Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gasloos of niet

1.767 Posts
Pagina: «« 1 ... 78 79 80 81 82 ... 89 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 17 augustus 2021 07:50
    Vrouw zet gaskachel terug in nul op de meter-woning Zoetermeer: ‘Het is een hel om te slapen’

    Ze worden de huizen van de toekomst genoemd. Dé oplossing voor de klimaatcrisis. Maar niet iedereen in Zoetermeer is gelukkig met de nul-op-de-Meter-woningen. ,,Ik zit met een deken op de bank. En mijn strot is droog.” Volgens verhuurder De Goede Woning is het een kwestie van wennen.

    Ingrid de Groot 16-08-21, 17:00 Laatste update: 16-08-21, 17:23
    20 REACTIES

    Ze hebben sinds een paar jaar als een van de eersten in Nederland zonnepanelen op het dak, warmtepompen, een huiscomputer en driedubbel glas. Ze zijn van het gas af en de ramen zouden altijd dicht moeten blijven om het nieuwe ventilatiesysteem optimaal te laten presteren.

    Lees ook
    In één dag een woning neerzetten? Dan kan, gewóón in Amersfoort! (en dit is hoe)
    Bouwers ontketenen houten revolutie in woningbouw

    Vier jaar na de bouw balen huurders van de eerste energieneutrale huizen in stadskwartier Palenstein in Zoetermeer vanwege het gebrek aan comfort. Meerdere mensen denken er zelfs over een oude vertrouwde cv-ketel terug te kopen.

    Deken
    In de winter zit een aantal bewoners met een deken op de bank omdat het huis door de koude luchtstroom uit het ventilatiesysteem volgens hen niet te harden is. En ‘s zomers is het boven in de slaapkamers snikheet. Gevoelstemperatuur Bahama’s, lacht Elvira van der Stel als een boer met kiespijn. ,,Klimaatcrisis in de wereld? Het klimaat in mijn huis klopt niet eens.”

    Het state of the art ventilatiesysteem dat De Goede Woning als pilot heeft geïnstalleerd, heeft Elvira van der Stel vanwege de tocht al jaren geleden dichtgedraaid. En inmiddels denkt ze na over het terugplaatsen van een cv-ketel. ,,Op gas. Aan de ene kant mag je niet klagen met zo'n huis. Aan de andere kant: het systeem werkt niet.”

    Veel verschil in energieneutrale woningen
    De ene energiezuinige woning is de andere niet, zo blijkt uit het verhaal van de huurders in Zoetermeer. ,,Ik hoop niet dat de indruk ontstaat dat een nul-op-de-meter-woning niet comfortabel kan zijn, want dat is niet zo”, zegt Frank Benthem, adviseur duurzaam wonen bij de Woondokter. ,,Ik kan niet specifiek op deze Zoetermeerse huizen ingaan omdat ik de situatie niet ken, maar het klopt dat er af en toe voor installaties wordt gekozen die niet toereikend zijn, bijvoorbeeld als een warmtepomp niet de nodige capaciteit kan leveren of niet goed genoeg is gekeken naar de onderlinge samenhang in de woning.”

    Benthem wijst erop dat met name bij de installatie van warmtepompen die samenhang belangrijk is. ,,Het begint bij een goed ontwerp. Stap één in ons zesstappenplan is bijvoorbeeld zorgen voor een goede bouwkundige schil van de woning. Er zijn vervolgens mogelijkheden te over om een woning energieneutraal te maken. Ik zie het als mijn taak mensen te behoeden voor keuzes die het wooncomfort verslechteren in plaats van verbeteren.”

    Bij buurvrouw Sandra van der Wilk zijn de problemen groter. De Zoetermeerse woont al zestien jaar in het huis en is verknocht aan het buurtje. Maar op 24 mei brak na een klachtenregen over lampen die spontaan aan en uit gingen, brand uit in haar ‘slimme’ energiemodule die buiten het huis staat om de zonnepanelen en de warmtepomp aan te sturen.

