Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Slecht nieuws

1.038 Posts
Pagina: «« 1 ... 33 34 35 36 37 ... 52 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 15 september 2021 15:58
    Mondiale schuldenberg bereikt recordniveau
    Marcel de Boer 15:03

    Het zakendistrict in Hongkong. In opkomende landen als China groeide de schuldenberg het hardst. Foto: Reuters

    De wereldwijde schuldenlast is in het tweede kwartaal van dit jaar naar een recordomvang van bijna $300.000 mrd gestegen. Wel is dankzij het economisch herstel de relatieve last gedaald, en wel met 9 procentpunt tot 353% van het mondiale bruto binnenlands product, stelt het Institute of International Finance (IIF) in zijn Global Debt Monitor.

    Om de gevolgen van het coronavirus het hoofd te bieden hebben huishoudens, bedrijven en vooral overheden zich massaal aan de kredietkraan gelaafd. Inclusief de $4800 mrd die er in het tweede kwartaal bij kwam, staat de teller inmiddels op $296.000 mrd of omgerekend €250.000 mrd. De schuld is daarmee 16% hoger dan voor de pandemie, aldus de internationale lobbyclub van meer dan vierhonderd banken en andere financiële instellingen.

    Eind maart bedroeg de totale mondiale schuldenlast 3,62 keer het bedrag dat de hele wereld in een heel jaar verdient. Eind juni was dat teruggezakt tot 3,53 keer. 'Die daling is grotendeels toe te schrijven aan een forse opleving van de economische bedrijvigheid', stelt IIF-onderzoeksdirecteur Emre Tiftik in een toelichting. 'Het herstel is echter in de meeste gevallen niet sterk genoeg geweest om de schuldquote onder het pre-pandemische niveau te brengen.' Die lag toen op 3,20.

    Op dit moment ligt de totale schuldquote in slechts vijf landen onder het niveau van vóór de pandemie, namelijk Mexico, Argentinië, Denemarken, Ierland en Libanon.

    Chinese bedrijven
    In de periode april tot en met juni was de toename van de schuldenberg het sterkst in de opkomende landen. Daar nam de totale schuld met $3500 mrd toe tot bijna $92.000 mrd. China was in zijn eentje goed voor twee derde van de schuldengroei, waarbij vooral het bedrijfsleven extra leningen aanging. Inmiddels torsen Chinese bedrijven een schuld van 163% van het bbp. Ter vergelijking, in de eurozone en de VS is dat respectievelijk 112% en 84%.

    Al jaren waarschuwen analisten voor de onhoudbaarheid van de Chinese bedrijfsschulden. De huidige problemen bij projectontwikkelaar Evergrande zouden slechts het topje van de ijsberg vormen.

    Elders in de opkomende landen waren het vooral overheden die leenden, met name de Braziliaanse, Koreaanse en Russische. De gemiddelde overheidsschuld in de groeilanden ligt op 62,4%. In ontwikkelde landen is dat ruim het dubbele. In de landen van de eurozone ligt het gemiddelde op 118,2%, terwijl de VS en het VK respectievelijk 126,2% en 124,9% scoren. Japan zit met 242,9% op eenzame hoogte.

    De lage rente heeft het ondertussen gemakkelijker gemaakt om een grotere schuld te dragen. Zo waren de VS in 1990 ruim 3% van hun federale inkomsten kwijt om een staatsschuld van 60% te financieren. In 2025 als de schuld volgens het Internationaal Monetair Fonds is opgelopen tot 134%, kost het nog maar 1,5% van de inkomsten.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/financiele-markten/1412649/mond...
  2. forum rang 10 voda 27 september 2021 08:09
    Faillissementsgolf dreigt voor Nederlandse energiebedrijven door hoge gasprijzen
    Carel Grol 26 sept   22:24

    Onrust in de Nederlandse energiemarkt: kleinere leveranciers zitten klem door de gestegen gasprijzen. Hierdoor kan de inkoopprijs veel hoger uitvallen dan eerder afgesloten verkoopcontracten. 'Zij moeten hopen op een milde winter.'

