Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Leesvoer nanobodies

16 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 8 oktober 2013 14:23
    Even een apart draadje geopend, voor diverse zaken mbt nanobodies (oud en recent nieuws), al dan niet in relatie tot Ablynx.

    Altijd goed om te weten, wat mogelijk is met deze antilichamen. Puur informatief dus....

    Ik trap alvast af.

    Magazine Artikel Het magazine

    --------------------------------------------------------------------------------

    Magazine » Gezondheid (1346 artikelen) » Gezondheid (1221 artikelen)

    Nanobodies krijgen hersentumor klein

    foto credits: Elske Oosterbroek, A’dam

    Moleculair biologisch onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen heeft mogelijkheden opgeleverd voor de ontwikkeling van een nieuwe behandelmethode voor een zeer kwaadaardige agressieve hersentumor, glioblastoma multiforme (GBM) geheten. ‘Patiënten hebben een prognose van twaalf tot veertien maanden. Daarna is het vaak afgelopen,’ schetst universitair docent en onderzoeksleider dr. William Leenders. Het onderzoek is mede gefinancierd door de Hersenstichting.

    Jaarlijks wordt bij een kleine duizend mensen de diagnose GBM gesteld. Leenders: ‘Een groot probleem bij deze tumor is dat hij lange uitlopers vormt. Die verspreiden zich langs de zenuwbanen door de hersenen. De tumor krijgt zo de vorm van een soort spin. Het “lijf” kun je operatief verwijderen maar de “poten”, de uitlopers, blijven achter. Je kunt in de hersenen niet onbeperkt snijden.’ Het onderzoek van Leenders heeft een zogeheten platformtechnologie opgeleverd die het mogelijk maakt een bijzondere soort antilichamen te ontwikkelen. Deze antilichamen - vanwege hun minuscule omvang nanobodies genoemd - schakelen bloedvaatjes uit die door hersentumoren als het ware zijn gekaapt. De tumorcellen verliezen daardoor hun voedingsbron en sterven af.

    Nader onderzoek is nodig voordat patiënten ervan kunnen profiteren, maar de verwachtingen zijn hooggespannen. Reden voor de universiteit om geld beschikbaar te stellen voor vervolgonderzoek. ‘Om zover te komen was de Hersenstichtingsubsidie ontzettend belangrijk,’ zegt Leenders. ‘Zonder die steun hadden we de nu afgeronde fase niet rond gekregen.’ Omdat GBM zich manifesteert als een meerkoppig monster, zal volgens Leenders geen enkele therapie alleen volstaan. Voorlopig betekent het: opereren, chemo- en radiotherapie.

    Leenders' opgave voor de komende tijd is om verder te gaan met de selectie van nanobodies die tumoren kunnen herkennen zonder dat er ongewenste bijeffecten zijn op andere plaatsen. ‘Het zal nog wel vijf tot tien jaar duren voor de eerste nanobodies beschikbaar zijn voor patiënten.’ Leenders ziet ook mogelijkheden om aan de nanobodies toxische of radioactieve eigenschappen te hangen, voor zowel diagnostische als behandeldoeleinden. Hierdoor kan het middel precies op de goede plaats komen en dat zou grote winst zijn, zeker bij deze moeilijk bereikbare tumoren. Ook voor andere vormen van kanker ziet hij met de ontwikkeling van nanobodies interessante nieuwe mogelijkheden in het verschiet.

    • Reageren • Doorsturen • Afdrukken • Waarschuwen • Artikel schrijven

    --------------------------------------------------------------------------------

    Dit artikel doorsturen
    Stuur dit artikel door naar anderen door middel van een e-mail.

    Om dit artikel door te sturen moet u ingelogd zijn.

    Geplaatst door Vijftigplusser
    29 juni 2010 11:53

  2. [verwijderd] 8 oktober 2013 14:27
    Nieuw anti-HIV- en anti-kankergeneesmiddel op basis van lama-eiwitten

    --------------------------------------------------------------------------------

    Foto: Zorgkrant

    Een onderzoeksteam van de Vrije Universiteit Amsterdam (VU), Universiteit Utrecht en de Katholieke Universiteit Leuven heeft in samenwerking met het Belgische biotech bedrijf Ablynx een nieuwe klasse therapeutische eiwitten ontdekt die erg interessant zijn voor de behandeling van HIV-infecties en bepaalde vormen van kanker.
    De studie, geleid door de Amsterdamse moleculair farmacologe Martine Smit (VU) en biotechnoloog Theo Verrips (Universiteit Utrecht), is deze week gepubliceerd in het vooraanstaande Amerikaanse tijdschrijft Proceedings of the National Academy of the USA.

