%.
    Met dank aan Incognito.
    Ik vertrouw er op dat bam de eerstkomende jaren een aandeel is dat deel uit maakt van die 2 %. Dit jaar in ieder geval wel. + 70 %. ekochte calls bij koers 1 euro een winst van 200 %.
  6. forum rang 8 HenkdeV 25 november 2021 07:35
    quote:

    bartbas schreef op 24 november 2021 23:44:

    [...]

    Ik vertrouw er op dat bam de eerstkomende jaren een aandeel is dat deel uit maakt van die 2 %. Dit jaar in ieder geval wel. + 70 %. ekochte calls bij koers 1 euro een winst van 200 %.
    Dat verhaal gaat niet over aandelen maar over beleggers.

    BAM heeft het zeker goed gedaan dit jaar, maar helaas zitten daarvoor ook andere jaren.

  7. forum rang 6 €d_Modus Vivendi 25 november 2021 08:10
    NRC
    Is er in Nederland straks nog genoeg beton om al die huizen te bouwen?

    Bouwmaterialen Zand- en grindbedrijven slaan alarm over een gebrek aan winvergunningen. Provincies zien zich gebonden aan duurzaamheidseisen.

    Sjoerd Klumpenaar

    24 november 2021 om 22:45

    Er dreigen de komende jaren grote tekorten aan primaire bouwmaterialen, als er geen vergunningen komen voor nieuwe winprojecten. Daarvoor waarschuwt de branchevereniging van zand- en grindproducenten Cascade in een brief aan vier provincies en twee ministeries. Zand en grind zijn de belangrijkste grondstoffen voor beton, dat nodig is voor de bouw van bijvoorbeeld woningen.

    De sector verwijt de provincies gebrek aan „capaciteit, expertise en gevoel voor urgentie”. De provincies zeggen juist dat de bedrijven niet met bruikbare aanvragen komen. De komende jaren loopt een aantal winprojecten af.

    Als er niets gebeurt, neemt de productie van industriezand vanaf 2025 met 30 procent per vijf jaar af, zo rekent Cascade voor. Vanaf dat jaar zou er al een tekort zijn aan grind. Dit terwijl het kabinet in 2030 een miljoen woningen wil hebben bijgebouwd. Dat moet zo veel mogelijk ‘circulair’ gebeuren, maar gerecycled beton kan volgens Cascade voldoen aan slechts een vijfde van de vraag naar bouwmaterialen.

    Met oorverdovend gedonder raast een continue stroom zand en kiezels over de transportbanden in het Limburgs Born. Aan weerszijden van de tientallen meters hoge installatie op het water leggen bulkschepen aan, die tegelijk worden geladen met grind en zand. Bij een groot machinevat gebaart Michiel Dankers enthousiast alsof hij twee denkbeeldige bekkens op elkaar slaat. „Kijk (…) breekinstallatie!” is nog net te verstaan bij het gebulder van de machine, waaruit inderdaad de grotere kiezels als klein grind van de band komen rollen.

    Dankers is directeur van zand- en grindproducent NV Niba, een van de partijen in het consortium dat het Limburgse winproject Grensmaas exploiteert. Uit het 1.100 hectare grote gebied, waar de Maas wordt verbreed, wordt dit jaar ruim een miljoen ton zand en grind gewonnen. De kiezels worden er uit de bedding van de Maas geschept door graafmachines en in de installaties gesorteerd, schoongemaakt en vervolgens als verwerkbaar grind gebroken. Elke week varen honderd volle binnenvaartschepen de Maas weer af, naar de verwerkers, die er met name beton van maken.

    Het consortium van grindproducenten heeft een vergunning om tot 2025 grondstoffen te delven in Midden- en Zuid-Limburg, maar daarna is het afgelopen en wordt Grensmaas een natuurgebied. Het Nijmeegse NV Niba is daarom net als veel branchegenoten alweer op zoek naar nieuwe projecten, maar loopt daarbij tegen een bestuurlijke muur op bij de vergunningsverlening, zo stelt Dankers in de rust van een groene bouwkeet, op een paar minuten van het winproject. „Bij gemeenten treedt nu het bekende not in my back yard-effect op; wethouders geven aan pas een project te willen starten als het écht moet van de provincie. Op haar beurt zegt het provinciebestuur pas een vergunning af te geven als de geméénte het plan steunt. En daarom blijven wij nu steken, terwijl wij ons werk en onze mensen aan de gang willen houden en onze producten hard nodig zijn.” Dankers wijst naar de vurenhouten wanden van de bouwkeet. „Hier ga je geen miljoen woningen van bouwen in 2030.”
    Lees ook: Wat heeft het woningbouwbeleid van Ollongren opgeleverd?
    Sector slaat alarm

