Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SHELL PLC AEX:SHELL.NL, GB00BP6MXD84

  • 33,670 16 apr 2024 10:58
  • -0,390 (-1,15%) Dagrange 33,605 - 33,885
  • 1.842.094 Gem. (3M) 7,4M

Rebound Shell

1.483 Posts
Pagina: «« 1 ... 46 47 48 49 50 ... 75 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 cash is king 18 oktober 2021 21:40
    quote:

    Maria Geertruida schreef op 14 oktober 2021 22:12:

    Het zou natuurlijk ook kunnen, dat dit een visie is vanuit een Amerikaans point of view.

    Wat bij Opec+ zou kunnen spelen is dat een aantal members helemaal niet in staat zijn om meer olie op te pompen. Iedere verhoging van de quota gaat dan aan hun neus voorbij, maar leidt er wel toe dat de mate van compliance steeds verder toeneemt. Deze olieproducerende landen hebben vooral belang bij een zo hoog mogelijke olieprijs. Natuurlijk komt niet naar buiten, dat deze landen een extra verhoging van de quota blokkeren. Men probeert onderlinge verdeeldheid zo lang mogelijk binnenskamers te houden. En waarschijnlijk vinden de meeste andere OPEC+-members de prijsontwikkeling prima, dus er zal ook weinig druk worden uitgeoefend. Ergo, men houdt vast aan de eerdere overeenkomst om iedere maand de quota met 400.000 bpd te verhogen. Of ze ook uit de grond komen en in de handel worden gebracht is een tweede.
    Quote mijzelf maar eens. Onderstaand stukje tekst bevestigt mijn eerdere vermoeden.

    For several months now, some OPEC+ members—including OPEC’s Angola and Nigeria and non-OPEC’s Azerbaijan—have struggled to raise their oil production to the highest possible level allowed under the deal. The struggles have come from technical issues, a lack of investments, and lower exploration efforts in recent years.

    Even afgezien van Carthago vertrouw ik de Chinese BNP-cijfers niet echt. Wachten is op wat meer unobtrusive measerement over hoe het er werkelijk voorstaat. Overal dalen nu de productiecijfers in de industrie; de verdringingsverschijnselen vanwege de hoge energieprijzen gaan hun tol eisen. Dansen op de rand van de vulkaan, maar hoe lang nog?
  2. forum rang 7 ff_relativeren 18 oktober 2021 22:09

    Het afbouwen van fossiele brandstoffen gaat onherroepelijk door. De timing ervan is ongelukkig op 2 fronten ;
    Door de klimaatveranderingen kan de wereld een afbouw van fossiele brandstoffen niet langer uitstellen,
    maar er zijn nog onvoldoende schone alternatieven die onder alle weersomstandigheden bestendig zijn.

    Bij zware bewolking en regen is er geen energie uit zonnecellen.
    Bij (te) weinig wind is er geen energie uit windmolens.
    En toch vraagt onze 24-uurs economie om een bestendige toevloed van energie.

    Waterstof, en vooral groene waterstof is het meest voor de hand liggende antwoord.
    Maar de realisatie kost nog jaren om op voldoende volume uit te komen,
    en de prijsvorming is bij lange na niet concurrerend.
    Overheden kost het de komende 10 jaren veel te veel aan subsidie ..

    De westerse wereld kan ook niet terugvallen op versnelde (her)bouw van kern(splijtings)energie,
    omdat we daarmee de wereld van onze kinderen en kleinkinderen vergiftigen met het radioactieve afval van brandstofstaven.

    Wat gaan we als westerse wereld doen ? De klimaatverandering laten gebeuren omdat we onze economie niet stil willen leggen?
    Of gaan energiereuzen inzetten op het concept van Kernfusie (schone kernenergie) ?

    Zo lang de afbouw van fossiele brandstoffen door gaat, zal de schaarste toenemen. En dat betekent naar mijn zeer onbescheiden mening een blijvende te hoge prijs voor gas en elektra. Is er een overbrugging mogelijk door de komende 20 jaren vol in te zetten op natural gas , en de nadelen ervan af te vangen en op te slaan ?

    Anders zitten we midden in een race naar onbetaalbare energieprijzen -en dan wordt ook alles duurder wat met die energie gemaakt wordt-. Een westerse wereld voor de happy few. En armoede voor de grote massa.