    Hel
    ,,Het is een hel om te slapen”, zegt Sandra, die zich opvreet van stress omdat ze al jaren in discussie is met De Goede Woning. De oude elektra in haar woning, die gebouwd is in de jaren zestig, matcht volgens haar niet met de stroom die door het huis heen loopt vanaf de moderne zonnepanelen. Maar volgens De Goede Woning is alles bij Van der Wilk opgelost, veilig en conform de norm.

    Bij de vrouw klapte de tv er al uit. Ze is aan haar derde inductieplaat toe. ,,Ik aan de tweede”, zegt haar buurvrouw. En meerdere lampen gingen al kapot. ,,De vonken kwamen op enig moment uit het stopcontact. Het lijkt wel of ik in een of andere slechte film zit, die maar niet wil stoppen.”

    De vrouw laat een doorgeslagen stop zien met weggesmolten plastic. Ze toont foto’s van de bedrading, waarvan delen zijn gaan smeulen en zwart zijn uitgeslagen. ,,Je bent bang voor nog meer schade of brand. Ik zit in een horrorhuis.”

    Raadslid Michiel van der Snoek van lokale partij Lijst Hilbrand Nawijn trekt zich het lot van de huurders aan en stelde vragen aan het Zoetermeerse college. ,,In het begin dacht ik dat het bij deze mensen tussen de oren zat, maar inmiddels weet ik dat er technisch echt wat mis is.”

    Brandweer
    De brandweer zou volgens hem het systeem eens goed moeten keuren. ,,De oude elektra is gekoppeld aan moderne technologie. Kan dat wel? Ik heb er mijn twijfels over en maak me heel veel zorgen over de brandveiligheid van deze huizen”, zegt Snoek, die met oud-minister Hilbrand Nawijn in zijn partij de kartrekker is in dit dossier.

    De Goede Woning meldt dat het project een succes is gebleken. ,,Omdat de woningen meer energie opleveren, dan ze gebruiken’’, aldus de verhuurder.
  2. forum rang 10 voda 17 augustus 2021 07:52
    Deel 2:

    Sandra van der Wilk heeft zo haar twijfels over het goede doel van haar energieneutrale woning. Afgelopen weken schreef ze brieven naar Tweede Kamerleden. ,,Ik ben aan het einde van mijn Latijn.”

    Bij vergelijkbare projecten in Tilburg, Drenthe en Hoek van Holland speelden dezelfde soort problemen, maar die zijn inmiddels opgelost. In de winter waren de nul-op-de-meterhuizen er te koud en in de zomer kon ook daar de warmte het huis niet uit door het driedubbele glas.

    Volgens Chavah Lichtenberg uit de La Sage ten Broekstraat overheerst bij de nul-op-de-meter-woningen in haar Tilburgse wijkje gelukkig weer tevredenheid. ,,De renovatie moest snel, en het moest goedkoop. Maar die problemen zijn met nieuwe onderdelen in de module opgelost. In de zomer heb ik het lekker koel”, schetst de Brabantse. ,,En in de winter heb ik het warm genoeg. Als ik wil zet ik de ramen open, terwijl de ventilatie draait. Er is niemand die zegt dat dat niet mag.”

    Gaskachel
    Tevredenheid is in Zoetermeer bij meerdere gezinnen nog steeds ver te zoeken. Hoewel bij de buurvrouw van Sandra van der Wilk er minder problemen zijn, wordt ook daar vanwege de koude luchtstroom in de winter een deken tevoorschijn getoverd. ,,Ik heb zelfs weer een gaskachel aangeschaft. En dan krijg je te horen: ‘Het CO2-gehalte in je huis is wel hoog’. Maar wat kan mij het schelen. Ik heb het, met gas, eindelijk weer lekker warm.”

