Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Energie in EU: produktie, bronnen etc

3.491 Posts
Pagina: «« 1 ... 128 129 130 131 132 ... 175 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 14 oktober 2021 07:53
    GE Renewable’s Haliade-X Prototype Starts Operating at 14 MW

    Strategic Research Institute
    Published on :
    14 Oct, 2021, 6:30 am

    GE Renewable Energy announced that its Haliade-X prototype in Rotterdam, a port city in the Netherlands, has started operating at 14 MW. With this new milestone, GE Renewable Energy becomes the first industry player to operate a turbine at this power output. The Haliade-X 14 MW is an uprated version of the Haliade-X 13 MW, which received its type certification in January 2021. The GE Renewable Energy team has now officially started certification measurements on the Haliade-X 14 MW. One turbine can generate up to 74 GWh* of gross annual energy production, saving up to 52,000 metric tons of C02, which is the equivalent of the emissions generated by 11,000 vehicles** in one year.

    The ability to produce more power from a single turbine means fewer turbines need to be installed at each wind farm. In addition to less capital expenditure, this also simplifies operations and maintenance, improving the affordability and accessibility of renewable energy for customers and consumers around the world.

    The Haliade-X 14 MW will make its commercial debut at the Dogger Bank C offshore wind farm, which is located over 130 km off the north-east coast of England and, together with Dogger Bank A and Dogger Bank B, is due to become the largest offshore wind farm in the world upon completion. GE Renewable Energy will provide 87 units of the Haliade-X 14 MW for Dogger Bank C.
  2. forum rang 10 voda 14 oktober 2021 09:47
    België kan maar 12 dagen voort op eigen gasreserves

    Alle ogen zijn gericht op Rusland en hoe president Poetin zich de komende weken en maanden zal opstellen als het gasaanbod echt nijpend wordt. ©BLOOMBERG NEWS
    TOBE STEEL THOMAS SEGERS
    13 oktober 2021 22:56

    In Europa heerst ongerustheid of er wel genoeg gas zal zijn om de winter door te komen. België heeft reserves om 12 dagen in de eigen behoefte te voorzien. Het is daarmee afhankelijker van constante toevoer dan buurlanden Duitsland, Nederland en Frankrijk.

    De Belgische gasvoorraden zitten op peil, verzekerde minister van Energie Tinne van Der Straeten (Groen) begin oktober bij de start van het nieuwe stookseizoen. In België hebben energiebedrijven tot 1 november de tijd om minstens 90 procent van hun gereserveerde opslagcapaciteit gevuld te krijgen. Die verplichting moet garanderen dat er genoeg gas is om de winter te overbruggen. Navraag bij de gasnetbeheerder Fluxys leert dat de kaap van 90 procent woensdagochtend bereikt werd. ‘Er is echt geen reden om ons zorgen te maken over de gasvoorraden’, zegt woordvoerder Laurent Remy.

    De Europese gasmarkten denken daar iets anders over. De Nederlandse referentieprijs TTF voor aardgas noteert tegen 94 euro per megawattuur, een vervijfvoudiging sinds begin dit jaar. Onder traders brak vorige week complete paniek uit toen een ongezien record werd aangetikt van meer dan 160 euro per megawattuur. Pas nadat de Russische president Vladimir Poetin had aangegeven meer gas naar Europa te kunnen sturen, kalmeerden de markt enigszins.

    LEES MEER
    'Een gastrader denkt nu: laat ik eens de zotste prijs vragen'

    De zenuwachtigheid heeft te maken met de uitzonderlijk lage gasvoorraden in Europa. Europa kreeg begin dit jaar nog laat een winterprik te verwerken. De gasvoorraden, die vanaf mei weer geleidelijk aangevuld worden, begonnen daardoor met een achterstand aan het vulseizoen. Tegelijk leidden een koude winter en een aanzwengelende economie ertoe dat de gasvraag in Azië omhoogschoot, waardoor lng-schepen met vloeibaar aardgas Europa links lieten liggen. Toen in de zomer ook nog eens installaties in Noorwegen en Rusland uitvielen wegens onderhoud en defecten, nam de vrees voor schaarste pijlsnel toe. De gasprijzen explodeerden.

    Oktober is traditioneel de maand waarin de gasvoorraden een laatste beetje worden aangevuld, vooraleer de reserves tijdens de koude wintermaanden stelselmatig slinken. Gemiddeld zitten de Europese gasvoorraden nu op hun toppunt en zijn ze voor 90 procent aan- gevuld. Dit jaar zitten we ver onder het dieptepunt van de voorbije tien jaar met slechts 77 procent in voorraad.

    ‘In een normale winter gaan we daar niet veel last van hebben en kunnen we via de pijpleidingtoevoer en lng-schepen voldoende aardgas aanvoeren’, zegt Peter Claes, de directeur van Febeliec, de federatie van industriële grootverbruikers. ‘Maar als het echt een heel koude winter wordt, zullen we moeten terugvallen op gasstockages. Er heerst zenuwachtigheid of er dan wel voldoende zal zijn.’

    1 april
    Entsog, de organisatie van Europese gasnet- bedrijven, gaf deze week in haar jaarlijkse wintervooruitzicht een niet mis te verstane waarschuwing. Bij een winterprik die twee weken aanhoudt, zou het Europese gasverbruik ruim 23 procent stijgen tegenover vorig jaar. Op een extreem koude dag kan er zelfs 30 procent meer vraag ontstaan.

    185 miljard
    TERWIJL RUSLAND IN 2019 NOG 200 MILJARD KUBIEKE METER AARDGAS EXPORTEERDE NAAR EUROPA LIJKT HET DIT JAAR UIT TE KOMEN OP 185 MILJARD KUBIEKE METER.

    Het is niet uitgesloten dat de voorraden tegen 1 april slinken tot onder de kritische grens van 30 procent. In dat geval zit er een onvoldoende flexibele buffer in het systeem om een extreme koudegolf op te vangen en kunnen er tekorten ontstaan. Om bij een koude winter toch voldoende gasbevoorrading te hebben, zou Europa de komende maanden 5 tot 10 procent meer gas moeten importeren via lng-tankers en pijpleidingen dan op de piekmomenten de voorbije jaren.

    Hoewel heel Europa met schaarste geconfronteerd wordt, bestaan grote verschillen tussen landen onderling. Frankrijk heeft een wettelijke verplichting om de opslagcapaciteit tijdig te vullen en zit met de winter voor de deur bijna aan het maximum. Nederland, Duitsland en Oostenrijk, samen goed voor 42 procent van de Europese gasopslagcapaciteit, zitten dan weer ver onder hun gebruikelijke niveaus, met vulpercentages tussen 55 en 70 procent.

    Afgaande op de vulgraad bevindt België zich in het koppeloton van Europa. De gasopslag in Loenhout, een uitgestrekte ondergrondse holte, zit voor 90 procent vol, tegenover 82 procent een jaar geleden. Alleen in Frankrijk, Polen en het VK zijn de opslagen nog beter gevuld dan in België.

    Maar de vullingsniveaus zeggen niet alles. Loenhout is een relatief kleine opslag, die 9 terrawattuur (TWh) gas kan stockeren, iets minder dan 5 procent van het Belgische jaarverbruik. Omgerekend zouden de huidige voorraden volstaan om gedurende 12 doorsnee winterdagen het hele land van gas te voorzien, blijkt uit een analyse die De Tijd maakte.

    In die theoretische oefening, die technische en economische drempels buiten beschouwing laat en geen rekening houdt met nieuwe aanvoer via pijpleidingen en lng-schepen, komt België als een van de meest kwetsbare landen uit de bus. Alleen Portugal, het Verenigd Koninkrijk en Zweden zijn nog afhankelijker van continue import, of in het geval van het VK ook een stuk eigen productie. De buurlanden Duitsland en Nederland, waar de gasopslagen lager staan dan anders, hebben voldoende in voorraad om respectievelijk 45 en 61 doorsnee winterdagen te overbruggen.