    De nieuwe klasse van therapeutische eiwitten, Nanobodies, zijn gebaseerd op enkel-domein-antilichamen, zoals die voorkomen bij lama’s en kamelen, en zijn gericht tegen het humane CXCR4-chemokine receptoreiwit. Het CXCR4-eiwit is onder andere belangrijk voor het binnendringen van het HIV-virus in menselijke bloedcellen, de mobilisatie van stamcellen en de ontwikkeling van verschillende soorten kanker. In de studie laten Smit en collega’s zien dat de anti-CXCR4 Nanobodies HIV-infectie van bloedcellen in het laboratorium voorkomen en snel grote aantallen stamcellen mobiliseren in apen.

    Het CXCR4-eiwit is lid van een grotere eiwitfamilie van zogeheten G-eiwitgekoppelde receptoren. De toepassing van de ontdekte anti-receptoreiwitten is daarom waarschijnlijk veel breder. Ablynx heeft ondertussen patent aangevraagd op de anti-CXCR4-eiwitten en zal de verdere ontwikkeling voor toepassingen voor de mens op zich nemen.

    Aanvullende informatie:

    Plaatsingsdatum:
    01 december 2010 om 08:00

    Auteur:
    VU Amsterdam

    Bron:
    VU Amsterdam
  3. [verwijderd] 8 oktober 2013 14:31
    Nieuwe mogelijkheden voor PET-scans en kankertherapie

    16 november 2012

    Maria Vosjan beschrijft in haar proefschrift de ontwikkeling van een nieuwe, meer eenvoudige manier om een radioactieve stof die geschikt is voor PET-scanning te koppelen aan antilichamen. Deze vinding is van belang zowel bij het efficiënter ontwikkelen als bij het effectiever gebruik van dure geneesmiddelen. Vosjan promoveert op 29 november aan VUmc.

    Sinds enige tientallen jaren is het mogelijk om tumoren op te sporen in het menselijk lichaam met behulp van beeldvormende technieken, waaronder de PET-scan. Bij een PET-scan krijgt de patiënt een radioactief gelabelde stof toegediend die in de tumor ophoopt, waarna er een scan wordt gemaakt. Het is mogelijk om hiervoor tumorspecifieke antilichamen te gebruiken die gelabeld zijn met een radioactieve stof. Tot op heden was het een ingewikkelde procedure om de radioactieve stof te koppelen aan antilichamen. Maria Vosjan beschrijft in haar proefschrift de ontwikkeling van een nieuwe, meer eenvoudige koppelingsreactie waarbij in twee stappen de radioactieve stof stabiel gekoppeld kan worden. Deze vinding kan grote invloed hebben op het gebruik van PET in antilichaamonderzoek, zowel bij het efficiënter ontwikkelen als bij het effectiever gebruik van deze dure geneesmiddelen.

    Nanobodies
    Vosjan beschrijft in haar proefschrift ook een nieuwe categorie antilichamen, de Nanobodies. Dit zijn therapeutische eiwitten, die zijn gebaseerd op zogenaamde enkel-domein-antilichamen, zoals die voorkomen bij lama's en kamelen. Deze Nanobodies hebben veel voordelen ten opzichte van de klassieke antilichamen. Ze kunnen sneller en goedkoper gemaakt worden, dringen dieper de tumor binnen en kunnen gemakkelijk met elkaar gecombineerd worden binnen een soort van kralensnoer. Dit laatste blijkt met name een interessante optie bij de toepassing in kankertherapie.

    Efficiënt, betrouwbaar, effectief
    Met de nieuwe koppelingreactie kan zowel een stevige stap worden gezet op gebied van het vroeg opsporen van tumoren als op gebied van het efficiënter ontwikkelen van nieuwe Nanobodies . Het bleek namelijk niet alleen mogelijk om met de radioactieve stof gemerkte Nanobodies kort na toediening betrouwbare PET-scans te verkrijgen, maar ze ook in te zetten voor de behandeling van kanker. Met name door het eenvoudig met elkaar verbinden van meerdere Nanobodies, gericht tegen verschillende tumorgroeifactoren of groeifactorreceptoren, kunnen er mogelijk effectievere behandelingen uitgevoerd worden in de toekomst.
    • promotor: prof.dr. G.A.M.S. van Dongen
    • copromotoren: dr. G.W.M. Visser, dr. P.M.P. van Bergen en Henegouwen

    bron: Origineel
  4. forum rang 4 K. Wiebes 8 april 2017 14:48
    Zonder alles te hebben gelezen - wordt wat voor 'n regenachtig dagje - en zonder alles te begrijpen wát ik gelezen heb, zo in vogelvlucht,
    is Boehringer volgens mij dus op zoek naar "best of both worlds" met
    hun anti-VEGF nano.

    www.medscape.com/viewarticle/550008

    clinicaltrials.gov/ct2/results?term=b...