    Primaire bouwgrondstoffen als industriezand, grind, klei en mergel komen op verschillende plekken in de Nederlandse bodem voor. In de regel geldt: hoe verder stroomopwaarts, hoe grover het materiaal. Grind wordt veelal gewonnen in de bekkens van de Maas, in het stroomgebied in Zuid- en Midden-Limburg. Grof zand komt verder stroomafwaarts voor in de Rijn en de Maas. De belangrijkste provincies waar gewonnen wordt zijn Limburg, Gelderland, Noord-Brabant en Overijssel.

    Cascade, de branchevereniging die achttien grote grind- en zandproducenten vertegenwoordigt, sloeg vorige week in een brief alarm bij deze vier provincies. De sector verwijt de overheid onder meer een „gebrek aan urgentie” bij het verlenen van vergunningen voor nieuwe winprojecten of uitbreidingen van bestaande operaties.

    Gezien de ambities voor de bouw van infrastructuur en woningen, ontstaat hier een groot probleem

    Leonie van der Voort voorzitter Cascade

    Doordat er de komende vijf jaar een aantal grote projecten wordt afgerond, dreigt de aanvoer van primaire grondstoffen stil te vallen, zo stelt Cascade-voorzitter Leonie van der Voort. „Gezien de ambities die we in Nederland hebben voor de bouw van infrastructuur en woningen, ontstaat hier een groot probleem. Zand en grind dat we dan nodig hebben, moet geïmporteerd worden uit Duitsland en België – met alle kosten en gevolgen voor onze footprint van dien.”

    Uit een onderzoek dat de branchevereniging liet uitvoeren, blijkt dat er in Nederland vanaf 2025 al geen grind meer gewonnen kan worden als er geen nieuwe projecten worden aangewezen. De problemen zitten volgens Cascade ook bij de winning van grind en industrieel zand – deze zijn nodig voor de productie van onder meer asfalt en beton. De wincapaciteit van industrieel zand zou vanaf 2025 elke vijf jaar met 30 procent afnemen, tenzij er nieuwe projecten bij komen.

    Majeur erreur, no rows configured for photogrid.
    Decentralisatie

    Tot 2000 was het toewijzen van grind- en zandwinningsprojecten een zaak van de rijksoverheid, die wingronden aanwees en aannemers aan het werk zette. Dit beleid van ‘taakstellingen’ had tot gevolg dat de grondbedrijven vooral oog hadden voor hun targets en de opbrengst van grondstoffen – met als gevolg dat er gapende winputten in het landschap overbleven en er weinig inspraak was van omwonenden.

  8. forum rang 6 €d_Modus Vivendi 25 november 2021 08:10
    Tegenwoordig is de uitgifte van vergunningen een taak van provincies. De zand- en grindsector kreeg meer verantwoordelijkheid: bij een aanvraag moet hij in overleg met gemeenten tot een plan komen voor een nieuw grindwinningsproject, dat daarbij ook een maatschappelijk doel moet dienen. Zo wordt bij het Limburgse Grensmaasproject een natuurgebied ontwikkeld en de rivier verbreed. Het project droeg eraan bij dat de overstromingen deze zomer relatief weinig schade aanrichtten aan de Nederlandse kant van de grens.

    Bij het vinden van nieuwe projecten zorgt decentralisatie voor problemen

    Co Verdaas hoogleraar gebiedsontwikkeling

    Co Verdaas, hoogleraar gebiedsontwikkeling aan de TU Delft, ziet het als positief dat grindsector dankzij de decentralisatie meer verantwoordelijkheid heeft, maar ziet ook de keerzijde: „Bij het vinden van nieuwe projecten zorgt decentralisatie voor problemen. Er is nu geen ‘eigenaarschap’ meer op het afstemmen van vraag en aanbod van grondstoffen als zand en grind, terwijl we voorlopig toch nog primaire grondstoffen nodig hebben.”
    Circulair bouwen

    Het vraagstuk over nieuwe zand- en grindafgravingen raakt daarnaast aan het debat over ‘circulair’ bouwen, waarin bouwsector en politiek manieren zoeken om de bouw klimaatneutraal te maken. Zo is de productie van cement, dat nodig is voor beton, een forse uitstoter van CO2 (wereldwijd 6 à 7 procent).