    Fluxys-woordvoerder Remy erkent dat de Belgische opslagcapaciteit beperkt is. ‘Toch is dat geen reden om ons in België ongerust te maken’, zegt hij. ‘Ons gasvervoersnet is zeer gunstig gelegen met 18 interconnectiepunten voor uitwisseling van gas met andere landen. We kunnen daardoor mee genieten van de grote stockage in de buurlanden Frankrijk en Duitsland. Daarnaast geven onze lng-terminals in Duinkerke en Zeebrugge ons vlot toegang tot de internationale markt voor vloeibaar aardgas per schip. Onze infrastructuur is er klaar voor. Ook bij koude winters heeft België nog nooit problemen gekend om de toevoer van aardgas te verzekeren.’
  3. forum rang 10 voda 14 oktober 2021 09:48
    Deel 2:

    Weergoden
    De weergoden zullen bepalend zijn. Een graadje kouder kan een enorm verschil maken in hoeveel gas verstookt wordt. Op het Belgische distributienet voor de verwarming van gezinnen en kleine bedrijven kan op een winterse piekdag het gasverbruik tot 13 keer hoger liggen dan tijdens een rustige zomerdag.

    ‘Dinsdag was het 10° Celsius en werd 380 gigawattuur (GWh) afgenomen van het gasnet’, zegt Remy. ‘Dat is slechts een fractie van de piekvraag in februari 2012, toen de gemiddelde dagtemperatuur 6,8° Celsius onder nul zakte en in één dag een record van 1.181 GWh verbruikt werd. Op zulke momenten is de gasopslag in Loenhout cruciaal en kan hij gedurende enkele dagen tot 14,5 procent leveren van het piekverbruik.’

    Op het Belgische distributienet voor de verwarming van gezinnen en kleine bedrijven kan op een winterse piekdag het gasverbruik tot 13 keer hoger liggen dan tijdens een rustige zomerdag.
    Moniek de Jong, die aan de UGent een doctoraatsonderzoek doet naar gasbevoorrading en de Nord Stream 2-pijpleiding die gas uit Rusland naar Duitsland gaat vervoeren, benadrukt dat gasvoorraden niet te veel geïsoleerd land per land moeten worden bekeken. ‘Private bedrijven die gasvoorraden in eigendom hebben, sturen hun gas naar waar ze het nodig hebben’, zegt ze. ‘Er zijn meer mogelijkheden tot uitwisseling tussen landen als Frankrijk, Duitsland, Nederland en België. Voor minder rijke landen in Oost-Europa, zoals Bulgarije, Moldavië en Albanië, ligt de zaak anders. Zij hebben misschien niet de capaciteit om de hoge prijzen op te hoesten en kunnen met tekorten zitten.’

    De Jong omschrijft de situatie als een storm die opsteekt maar waarvan je nog niet weet hoe hij zal aflopen. ‘Het zal vooral van het weer afhangen of deze winter tekorten ontstaan, maar in de huidige markt kan ook een bijkomend technisch probleem met een pijpleiding problemen veroorzaken.’

    Poetin beschikt
    Een andere cruciale factor is Rusland. Alle ogen zijn gericht op Poetin en hoe hij zich de komende weken en maanden zal opstellen als het gasaanbod echt nijpend wordt. Rusland levert via het staatsbedrijf Gazprom ongeveer 40 procent van al het gas in Europa, waarmee de Russische president een machtig wapen in handen heeft. Onder andere de VS en een groep Europese parlementsleden beschuldigden Poetin ervan misbruik te maken van de situatie en de gasprijzen te manipuleren.

    LEES MEER
    Poetin rolt met spierballen in gascrisis

    Vooral de gasopslagen van Gazprom zitten onder hun gebruikelijke niveau. Terwijl ze op dit moment normaliter aan 90 procent zitten, zijn de Europese opslagen van het Russische staatsbedrijf nu slechts voor een kwart gevuld, leren cijfers van de federale energiewaakhond CREG. Verschillende waarnemers zien er een doelbewuste poging in van Rusland om de bevoorradingsproblemen in Europa in de hand te werken. Door de gaskraan een beetje toe te draaien zou Gazprom de prijzen sterk opdrijven en de druk op Duitsland verhogen om zijn goedkeuring te geven voor de ingebruikname van de Nord Stream 2-pijpleiding.

    Rusland lijkt eerder gebruik te maken van de omstandigheden dan dat het een bewuste strategie had van bij de start.
    MONIEK DE JONG
    ONDERZOEKER GASBEVOORRADING, UGENT

    ‘Rusland stuurt dit jaar wel iets hogere volumes naar Europa dan in het coronajaar 2020, maar nog altijd een stuk minder dan in 2019, voor de coronacrisis’, zegt de Nederlandse olie- en gasspecialist Jilles van den Beukel, die jarenlang voor Shell werkte en nu onderzoek doet aan het The Hague Centre for Strategic Studies (HCSS). ‘In 2019 exporteerde Rusland 200 miljard kubieke meter aardgas naar Europa, tegenover naar verwachting 185 miljard kubieke meter dit jaar. Het is opvallend dat wat Rusland nu minder aanvoert exact de omvang is van wat Europa momenteel tekortkomt in zijn gasopslagen.’

    Hoewel Gazprom door technische problemen met productie- en transportbeperkingen zit, gaat Van den Beukel ervan uit dat het meer kan exporteren naar Europa als het zou willen. ‘Gazprom heeft het monopolie op de export naar Europa, maar het zou simpelweg meer gas kunnen inkopen bij andere Russische gasproducenten. Die hebben nog capaciteit en zouden maar wat graag willen profiteren van de hoge prijzen in Europa.’

    Hoewel het voor Poetin gunstig kan zijn om de druk op Europa even op te voeren, heeft hij weinig te winnen bij een escalerende crisis. ‘Het lijkt me eerder dat Rusland gebruikmaakt van een samenloop van omstandigheden, dan dat er van bij de start een bewuste strategie achter zat’, zegt De Jong. ‘Hoge prijzen zijn gunstig voor Gazprom en genereren extra inkomsten, maar Rusland heeft er wel baat bij om tegen die hoge prijzen ook genoeg te leveren. Als het echt tot een bevoorradingscrisis komt deze winter, zou Gazprom zichzelf in de vingers snijden, want dan gaan klanten op zoek naar alternatieven voor gas.’

    LEES MEER
    Hoge energieprijzen gaven Europese lidstaten al 10,8 miljard euro extra inkomsten
  4. forum rang 10 voda 14 oktober 2021 09:49
    Deel 3:

    Met zijn belofte om deze winter meer gas naar Europa te sturen heeft Poetin de markten een beetje doen kalmeren. De verwachting is dat er pas echt een zucht van verlichting komt als blijkt dat Nord Stream 2 goedgekeurd raakt. De pijpleiding, die Rusland toelaat om de route via Oekraïne te vermijden, is na een boycot van de Amerikanen eindelijk klaar. Het is alleen nog wachten op een Duitse vergunning voor er daadwerkelijk gas door kan vloeien.

    ‘Als Nord Stream 2 snel goedgekeurd raakt, zou Rusland dit jaar nog 5,6 miljard kubieke meter extra kunnen leveren’, zegt De Jong. ‘Ten opzichte van het totale Europese verbruik - in 2019 413 miljard kubieke meter - is dat beperkt. Maar het kan volstaan om de prijzen weer te doen dalen.’

    Ovens stilleggen
    En wat als het echt een strenge winter wordt en toch fout loopt? Geen enkele expert durft het scenario helemaal uit te sluiten. In Nederland liggen noodplannen klaar. De premier kan dan in een nationale televisieboodschap de Nederlanders oproepen zo zuinig mogelijk te zijn en bijvoorbeeld geen langdurige ovengerechten klaar te maken.

    De kans is misschien maar 5 à 10 procent dat het echt fout loopt. Maar als dat gebeurt, zullen de gevolgen enorm zijn.
    In België ligt sinds enkele jaren ook een afschakelplan voor aardgas klaar waarin afspraken zijn gemaakt over wat moet gebeuren bij bevoorradingstekorten. ‘De industrie wordt als eerste afgeschakeld’, zegt Claes, van de industriefederatie Febeliec. ‘Huishoudelijke klanten die met gas verwarmen en gascentrales voor elektriciteitsproductie krijgen prioriteit.’

