Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Philips Koninklijke AEX:PHIA.NL, NL0000009538

  • 18,850 19 apr 2024 17:38
  • -0,045 (-0,24%) Dagrange 18,575 - 18,930
  • 2.144.401 Gem. (3M) 2M

PB

2.101 Posts
Pagina: «« 1 ... 95 96 97 98 99 ... 106 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 16 september 2021 07:17
    Pomerantz start rechtszaak tegen Philips
    Vanwege communicatie rondom terugroepactie.

    (ABM FN-Dow Jones) Pomerantz Law Firm is een rechtszaak, een zogeheten class action, gestart tegen Philips namens beleggers die tussen 25 februari 2020 en 11 juni 2021 aandelen in het bedrijf kochten. Dit werd woensdagavond bekendgemaakt.

    Pomerantz wil dat beleggers worden gecompenseerd voor de "significant onjuiste en misleidende" uitspraken die door Philips zijn gedaan aangaande de terugroepactie van beademingsapparatuur in de Verenigde Staten.

    Het aandeel stond na de bekendmaking van de terugroepactie flink onder druk.

    Woensdag sloot het aandeel op 39,41 euro.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  2. forum rang 10 voda 3 oktober 2021 09:08
    Leuk artikel, voor diverse afbeeldingen, zie link onderaan.

    Hoe Philips riante positie op tv-markt verspeelde: ‘Begin jaren 90 leek achterstand al hopeloos’
    Als één product bijdroeg aan de naoorlogse groei van Philips, dan is het wel de televisie. Een terugblik, zeventig jaar na de eerste officiële tv-uitzending.

    Chris Paulussen < 02-10-21, 17:01

    In een televisiefabriek in Eindhoven op het huidige Strijp-S nam prinses Margriet in 1984 namens het Rode Kruis het 100 miljoenste tv-toestel in ontvangst dat bij Philips van de band rolde. Het concern was op dat moment de grootste tv-fabrikant ter wereld. Het enige wat daarvan nog resteert is de merknaam Philips op tv-toestellen die sinds 2011 worden geproduceerd door het Chinese TPV.

    Lees ook
    Oud Philips-medewerkers voor één ochtend terug op de oude werkplek
    ASML is zeker: explosieve groei blijft nu chips belangrijker zijn dan olie

    Philips was niet alleen groot in tv-toestellen, het was ook de grootste producent van beeldbuizen en andere componenten – elektronenbuizen en later chips –voor tv’s. De Philips-top voorzag na de Tweede Wereldoorlog voor televisie een ontwikkeling die vergelijkbaar was met de radiomarkt na de Eerste Wereldoorlog. Veel producenten bouwden hun radiotoestellen met bij Philips ingekochte componenten. Het was dan ook geen toeval dat Nederland op het Europese vasteland voorop liep met de eerste tv-uitzendingen op 2 oktober 1951.Philips hield zich al vanaf 1925 bezig met televisie-onderzoek. In 1948 werd een begin gemaakt met experimentele uitzendingen vanuit het Natuurkundig Laboratorium in Eindhoven. De uitzendingen werden bekeken op 75 toestellen die bij werknemers thuis stonden.

    Philips groeide uit tot een grootmacht in elektroni­ca voor zowel de consumen­ten als de professio­ne­le markt

    Vanuit de kerk
    De omroepen zonden hun eerste officiële programma’s uit vanuit een kerkgebouw in Bussum, dat door Philips was gehuurd en ingericht als tv-studio – Studio Irene. Het liep niet meteen storm. Toestellen waren duur en de uitzendingen beperkten zich tot een paar uurtjes per week. De rustige start bood Philips de gelegenheid om een eigen televisie-industrie op te bouwen. Een belangrijke stap was dat de meeste Europese landen het door Philips ontwikkelde 625-lijnensysteem omarmden. De wijze waarop Philips vanuit Eindhoven een beeldbuizenindustrie opzette was een huzarenstukje. Televisie ontpopte zich als drijvende kracht achter de enorme expansie van Philips na de oorlog. Het concern groeide uit tot een grootmacht in elektronica voor zowel de consumenten- als de professionele markt.

    Hoe kan het dat Philips zijn riante positie op de tv-markt in enkele decennia verspeelde? Het antwoord op die vraag is veelomvattend.

    Philipsfabriek in de jaren 50. © Philips Company Archives

    Goedkope namaak
    Philips vond zichzelf superieur aan de in de jaren 70 opkomende Japanse concurrentie, die alleen in staat werd geacht tot goedkope namaak. Gaandeweg lieten bedrijven als Sony en Matsushita (Panasonic) echter zien dat zij heel efficiënt – en dus tegen concurrerende prijzen – kwalitatief hoogwaardige tv-toestellen konden produceren. Philips zat ook zichzelf in de weg. In de gefragmenteerde Europese markt was het concern groot gegroeid door zich in elk land als een binnenlands bedrijf te gedragen met een nationale organisatie en door waar mogelijk ‘local for local’ te produceren.

    Die structuur keerde zich tegen het concern toen Europa vanaf 1958 steeds meer één markt werd en Japanse bedrijven die ook als zodanig benaderden. Ook Philips wilde schaalvoordelen behalen door productie te concentreren in grote fabrieken. Sluiting van kleine fabrieken stuitte echter op weerstand van de nationale organisaties, die vreesden voor de sociale en commerciële gevolgen.

    Philips-televisie uit de jaren ‘50. © Philips Company Archives

    Technologisch gaf Philips weinig terrein prijs in de wedloop met de concurrentie. Als een van de weinige ondernemingen slaagde Philips er ook in om de overstap van elektronenbuizen naar chips te maken. In 1993 introduceerde het concern de ‘one-chip tv’. Maar ook de digitalisering had een keerzijde. Het productieproces van tv-toestellen werd er een stuk eenvoudiger door. Een setje chips, een beeldbuis en een kast eromheen. Met hoge volumes en lage winstmarges werd de tv-markt steeds meer een strijdtoneel van agressieve prijsvechters.

    Om de Japanners de pas af te snijden en zijn positie als toeleverancier van beeldbuizen en andere componenten veilig te stellen, verwierf Philips in 1983 een controlerend belang in het zieltogende Duitse Grundig. Het Eindhovense concern ging nog een stap verder door in het geniep, buiten het zicht van de kartelautoriteiten, zijn aandeel in het eveneens Duitse Loewe Opta fors uit te breiden. Dat gebeurde via een ‘B-concern’, waarvan het bestaan in 1984 werd onthuld door een oud-werknemer. Het belang in Loewe Opta moest worden verkocht en kwam via-via in handen van Matsushita.

    De genadeklap kwam toen Philips volledig de boot miste met lcd’s – liquid crystal displays, platte beeldschermen bestaande uit twee glasplaten met daartussen vloeibare kristallen. Hoewel Philips in de jaren 80 al een ontwikkelcentrum voor lcd’s opzette in Eindhoven en in Heerlen een begin maakte met de productie van klein formaat lcd’s, had het niet in de gaten hoe snel de wereld van de beeldschermen erdoor op zijn kop zou worden gezet.

