Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel SHELL PLC AEX:SHELL.NL, GB00BP6MXD84

  • 33,470 18 apr 2024 17:37
  • -0,060 (-0,18%) Dagrange 33,180 - 33,555
  • 6.212.668 Gem. (3M) 7,5M

Rebound Shell

1.483 Posts
Pagina: «« 1 ... 43 44 45 46 47 ... 75 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 ff_relativeren 21 september 2021 00:09
    quote:

    Maria Geertruida schreef op 20 september 2021 23:22:

    @ff, wat vind jij van de verdeling van de opbrengst, verstandig, of niet?
    Hoi @ Maria Geertruida,

    ik vermoed dat je doelt op de verdeling van $ 7 miljard versus $ 2,5 miljard ?
    Je weet dat ik geen aandeelhouder ben, en daardoor anders naar de materie kijk.
    Het lijkt me dat het geheel ( $ 7 miljard + $ 2,5 miljard ) aan het bedrijf toe te rekenen is.
    Ook wanneer je aanneemt dat 1 van beide bedragen de naar voren gehaalde winst is,
    en de rest toe te rekenen is aan de oorspronkelijke assets.

    In deze tijden van dure en versnelde transitie zou ik alle opbrengsten uit de verkoop binnenboord houden.
    En aanwenden om zonder kleerscheuren door de transitiejaren heen te komen.

    Greetzzz
  2. forum rang 6 Take a sisi 21 september 2021 05:18
    quote:

    ff_relativeren schreef op 21 september 2021 00:47:

    Wat vind jij @ Maria Geertruida ? En onze andere kernleden van dit subdraadje , wat vinden jullie van de voorgenomen splitsing van de opbrengst ?
    Ik denk dat de verkoop een zeer goede zet van Shell is daar ik verwacht dat de milieu cultuur van Europa in zekere maten ook naar de US zal overwaaien , en indien fossiel en vooral de schalie bedrijven daar ook aan populariteit gaan inleveren , dan wordt verkoop door de eigenaar wel heel erg moeilijk .

    Voor Shell is het dus een goed moment en een prima prijsje en ze laten daar mee zien dat ze co2 neutraal , zeer serieus nemen .
    De splitsing en daarmee de reden die er achter zit , wellicht wil Shell nu voor grote investeerders weer interessant worden , echter een grote elektrolyse fabriek op de maasvlakte zou ook geen slechte zet geweest zijn .
    Shell lijkt voor het opnieuw vertrouwen te kiezen .
    De volgende gedachte zou hier mogelijk achter kunnen zitten .
    De Elektrolyse fabrieken waar die dan ook komen , die gaan met de toekomstige winsten die ze maken , toch wel gebouwd worden .
    Ik neem aan dat ze zichzelf op weg naar de transitie zo min mogelijk pijn willen doen , dus ik denk dat deze splitsing een zeer goed overwogen keuze van hun is .
    Ik denk ook dat de markt voor de groene waterstof nog niet volledig is ingeregeld , wat ik wil zeggen als je te ver voor ligt in het verwezenlijken van je plannen en de markt kan het aanbod nog niet aan omdat deze daar nog niet op ingericht is , dan is er voor je product onvoldoende afzet .
    Vraag en aanbod hoort op elkaar af geregeld te zijn .
    Zou dus kunnen betekenen dat we met de splitsing door de ogen van Shell kunnen lezen , dat ze zeker wel ambitie voor de groene waterstof hebben , maar dat toekomstgericht de timing nog wat aan de vroege kant is .
    Geloof mij maar Shell doet toekomstgericht genoeg onderzoek , en die weten meer dan een geiten wollen sokken dragend rechtertje .

    Anders gezegd :

    Een mega groot melkveebedrijf met 1000 super gezonde koeien waarvan de uiers op de grond hangen , heeft weinig waarde als de consument de melk nog moet leren drinken .

    En dat is nu precies wat ze bij D66 nog moeten leren theoretisch denken past alleen , als het maatwerk op de praktijk is .