    De kans lijkt klein dat het zover komt. ‘Als bij dreigende schaarste de prijzen oplopen, zullen veel bedrijven uit zichzelf fabrieken stilleggen’, zegt Claes. ‘Als het er echt om gaat spannen, speelt ook een morele overweging dat je het niet meer uitgelegd krijgt dat industriële productie met gas verder draait terwijl gezinnen in de kou zitten. Bedrijven zullen anticiperen op schaarste en preventief ovens stilleggen. Voor glas- of koperovens kan je het je niet permitteren om zonder gas te vallen. Dan stolt die massa en kan je je oven met hamer en beitel leegkappen.’

    Verschillende bedrijven, waaronder Nyrstar en BASF, kondigden recent aan de productie stil te leggen wegens de extreem hoge gas- en elektriciteitsprijzen.

    LEES MEER
    Hoge energieprijzen doen bedrijven haperen

    ‘Doordat industriële vraag wegvalt, neemt de gasvraag nu in oktober niet zo sterk toe als je op basis van de koudere temperaturen zou verwachten’, zegt Van den Beukel. ‘Onder andere in de glastuinbouw, de aluminium- en kunstmestfabrieken zie je dat de productie wordt stilgelegd. Als die vraaguitval nog een tijd doorzet - hoe vervelend ook - kan het ertoe leiden dat de kans op bevoorradingsproblemen tegen het einde van de winter afneemt.’

    Volgens Van den Beukel is het heel waarschijnlijk dat het met een sisser afloopt. ‘Als het een milde winter wordt, dalen de prijzen geleidelijk weer’, zegt de veteraan uit de gas- en olie-industrie. ‘Maar toch is er terecht ongerustheid. De kans is misschien maar 5 à 10 procent dat het echt fout loopt. Maar als dat gebeurt, zullen de consequenties enorm zijn. De industrie zal dan niet alleen door een prijseffect, maar ook echt door tekorten gedwongen worden af te schakelen.’

    www.tijd.be/ondernemen/milieu-energie...
  5. forum rang 10 voda 14 oktober 2021 11:01
    Steden willen houtkachels aan banden, maar de vraag is: hoe?
    RTL Nieuws 20 uur geleden

    De schoorsteen van een houtkachel op een woonboot (archieffoto).© ANP De schoorsteen van een houtkachel op een woonboot (archieffoto).

    Het wordt kouder, en de gasprijzen stijgen. Voor veel mensen reden om hun houtkachel of open haard gezellig aan te steken. Maar de rook die daarbij vrijkomt, is voor veel mensen met gevoelige luchtwegen minder gezellig: zij hebben er veel last van. En dus willen steeds meer gemeenten het stoken van hout aan banden leggen. Maar hoe, dat is de vraag.

    Gemeenten worstelen met de overlast door houtkachels. Op dit moment is de houtkachel populair omdat het een goedkoop alternatief voor de dure gasrekening is.

    Maar bij de verbranding komen schadelijke stoffen vrij zoals fijnstof, kankerverwekkende koolwaterstoffen (PAK’s) en zware metalen.

    Mensen met longziektes kunnen veel last krijgen van houtrook. En het terugdringen van houtstook is ingewikkeld. Uit een rondgang van RTL Nieuws langs de 10 grootste gemeenten blijkt dat zij allemaal bezig zijn met de aanpak van overlast door houtstook.

    Groningen
    In de gemeente Groningen wordt vandaag gestemd over een voorstel van GroenLinks om houtrookoverlast tegen te gaan. Daarin wordt gepleit voor betere voorlichting over de gevolgen van houtsrook en staat dat er meer aandacht moet komen voor het 'stookalert', een oproep die het RIVM kan doen bij als de omstandigheden zodanig zijn dat het niet verstandig is om hout te stoken.

    Wanneer kun je beter niet stoken?
    Bij ongunstige weersomstandigheden of een slechte luchtkwaliteit blijft rook langer hangen. Dit kan gezondheidsklachten bij mensen in de omgeving voorkomen.

    Bij weinig wind blijft de rook langer hangen. En als de luchtkwaliteit al slecht is, bijvoorbeeld bij smog door fijnstof, verergert rook de situatie. Als de weersverwachting ongunstig is of de luchtkwaliteit slecht, verstuurt het RIVM een stookalert. Daarvoor kan iedereen zich aanmelden via deze site.

    Bron: RIVM

    Maar daarnaast pleit GroenLinks in Groningen ook voor meer regels voor het gebruik van houtkachels. "We krijgen veel meldingen over overlast als gevolg van houtrook, maar op dit moment hebben we eigenlijk geen regels, en dus kunnen we ook niet handhaven. Dus zeggen we maar tegen de mensen dat het vervelend is, maar verder kunnen we nu weinig doen", zegt Martijn van der Glas van GroenLinks.

    Verbod
    Ook in Amsterdam wordt gewerkt aan maatregelen met betrekking tot hout stoken. Daar overweegt de gemeente wel om een verbod op houtkachels en open haarden in te stellen.

    "We kijken naar een stookverbod, maar we nemen eigenlijk alles mee, dus ook een verbod. Alle opties worden daarbij bekeken. Wat de juiste oplossing is, weten wij alleen nog niet. In het najaar van dit jaar nemen we er een beslissing", zegt een woordvoerder van de gemeente.

    Subsidie
    In Nijmegen noemen ze de houtrook-overlast een lastige kwestie. Daar loopt op dit moment een proef waarbij inwoners alle kosten (tot een maximum van 1000 euro) vergoed krijgen als ze hun houtkachel of open haard laten slopen, of verduurzamen door middel van een katalysator of houtfilter.

    Ook moeten ze dan deelnemen aan een cursus 'verantwoord stoken'.

    'Wat loop je nou te stoken?'
    Ook in Rotterdam heeft houtstook 'continu onze aandacht', zegt een woordvoerder van de gemeente. Daar loopt al een tijdje de campagne 'Wat loop je nou te stoken?', waarin Rotterdammers bewust worden gemaakt van de effecten die houtkachels, open haarden en vuurkorven hebben op de luchtkwaliteit en gezondheid.

    "De campagne geeft tips over verantwoord stoken en het voorkomen van overlast", zegt een woordvoerder van de gemeente. "Afgelopen zomer is hier een vervolg aan gegeven met oog op de BBQ's die dan weer gezellig aan worden gezet."

    Wat is het probleem met hout stoken?
    Houtkachels dragen volgens Maarten Krol, hoogleraar luchtkwaliteit aan de Wageningen Universiteit, hoe dan ook bij aan luchtvervuiling. "Het gaat ook over de soort vervuiling die uit zo'n houtkachel komt. Dat zijn onder andere onverbrande gassen, zoals kleine roetdeeltjes."

    En dat is slecht voor de gezondheid. "Als je brandstoffen niet volledig verbrandt, komen er kankerverwekkende stoffen vrij. Die kunnen zich binden aan roetdeeltjes."

    Het grote probleem zit hem in houtkachels die in wijken staan. Krol: "Daardoor blijven de gassen in de wijk hangen. Mensen met gevoelige longen die in een buurt wonen waar veel gestookt wordt, kunnen daar last van hebben."
  6. forum rang 10 voda 14 oktober 2021 11:32
    Nederland ontbreekt in lobby voor kernenergie: ergernis onder Kamerleden
    Alexander Bakker en Mike Muller 14 uur geleden

    Nederland heeft zich niet aangesloten bij de Franse lobby om te pleiten voor kernenergie in Brussel. Tot grote ergernis van Kamerleden negeert het demissionaire kabinet daarmee een duidelijke wens van een politieke meerderheid.

    De kerncentrale in Borssele.© Hollandse Hoogte / Branko de Lang De kerncentrale in Borssele.

    Frankrijk heeft deze week samen met negen andere EU-lidstaten een brandbrief geschreven aan de Europese Commissie met de oproep om kernenergie op te nemen in de zogeheten taxonomie. Nucleaire stroom krijgt hiermee een klimaatlabel om in aanmerking te komen voor groene financiering.