    Novartis heeft indertijd de stekker uit hun solid tumor studie getrokken.

    clinicaltrials.gov/ct2/show/NCT015293...
  5. forum rang 4 K. Wiebes 8 april 2017 19:00
    Het régent nanobody's bij Medscape.

    Alleen, de ene keer krijg je het volledige artikel, de andere keer slechts een pagina en de keer daarop moet je inloggen; óók voor hetzelfde artikel.

    www.google.nl/search?site=&source...

    Het is wel zware kost; maar ik ga me toch even aanmelden.
  6. forum rang 6 Tom3 5 september 2017 09:07
    quote:

    hoebeet schreef op 2 september 2017 15:07:

    Ga d'r maar even voor zitten ;)

    www.processdevelopmentforum.com/artic...

    www.reuters.com/article/us-micromet-a...

    www.blincyto.com/
    AB. Inderdaad verplichte kost voor elke investeerder in Ablynx. Geeft aan waarom Merck en Sanofi graag willen winkelen bij Moses. Ik neem aan dat Ablynx redelijk beschermd is door patenten op het vlak van deze zgn. next-generation antibodies.
  7. forum rang 4 aossa 31 oktober 2020 13:23


    Cécile Casterman, eind jaren tachtig één van de ontdekkers van de nanobodies die later de kiem zouden vormen van biotechbedrijf en VUB-spin-off Ablynx, is woensdag overleden. Dat meldt de Vrije Universiteit Brussel vrijdag.

    Professor emeritus Cécile Casterman is woensdag overleden, zo meldt de Vrije Universiteit Brussel vrijdag in een communiqué. Casterman was jarenlang professor aan de VUB, net als haar man Raymond Hamers. Zij ontdekten eind jaren tachtig, samen met Hamers assistent Serge Muyldermans, per toeval een nieuw antilichaam of antistof in het bloed van een dromedaris.

    Antilichamen zijn stofjes in het bloed die ziektekiemen aanvallen. De antistoffen bij de dromedaris bleken veel kleiner en eenvoudiger dan de tot dan bekende antilichamen.

    De kleine en eenvoudige antilichamen in het bloed van dromedarissen, lama's en andere kameelachtigen bleken interessant als bouwstenen of 'nanobodies' voor medicijnen.

    Ze zouden vele jaren later aan de basis liggen van de geneesmiddelenpijplijn van de VUB-spin-off Ablynx, die in 2001 werd opgericht. Het Gentse biotechbedrijf groeide uit tot een succes dankzij de ontwikkeling van een medicijn tegen de zeldzame en levensbedreigende bloedziekte TTP. De Franse farmareus Sanofi nam Ablynx in 2018 over voor 3,9 miljard euro.

    'Belangrijke figuur uit VUB-geschiedenis'
    'Met het overlijden van Cécile Casterman verliest de VUB een belangrijke figuur uit haar geschiedenis', klinkt het in het communiqué van de universiteit. 'De universiteit wenst haar familie en vrienden veel sterkte toe in deze moeilijke tijd.'
  8. forum rang 4 aossa 26 augustus 2021 11:35
    Vandaag om 11:04

    De VUB meldt dat professor-emeritus Raymond Hamers, die met zijn baanbrekende inzichten rond dromedarisantilichamen of 'nanobodies' de weg bereidde voor biotechbedrijven als Ablynx en Argenx, is overleden. Hij werd 88.

    De Vrije Universiteit Brussel meldt donderdag in een persbericht dat Hamers op 22 augustus thuis is overleden in Sint-Genesius-Rode.

    Hamers was jarenlang professor aan de VUB en ontdekte er in 1989, samen met zijn in oktober vorig jaar overleden echtgenote Cécile Casterman en zijn toenmalige assistent Serge Muyldermans, per toeval het bestaan van een nieuw soort kleinere antilichamen in het bloed van een dromedaris, later ‘nanobodies’ genoemd.

    Antilichamen zijn stofjes in het bloed die ziektekiemen aanvallen. De antistoffen bij de dromedaris bleken veel kleiner en eenvoudiger dan de tot dan bekende antilichamen.

