Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Exmar BRU:EXM.BL, BE0003808251

  • 7,550 18 apr 2024 17:13
  • -0,040 (-0,53%) Dagrange 7,410 - 7,600
  • 10.917 Gem. (3M) 14,3K

Forum Exmar geopend

2.540 Posts
Pagina: «« 1 ... 53 54 55 56 57 ... 127 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Philips De Stoute 6 augustus 2021 15:06
    Artikel van Bloomberg:
    De prijzen van aargas gaan de volgende jaren met minstens 3% stijgen, per jaar. Omdat gas de properste fosiele energie is en voor velen gebruikt wordt om verwarming en elektriciteit te maken. Dit om vervanging van steenkool.
    Maar omdat de laatste jaren zeer veel geld is geinvesteerd in windmolens en niet in zoeken van nieuwe plaatsen waar gas zit en vele landen ter wereld allemaal in aargas gaan gebruiken, zullen de prijzen van gas pijlsnel de hoogte ingaan.

    Dus Exmar zal nog schepen moeten gaan bijbouwen om de vraag te kunnen beantwoorden.
    Wat dan de winsten ook zal doen stijgen.
    Dus wie kan, bijkopen! En misschien zal Argentinië de Tango terug laten komen.
  2. Shlomo 9 september 2021 20:17
    De Raad van Bestuur van EXMAR heeft de rekeningen per 30 juni 2021 goedgekeurd. De tussentijdse verkorte
    cijfers zijn niet onderworpen aan een controle of een beperkt nazicht door de commissaris.
    HOOGTEPUNTEN
    - Heropleving van de economische activiteit.
    - Het eerste nieuwbouwschip met dual fuel motoren VLGC, FLANDERS INNOVATION (nieuwste design)
    werd eind juni aan EXMAR geleverd.
    - De tweede VLGC met dual fuel motoren wordt in de tweede helft van september geleverd.
    - Record vrachttarieven voor Midsize schepen in het eerste semester.
    - De opzegvergoeding van USD 56,8 miljoen voor de vervroegde beëindiging van het FRSU S188 charter
    contract resulteert in een aanzienlijke verhoging in EBIT.
    - Versteviging van de liquiditeitspositie.
    - EXMAR bekijkt verschillende opportuniteiten voor TANGO FLNG en FSRU S188.
  3. forum rang 10 voda 10 september 2021 09:47
    Advies van KBC Securities over Exmar
    Beurshuis KBC Securities
    Aandeel Exmar
    Datum 10 september 2021
    Advies Houden
    Koersdoel 3,30 EUR

    Detail advies
    BRUSSEL (Trivano.com) - Op 10 september 2021 hebben de analisten van KBC Securities hun beleggingsadvies voor Exmar (EXM; ISIN: BE0003808251) herhaald. Het advies van KBC Securities voor Exmar blijft "houden".

    De analisten behouden hun koersdoel van 3,30 EUR.

    Op 19 maart 2021 publiceerde Exmar zijn jaarresultaten.
  4. forum rang 6 keffertje 17 september 2021 19:21
    quote:

    voda schreef op 10 september 2021 09:47:

    Advies van KBC Securities over Exmar
    Beurshuis KBC Securities
    Aandeel Exmar
    Datum 10 september 2021
    Advies Houden
    Koersdoel 3,30 EUR

    Detail advies
    BRUSSEL (Trivano.com) - Op 10 september 2021 hebben de analisten van KBC Securities hun beleggingsadvies voor Exmar (EXM; ISIN: BE0003808251) herhaald. Het advies van KBC Securities voor Exmar blijft "houden".

    De analisten behouden hun koersdoel van 3,30 EUR.