    Brussel heeft een besluit hierover als een hete aardappel doorgeschoven naar dit najaar. Landen als Oostenrijk, Luxemburg en Duitsland liggen dwars. De voorstanders zetten nu alles op alles om aan te tonen dat kernenergie noodzaak is voor het halen van de klimaatdoelen.

    De ministers uit tien lidstaten wijzen in hun brief op de huidige energiecrisis, de toekomstige behoefte aan meer elektriciteit voor productie van waterstof en de noodzaak voor een schoon alternatief als wind en zon ons in de steek laten.

    Prijsschommelingen

    „Kernenergie beschermt Europese consumenten tegen prijsschommelingen”, zo valt te lezen in de brief. „Het is bovendien een koolstofarme energie die beschikbaar is en een grote hoeveelheid concurrerende elektriciteit kan produceren zonder onze afhankelijkheid van leveringen uit derde landen te vergroten.”

    Opvallende afwezige onder de brief: demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Klimaat). Nederland heeft weliswaar de deur op een kier gezet, maar de boodschap van een meerderheid van de Tweede Kamer is duidelijk: Nederland moet samen met Frankrijk en andere lidstaten optrekken om kernenergie onderdeel van de taxonomie te laten zijn. Ook demissionair premier Rutte trapte deze week al op de rem. Hij zei dat er in het huidige kabinet ’verschillend over wordt gedacht’.

    Verbazing

    „Ik ben teleurgesteld dat Nederland hier niet bij staat”, reageert VVD-Kamerlid Silvio Erkens. „Volgens mij is de Kamer duidelijk geweest.” CDA-Kamerlid Henri Bontenbal wil uitleg: „Het verbaast me. Ik ben benieuwd waarom de regering deze brief niet ondertekend heeft.”

    Het niet toevoegen van kernenergie aan de taxonomie heeft gevolgen voor een politiek breed gedeelde wens om in de toekomst meer nucleaire stroom op te wekken, waarschuwt JA21-Kamerlid en voormalig Europarlementariër Derk Jan Eppink. „Het is anders zeer onaantrekkelijk voor investeerders om de schouders onder kernenergie te zetten. Kennelijk wil het kabinet Nederland tot de laatste vierkante meter vol zetten met windturbines en zonneweides.”

    Het ministerie van Economische Zaken en Klimaat heeft als excuus dat het vanwege de demissionaire status van het kabinet „nu niet het moment is om op deze wijze een politiek statement te maken over één technologie”, zegt staatssecretaris Yesilgöz (Klimaat).

    Dat terwijl de Tweede Kamer het kabinet juist op pad stuurde om voorop te lopen. Yesilgöz zegt ’in de kern’ de oproep wel te steunen. „Het kabinet is voorstander van een techniekneutrale aanpak waarbij we kernenergie of andere technieken niet op voorhand uitsluiten binnen de taxonomie. Er lopen diverse contacten met Frankrijk en andere lidstaten om hier samen in op te trekken.”
  7. forum rang 10 voda 14 oktober 2021 14:27
    Dubbel zoveel windmolens nodig voor verduurzaming industrie
    Orla McDonald 14:00

    Het aantal windparken op zee moet verdubbelen om genoeg groene stroom op te wekken voor het verduurzamen van de industrie. Dat blijkt uit een nieuwe studie, die vanmiddag is aangeboden aan het ministerie van Economische Zaken en Klimaat.

    Een nieuw kabinet zou meer moeten investeren in duurzame energie en in het elektriciteitsnet, zodat grote uitstoters kunnen verduurzamen, zeggen energiebedrijven, netbeheerders en de industriële sector. Foto: Olaf Kraak/ANP

    De Nederlandse industrie heeft de komende tien jaar minimaal 30 terawattuur (TWh) duurzame stroom nodig om af te kunnen stappen van fossiele brandstoffen. Dat betekent fors meer zon- en windparken en mogelijk ook kerncentrales. Het is de eerste keer dat is berekend hoeveel groene elektriciteit de industrie nodig heeft in een nieuwe duurzame economie.

    De industrie is goed voor 30% van de totale CO2-uitstoot in Nederland, volgens de laatste cijfers van het Planbureau voor de Leefomgeving over 2019. Om klimaatverandering tegen te gaan, moeten bedrijven als Shell, Tata Steel en kunstmestfabrikant Yara de komende tien jaar miljoenen tonnen CO2 verminderen, zo is afgesproken in het Nederlandse Klimaatakkoord.

    Elektrische boilers
    Om te verduurzamen kan de industrie elektrificeren. Dat wil zeggen dat bedrijfsprocessen niet langer op fossiele brandstoffen draaien, maar op groene stroom. Nieuw onderzoek van TKI Energie en Industrie in samenwerking met industriële partijen, de elektriciteitssector en netbeheerders, laat zien dat het tot 2030 gaat om minimaal 30 TWh stroom om de industrie te elektrificeren. Daarmee kunnen elektrische boilers draaien. Ook zal een deel van de groene stroom gebruikt worden om waterstof te maken voor industrieën, die daarmee willen verduurzamen. Nog eens 15 TWh stroom is nodig voor extra datacentra in Nederland.

    Die extra stroombehoefte staat gelijk aan 10 gigawatt (GW) aan windparken op zee, zegt TKI-directeur Rob Kreiter. In totaal kan de industrie hiermee 9 miljoen ton CO2 verminderen. Er blijven dus ook andere technieken nodig om het klimaatdoel te halen, zoals het opslaan van CO2-uitstoot.

    €150 mln voor onderzoek
    De industrie en datacentra zouden daarmee om een verdubbeling van het aantal geplande offshorewindparken vragen, zegt Kreiter. Het totale vermogen van geplande windparken op zee is op dit moment 11 GW. Het vermogen van nu al draaiende offshorewindparken is ongeveer 2,5 GW.

    Of er zoveel nieuwe windparken bij komen, is aan een nieuw kabinet. Het is wel een wens van de demissionaire staatssecretaris voor Klimaat, Dilan Yesilgöz-Zegerius (VVD), om het aantal offshorewindparken te verdubbelen, zo zei zij afgelopen zomer tijdens een debat in de Eerste Kamer. Op Prinsjesdag werd bekend dat het kabinet €150 mln uittrekt voor onderzoek naar meer windmolens op de Noordzee.

    Energiebedrijven Vattenfall en Eneco, milieugroep Natuur&Milieu en industriële partijen als Shell vinden dat een nieuw kabinet de conclusies van de studie moet omarmen, zo zeggen zij in een gezamenlijke reactie.

    Hoeveel geld dit de staat kost is moeilijk te zeggen. De laatste offshorewindparken werden subsidieloos verkocht aan grote energiebedrijven. Een groter probleem lijkt het vinden van genoeg plaats op de Noordzee. De vorige keer dat het kabinet besloot plekken vrij te maken voor de bouw van windmolens, stuitte dat op protest van vissers die hun visgebied zien verdwijnen.

    Een nieuwe kerncentrale, zoals CDA en VVD graag willen, zou ook een optie kunnen zijn om de benodigde CO2-vrije stroom te leveren aan de industrie, zegt Kreiter.

    2050
    De studie laat ook zien hoeveel elektriciteitsopwekking er nodig is in 2050. De Europese Unie wil dat lidstaten dan klimaatneutraal zijn en netto geen CO2 meer uitstoten. De opwek aan groene stroom die dan in de industrie nodig is, komt uit op 80 tot 130 TWh. Dat is een enorme hoeveelheid, het totale elektriciteitsverbruik in Nederland is op dit moment ongeveer 120 TWh.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1415779/dubbel-zo...
  8. forum rang 10 voda 14 oktober 2021 16:16
    Beursblik: pas in 2023 weer normale gasprijs
    ABN AMRO stelt gasprijsramingen opwaarts bij.

    (ABM FN-Dow Jones) De gasprijzen breken records en een normalisering van de prijzen wordt niet verwacht voor 2023. Dit zei energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO in zijn maandelijkse Energiemonitor.

    De econoom wijst daarbij op de lage voorraadniveaus van gas, "terwijl het winterseizoen nog moet beginnen". De grootste onzekerheid en daarmee de grootste prijsdruk wordt voor de komende maanden voorzien.

