Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Kabinet Rutte III, vertrouwen in de toekomst ???

53.714 Posts
Pagina: «« 1 ... 2568 2569 2570 2571 2572 ... 2686 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 rationeel 9 oktober 2021 14:29
    ‘Noem het kuisen’

    Dat merkt ook Gerdien Lassche, leerkracht op een reformatorische basisschool in Kootwijkerbroek en beleidsmedewerker bij de Reformatorische Oudervereniging (ROV). Het refo-onderwijs neemt leerlingen en ouders gewoon serieus, zegt zij, door lesmethodes consequent stringent tegen het licht te houden. „Zonder op te scheppen, er wordt gewoon heel goed en hard gewerkt in de reformatorische scholen”, zegt Lassche. „Wij noemen dat intern ook wel de calvinistische werkhouding.” Wat vindt zij van het feit dat uitgevers onder druk van het reformatorisch onderwijs censuur plegen? Lassche, die al dertig jaar voor de klas staat: „Iedereen zou kritisch mogen zijn op methodes. Wat wij doen, zou ik anderen ook aanraden – het kan zeker lonen, zeker wanneer uitgeverijen bemerken dat er een significant aantal boeken verkocht kan worden.”
  2. forum rang 10 rationeel 9 oktober 2021 14:30
    Hou je kinderen niet voor de gek door bepaalde kwesties weg te stoppen of kleiner te maken? „Je mag het kuisen noemen,” zegt Gerdien Lassche, „maar je sluit ermee aan op de werkelijkheid waarin onze kinderen zitten.” Lassche vindt dat je op deze manier „kinderen vanuit een veilige basis opvoedt”. Vreeken: „Je bent als christen verplicht om kinderen op een goede manier voor te bereiden op hun leven in de maatschappij.”

    Gökhan Çoban, directeur van islamitische scholenkoepel ISBO, zegt niet bekend te zijn met richtlijnen die educatieve uitgeverijen hanteren. De ISBO zou ook niet lobbyen om invloed uit te oefenen op de totstandkoming van lesmethodes. „Ik zet vraagtekens bij richtlijnen die heel erg sturend zijn in het bevoordelen van een bepaalde groep.” De ISBO is wel betrokken bij de ontwikkeling van islamitische methodes op het gebied van levensbeschouwing, geschiedenis en seksuele diversiteit, net zoals het reformatorisch onderwijs op deze terreinen eigen methodes heeft.

    Terwijl het volgens reformatorische lobbyisten geen punt is wanneer af en toe iets ‘werelds’ als een kermis of voetbalwedstrijd voorkomt in een lesmethode, mits niet nadrukkelijk, laten uitgeverijen dit soort ‘wereldse’ zasoms toch liever helemaal weg, stelt illustrator Margot Westermann. Voor de zekerheid. Uitgeverijen zijn soms „roomser dan de paus”.
  3. forum rang 10 rationeel 9 oktober 2021 14:33
    Spaarolifant

    Margot Westermann werkt aan de taalmethode Taal actief voor Malmberg; haar eerste methodeklus. „Toen ik de richtlijnen kreeg toegestuurd, viel ik van mijn stoel van verbazing. Ik dacht: dit ga ik niet doen, dit voelt niet goed.” In deze richtlijnen, in bezit van deze krant, staat expliciet dat de regels zijn opgesteld om rekening te houden met „een groep protestants-christelijke scholen in Nederland”, en onderscheidt Malmberg drie soorten gevoeligheden: „strijdigheid met hun Bijbelse waarden en normen; het ontbreken van een zeker werkelijkheidsgehalte [en] te veel nadruk op consumptief leefgedrag.”

    Enkele voorbeelden van verboden en gevoeligheden, letterlijk overgenomen uit de Malmberg-richtlijnen:

    Discutabele theorieën: evolutie, astrologie, horoscopen, waarzeggen, toveren, new age.
    Ver doorgevoerde vormen van emancipatie. Een vrouwelijke predikant ligt erg gevoelig.
    Spoken, geesten en draken (Pokémon).
    Geen bloot, naveltruitjes, blote schouders, geen korte rokjes, geen tatoeage.
    Sport en amusement, met name de vormen waarbij veel geld wordt verdiend, sportverdwazing, huldigingsceremonies.
    ‘Decadente’ kunstuitingen zoals dans, toneel en film.
  4. forum rang 10 rationeel 9 oktober 2021 14:34
    Na kritiek van Westermann zegde de uitgever in een mailwisseling – ingezien door NRC – toe de betreffende richtlijnen voor de Taal actief-methode volledig te schrappen. „Ze gaven aan dat ik gelijk had, dat de richtlijnen overdreven en niet meer van deze tijd waren.”

