Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

38.978 Posts
Pagina: «« 1 ... 1656 1657 1658 1659 1660 ... 1949 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Mijn Vriend 5 november 2021 16:38
    quote:

    Kees1 schreef op 5 november 2021 16:02:

    [...]

    Nee, helemaal niet.
    Die minister zit in de echte wereld, net als wij. Wij willen ook dat de verwarming blijft branden en dat wij kunnen blijven tanken.

    Die klimaattop is een soort Woodstock. Tijdens Woodstock zeggen mensen allemaal heel lieve dingen tegen elkaar. Flower, Power.
    Daarna begint het echte leven weer.

    En, die energietransitie die komt er wel, maar dat gaat niet sneller dan de technologische ontwikkelingen.

    Bij Woodstock roepen ze dan 'Yeah, let us fly on hydrogen.' Iedereen roept dan 'Yeah cool.'
    In werkelijkheid vergt dit tientallen jaren aan ontwikkeling.

    Aramco was met de Q3 cijfers duidelijk positief over haar outlook.

    Wanneer kernenergie onderdeel is van de toekomstige energie mix, dan zie ik betere kansen om rond 2050 CO2neutraal te zijn, bijvoorbeeld voor de megacontainer schepen, maar dat lijkt niet hoog op de agenda te staan.

    Om al die plannen voor die energietransitie uit te voeren moet er nog zoveel gefabriceerd / geproduceerd worden dat er eerst juist extra CO2 uitstoot door wordt veroorzaakt.

    En de wereldbevolking groeit nu niet zo hard meer, maar er staan er nog zoveel in de rij die liever (ook) meer luxe willen hebben ipv minder consumeren, en die tweedehands auto's moeten ergens naar toe.

    30 jaar is niets.

  2. forum rang 4 New dawn 7 november 2021 08:13
    Een jaar CO2 op de planeet. Timelapse van NASA. Dhr. Putman heeft het ook over de gemeten koolmonoxide
    die o.a. door bosbranden wordt veroorzaakt. In de atmosfeer reageert het met zuurstof tot kooldioxyde.
    (2CO + O2 ----> 2CO2) CO ontstaat door onvolledige verbranding.

    Op het noordelijk halfrond is de concentratie het hoogst. Daar bevinden zich de USA, Europa. Rusland en China, of dit de reden is, weet ik niet.

    youtu.be/x1SgmFa0r04
  3. forum rang 4 New dawn 8 november 2021 08:48
    Gisteren zag ik toevallig een gedeelte van een lezing van Peter Kuipers Munneke van het KNMI. Hij doet ook onderzoek in het poolgebied en gletsjers in de Alpen. De lezing was op AT5. Ze hebben meetapparatuur op Spitsbergen. (Svalbard)

    Hij zei dat onderzoek buiten het poolgebied wel 30 jaar data benodigd om een beeld te vormen. Op Spitsbergen is dat al in 6 jaar. De opwarming gaat daar veel sneller.

    De eerste expeditie was al in 1966. Onderzoekers van die expeditie zeiden Munneke dat toen ze zich nog met sneeuwscooters konden verplaatsen.

    Het weer hier wordt m.i. als gevolg van de straalstroom beïnvloedt door het noordpoolgbied en omgekeerd.
    Maakt het dan wat uit dat je daar niet woont ? Het weer en klimaat werkt globaal.

    youtu.be/W4gMxQMIduw

  4. forum rang 10 voda 9 november 2021 16:55
    Hoe de klimaattop in Glasgow draait om $100 mrd
    Orla McDonald 16:00

    Inzet van de onderhandelingen op de klimaattop in Glasgow is een bedrag van $100 miljard per jaar voor ontwikkelingslanden, om zich te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Hoeveel geld rijke landen daaraan bijdragen, bepaalt het succes van de top.

    Ontheemde families zoeken een veilig heenkomen na een overstroming in de Buzi-regio aan de kust van Mozambique. Foto: Tsvangirayi Mukwazhi/AP

    De heftige overstromingen die afgelopen zomer grote delen van Europa troffen, hebben veel mensen wakker geschud: klimaatverandering bestaat echt. Arme landen weten al veel langer wat hen te wachten staat als de uitstoot van broeikasgassen niet snel teruggedrongen wordt. Dat blijkt op de VN-klimaatconferentie in Glasgow, waar deze week een slotakkoord op tafel moet komen.