    Om die reden verhoogde Van Cleef zijn ramingen voor de gasprijs. Voor eind 2021 voorziet ABN AMRO een gasprijs (TTF) van 50,00 euro per MWh, waar eerder nog werd uitgegaan van 30,00 euro. Voor eind 2022 voorziet Van Cleef een prijs van 30,00 euro per MWh, wat 50 procent meer is dan bij de vorige raming. "Pas in 2023 zien we een normalisering van de gasprijzen", zei van Cleef. Eind 2023 mikt hij op 22,00 euro.

    Daarnaast wees de econoom erop de olieprijzen door de lange termijntrend zijn gebroken, door de onverwacht snellere groei van de vraag, terwijl het aanbod slecht marginaal wordt verhoogd door OPEC+. Aangezien Van Cleef verwacht dat de vraag nog verder zal toenemen en de balans tussen vraag en aanbod iets uit de pas loopt, verhoogde de econoom ook zijn ramingen voor de olieprijs. Voor eind 2021 voorziet ABN AMRO een Brent en WTI-prijs van respectievelijk 80,00 en 76,00 dollar per vat. In maart 2022 voorziet de bank voor Brent een prijs van 85,00 dollar per vat en voor WTI 82,00 dollar per vat. Eind 2022 wordt de Brent-prijs geraamd op 70,00 dollar per vat en WTI op 67,00 dollar per vat.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  9. forum rang 6 haas 14 oktober 2021 20:56
    quote:

    voda schreef op 14 oktober 2021 16:16:

    Beursblik: pas in 2023 weer normale gasprijs
    ABN AMRO stelt gasprijsramingen opwaarts bij.

    (ABM FN-Dow Jones) De gasprijzen breken records en een normalisering van de prijzen wordt niet verwacht voor 2023. Dit zei energie-econoom Hans van Cleef van ABN AMRO in zijn maandelijkse Energiemonitor.

    De econoom wijst daarbij op de lage voorraadniveaus van gas, "terwijl het winterseizoen nog moet beginnen". De grootste onzekerheid en daarmee de grootste prijsdruk wordt voor de komende maanden voorzien.

    Om die reden verhoogde Van Cleef zijn ramingen voor de gasprijs. Voor eind 2021 voorziet ABN AMRO een gasprijs (TTF) van 50,00 euro per MWh, waar eerder nog werd uitgegaan van 30,00 euro. Voor eind 2022 voorziet Van Cleef een prijs van 30,00 euro per MWh, wat 50 procent meer is dan bij de vorige raming. "Pas in 2023 zien we een normalisering van de gasprijzen", zei van Cleef. Eind 2023 mikt hij op 22,00 euro.

    Wat heeft Hans van Cleef in zijn maandelijkse monitor geschreven dd Maart 2020; En die van Maart 2021 ?
  10. forum rang 6 jonas 14 oktober 2021 21:07
    Plasterk toch geen domme vent in DTF. Moest wel wat lachen toen ik hem tegen kwam route ministerie van onderwijs naar economische zaken. Hij dacht waarschijnlijk lekker weer ik loop dat wel even zonder chauffeur. Allemaal mannetjes om zich heen en die leken ineens weg. Bleef er verbaasd maar wat bijstaan. Jammer dat hij in de politiek de ruimte niet kreeg vanwege dat verstikkende politiek correcte PvdA-klimaat

    Wind en zon nooit alleen de oplossing

    Er zijn drie redenen om het standpunt te herzien. De belangrijkste is het klimaat. Elke keer dat in plaats van een kerncentrale een gas- of kolencentrale opengaat, neemt de CO2-uitstoot toe. Wind en zon alleen zullen nooit de oplossing zijn, omdat die afhankelijk zijn van het weer, en omdat ze veel ruimte en grondstoffen kosten. Als je zorg over het klimaat serieus is, dan kun je niet om kernenergie heen.

    Een tweede reden wordt nu zichtbaar: we hebben een tekort aan gas, de energietransitie zonder kernenergie heeft zichtbaar gefaald. We lazen in het Financieele Dagblad van 4 oktober dat het eiland Texel zich tien jaar geleden had laten overtuigen geheel over te gaan op windmolens, maar bij nader inzien heeft besloten dat het eiland te mooi is om vol te zetten met die enorme gevaarten. De adviseurs die het destijds zo goed wisten, vallen door de mand. De kosten voor gas gaan omhoog, en nu merkt iedereen in de portemonnee dat het misschien goed was geweest als Nederland het voorbeeld van Frankrijk had gevolgd.

    De derde reden is dat we nu al decennialang overal in de wereld zien dat kernenergie veilig en schoon is, en geruisloos en moeiteloos doordraait.

    Tsjernobyl en Fukushima

    Het type centrale dat ooit in Tsjernobyl in de Sovjet-Unie stond, bestaat al lang niet meer, en de centrale in het Japanse Fukushima werd door een tsunami verzwolgen, maar leverde toch nul doden door kernenergie op (over dit incident worden in onwetendheid soms sprookjes verteld). Er is naderhand in Japan één kankerpatiënt gevonden bij wie een relatie met Fukushima niet formeel uit te sluiten viel. De aantallen doden door kolen, gas en hout zijn oneindig veel groter.

    De keuze is glashelder: wind en zon kunnen iets doen, maar in het Klimaatakkoord van Ed Nijpels c.s. – waarbij de kernenergie om politieke redenen niet aan tafel was uitgenodigd – kun je zien waar dat toe leidt: bijna twee derde van de ’nieuwe’ energie komt uit biomassa. Biomassa levert meer CO2-uitstoot op dan olie of gas, maar de bestuurders hebben besloten die niet mee te tellen. Een bureaucratische werkelijkheid.

    Borssele

    Het alternatief begint ermee de bestaande kerncentrales open te houden. Het zou onbegrijpelijk zijn, als wij alles doen om de CO2-uitstoot te verminderen, om in Nederland gascentrales te sluiten, terwijl onderwijl de Vlaamse GroenLinks-regering keurig werkende kerncentrales vervangt door gloednieuwe gascentrales. Dan hebben we ook geen Europese Unie nodig om enige rationaliteit in het beleid te brengen. Dus stap 1 is het verlengen van alle bestaande centrales in Europa.

    Stap 2 is het uitbreiden van de capaciteit van bijvoorbeeld Borssele, waar twee reactoren bijgeplaatst kunnen worden waardoor de output verdrievoudigt. Het Zeeuwse provinciebestuur is hier alvast voor. Misschien is er een tweede locatie te vinden voor een nieuwe kerncentrale in Nederland.

    Het is compleet onbegrijpelijk dat het antikernenergie-establishment roept dat de wereld vergaat, dat er geen tijd te verliezen is, dat geld geen rol mag spelen, en als het over kernenergie gaat opeens klaagt dat het duur is, en alles aan de markt overlaat. Dan is het opeens geen collectief probleem meer, dan regeert de markt. Gelijk speelveld voor kernenergie – inclusief zo nodig subsidies – is de beste oplossing, juist in Nederland met groot ruimtegebrek.

    Nieuwe generaties centrales

    Stap 3 is het verder brengen van nieuwe generaties centrales. Te denken valt aan moderne types kleinere centrales, of nieuwe vormen van kernenergie.

    Wie deze omslag niet kan of wil meemaken, doet er goed aan terzijde te stappen en de klus over te laten aan anderen. Het klimaat is te belangrijk, en een stabiele, betaalbare en schone energievoorziening is te belangrijk om het onderwerp aan overjarige activisten over te laten.

    Groet, Jonas
  11. forum rang 6 haas 14 oktober 2021 21:49
    @jonas: n.a.v. uw bericht van:14 oktober 2021 21:07

    wat mij betreft kunt u deze samenvatting dit weekend wel doorsturen aan alle leden van de 2e Kamer
    Kan zo door naar Kabinet voor wetgeving:) mss via Opa Remkes ?

    PS:Dan komt er mss nog iets terecht van de energietransitie !
    Want met het huidige zwabberende gedrag (beleid vind ik niet het juiste woord) van de regering komt het niet goed.
    en blijft bij mij hier het licht branden:)
  12. forum rang 7 hirshi 14 oktober 2021 22:34
    Het demissionaire kabinet zal zich deze maand alsnog scharen achter de oproep van de Fransen voor toelating van meer kernenergie. Samen met onder andere Frankrijk wil demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Klimaat) in Brussel aandringen op het ’zo snel mogelijk’ vormgeven van regels om nieuwe kerncentrales te openen.