    Een serie tv-toestellen uit 1981. © Philips Company Archives
  3. forum rang 10 voda 3 oktober 2021 09:08
    Deel 2:

    Achterstand
    Begin jaren 90 leek de achterstand al hopeloos. Toch deed Philips in 1993 als enige westerse onderneming nog een poging om aan te haken bij de lcd-ontwikkelingen. Om de toen nog volledig Japanse hegemonie te breken startte Philips in een voormalige proeffabriek voor chips op het Natlab-terrein in Eindhoven met de massaproductie van lcd’s. Een moedige stap van topman Jan Timmer, want het concern verkeerde in die tijd in zwaar weer.

    Philips’ Flat Panel Display (FPD) draaide echter uit op een faliekante mislukking. Er kwamen nauwelijks bruikbare lcd’s uit de fabriek. Een krachtenbundeling met het Japanse Hosiden was niet meer dan een wanhoopspoging van een lamme en een blinde op lcd-gebied.

    Nog gaf Philips niet op. De Zuid-Koreaanse bedrijven Samsung en LG hadden de Japanse producenten afgetroefd en waren verwikkeld in een strijd om het marktleiderschap in lcd’s. LG had een groot probleem, het had wel de technologie maar niet de middelen om miljarden te investeren in lcd-fabrieken. Philips daarentegen zat goed bij kas. De in 1999 opgezette joint venture LG.Philips LCD werd een succes. Philips en LG hadden elkaar gevonden en besloten in 2000 om ook hun aflopende activiteiten op het gebied van ouderwetse beeldbuizen in een gezamenlijke onderneming onder te brengen: LG.Philips Displays.

    Pogingen van Philips om zich te onderscheiden met de Ambilight zetten te weinig zoden aan de dijk. © Philips Company Archives

    Keerzijde
    Philips had zich echter rijk gerekend. Van een ordelijke, geleidelijke overgang van beeldbuizen naar lcd’s was geen sprake. Lcd’s werden zo snel goedkoper dat er geen houden meer aan was. Niemand had nog belangstelling voor beeldbuizen en begin 2006 ging LG.Philips Displays, met toen nog twintigduizend werknemers en twintig fabrieken, failliet. Intussen groeide LG.Philips LCD als kool. Maar ook dat succes had een keerzijde. Philips profiteerde wel van de goede resultaten, maar als financiële partner speelde het de tweede viool. De Zuid-Koreanen maakten de dienst uit en in 2005 concludeerde Philips dat de lcd-productie niet langer tot zijn kernactiviteiten behoorde. Daarmee was de rol van Philips op tv-gebied in feite al zo goed als uitgespeeld.

    In 2002 zaten in zes van de tien tv-toestellen nog chips van Philips. Maar zonder eigen productie van beeldschermen kwam de halfgeleiderdivisie van Philips als toeleverancier van de televisie-industrie geïsoleerd te staan. Het wachten was op het moment dat Philips zijn tv-tak zou afstoten. Bij de verkoop aan TPV in 2011 telden de fors afgeslankte tv-activiteiten nog maar 3600 werknemers, van wie zestig op de High Tech Campus in Eindhoven. Ooit waren het er tienduizenden. Zo kwam tien jaar geleden voor Philips en voor Eindhoven een einde aan een tijdperk.

    www.ad.nl/tech/hoe-philips-riante-pos...
  4. forum rang 10 voda 15 oktober 2021 10:28
    Beursblik: winst Philips onder druk
    Terugroepactie punt van zorg.

    (ABM FN-Dow Jones) Philips heeft in het derde kwartaal van 2021 de winst onder druk zien staan. Dit verwachten analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus.

    In het afgelopen kwartaal boekte Philips vermoedelijk een omzet van krap 4,2 miljard euro.

    De divisie Diagnosis & Treatment droeg met krap 2,2 miljard euro flink bij aan de omzet, voorzien de analisten, terwijl Connected Care 1,1 miljard euro bijdroeg. De omzet uit Personal Health kwam vermoedelijk uit op 816 miljoen euro.

    Op 25 maart kondigde Philips aan de tak Huishoudelijke Apparaten voortaan als niet-voortgezette activiteiten te rapporteren, nu deze activiteiten worden verkocht aan Hillhouse Capital. Deze desinvestering werd in het derde kwartaal van dit jaar afgerond.

    Exclusief de tak Huishoudelijke Apparaten boekte Philips in het derde kwartaal van 2020 een omzet van 4,4 miljard euro met een aangepaste EBITA van 684 miljoen euro en een marge van 15,5 procent.

    Op een vergelijkbare basis daalde de omzet met 6,8 procent volgens de analisten, vooral door een daling van maar liefst 36,8 procent bij Connected Care. Bij Diagnosis & Treatment viel de vergelijkbare omzet vermoedelijk wel 11,5 procent hoger uit. Personal Health realiseerde volgens de consensus een groei zien van 1,7 procent.

    Het aangepaste EBITA-resultaat kwam volgens de analisten afgelopen kwartaal uit op 490 miljoen euro. De bijbehorende marge wordt ingeschat op 11,7 procent, beduidend lager dan vorig jaar.

    Onder de streep restte volgens analisten een winst van 236 miljoen euro. Vorig jaar boekte Philips een winst van 340 miljoen euro.

    Terugroep

    Net als bij de cijfers over het tweede kwartaal zullen beleggers ook in de resultaten over het derde kwartaal uitkijken naar uitspraken over de terugroepactie van ademhalingsapparatuur.

    De Nederlandse specialist in medische apparatuur riep in juni van dit jaar ademhalingsondersteunende apparaten terug, omdat het schuim dat wordt gebruikt om het geluid van de machines te dempen kan verslechteren en kleine deeltjes kan uitstoten die de luchtwegen irriteren. De vrijgekomen gassen kunnen ook giftig zijn of mogelijk zelfs kanker veroorzaken, meldde Philips destijds.

    Zowel in het eerste als in het tweede kwartaal trof Philips voor deze problemen een voorziening van 250 miljoen euro, waardoor de totale kosten van de terugroepactie op ongeveer een half miljard euro worden geschat.

    In september liet Pomerantz Law Firm nog weten een rechtszaak te zijn gestart tegen Philips namens beleggers die tussen 25 februari 2020 en 11 juni 2021 aandelen in het bedrijf kochten.

    Pomerantz wil dat beleggers worden gecompenseerd voor de "significant onjuiste en misleidende" uitspraken die door Philips zijn gedaan aangaande de terugroepactie van beademingsapparatuur in de Verenigde Staten. Ook lopen er nog veel andere rechtszaken.

    De omvang van de rechtszaken zorgt voor onzekerheid, maar gezien het beperkte aantal gevallen en de beperkte negatieve impact op de gezondheid, is ING van mening dat er in het licht van de correctie van het aandeel Philips genoeg tegenslag is ingeprijsd.