    Denis de Jong woont een paar straten verderop. Drie jaar geleden sloeg hij alarm omdat zijn huis zo potdicht geïsoleerd was dat binnen het CO2-gehalte te hoog werd. Het gevolg: hoofdpijn. ,,Dat probleem is technisch opgelost”, aldus zijn buurvrouw Willy Martinius. Maar de Zoetermeerse herkent de problemen met tocht. ,,En 's ochtends heb je door de ventilatie een heel droge strot.”

    Het huis is in de winter volgens veel bewoners ondertussen niet op temperatuur te krijgen. Uren, soms dagen, heeft het systeem nodig om het huis een paar graden warmer te maken. ,,Vroeger had ik mijn kachel behaaglijk op 22 graden staan. Dat gevoel van behaaglijkheid is weg.”

    Leefbaar
    Greenpeace noemt de bewoners uit Zoetermeer pioniers. ,,En die hebben we nodig”, aldus zegsvrouw Saskia van Aalst. Het nieuwste rapport van de VN over de klimaatproblemen is volgens Greenpreace kristalhelder. ,,Het geeft een duidelijke waarschuwing over wat ons te wachten staat, als we nu niet snel en ingrijpend handelen. Dus we moeten ook woningen verduurzamen, maar dat moet dan wel goed gebeuren. En we moeten leren van de fouten die zijn gemaakt bij projecten die als voorloper hebben gediend. Iedereen moet een steentje bijdragen, maar het moet wel leefbaar blijven.”

    Verhuurder De Goede Woning merkt ondertussen dat de impact van de verduurzaming groot is geweest voor de bewoners. ,,Omdat je moet leren omgaan met het wonen in een geheel geïsoleerde woning. De ene bewoner is hier heel content mee en de andere heeft veel meer moeite met aanpassen. Wat we gaandeweg geleerd hebben van dit project is dat we nog meer aandacht moeten besteden aan hoe bewoners het beste de woning kunnen gebruiken. Daarom begeleiden wij bewoners zo goed mogelijk bij de overgang met een energiecoach.”

    Gevoel van kou in de woning is een beleving, denkt De Goede Woning. ,,Voorheen hadden deze woningen natuurlijke ventilatie, sinds de renovatie is er mechanische ventilatie. Daardoor is er in de woning een luchtstroom die door sommige bewoners wordt aangevoeld als een ‘koude stroom’.”

    Er is ook positief nieuws, meldt de Zoetermeerse verhuurder. De woningen zouden via de zonnepanelen meer energie opleveren, dan de bewoners verbruiken. ,,Huurders zijn in twee jaar tijd gemiddeld 55 euro minder gaan betalen voor hun energielasten.”

    www.ad.nl/wonen/vrouw-zet-gaskachel-t...
  3. forum rang 5 Kees1 17 augustus 2021 16:25
    quote:

    voda schreef op 17 augustus 2021 07:52:

    Deel 2:

    Sandra van der Wilk heeft zo haar twijfels over het goede doel van haar energieneutrale woning. Afgelopen weken schreef ze brieven naar Tweede Kamerleden. ,,Ik ben aan het einde van mijn Latijn.”

    Bij vergelijkbare projecten in Tilburg, Drenthe en Hoek van Holland speelden dezelfde soort problemen, maar die zijn inmiddels opgelost. In de winter waren de nul-op-de-meterhuizen er te koud en in de zomer kon ook daar de warmte het huis niet uit door het driedubbele glas.

    Volgens Chavah Lichtenberg uit de La Sage ten Broekstraat overheerst bij de nul-op-de-meter-woningen in haar Tilburgse wijkje gelukkig weer tevredenheid. ,,De renovatie moest snel, en het moest goedkoop. Maar die problemen zijn met nieuwe onderdelen in de module opgelost. In de zomer heb ik het lekker koel”, schetst de Brabantse. ,,En in de winter heb ik het warm genoeg. Als ik wil zet ik de ramen open, terwijl de ventilatie draait. Er is niemand die zegt dat dat niet mag.”