    Yesilgöz kreeg in de Tweede Kamer donderdag een standje van meerdere partijen, waaronder haar eigen VVD. Die zijn teleurgesteld dat de handtekening van Nederland ontbreekt onder een lobbybrief van Frankrijk en negen andere landen in Brussel.

    Frankrijk heeft deze week samen met negen andere EU-lidstaten een brandbrief geschreven aan de Europese Commissie met de oproep om kernenergie op te nemen in de zogeheten taxonomie. Nucleaire stroom krijgt hiermee een klimaatlabel om in aanmerking te komen voor groene financiering. De Fransen zelf trekken zo’n 30 miljard euro uit om de nucleaire energiesector uit te breiden.

    Staatssecretaris Yesilgöz erkende in het debat dat ook kernenergie wat haar betreft in een ’gezonde energiemix’ in Nederland past. Tijdens een ingelaste energieraad eind deze maand zal het demissionaire kabinet daarom alsnog bij de EU aandringen op ’spoedige besluitvorming’ voor meer nieuwe kerncentrales in ons land. Ook komt eind oktober een Franse delegatie naar Nederland. „Richting de EU en de Fransen zullen wij heel duidelijk zijn”, beloofde Yesilgöz.

    www.telegraaf.nl/nieuws/1365963812/ka...
  13. forum rang 5 DurianCS 14 oktober 2021 22:45
    quote:

    hirshi schreef op 14 oktober 2021 22:34:

    Het demissionaire kabinet zal zich deze maand alsnog scharen achter de oproep van de Fransen voor toelating van meer kernenergie. Samen met onder andere Frankrijk wil demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Klimaat) in Brussel aandringen op het ’zo snel mogelijk’ vormgeven van regels om nieuwe kerncentrales te openen.
    ...
    Heel fijn, want we hoeven echt niet achter Fransje Timmermans aan te lopen.
  14. forum rang 10 voda 15 oktober 2021 11:25
    Regering mikt op verdriedubbeling windenergie op zee

    De eerste Belgische offshore windzone is intussen volgebouwd met een totale capaciteit van 2,2 GW.
    TOBE STEEL
    Vandaag om 11:07

    In plaats van 4,4 gigawatt wil de regering De Croo de capaciteit van de Belgische windparken op zee tegen 2030 uitbreiden tot 5,8 gigawatt. Grotere turbines moeten het mogelijk meer stroom op te wekken.

    Minister van Energie Tinne Van der Straeten (Groen) en haar collega bevoegd voor de Noordzee Vincent Van Quickenborne (Open VLD) kregen vrijdag op de ministerraad de toestemming om de lat voor windenergie op zee een stuk hoger te leggen. Bij de toekenning van concessies voor windparken in de Prinses Elisabethzone, die in de tweede helft van het decennium ontwikkeld zal worden, voorziet de regering ruimte voor grotere turbines. In plaats van 2,2 gigawatt (GW), moet de tweede Belgische offshore-zone plaats bieden voor 3,2 tot 3,5 GW bijkomende capaciteit.

    ‘Dankzij de aansluiting op het energie-eiland en grotere windmolens tot 17 MW kunnen we de capaciteit in de Noordzee uitbreiden’, zegt Van der Straeten. ‘We verdriedubbelen bijna onze capaciteit tot in totaal 5,8 GW, goed voor 25 procent van de totale elektriciteitsproductie. Zo maken we van onze Noordzee een duurzame energiecentrale. Dat is goed voor de natuur en goed voor de factuur.’

    De acht bestaande Belgische windparken, die samen de eerste offshore zone vormen, hebben momenteel een vermogen van 2,2 GW en kunnen omgerekend 2,2 miljoen gezinnen van stroom voorzien. Lang werd ervan uitgegaan dat met de ontwikkeling van de tweede zone tegen 2030 de totale Belgische capaciteit zou verdubbelen tot maximaal 4,4 GW. Daarmee zou de volledige ruimte voor windenergie in de Belgische Noordzee zijn volgebouwd.

    Maar de federale regering liet onderzoeken of op diezelfde oppervlakte niet meer mogelijk was. Ze rekent daarbij op de nieuwste technologische ontwikkelingen met almaar grotere en efficiëntere turbines. Terwijl in de eerste zone nog windmolens gebouwd werden van 3,3 tot 9,5 MW per stuk, zijn er intussen giganten op de markt met een vermogen van 15 tot 17 megawatt. Die evolutie moet het mogelijk maken om meer energie op te wekken in de Belgische Noordzee.

    Tot 30 procent van Belgisch stroomverbruik
    Afhankelijk van hoe de concessies lopen, mikt de regering tegen 2030 op 5,4 à 5,8 GW windcapaciteit. Daarmee zou op momenten met ideale windomstandigheden bijna evenveel energie kunnen worden geproduceerd in de Noordzee als vandaag door alle zeven de Belgische kerncentrales samen (5,9 GW).

    LEES MEER
    Van der Straeten: 'Wind op zee kan binnenkort zelfs geld opbrengen'

    In het maximale scenario zullen de Belgische windparken tegen 2030 jaarlijks 25 terrawattuur (TWh) groene stroom produceren. Dat is 25 tot 30 procent van het totale elektriciteitsverbruik in België en genoeg om alle Belgische gezinnen van stroom te voorzien.

    Rendementsverlies
    Op een beperkte oppervlakte meer windcapaciteit bouwen, is niet zonder gevolgen. De grotere turbines zullen meer wind van elkaar afvangen en de federale energiewaakhond CREG berekende al dat daardoor de totale kostprijs per opgewekte kilowattuur met 5 procent zal toenemen. Voor de regering is het rendementsverlies niet onoverkomelijk en wordt het gecompenseerd door de grotere totale stroomproductie die met de modernste turbines gerealiseerd kan worden.

    Cruciaal in de plannen is de bouw van een energie-eiland in de Prinses Elisabethzone, waar de stroom van de verschillende parken gebundeld zal worden om die gezamenlijk aan land te brengen. Het artificiële betonnen eiland moet voorkomen dat ieder park afzonderlijke dure kabels naar land moet trekken en biedt ook kansen om aansluitingen te voorzien met buurlanden. Op momenten dat de windparken niet draaien, kunnen diezelfde kabels dan benut worden om stroom uit te wisselen met pakweg het VK.

    Uitbreiding elektriciteitsnet
    De regering wil vanaf midden 2023 de concessies veilen voor de bouw van de nieuwe windparken en acht de kans groot dat investeerders zonder subsidies de sprong willen wagen. Het energie-eiland zou tegen midden 2026 klaar moeten zijn om dan vanaf begin 2027 stapsgewijs de nieuwe parken aan te sluiten.

    De grote bottleneck in dat verhaal is de versterking van het elektriciteitsnet om de windenergie landinwaarts te krijgen. Om tot 3,5 GW extra capaciteit te kunnen absorberen is er een extra hoogspanningskabel nodig, Ventilus, dwars doorheen West-Vlaanderen en een extra lijn, Boucle Du Hainaut, doorheen Henegouwen. De hoogspanningsnetbeheerder Elia hoopt eind 2023 te kunnen starten met de werken voor Ventilus, maar de investering van een half miljard euro stuit op verzet van verschillende actiegroepen, net zoals het Waalse project. Veel zal ervan afhangen of Vlaanderen en Wallonië tijdig de nodige vergunningen afleveren.

    Klimaattop
    Voor de regering De Croo is de hogere ambitie voor offshore wind een belangrijk signaal in de aanloop naar de VN-klimaattop in Glasgow eind deze maand. Ten opzichte van de eerdere doelstelling om 2,2 GW te bouwen in de tweede windparkzone, betekent de aangescherpte ambitie een bijkomende besparing van net geen 2 miljoen ton CO2 per jaar.

