Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel PB HOLDING AEX:PBH.NL, NL0000336303

  • 2,920 17 apr 2024 14:39
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 0,000 - 0,000
  • 0 Gem. (3M) 7,3K

Stern 2021

669 Posts
Pagina: «« 1 ... 14 15 16 17 18 ... 34 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. ronald64 28 augustus 2021 12:58
    De Haagse dealerholding en auto-importeur Louwman heeft vorig jaar voor het eerst sinds drie jaar weer zwarte cijfers geschreven. De Louwman Group, die ook actief is op het gebied van onder meer leasing en financiering, levering van onderdelen, bandenimport, logistiek en in de fietsenbranche, behaalde een nettowinst van circa €2 mln.
    Dat blijkt uit de gedeponeerde jaarverslagen van Teijlingerhorst, de holdingmaatschappij waaronder de Louwman-bedrijven vallen, en van dochterbedrijf Welzorg.
    Mobiliteitsconcern
    In 2019 kwam het Haagse familiebedrijf (3000 werknemers) onder aan de streep nog €6,2 mln tekort en ook 2018 en 2017 waren verlieslatend. Louwman, dat zich net als andere dealerholdings steeds meer profileert als mobiliteitsconcern, is een van de grootste autobedrijven van Nederland. De omzet bleef vorig jaar met €1,4 mrd stabiel.
    Louwman geeft geen aparte winstcijfers over de verschillende divisies, maar de verliezen van de afgelopen jaren hadden grotendeels te maken met de grote problemen waarin dochterbedrijf Welzorg verkeerde.
    Louwman nam deze leverancier van medische hulpmiddelen in 2010 over om het familiekapitaal te spreiden en om te kunnen inspelen op de noodzaak — en de wens onder deze groep — om ouderen zo lang mogelijk zelfstandig thuis te laten wonen.
    Hulpmiddelenbedrijf
    Maar enkele jaren na de overname zag het hulpmiddelenbedrijf zich geconfronteerd met prijsdalingen, een krimpende markt en regende het klachten over dienstverlening. Dat was zelfs zo erg dat gemeenten hun contracten niet verlengden of opzegden.
    Dat zorgde alleen al in 2017 voor een verlies van €36 mln bij het dochterbedrijf, waardoor ook het moederconcern in de rode cijfers terechtkwam. Maar Louwman nam tal van maatregelen om het tij te keren en in de jaren daarna werden de verliezen bij de leverancier van rolstoelen, scootmobielen, trapliften, aangepaste fietsen en aangepaste auto’s steeds kleiner, van €7,7 mln in 2019 tot €400.000 vorig jaar.
    Behalve de sterk teruggedrongen verliezen bij dochter Welzorg hebben ook de groei van de leaseportefeuille en de mobiliteitsdiensten bijgedragen tot het positieve resultaat.
    Loonkostensubsidie
    Het bedrijfsresultaat van de Louwman Group nam toe van €2,25 mln (2019) tot €16,2 mln. Het Haagse familiebedrijf tekent daarbij wel aan dat daarin ook een NOW-bedrag (de corona-loonkostensubsidie) van €8 mln is verwerkt.
    De onderneming heeft deze bijdrage van de overheid gekregen omdat de omzet in de periode april tot en met juni 2020 in vergelijking met dezelfde periode met meer dan 20% daalde. Louwman meldt wel dat de controle door de onafhankelijke accountant op de NOW-bijdrage nog niet is afgerond.
    Portugese busfabrikant
    Louwman Group maakte vorige maand bekend de eerste nationale distributie- en servicepartner in Europa te worden van de Portugese busfabrikant CaetanoBus. Daardoor kan CaetanoBus de batterij-elektrische stadsbus e.City Gold en de waterstof-elektrische stadsbus H2.City Gold op de Nederlandse markt brengen. Met deze samenwerking profileert het Haagse familiebedrijf zich naar eigen zeggen ‘nog nadrukkelijker’ als innovatiepartner voor nieuwe mobiliteitsdiensten en technologieën zonder uitstoot.