  3. Up&Down 21 september 2021 07:52
    Ik denk vanuit risicobeheersing een prima verkoop. De druk in de VS op vergroening wordt alleen maar groter. Is het niet nu onder Biden dan wel over drie jaar onder K. Harris.
    Nu ontvang je een prima prijs voor allemaal vaten die nog in de grond zitten wat in de toekomst veel CO2 en werkkapitaal zou kosten om ze eruit te halen. Nu haal je ze tegen een discount in een keer zeker uit de grond.
    Wat betreft de verdeling snap ik het wel. Aan de ene kant wordt het bedrijf wat kleiner en moet de schuld wat meedalen. Investeringskansen moeten er inderdaad wel zijn. Capex stijgt volgend jaar sowieso tot $24 mld dus groei is er sowieso. Het zou bovendien een dubbel signaal afgeven als je nu ineens voor paar miljard extra investeert. Waarom zou je dat dit jaar dan niet gedaan hebben? Je geeft dan signaal af dat je niet alle mogelijkheden benut.
    Terugkopen aandelen is dus prima optie. Ik verwacht (of hoop) dat ze inschrijving organiseren (of onderhands buiten de markt) aandelen inkopen. Zijn we in 1* van honderden miljoenen aandelen bij niet welwillende pensioenfondsen af. Weet iemand welke regels er dan gelden?
  4. Geer 21 september 2021 09:28
    Zo op het 1e oog een prima deal voor Shell! Wat betreft de verdeling $7 miljard uitkering en $2,5 versterking balans hou ik nog een slag om de arm. Zou zonde zijn als ze een groot deel van die $7 miljard aanwenden om dividend uit te keren. Aandelen inkoop zou dan sterker zijn wat mij betreft. Denk dat de schuld dit kwartaal sowieso al kan dalen richting de $60 miljard zonder deze desinvestering opbrengsten. CAPEX zit al op een prima niveau, ook in verhouding tot peers. Daarnaast zal de CAPEX range volgend jaar sowieso alweer omhoog gaan.
  5. forum rang 5 cash is king 21 september 2021 10:53
    quote:

    ff_relativeren schreef op 21 september 2021 00:47:

    Wat vind jij @ Maria Geertruida ? En onze andere kernleden van dit subdraadje , wat vinden jullie van de voorgenomen splitsing van de opbrengst ?
    Ik kan niet achter de schermen bij Shell kijken, maar ik hoop (en dat doe ik wel vaker in dit soort situaties), dat Sisi gelijk heeft en dat extra investeringen op dit moment, of in 2022 niet opportuun zijn. Overigens heeft de CFO aangegeven, dat ze terughoudend zullen zijn met investeringen, max 22 miljard dollar dit jaar. En dat zal voor de komende jaren wel niet veel meer zijn.
    Persoonlijk zou mijn voorkeur uitgaan naar een verregaande vermindering van de uitstaande schuld. Shell heeft het zelf over versterking van de balans (met 2,5 miljard dollar), maar dan vraag ik me wel af voor hoeveel de Permian dan als asset op de balans staat. Wellicht op 0 dollar na de grote afschrijvingsoperatie in 2020?

    Vooralsnog neemt de bedrijfsomvang van Shell af - de verkoop van on shore Nigeria staat ook nog in de planning - en hoewel Daan al heeft aangegeven kansen voor groei in de energietransitie te zien, moet ik dat persoonlijk nog zien. Mijn voorkeur gaat dus uit, zoals ik al eerder heb gepost, naar het in overeenstemming brengen van de overige financiële parameters met de afnemende bedrijfsomvang.
    Dan zie ik dus liever geen superdividend, maar een toevoeging van de 7 miljard dollar aan de pot voor aandeleninkoop.