    Het is daarmee een van de cruciale klimaatmaatregelen in de zoektocht van de federale regering om tegen 2030 25 miljoen ton CO2 te besparen. Die reductie, meer dan een vijfde van de totale huidige Belgische uitstoot, belooft een enorme uitdaging te worden. Meer windenergie op zee is een van de sleutelmaatregelen en ook zowat het enige dat de federale regering kan doen om bij te dragen aan de scherpere hernieuwbare energiedoelstellingen van Europa. Voor windenergie op land, zonne-energie en biomassa zijn de regio's bevoegd.

    www.tijd.be/ondernemen/milieu-energie...
  15. forum rang 10 voda 15 oktober 2021 16:25
    Hogere energierekening gecompenseerd met ruim 400 euro per huishouden

    VIDEO
    Het demissionaire kabinet trekt de portemonnee om een deel van de stijgende energierekening te compenseren. Huishoudens kunnen rekenen op gemiddeld ruim 400 euro compensatie, zo laat demissionair staatssecretaris Yesilgöz zojuist weten. De tegemoetkoming geldt voor één jaar en kost in totaal 3,2 miljard euro.

    Peter Winterman, Tobias den Hartog 15 okt. 2021 Laatste update: 16:02
    34 REACTIES

    ,,We gaan de energiebelasting fors verlagen’’, zegt demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz (Energie). ,,Dat doen we door de belastingvermindering op de energierekening te verhogen met 230 euro.’’ Die belastingvermindering is nu ruim 460 euro en wordt dus zo’n 690 euro. Yesilgöz: ,,Ook gaan we de tarieven op elektriciteit verlagen. Daarmee kunnen we de stijging enigszins beperken.’’ Een algemene belastingmaatregel dus, waardoor huishoudens gemiddeld ruim 400 euro minder kwijt zijn aan de energienota. ,,Het geld gaat ook terecht komen bij mensen die het niet nodig hebben’’, zegt de staatssecretaris erbij.

    Het geld gaat ook terecht komen bij mensen die het niet nodig hebben

    demissionair staatssecretaris Dilan Yesilgöz
    Het gaat om 2,7 miljard euro compensatie voor huishoudens en 500 miljoen euro voor het mkb. Daarmee trekt het kabinet in totaal 3,2 miljard euro uit. Volgens Yesilgöz kiest het kabinet er bewust voor om de elektriciteitstarieven te verlagen en níet de gasprijs. ,,We zien dat er ook een enorme stijging is van de elektriciteitstarieven, want die tarieven zijn gekoppeld aan de gasprijs’’, zegt ze. ,,Als je naar de berekeningen kijkt, maakt het niet veel uit of je op gas of op elektriciteit gaat zitten. Maar we helpen wél de kleine ondernemers die veel elektriciteit gebruiken. Voor huishoudens maakt het niet veel uit.’’

    Isoleren
    Het kabinet heeft een week gepuzzeld op de sterk stijgende gasprijzen. De Tweede Kamer had gevraagd om extra maatregelen, nadat duidelijk werd dat de energierekening voor sommige huishoudens wel 900 euro zou kunnen stijgen. Vooral mensen met een variabel energiecontract dreigen de pineut te worden. ,,Het is complex, er zijn een heel aantal knoppen waaraan we kunnen draaien’’, zei demissionair minister Blok (Economische Zaken) afgelopen dinsdag nog.

    De belangrijkste knop waaraan wordt gedraaid is dus die van de energiebelasting. Het kabinet trekt bovendien 150 miljoen euro extra uit voor het isoleren van huizen. Gemeenten kunnen bepalen welke inwoners zij daarmee subsidie gegeven. Op Prinsjesdag zette het kabinet al een half miljard euro apart voor woningisolatie. ,,Gemeenten moeten ervoor zorgen dat het zo snel mogelijk komt bij huishoudens die het nodig hebben’’, zegt demissionair minister Kajsa Ollongren (Wonen). Mogelijk kunnen inwoners in slecht geïsoleerde huizen een tegoedbon of voucher krijgen om hun huis beter te isoleren.

    www.ad.nl/politiek/hogere-energiereke...
  16. forum rang 6 jonas 15 oktober 2021 18:32
    Wat een volksbedrog van de Nijpels en Rutte en Timmermans kliek

    Je gaat enorme heffingen verborgen belastingen heffen op zaken zoals energierekeningen en zegt dan mensen vrije keuze hoor dat land volplempen met windmolens en zelfs op grond waar woningen hadden kunnen staan.

    En dan het meest idiote biocentrales met energie uit massaal bomen te verstoken. Voor mensen met verstand crimineel om zoiets te bedenken. Gelukkig hebben die Timmermans en die GroenLinks en D'66 dat blijkbaar niet en ach ja dan kan je het niet helemaal kwalijk nemen.

    Nu denken ze isolatie is de wonderoplossing Nou ik heb ramen 2 plus geïsoleerd en muren met spouw en zou 20.000 ofzo moeten investeren voor zeg hooguit E 20 besparen per maand op energierekening?!

    Nou de Groene Gekkies doen dat maar, maar ik heb geen zin in dat ondoordachte Deugmens gedoe.

    Groet, Jonas

  17. [verwijderd] 16 oktober 2021 13:10
    quote:

    voda schreef op 15 oktober 2021 16:25:

    Hogere energierekening gecompenseerd met ruim 400 euro per huishouden
    Niet alle huishoudens zijn gelijk. Hoe de maatregel voor jou uitpakt kan je zo vaststellen:

    Tijdelijke maatregel voor 2022

    De belastingkorting op de energierekening wordt verhoogd met €230 inclusief btw. Het belastingtarief op elektriciteit (eerste schijf) gaat omlaag met 8,4 cent inclusief btw. Deze tijdelijke maatregelen gelden voor 2022.

    Om €400 gecompenseerd te krijgen moet je 2024kWh verbruiken. En je moet natuurlijk wel genoeg energiebelasting in rekening gebracht krijgen om die €230 extra korting te scoren.

    Op Prinsjesdag 2021 maakte het kabinet de energiebelasting voor 2022 bekend. De nieuwe tarieven in 2022 zijn:
    Energiebelasting stroom: € 0,09186+21%BTW; gecompenseerd - €0,084 wordt dit incl BTW €0,02786
    Energiebelasting gas: € 0,36322+21%BTW

  18. [verwijderd] 16 oktober 2021 13:51
    De oorspronkelijke planning voor teruggave energiebelasting inc BTW was respectievelijk 2021, 2022
    - € 558,56 - € 559,77
    Voor 2022 word dat nu dus €789,77

    Ik ga uit van 1400kWh en 1400m3 gas. Daarvoor betaal ik dan samen 1400 x(0,36322x1,21 + 0,02786)=€654 belasting. Ik loop als kleinverbruiker dan €135 aan compensatie mis.

    Met 1700kWh en 1700m3 gas zou ik het onderste uit de kan kunnen halen :))
  19. forum rang 10 voda 16 oktober 2021 15:34
    Gasverbruik in Rusland breekt record, Moskou blijft Europa extra gas beloven
    NU.nl 1 uur geleden
    © Aangeboden door NU.nl

    Het gasverbruik in Rusland is dit jaar ongekend hoog en "breekt alle records", zo vertelde minister van Energie Alexander Novak zaterdag in gesprek met Russische media. Moskou zegt desondanks dat het land de belofte aan Europese landen niet gaat breken en extra gas geleverd kan worden als het verzoek wordt ingediend.

    Met die boodschap lijkt Novak de westerse landen, waar de gasprijzen sinds dit jaar met ruim 800 procent zijn gestegen, gerust te willen stellen.

    De stijging werd veroorzaakt door de coronapandemie. Er was meer vraag naar gas omdat veel meer mensen thuiswerkten en dus meer elektriciteit verbruikten, dat opgewekt wordt door gascentrales. De voorbije strenge winter dreef het verbruik ook op.

    Nu ook de industrieën weer opstarten, wordt de vraag alleen maar groter, terwijl er een gebrek aan aanbod is.

    Rusland leverde al bijna recordhoeveelheid gas aan Europa
    Rusland geldt als de belangrijkste gasleverancier van Europa. Dit jaar werd al bijna een recordhoeveelheid gas geleverd, schrijft persbureau Reuters.