    Nederlanders gaan komend jaar zeker €50 meer betalen voor gas en licht, mede als gevolg van de hogere gasprijzen. Foto: Laurens van Putten/ANP

    Kleine energieleveranciers in Nederland dreigen failliet te gaan door de hoge prijzen voor gas, en de daaraan gekoppelde stroomprijzen. Zij hebben het gas al verkocht zonder zelf over een voorraad te beschikken. Nu de kostprijs hoger uitvalt dan eerdere verkoopprijzen, ontstaan financieringsproblemen. In België en Groot-Brittannië heeft dat al tot faillissementen geleid.

    ‘De meeste energiebedrijven zitten short, de een wat meer dan de ander’, zegt Jan Willem Zwang, eigenaar van adviesbureau Stratergy. Deze bedrijven beschikken dus niet daadwerkelijk over de gasreserves en hebben het risico op de prijsexplosie niet goed afgedekt, beaamt Eelco Wessels Boer, commercieel directeur van Innova Energie uit Den Haag: 'Er zijn ook leveranciers in de markt die gestopt zijn met het verkopen van gas.'

    Nederland telt tientallen energieleveranciers. Naast grote spelers als Eneco, Essent en Vattenfall zijn dat veelal kleinere energiemaatschappijen, die zich richten op groene stroom of lage prijzen. Deze maatschappijen kunnen zelf geen energie opwekken: in feite zijn het handelshuizen. Ze kopen energie in op de groothandelsmarkt, en verkopen door aan consumenten.

    'Hopen op zachte winter'
    'Energieleveranciers hopen nu op een milde winter', aldus Zwang. In dat geval daalt, vermoedelijk, de gasprijs. Zwang geeft een rekenvoorbeeld. Een bedrijf heeft voor €15 per megawattuur gas verkocht aan zijn klant. Dat is een leveringsverplichting, maar het gas heeft zo’n energiebedrijf nog niet gecontracteerd. De zogeheten positie staat open. 'Als ze nu of straks op de markt moeten inkopen, kost het die bedrijven €60 tot €80 per megawattuur.'

    ‘Bij een strenge winter, verwacht de markt dat er meer dan een handvol bedrijven failliet gaat’
    Jan Willem Zwang, eigenaar van adviesbureau Stratergy.
    Dus lijden ze flink verlies. Tijdens een strenge winter is het gasverbruik hoger waardoor het verlies nog verder kan oplopen. Zwang: 'De verwachting in de markt is dat er meer dan een handvol energiebedrijven failliet gaat, wanneer het een strenge winter wordt.'

    Buffer
    Bij grotere bedrijven is dat risico veel kleiner. Die hebben een afdeling risicomanagement, met strenge compliance-eisen. Dat zijn ook bedrijven met een buffer — al kunnen ook daar de verliezen flink oplopen wanneer de handelsdesk scheef zit met posities.

    Want energie is een markt met flinterdunne marges. De volle vijver met kleine energiemaatschappijtjes is kwetsbaar voor tegenvallers.

    Groot-Brittannië
    In België ging Energy2Business, een kleine leverancier uit Luik, vorige week failliet, In Groot-Brittannië zijn meerdere energiebedrijven bankroet gegaan. Veel klanten van Britse energiebedrijven kochten hun stroom en gas onder de kostprijs. Omdat er in Groot-Brittannië een bovengrens geldt voor de energierekening van consumenten, kunnen de bedrijven de hogere kosten niet geheel doorberekenen aan hun klanten.

    In Nederland gingen de voorbije vijftien jaar minstens vijf energieleveranciers bankroet. Dat waren kleine spelers. Stelregel in de energiemarkt is dat bedrijven minstens 200.000 klanten moeten hebben om op langere termijn winstgevend te zijn. Anders zijn de kosten per klant te hoog om concurrerend te zijn. Robin Energie ging in 2019 ten onder, en had 30.000 klanten. Energieflex, failliet in 2018, had 50.000 klanten. Na elk faillissement werd het klantenbestand overgenomen door een andere energieleverancier.