    Tenslotte neem ik aan, dat de de voorgestelde verdeling niet zomaar een proefbalonnetje is, maar dat hier heel goed over nagedacht is en dan zou het weleens kunnen zijn, dat de kasstroom in het 3e en 4e kwartaal van 2021 de verwachtingen van alle analisten ver gaat overtreffen. En wellicht stelt die kasstroom Shell in staat langs die weg tot een aanzienlijke reductie van de uitstaande schuld te geraken. Dit is puur speculatief, maar anders kan ik het (overdreven) presentje aan de aandeelhouders niet verklaren.

    Het presentje wordt door mij wel in dank ontvangen; daarover geen misverstand.
  6. forum rang 6 Daan 008 21 september 2021 14:08

    Wat als het bedrijfsresultaat van Q3 gelijk is aan dat van Q2?
    Q2 resultaat
    - Daling van de schuld met ongeveer 5.5 miljard dollar
    - Dividend ongeveer 1.9 miljard dollar
    - Inkoop eigen aandelen ongeveer 2 miljard dollar gespreid over Q3 en Q4
    Q3 resultaat
    - Daling van de schuld met ongeveer 5.5 miljard dollar
    - Dividend ongeveer 1.95 miljard dollar (van 0.24 naar 0.25 dollar)
    - Inkoop eigen aandelen ongeveer 2 miljard dollar. (+0.5 miljard Q4 = 1.5 miljard +1.5 miljard Q1 2022)

    Zijn de verwachtingen al ingevuld om spectaculair meer elektrische auto's op de baan te verkrijgen?
    - Eerst moeten de bedrijfsvoertuigen elektrisch worden.
    Deze kunnen opladen op de bedrijven zelf of via oplaadpunten (snel opladen zoals bij tankstations tijdens koffie pauze)
    Thuis opladen gaat in de meeste gemeenten enkel nog vertraagd kunnen gebeuren (de bestaande elektrische kabels zijn hier nog niet op voorzien) Heb je een batterij bijvoorbeeld 80kWh en mag je laden met 2.5kWh dan heb je om 50% bij te laden (of 40kWh) ongeveer 16 uur nodig om je batterij terug vol te krijgen.
    Voor België zijn de verwachtingen ongeveer 1.2 miljoen elektrische bedrijfsvoertuigen die er gaan moeten komen tussen nu en enkele jaren

    Heeft Shell en andere tankstations reeds voldoende elektrische laadpunten?
    Kan waterstof het hulpmiddel zijn om lokaal (in een tankstation) voldoende elektriciteit op te wekken voor de snelladers van voldoende stroom te voorzien?
    - Testen hiervoor heeft Shell reeds uitgevoerd.
    - Shell heeft vorig jaar, dacht ik, reeds de nodige Waterstof tanks voor op hun tankstations te plaatsen besteld.

    Wat gaat Shell doen met het geld van de verkoop vhun Permian business
  7. forum rang 6 Daan 008 21 september 2021 14:44

    Sorry te vroeg weggeschreven
    Wat gaat Shell doen met het geld van de verkoop van hun Permian business
    7 miljard uitbetalen of opsplitsen in een deel als dividend en een deel voor extra inkoop van eigen aandelen, wie weet wat het wordt.
    En gaat niet 2.4 à 2.6 miljard naar belastingen, dat dacht ik wel te hebben begrepen uit hun rondschrijven.

    En is Shell niet steeds drie stappen voor op dat gene wat komt?
    Bijvoorbeeld de bouw van de bio brandstof fabriek
    - Staat klaar om te beginnen bouwen (duur bouwtijd tot en met productie een aantal maanden)
    - Het op maken van de ontwerpen, het uittekenen van de exacte plannen, het aanbesteden en het aanvragen van alle nodige vergunningen duurt doorgaans meerdere jaren.
    - En vanaf wanneer ging het mengen van de bio brandstof bij de vliegtuig brandstof verplicht worden. Inderdaad als je even nadenkt dan was dit al lang geregeld of met andere woorden bij Shell is steeds vele tellen vooruit met hun plannen en visie.
  8. forum rang 6 Daan 008 21 september 2021 15:01

    Nog vergeten.
    In het verleden werd soms gelachen met de tas koffie van Shell.