    Toch moest Westermann later een bikinitopje aan een waslijn inwisselen voor een sok, en een heks veranderen in „een ‘gewone’ gemene vrouw”, aldus de uitgever in zijn feedback, want „sprookjesfiguren liggen gevoelig bij gereformeerde scholen”. Ook moest Westermann een spaarvarken ombouwen tot spaarolifant (want volgens moslims zijn varkens onrein).

    Kennelijk schrapte Malmberg de richtlijnen toch niet, of in ieder geval niet álle. De uitgever stelt dat Westermanns kritiek wel degelijk is „meegenomen”.

    „Er werken welwillende mensen, die mooie methodes willen maken”, zegt de illustrator over haar opdrachtgever. „Ik vind het alleen niet goed dat zij onderwerpen uit de weg gaan, zoals dans en emancipatie, die voor mij en anderen juist belangrijk en inspirerend zijn.” Misschien dat Westermann haar opdracht bij Malmberg nu wel verliest, denkt ze, „maar dat is dan maar zo.” Nederland moet gewoon weten hoe methodes tot stand komen, vindt ze.

    „Ik deel de zorgen van de ontwikkelaars”, schrijft hoogleraar educatie en pedagogiek Paul Leseman (Universiteit Utrecht) desgevraagd. „Het onderwijs moet bijdragen aan een gedeelde basis van kennis, vaardigheden en waarden. Dat is de grondslag van de democratische rechtsstaat. Leerlingen stelselmatig informatie onthouden is strijdig met de collectieve verantwoordelijkheid die methodenuitgevers en scholen hebben. Het is belangrijker dan ooit verbinding te zoeken en respect voor andere perspectieven te bevorderen in plaats van onwerkelijke wereldbeelden te schetsen en selectieve informatiebubbels te creëren. De vrijheid van onderwijs is een groot goed, maar niet onbeperkt. Methodenuitgevers verdienen aan de collectieve investering in onderwijs. Het schept verplichtingen waaraan commerciële belangen ondergeschikt zouden moeten zijn.”
  5. forum rang 10 rationeel 9 oktober 2021 14:36
    Twee pagina’s toneel

    Soms maakt het uit met wie je binnen de uitgeverij te maken krijgt, zeggen verschillende makers. Zo ervoer een schrijfster die zich eerder moest houden aan strenge richtlijnen, bij de ontwikkeling van een biologiemethode voor dezelfde uitgeverij „helemaal geen censuur”. „In het hoofdstuk over voortplanting werd gewoon uitgebreid aandacht besteed aan seksuele diversiteit”, zegt zij. De kleine uitgeverij Blink in Den Bosch wordt door makers meermaals als positieve uitzondering genoemd; ze krijgen daar meer vrijheid.

    Dat educatieve uitgeverijen soms wel degelijk ‘wereldse’ zaken belichten, blijkt ook uit een scan door NRC van actuele lesmethodes in de pabobibliotheek van de Hogeschool Utrecht. Zo schrijft Zwijsen in een Schatkist-prentenboek over geluiden op de kermis en besteedt Malmberg in een Staal-taalboek op twee pagina’s aandacht aan toneel. Ook valt op dat in verhaaltjes veel aandacht is voor etnische diversiteit.

    Maar wat deze boeken níét heeft gehaald, staat nergens. Censuur door uitgeverijen kan maken „dat je minder snel openstaat voor ander gedachtengoed”, meent auteur Annemarie Bon. Collega Sanne Terlouw: „Je zou toch denken dat uitgevers niet de enige baas moeten zijn over wat er voor onze kinderen in lesmethodes komt te staan?”

    In België riep onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) afgelopen voorjaar een werkgroep in het leven die leermiddelen moet gaan onderzoeken op kwaliteit. Bedoeling is niet dat de staat met rode pen door lesmethodes gaat, maar dat betrokkenen en deskundigen samen een oordeel vormen over lesmiddelen, in de hoop dat de kwaliteit verbetert. Wat onderwijskundige Arno Reints betreft, moet zo’n initiatief er ook „absoluut” komen in Nederland.

    Hoogleraar educatie en pedagogiek Paul Leseman sluit zich daarbij aan: „Het zou goed zijn actief consensus te organiseren over de invulling van de collectieve pedagogische verantwoordelijkheid van het onderwijs rond de vraagstukken van een pluriforme samenleving. Aan dit gesprek met open vizier, in het belang van leerlingen en de samenleving, kunnen ook leiders van religieuze en levensbeschouwelijke gemeenschappen deelnemen, en vertegenwoordigers van ouders. De minister van Onderwijs kan dit gesprek bevorderen als hoeder van het maatschappelijke belang van een common ground.”