    Gaskachel
    Tevredenheid is in Zoetermeer bij meerdere gezinnen nog steeds ver te zoeken. Hoewel bij de buurvrouw van Sandra van der Wilk er minder problemen zijn, wordt ook daar vanwege de koude luchtstroom in de winter een deken tevoorschijn getoverd. ,,Ik heb zelfs weer een gaskachel aangeschaft. En dan krijg je te horen: ‘Het CO2-gehalte in je huis is wel hoog’. Maar wat kan mij het schelen. Ik heb het, met gas, eindelijk weer lekker warm.”

    Denis de Jong woont een paar straten verderop. Drie jaar geleden sloeg hij alarm omdat zijn huis zo potdicht geïsoleerd was dat binnen het CO2-gehalte te hoog werd. Het gevolg: hoofdpijn. ,,Dat probleem is technisch opgelost”, aldus zijn buurvrouw Willy Martinius. Maar de Zoetermeerse herkent de problemen met tocht. ,,En 's ochtends heb je door de ventilatie een heel droge strot.”

    Het huis is in de winter volgens veel bewoners ondertussen niet op temperatuur te krijgen. Uren, soms dagen, heeft het systeem nodig om het huis een paar graden warmer te maken. ,,Vroeger had ik mijn kachel behaaglijk op 22 graden staan. Dat gevoel van behaaglijkheid is weg.”

    Leefbaar
    Greenpeace noemt de bewoners uit Zoetermeer pioniers. ,,En die hebben we nodig”, aldus zegsvrouw Saskia van Aalst. Het nieuwste rapport van de VN over de klimaatproblemen is volgens Greenpreace kristalhelder. ,,Het geeft een duidelijke waarschuwing over wat ons te wachten staat, als we nu niet snel en ingrijpend handelen. Dus we moeten ook woningen verduurzamen, maar dat moet dan wel goed gebeuren. En we moeten leren van de fouten die zijn gemaakt bij projecten die als voorloper hebben gediend. Iedereen moet een steentje bijdragen, maar het moet wel leefbaar blijven.”

    Verhuurder De Goede Woning merkt ondertussen dat de impact van de verduurzaming groot is geweest voor de bewoners. ,,Omdat je moet leren omgaan met het wonen in een geheel geïsoleerde woning. De ene bewoner is hier heel content mee en de andere heeft veel meer moeite met aanpassen. Wat we gaandeweg geleerd hebben van dit project is dat we nog meer aandacht moeten besteden aan hoe bewoners het beste de woning kunnen gebruiken. Daarom begeleiden wij bewoners zo goed mogelijk bij de overgang met een energiecoach.”

    Gevoel van kou in de woning is een beleving, denkt De Goede Woning. ,,Voorheen hadden deze woningen natuurlijke ventilatie, sinds de renovatie is er mechanische ventilatie. Daardoor is er in de woning een luchtstroom die door sommige bewoners wordt aangevoeld als een ‘koude stroom’.”

    Er is ook positief nieuws, meldt de Zoetermeerse verhuurder. De woningen zouden via de zonnepanelen meer energie opleveren, dan de bewoners verbruiken. ,,Huurders zijn in twee jaar tijd gemiddeld 55 euro minder gaan betalen voor hun energielasten.”

    www.ad.nl/wonen/vrouw-zet-gaskachel-t...
    Het voordeel is financieel gezien dus vrijwel nihil.
  4. forum rang 10 voda 18 augustus 2021 11:52
    Energielabel laat per direct zien of woning voldoende isolatie heeft voor verwarmen zonder aardgas

    Wie sinds 1 augustus een energielabel aanvraagt, krijgt op dat label een vermelding of de isolatie van de woning voldoet aan de ‘Standaard voor isolatie’ en daarmee klaar is voor een toekomst zonder aardgas.

    Vanaf 1 september kunnen huiseigenaren hun labels die tussen 1 januari en 1 augustus zijn geregistreerd, inclusief vermelding downloaden van MijnOverheid.