    Wie de oplossing heeft, mag het zeggen. Gaat CERN in Zwitserland het antwoord leveren op onze energiebehoefte ? Onbeperkte energie uit antimaterie ? Ook dat lijkt vooralsnog een langjaren-plan dat nog niet eens in de kinderschoenen staat van produktie-mogelijkheid.
  3. forum rang 5 cash is king 18 oktober 2021 22:52
    quote:

    ff_relativeren schreef op 18 oktober 2021 22:09:

    Het afbouwen van fossiele brandstoffen gaat onherroepelijk door. De timing ervan is ongelukkig op 2 fronten ;
    Door de klimaatveranderingen kan de wereld een afbouw van fossiele brandstoffen niet langer uitstellen,
    maar er zijn nog onvoldoende schone alternatieven die onder alle weersomstandigheden bestendig zijn.

    Zo lang de afbouw van fossiele brandstoffen door gaat, zal de schaarste toenemen. En dat betekent naar mijn zeer onbescheiden mening een blijvende te hoge prijs voor gas en elektra. Is er een overbrugging mogelijk door de komende 20 jaren vol in te zetten op natural gas , en de nadelen ervan af te vangen en op te slaan ?

    De timing is idd heel ongelukkig, maar waar het de vervanging van kolen (in electriciteitscentrales) door gas betreft, is er hoop. Een aantal van de grotere gasproducenten is van plan (of al mee bezig) om de productiecapaciteit fors uit te breiden. Denk daarbij in 1e instantie aan Qatar, maar ook Australië wil fors gaan uitbreiden. Dan is er Iran, dat over grote reserves beschikt en natuurlijk Rusland. En niet te vergeten de gasvondsten voor de kust(en) van Libanon, Israel, Egypte en blijkbaar ook Turkije. En voor europa zijn die vondsten gunstig, want die kunnen via een pijplijding in Italië aangeland worden.

    En ja, dat is morgen nog niet gerealiseerd, maar op een termijn van 3 tot 5 jaar ziet het plaatje er toch heel anders uit.
  4. forum rang 5 cash is king 22 oktober 2021 15:32
    Dat is een mooie visie @ Maria Geertruida. Als de klimaat-opvattingen worden bijgesteld, dan gaan we inderdaad langer door met fossiele brandstoffen.

    Kijk ff, je wordt op je wenken bedient:
    Doc Leak Reveals Countries Lobby For Milder Climate Commitments (https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/Doc-Leak-Reveals-Countries-Lobby-For-Milder-Climate-Commitments.html) en
    India Looks To Create Strategic Coal And Gas Reserves (https://oilprice.com/Latest-Energy-News/World-News/India-Looks-To-Create-Strategic-Coal-And-Gas-Reserves.html)

    Je kunt er allerlei gezegden en uitspraken op plakken, zoals na ons de zondvloed, wie dan leeft dan zorgt, zuerst kommt das fressen dann die moral, maar kun je het landen en politici kwalijk nemen, dat zij kiezen voor nu electriciteit i.p.v. minder opwarming van de aarde later. En ja, dat is korte termijn denken en ja het komt landen als SA en Australië natuurlijk goed uit voor hun portemonnaie, wanneer zij pleiten voor een veel langzamere afbouw van fossiele brandstoffen. Maar de afnemers van die brandstoffen staan met de winter voor de boeg en de voorraden op een historisch laag peil ook met hun rug tegen de muur.

    Voorlopig en dat zal nog wel even duren komt er van die klimaatafspraken niets terecht. En misschien ben ik net als jij ook wel een doemdenker, maar als ik nu lees wat voor (milieu)problemen electrisch rijden met zich meebrengt, vraag ik mij af of ook hier de wal het schip niet keert.
  5. [verwijderd] 22 oktober 2021 16:12
    quote:

    ff_relativeren schreef op 18 oktober 2021 22:09:

    Zo lang de afbouw van fossiele brandstoffen door gaat, zal de schaarste toenemen. En dat betekent naar mijn zeer onbescheiden mening een blijvende te hoge prijs voor gas en elektra.

    Anders zitten we midden in een race naar onbetaalbare energieprijzen -en dan wordt ook alles duurder wat met die energie gemaakt wordt-.
    Naar mijn mening zijn hoge energieprijzen in ieders voordeel als je om welzijn, milieu en CO2reductie geeft. Fossielprijzen zijn referentie voor de rentabiliteit van alternatieve energie.