    Beelden: Getty Images.
    Reageren? schoolboeken@nrc.nl
  6. forum rang 10 rationeel 9 oktober 2021 14:53
    CIJFERS UITGEVERSMARKT

    Er zijn ongeveer 20 educatieve uitgeverijen actief in het primair onderwijs.
    De 4 grootste zijn Malmberg, Zwijsen, ThiemeMeulenhoff en Noordhoff. Ook non-profitorganisaties bieden lesmateriaal aan, zoals Kennisnet en Rutgers.
    Educatieve uitgeverijen zetten in het basisonderwijs jaarlijks zo’n 100 miljoen euro om; winstcijfers worden niet gedeeld.

    Bronnen: GEU (brancheorganisatie educatieve uitgeverijen) en CLU Leermiddelen Adviescentrum.
  7. forum rang 10 rationeel 9 oktober 2021 15:35
    PROBLEEM ONVOLDOENDE WOONRUIMTE:

    youtu.be/mPzoTAcSl_o

    Baudet:) en de VVD.

    Het afgelopen decennium kende Nederland een bevolkingsgroei van anderhalf miljoen inwoners, meer dan 90% hiervan is afkomstig uit de migratie, aldus Baudet. De rol van migratie is dus niet een of andere bijzaak. Het is wellicht de belangrijkste reden voor onze gigantische tekort aan woningen.

  8. forum rang 10 rationeel 9 oktober 2021 15:42
    GewoonJohan

    Mijn god ! Die Hermans is totaal niet geschikt voor de functie die ze heeft want ze is absoluut niet stressbestendig.
    Als ze een feit voor haar voet geslingerd krijgt, dan begint ze meteen te keffen en om zich heen te bijten als een klein teefje. (Lees : vrouwtjeshond)

    Goed.
    Misschien was het geen 1op1 verband , maar wél een 1 op 0.94 verband.
    Statistisch gezien zou je dit getal dus mogen afronden naar 1, waardoor de stelling van Baudet dus klopt.

    Waar het om neerkomt is dat Hermans de totale focus heeft op 0.06 % van het probleem op de woningmarkt, en dat ze 0.94% van het probleem niet wilt benoemen omdat het anders de politieke agenda van D66 schoffeert.
    Welk probleem op de woningmarkt gaat Hermans dan oplossen, wanneer ze blind is voor de feiten die statistisch zijn onderbouwd ?
    De beste oplossing is dan opstappen en een ander baantje zoeken.
  9. forum rang 10 rationeel 9 oktober 2021 15:49
    Kijk niet alleen maar luister er ook naar.

    Totale geslotenheid van de VVD voor de feiten.

    En ja in de politiek is een "geblaf " niet aangewezen om een discussie aan te gaan.

    En OJA. een discussie voeren is nu precies waar WIJ deze VOLKSVERTEGENWOORDIGERS voor hebben gekozen.

    Zijn ze dat vergeten?

    Ja, 100% gekozen als VERTEGENWOORDIGERS van ONS.

  10. forum rang 4 Beursgoeroe 9 oktober 2021 16:47
    quote:

    rationeel schreef op 9 oktober 2021 15:35:

    PROBLEEM ONVOLDOENDE WOONRUIMTE:

    youtu.be/mPzoTAcSl_o

    Baudet:) en de VVD.

    Het afgelopen decennium kende Nederland een bevolkingsgroei van anderhalf miljoen inwoners, meer dan 90% hiervan is afkomstig uit de migratie, aldus Baudet. De rol van migratie is dus niet een of andere bijzaak. Het is wellicht de belangrijkste reden voor onze gigantische tekort aan woningen.

    yep, en maar wegkijken en ontkennen en de boei maar in de soep laten lopen ......inmiddels hoor je in de Ziekenhuizen bijna geen Nederlands meer .......zitten we opgescheept met een leger aan ongeletterden, armoedzaaiers en aso's, die zich ook nog voortplanten .....een gedeelte daarvan kan direct door naar de Jeugdzorg/Bureau Halt en als ze 18 jaar zijn worden ze bestempeld als Wajongers .......en krijgen ze een uitkering (1600 -2000 netto) ...........maar Marky Mark zegt dat we Welvaartsstaat zijn .........en Panama Paper Hoekstra gaat dan toch gewoon met Vadertje Staat weer miljarden lenen om de boel te financieren ..........en de werkende burger mag het uitzoeken met die puinzooi................
53.714 Posts
Pagina: «« 1 ... 2568 2569 2570 2571 2572 ... 2686 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 873,54 +0,81%
EUR/USD 1,0681 +0,27%
FTSE 100 8.061,06 +0,46%
Germany40^ 17.968,80 +0,60%
Gold spot 2.304,74 -0,97%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

VIVORY...
+40,53%
ALLFUN...
+4,20%
PROSUS
+4,00%
Accsys
+3,26%
ASMI
+2,25%

Dalers

Akzo N...
-5,89%
RANDST...
-5,57%
NSI
-3,23%
B&S Gr...
-2,16%
Alfen ...
-0,92%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links