    Maar als enkel voldoende snel opladers bij de tankstations staan dan is het best handig dat je tijdens je (lunch) pauze daar een tas koffie kan nuttigen en gelijk je wagen even kan opladen.
    Thuis opladen is momenteel nog geen haalbare kaart indien je je auto voor je werk (vertegenwoordigers, end...) nodig hebt. Je kan via thuis opladen (aan 2.5 kWh) naderhand slechts een zeer beperkte afstand met je wagen gaan afleggen.
  9. forum rang 5 cash is king 21 september 2021 21:57
    @ff en @Daan, help ff rekenen. Voor hoeveel miljard dollar gaat Shell volgens jullie aandelen inkopen in Q4? Wat is er over van het budget vanuit Q2 en wat komt er bij vanuit het budget Q3? @Daan, ik volg jouw sommetjes niet helemaal.

    Tot hoever kan de schuld dalen eind 2021. Komen we met de desinvesteringen + een top kasstroom in Q4 onder de 50 miljard? Hebben ze bij Shell dat rekensommetje al gemaakt? Vast wel! En hebben ze om die reden genoeg aan 2,5 miljard dollar uit de verkoop van de Permian schalie olievelden? Of zou de optisch aardig ogende < 50 miljard schuld hun koud laten?

    @Daan, ze gaan het basisdividend toch niet opnieuw verhogen met 1 dollarcent? Dat wordt toch pas in 2022, of heb ik dat verkeerd begrepen?
  10. forum rang 7 ff_relativeren 21 september 2021 23:15
    quote:

    Maria Geertruida schreef op 21 september 2021 21:57:

    @ff en @Daan, help ff rekenen. Voor hoeveel miljard dollar gaat Shell volgens jullie aandelen inkopen in Q4? Wat is er over van het budget vanuit Q2 en wat komt er bij vanuit het budget Q3? @Daan, ik volg jouw sommetjes niet helemaal.

    Tot hoever kan de schuld dalen eind 2021. Komen we met de desinvesteringen + een top kasstroom in Q4 onder de 50 miljard? Hebben ze bij Shell dat rekensommetje al gemaakt? Vast wel! En hebben ze om die reden genoeg aan 2,5 miljard dollar uit de verkoop van de Permian schalie olievelden? Of zou de optisch aardig ogende < 50 miljard schuld hun koud laten?

    @Daan, ze gaan het basisdividend toch niet opnieuw verhogen met 1 dollarcent? Dat wordt toch pas in 2022, of heb ik dat verkeerd begrepen?

    Hoi allen, met het persbericht van Shell er bij ( www.shell.com/media/news-and-media-re... ) vallen me de volgende punten op over de verkoop van de Permian Basin assets :

    1. $ 10,5 miljard was de boekwaarde op 31 december 2020 ;
    2. $...9,5 miljard was de verkoopwaarde in 2021 (dus $ 1 miljard lager dan de boekwaarde) ;
    3. $...0,5 miljard was het gemiddelde operationele verlies dat Shell maakte in 2020 op deze assets ;
    4. $...2,5 miljard is het na-belastingen-verwachte winstbedrag voor Shell ;
    5. $...2,5 miljard uit de opbrengst wordt gebruikt voor de versterking van de balans (!).

    Hoe ze ineens aan die na-belastingen-netto-winst komen kan ik zo niet duiden, nu we weten dat de verkoopwaarde $ 1 miljard lager ligt dan de boekwaarde. Verdere informatie over de Outlook en de Shell portfolio komt pas bij de Q4 cijfers (dus ergens in het voorjaar van 2022 volgens het persbericht -dus nog een klein half jaar geduld hebben-).