  2. ZJZDOBIZS 1 september 2021 12:49
    Ik zie dat Hedin ook Q2 cijfers bekend heeft gemaakt inmiddels.
    Ook q2 ongeveer 19mio winst dus H1 38mio winst.

    Als simpel voorbeeld 20e pa stern is 112.5mio.

    Als je de oversolvabiliteit dan alweer weghaalt en je verkoopt bovemij nog dan heeft Hedin al geen extra geld meer nodig en versterkt het naast se positie in Nederland ook nog eens de balans want de balans van Stern is na dit alles nog steeds sterker dan die van Hedin zelf.

    Win win.

    Vraag is of vdK wel wil verkopen tegen 20 en of bijvoorbeeld grootaandeelhouder NPM capital met bijna 30% dit wil nu de hut zo goed draait en er nog zoveel geld in het verschiet ligt met de oversolvabiliteit en de opbrengst van de verkoop van Bovemij.
    Die zitten er al zolang in, die kunnen ook nog wel wachten tot Stern in 2022 weer div mag betalen, speciaal div en aandelen inkopen evt.

    En ook in dit verslag geen 1 keer de naam Stern.
    Is wel heel extreem van beide kanten, als er al weggelopen zou zijn door 1 der partijen zou die dat zelf toch wel melden lijkt mij dus ik ga er vanuit dat er nog gesproken wordt of verder gesproken gaat worden.
  3. [verwijderd] 1 september 2021 13:11
    Goede analyse ZJZ etc.
    W'll see, kon wel eens een aardig uitkomst bieden in de loop van dit jaar.
    Van der Kwast is wat op leeftijd en moet toch een keer wat, daarbij is het een ervaren (ver-) koopman.
    Enkele van zijn merken (die tot voor kort toch de wat mindere waren) doen het met de elektrische uitvoeringen erg goed, zoals Kia e.d. Daarnaast heeft hij ook premium te bieden zoals Mercedes.
  4. bambricks 29 september 2021 09:23
    quote:

    HenkdeV schreef op 27 september 2021 12:10:

    [...]

    Die koper komt wel eens vaker langs zo rond de 23ste/24ste van de maand.
    Zie liever binnenkort die echte grote koper langskomen, het heeft lang genoeg geduurd.
    In 2022 zal er een super dividend komen. Wellicht aandelen inkoop. Er is geld genoeg om nogmaals 3,5 euro/ aandeel uit te betalen.

    Bij een koers van 10,5 euro is er dan een EV van 22,5 euro. Percentage gewijs wordt dan de onbalans koers/EV steeds groter.
    volgens mij speelt de koper van de 23/24 daarop in. Hij koopt tot en met 14,25 euro.

    Overname klaar?

  5. bambricks 29 september 2021 10:52
    quote:

    Gaasp schreef op 29 september 2021 09:32:

    Liever een aandeleninkoop dan een superdividend. Zolang de koers flink onder de boekwaarde blijft tenminste. De AVA heeft daar steeds toestemming voor gegeven, maar ik weet niet wanneer het mag van de overheid ivm de coronasteun.
    Dit is gemaximaliseerd tot 10% van de uitstaande aandelen en tot een koers van 85% van het EV.
  6. forum rang 8 HenkdeV 1 oktober 2021 15:32
    Door ABM Financial News op vrijdag 1 oktober 2021

    Weer fors minder auto's op kenteken gezet

    (ABM FN-Dow Jones) In september zijn er, net als in augustus, weer fors minder nieuwe auto's in Nederland geregistreerd. Dit bleek vrijdag uit cijfers van RAI Vereniging, BOVAG en RDC.

    In totaal ging het afgelopen maand om 24.663 nieuwe auto's. Dat is 16,9 procent minder dan in september 2020.

    Tot en met september zijn er dit jaar tot nog toe 235.977 nieuwe auto's geregistreerd. Dat is 4,9 procent minder dan de 248.206 in dezelfde periode in 2020.

