Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel DSM FIRMENICH AG AEX:DSFIR.NL, CH1216478797

  • 99,460 16 apr 2024 09:18
  • -1,340 (-1,33%) Dagrange 99,200 - 99,720
  • 14.282 Gem. (3M) 466,5K

DSM 2021

378 Posts
Pagina: «« 1 ... 13 14 15 16 17 ... 19 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 4 Jan66 14 september 2021 09:40
    quote:

    voda schreef op 14 september 2021 09:39:

    Beursblik: DSM zet eindelijk stap met Materials

    Door ABM Financial News op dinsdag 14 september 2021

    (ABM FN-Dow Jones) DSM heeft eindelijk aangekondigd wat veel beleggers al van het speciaalchemiebedrijf verlangden, namelijk de afsplitsing van de divisie Materials. Dit stelde analist Reg Watson van ING dinsdag.

    Dankzij deze keuze is DSM voortaan een volledig op gezondheid en voeding gefocuste onderneming.

    Watson heeft een verkoopadvies op DSM met een koersdoel van 90,94 euro, maar zal die nu gaan herzien. De aangekondigde reorganisatie "is duidelijk belangrijk", merkte hij op.

    De reden voor zijn verkoopadvies is dat Watson een terugval voorziet als de coronameewind waarvan DSM profiteerde, gaat liggen.

    Het aandeel DSM won dinsdag 3,7 procent op 183,45 euro.

    Bron: ABM Financial News
    Ach ING heeft ook wat te melden.
  2. forum rang 6 izdp 14 september 2021 23:09
    quote:

    rene66 schreef op 14 september 2021 09:32:

    [...]Als ik de wollige teksten in het persbericht lees op de DSM site ben ik ook bang dat ze door gaan slaan ten aanzien van het verbeteren van de planeet.

    Net zoals Unilever heeft gedaan, dat is ook einde oefening in mijn beleving. Het gaat eenvoudig, je zet een aantal groene levensverbeteraars op hoge posities en ze krijgen een "groene waas" voor de ogen. Alleen maar denken aan duurzaam en de hele wereld verbeteren en ondertussen de belangen van het bedrijf en de aandeelhouders verwaarlozen.

    Ik hoop dat er voldoende mensen op topposities zijn binnen DSM met hun beide benen op de grond om tegenwicht te bieden aan de "groene waas".

    Ik ben het volledig oneens met je commentaar.
    Unilever gebruikt inderdaad een groene waas om te verhullen dat ze 1 van de meest vervuilende bedrijven ter wereld zijn.
    Ze belijden met de mond het groen en in de praktijk bakken ze er niets van.
    Zet dat eens af tegen Nestlé! Dan kan je enkel blij zijn dat het roestige schip in de thuishaven van het wrakke eiland is beland.

    Maar dan de groene waas van DSM. Dat is geen waas. Dat is de visie met de uitvoering erbij.
    Waarom zou de koers van DSM zo hoog staan in weerwil van vele analisten zoals ING en IEX, die roepen van duur en veel te duur?
    Imho juist te danken aan de focus op hoe echt groen te verwezenlijken. Extern en intern.
    Als dusdanig een must voor de inmiddels aardig wat beleggingsfondsen die willen tonen dat ze ook voor de toekomst gaan.
    Ik hoop dus dat er zwaar onvoldoende mensen zijn om tegenwicht te bieden en die er zijn, zo gauw mogelijk gedumpt worden.
    DSM heeft inmiddels al een record om U tegen te zeggen als aandeelhouder. Transformeren en dan een jaarlijks koersrendement van 10% op het bordje van de aandeelhouder scheppen met hun groene waas, dan sta je toch met je commentaar met je onderbroek op je gesokte enkels rene66.
  3. forum rang 6 izdp 14 september 2021 23:33
    Ik heb de webcast gezien en geluisterd en whauw weer genoten van de CFO en inmiddels ook mede-CEO!
    Wat een vrouw, wat een team en imho een perfecte aangepaste vormgeving van de structuur in lijn met de strategische doelen.
    Eenvoudig simpele en heldere uitleg, geen halleluja zingen, en weigeren om in te gaan op de cijfertjeshijgers.
    Wel duidelijk was voor mij dat de herstructurering geen groot geld gaat kosten.
    Het aan de tafel mogen zitten van de board is geweldig. Mijn enige kritiekpunt is het missen aan die tafel is de plek voor logistiek.
    Eens te meer heeft het ruime afgelopen jaar bewezen hoe ongelooflijk belangrijk die tak van sport is.
    Z