    Op de vraag van @ Maria Geertruida of de schulden van Shell na Q4 onder de $ 50 miljard kan komen, moet ik ontwijkend antwoorden. Het hangt denk ik heel erg af van 2 dingen :

    a) Wat bedoelt Shell met $ 2,5 miljard gebruiken voor het versterken van de balans ?
    .....(geheel naar schuld-aflossing ? Of een deel naar Eigen Vermogen ?)
    b) Hoe pakt het verlies op de boekwaarde uit op het belastingformulier ?
  11. forum rang 6 Daan 008 22 september 2021 01:05

    Bij het Q2 2020 resultaat staat een netto schuld van 77.843
    bij het Q1 2021 resultaat staat een netto schuld van 71.252 (of -6.591)
    Bij het Q2 2021 resultaat staat een netto schuld van 65.735 (of -5.517)
    www.shell.com/investors/results-and-r...

    Bij het Q2 2021 resultaat werd te kennen gegeven dat de mijlpaal 65 miljard netto schuld bereikt werd en bijgevolg minder belangrijk werd, de intentie blijft wel om schulden verder af te bouwen om de AA kredieten te behouden
    www.shell.com/investors/results-and-r...

    Of het de bedoeling is van Shell om onder de 50 miljard schuld te komen voor eind 2021 weet ik niet. Zij hadden de mijlpaal 65 miljard dollar schuld vooropgesteld alvorens het dividend terug mocht verhogen.

    Voor het Q3 resultaat verwacht ik ongeveer dezelfde cijfers (ongeacht het productieverlies door de storm Ida) zoals bij Q2 (mijn verwachting en dus geen zekerheid)

    Bij het Q2 resultaat werd een aandeel inkoopprogramma gestart van 2 miljard dollar toen nog over ongeveer 83 dagen gespreid(nog resterende dagen Q3 + Q4) of ongeveer 20 miljoen euro per beursdag.

    Mocht Q3 het zelfde resultaat opbrengen zoals Q2 dan is mijn verwachting
    - terugbetaling van ongeveer 5.5 miljard of minder voor schuld verlaging
    - betaling van 0.25 dollar dividend (+4%)
    - 2 miljard voor inkoop eigen aandelen gespreid over Q4 en Q1/2022 . Vermits nog meer dan 1 miljard vanuit het Q2 resultaat voor Q4 overblijft, verkrijg je 2+1=3 miljard dollar voor inkoop van eigen aandelen gespreid over Q4 en Q1/2022.

    De verhoging van het dividend +4%/jaar is een minimale vooropstelling dat zij doen.
    Weet wel het dividend kan zowel omhoog als omlaag gaan, het dividend wordt berekend in functie van het 20-30% bereik van de CFFO van 4 kwartalen.
    Het aandelen inkoopprogramma behoort eveneens binnen die 20-30% van de CFFO van 4 kwartalen.
  12. [verwijderd] 22 september 2021 09:49
    quote:

    Daan 008 schreef op 21 september 2021 15:01:

    Nog vergeten.
    In het verleden werd soms gelachen met de tas koffie van Shell.

    Maar als enkel voldoende snel opladers bij de tankstations staan dan is het best handig dat je tijdens je (lunch) pauze daar een tas koffie kan nuttigen en gelijk je wagen even kan opladen.
    Thuis opladen is momenteel nog geen haalbare kaart indien je je auto voor je werk (vertegenwoordigers, end...) nodig hebt. Je kan via thuis opladen (aan 2.5 kWh) naderhand slechts een zeer beperkte afstand met je wagen gaan afleggen.

    Ik denk dat het laden zo lang duurt dat je er iets meer consumeert dan een tas koffie.
    Een lunch met werkoverleg ter plaatse lijkt me de trend.
    Er zal behoefte komen aan kantoortjes voor 1 uur.
  13. forum rang 5 cash is king 22 september 2021 22:27
    1. $ 10,5 miljard was de boekwaarde op 31 december 2020 ;
    2. $...9,5 miljard was de verkoopwaarde in 2021 (dus $ 1 miljard lager dan de boekwaarde) ;
    3. $...0,5 miljard was het gemiddelde operationele verlies dat Shell maakte in 2020 op deze assets ;
    4. $...2,5 miljard is het na-belastingen-verwachte winstbedrag voor Shell ;
    5. $...2,5 miljard uit de opbrengst wordt gebruikt voor de versterking van de balans (!).