    Inmiddels heeft Philips groen licht gekregen om een start te maken met de reparatie van de systemen. Het is nu de verwachting dat in september 2022 alle beademingsapparaten zijn hersteld.

    "Het is vooralsnog te vroeg voor een uitgebreide update over de terugroepactie en de lopende rechtszaken, maar we zijn van mening dat het uitblijven van slechts nieuws, goed nieuws is", aldus analist Marc Hesselink van ING.

    De analist kijkt in de cijfers over het derde kwartaal verder nog uit naar mogelijke problemen in de aanvoerketen. Tot dusver is Philips succesvol in het verkrijgen van de benodigde componenten, aldus ING. "Het bedrijf profiteert van zijn omvang en de gezondheidszorg krijgt doorgaans voorrang van toeleveranciers", aldus Hesselink.

    Outlook

    Ondanks de extra voorziening die Philips trof in het tweede kwartaal, zag het bedrijf in de afgelopen maanden geen reden om de outlook voor dit jaar aan te passen. Andere divisies vangen de tegenwind op, aldus het bedrijf.

    Philips rekent dit jaar op een vergelijkbare omzetgroei van laag enkelcijferig tot circa 5 procent. Wel mikt Philips inmiddels op een stijging van de aangepaste EBITA-marge met 60 basispunten. Eerder was dit een bandbreedte van 60 tot 80 basispunten.

    De analistenconsensus voorziet voor heel 2021 een vergelijkbare omzetgroei van 2,4 procent met een aangepaste EBITA-marge van 13,4 procent.

    Philips opent de boeken maandag voorbeurs.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  5. forum rang 10 voda 18 oktober 2021 07:29
    Philips voorzichtiger over 2021
    Kwartaalcijfers redelijk in lijn met verwachtingen.

    (ABM FN-Dow Jones) Philips heeft in het derde kwartaal min of meer in lijn met de analistenverwachtingen gepresteerd, maar werd wel iets voorzichtiger over de verwachtingen voor dit jaar. Dit bleek maandag uit de kwartaalcijfers van het bedrijf.

    In het afgelopen kwartaal boekte Philips een omzet van 4,2 miljard euro. Op een vergelijkbare basis daalde de omzet met 8 procent. De analistenconsensus rekende vooraf ook op krap 4,2 miljard euro aan omzet.

    De divisie Diagnosis & Treatment droeg met krap 2,2 miljard euro flink bij aan de omzet, terwijl Connected Care 1,0 miljard euro bijdroeg. De omzet uit Personal Health kwam uit op 803 miljoen euro. Analisten rekenden op respectievelijk 2,2 miljard, 1,1 miljard en 816 miljoen euro.

    Dat betekent dat de afdeling Connected Care een krimp van 39 procent op vergelijkbare basis liet zien.

    Op 25 maart kondigde Philips aan de tak Huishoudelijke Apparaten voortaan als niet-voortgezette activiteiten te rapporteren, nu deze activiteiten worden verkocht aan Hillhouse Capital. Deze desinvestering werd in het derde kwartaal van dit jaar afgerond.

    Exclusief de tak Huishoudelijke Apparaten boekte Philips in het derde kwartaal van 2020 een omzet van 4,4 miljard euro met een aangepaste EBITA van 684 miljoen euro en een marge van 15,5 procent.

    Afgelopen kwartaal behaalde Philips een aangepaste EBITA van 512 miljoen euro met een marge van 12,3 procent. Daar hadden analisten gerekend op 490 miljoen euro en 11,7 procent.

    Onder de streep restte een winst van 3,0 miljard euro. Dat is echter inclusief 2,5 miljard euro boekwinst op de verkoop van de tak Huishoudelijke Apparaten. Uit voortgezette activiteiten bedroeg de winst 442 miljoen euro.

    Vorig jaar boekte Philips een winst van 340 miljoen euro.

    Terugroep

    Net als bij de cijfers over het tweede kwartaal hebben beleggers ook dit kwartaal weer veel aandacht voor de terugroepactie van ademhalingsapparatuur door Philips.

    De Nederlandse specialist in medische apparatuur riep in juni van dit jaar ademhalingsondersteunende apparaten terug, omdat het schuim dat wordt gebruikt om het geluid van de machines te dempen kan verslechteren en kleine deeltjes kan uitstoten die de luchtwegen irriteren. De vrijgekomen gassen kunnen ook giftig zijn of mogelijk zelfs kanker veroorzaken, meldde Philips destijds.

    Zowel in het eerste als in het tweede kwartaal trof Philips voor deze problemen een voorziening van 250 miljoen euro.

    Maandag zei topman Frans van Houten dat het herstelprogramma gaande is in de VS en enkele andere markten.

    Outlook

    Philips wees maandag op aanhoudende corona-onzekerheid en merkte op dat de druk op de aanvoerketen is toegenomen. Dit zal ook in het vierde kwartaal aanhouden.

    Philips rekent daarom voor 2021 op een lage enkelcijferige vergelijkbare omzetgroei met een "bescheiden" verbetering van de aangepaste EBITA-marge.

    Philips rekende eerder nog op een vergelijkbare omzetgroei van laag enkelcijferig tot circa 5 procent en een stijging van de aangepaste EBITA-marge met 60 basispunten.

    De analistenconsensus voorziet voor heel 2021 een vergelijkbare omzetgroei van 2,4 procent met een aangepaste EBITA-marge van 13,4 procent.

    Verder merkte Philips maandag op dat het op basis van de sterke klantenvraag en het groeiende orderboek, dat in 2022 het groeitraject weer wordt hervat met een stijgende omzet en een verbetering van de marge.

    Afgelopen kwartaal realiseerde Philips een dubbelcijferige groei op vergelijkbare basis van de orderinstroom, te danken aan Diagnosis & Treatment en Connected Care.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  6. forum rang 10 voda 18 oktober 2021 08:20
    Beursblik: Philips verlaagt outlook naar marktverwachting
    Jefferies rekent op koersdruk.

    (ABM FN-Dow Jones) Philips heeft maandag de outlook voor 2021 verlaagd en zit nu op het niveau die analisten al aanhielden voor dit jaar. Dit bleek maandag uit een reactie van analisten van Jefferies.

    Philips wees maandag op aanhoudende corona-onzekerheid en merkte op dat de druk op de aanvoerketen is toegenomen. Dit zal ook in het vierde kwartaal aanhouden.

    Philips rekent daarom voor 2021 op een lage enkelcijferige vergelijkbare omzetgroei met een "bescheiden" verbetering van de aangepaste EBITA-marge.

    Het Nederlandse healthtechbedrijf ging eerder nog uit van een vergelijkbare omzetgroei van laag enkelcijferig tot circa 5 procent en een stijging van de aangepaste EBITA-marge met 60 basispunten.