    Zo krijgt ook materials de grotere vrijheid om zich te ontwikkelen en de verborgen waarde vorm te geven.
    Als er dan geld nodig is er geen ontvlechting meer nodig.
    Ik hoop echter dat ze de lijn van Eindhoven zullen volgen en voor een beursgang kiezen voor deze tak.
    Dan gaat deze tak voor mij niet verloren, want ik stap dan onmiddellijk in.
  4. forum rang 6 izdp 15 september 2021 00:04
    quote:

    nine_inch_nerd schreef op 10 september 2021 13:18:

    Nou, FD vermeldt het ook al.

    DSM gaat markt op met voedingsingrediënt dat methaanuitstoot koeien verlaagt

    Een koe stoot via zijn bek jaarlijks een equivalent van meer dan drie ton CO2 uit.

    De Limburgse multinational DSM sprak er jarenlang over, nu mag het speciaalchemiebedrijf ook daadwerkelijk de markt op met een voedingsingrediënt dat de uitstoot van methaan van melk- en vleeskoeien fors kan terugdringen. In Brazilië en Chili hebben de autoriteiten het supplement goedgekeurd.

    Vooral de Braziliaanse markt is voor DSM (jaaromzet ruim €8 mrd) aanlokkelijk. Het land is 's werelds op een na grootste vleesproducent en de nummer vier als het gaat om melkproductie. Volgend jaar wordt de eerste omzet verwacht, zegt projectleider Mark van Nieuwland.

    Het is voor DSM nog wel afwachten hoe snel het product aanslaat. Van Nieuwland: 'Het is een hele nieuwe markt. Je weet niet hoe snel het gaat lopen met dergelijke duurzame producten. Daarvoor is medewerking van de hele keten nodig, zoals supermarktbedrijven. Daar zijn wij ook mee bezig.'

    Andere markten

    Brazilië en Chili zijn er nu als eerste bij. DSM hoopt dat de Europese autoriteit voor voedselveiligheid later dit jaar ook groen licht geeft voor introductie op de Europese markt. Op andere markten met enorme veestapels, zoals Noord-Amerika en Australië en Nieuw-Zeeland, zijn eveneens aanvragen voor toelating ingediend.

    DSM claimt dat met het nieuwe ingrediënt de uitstoot van methaan van melk- en vleeskoeien met zeker 30% kan worden verlaagd. Koeien stoten dit broeikasgas vooral uit via hun bek. Bij fermentatie van hun voer in de koeienpens komt CO2 en waterstof vrij. Via een enzym wordt dit omgezet in methaan. Het nieuwe product van DSM, een molecuul, hindert de werking van dit enzym.

    Methaan blijft korter in de atmosfeer hangen dan CO2, maar houdt de warmte op aarde sterker vast. Het gas is lang over het hoofd gezien bij de strijd tegen de opwarming van de aarde.

    Kleine theelepel

    Volgens DSM komt de methaanuitstoot van elke koe neer op een equivalent van meer dan 3 ton CO2 per jaar. Met het nieuwe voedingsingrediënt kan per koe minstens één ton bespaard worden, aldus het bedrijf. Een kwart theelepel in de dagelijkse voeding is voldoende.

    Het project was jarenlang bekend onder de naam Clean Cow. DSM maakte in september 2019 bekend het product onder de naam Bovaer op de markt te gaan brengen. Het bedrijf sprak toen ook de verwachting uit dat de marktintroductie in Europa in 2020 of begin 2021 in Europa zou plaatsvinden. Dat is dus niet gelukt.

    Maar het bedrijf is wel opgetogen dat het in Brazilië en Chili kan beginnen met de verkoop van het ingrediënt. 'Dit is enorm belangrijk. We hebben er meer dan tien jaar aan gewerkt', aldus Van Nieuwland, die het project de afgelopen zes jaar begeleidde van pure wetenschap naar commercialisatie.