    Warmtepomp of warmtenet
    De ‘Standaard voor isolatie’ geeft aan of de woning goed genoeg is geïsoleerd om te worden aangesloten op een warmtepomp of een warmtenet. Met de aanduiding op het label zien potentiële kopers in hoeverre verbeteringen nog nodig zijn aan de woning voor verwarming zonder aardgas. Zo kunnen zij hier bij de aankoop en financiering rekening mee houden.

    De Standaard voor woningisolatie is eerder dit jaar door de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties gepresenteerd. Door de Standaard nu ook prominent op het energielabel te presenteren, wil de minister woningeigenaren handvatten geven om hun huis goed te isoleren.

    Warmteverlies
    Een woning verliest warmte via buitenmuren, vloer, dak, ramen en deuren. Als de woning goed geïsoleerd is, dan is dat verlies klein. Voldoet de woning aan de ‘Standaard’, dan is de woning in veel gevallen qua isolatie, kierdichting en ventilatie klaar voor de overstap naar een duurzame warmtevoorziening. Ook zijn er in de meeste gevallen geen ingrijpende aanpassingen aan de verwarming meer nodig.

    De Standaard houdt rekening met de bouwkundige kenmerken van de woning. Woningen van voor 1945 hebben bijvoorbeeld vaak geen spouwmuur. De Standaard is voor deze woningen daarom minder strikt, dan voor woningen met een bouwjaar van na 1945. Het isoleren naar de Standaard van woningen gebouwd na 1945 zorgt ervoor dat zij geschikt zijn voor aansluiting op een duurzame warmtebron met lagere aanbodtemperatuur van 50 graden Celsius. Woningen gebouwd voor 1945 die voldoen aan de Standaard, kunnen worden aangesloten op een warmtebron met minimaal een aanbodtemperatuur van 70 graden Celsius.

    Streefwaarden afzonderlijke bouwdelen
    Naast een Standaard voor de gehele woning zijn er ook streefwaarden voor afzonderlijke bouwdelen. Deze streefwaarden zijn bedoeld om een toekomstvaste referentie te geven voor een enkel bouwdeel, zoals dak, vloer of ramen. Isoleren van een bouwdeel naar deze streefwaarde zorgt ervoor dat dit bouwdeel voldoende is geïsoleerd en in de toekomst niet nog een keer geïsoleerd hoeft te worden. Als alle bouwdelen geïsoleerd worden tot de streefwaarde, is de Standaard voor woningisolatie ruimschoots gehaald. Ook die streefwaarden staan op het energielabel.

    Door Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  5. forum rang 5 Bulletje Rozenwater 18 augustus 2021 12:01
    quote:

    voda schreef op 17 augustus 2021 07:52:

    Deel 2:

    Sandra van der Wilk heeft zo haar twijfels over het goede doel van haar energieneutrale woning. Afgelopen weken schreef ze brieven naar Tweede Kamerleden. ,,Ik ben aan het einde van mijn Latijn.”

    Bij vergelijkbare projecten in Tilburg, Drenthe en Hoek van Holland speelden dezelfde soort problemen, maar die zijn inmiddels opgelost. In de winter waren de nul-op-de-meterhuizen er te koud en in de zomer kon ook daar de warmte het huis niet uit door het driedubbele glas.

    Volgens Chavah Lichtenberg uit de La Sage ten Broekstraat overheerst bij de nul-op-de-meter-woningen in haar Tilburgse wijkje gelukkig weer tevredenheid. ,,De renovatie moest snel, en het moest goedkoop. Maar die problemen zijn met nieuwe onderdelen in de module opgelost. In de zomer heb ik het lekker koel”, schetst de Brabantse. ,,En in de winter heb ik het warm genoeg. Als ik wil zet ik de ramen open, terwijl de ventilatie draait. Er is niemand die zegt dat dat niet mag.”