    Vechtmarkt
    Want in een gewone markt zitten die te springen om klanten. Energie is een vechtmarkt en gewoonlijk regent het aanbiedingen. Volume is cruciaal voor een product dat zich nergens in onderscheid: stroom is altijd hetzelfde. Dus wordt er gestunt door bedrijven, in de hoop zoveel mogelijk nieuwe klanten te trekken.

    ‘Leveranciers trekken aanbiedingen in’
    Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise
    Maar nu even niet. 'We zien onzekerheid bij leveranciers', zegt Tomas Bleker, energiespecialist bij Pricewise, een bedrijf dat prijzen voor energieleveranciers met elkaar vergelijkt. 'Leveranciers trekken aanbiedingen in en komen dan met nieuwe aanbiedingen, die altijd hoger liggen. Of tussentijds worden de variabele tarieven verhoogd, terwijl dat normaal alleen op 1 juli en 1 januari gebeurt. Dus dit hebben we nog nooit gezien.'

    'Gigantische risico's'
    Wilko Schuijff, hoofd Pricing en Portfolio bij Eneco Energy Trade, zei eerder deze maand tegen energienieuwsdienst Energeia dat energiebedrijven nu 'gigantische risico's lopen, zowel bij het aangaan van nieuwe contracten als bij de levering van energie. Wat er nu gebeurt, is niet te modelleren.'

    Bleker spreekt over 'tumult in de markt. Dat raakt alle bedrijven, klein en groot. Maar de leveranciers kunnen klanten ook moeilijk advies geven als de prijzen zo hoog zijn'. Wel ziet ook Bleker dat sommige energiebedrijven klem zitten. 'Die hebben klanten met een jaarcontract, maar kopen per maand in.'

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1413740/faillisse...
  3. forum rang 10 voda 1 oktober 2021 10:59
    Industrie eurozone ziet groeitempo dalen
    Inkoopmanagersindex definitief op 58,6.

    (ABM FN-Dow Jones) De industrie van de eurozone heeft in september minder groei laten zien. Dit bleek vrijdag uit definitieve cijfers van Markit.

    De inkoopmanagersindex die de activiteit meet, kwam in september uit op 58,6 tegen 61,4 in augustus. In een voorlopige meting, die vorige week donderdag uitkwam, werd een index van 58,7 gemeld.

    "Hoewel de industrie in de eurozone in september in een robuust tempo groeide, is de groei wel duidelijk verzwakt", zei econoom Chris Williamson van Markit. Hij wees daarbij op problemen in de aanvoerketen. Williamson verwacht echter verbetering op dit vlak, maar waarschuwt ook dat dit een traag proces is.

    Een indexstand groter dan 50 wijst op groei, terwijl minder dan 50 krimp betekent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  4. forum rang 10 voda 6 oktober 2021 08:25
    Duitse fabrieksorders flink onderuit
    Afname van bijna 8 procent op maandbasis.

    (ABM FN-Dow Jones) De Duitse fabrieksorders zijn in augustus verder gedaald. Dit bleek woensdag uit cijfers van statistiekbureau Destatis.

    De orders namen in augustus gecorrigeerd voor seizoensinvloeden met 7,7 procent op maandbasis af. In juli stegen de orders nog met een opwaarts bijgestelde 4,9 procent.

    Daarmee was de daling in augustus veel sterker dan economen hadden voorzien.

    De buitenlandse orders namen in augustus met 9,5 procent op maandbasis af. De binnenlandse orders daalden met 5,2 procent.

    Op jaarbasis namen de orders in augustus wel met 11,7 procent toe. Voor juli werd nog een plus van 26,1 procent gemeld.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  5. forum rang 10 voda 6 oktober 2021 09:43
    Prijzen gas en elektriciteit stijgen in recordtempo: stroom in september 57 procent duurder

    De prijzen voor gas en elektriciteit zijn afgelopen maand in recordtempo gestegen. In september steeg de prijs van stroom met 57 procent en van gas met 46 procent. Energiebedrijven hebben hun tarieven verhoogd.

    Dat meldt zonne-energiebedrijf Zonneplan? op basis van eigen onderzoek.