    Innovaties

    Dergelijke innovaties zijn voor DSM van groot belang. Het concern hanteert als vuistregel dat 20% van de omzet moet komen uit producten die de afgelopen vijf jaar zijn geïntroduceerd. Die producten kunnen uit eigen stal komen, maar ook uit overnames.

    DSM kocht onlangs nog voor bijna €400 mln het Amerikaanse First Choice Ingredients, dat gefermenteerde zuivelproducten en smaakstoffen maakt op basis van zuivel. In februari vorig jaar werd voor €765 mln het Deense biotechnologiebedrijf Glycom overgenomen. Deze onderneming ontwikkelt voedingsstoffen die bij vrouwen in borstvoeding voorkomen.

    DSM haalt inmiddels bijna 80% van zijn omzet uit voedingsingrediënten. Daarnaast beschikt het concern nog over een materialentak, die onder meer zeer sterke vezels en hoogwaardige plastics maakt.
    Mooi, die toelating als eerste schaap, maar qua markt blijft die nog leeg.
    De overheid aldaar heeft niets met klimaat. De grote veehouders nog minder en het theelepeltje is best duur.
    De bepalende wereldspeler in deze kwestie is toch echt de EU.
    Als die toelaat en met de gestelde klimaatdoelen, kan die eisen stellen en de duurzame subsidiepotten aanwenden.
    Eisen ook qua import ter bescherming van de eigen dan duurdere productie van zuivel en vlees.
    DSM is qua lobby al jaren bezig en tja Timmertje is een adept en een doordouwer.
    In praktische zin van toediening ligt er nog een enorme uitdaging voor DSM.
    Makkelijker voor de zuivelafdeling dan voor de vleessector.
    Tel er gerust nog maar een aantal jaar bij voor het echt geld gaat opleveren.
  5. forum rang 6 izdp 15 september 2021 00:13
    quote:

    voda schreef op 13 september 2021 13:05:

    DSM stapt met Meatable in de productie van kweekvlees
    Vasco van der Boon 13:00

    Biotechnology Center Delft, waar de start-up Meatable kweekvlees ontwikkelt.

    Het Nederlandse voedings- en chemiebedrijf DSM DSM€178,15+0,25% gaat intensief samenwerken met de Delftse start-up Meatable bij de productie van kweekvlees. Ze mikken op de gezamenlijke ontwikkeling van een betaalbaar kweekmedium voor kunstvlees, maken de twee ondernemingen maandag bekend.

    Patenteerbare onderzoeksresultaten
    Beide ondernemingen verwachten dat hun partnerschap resulteert in 'patenteerbare onderzoeksresultaten'. De zoektocht naar goedkoop kweekmedium voor kunstvlees noemen zij 'de cruciale uitdaging om gecultiveerd vlees betaalbaar en op grote schaal toegankelijk te maken'. Het marktpotentieel voor kweekvlees ramen ze op 'biljoenen euro’s'.

    Voor het maken van kunstvlees is een groeimedium nodig. Dit is een vloeistof met koolhydraten, zouten, vitamines en groeifactoren zoals eiwitten die cellen nodig hebben om te groeien. Deze vloeistof maakt nu 50% tot 90% van de productiekosten uit voor gecultiveerd vlees. Een technologische en financiële doorbraak in de productie van groeimedia maakt kweekvlees in de toekomst bereikbaar als alternatieve eiwitbron.

    Opschaling in bioreactoren
    Meatable en DSM hebben in hun overeenkomst doelstellingen voor de beoogde kostenreductie van groeimedia, lichten Meatable-ceo Krijn de Nood en biotechnologiedirecteur Wim Klop van DSM toe tegenover het FD. Details daarover maken zij uit concurrentieoverwegingen niet bekend. Uitbreiding van de productie van groeimedia in bioreactoren kan naar het idee van Klop en De Nood de productiekosten aanzienlijk verlagen.