    Hoge energiekosten hebben ook gevolgen voor prijzen van grondstoffen en eindproducten, wat haast wel moet leiden tot betere producten die langer meegaan, repareerbaar en onderhoudbaar zijn. We kunnen kiezen (of worden gedwongen) om te gaan voor kwaliteit ipv kwantiteit.
    De wegwerpmaatschappij gaat op zijn retour!
  6. forum rang 6 Take a sisi 22 oktober 2021 18:31
    quote:

    Maria Geertruida schreef op 22 oktober 2021 15:39:

    @Sisi, ik mis jouw nuchtere kijk op zaken. Ben je (definitief) afgehaakt? Zo nee, wat vind jij hiervan?
    I'm here Maria (-:

    Mijn nuchtere kijk wordt tijdelijk in de weg gelopen door de maatschappelijke weerspiegeling , ik vraag me terdege af , of mijn gedachten berusten op toekomstige waarheden , of dat ik aan mezelf toe moet geven dat mijn fantasie een loopje met me is gaan nemen .
    Wat ik maatschappelijk zie en ervaar is niet het beeld wat ik graag aan mijn kinderen door wil geven .
    Wellicht dat beleidsmakers zich hier eens over willen buigen .
    bv , dat we maar wat aan rotzooien en dat alle structuur en rechtlijnigheid onder toezicht , tot een als maar grotere ratjetoe mag uitgroeien .
    Dus ja ik volg het nog wel , maar de toekomst ( maatschappelijk gezien ) stemt me zorgelijk .

  7. forum rang 5 Bulletje Rozenwater 23 oktober 2021 17:03
    quote:

    ff_relativeren schreef op 23 oktober 2021 16:57:

    De analisten-consensus over de resultaten bij Shell is bijgewerkt op 21 oktober en staat online. Het jaar 2022 wordt het beste jaar, en daarna gaan de overall cijfers naar beneden : vara-services.com/shell/ .
    Dat is gebaseerd op aannames van de toekomstige olieprijs, in de toekomst wordt die lager geschat. Niemand die het weet overigens.

    Ik wacht zelf nog even op olie 100$ en/of Shell 25 euro. Dan mag alles eruit. Voor dividend kan ik wel betere opties dan Shell bedenken.
  8. forum rang 6 Daan 008 23 oktober 2021 17:45

    Net een voordracht bijgewoond van Total, in het kort en bondig samen gevat is het volgende wat ik, als belangrijk, heb over gehouden aan deze voordracht

    De groei van het energie verbruik tot 2025 stijgt met 30% tov 2019
    Pas vanaf 2025 gaat de olie consumptie volgens verwachting beginnen verminderen.(niet stoppen)
    Vanaf 2025 is de verwachting dat het gas verbruik x 2 gaat worden
    Vanaf 2025 is de verwachting dat de hernieuwbare elektriciteitsproductie x 4 gaat worden

    Reductie CO2 uitstoot Total tegen 2030 verwachting -40% en dit ten gevolge van verhogingen/uitbreidingen aan elektriciteitsproductie via
    - zon- en windenergie
    - bio- en hernieuwbare brandstoffen
    - H2

    Total gaat in België 500 tankstations voorzien van snellaadpunten voor elektrische voertuigen.
    Wilt ongeveer 15.000 laadpalen gaan plaatsen.

    Tot 2025 word een te besteden budget tot 15 miljard dollar voorzien voor energie transitie.
  9. forum rang 6 Daan 008 23 oktober 2021 18:05

    Vraagje?
    De patenten voor de bouw van atoomcentrales (al da niet moduleerbaar) zouden via omweggetjes van Westinghouse (VS), BNL en Toshiba in handen zijn beland van China.

    Heeft hier iemand een passend antwoord op?

    Niet dat dit iets te maken heeft met Shell maar dit kwam bij een gesprek met enkele mensen ter sprake en wetende dat hier mensen zijn met een zeer ruime kennis van zaken toch maar deze vraag
    Tot en met Toshiba heb ik terug gevonden maar de laatste stap naar China nog niet.