    31,5 eurocent per kilowattuur
    De inkoopprijzen voor energie rijzen steeds verder de pan uit. Dat komt volgens Zonneplan met name doordat de gasprijs stijgt tot hoogten die niemand had voorzien. Waar de prijs per kuub gas in augustus op gemiddeld 45,7 eurocent lag, kwam deze in september uit op 66,7 eurocent. De stroomprijs volgt en steeg in een maand tijd van 10,5 eurocent naar 16,5 eurocent per kilowattuur. Dat is respectievelijk 25,5 en 31,5 eurocent inclusief belastingen.

    Prijs vaste contracten
    De afgelopen maanden werd al regelmatig gewaarschuwd dat de inkoopprijsstijgingen uiteindelijk hun weerslag zouden hebben op de prijs voor vaste contracten. Zonneplan meldt dat dit inmiddels realiteit is. Afgelopen vrijdag verhoogden de meeste energieleveranciers volgens het bedrijf de prijzen van hun vaste en variabele contracten. Bij een jaarcontract betaalt de consument volgens de top 10 op Gaslicht.com gemiddeld 1,26 euro per kuub gas en 31,3 eurocent per kilowattuur stroom.

    Met deze prijsopvoering compenseren energiebedrijven zichzelf ook deels voor de geleden schade in de afgelopen maanden. Uit het feit dat de nieuwe vaste contractprijzen niet hoger zijn dan de inkoopprijzen van afgelopen recordmaand, spreekt volgens Zonneplan de verwachting dat de inkoopprijzen zullen gaan dalen. Dat maakt dat consumenten die in de komende periode moeten overstappen er goed aan doen om te kiezen voor een dynamisch energiecontract op basis van inkoopprijzen.

    Eerder
    21 september 2021
    ‘Stroom was in Nederland nog nooit zo duur als afgelopen week’

    Door Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  6. forum rang 9 objectief 6 oktober 2021 09:50
    quote:

    voda schreef op 6 oktober 2021 09:43:

    Prijzen gas en elektriciteit stijgen in recordtempo: stroom in september 57 procent duurder

    De prijzen voor gas en elektriciteit zijn afgelopen maand in recordtempo gestegen. In september steeg de prijs van stroom met 57 procent en van gas met 46 procent. Energiebedrijven hebben hun tarieven verhoogd.

    September was geen probleem, want in deze warme maand gebruikte de gemiddelde burger heel weinig energie.
    Oktober etc. wordt wel even belangrijker.
    In Belgie willen ze de energierekening aftoppen voor de burger; dit lijkt me riskant want de hoge prijzen kunnen wel eens heel lang aanhouden.
  7. forum rang 10 voda 7 oktober 2021 08:16
    Productie Duitse industrie flink omlaag
    Daling van 4 procent in augustus.

    (ABM FN-Dow Jones) De productie van de Duitse industrie is in augustus flink afgenomen. Dit bleek donderdag uit cijfers van Destatis, het Duitse bureau voor de statistiek.

    De productie, gecorrigeerd voor seizoensinvloeden en werkdagen, lag in augustus 4,0 procent lager dan in juli. Daarmee is de afname beduidend groter dan de krimp van 0,2 procent die economen hadden voorzien.

    In juli ging het juist nog om een toename met 1,3 procent.

    Op jaarbasis lag de industriële productie in augustus wel 1,7 procent hoger, tegen een plus van 6,0 procent op jaarbasis in juli.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  8. forum rang 10 voda 7 oktober 2021 12:15
    Inflatie stijgt naar 2,7 procent in september – gat met hoogste spaarrentes nóg groter
    ANP 38 min geleden

    Business Insider Nederland© 519 Business Insider Nederland

    De inflatie in Nederland is in september uitgekomen op 2,7 procent op jaarbasis. Daarmee stegen de prijzen voor goederen en diensten wat harder dan een maand eerder toen het leven voor consumenten in doorsnee 2,4 procent duurder werd. Vooral de energierekening viel hoger uit, meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

    Voor energie moest gemiddeld bijna een vijfde meer worden betaald in vergelijking met september 2020. Dat was in augustus nog krap 14 procent. Naast de rekening voor gas en stroom liepen ook de brandstofprijzen aan de pomp op, wat een verhogend effect op de inflatie had.