    @ff, die 10,5 miljard is een raar bedrag; aanzienlijk hoger dan de oorspronkelijke (historische) prijs en des te vreemder gezien de forse afschrijvingen in 2020. Waarom niet afgeschreven op deze schalieolievelden? In 2020 was er verlies, dat is niet zo vreemd met de toen gangbare olieprijzen. Nu maakt men gegarandeerd winst op de olie die men uit deze velden wint.

    Waar komt die winst na belasting dan vandaan? Mijn moeder (Maria Geertruida) zei vroeger altijd (in dit soort situaties): "de wet maakt recht wat krom is". En wellicht vormt de belastingwetgeving in Texas hierop geen uitzondering. Iets met compenseerbare verliezen, of zo? Of wellicht gaat de fiscale wetgeving in Texas uit van de historische kostprijs bij de berekening.

    Dan blijft natuurlijk toch de cryptische zin over t.a.v. de versterking van de balans. Die balans behoeft ook versterking, want die boert sowieso 1 miljard dollar (boekwaardeverlies op verkoop assets) achteruit. En daar komt dan nog gewoon 7 miljard bij, of men daar aandelen voor inkoopt, of die 7 miljard (deels) als superdividend uitkeert, maakt niets uit voor de balans. In beide gevallen gaat er voor 7 miljard cash uit in de vorm van vlottende activa (zeg maar liquide middelen). Het optische voordeel bij de inkoop van aandelen is, dat het eigen vermogen per aandeel dan wat minder achteruit boert.
    Alleen door die 7 miljard volledig aan schuldenreductie te besteden hou je de schade tot die ene miljard boekverlies beperkt.

    Dit alles uiteraard onder voorbehoud van het konijn, dat de creatieve boekhouders bij Shell o.l.v. Jessica wellicht nog uit een hoge hoed toveren.

    @Daan, ik snap jouw sommetjes inmiddels. Dank voor de aanvullende info. In Q1 2022 kan het bestede bedrag aan aandeleninkoop op deze wijze (met die doorschuivende bedragen) aardig gaan oplopen, wanneer Shell de kasstroom tenminste op peil houdt.
  14. ash_az 23 september 2021 08:53
    quote:

    Maria Geertruida schreef op 22 september 2021 22:27:

    1. $ 10,5 miljard was de boekwaarde op 31 december 2020 ;
    2. $...9,5 miljard was de verkoopwaarde in 2021 (dus $ 1 miljard lager dan de boekwaarde) ;
    3. $...0,5 miljard was het gemiddelde operationele verlies dat Shell maakte in 2020 op deze assets ;
    4. $...2,5 miljard is het na-belastingen-verwachte winstbedrag voor Shell ;
    5. $...2,5 miljard uit de opbrengst wordt gebruikt voor de versterking van de balans (!).

    @ff, die 10,5 miljard is een raar bedrag; aanzienlijk hoger dan de oorspronkelijke (historische) prijs en des te vreemder gezien de forse afschrijvingen in 2020. Waarom niet afgeschreven op deze schalieolievelden? In 2020 was er verlies, dat is niet zo vreemd met de toen gangbare olieprijzen. Nu maakt men gegarandeerd winst op de olie die men uit deze velden wint.

    Waar komt die winst na belasting dan vandaan? Mijn moeder (Maria Geertruida) zei vroeger altijd (in dit soort situaties): "de wet maakt recht wat krom is". En wellicht vormt de belastingwetgeving in Texas hierop geen uitzondering. Iets met compenseerbare verliezen, of zo? Of wellicht gaat de fiscale wetgeving in Texas uit van de historische kostprijs bij de berekening.