    Ontwikkelingslanden rond of ten zuiden van de evenaar hebben meer last van klimaatverandering dan rijkere, noordelijker gelegen landen. En dat terwijl ze nauwelijks bijdragen aan de opwarming van de aarde. Neem het Afrikaanse land Niger, één van de armste landen ter wereld, met een uitstoot van ongeveer 2 miljoen ton CO2. Dat is minder dan de jaarlijkse uitstoot van één steenkoolcentrale in Nederland. Toch zal droogte als gevolg van klimaatopwarming het land al snel parten gaan spelen.

    Schuldvraag
    Op de VN-Klimaattop in Glasgow splijt de schuldvraag over wie verantwoordelijk is voor de huidige klimaatopwarming de wereld in drie blokken. Een Westers blok, met de Verenigde Staten en de Europese Unie die sneller klimaatactie willen, een blok van opkomende economieën als Mexico en India die hun economie nog graag willen laten groeien op fossiele brandstoffen, en een blok van ontwikkelingslanden dat het meest getroffen wordt door klimaatverandering.

    Voor die laatste groep landen is het absoluut noodzakelijk dat de aarde eind deze eeuw met niet meer dan 1,5°C opwarmt, benadrukken hun vertegenwoordigers op de top. In het Klimaatakkoord van Parijs uit 2015 hebben landen afgesproken om de opwarming van de aarde te beperken tot 2°C en te streven naar een maximale opwarming van 1,5°C. Op dit moment is de aarde vergeleken met ruim honderd jaar geleden al ruim 1°C warmer, zo blijkt uit een VN-rapport van afgelopen zomer. Dat betekent dat klimaatverandering al plaatsvindt.

    2 miljoen ton
    Niger stoot jaarlijks 2 miljoen ton CO2 uit, minder dan één steenkoolcentrale in Nederland

    Tijdens vorige klimaatconferenties is afgesproken om arme landen te helpen zich te weren tegen klimaatverandering en de gevolgen ervan. Westerse landen met veel uitstoot, zoals de VS, het Verenigd Koninkrijk en EU-lidstaten waaronder Nederland, stellen samen jaarlijks $100 mrd beschikbaar tussen 2020 tot 2025. Maar ondanks de gedane beloftes, is de $100 mrd niet in zicht.

    Volgens de laatste cijfers van de internationale Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso), bleef de klimaatfinanciering voor ontwikkelingslanden in 2019 steken op bijna $80 mrd. Pas in 2023 zal het bedrag van $100 mrd worden bereikt, bleek uit een schatting die net voor de klimaattop naar buiten kwam. Het gaat om publiek geld, zoals giften van overheden, maar ook om privaat geld in de vorm van leningen.

    Canadees-Duits actieplan
    De onderhandelingen in Glasgow draaien inmiddels om dat bedrag van $100 mrd. Het geld, of eerder het tekort daaraan, is symbool komen te staan voor rijke landen die arme landen in de steek laten. Het is essentieel voor de geloofwaardigheid van rijke landen dat die $100 mrd snel bereikt wordt, benadrukt de Britse voorzitter van de Glasgow-top, oud-minister voor energie Alok Sharma, op persconferenties tijdens de top. Hij gaf Duitsland en Canada de opdracht te komen met een actieplan voor hoe de $100 mrd snel bereikt kan worden.

    De discussie over klimaatfinanciering is cruciaal voor het slagen van de top in Glasgow. Deze week overleggen ministers van milieu en klimaat van ruim tweehonderd landen over een slotakkoord. Onderdeel daarvan is het Canadees-Duitse actieplan over een grotere bijdrage van landen die tot nu te weinig hebben gedaan, maar ook het verlengen van de afspraak na 2025. Als rijke landen daar niet beter hun best voor doen, zijn arme landen en opkomende economieën minder geneigd het slotakkoord van de top te tekenen.
  5. forum rang 10 voda 9 november 2021 16:55
    Deel 2:

    Gewassen die tegen hitte kunnen
    Het geld is noodzakelijk, vertelt Gabriella Costa, uit Ecuador. Ze is coördinator bij de Ecuadoraanse organisatie voor natuur en milieu, Cedenma en aanwezig op de klimaattop. 'Oorspronkelijke gewassen uit Ecuador groeien niet meer goed vanwege de droogte. Sommige delen van het land zijn voor hun watervoorziening afhankelijk van gletsjers in de Andes en die smelten steeds sneller', vertelt ze. Met de $100 mrd kunnen ontwikkelingslanden gewassen ontwikkelen die beter tegen de hitte kunnen en andere drinkwatervoorzieningen ontwikkelen, zegt Costa.