    Gaskachel
    Tevredenheid is in Zoetermeer bij meerdere gezinnen nog steeds ver te zoeken. Hoewel bij de buurvrouw van Sandra van der Wilk er minder problemen zijn, wordt ook daar vanwege de koude luchtstroom in de winter een deken tevoorschijn getoverd. ,,Ik heb zelfs weer een gaskachel aangeschaft. En dan krijg je te horen: ‘Het CO2-gehalte in je huis is wel hoog’. Maar wat kan mij het schelen. Ik heb het, met gas, eindelijk weer lekker warm.”

    Denis de Jong woont een paar straten verderop. Drie jaar geleden sloeg hij alarm omdat zijn huis zo potdicht geïsoleerd was dat binnen het CO2-gehalte te hoog werd. Het gevolg: hoofdpijn. ,,Dat probleem is technisch opgelost”, aldus zijn buurvrouw Willy Martinius. Maar de Zoetermeerse herkent de problemen met tocht. ,,En 's ochtends heb je door de ventilatie een heel droge strot.”

    Het huis is in de winter volgens veel bewoners ondertussen niet op temperatuur te krijgen. Uren, soms dagen, heeft het systeem nodig om het huis een paar graden warmer te maken. ,,Vroeger had ik mijn kachel behaaglijk op 22 graden staan. Dat gevoel van behaaglijkheid is weg.”

    Leefbaar
    Greenpeace noemt de bewoners uit Zoetermeer pioniers. ,,En die hebben we nodig”, aldus zegsvrouw Saskia van Aalst. Het nieuwste rapport van de VN over de klimaatproblemen is volgens Greenpreace kristalhelder. ,,Het geeft een duidelijke waarschuwing over wat ons te wachten staat, als we nu niet snel en ingrijpend handelen. Dus we moeten ook woningen verduurzamen, maar dat moet dan wel goed gebeuren. En we moeten leren van de fouten die zijn gemaakt bij projecten die als voorloper hebben gediend. Iedereen moet een steentje bijdragen, maar het moet wel leefbaar blijven.”

    Verhuurder De Goede Woning merkt ondertussen dat de impact van de verduurzaming groot is geweest voor de bewoners. ,,Omdat je moet leren omgaan met het wonen in een geheel geïsoleerde woning. De ene bewoner is hier heel content mee en de andere heeft veel meer moeite met aanpassen. Wat we gaandeweg geleerd hebben van dit project is dat we nog meer aandacht moeten besteden aan hoe bewoners het beste de woning kunnen gebruiken. Daarom begeleiden wij bewoners zo goed mogelijk bij de overgang met een energiecoach.”

    Gevoel van kou in de woning is een beleving, denkt De Goede Woning. ,,Voorheen hadden deze woningen natuurlijke ventilatie, sinds de renovatie is er mechanische ventilatie. Daardoor is er in de woning een luchtstroom die door sommige bewoners wordt aangevoeld als een ‘koude stroom’.”

    Er is ook positief nieuws, meldt de Zoetermeerse verhuurder. De woningen zouden via de zonnepanelen meer energie opleveren, dan de bewoners verbruiken. ,,Huurders zijn in twee jaar tijd gemiddeld 55 euro minder gaan betalen voor hun energielasten.”

    www.ad.nl/wonen/vrouw-zet-gaskachel-t...
    Dat is gewoon slecht installatie werk. Met de juiste warmtepomp en iemand die verstand van zaken heeft is het geen probleem. Dat laatste is het probleem overigens, weinig monteurs hebben er verstand van. Afgelopen winter, toen het erg koud was, zaten wij met een woonmaker met temp 26 graden en dan merk je dat monteurs gewoon niet weten hoe ze die apparaten in moeten stellen als je erover belt. Ook bij de bouw had de projectleider geen flauw idee welke warmte pomp erin moest. 3 types passeerden de revue (natuurlijk wel buitensporig meerwerk rekenen), bijna nog een pomp gekregen die achteraf krachtstroom nodig had (a 50 euro per maand netwerkkosten).