    Lees ook: Zo hard gaan de prijzen voor stroom en gas omhoog – en de winter moet nog beginnen

    Daartegenover betaalden studenten minder voor het volgen van onderwijs, wat weer een drukkend effect had op de geldontwaarding. Vanwege de coronacrisis heeft het kabinet besloten het college- of cursusgeld voor dit schooljaar met 50 procent te verlagen.

    Volgens de geharmoniseerde Europese meetmethode waren goederen en diensten in Nederland vorige maand 3 procent duurder dan een jaar eerder, tegen 2,7 procent in augustus. In de eurozone steeg de geldontwaarding naar 3,4 procent, wat het hoogste niveau is sinds september 2008.

    Lees ook: Inflatie in eurozone knalt omhoog naar 3,4% en dure energie ondermijnt koopkracht – ECB houdt vast aan idee dat het ‘tijdelijk’ is

    In de Europese meetmethode wordt geen rekening gehouden met de kosten van het wonen in de eigen woning. In het inflatiecijfer van het CBS worden deze kosten berekend aan de hand van de ontwikkeling van woninghuren.

    Fors gat tussen spaarrentes en inflatie
    Spaarders blijven last houden van het rentebeleid van de Europese Centrale Bank, waardoor het niet mogelijk is om met de inkomsten uit spaargeld de geldontwaarding bij te benen.

    De ECB houdt tot nog toe vol dat de stijgende inflatie, die zich op Europees niveau voordoet, een tijdelijk fenomeen is en wil daarom het extreem soepele monetaire beleid nog niet aanpassen.

    Voorlopig kijken spaarders in Nederland aan tegen een maximale variabele spaarrente van 0,15 procent, zo blijkt uit gegevens van spaarinformatie.nl. Het gaat hierbij enkel om aanbieders die in Nederland een kantoor hebben.

    Buitenlandse aanbieders, bij wie je kan sparen via onder meer spaarplatform Raisin, bieden een maximale variabele spaarrente van 0,35 procent, zo toont actuelerentestanden.nl. Houd er wel rekening mee dat je dan ook onder een ander depositogarantiestelsel valt.

    Lees ook: De financiële tak van Renault komt met spaarbank in Nederland en biedt 0,35% rente

    In beide gevallen ligt de spaarrente een flink stuk onder de inflatie van 2,7 procent, waardoor de reële waarde van het spaargeld een aardige knauw krijgt.

    Ook het vastzetten van je spaargeld voor langere tijd blijkt geen zin te hebben. Bij Nederlandse aanbieders bedraagt de hoogste rente voor een deposito 0,9 procent. Je moet je spaargeld dan 10 jaar vastzetten voor een vergoeding die nog steeds onder het inflatieniveau ligt. Buitenlandse tegenhangers bieden 1,5 procent.

    Lees ook: Zoveel armer ben je geworden, als je in de afgelopen 5 jaar €25.000 of €100.000 op de spaarrekening liet staan

    De inflatie is overigens niet de enige bedreiging voor spaarders. De fiscus rekent in box 3 voor sparen en beleggen met een fictief rendement op vermogen. In 2021 is de eerste 50.000 euro van je vermogen vrijgesteld.

    Vervolgens is er een getrapt heffingssysteem, waarbij je voor het vermogen boven de vrijstelling tot een bedrag van 100.000 euro effectief 0,59 procent belasting betaalt, ongeacht het rendement dat je haalt.

    LEES OOK: Waarom zou je beleggen? Rendement waarmee je de inflatie verslaat

    Met sublinks:

    www.msn.com/nl-nl/geldzaken/nieuws/in...
  9. forum rang 10 voda 12 oktober 2021 07:18
    Stijging aantal faillissementen in september
    Op maandbasis plus van 18.