    Volgens Jefferies is de nieuwe outlook van Philips in lijn met de huidige verwachtingen van de analisten. De consensus zit op een verbetering van de EBITA-marge met 30 basispunten, terwijl de zakenbank rekent op 35 punten.

    Vermoedelijk zal het aandeel Philips vanochtend onder druk staan, schreef Jefferies. De bank heeft een koopadvies met een koersdoel van 55,00 euro.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  7. forum rang 10 voda 22 oktober 2021 07:45
    Gijzeling VDL raakt ook Philips en ASML; indirect slachtoffer van hack toeleverancier

    De aanvallers van VDL sleuren met de digitale gijzeling van het bedrijf ook andere grote ondernemingen in de regio mee. Onder meer Philips en ASML zijn indirect slachtoffer van de aanval op de VDL-systemen.

    Bart-Jan van Rooij, Peter Scholtes 22-10-21, 06:00 Laatste update: 06:49

    Twee weken na de cyberaanval heeft de industriële bedrijvengroep het lek nog voor een onbekend aantal van de 105 bedrijven nog altijd niet boven. Dat de hack gevolgen heeft voor klanten en toeleveranciers wordt langzamerhand duidelijk.

    Lees ook
    Cyberaanval bij VDL zet andere bedrijven aan het denken: 'Hoe zit het met onze digitale veiligheid?’

    ,,Philips is er ook door geraakt. VDL is een belangrijke toeleverancier voor Philips”, zegt Philips-topman Frans van Houten. Zo levert VDL onder meer onderdelen voor medische systemen aan Philips-fabriek in Best. ,,Ik weet dat ze keihard werken bij VDL. Ook handmatig zijn ze in staat om veel processen toch te laten doorgaan. De benodigde documentatie voor leveringen moet dan maar op een later moment komen.”

    Levering niet mogelijk
    Het Bergeijkse bedrijf Multifix zegt zijn onderdelen voor bussen van VDL niet meer te kunnen leveren. ,,VDL weet niet hoeveel onderdelen ze nog in het magazijn hebben en hoeveel ze nodig hebben”, stelt directeur Arthur Burgmans. Zijn bedrijf levert onder meer bekabeling voor bussen.

    Betrokken vakbondsbestuurders bij VDL Bus in Valkenswaard en in het Vlaamse Roeselare bevestigen dat. Bij de bussenfabriek in Roeselare is geen zicht op de voorraad, in Valkenswaard (touringcars) is de de aanvoer van onderdelen gestagneerd, melden zij.

    ASML
    Ook ASML erkent dat het wordt geraakt door de digitale aanval op VDL, dat onderdelen levert voor zijn chipmachines. ASML meldde woensdag in een toelichting op de kwartaalcijfers dat leveringen vertraging oplopen als gevolg van materiaaltekorten bij toeleveranciers. ‘Onderdeel’ daarvan zijn de gevolgen van de IT-problemen bij VDL, bevestigt een ASML-woordvoerster.

    Mijn hart gaat uit de naar de mensen bij VDL want het is verschrik­ke­lijk om geraakt te worden door een cyberaan­val. Dit is heel pijnlijk voor ze.

    Frans van Houten, Bestuursvoorzitter Philips
    ASML stelde VDL een aantal van zijn eigen IT-medewerkers ter beschikking om hulp te bieden in de eerste dagen na de aanval. ,,Dat hebben meer bedrijven in de regio gedaan. Dat is hartverwarmend”, zegt een woordvoerder van VDL. Ook Philips-baas Van Houten leeft mee: ,,Mijn hart gaat uit de naar de mensen bij VDL want het is verschrikkelijk om geraakt te worden door een cyberaanval. Dit is heel pijnlijk voor ze.”

    Nood-verbinding
    De industriële bedrijvengroep wil nog altijd weinig kwijt over de computergijzeling, de gevolgen en de oplossing. Alle VDL-bedrijven zijn inmiddels voorzien van een tijdelijke nood-verbinding. ,,We zijn bezig om digitaal veilige systemen te creëren zodat bedrijven hun productie kunnen uitbreiden”, aldus de VDL-zegsman.

    In welke mate het productievolume van de totale VDL Groep in de afgelopen twee weken is geraakt, zegt de woordvoerder niet te kunnen aangeven. ,,Ik vind het al knap dat we sinds vorige week donderdag hebben kunnen zorgen voor digitaal veilige systemen voor VDL Nedcar en andere werkmaatschappijen.”

    Autoproductie weer opgestart
    Bij VDL Nedcar wordt weer in twee ploegen gewerkt aan de productie van Mini’s en BMW’s. Over andere individuele VDL-bedrijven wil het concern niets zeggen. Duidelijk is dat de situatie per bedrijf en daarmee ook het eventuele gevolg voor klanten verschilt. Zo laat DAF weten dat VDL ‘prima in staat is’ zijn onderdelen voor de vrachtwagens te leveren.

    Bij VDL Industrial Modules, onder meer actief voor de medische sector, kan volgens FNV-bestuurder Reniers deels worden geproduceerd. Hij krijgt signalen dat VDL Special Vehicles (voorheen Bus Chassis) in Eindhoven weer draait. ,,Daar wilden ze adv-dagen voor tijdens de kerstvakantie naar voren halen om medewerkers nu minder te laten werken. Maar dat is teruggedraaid.”

    Denkt het VDL het ergste achter de rug te hebben? De woordvoerder: ,,Dat kan ik nog niet zeggen.”

    www.ad.nl/binnenland/gijzeling-vdl-ra...
  8. forum rang 10 voda 8 november 2021 09:15
    Philips koopt diagnosespecialist Cardiologics
    Geen financiële details bij Franse acquisitie.

    (ABM FN-Dow Jones) Philips neemt het Franse technologiebedrijf Cardiologics over. Dat meldde het Amsterdamse medische technologiebedrijf maandag, zonder financiële details te vermelden.

    Cardiologics, gevestigd in Parijs, probeert hartdiagnoses te verbeteren met behulp van kunstmatige intelligentie en cloudtechnologie. Het bedrijf beschikt over meer dan 20 miljoen hartfilmpjes en telt circa 70 medewerkers.

    De overname sluit goed op aan op de bestaande hartzorgtechnologieën van Philips. De technologie versnelt rapportages, vermindert fouten en stelt klinisch personeel in staat om sneller en efficiënter te werken.

    De transactie zal naar verwachting binnen enkele maanden worden afgerond.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  9. forum rang 10 voda 8 november 2021 14:13
    Correctie: Philips koopt diagnosespecialist Cardiologs
    Geen financiële details bij Franse acquisitie.

    (ABM FN-Dow Jones) Philips neemt het Franse technologiebedrijf Cardiologs over. Dat meldde het Amsterdamse medische technologiebedrijf maandag, zonder financiële details te vermelden.