    De kleine en eenvoudige antilichamen in het bloed van dromedarissen, lama's en andere kameelachtigen bleken interessant als bouwstenen voor medicijnen.
    Sleutelfiguur in Vlaamse biotech

    Met zijn baanbrekende ontdekking ontpopte Hamers zich tot een belangrijke wegbereider van de Vlaamse biotech. Hij effende onder andere mee het pad voor de oprichting in 2001 van de VUB-spin-off Ablynx.

    Dat Gentse biotechbedrijf groeide uit tot een succes dankzij de ontwikkeling van een medicijn tegen de zeldzame en levensbedreigende bloedziekte TTP. Ablynx kwam in 2018 voor 3,9 miljard euro in handen kwam van het Franse farmaconcern Sanofi.

    Hamers' inzichten effenden ook het pad voor het Gentse biotechbedrijf Argenx, dat geneesmiddelen ontwikkelt op basis van lama-antilichamen en een beurswaarde van 15 miljard euro heeft.
  9. forum rang 4 aossa 22 oktober 2021 11:19
    www.tijd.be/ondernemen/farma-biotech/...

    Het werk van de Gentse Ablynx-onderzoekers komt in een stroomversnelling. Drie jaar na de overname door Sanofi wordt stilaan duidelijk waarom de Fransen 3,9 miljard euro betaalden. ‘We hebben ons in het hart van de innovatie in de groep genesteld.’

    Het Franse farmabedrijf Sanofi tastte diep in de buidel om het biotechbedrijf Ablynx in te lijven. Het haalde daarmee niet alleen het medicijn Cablivi (zie inzet) in huis, maar ook een technologieplatform om op basis van lama-antilichamen een nieuw soort medicijnen - nanobodies - te ontwikkelen voor tal van ziektes. Die nanobodies zijn kleiner dan klassieke medicijnen, kunnen dieper in het lichaamsweefsel doordringen en zouden daardoor een krachtigere werking hebben.

    Sanofi heeft nu beslist twee van die nanobodies op mensen te testen. Dat is de eerste grote doorbraak sinds de overname van Ablynx. ‘Testen met gezonde vrijwilligers zijn in ons land al begonnen’, zegt Kristine De Sutter, die aan het hoofd van de Ablynx-site staat.
    Blockbuster

    Die twee potentiële medicijnen zijn gericht op astma en atopische dermatitis, een huidziekte gekenmerkt door een schilferige en jeukende huid.

    Sanofi heeft voor die ziektes al het medicijn Dupixent op de markt. Met vorig jaar 3,5 miljard euro omzet is dat de absolute bestseller voor de Fransen. De verkoop ervan stijgt nog altijd. Het patent is nog lang niet verlopen, maar voor een opvolger rekenen de Fransen op Ablynx.

    ‘Binnenkort zullen we met nanobodies ook klinische testen beginnen bij kankerpatiënten’, zegt De Sutter. Zo wordt beetje bij beetje duidelijk waarom Sanofi bereid was destijds meer dan twee keer de beurskoers te betalen.

    Bij beleggers werd de deal met Sanofi op gejuich onthaald, maar de overname door big pharma viel niet bij iedereen in goede aarde. De naam Ablynx bleef behouden en de kalenders met lama’s en het Ablynx-logo zijn nog alomtegenwoordig. Maar de bedrijfscultuur is niet meer dezelfde. ‘Een stukje Vlaamse biotech is gestorven’, klonk het destijds. Het enthousiasme van een biotechbedrijf wordt vervangen door de logge structuur van een groot bedrijf, luidde de kritiek. Bijna de hele directie verliet het bedrijf. Ook het verloop onder de rest van het personeel was kort na de overname groter dan normaal.

    ‘Een overname brengt altijd verandering met zich mee’, zegt De Sutter. ‘Er is nog altijd verloop. Elk jaar verandert 7 à 8 procent van ons personeel, maar dat is niet abnormaal in deze sector.’

    Voor De Sutter bracht de komst van Sanofi nieuwe kansen. Ze kwam in 2007 al aan boord bij Ablynx - ‘twee dagen voor de beursgang’ - en kreeg vanuit Parijs de vraag om de site in Gent als hoofd onderzoek & ontwikkeling in België te leiden. Ze stuurt er 450 mensen aan.