    Op 19 maart 2021 publiceerde Exmar zijn jaarresultaten.
    Grappig advies, hou de aandelen vast zodat je - volgens hun verwachitng - tegen een koersverlies van 13% gaat aanlopen
  5. Monika 29 september 2021 12:48
    Evolutie van het aanbod
    Hoge prijzen trekken ook nieuw aanbod aan en er is geen tekort aan gas op de planeet. Het is slechts een kwestie van timing om het aanbod op tijd op de plaats te krijgen waar het nodig is.
    Mogelijke toename van de levering uit Rusland als de Nord Stream 2-gaspijpleiding van Gazprom commerciële flows aanvat (de pijpleiding is gebouwd, maar EU-bureaucratie veroorzaakt vertragingen om de flows op te starten).
    De invoer van LNG zou moeten aantrekken naarmate de onderbrekingen afnemen en de hoge prijzen nieuwe aanvoer aantrekken.(Bolero 29/09/2021)
  6. Monika 29 september 2021 19:55
    CEO TotalEnergies: 'Gascrisis zal hele winter duren'
    'De kans is groot dat we een hele winter in een gascrisis zullen zitten', zegt Patrick Pouyanne, de CEO van de Franse energiegroep TotalEnergies, in een gesprek met Bloomberg. 'Dit is ook een bewijs dat gas een rol speelt in de energietransitie.'

    Pouyanne gaat ervan uit dat de Europese leveranciers een gastekort kunnen vermijden. Daarvoor zullen ze bereid moeten zijn voldoende te betalen voor invoer naar het continent. 'Als de prijzen te hoog zijn, zullen sommige landen hun steenkoolcentrales herstarten, wat niet goed is voor de planeet', aldus Pouyanne.

    De lage voorraden aan de vooravond van de winter doen de prijzen van aardgas en olie sterk stijgen.(de tijd 29/09/2021)
  7. forum rang 6 Daan 008 4 oktober 2021 11:36
    Gas is een uitstekend hulpmiddel om H2 mee te maken.
    De CO2 die hierbij vrijkomt kan
    - of worden afgevangen en in een oud gasveld onder de zeebodem worden opgeslagen
    - of benut worden om grondstoffen mee te vervaardigen voor de chemische sector.

    De vraag naar LNG gaat bijgevolg, mijn inziens, toekomstgericht blijven stijgen om aan de strengere CO2 normen te kunnen blijven voldoen.
  8. Monika 5 oktober 2021 13:51
    Gascrisis geeft Exmar vleugels
    Schermvullende weergave

    De FSRU S188, een drijvende hervergassingsfabriek van Exmar. ©Exmar
    KOEN LAMBRECHT
    04 oktober 2021 14:53
    Het aandeel Exmar is aan een heuse rally bezig. De sterke vraag en de torenhoge gasprijzen verhogen de kans op een spoedige tewerkstelling van de Tango en de FSRU.

    Exmar
    EXM
    8,33%
    is al een maand lang gestaag aan het klimmen en de jongste weken gaat het steil naar boven. Vrijdag won het aandeel 7,5 procent en maandag komt er nog eens 6,1 procent bij tot 4,80 euro. Dat is meteen een nieuwe jaarpiek.

    De aanzet tot de rally waren de goede halfjaarresultaten die Exmar, dat voor 43,79 procent in handen is van Nicolas Saverys, op 9 september publiceerde. Dankzij vergoedingen voor de verbroken contracten van de drijvende lng-fabriek Tango en de hervergassingseenheid FSRU S188 verzevenvoudigde de winst. De Antwerpse groep drukte ook de hoop uit binnen het jaar nieuwe contracten te kunnen afsluiten voor beide vaartuigen. Als dat lukt, kan Exmar jarenlang op stabiele inkomsten rekenen en is het aflossen van de hoge schulden veel minder een probleem.