    Cardiologs, gevestigd in Parijs, probeert hartdiagnoses te verbeteren met behulp van kunstmatige intelligentie en cloudtechnologie. Het bedrijf beschikt over meer dan 20 miljoen hartfilmpjes en telt circa 70 medewerkers.

    De overname sluit goed op aan op de bestaande hartzorgtechnologieën van Philips. De technologie versnelt rapportages, vermindert fouten en stelt klinisch personeel in staat om sneller en efficiënter te werken.

    De transactie zal naar verwachting binnen enkele maanden worden afgerond.

    Correctie: om de naam van de acquisitie goed weer te geven.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  10. forum rang 10 voda 13 november 2021 09:55
    FDA stuit op nieuw probleem bij terugroepactie Philips

    Door ABM Financial News op vrijdag 12 november 2021
    Views: 3.097

    (ABM FN-Dow Jones) De Amerikaanse medische toezichthouder FDA heeft volgend op de terugroepactie in juni door Philips van ademhalingsapparatuur onlangs inspecties uitgevoerd in een productiefaciliteit van Philips Respironics en is daarbij op een nieuw probleem gestuit. Dit meldde de toezichthouder vrijdag in een update.

    De FDA meldde tijdens de inspecties aanvullende informatie ontvangen te hebben die niet eerder beschikbaar was voor het bureau met betrekking tot het op siliconen gebaseerde schuim dat werd gebruikt in een vergelijkbaar apparaat dat buiten de VS op de markt is gebracht.

    Dit apparaat slaagde niet voor een veiligheidstest voor het vrijkomen van bepaalde zorgwekkende stoffen. Op basis van het reparatie- en vervangingsprogramma van Philips hebben patiënten echter al apparaten ontvangen, waarin dit op siliconen gebaseerde schuim ook is gebruikt.

    De FDA heeft Philips Respironics verzocht om een onafhankelijk laboratorium in dienst te nemen om aanvullende tests uit te voeren om te bepalen wat de mogelijke veiligheidsrisico's voor patiënten kunnen zijn met betrekking tot het op siliconen gebaseerde schuim.

    De FDA benadrukt echter op dit moment niet over voldoende informatie te beschikken om te kunnen concluderen dat het op siliconen gebaseerde schuim dat wordt gebruikt in de gerepareerde apparaten enig risico vormt voor patiënten in de VS.

    De FDA raadt patiënten, die aan het reparatie- en vervangingsprogramma hebben deelgenomen, niet aan om het gebruik van hun product te staken. De toezichthouder zei de resultaten van de tests bekend te maken zodra ze beschikbaar zijn.

    Bron: ABM Financial News
  11. forum rang 10 voda 15 november 2021 06:31
    FDA bezocht Amerikaanse fabriek Philips

    Door ABM Financial News op zondag 14 november 2021
    Views: 3.152

    (ABM FN-Dow Jones) Philips heeft recent de Amerikaanse toezichthouder FDA op bezoek gehad in een fabriek in de VS vanwege de terugroepactie van bepaalde beademingsapparatuur en heeft het Nederlandse medtechbedrijf een lijst met bevindingen overhandigd. Dit maakte Philips zondag bekend, nadat de toezichthouder vrijdag hiervan al melding maakte.

    Philips zal op de bevindingen van de FDA reageren, maar wilde zondag niet ingaan op de details.

    CEO Frans van Houten zei in een reactie zondag dat Philips nauw samenwerkt met de toezichthouder. "Totdat we deze besprekingen hebben afgerond, kunnen we geen verdere details openbaar maken", zei Van Houten.

    Bron: ABM Financial News
  12. forum rang 10 voda 15 november 2021 09:58
    FDA twijfelt over nieuw schuim bij Philips-apparaten tegen slaapapneu
    Thieu Vaessen 14 nov   19:31

    De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft een nieuw probleem gesignaleerd bij de Philips-apparaten tegen slaapapneu Foto: ANP

    De Amerikaanse toezichthouder FDA heeft een nieuw probleem gesignaleerd bij de Philips-apparaten tegen slaapapneu: een gerepareerd apparaat met siliconenschuim blijkt in één test niet aan de normen te hebben voldaan. De constatering is een tegenslag voor Philips PHIA€37,99-8,92% en kan mogelijk leiden tot nieuwe onrust bij patiënten.

    Philips is bezig met een grote terugroepactie, waarbij siliconenschuim juist dient als vervanger van purschuim. Het Nederlandse concern besloot tot de terugroepactie, omdat het purschuim bleek te kunnen verbrokkelen waardoor patiënten brokstukjes kunnen inademen. Ook kunnen chemische gassen vrijkomen, die mogelijk kankerverwekkend zijn.

    Tijdens een inspectie in een Philips-fabriek kreeg de FDA de beschikking over de test waaruit bleek dat één apparaat met siliconenschuim ook niet aan de norm voldeed. Er kwamen te veel chemische gassen vrij.

    Het is volgens de Amerikaanse medische toezichthouder te vroeg om op basis van deze test te concluderen dat het siliconenschuim helemaal niet voldoet. Philips is gevraagd om meer onderzoek te laten doen door een onafhankelijk bureau.

    In reactie op de bekendmaking van de FDA vrijdagavond kwam Philips zondag met een persbericht. Daarin wijst het bedrijf erop dat de test voor de FDA geen aanleiding is de adviezen over het gebruik van de Philips-apparaten te wijzigen. In een mondelinge toelichting zegt een Philips-woordvoerder dat gerepareerde apparaten met siliconenschuim in andere tests wel aan de normen hebben voldaan.

    Philips heeft 3,5 miljoen apparaten tegen slaapapneu teruggeroepen. Een deel daarvan wordt vervangen door nieuwe apparaten en bij een ander deel wordt alleen het purschuim vervangen door siliconenschuim. Door de problemen staat de beurskoers van Philips dit jaar zwaar onder druk.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1419427/fda-twijf...
  13. forum rang 10 voda 19 november 2021 07:16
    FDA: Philips wist al jaren van problemen met slaapapneu-apparaten
    Johan Leupen Thieu Vaessen 18 nov   19:54

    Een Philips-apparaat tegen slaapapneu. Philips zal volgens analisten mogelijk miljarden euro's aan schadevergoedingen moeten betalen, omdat de apparaten schade kunnen veroorzaken. Foto: Robin van Lonkhuijsen/ANP

    Philips moet rekening houden met veel hogere schadeclaims in de affaire rond zijn apparaten tegen slaapapneu. Het bedrijf kreeg volgens de Amerikaanse medische toezichthouder, de FDA, al vanaf 2015 sterke signalen dat het schuim in zijn apparaten niet voldoet en mogelijk gevaar oplevert voor patiënten. De recente bevindingen van de FDA zijn explosief, omdat volgens Philips de omvang van de problemen pas in april dit jaar duidelijk werd.