    Eind van de streep is het een prima techniek die behoorlijk aan kosten scheelt (vrijwel geen energiekosten met huis +/-1000m3), maar er zijn een hoop beunhazen. Kies altijd een gespecialiseerd bedrijf en niet een standaard installateur, dan voorkom je bovenstaande ellende.
  6. forum rang 10 voda 20 augustus 2021 11:44
    Prijs voor gas breekt door grens 1 euro per kubieke meter: ‘Zorg over voorraad voor de winter’

    De gasprijs is nog nooit zo hoog geweest als nu voor huishoudens die een nieuw contract moeten afsluiten. Bij sommige energieleveranciers is de grens van 1 euro per kubieke meter gepasseerd. Aanbieders hebben zorgen over de zeer lage stand van de gasreserves.

    Stefan ten Teije 20-08-21, 11:00

    Door een relatief koude winter en een koud voorjaar zijn de gasvoorraden aanzienlijk gekrompen. ,,Normaal gesproken zijn die rond deze tijd van het jaar voor 80 procent gevuld, maar het is nu nog maar de helft”, aldus Martien Visser, lector energietransitie aan de Hanzehogeschool Groningen. ,,Energieleveranciers beginnen zich zorgen te maken of ze wel genoeg gas voor hun klanten hebben en kopen nu grote hoeveelheden in, in bijvoorbeeld Noorwegen.”

    Lees ook
    Energieprijzen breken nieuwe records: ‘Stap sowieso over’
    Dit gaat een gemiddeld gezin aan energie betalen in 2021

    In Groningen wordt inmiddels fors minder gas opgepompt, nog maar grofweg 10 procent van de hoeveelheden die eerder werden gewonnen uit de Nederlandse bodem. De leveringen uit andere werelddelen zijn ook lager, waardoor heel Europa kampt met hoge prijzen.

    Vorig jaar daalden de prijzen juist naar een dieptepunt vanwege de coronacrisis. De vraag naar gas en andere fossiele brandstoffen nam fors terug. Energieleveranciers betaalden destijds 10 cent per kubieke meter. Dat is inmiddels gestegen naar 45 cent. Vanwege de belastingen die er overheen gaan, betalen consumenten die nu aan de beurt zijn om een nieuw contract af te sluiten, ongeveer 1 euro. Dat is 80 procent hoger dan vorig jaar. Voor een gemiddeld gezin zouden de stookkosten daardoor oplopen naar 1500 euro per jaar.

    Tekst gaat verder onder het kader.

    Prijs voor nieuwe contracten bij grootste drie energieleveranciers:

    o Vattenfall 1,02022 euro

    o Essent 0,96747 euro

    o Eneco 0,94916 euro

    Bron: Independer
    Niet iedere consument betaalt de hoge prijzen
    ,,Waar de grens van 2 euro bij de benzinepomp een symbolische grens is, geldt dat ook voor de 1 eurogrens van een kubieke meter gas. Met het verschil dat niet iedereen dit bedrag van de ene op de andere dag ook moet betalen”, zegt Joris Kerkhof, energiedeskundige van vergelijkingssite Independer.

    Bijna de helft van de consumenten heeft een variabel energiecontract, dat wil zeggen dat de tarieven ieder half jaar (op 1 juli en 1 januari) worden aangepast. ,,De prijs op 1 juli lag al wel hoger, maar nog niet zo hoog als nu en het is afwachten hoe dat 1 januari is”, aldus Kerkhof.

    De andere helft van de consumenten heeft nog een lopend contract voor één, twee, drie of zelfs vijf jaar. Die mensen betalen de hoge prijs die nu geldt nog niet, maar het afgesproken tarief. ,,Vorig jaar zijn veel mensen overgestapt omdat toen de prijzen van gas en elektriciteit vanwege de coronacrisis juist ontzettend laag lagen”, zegt Kerkhof. ,,Nu is de prijs voor gas twee keer zo hoog. Of dit een goed moment is om een vast contract af te sluiten is moeilijk te zeggen, omdat het zo zou kunnen zijn dat de prijs nog wat verder gaat oplopen.”