    LEES MEER
    Verbroken contracten duwen winst Exmar flink hoger
    Lees meer
    De interesse in het gasaandeel is de voorbije weken fors toegenomen. De verklaring moeten we bij de torenhoge gasprijzen zoeken. Exmar is een maritieme vervoerder van diverse gassen, onder meer lpg en ammoniak. ‘Als de prijs van wat je vervoert stijgt, is het makkelijker je transportprijzen te verhogen’, zegt Kristoff Van Houte van Kroffinvest in zijn jongste beursbrief. Heel wat gastankers van Exmar varen onder langetermijncontracten, maar er zijn ook schepen die op de spotmarkt worden ingezet en dus meteen profiteren van hogere vrachttarieven.

    Hernieuwde interesse
    Van Houte wijst er ook op dat de hogere gasprijzen tot een hernieuwde interesse in de FLNG Tango kunnen leiden. ‘Een van de redenen waarom Argentinië uiteindelijk voor de diensten van Exmar bedankte, was de lage gasprijs.’ Nu de vraag naar aardgas zeer sterk is, vooral in Azië en Europa, liggen de kaarten beter om een nieuwe opdracht te vinden voor de Tango. Hij sluit niet uit dat Exmar bij het aangaan van een nieuw contract niet veel moet inboeten op de interessante prijs die de Argentijnse onderneming YPF betaalde.

    Schermvullende weergave

    Hetzelfde geldt voor de drijvende hervergassingsfabriek. Voor de S188, de weinig fantasierijke naam van de eenheid, had Exmar eveneens ‘een mooi contract’, met de grondstoffentrader Gunvor. Die had echter geen werk voor de FSRU en annuleerde het contract. Daarbij betaalde Gunvor een schadevergoeding van 56,8 miljoen dollar.

    ‘We denken dat in de huidige markt (met hoge gasprijzen, red.) de kans op een verhuur ergens in de eerste jaarhelft van volgend jaar van een of beide platforms reëel is’, zegt Van Houte. (de tijd 04/2021 )
  9. Monika 6 oktober 2021 08:24


    'Extreme nervositeit' jaagt gasprijs ver over grens van €100 heen
    Bert van Dijk 5 okt   17:20

    De ondergrondse opslag van het hoogcalorisch gas in Bergermeer is slechts voor 28% gevuld, waar dit vorig jaar rond deze tijd meer dan 95% was. Foto: Erna Faust/Novum RegioFoto
    In het kort

    Er lijkt geen einde te komen aan de stijging van de gasprijs.
    Extreme nervositeit joeg dinsdag de prijs van het belangrijkste gascontract in Europa voor het eerst in de geschiedenis door de grens van €100/MWh.
    De historisch hoge prijs leidt tot toenemende zorgen voor de Nederlandse industrie.
    De gasprijs is dinsdag voor het eerst in de geschiedenis door de grens van €100 per MWh gegaan. Het belangrijkste gascontract in Europa (het zogenoemde TTF-contract voor de volgende maand) stond aan het eind van de dag zelfs op €118, bijna 23% hoger dan maandag. De gasprijs is daarmee acht keer zo hoog als een jaar geleden. De extreme prijsstijgingen zetten inmiddels handelshuizen in energie onder druk.
    ‘De markt is extreem onrustig en nerveus', zegt Chris Guth, energiemarktanalist bij Engie. 'Op dagbasis zie we nu prijsoplevingen die ik niet kan toeschrijven aan wijzigingen in de balans tussen vraag aanbod. Ik heb deze prijsstijgingen in mijn elfjarige carrière nog nooit gezien.'