    Dan blijft natuurlijk toch de cryptische zin over t.a.v. de versterking van de balans. Die balans behoeft ook versterking, want die boert sowieso 1 miljard dollar (boekwaardeverlies op verkoop assets) achteruit. En daar komt dan nog gewoon 7 miljard bij, of men daar aandelen voor inkoopt, of die 7 miljard (deels) als superdividend uitkeert, maakt niets uit voor de balans. In beide gevallen gaat er voor 7 miljard cash uit in de vorm van vlottende activa (zeg maar liquide middelen). Het optische voordeel bij de inkoop van aandelen is, dat het eigen vermogen per aandeel dan wat minder achteruit boert.
    Alleen door die 7 miljard volledig aan schuldenreductie te besteden hou je de schade tot die ene miljard boekverlies beperkt.

    Dit alles uiteraard onder voorbehoud van het konijn, dat de creatieve boekhouders bij Shell o.l.v. Jessica wellicht nog uit een hoge hoed toveren.

    @Daan, ik snap jouw sommetjes inmiddels. Dank voor de aanvullende info. In Q1 2022 kan het bestede bedrag aan aandeleninkoop op deze wijze (met die doorschuivende bedragen) aardig gaan oplopen, wanneer Shell de kasstroom tenminste op peil houdt.
    Ik zie de asset als een olie voorraad. Als de asset op 31 december 2020 USD 10,5mrd waard is en in september 2021 verkocht wordt voor USD 9,5mrd hoeft het niet vanzelfsprekend te zijn dat de asset met verlies is verkocht. Als tussen beide datums bijvoorbeeld voor USD 1mrd olie is gewonnen uit de asset en verkocht gaat dat van de boekwaarde af... Dit uiteraard bij een gelijkblijvende waarde van de olie. Als er ook nog een wijziging in de olieprijs, loopt dat ook nog door de waardering van het asset heen...
  15. forum rang 5 cash is king 23 september 2021 21:52
    quote:

    ash_az schreef op 23 september 2021 08:53:

    [...]

    Ik zie de asset als een olie voorraad. Als de asset op 31 december 2020 USD 10,5mrd waard is en in september 2021 verkocht wordt voor USD 9,5mrd hoeft het niet vanzelfsprekend te zijn dat de asset met verlies is verkocht. Als tussen beide datums bijvoorbeeld voor USD 1mrd olie is gewonnen uit de asset en verkocht gaat dat van de boekwaarde af... Dit uiteraard bij een gelijkblijvende waarde van de olie. Als er ook nog een wijziging in de olieprijs, loopt dat ook nog door de waardering van het asset heen...
    Hier kan je/ik het moeilijk mee oneens zijn. Even rekenen: 200.000 bpd (geschatte productie in 2022) x 30 dollar (huidige olieprijs -/- breakevenprijs (Iets boven de 45 euro) x 360 (dagen) = 2.16 miljard dollar. Dat klopt dus best aardig. Ik dacht gelezen te hebben, dat ConocoPhillips de revenuen vanaf 1 juli mag consolideren; de helft dus van max 2.16 miljard dollar.

    Maar ik zit zelf nog steeds met de vraag waar die 10,5 miljard vandaan komt. En vastgesteld per ultimo 2020, dus bij een olieprijs (Brent) van rond de 40 dollar. Met een prognose van Shell zelf, dat de olieprijs in 2021 gemiddeld op ongeveer 45 dollar zou uitkomen.
    Ergo, bij een breakevenprijs van boven de 45 dollar zou het veld(en) gemiddeld ook over 2021 verliesgevend zijn. En dan toch in de boeken opnemen voor 10,5 miljard dollar in de wetenschap dat de oorspronkelijke prijs lager was en dat er sindsdien heel wat vaatjes olie door Shell naar boven zijn gehaald. En dat terwijl er door Shell een recordafschrijving van rond de 22 miljard op alle assets in 2020 is doorgevoerd, maar uitgerekend op dit verlieslijdende schalieolieveld niet. Rarara politiepet.