    Meatable loopt met de Maastrichtse concurrent Mosa Meat in Nederland voorop met de ontwikkeling van kweekvlees. Daarbij worden stamcellen uit een levend dier in een kweekvloeistof met essentiële voedingsstoffen gelegd waarin ze zich vermeerderen en spiervezels en vetten vormen. Anders dan buitenlandse partijen gebruikt Meatable een zuiver plantaardig groeimedium waarvoor geen kalfsserum nodig is.

    Veelbelovende oplossing
    Klop zegt dat DSM in de samenwerking met Meatable zijn 'biotechnologische competenties op het gebied van fermentatie, analyse en het opschalen van de productie inzet om de wetenschap van gecultiveerd vlees tot een realiteit te maken'. Met een wereldbevolking die in 2050 naar schatting is gegroeid tot 10 miljard mensen, die voor een groot deel vlees willen eten, is kweekvlees volgens hem een 'veelbelovend' onderdeel van een breed scala aan oplossingen voor de productie van duurzamere eiwitten.

    Klop wijst erop dat het laatste rapport van het VN-klimaatpanel de gangbare productie van gewoon vlees een belangrijke oorzaak van broeikasgassen noemt. Ook de Bill & Melinda Gates Foundation verwacht volgens de biotechnologiedirecteur van DSM dat kweekvlees zal bijdragen aan verlaging van de uitstoot van broeikasgassen.

    Over twee jaar in de winkel
    Meatable en DSM richten zich eerst op de productie van gekweekt varkensvlees. Vorig jaar toonde Meatable zijn eerste 'showcase' van een varkensworstje. In tweede instantie richten Meatable en DSM zich op een kweekvariant van rundvlees. De eerste producten van kweekvlees verwacht De Nood nog steeds in 2023 op kleine schaal in de winkels te introduceren, en in 2025 op grote schaal. Die planning verandert volgens de Meatable-ceo niet door de samenwerking met DSM.

    DSM maakte maart dit jaar al deel uit van een groep investeerders met klinkende namen die $47 mln staken in de doorontwikkeling van Meatable. Sinds de oprichting in 2018 heeft het Delftse bedrijf $60 mln opgehaald. Hoeveel geld DSM in Meatable heeft gestoken, maken de bedrijven niet bekend, evenmin als de omvang van het aandelenbelang van DSM Venturing in Meatable.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/bedrijfsleven/1412240/dsm-stapt...
    Of het lukt is een tweede, maar kostenverlaging is essentieel voor een echte doorbraak van kweekvlees.
    Tot dusverre zijn alle alternatieven voor gewoon vlees duur en qua smaak blijft het voor mij voorlopig rotzooi.
    Maar ja, dat vind ik ook van veel zogenaamd echt vlees wat niets meer is dan geperste pulp met een zooi smaakmakers.
    DSM heeft qua voeding voor de kweek wel een enorme kennisschat waar ze uit kunnen putten, dus wie weet wordt het het wat.

  6. forum rang 4 Jan66 16 september 2021 15:07
    quote:

    izdp schreef op 15 september 2021 00:13:

    [...]

    Of het lukt is een tweede, maar kostenverlaging is essentieel voor een echte doorbraak van kweekvlees.
    Tot dusverre zijn alle alternatieven voor gewoon vlees duur en qua smaak blijft het voor mij voorlopig rotzooi.
    Maar ja, dat vind ik ook van veel zogenaamd echt vlees wat niets meer is dan geperste pulp met een zooi smaakmakers.
    DSM heeft qua voeding voor de kweek wel een enorme kennisschat waar ze uit kunnen putten, dus wie weet wordt het het wat.

    Ik ben het met je eens, soms probeer je eens wat anders maar soms denk je wel eens hoe durf je het te verkopen onder het etiket de vervanger voor vlees!!

    Of kweekvlees de toekomst is wie het weet mag het zeggen, ik denk idd dat het kosten plaatje nog negatief is maar dat kan door innovatie ook snel veranderen.

    De vraag is kan men in de toekomst allerlei soorten vlees kweken of zal de diversiteit beperkt blijven tot gehakt?