    Ook kan het geld gebruikt worden om te investeren in duurzame energie, zegt Hilde Stroot, klimaatexpert bij Oxfam Novib. Omdat fossiele brandstoffen vaak nog goedkoper zijn dan groene, neemt het gebruik ervan in opkomende economieën zoals India en Mexico hard toe. Deze landen vinden het oneerlijk dat rijke landen jaren de kans hebben gehad om hun economie te laten groeien door fossiele brandstoffen. Ze hebben het gevoel dat zij nu aan de beurt zijn, zegt Stroot. De $100 mrd per jaar is ook bedoeld om te voorkomen dat dit gebeurt.

    Machtsstrijd
    Het geld speelt daarom ook een rol in de machtsstrijd tussen China en de VS. China is de grootste uitstoter ter wereld, gevolgd door de VS en de EU. Maar China ziet zichzelf als leider van de ontwikkelingslanden. Op de Glasgow-top zijn vergaderingen tussen de G77, de groep waarin ontwikkelingslanden zijn verenigd, altijd samen met China. President Xi Jinping vindt dat China een opkomende economie is, die rechtmatig de CO2-uitstoot mag laten stijgen de komende jaren.

    Maar de VS en de EU zien dat anders. Het land is economisch volwassen en het is tijd dat ook Xi een stevige toezegging doet op klimaatgebied. Op zijn beurt zegt Xi dat rijke landen eerst maar eens een grote bijdrage moeten doen aan het $100 mrd-fonds, voordat China het klimaatbeleid aanscherpt. Zo voeren de landen de druk op elkaar op en ligt het politiek gevoelig wie daarin de eerste stap zet.

    China komt niet over debrug
    Op de top zijn tot nu nog geen grote toezeggingen gedaan over dit onderwerp. Wel kondigden de VS en de EU voorafgaand aan de start van de klimaattop in Glasgow aan hun bijdrage te verhogen. President Joe Biden beloofde dat de VS hun bijdrage zouden verdubbelen tot $11,4 mrd per jaar vanaf 2024. De voorzitter van de Europese Commissie, Ursula von der Leyen, beloofde $4,9 mrd per jaar extra, bovenop het bedrag van $25 mrd dollar per jaar dat alle Europese landen en de Europese Investeringsbank (EIB) nu samen opbrengen.

    $50 mrd
    De Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara hebben het komende decennium $30 mrd tot $50 mrd nodig om zich aan te passen aan klimaatverandering, zegt de WMO.

    Ondanks die toezeggingen is China nog niet over de brug gekomen met een ambitieuzer klimaatdoel voor 2030. Xi heeft enkel gezegd dat China niet meer zal investeren in steenkoolcentrales buiten eigen land, maar wil de broeikasgasuitstoot in eigen land pas laten zakken na 2030.

    Probleem is dat nooit echt is afgesproken wie wat moet betalen, zegt Stroot. Er is enkel een bedrag afgesproken, maar als je kijkt naar de grootte van de economie dan is wat de VS betaalt echt heel weinig, aldus Hilde Stroot van Oxfam Novib.

    Terwijl het geopolitieke spel voortduurt, hebben ontwikkelingslanden het geld hard nodig en is dat wat beloofd is eigenlijk niet eens genoeg, zegt Stroot. Alleen al in de Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara is het komende decennium $30 mrd tot $50 mrd per jaar nodig voor het aanpassen aan klimaatverandering, stelt een recent rapport van de Wereld Meteorologische Organisatie (WMO).

    Lees het volledige artikel: fd.nl/politiek/1416169/hoe-de-klimaat...
  6. forum rang 7 hirshi 9 november 2021 19:08
    Groot-Brittannië gaat honderden miljoenen investeren in de bouw van nieuwe kernreactoren. Het land ziet kernenergie nu als dé oplossing om in 2050 volledig klimaatneutraal te kunnen zijn. En de Britten zijn niet de enige: het draagvlak voor kernenergie lijkt in Europa te stijgen en sommige landen hebben grote plannen.