    Pecunia non olet, maar hier zit toch een luchtje aan. Je zou er bijna een complotdenker van worden. Laat ik dan toch maar eens speculatief, out of the box denken. Stel je hebt een eigen huis en je betaalt keurig - hoe kan het ook anders - je gemeentelijke heffingen, je OZB en je huurwaardeforfait o.b.v. de door de gemeente vastgestelde WOZ-waarde van je huis.
    Vrijwel alle huiseigenaren hebben een hekel aan heffingen en belastingen en proberen - soms met hulp van daarin gespecialiseerde bureaus - om de WOZ-waarde zo laag mogelijk te krijgen m.u.v. 1 categorie huiseigenaren, nl. degenen die van plan zijn om hun huis te verkopen. Die willen graag een hoge WOZ-waarde, want dat oogt beter bij de verkoop en voorkomt discussies met de makelaar.

    Zou Shell heel misschien al in 2020 gedacht hebben aan de verkoop van die schalieolie? En hebben ze toen BvB op pad gestuurd met het verhaal hoe belangrijk de Permian wel niet was voor Shell, een key-asset, onmisbaar in de strategie van Shell, etc.
    En heeft Patricia toen besloten om een konijn (10,5 miljard dollar) te verstoppen in een hoge hoed, zo als een doorgewinterde goochelaar altijd doet. Je weet immers maar nooit, wanneer je een konijn kunt gebruiken.

    Zouden ze wellicht zelfs al geweten hebben, of er een heel sterk vermoeden van hebben gehad, dat ConocoPhillips (met twee ll-en) in de markt was, omdat ze deze velden van Shell nodig hadden om hun overige schalieolieproductie (i.v.m. de geldende milieuwetgeving) veilig te stellen en hebben ze (CoconoPhillips) er daarom 9,5 miljard voor over gehad? Verklaart dat ook, waarom ze de productie al vanaf juli mogen consolideren, terwijl de financiële afwikkeling pas ultimo 2021 plaats heeft?
    En verklaart dat wellicht ook, waarom die upstreambaas van Shell die technici/productiemedewerkers zo uitgebreid in het zonnetje zette. Immers, relatief schone schalieolie vereist natuurlijk wel enige kennis en kunde en dat heeft zich uitbetaalt.

    En het mooie van dit alles is, dat er nu twee heel tevreden bedrijven met dito aandeelhouders zijn. ConocoPhillips kan aan zijn aandeelhouders uitleggen dat ze toch mooi 1 miljard minder voor de asset(s) betalen, dan Shell in de boeken heeft staan en dat ze al vanaf juli over de productie kunnen beschikken en daarmede hun overige productie veilig stellen. En bij Shell weten ze wel beter, hoewel ze dit nooit aan de grote klok gaan hangen.

    Zijn er dan geen verliezers? Jawel, de milieu-beweging, die moet toekijken hoe ConocoPhillips zwaar vervuilde schalieolie mag blijven oppompen en hoe Shell fluitend aan de eis van 45% CO2-reductie gaat voldoen. En natuurlijk een paar rechters in Nederland, die niet gehinderd door enige kennis van zaken zichzelf voor schut hebben gezet.

    T'is puur speculatief. Immers, ik heb geen inside information. Maar Patrcia zit inmiddels (schat ik in) als commissaris bij Goldman Sachs en waar je mee omgaat,.... Het zou leuk zijn, als NL value hier zijn licht eens over liet schijnen, maar die doet geloof ik niet in Shell, jammer.
  16. Up&Down 24 september 2021 16:16
    Wat mij opviel bij verkoop Permian maar helemaal met de verkoop in Egypte is de datum overdracht eigendom. Bij Permian 1 juli 2021 (zij krijgen dus het goede Q3 er ‘gratis’ bij. De verkoop in Egypte is zelfs per 1 januari 2020. Zij krijgen dus en het waardeloze 2020 en het goede 2021 er bij.
    Waarom en wat wordt invloed op de cijfers ervan? Is dit gebruikelijk? Met terugwerkende kracht heeft dit invloed op de cash flow en dus de aandeelhoudersbeloning.
    Wat zegt, zonder aanvullende cijfers, de verkoopprijs nu?
1.483 Posts
Pagina: «« 1 ... 43 44 45 46 47 ... 75 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Er staat extreem veel op het spel voor Shell

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links