    (ABM FN-Dow Jones) Het aantal faillissementen van bedrijven in Nederland is in september gestegen. Dat bleek dinsdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

    Het aantal failliete bedrijven steeg in september op maandbasis met 18 naar 117. In augustus stond het aantal faillissementen nog op 99. Het aantal uitgesproken faillissementen piekte met 816 in mei 2013.

    Het CBS sprak dinsdag nog altijd van historisch laag niveau.

    Niet gecorrigeerd voor zittingsdagen zijn er in september 112 bedrijven en instellingen, exclusief eenmanszaken, failliet verklaard. Van alle bedrijfstakken had de handel het grootste aantal faillissementen, namelijk 18. Dat zijn er 6 minder dan in augustus.

    De handel behoort tot de bedrijfstakken met de meeste bedrijven.

    Relatief gezien werden er in september de meeste faillissementen uitgesproken in de sector verhuur en overige zakelijke diensten.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  10. Gemberthee 12 oktober 2021 17:28
    De steenrijke piloot die uit zijn vliegtuigje in de Westerschelde werd gehaald, blijkt een mysterieus verleden te hebben gehad, met een rol in de moord op een jeugdvriendje
    De 77-jarige miljonair die in de Westerschelde crashte met z'n eigen vliegtuig, liep zelfs geen schrammetje op. Maar het ongeluk rijt oude wonden open in Nederland. Piloot Ewout Henny is bij onze noorderburen berucht als één van de 'Bloedbroeders', die meer dan 60 jaar geleden werden veroordeeld voor de moord op een vriendje. Er werden boeken over geschreven, een film van gemaakt en Gerard Cox zong erover. Het onwaarschijnlijke verhaal van de man en de naam die Nederland nooit zal vergeten, en die al jaren in ons land woont.

    www.hln.be/binnenland/de-steenrijke-p...
  11. forum rang 10 voda 13 oktober 2021 12:51
    Topman Volkswagen bestudeert enorme ontslagronde - media
    Mogelijk 30.000 banen geschrapt.

    (ABM FN) CEO Herbert Diess van Volkswagen zou werken aan een plan om maar liefst 30.000 banen te schrappen bij de Duitse autobouwer. Dit schrijft het Duitse Handelsblatt woensdag.

    Diess zou zijn ideeën hebben gepresteerd tijdens een vergadering van de raad van commissarissen eind september.

    De CEO zou volgens de krant zijn zorgen hebben geuit over de toekomst van Volkswagen en hebben benadrukt dat de kosten bij VW een stuk hoger liggen dan bij sectorgenoten. En niet ingrijpen, zo bezwoer Diess, kan drastische gevolgen hebben.

    Het aandeel Volkswagen noteert woensdag 3,6 procent hoger.

    Door: ABM Financial News.

    pers@abmfn.be

    Redactie: +32(0)78 486 481
  12. forum rang 10 voda 15 oktober 2021 08:16
    Scherpe daling van Nederlandse autoverkopen
    Nederlandse registraties in september op jaarbasis met 16 procent omlaag.

    (ABM FN-Dow Jones) Registraties van nieuwe personenauto's in Nederland zijn in september met 15,8 procent gedaald, terwijl in de Europese Unie de registraties in dezelfde maand met 23,1 procent afnamen. Dit meldde de Europese brancheorganisatie voor de auto-industrie ACEA vrijdag.

    In Nederland nam het aantal registraties afgelopen maand af tot 24.663 auto's. Na de eerste negen maanden van 2021 is er nu sprake van een daling van 4,9 procent op jaarbasis. In de EU liggen de verkopen na negen maanden juist nog altijd 6,6 procent hoger.

    Frankrijk liet in september een min zien van 20,5 procent, terwijl Duitsland, verreweg de grootste 'autonatie' van de EU, een daling rapporteerde van 25,7 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  13. forum rang 10 voda 21 oktober 2021 06:59
    Vertrouwen Nederlandse consument gedaald
    Index naar 10 negatief.

    (ABM FN-Dow Jones) De stemming onder Nederlandse consumenten is in oktober gedaald ten opzichte van een maand eerder. Dit blijkt donderdag uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek.