    Dat is evenveel als op het moment van de overname. ‘De commerciële functies zijn verdwenen, en de focus op onderzoek & ontwikkeling is verscherpt. Er zijn allerhande zaken in een stroomversnelling gekomen’, zegt De Sutter. Sanofi investeerde de voorbije twee jaren 14 miljoen euro in Gent, in onder meer een robot - 'onze Alfred' - om potentieel interessante nanobodies snel te screenen.

    Ablynx nam een nieuwe verdieping in gebruik voor de expansie van de productie. Die produceert nanobodies voor gebruik in laboratoriumtesten en optimaliseert op kleine schaal het productieproces voordat Sanofi elders de commerciële productie kan opstarten. Ook voor de komende jaren rekent De Sutter op 5 à 10 miljoen euro per jaar om 'state of the art' te blijven.
    Centre of excellence

    ‘We zijn een centre of excellence geworden’, zegt De Sutter. ‘We hebben ons met nanobodies in de groep in het hart van de innovatie genesteld. Ons platform vormt de hoeksteen waar andere technologieën op geënt kunnen worden. Dat is een unieke positie.’

    Ze geeft het voorbeeld van het Nederlandse biotechbedrijf Kiadis, dat eerder dit jaar door Sanofi werd gekocht. Kiadis ontwikkelt immunotherapieën om met eigen lichaamscellen bloedkankers en erfelijke bloedaandoeningen te bekampen. ‘Door onze nanobodies daarbij te betrekken, kunnen we die cellen beter in de juiste richting duwen en naar de tumoren brengen’, legt De Sutter uit.

    Dat is evenveel als op het moment van de overname. ‘De commerciële functies zijn verdwenen, en de focus op onderzoek & ontwikkeling is verscherpt. Er zijn allerhande zaken in een stroomversnelling gekomen’, zegt De Sutter. Sanofi investeerde de voorbije twee jaren 14 miljoen euro in Gent, in onder meer een robot - 'onze Alfred' - om potentieel interessante nanobodies snel te screenen.

    Ablynx nam een nieuwe verdieping in gebruik voor de expansie van de productie. Die produceert nanobodies voor gebruik in laboratoriumtesten en optimaliseert op kleine schaal het productieproces voordat Sanofi elders de commerciële productie kan opstarten. Ook voor de komende jaren rekent De Sutter op 5 à 10 miljoen euro per jaar om 'state of the art' te blijven.
    Centre of excellence

    ‘We zijn een centre of excellence geworden’, zegt De Sutter. ‘We hebben ons met nanobodies in de groep in het hart van de innovatie genesteld. Ons platform vormt de hoeksteen waar andere technologieën op geënt kunnen worden. Dat is een unieke positie.’

    Ze geeft het voorbeeld van het Nederlandse biotechbedrijf Kiadis, dat eerder dit jaar door Sanofi werd gekocht. Kiadis ontwikkelt immunotherapieën om met eigen lichaamscellen bloedkankers en erfelijke bloedaandoeningen te bekampen. ‘Door onze nanobodies daarbij te betrekken, kunnen we die cellen beter in de juiste richting duwen en naar de tumoren brengen’, legt De Sutter uit.

    Verkoop Ablynx-medicijn komt op snelheid

    De verkoop van Cablivi, het eerste medicijn uit de stal van Ablynx, kwam na de lancering eind 2018 traag op gang. Daar komt verandering in. In 2020 verdubbelde de omzet tot 113 miljoen euro. Zes maanden ver in 2021 stond de teller al op 84 miljoen. Het medicijn is in meer dan 20 landen op de markt, waaronder de VS, waar de richtprijs 270.000 dollar per patiënt is. In België kost een behandeling, afhankelijk van de duurtijd, tussen 125.000 en 150.000 euro.

    Cablivi is gericht tegen TTP, een zeldzame ziekte waarbij bloedplaatjes klonteren met tromboses tot gevolg. Sanofi maakt zich ook op voor een lancering in Japan. De volgende stap is China. ‘De ambities als zelfstandig bedrijf waren gematigder. Dankzij de schaalgrootte van Sanofi kunnen we sneller en meer patiënten bereiken’, zegt algemeen directeur Christine De Sutter.


16 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 875,78 -0,94%
EUR/USD 1,0639 +0,13%
FTSE 100 7.859,07 -1,34%
Germany40^ 17.860,70 -0,92%
Gold spot 2.373,97 -0,39%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

Avantium
+2,46%
B&S Gr...
+1,70%
DSM FI...
+1,04%
FASTNED
+1,03%
Arcadis
+1,02%

Dalers

Arcelo...
-6,19%
Aperam
-6,06%
SBM Of...
-4,51%
Van La...
-2,78%
RENEWI
-2,62%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links