    Dank voor een antwoord.
  10. forum rang 5 cash is king 24 oktober 2021 22:12
    quote:

    Take a sisi schreef op 22 oktober 2021 18:31:

    [...]
    I'm here Maria (-:

    Mijn nuchtere kijk wordt tijdelijk in de weg gelopen door de maatschappelijke weerspiegeling , ik vraag me terdege af , of mijn gedachten berusten op toekomstige waarheden , of dat ik aan mezelf toe moet geven dat mijn fantasie een loopje met me is gaan nemen .
    Wat ik maatschappelijk zie en ervaar is niet het beeld wat ik graag aan mijn kinderen door wil geven .
    Wellicht dat beleidsmakers zich hier eens over willen buigen .
    bv , dat we maar wat aan rotzooien en dat alle structuur en rechtlijnigheid onder toezicht , tot een als maar grotere ratjetoe mag uitgroeien .
    Dus ja ik volg het nog wel , maar de toekomst ( maatschappelijk gezien ) stemt me zorgelijk .

    Gelukkig, je bent er nog. Je gedachten zijn gebaseerd op het verleden en hooguit op een beeld/aanname over hoe de toekomst eruit zou kunnen zien. En sinds Kant (de filosoof) 'weten' we dat we niets weten, we ervaren slechts.

    In Critique of Pure Reason, Kant posits two modes of being: the phenomenal, consisting of things as they appear to the senses, or in the mind, and the noumenal, consisting of things as they truly are, independent of observation. The noumenal is the realm of the ding an sich. It comprises the ultimate ontological ground of reality, but it cannot be apprehended by either the senses or by reason. The ding an sich, also called the noumenon, therefore, recalls Plato's notions of ideal forms in that it refers to an ideal totality of being which cannot be represented and therefore cannot be known.

    Ik kan daar persoonlijk goed mee leven, maar/en ik deel jouw zorgen. En wat mij het meeste zorgen baart is dat de ervaring van de 'realiteit' - real in its consequences - meer wordt bepaald door wensdromen, dan door het onder ogen zien van wat er gebeurt in de wereld. Ik kan niet beoordelen of en in hoeverre jouw fantasie een loopje met je neemt, maar ik heb de stellige indruk dat veel politici inmiddels in dromenland zijn beland.
  11. forum rang 5 cash is king 24 oktober 2021 22:23
    @Daan, ik kan je niet helpen met die patenten, maar je kunt je daarbij wel afvragen in hoeverre China wat heeft, of zou kunnen hebben aan die patenten. Je moet ze tenslotte wel kunnen afdwingen en dat zou voor China (als dictatuur, die zich in toenemende mate isoleert en buiten de wereldorde plaatst) wel eens lastig kunnen zijn.

    Het beeld, dat Total Energies schetst, komt mij als reëel over. Je kunt altijd steggelen over de percentages, maar dat we peak oil nog niet gehad hebben wordt steeds meer duidelijk. Gas wordt ondanks het tegenstribbelen van de EU de fossiele brandstof tijdens de transitie en inmiddels weten we , dat we kolen ook nog niet moeten afschrijven

    Overigens denk ik, dat we terug gaan komen op de infrastructure (stupid) en dat "The Grid" het buzzword voor de komende tig jaar wordt, als het over de electriciteitsvoorziening gaat. En dan gaan we dat in Nederland en waarschijnlijk heel West Europa wel redden, maar in de rest van de wereld staat the grid er heel anders voor.
  12. forum rang 6 Daan 008 25 oktober 2021 11:18
    quote:

    Maria Geertruida schreef op 24 oktober 2021 22:23:

    @Daan, ik kan je niet helpen met die patenten, maar je kunt je daarbij wel afvragen in hoeverre China wat heeft, of zou kunnen hebben aan die patenten. Je moet ze tenslotte wel kunnen afdwingen en dat zou voor China (als dictatuur, die zich in toenemende mate isoleert en buiten de wereldorde plaatst) wel eens lastig kunnen zijn.