    Patiënten en hun advocaten hebben in de Verenigde Staten meer dan honderd rechtszaken aangespannen tegen Philips en betogen daarbij vaak dat het Nederlandse concern de problemen met zijn slaapapneu-apparaten lang heeft genegeerd of zelfs heeft verhuld. Het FDA-rapport biedt ze nieuwe munitie voor het indienen van schadeclaims. Financiële analisten houden er nu al rekening mee dat Philips miljarden euro's moet betalen aan schadeloosstellingen.

    Grote onrust bij patiënten
    Philips riep in juni 3,5 miljoen apparaten tegen slaapapneu terug, omdat het geluiddempende schuim kan verbrokkelen en patiënten gevaarlijke, mogelijk kankerverwekkende stoffen kunnen inademen. De terugroepactie leidde wereldwijd tot grote onrust onder patiënten. Ook beleggers zijn geschrokken: op de effectenbeurs heeft Philips het afgelopen half jaar 25% van zijn waarde ingeleverd. Dat komt neer op circa €12 mrd aan beurswaarde.

    In het rapport dat de FDA afgelopen vrijdag publiceerde, maakt de toezichthouder melding van acht serieuze tekortkomingen bij Philips. De belangrijkste is dat Philips te weinig heeft gedaan — 'onvoldoende risicoanalyse' — met talrijke meldingen over het geluiddempende schuim, zo schrijft de FDA over zeker vijftien incidenten die zich sinds 2015 hebben voorgedaan. Philips beschikt volgens de toezichthouder 'ook niet over een gedetailleerde onderbouwing van de gedachte dat de schade zich waarschijnlijk niet opnieuw zal voordoen'.

    Patiënten met slaapapneu hebben tijdens hun slaap last van ademstops, soms tientallen of honderden keer per nacht. Daardoor raken ze structureel vermoeid en neemt het risico op bijvoorbeeld hart- en vaatziekten toe.

    Ernstige tekortkomingen
    De FDA maakte zijn bevindingen vrijdagavond bekend in een persbericht. Daarbij lag de nadruk op twijfels over het siliconenschuim dat Philips gebruikt om zijn apparaten te repareren. In het onderliggende onderzoeksrapport noemt de toezichthouder nog tal van andere tekortkomingen die zeker zo ernstig lijken. Zo zouden hogere managers van Philips al sinds begin 2020, en mogelijk eerder, hebben geweten dat het geluiddempende schuim problemen opleverde.

    Philips zegt dat het bedrijf de incidenten lange tijd als afzonderlijke gevallen heeft beschouwd. Het bedrijf stelt ook snel een onderzoek te hebben ingesteld, nadat meer meldingen binnenkwamen over problemen met het schuim en de uitstoot van mogelijk gevaarlijke gassen. De onderzoeksresultaten — op basis van 1254 meldingen — waren voor Philips aanleiding om in april dit jaar een begin te maken met de terugroepactie.

    'Giftige cocktail'
    De FDA vermoedt dat het aantal van 1254 meldingen verre van volledig is. De toezichthouder verwijst naar verschillende incidenten die in het Philips-onderzoek niet zijn meegenomen. De Amerikaanse 'waakhond' houdt er zelfs rekening mee dat Philips sinds 2008 meer dan 200.000 klachten over zijn apparaten heeft gekregen.

    'Philips is hier terechtgekomen in de giftige cocktail van het Amerikaanse procesrecht', zegt advocaat Jan Joosten, die verbonden is aan het New Yorkse kantoor FisherBroyles. 'Gedupeerde consumenten staan in de VS veel sterker tegenover een bedrijf; schadevergoedingen zijn vele malen hoger, ze hebben veel meer middelen om bewijs op te eisen. Daardoor zijn massaclaims ook zo'n enorm verdienmodel geworden.'

    Extra straf door roekeloos gedrag
    De schade die bedrijven in theorie boven het hoofd hangt, valt uiteen in twee componenten: een vergoeding wegens materiële schade zoals ziekenhuisrekeningen, en een zogenaamde 'punitieve' of bestraffende schade; een extra 'straf' die Philips kan ontvangen als bewezen wordt dat het bedrijf roekeloos of opzettelijk te werk is gegaan. Vooral die laatste categorie is onvoorspelbaar, aangezien er geen strikte richtlijnen voor gelden, aldus Stibbe-advocaat Jeroen Kortmann, die gespecialiseerd is in aansprakelijkheidsrecht.

    Een Amerikaanse jury kan zelfs meer dan een miljard toewijzen aan een gedupeerde, al worden dergelijke bedragen in hoger beroep vaak teruggebracht tot 'reëlere proporties', aldus Kortmann. ‘Zo'n jury bestaat uit twaalf leken die vaak ook hun emoties laten meewegen en gevoelig zijn voor het machtsverschil tussen de multinational en de argeloze consument. In Europa zijn we nuchterder.'

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1420072/fda-phili...
  14. forum rang 10 voda 20 november 2021 03:45
    Philips moet zich existentiële vragen stellen
    19 nov   21:07

    Philips verkeert al maanden in crisis, en deze week bleek dat de gifbeker verre van leeg is. Het bedrijf moest afgelopen zomer 3,5 miljoen beademingsapparaten voor particulieren terugroepen omdat zij mogelijk kankerverwekkende stoffen hebben kunnen inademen. Beleggers hebben hun aandelen sindsdien massaal gedumpt uit angst voor miljardenclaims uit de Verenigde Staten.

    Vrijdag volgde een nieuwe mokerslag; de Amerikaanse medische toezichthouder FDA publiceerde een vernietigend rapport waaruit blijkt dat Philips al vanaf 2015 een reeks interne signalen heeft ontvangen over serieuze problemen met zijn machines. Die zijn cruciaal voor mensen met slaapapneu; een ziekte die tijdens de slaap zorgt voor gevaarlijke ademstops.

    Het FDA-rapport — met 35 pagina's ongebruikelijk gedetailleerd en uitputtend — legt op pijnlijke wijze bloot dat interne kwaliteitscontroles, processen en risicoanalyses aan alle kanten rammelen; Philips documenteert niet goed aan welke eisen materialen moeten voldoen, meldt problemen niet consequent, en heeft onvoldoende kennis aan boord.

    Uit het rapport blijkt bovendien dat 250.000 vervangende beademingsapparaten die Philips sinds september in razend tempo heeft verspreid onder klanten, mogelijk ook schadelijk zijn voor hun gezondheid: ook het vervangende siliconenschuim dat Philips heeft verwerkt, kan schadelijke gassen loslaten.

    Al met al staat het rapport vol met munitie voor nieuwe rechtszaken, waarvan er nu alleen al in de Verenigde Staten meer dan honderd lopen. Het roept ook de vraag op of Philips niet ernstig heeft onderschat wat het betekent om zich om te vormen van maker van consumentenelektronica (tv's en tandenborstels) tot zorgbedrijf dat een cruciale rol vervult in patiëntenbehandeling.

