Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Vertel, waar haalt u die eeuwige 10% vandaan die u altijd denkt te maken?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

8 Posts
| Omlaag ↓
  1. forum rang 5 theo1 14 oktober 2021 09:56
    Nou, volgens mij zijn dividend en rente ook niet zo voorspelbaar over langere perioden. Er kan zomaar een pandemie uitbreken en weg is je dividend. En over rentestanden wordt haast nog meer geouwehoerd en gespeculeerd dan over de olieprijs en de politiek in het Midden Oosten. Dus de yield als bekend veronderstellen lijkt me gewaagd.

    Aan de andere kant is mijn ervaring (begon jaren '90), dat gemiddeld rond de 10% per jaar best haalbaar is met een buy and hold strategie in degelijke aandelen. Ik bedoel dan alleen aandelen en altijd vol belegd. Cash en obligaties drukken je rendement alleen maar. Dat is de prijs die je betaalt voor minder uitschieters. De kunst is om de basket cases te vermijden en om niet in paniek te raken in een slecht jaar. Er zitten natuurlijk hele slechte jaren tussen. Ik heb een -40% jaar gehad. Maar dit jaar is een +40% jaar. En de meeste jaren zijn positief.

    Rendementkillers zijn modieuze dure bedrijven die kapot gaan en je met niks achterlaten. De gevalletjes UPC, Baan en World Online bijvoorbeeld. Maar ook iets als die Amerikaanse flexplekkenboer (ben de naam even kwijt). Die moet je dus vermijden. Dan verdien je op termijn meer aan saaie aandelen als Relx en Unilever, ook al kunnen die ook langere tijd niks doen boven het dividend. Want die maken altijd winst als ze enigszins competent worden gemanaged. En als je er in slaagt die rampgevallen te mijden, doe je het beter dan de index (op termijn dan, want UPC heeft ook jarenlang de index geoutperformed) want de index pakt altijd het grootste deel van de val mee.

    En een andere rendementkiller is te veel handelen (tenzij je die uitzondering bent die daar toevallig heel goed in is). En in paniek verkopen op een dieptepunt. Meestal is het beter om crises gewoon uit te zitten, ook al roept iedereen dat de wereld nu toch echt ten onder gaat. Echte wereldveranderende rampen zijn zeer zeldzaam, en als zoiets gebeurt is sowieso iedereen de klos. Dan maakt het helemaal niet meer uit waarin je belegt.
  2. forum rang 5 theo1 14 oktober 2021 10:05
    quote:

    zilvergekkie schreef op 13 oktober 2021 13:02:

    En dan nog de inflatie vanaf 1970 is de valuta ongeveer 90 procent minder waard geworden
    gewoon zilver en goud in de la dat is het beste zijn er ook geen mee eters banken en overheden
    Vanaf 1970 is heel lange termijn. Dat is > 50 jaar. Als je al die tijd had belegd in blue chips was je er nog altijd heel goed op vooruit gegaan. Bovendien zijn lonen ook enorm gestegen in die tijd. De koopkracht van een fatsoenlijke baan is nu een aardig stukje hoger dan in 1970, nog afgezien van de kwaliteit van de producten die je voor dat geld koopt. Jaren '70 auto's zouden nu nooit door de APK komen, naar huidige standaarden waren dat rijdende doodskisten. En jaren '70 huizen, zoals ze oorspronkelijk zijn gebouwd, daar wil je vandaag niet meer in wonen. Dat was dus overal enkel glas. Ijsbloemen op de ramen in de winter. En iedere stap van de buren horen door de kartonnen muurtjes.
8 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links