    De vertrouwensindex kwam uit op 10 negatief, waar dit een maand eerder nog slechts 5 negatief was.

    Zowel het oordeel over de economie als over de koopbereidheid verslechterden.

    Met 10 negatief lag het consumentenvertrouwen in oktober onder het gemiddelde over de afgelopen twintig jaar van 8 negatief. Het vertrouwen bereikte in januari 2000 de hoogste stand ooit op 36 . Het dieptepunt werd bereikt in maart 2013 met 41 negatief.

    In oktober vond 48 procent van de consumenten dat de prijzen in het afgelopen jaar sterk gestegen zijn. Dit is het hoogste percentage sinds het begin van de tijdreeks in 2017. Daarnaast verwachtte 49 procent van de respondenten dat de prijzen in de komende twaalf maanden sterker gaan stijgen dan nu het geval is. In september bedroeg dit percentage nog 35 procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  14. forum rang 10 voda 22 oktober 2021 15:17
    Boodschappen worden de komende tijd alleen maar duurder
    NU.nl 2 uur geleden

    © Aangeboden door NU.nl
    Bier, tandpasta en veel andere producten in de supermarkt zijn de afgelopen maanden duurder geworden. De komende maanden zal het potje voor de boodschappen alleen maar leger raken; verschillende grote producenten hebben aangekondigd de prijzen te verhogen en die extra kosten komen waarschijnlijk weer voor de rekening van de consument.

    Een bezoekje aan de supermarkt is in de eerste acht maanden van dit jaar flink duurder geworden, becijferde marktonderzoeker GfK onlangs. Dagelijkse boodschappen waren 3,6 procent duurder vergeleken met vorig jaar. Ruim de helft van die stijging is toe te schrijven aan de inflatie. De producten die we in ons karretje stoppen, zijn dus ruim 1,5 procent duurder geworden.

    En die prijsstijging lijkt voor een groot deel bij de bekende levensmiddelenfabrikanten vandaan te komen. Zo verhoogde het Britse Unilever de prijzen die het rekent aan supermarkten en groothandels in het derde kwartaal met 4,1 procent.

    Nestlé rekende 2,1 procent meer. PepsiCo, Kraft Heinz, Procter & Gamble en Danone gaven alle vier aan de prijzen wereldwijd te hebben verhoogd om zo hun winsten op peil te houden.

    'Perfect storm' voor levensmiddelenfabrikanten
    De fabrikanten kampen momenteel met een zogeheten 'perfect storm': de voedselprijzen liggen op het hoogste niveau in tien jaar, grondstoffen als olie zijn door de enorme vraag en het beperkte aanbod in jaren niet zo duur geweest, wereldwijd liggen havens vol en zijn er amper containers te krijgen.

    Oftewel: het produceren en vervoeren van levensmiddelen is flink duurder geworden. "De prijsverhogingen zijn heel breed, omdat de kostenverhogingen waar wij mee te maken krijgen ook heel breed zijn", zei Unilever-topman Alan Jope donderdag bij een toelichting op de kwartaalcijfers.

    "Sojabonen, palmolie, thee, kokos, vanille: het is allemaal duurder geworden. Maar ook het plastic voor de verpakkingen en het transport van al onze producten wordt duurder", aldus Jope.

    Consument zal prijsstijgingen voelen
    De Unilever-topman verwacht dat het huidige klimaat van hoge grondstoffenprijzen en problemen in de transportketen nog wel even aanhoudt en verwacht dan ook dat het bedrijf de prijzen nog verder zal verhogen. "We verwachten vergelijkbare prijsverhogingen in de rest van het jaar en zeker in de eerste helft van 2022. Het zal tot ver in volgend jaar zijn voordat de prijsstijgingen afvlakken", zei Jope.

    De vraag is nu of de consument iets van die prijsverhogingen zal merken in de supermarkt. Volgens Thijs Geijer, sectoreconoom bij ING, hangt dat af van de afspraken tussen supers en producenten. De inkoopprijzen van de A-merken liggen vast in contracten, die eerst moeten aflopen voordat er nieuwe afspraken gemaakt kunnen worden.