    Het beeld, dat Total Energies schetst, komt mij als reëel over. Je kunt altijd steggelen over de percentages, maar dat we peak oil nog niet gehad hebben wordt steeds meer duidelijk. Gas wordt ondanks het tegenstribbelen van de EU de fossiele brandstof tijdens de transitie en inmiddels weten we , dat we kolen ook nog niet moeten afschrijven

    Overigens denk ik, dat we terug gaan komen op de infrastructure (stupid) en dat "The Grid" het buzzword voor de komende tig jaar wordt, als het over de electriciteitsvoorziening gaat. En dan gaan we dat in Nederland en waarschijnlijk heel West Europa wel redden, maar in de rest van de wereld staat the grid er heel anders voor.
    De elektrische auto zie ik eerder voor personen transport, bijvoorbeeld
    - Beperkte afstanden tot 100 km/dag kunnen thuis tegen 2.5kWh gedurende 6 uur opladen of bij 5kWh gedurende 3 uur.
    - Grotere afstanden tot 500 km/dag gaan naar de snelladers bij de bestaande tankstations moeten gaan om de auto batterij binnen een redelijk beperkte tijd te gaan opladen, bijvoorbeeld 75kWh opladen met een 150kWh lader gedurende 30 minuten. (tijd voor een tas koffie in de Shell shop) ;)))

    Alle transport zie ik eerder naar H2 gaan waarbij voor het maken van H2 dan LNG de voorkeur gaat verkrijgen. waarom
    - Na het verwijderen van de H2 kunnen de restanten van het LNG gebruikt worden om basis grondstoffen van te maken voor de chemische industrie en/of het overbodige als CO2 af te vangen het vervolgens vloeibaar te maken om het dan te gaan opslaan in oude ondergrondse gasvelden
    - Gaat men H2 uit water maken, dan moet men eerst dat water nog verder gaan zuiveren tot bepaalde normen zijn bereikt alvorens het geschikt is om H2 mee te kunnen vervaardigen. Het eindproduct wordt dan wel H2 en O2.
  13. forum rang 5 cash is king 27 oktober 2021 22:17
    Van mij mag het. Ik heb toentertijd (als aandeelhouder) de splitsing van de PTT in Post NL en KPN meegemaakt en vervolgens ging de koers van KPN sky high (Post NL bleef wel duidelijk achter). Zou bij Shell ook kunnen gebeuren. Je moet er dan vervolgens wel op tijd uitstappen, want het kan ook zo eindigen als bij KPN en Post NL.
    Ik vind overigens de aangevoerde argument(en) voor de splitsing niet zo sterk. Shell zit helemaal niet op investeerders te wachten. De cashflow is zo sterk, dat ze met het geld (haast) geen raad weten.

    Wat vinden jullie trouwens van de pecaire situatie rondom de olievoorraden in Cushing? Gaat de USA dan toch - en ditmaal noodgedwongen - zijn strategische olievoorraden aanspreken?
  14. forum rang 7 ff_relativeren 27 oktober 2021 22:54
    @ Maria Geertruida, ik gok er even op dat je naar dit bericht verwijst ? www.reuters.com/business/energy/us-de... .

    We hebben dit wel vaker gezien. De ene keer neemt de voorraad af, en dan wordt er weer bijgekocht, waarna het volgende bericht ons vertelt dat de voorraden weer zijn toegenomen.

    Mocht het deze keer meer structureel zijn met de afname van de voorraad ruwe olie, ja dan zal de strategische voorraad wel worden aangesproken -tot er een punt is bereikt waarop er weer olie wordt ingekocht ..

    Over de voorgestelde (Third Point) splitsing van Shell ; het lijkt me onzinnig. De tankstations zouden nu nog in de fossiele tak worden ingedeeld, maar over 10 jaar zal er meer waterstof en elektriek worden getankt dan fossiele brandstoffen. Idem dito met de distributie van brandstoffen.

    Natural Gas ? Samen met olie fossiele brandstof ? Of vervanger van olie en dus in de groene tak ? Uiteindelijk houd je weinig over om in de fossiele tak te zetten. De activistische aandeelhouder Third Point is enkele jaren te laat met hun voorstel.

    Shell is geen Oil Major meer. Shell is een energiereus. Third Point is te laat. Mijn idee.
  15. forum rang 4 Ketelbinkie02 27 oktober 2021 23:47
    quote:

    Maria Geertruida schreef op 27 oktober 2021 23:23:

    Die splitsing - wat wordt waar ondergebracht - is redelijk arbitrair. Maar het gaat om het idee, om het verhaal. En verhalen verkopen (of doen kopen), soms zelfs beter dan resultaten. En wellicht komen die twee morgen samen.
    Dit zijn postings die meteen duidelijk zijn en dit geeft meteen aan dat er enorme waarde zit bij Shell, morgen geeft dat een extra impuls bij beter dan verwachte resultaten.
1.483 Posts
Pagina: «« 1 ... 46 47 48 49 50 ... 75 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links