    Voordat nieuwe, grote hoeveelheden geleverd kunnen worden, moeten de Russische reserves eerst aangevuld worden. Dat proces zou eind oktober voltooid moeten zijn.

    Ook hoopt Rusland nog altijd op goedkeuring van Europa om de nieuwe en omstreden gaspijplijn Nord Stream 2 in gebruik te nemen. Via die aanvoerroute, die via de Oostzee loopt, zou Rusland extra gas kunnen leveren aan westerse landen.

    Bekijk ook: Meest gunstige geval: ‘Gasprijzen in 2023 pas op normaal niveau’ (De Telegraaf)

    www.msn.com/nl-nl/nieuws/overig/gasve...
  20. forum rang 10 voda 18 oktober 2021 09:23
    Dit kun je vergroenen aan je huis voor €15.000
    Wilma van Hoeflaken 06:00

    Je hebt €15.000 apart gezet om je huis te verduurzamen. Wat kun je voor dat bedrag doen? En wat levert het je op? Drie voorbeelden aan de hand van drie twee-onder-een-kaphuizen uit verschillende jaren.

    Jarendertighuis
    ‘Isolatie is de eerste stap’, zegt Jan Roelof Hoving, technisch specialist verduurzaming bij Vereniging Eigen Huis. Huizen uit deze periode zijn slecht geïsoleerd. Meestal hebben ze spouwmuren: een buitenmuur en een binnenmuur met een paar centimeter ruimte ertussen. Die ruimte kan eenvoudig van buitenaf gevuld worden met isolatiemateriaal. Spouwmuurisolatie kost zo’n €2400 en levert jaarlijks een energiebesparing op van zo’n €650. Vloerisolatie kan de volgende stap zijn. ‘Als er een kruipruimte onder de vloer zit, geeft dat weinig gedoe’, zegt Suzanne Hoogers, expert bij Milieu Centraal. Vloerisolatie kost zo’n €2200 en de energierekening gaat elk jaar met zo’n €250 omlaag. Wie verder wil isoleren, kiest voor dakisolatie. Dat kost ruim €5000 en levert een jaarlijkse besparing van zo’n €700 op. Volgens Hoving is het oorspronkelijke enkele glas uit jarendertighuizen meestal al vervangen door dubbelglas. Maar HR++-glas isoleert veel beter. Dat kost zo’n €4400 en je bespaart er €180 per jaar mee.

    Inmiddels is je huis zo goed geïsoleerd dat er ventilatie nodig is. Hoogers adviseert ventilatie met warmteterugwinning. Sensoren meten het CO2-gehalte, zodat de ventilatie harder werkt als er veel mensen in een ruimte zijn. Dat kost €2000 of meer, afhankelijk van het aantal kamers.

    Subsidie
    Bij elkaar kosten deze maatregelen meer dan €15.000. Maar bij twee of meer verbeteringen, krijg je 20% subsidie (de zogeheten investeringssubsidie duurzame energie en energiebesparing voor woning-

    eigenaren). Je kunt overigens niet alle energiebesparingen bij elkaar optellen. De eerste maatregel levert het meest op en de rest relatief minder. Volgens berekeningen van Milieu Centraal kun je al met al rekenen op een jaarlijkse energiebesparing van zo’n €1100.

    ‘Als er een kruipruimte onder de vloer zit, geeft vloerisolatie weinig gedoe’
    Jarentachtighuis
    Huizen uit deze periode zijn matig geïsoleerd. ‘Beginnen met wat nog helemaal niet geïsoleerd is, bijvoorbeeld de vloer, levert de grootste energiebesparing op’, zegt Hoogers. Vloerisolatie kost €2200 en de energierekening gaat met zo’n €300 per jaar omlaag. Dubbelglas vervangen door HR++-glas is ook een slimme investering.

    Een hybride warmtepomp kan de volgende stap zijn. Dat is een warmtepomp die op gas en stroom werkt. De warmtepomp zorgt in combinatie met de cv-ketel voor een comfortabel verwarmd huis. Als het echt koud is, redt de warmtepomp het niet en springt de cv-ketel bij of neemt die het zelfs over. Een hybride warmtepomp kost zo’n €4500 en levert bij een redelijke isolatie een energiebesparing op van zo’n €250 per jaar.

    Overtollige energie
    De warmtepomp betekent wel dat je meer stroom verbruikt. Om dat te compenseren, kun je zonnepanelen op het dak plaatsen. Een pakket van tien zonnepanelen kost ruim €4000 en levert volgens Hoving een jaarlijkse energiebesparing op van zo’n €660. Ook als je geen warmtepomp aanschaft, zijn zonnepanelen rendabel. ‘Dat zijn ze altijd, voor elk huis’, zegt Hoving. Op dit moment geldt de salderingsregeling nog: als je zonnepanelen meer energie opwekken dan je verbruikt, gaat de overtollige energie naar het elektriciteitsnet. Daardoor gaat je energierekening omlaag. De salderingsregeling wordt waarschijnlijk vanaf 2023 afgebouwd. Hoving: ‘Maar ook zonder deze regeling blijven zonnepanelen rendabel.’

    Bij elkaar kosten deze maatregelen nog geen €15.000, doordat je subsidie krijgt als je twee of meer verbeteringen tegelijk laat uitvoeren. Volgens Milieu Centraal leveren de maatregelen een besparing op van ongeveer €1100 per jaar.

    Ook een slimme investering: dubbelglas vervangen door HR++-glas
    Jarennul- en jarentienhuis
    ‘Kijk of je je huis aardgasvrij kunt maken’, zegt Hoogers. Daarvoor is een volledig elektrische warmtepomp nodig. Dat kan een luchtwarmtepomp zijn of een bodemwarmtepomp. Die eerste kost €8000 tot €14.000. Of een luchtwarmtepomp geschikt is, hangt volgens Hoving van de plek af. ‘Buiten komt een kastje dat geluid maakt. Als dat dicht bij het huis van de buren is, kunnen zij er last van hebben.’ Het alternatief: een bodemwarmtepomp. Die is geluidloos, maar kost €9000 tot €19.000. Met de luchtwarmtepomp bespaar je zo’n €200 per jaar, met de bodemwarmtepomp zo’n €330.

    Dat lijkt weinig voor zo’n grote investering. ‘Je gebruikt geen gas meer, maar je elektriciteitsrekening gaat omhoog’, zegt Hoving. Wie daarop wil besparen, kan investeren in zonnepanelen.

    Een volledig elektrische warmtepomp is alleen rendabel als je huis goed geïsoleerd is. Je kunt overwegen het huis te laten checken op plekken waar warmte verdwijnt, bijvoorbeeld langs kozijnen. Een ‘kierdichting’ kost volgens Hoving €1000 tot €2000.

    Inductiekookplaat
    Wie van het gas af is, moet investeren in de keuken. ‘Je hebt dan een inductiekookplaat nodig, andere pannen en een speciale aansluiting in de meterkast’, volgens Hoogers. Dat kost bij elkaar zo’n €1500.

    Huizen die rond de eeuwwisseling gebouwd zijn, hebben mechanische ventilatie. Die kun je vraaggestuurd maken, zodat er efficiënter en zuiniger geventileerd wordt. Afhankelijk van het aantal sensoren kost dat zo’n €5000.

    Milieu Centraal maakte een berekening op basis van een woning met een jaarlijks gasverbruik van 1100 m3. Het gasverbruik valt weg, het stroomverbruik neemt toe en uiteindelijk leiden deze maatregelen tot een energiebesparing van €500 per jaar.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/samenleving/1414805/dit-kun-je-...
3.491 Posts
Pagina: «« 1 ... 128 129 130 131 132 ... 175 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 861,09 -0,49%
EUR/USD 1,0659 +0,15%
FTSE 100 7.822,36 -0,69%
Germany40^ 17.719,70 -0,66%
Gold spot 2.381,28 +0,08%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+4,00%
EBUSCO...
+1,34%
Pharming
+1,32%
NX FIL...
+1,00%
Vopak
+0,92%

Dalers

AMG Cr...
-3,10%
Alfen ...
-2,75%
TomTom
-2,68%
Aegon
-2,54%
INPOST
-2,51%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links