    De Unilevers en Nestlés van deze wereld zullen dan met de hogere prijzen op de proppen komen bij de onderhandelingen over een nieuw contract, waardoor supermarkten meer gaan betalen voor de ingekochte producten. En die hogere kosten zullen consumenten hoogstwaarschijnlijk gaan voelen. "Dat is wel onze verwachting, ja", aldus Geijer.
  15. forum rang 10 voda 22 oktober 2021 16:12
    Video: periode van stagflatie in verschiet
    FLI van oktober voorspelt periode van hoge inflatie en trage economische groei.

    (ABM FN-Dow Jones) Na het imponerende herstel van het afgelopen jaar steven we mogelijk af op een stagflatoire winter, een periode van hogere inflatie en tragere economische groei. Dit zei Grethe Schepers, Director of Research Multi Asset van Fidelity International, voor de camera van ABM Financial News.

    Schepers verwijst daarbij naar de Fidelity Leading Indicator (FLI) van oktober. De FLI is een maatstaf om de richting en het momentum van de economische groei wereldwijd te voorspellen op de korte termijn.

    Klik hier voor: periode van stagflatie in verschiet

    youtu.be/f4y1DcECgUw

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  16. forum rang 10 voda 26 oktober 2021 08:58
    Duizenden medewerkers academische ziekenhuizen leggen werk neer
    Van onze redacteur 08:52

    Duizenden medewerkers van alle acht universitaire ziekenhuizen in Nederland leggen dinsdag voor de tweede keer in een maand tijd het werk neer voor een periode van 24 uur. De acties zijn in de nacht van maandag op dinsdag begonnen.

    De staking is een protest tegen het uitblijven van een nieuwe cao voor de medewerkers van de umc’s. Alle acht umc's in Nederland doen aan de acties mee. Daarbij gaat het om de VU en AMC in Amsterdam en om de universitaire ziekenhuizen in Leiden, Utrecht, Groningen, Rotterdam, Maastricht en Nijmegen. Bij de acht ziekenhuizen werken circa 80.000 mensen.

    Spoedeisende hulp
    Per ziekenhuis worden verschillende afdelingen gesloten, zoals de operatiekamers, radiologie, laboratoria, de poli’s en diverse verpleegafdelingen. Alle spoedeisende hulp gaat wel door.

    Op 28 september staakten de zorgmedewerkers voor de eerste keer. Toen deden in totaal 89 afdelingen mee aan de zondagsdienst. Vandaag zijn 279 afdelingen ‘dicht’.

    Daarmee wordt de actie drie keer zo groot als in september, aldus vakbond FNV Zorg & Welzijn. De ziekenhuismedewerkers eisen met de acties ‘eerlijker arbeidsvoorwaarden’, zoals een loonsverhoging van 3% per jaar voor álle medewerkers en goede afspraken om de werkdruk te verlagen.

    Naast de vakbonden FNV en CNV die vorige maand de zondagsdienst organiseerden, hebben ook de Landelijke vereniging van artsen in dienstverband (LAD) en zorgvakbond FBZ zich bij de acties aangesloten.

    Werkgevers teleurgesteld
    Werkgeversorganisatie NFU en de umc’s meldden al eind vorige week begrip te hebben voor de acties, maar ook teleurgesteld te zijn dat ze doorgang vinden. Het eindbod van de werkgevers komt voor de meeste werknemers neer op een structurele loonsverhoging van 1% plus een eenmalige uitkering van €750 bruto voor een periode van drie jaar. Voor de vakbonden is dit niet voldoende, al stemde de kleinere vakbond NU’91 wel in met het eindbod van de werkgevers. Deze vakbond doet daarom ook niet mee aan de acties.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/samenleving/1417204/duizenden-m...
1.038 Posts
Pagina: «« 1 ... 33 34 35 36 37 ... 52 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 884,07 0,00%
EUR/USD 1,0615 -0,09%
FTSE 100 7.965,53 0,00%
Germany40^ 17.893,90 -0,74%
Gold spot 2.387,61 +0,19%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Dalers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links