    Met de Omgevingswet die vanaf juli volgend jaar moet ingaan, stelt de overheid doelen om minder afhankelijk te worden van vervuilende bouwmaterialen als beton – waardoor minder zand en grind gewonnen hoeft te worden. Bouwbedrijven kijken daarbij naar manieren om te bouwen met hernieuwbare grondstoffen als hout. Steeds meer projectontwikkelaars komen met initiatieven voor houten woningen. Zo werd per convenant afgesproken dat 1 op de 25 Amsterdamse nieuwbouwhuizen vanaf 2025 van hout is, en kondigde bouwbedrijf BAM vorige week aan een fabriek te openen die jaarlijks tot duizend houten woningen kan produceren.

    Ook worden grondstoffen als beton en staal steeds vaker gerecycled – secundaire grondstoffen in bouwjargon. Provincies zijn bij de invoering van de nieuwe Omgevingswet gebonden aan het zo ver mogelijk afbouwen van het gebruik van primaire bouwgrondstoffen – en in te zetten op hergebruik. Daarbij zou het volgens hoogleraar Verdaas niet gek zijn om vraag en aanbod van primaire grondstoffen wat centraler aan te sturen. „Aan de ene kant moet er een omslag komen naar een circulair bouwsysteem, maar de aanlooptijd van nieuwe winprojecten duurt vaak jaren”, aldus Verdaas. „Het zou schelen als het Rijk met de provincies een inventarisatie maakte, en tot we volledig circulair zijn op langere termijn kijkt hoeveel bouwgrondstoffen er nodig zijn.”

    Cascade-voorzitter Van der Voort sluit zich hierbij aan: „Het kost jaren om nieuwe projecten te ontwikkelen, en het is een illusie dat we toe kunnen met alleen gerecycled beton. We bouwen immers meer dan we afbreken, en de bevolking groeit alleen maar verder.”

    Majeur erreur, no rows configured for photogrid.
    Reacties Rijk en provincies

    Drie van de vier provincies die Cascade heeft aangeschreven, laten in een reactie aan NRC weten het probleem van te weinig vergunningen niet te herkennen. Het aantal verleende vergunningen voor zand en grind is volgens het Limburgse provinciebestuur afhankelijk van het aantal aanvragen. „Dat is de afgelopen jaren inderdaad afgenomen.” Woordvoerders van de provincies Overijssel en Gelderland voegen daaraan toe dat aanvragen die voldoen aan de regelgeving „gewoon worden verstrekt”. Bij de provincie Noord-Brabant kan men zich iets bij de frustratie van Cascade voorstellen, maar wordt er eveneens op gewezen dat er nog kansen zijn om zandwinning te combineren met een maatschappelijk doel zoals landschapsontwikkeling.

    De provincies geven verder aan dat er urgentie ligt bij het stimuleren van hergebruik van bouwgrondstoffen bij de „enorme bouwopgave”. Meer gebruik van secundaire en alternatieve bouwgrondstoffen heeft volgens de provincie Limburg „op termijn gevolgen voor de hoeveelheid primaire bouwgrondstoffen die nodig is”. Al geeft de provincie Gelderland aan dat hergebruik van sloopafval daar „beperkt” in kan voorzien. „Vandaar dat we ook inzetten op het gebruik van biobased grondstoffen met als doel de bouw toekomstbestendig te maken.” Geen van de provincies ziet redenen om na de oproep van Cascade de vergunningsverlening te versoepelen of te versnellen.

    Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat laat in een reactie weten met de zand- en grindsector in gesprek te willen. „Op basis van het gesprek met Cascade zullen we samen met het ministerie van Binnenlandse Zaken bekijken wat er vanuit het Rijk kan en nodig is, bijvoorbeeld een gesprek met provincies en marktpartijen.”
  9. tenore 25 november 2021 08:33
    [quote alias=€d_Modus Vivendi id=13835020 date=202111250810]
    Steeds meer projectontwikkelaars komen met initiatieven voor houten woningen. Zo werd per convenant afgesproken dat 1 op de 25 Amsterdamse nieuwbouwhuizen vanaf 2025 van hout is, en kondigde bouwbedrijf BAM vorige week aan een fabriek te openen die jaarlijks tot duizend houten woningen kan produceren.

    Goed te zien dat BAM inspeelt op ontwikkelingen. Regeren is vooruitzien.

1.134 Posts
Pagina: «« 1 ... 45 46 47 48 49 ... 57 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

BAM: sterk slotkwartaal opsteker voor nieuwe strategie

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links