  7. forum rang 4 Jan66 19 september 2021 09:44
    quote:

    rene66 schreef op 17 september 2021 20:15:

    VEB artikel over transformatie

    www.veb.net/artikel/08334/de-laatste-...
    Al je het artikel zo leest dan vraag ik mij af waarom deze divisie niet verzelfstandigd wordt met een aparte beursnotering! De divisie is immers goed winstgevend.

    De producten die hier gemaakt worden zijn in een aantal gevallen de beste die er op dit moment zijn, Dyneema is misschien wel het parade paardje.

    Het verzelfstandigen kan of heeft in mijn opinie een aantal voordelen wanneer je de bestaande aandeelhouders van DSM wilt belonen.
    Je zou de bestaande aandeelhouders van DSM met korting aandelen kunnen geven van het nieuw op te richten bedrijf.
    Ook voor DSM kan een geleidelijke verkoop van dit onderdeel wel eens financieel voordeel zijn op termijn.
  8. forum rang 9 objectief 19 september 2021 10:39
    quote:

    TP66 schreef op 19 september 2021 09:44:

    [...]

    Al je het artikel zo leest dan vraag ik mij af waarom deze divisie niet verzelfstandigd wordt met een aparte beursnotering! De divisie is immers goed winstgevend.

    De producten die hier gemaakt worden zijn in een aantal gevallen de beste die er op dit moment zijn, Dyneema is misschien wel het parade paardje.

    Het verzelfstandigen kan of heeft in mijn opinie een aantal voordelen wanneer je de bestaande aandeelhouders van DSM wilt belonen.
    Je zou de bestaande aandeelhouders van DSM met korting aandelen kunnen geven van het nieuw op te richten bedrijf.
    Ook voor DSM kan een geleidelijke verkoop van dit onderdeel wel eens financieel voordeel zijn op termijn.

    Het DSM bestuur zit er niet alleen om de aandeelhouders te plezieren; er zijn nog meer belanghebbende partijen.
  9. forum rang 6 rene66 19 september 2021 15:46
    Ik denk ook dat een verzelfstandiging via een beurs notering de beste optie is. Zowel voor de huidige aandeelhouders van DSM alsmede de personeelsleden en afnemers. Als een hedgefund het overneemt gaat dit ten koste van de personeelsleden en de afnemers.

    Het enige voordeel van de verkoop aan een hedgefund is dat DSM een enorme zak met geld krijgt. Het nadeel is dat ze dan mogelijk te dure onderdelen gaan kopen
  10. forum rang 6 rene66 19 september 2021 20:47
    De adviseur van DSM zal veel meer geld kunnen verdienen aan de verkoop aan een hedgefund dan aan een mogelijke beursgang. Je kan ervan overtuigd zijn dat het gekochte deel over een paar jaar mogelijk naar de beurs gaat voor een hoofdprijs.

    Om die reden vind ik het persoonlijk jammer dat er zeer waarschijnlijk niet gekozen zal worden voor een beursnotering maar je hebt als aandeelhouder nu eenmaal weinig in te brengen.
  11. forum rang 6 rene66 22 september 2021 15:07
    Equity Articles
    DSM - koninkrijk binnen de voedingsindustrie

    Vorige week kondigde DSM aan zijn materialendivisie te verkopen. Het oude staatsmijnenbedrijf gaat zijn blik volledig op voeding en gezondheid richten. Wat betekent die beslissing voor aandeelhouders? Dit is hét moment om het aandeel te verkopen, vindt Morningstar-analist Rob Hales.
    Rentsje de Gruyter

    20 september, 2021 | 15:48

    www.morningstar.nl/nl/news/215297/dsm...
  12. forum rang 9 objectief 24 september 2021 09:50
    quote:

    Pierreterre schreef op 24 september 2021 09:28:

    Morningstar-analist Rob Hales wil zeker zelf goedkoop aandelen DSM kopen door een verkoopadvies af te geven.
    Zulke suggestieve onzin kan iedereen berichten.
    Zelf bezit ik de stukken, want het aandeel staat in de belangstelling.
378 Posts
Pagina: «« 1 ... 13 14 15 16 17 ... 19 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Marktomstandigheden DSM-Firmenich verbeteren sterk

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links