    "Het tekort aan computerchips in combinatie met logistieke uitdagingen, beide als gevolg van wereldwijde coronamaatregelen, zorgen voor flinke vertraging in de productie van nieuwe personenauto’s, soms met sluiting van fabrieken tot gevolg. Veel auto’s die nu worden besteld, kunnen niet tijdig worden afgeleverd en de verwachting is dat deze problemen nog minstens enkele maanden aanhouden", aldus de instellingen.

    In september verkocht Kia weer het best, gevolgd door Volkswagen en Toyota.

  7. bambricks 9 oktober 2021 11:21
    quote:

    keffertje schreef op 3 oktober 2021 20:50:

    Iemand al meer informatie over de verkoop van Bovemij?

    Ik heb het bij Stern nagevraagd maar die reageren niet!
    Er is een commissie aangesteld om de verhandelbaarheid van aandelen Bovemij te bevorderen.
    Bovemij (82,5%) heeft aangegeven dat die bereid is om een deel van hun aandelen te vermarkten. De stak heeft 17,5% van de aandelen via certificaten. Stern heeft een belang van 5,06% in Bovemij via de Stak.

    Van der Kwast zit in de commissie om die verhandelbaarheid en de interresse van investeerders te polsen.

    Dus formeel mag denk ik Stern niet reageren over dit proces. Ik denk dat Bovemij dat eerst moet doen.
    Waarschijnlijk gelijktijdig met een aankondiging van Stern. omdat je toch over 22 miljoen euro praat die dan vrij komt.
  8. forum rang 6 keffertje 12 oktober 2021 21:41
    quote:

    bambricks schreef op 9 oktober 2021 11:21:

    [...]

    Er is een commissie aangesteld om de verhandelbaarheid van aandelen Bovemij te bevorderen.
    Bovemij (82,5%) heeft aangegeven dat die bereid is om een deel van hun aandelen te vermarkten. De stak heeft 17,5% van de aandelen via certificaten. Stern heeft een belang van 5,06% in Bovemij via de Stak.

    Van der Kwast zit in de commissie om die verhandelbaarheid en de interresse van investeerders te polsen.

    Dus formeel mag denk ik Stern niet reageren over dit proces. Ik denk dat Bovemij dat eerst moet doen.
    Waarschijnlijk gelijktijdig met een aankondiging van Stern. omdat je toch over 22 miljoen euro praat die dan vrij komt.
    Ok thanks, ben wel benieuwd naar de timing, want als dit gaat lukken dan komt er mogelijk weer een teruggave van kapitaal naar de aandeelhouders Stern, omdat van der Kwast altijd die oversolvabiliteit benadrukt!
  9. JoopVisser1 12 oktober 2021 23:39
    quote:

    Biobert schreef op 12 oktober 2021 22:54:

    [...]

    Hoeveel is een aandeel Bovemij waard?
    Stern heeft ca 510.000 aandelen Bovemij.
    Privately owned car insurer Bovemij has indicated that it is working on a way to increase the liquidity of its shares. This could imply a liquidity event like a sale or IPO, which could benefit Stern shareholders. Stern, which is a 5% shareholder in Bovemij, indicated that its participation in Bovemij is not a strategic asset and hence it will probably be divested in such an event. With a book value of €3.32 per Stern share at FY20 (€18.8m for a 5% stake), this could represent a material increase of surplus capital.
  10. bambricks 13 oktober 2021 12:22
    quote:

    JoopVisser1 schreef op 12 oktober 2021 23:39:

    [...]

    Privately owned car insurer Bovemij has indicated that it is working on a way to increase the liquidity of its shares. This could imply a liquidity event like a sale or IPO, which could benefit Stern shareholders. Stern, which is a 5% shareholder in Bovemij, indicated that its participation in Bovemij is not a strategic asset and hence it will probably be divested in such an event. With a book value of €3.32 per Stern share at FY20 (€18.8m for a 5% stake), this could represent a material increase of surplus capital.
    De waarde is door de Accountant bepaald met een afslag voor de verminderde verhandelbaarheid van Bovemij.
    Die is tussen de 10%-20%
669 Posts
Pagina: «« 1 ... 14 15 16 17 18 ... 34 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links