    Die reactoren moeten genoeg energie opwekken om de Britse huishoudens te voorzien van stroom. Zo kan er afscheid worden genomen van de vervuilende fossiele brandstoffen. De installatie van de reactoren zou over vier jaar al klaar moeten zijn.

    Bron: rtlnieuws.nl
  7. forum rang 9 josti5 9 november 2021 20:11
    quote:

    voda schreef op 9 november 2021 16:55:

    Hoe de klimaattop in Glasgow draait om $100 mrd
    Orla McDonald 16:00

    Inzet van de onderhandelingen op de klimaattop in Glasgow is een bedrag van $100 miljard per jaar voor ontwikkelingslanden, om zich te beschermen tegen de gevolgen van klimaatverandering. Hoeveel geld rijke landen daaraan bijdragen, bepaalt het succes van de top.

    (...)

    Canadees-Duits actieplan
    De onderhandelingen in Glasgow draaien inmiddels om dat bedrag van $100 mrd. Het geld, of eerder het tekort daaraan, is symbool komen te staan voor rijke landen die arme landen in de steek laten. Het is essentieel voor de geloofwaardigheid van rijke landen dat die $100 mrd snel bereikt wordt, benadrukt de Britse voorzitter van de Glasgow-top, oud-minister voor energie Alok Sharma, op persconferenties tijdens de top. Hij gaf Duitsland en Canada de opdracht te komen met een actieplan voor hoe de $100 mrd snel bereikt kan worden.

    De discussie over klimaatfinanciering is cruciaal voor het slagen van de top in Glasgow. Deze week overleggen ministers van milieu en klimaat van ruim tweehonderd landen over een slotakkoord. Onderdeel daarvan is het Canadees-Duitse actieplan over een grotere bijdrage van landen die tot nu te weinig hebben gedaan, maar ook het verlengen van de afspraak na 2025. Als rijke landen daar niet beter hun best voor doen, zijn arme landen en opkomende economieën minder geneigd het slotakkoord van de top te tekenen.
    Einde quote.

    Dat hele klimaatgedoe in Glasgow draait dus gewoon weer om de poen.
  8. forum rang 6 Ronald Engels 9 november 2021 20:31
    quote:

    josti5 schreef op 9 november 2021 20:11:

    [...]

    Einde quote.

    Dat hele klimaatgedoe in Glasgow draait dus gewoon weer om de poen.
    ==========================

    josti5,

    Nog nooit anders geweest, het draait om poen en wetenschappelijke Status en financieel Eigenbelang, zeker ook bij vele werkende wetenschappers in dienst van wetenschappelijke instituten, hebben allen min of meer geld en status nodig!

    De enigste betrouwbare wetenschappers zijn gepensioneerde wetenschappers, die de vrijheid hebben duidelijk hun mening te zeggen en dat is nog steeds, dat CO2 Global Warming met zekerheid puur Bedrog en Manipulatie Wetenschap is en niet te bewijzen!

    Overigens beste klimaat medestanders het wordt nog steeds een koude Elfstedentochtwinter de winter van 2021/2022.

    Ook de komende 35 jaar tot 2055 wordt het aanzienlijk kouder wereldwijd door sterk verminderde zonneactiviteit, sterk verminderde zonnewind met minder extreem weer wereldwijd en sterk hogere Cosmic Rays Nucleï Cloud Seeding, dus aanzienlijk meer wolkendeken vorming wereldwijd met ruwweg 3 à 4 % meer nevelwolken vorming wereldwijd en dus gewoon afkoeling Planeet Aarde de komende 35 jaar.

    Ik neem aan, aangezien ik 110 jaar wordt zonder Corona, dat ik dit nog ga meemaken in 2055, ondanks wat oog lees problemen!

    M.v.g. Ronald
  9. forum rang 4 New dawn 14 november 2021 09:14
    NASA verwacht dat er meer extreme gevolgen agv de klimaatverandering zullen komen.

    Ze verwachten meer plaatselijke neerslag (overstromingen), droogte (bosbranden), koude- en hittegolven.