    Dat maakt het des te pijnlijker dat Philips-topman Frans van Houten de afgelopen maanden op sussende toon praatte over de problemen. Hij sprak tegenover de Financial Times van een tiental gebruikers met gezondheidsklachten, waarvan geen enkel geval ernstig zou zijn. In eerste instantie trok het bedrijf €250 mln uit voor de terugroepactie, om de last later te verdubbelen. Inmiddels is er al €12 mrd van de beurswaarde afgeslagen.

    Of dat een overreactie van beleggers is, zal moeten blijken. Eén ding is zeker: de Philips-top heeft de problemen gebagatelliseerd terwijl deze crisis nog maar net is begonnen.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/opinie/1420258/philips-moet-zic...
  15. forum rang 10 voda 23 november 2021 08:59
    Herstellingsoord in Best voor medische apparaten
    Philips geeft ziekenhuisapparatuur tweede leven
    Door WOUTER VAN BERGEN

    Gisteren, 19:21
    in FINANCIEEL

    BEST - Ze zijn nog net niet van een oud vrouwtje geweest, maar binnen gestaan hebben ze altijd wel, de occasions waarmee Philips actief is op de tweedehandsmarkt voor medische apparatuur.

    Robert Metzke, hoofd duurzaamheid bij Philips in de Circular Equipment-fabriek in Best RIAS IMMINK

    In een fabriekshal in het Brabantse Best, niet ver van de plek waar Philips een groot deel van zijn nieuwe medische apparaten produceert, worden jaarlijks enkele honderden grote CT- en MRI-scanners, katheterisatielabs en röntgenapparaten flink onder handen genomen voor een tweede leven in zorginstellingen overal ter wereld.

    Medische apparatuur wordt door de ziekenhuizen die ze nieuw aanschaffen meestal na een jaar of acht tot tien weer bedankt voor bewezen diensten, vertelt Tonny Bootsgezel, werkzaam in de Circular Equipment-fabriek van Philips. Dan is niet het einde van de technische, maar wel die van de economische levensduur bereikt, voor de instellingen die ze hebben aangeschaft en dan opnieuw op zoek gaan naar een nog geavanceerder apparaat.

    Werkpaard
    Andere klanten kunnen de opgeknapte machines, waarvan de nieuwprijzen in de tonnen en voor MRI-scanners zelfs in de miljoenen kunnen belopen vaak nog wél gebruiken. De afdankertjes mogen dan niet de allerlaatste technologie aan boord hebben, maar zijn bijvoorbeeld prima bruikbaar als werkpaarden voor de veel voorkomende procedures, zegt Bootsgezel. „Amerika en Duitsland zijn grote markten voor privé-klinieken en behandellocaties in kantooromgevingen.”

    Een katheterisatielaboratorium dat Bootsgezel laat zien in een hoek van de hal is voor een Franse klant. Het apparaat zou eigenlijk naar Parijs gaan, maar daar had de bouw van de locatie vertraging opgelopen. Na aanpassing van de software-vereisten wordt de machine nu klaargemaakt voor een andere Franse klant, die tussen de 70 en 80% van de nieuwprijs zal moeten betalen voor zijn ’refurbished’ exemplaar. De normale garantie die Philips geeft op zijn nieuwe apparaten, geldt ook voor de gereviseerde exemplaren.

    BEKIJK OOK:
    ’Philips beleeft met juridisch wespennest in VS nachtmerrie van elke ceo’

    Eerder in het proces is het ’cathlab’ volledig gedemonteerd, schoongemaakt en opgeknapt. Krassen, deuken en butsen in de panelen zijn zorgvuldig weggewerkt, de bekleding van de behandeltafel vernieuwd en onderdelen vervangen. In de spuitcabine –’de enige op de Philips Campus in Best’- is het apparaat zelfs van een nieuw kleurtje voorzien, vertelt Bootsgezel. „Voorheen werd een kleurstelling in crème als het meest vertrouwenwekkend voor patiënten. Tegenwoordig zijn de kleuren alpinewit met blauw op de behandeltafels. Die krijgen de gereviseerde apparaten ook.”

    De afgelopen jaren is volgens Robert Metzke, hoofd van Philips’ duurzaamheidsprogramma ’het merendeel van het medische machinepark’ dat door de eigenaar is bedankt voor bewezen diensten weer teruggekomen. Niet alleen omdat het handel is, maar ook vanwege de duurzaamheidsdoelstellingen van het bedrijf.

    Voetafdruk
    Daarin staat onder andere opgenomen, dat het bedrijf in 2025 een kwart van zijn omzet wil halen uit circulaire producten en diensten en er naar streeft alle medische apparatuur die het produceert, weer in te nemen. „Uiteindelijk willen we zoveel mogelijk hergebruiken. Van apparaten die we niet op opnieuw kunnen verkopen, zijn vaak nog onderdelen opnieuw te gebruiken en als dat niet lukt, zorgen we ervoor dat de materialen gerecycled worden. Daar wordt nu in het ontwerp rekening mee gehouden”, zegt Metzke.

    Daarmee zegt hij ook aan te sluiten bij de wens van steeds meer ziekenhuizen, die als een van de laatste sectoren oog krijgt voor duurzaamheid rond de apparatuur en materialen die ze gebruiken. „Ook in de ziekenhuizen wordt steeds meer op gelet op de voetafdruk die er met hun diensten achterlaten.”

    www.telegraaf.nl/financieel/310660817...
  16. forum rang 10 voda 24 november 2021 14:22
    Philips zet vraagtekens bij aantal productklachten in FDA-rapport - media
    Niet alle klachten betroffen veiligheidsprobleem volgens CEO.

    (ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse fabrikant van medische apparatuur Philips heeft woensdag gezegd dat de Amerikaanse toezichthouder FDA het aantal gevallen van veiligheidsproblemen met zijn beademingsapparaten heeft overschat. Dat stelde persbureau Reuters woensdag.

    Reuters citeerde CEO Frans van Houten van Philips, die zei dat de FDA verwijst naar klachten op basis van een zeer brede zoekopdracht. Dat zou betekenen dat de klachten niet per se te maken hebben met het probleem waarvoor de beademingsapparaten werden teruggeroepen.

    Philips moest de adem-ondersteunende apparaten terugroepen in verband met de vorming van een potentieel gevaarlijk schuim.

    Eerder deze maand zei de FDA dat de beoordeling van gezondheidsrisico's door Philips niet adequaat was en dat er nog tienduizenden klachten waren gevonden in de database waarin Philips de interacties met klanten bewaart. Die tienduizenden klachten gaan niet allemaal over veiligheidsproblemen, wil Van Houten benadrukken. De topman wil daarom met de FDA alle details doornemen om te zien welke klachten onschuldig waren.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  17. forum rang 10 voda 25 november 2021 16:14
    Update: Philips zet vraagtekens bij aantal productklachten in FDA-rapport - media
    Healthtechbedrijf maakt werk van oplossen probleem.