    Minder wind
    De gasprijs wordt opgedreven door een combinatie van factoren. Zo is de Europese gasproductie laag vanwege uitgesteld groot onderhoud aan gasvelden in Noorwegen en het terugschroeven van de gasproductie in Groningen. Bovendien zijn er dit jaar weinig gasvoorraden voor de winter aangelegd, omdat het voorjaar bovengemiddeld koud was.
    Daarbij speelt de weersverwachting een belangrijke rol. De laatste weerrapporten geven iets koudere temperaturen aan voor later deze maand, en tegenvallende wind eind oktober. Dat betekende een koopmoment voor gas.
    'De nervositeit is terecht’, zegt Guth, die wijst op de leveringszekerheid. Vooral de hoogcalorische gasopslag baart zorgen. Dat is het type gas dat door de industrie en gascentrales wordt gebruikt. De ondergrondse opslag van dit gas in Bergermeer is slechts voor 28% gevuld, waar dit vorig jaar rond deze tijd meer dan 95% was.
    Metaalsector wil overheidsingrijpen
    'Die buffer is bijzonder klein', zegt Guth. 'Dat hebben we de afgelopen decennia niet gezien. We kunnen maximaal 1% per dag injecteren en het stookseizoen is al begonnen. Ik adviseer eindverbruikers, van industrie tot aan winkelketens tot aan tuinders. Daar is de zorg echt reëel: kan het sommetje uit tegen deze energieprijzen?’
    Ondernemersorganisatie voor de technologische industrie FME en leden van vakbonden FNV en CNV luiden de noodklok en bieden woensdag demissionair minister Blok van Economische Zaken en Klimaat gezamenlijk een petitie aan. Ze willen dat de overheid ingrijpt door bedrijven financieel te ondersteunen vanwege de hoge energieprijzen.
    Een aantal industriële bedrijven heeft al bekendgemaakt de productie terug te schroeven zoals kunstmestproducent Yara in Sluiskil. Aluminiumproducent Aldel noemde de prijsstijgingen onlangs 'absurd'.
    Wissel op winstgevendheid
    De hoge energieprijzen zullen volgens Guth een enorme wissel trekken op de winstgevendheid en economische groei. ‘Dit gaat zo’n zware impact hebben dat ik me afvraag of we dat wel helemaal door hebben’, zegt Guth.
    De laatste keer dat de gasprijzen sterk stegen was in maart 2018, toen een koudefront — 'the beast from the east' — over Noordwest-Europa trok. 'Als we naar de geschiedenis kijken van het TTF-gascontract dan werden bijna alle prijsstijgingen veroorzaakt door koude periodes aan het eind van de winter, wanneer ondergrondse gasbergingen behoorlijk leeg zijn', schrijft Greg Molnar, gasanalist bij het Internationaal Energieagentschap in een commentaar.
    'Dit keer is het verhaal anders. Ten eerste hebben we niet te maken met een korte prijspiek, maar met een stevige en stabiele bullrun, die al enkele maanden duurt. Ten tweede staan we nu nog maar aan het begin van de winter: de gasbergingen zullen vanaf nu steeds leger worden.' In 2018 was Noordwest-Europa heel dichtbij echte fysieke gastekorten. 'De gasprijzen nu liggen boven de prijzen van toen, wat een teken van de extreme krapte op de markt is', aldus Molnar.
    'Margin calls'
    De extreme prijsstijgingen leiden inmiddels tot zogenoemde 'margin calls' bij handelshuizen in energie, zo meldde persbureau Reuters dinsdag. Dat betekent dat kleine handelshuizen, maar ook grote handelaren als Glencore, Gunvor, Trafigura en Vitol volgens bronnen van Reuters extra kapitaal moeten vrijmaken om hun financiële posities op de gasmarkt af te dekken. Dat zou vooral voor kleine spelers die extra moeten lenen een probleem kunnen worden.
    '“Markten kunnen zich langer irrationeel gedragen dan je in staat ben solvabel te blijven” is een beroemde uitspraak. Dit is een mooi voorbeeld', aldus Guth.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1414979/extreme-nervos...
2.540 Posts
Pagina: «« 1 ... 53 54 55 56 57 ... 127 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium drie voorbeelden van IEX Premium: de exclusieve content op de site, de app op een smartphone en IEX Magazine.

Benieuwd naar onze analyses en kooptips?

Word nu abonnee van IEX en krijg onbeperkt toegang tot onze (koop)tips en succesvolle modelportefeuilles. Nu 3 maanden voor slechts €19,95! Profiteer van 58% korting!

Word abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links