    Het zou me niet verbazen dat door al die bosbranden ook meer plaatselijke intense regenval onstaat. (deeltjes in de atmosfeer --> condensatie)

    climate.nasa.gov/blog/3125/extreme-ma...

  10. forum rang 9 Ron-tron system 14 november 2021 09:30
    De oplossing ligt voor handen.
    Snel veel geld 100miljard plus bijdrukken en klaar.
    Beetje extra inflatie en ongewijzigde rente zorgt er automatisch voor(geldverontwaarding)dat iedereen helpt in verhouding rijk naar arm.
    Sociaal systeem en de laagste lonen compenseren via een inflatie steunpakket.
    Snel vergroenen met heel veel extra werk een plus plus plus en dit door gewoon geld bij te drukken.
    Het is een onrechtstreekse vermogensbelasting die de politiek nooit aandurfde door belangen en nu kan de ecb/fed het oplossen.
  11. forum rang 4 New dawn 14 november 2021 10:47
    Er wordt niet veel aandacht aan besteed, maar wereldwijd verdwijnen meren agv droogte en ook door wanbeheer van mensen. De Kaspische Zee, dat een meer is, verliest al meer water. Dit heeft m.i. ook een gevolg voor de watervoorziening in het algemeen. (drinkwater en water voor de landbouw)

  12. forum rang 4 Mijn Vriend 14 november 2021 11:15
    De koersrichting van de fossiele bedrijven geeft vandaag en morgen aan of COP 26 wat resultaat heeft opgeleverd. Volgens de Aramco koers vandaag gaat business as usual gewoon verder.

    En of fossiele brandstof nu wel of geen klimaatinvloed heeft is zowat secundair. Het is een doodlopende weg want raakt op, daarom beter vandaag dan morgen een U-turn maken. Maar er zijn er blijkbaar die niet verder kunnen / willen kijken dan hun eigen levensverwachting.
  13. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 14 november 2021 14:40
    quote:

    New dawn schreef op 14 november 2021 10:47:

    Er wordt niet veel aandacht aan besteed, maar wereldwijd verdwijnen meren agv droogte en ook door wanbeheer van mensen. De Kaspische Zee, dat een meer is, verliest al meer water. Dit heeft m.i. ook een gevolg voor de watervoorziening in het algemeen. (drinkwater en water voor de landbouw)
    Is dat wel een gevolg van het klimaat? Of van meer onttrekking uit dat 'meer' en de Wolga?

    NB. De gemiddelde Rijnafvoer neemt niet af.

  14. forum rang 10 luchtschip 14 november 2021 23:49
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 14 november 2021 14:40:

    [...]
    Is dat wel een gevolg van het klimaat? Of van meer onttrekking uit dat 'meer' en de Wolga?

    NB. De gemiddelde Rijnafvoer neemt niet af.

    Het is te wijten aan de klimaatverandering

    Climate change is the culprit ( schuldige )

    The Caspian Sea waters are isolated, its surface is already around 28 metres below global oceans. Its level is the product of how much water is flowing in from rivers, mostly the mighty Volga to the north, how much it rains, and how much evaporates away.

    At the end of the century the Volga and other northern rivers will still be there. However, a projected temperature rise of about 3? to 4? in the region will drive evaporation through the roof.

    The Caspian is actually a lake, the largest in the world, and it is experiencing a devastating decline in its water level that is about to accelerate. By the end of the century the Caspian Sea will be nine metres to 18 metres lower. That’s a depth considerably taller than most houses.

    It means the lake will lose at least 25% of its former size, uncovering 93,000 sq km of dry land. If that new land were a country, it would be the size of Portugal.

    theconversation.com/the-caspian-sea-i...

38.978 Posts
Pagina: «« 1 ... 1656 1657 1658 1659 1660 ... 1949 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 872,86 -1,27%
EUR/USD 1,0615 -0,10%
FTSE 100 7.843,62 -1,53%
Germany40^ 17.774,00 -1,40%
Gold spot 2.371,32 -0,50%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

Avantium
+2,67%
B&S Gr...
+1,58%
AZERION
+1,28%
VIVORY...
+1,15%
AMG Cr...
+0,58%

Dalers

Arcelo...
-6,78%
Aperam
-6,19%
SBM Of...
-5,52%
ASMI
-2,85%
ADYEN NV
-2,80%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links