    (ABM FN-Dow Jones) De Nederlandse fabrikant van medische apparatuur Philips heeft woensdag gezegd dat de Amerikaanse toezichthouder FDA het aantal gevallen van veiligheidsproblemen met zijn beademingsapparaten heeft overschat. Dat stelde persbureau Reuters woensdag.

    Reuters citeerde CEO Frans van Houten van Philips, die zei dat de FDA verwijst naar klachten op basis van een zeer brede zoekopdracht. Dat zou betekenen dat de klachten niet per se te maken hebben met het probleem waarvoor de beademingsapparaten werden teruggeroepen.

    Philips moest de adem-ondersteunende apparaten terugroepen in verband met de vorming van een potentieel gevaarlijk schuim.

    Eerder deze maand zei de FDA dat de beoordeling van gezondheidsrisico's door Philips niet adequaat was en dat er nog tienduizenden klachten waren gevonden in de database waarin Philips de interacties met klanten bewaart. Die tienduizenden klachten gaan niet allemaal over veiligheidsproblemen, wil Van Houten benadrukken. De topman wil daarom met de FDA alle details doornemen om te zien welke klachten onschuldig waren.

    "We werken aan een uitgebreid antwoord op de bevindingen van FDA, waaronder ook onze plannen voor de verdere maatregelen die we gaan nemen", aldus Philips, dat de problemen serieus neemt en ook de oplossing daarvan.

    "Dit is een grote terugroepactie die 3 tot 4 miljoen apparaten wereldwijd betreft. We hebben de productiecapaciteit van de reparatieonderdelen en de vervangingsapparaten in het derde kwartaal verdubbeld en zullen de productie in het vierde kwartaal verder opvoeren tot een verdrievoudiging van de normale productie."

    Update: om reactie Philips toe te voegen.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  18. forum rang 10 voda 30 november 2021 16:36
    Philips wacht juridische nachtmerrie in slaapapneu-affaire
    Johan Leupen Thieu Vaessen 16:15

    Philips is in een diepe crisis beland. Het concern heeft maar liefst 3,5 miljoen apparaten tegen slaapapneu moeten teruggeroepen, omdat gebruikers ernstige risico's lopen en mogelijk al schade hebben opgelopen. Tegelijkertijd moet Philips zich opmaken voor een juridisch gevecht over afhandeling van de schade. Wat is er aan de hand? Een analyse in vijf vragen.

    Philips is met zijn dochterbedrijf Respironics veruit de belangrijkste leverancier van apparaten tegen slaapapneu, een aandoening die honderden ademstops per nacht kan veroorzaken. Illustratie: Istock / FD Studio

    Hoe ernstig is de slaapapneu-affaire?
    Heel ernstig, zowel voor patiënten als voor Philips.

    Miljoenen patiënten verkeren in onzekerheid. Het geluiddempende schuim van hun apparaat voldoet niet, waardoor patiënten mogelijk kleine, zwarte brokjes schuim en gevaarlijke chemische gassen hebben ingeademd. Dat kan tot uiteenlopende gezondheidsklachten leiden, variërend van hoofdpijn en infecties tot astma en mogelijk ook kanker. Philips is met zijn dochterbedrijf Respironics veruit de belangrijkste leverancier van apparaten tegen slaapapneu.

    Veel patiënten vragen zich nu af of de Philips-apparaten sommige van hun gezondheidsklachten hebben veroorzaakt. Ze staan ook voor een lastig dilemma: moeten ze stoppen met hun apparaat? Of is stoppen onverstandig, omdat tientallen of zelfs honderden ademstops per nacht tot ernstige gezondheidsschade kunnen leiden, bijvoorbeeld tot hart- en vaatziektes?

    Philips zelf is ook hard geraakt. Dat is terug te zien in de beurskoers, die met 35% is gedaald sinds het bedrijf eind april voor het eerst melding maakte van de problemen. De beurswaarde is inmiddels gezakt tot onder de €30 mrd, een verlies van €15 mrd. Daarmee is de affaire zonder twijfel het grootste probleem waarmee Philips in meer dan tien jaar is geconfronteerd, in ieder geval sinds het aantreden van topman Frans van Houten in het voorjaar van 2011.

    €15 mrd
    De beurswaarde van Philips zakte sinds het bedrijf melding maakte van de problemen met de apneu-apparatuur tot onder de €30 mrd, een verlies van €15 mrd.

    De pijn zit hem niet in de kosten van de terugroepactie, waarvoor vooralsnog €500 mln is uitgetrokken. Vervelend, maar evenmin heel ernstig is dat Philips dit jaar ruim €600 mln omzet misloopt, doordat de verkoop van nieuwe apparaten is stilgevallen. Nee, het grote probleem zijn de schadeclaims die Philips in de Verenigde Staten kan verwachten. Die kunnen volgens financiële analisten oplopen tot miljarden euro's.

    Wat valt Philips te verwijten?
    Dat is een belangrijke vraag. Als blijkt dat Philips nalatig is geweest of de problemen zelfs heeft verhuld, zal het concern niet ontkomen aan het betalen van hoge schadeloosstellingen.

    Zover is het nog niet. Philips stelt vooralsnog dat het bedrijf adequaat heeft gereageerd op signalen over problemen met geluiddempend purschuim op basis van polyester. Klachten kwamen volgens het concern vorig jaar pas op grotere schaal binnen, al ging het nog altijd maar om 0,03% van de apparaten die in gebruik waren.

    Het onderzoek naar deze klachten en reparaties, 1254 in totaal, zou de problemen met het schuim pas voor het eerst aan het licht hebben gebracht. Philips besloot in juni zelf tot een terugroepactie. In de aankondiging stelt het concern dat vocht en warmte kunnen bijdragen aan de 'degradatie' van het schuim. Ook stelt Philips dat de problemen mogelijk worden verergerd door het gebruik van 'niet-goedgekeurde schoonmaakmethodes'.

    ‘1254’
    Amerikaanse toezichthouder FDA stelt dat bij Philips veel meer dan 1254 klachten over het in de apparaten verwerkte schuim zijn binnengekomen.

    Met die laatste opmerking schuift Philips een deel van de schuld in de schoenen van producenten van speciale schoonmaakmachines voor slaapapneu-apparaten. Het gebruik van de machines wordt ook afgeraden door de Amerikaanse medische toezichthouder, de FDA. Maar mogelijk zijn patiënten de machines vorig jaar juist vaker gaan gebruiken, omdat ze besmetting met het coronavirus wilden voorkomen.

    Wat zegt de Amerikaanse medische toezichthouder?
    De Amerikaanse Food & Drug Administration (FDA) is er allerminst van overtuigd dat Philips alert en adequaat heeft gehandeld. De toezichthouder publiceerde begin november een rapport van 29 pagina's, met een waslijst aan observaties over tekortkomingen bij Philips Respironics.
2.101 Posts
Pagina: «« 1 ... 95 96 97 98 99 ... 106 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Toch enkele lichtpuntjes zichtbaar bij veelgeplaagd Philips

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links