    Verschillende internationale ontwikkelingen
    Dat vanuit andere werelddelen minder gas komt heeft allerlei verschillende redenen: Rusland bedrijft mogelijk politiek om een andere route voor een gaspijpleiding er doorheen te krijgen, maar het heeft ook te maken met een storing in een gasverwerkingsfabriek, stelt ABN Amro in een analyse.

    ,,Daarnaast varen schepen met gas vanuit het Midden-Oosten en de Verenigde Staten nu eerder naar bijvoorbeeld Azië, omdat daar de vraag hard stijgt en dus ook de prijzen omhoog gaan”, vult Martien Visser aan. ,,Energieleveranciers beginnen zich zorgen te maken of de ze wel genoeg gas voor hun klanten hebben en kopen nu grote hoeveelheden in, in bijvoorbeeld Noorwegen.”

    ABN Amro verwacht het hoge niveau nog tot zeker 2022. Het is de vraag of dat ook betekent dat de consumentenprijzen zo blijven. Ongeveer de helft van de prijs die consumenten betalen bestaat uit belastingen. ,,Het is nog afwachten wat een nieuw kabinet beslist over die belastingen”, zegt Martien Visser. ,,Er zijn partijen die nog hogere belastingen willen, om de transitie naar duurzame energiebronnen te stimuleren. Als de gasprijs voor consumenten hoog is, loont het bovendien sneller om het huis te isoleren.”

    Voor meer, zie link:

    www.ad.nl/wonen/prijs-voor-gas-breekt...
  7. forum rang 10 voda 3 september 2021 10:13
    Staatsecretaris: ‘Gemeente mag nieuwe woonwijk op gas aansluiten als stroomnet vol is’

    Mocht het volle stroomnet de woningbouwopgave hinderen, kan een gemeente kiezen om nieuwbouwwoningen toch van een gasaansluiting te voorzien. Dat meldt staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius van Klimaat en Energie.

    De staatssecretaris schrijft dit in haar antwoorden op de Kamervragen van VVD’ers Daniel Koerhuis en Silvio Erkens over de overbelasting van elektriciteitsnetten in woonwijken.

    Eerder toe- dan afnemen
    ?De staatssecretaris herhaalt nog maar eens de conclusie van haar voorgangers: de vraag naar transportcapaciteit stijgt harder dan netbeheerders bij kunnen benen door onder meer een tekort aan technisch personeel en lange realisatietijden van netinfrastructuur. ‘De netbeheerders verwachten dat ondanks hun investeringen er regionaal sprake zal blijven van transportschaarste en dat deze eerder zal toenemen dan afnemen’, schrijft Yesilgöz-Zegerius.

    Ondanks alle inspanningen van netbeheerders is het volgens haar denkbaar dat er uiteindelijk ook voor nieuwbouwwijken onvoldoende capaciteit beschikbaar is. ‘Het is belangrijk dat gemeenten en projectontwikkelaars in een vroeg stadium in overleg treden met de netbeheerder en op tijd een aansluiting aanvragen, zeker als er sprake is van een warmtevoorziening gebaseerd op elektriciteit waardoor het elektriciteitsnet zwaarder moet worden uitgevoerd.’

    Afwijken van eisen
    Daarnaast benadrukt de staatssecretaris dat het Bouwbesluit nu al de mogelijkheid bevat om als gevolg van locatiegebonden omstandigheden af te wijken van de gestelde eisen voor hernieuwbare energie in nieuwbouwwoningen. Dit zodat de woningbouwopgave niet gehinderd hoeft te worden door eisen voor hernieuwbare energie die als gevolg van schaarse transportcapaciteit niet kunnen worden waargemaakt. ‘In een dergelijk geval dient altijd wel het percentage hernieuwbare energie te worden gerealiseerd dat rekening houdend met deze situatie mogelijk is’, aldus Yesilgöz-Zegerius. ‘Het bevoegd gezag beoordeelt of mag worden afgeweken van de gestelde eisen voor hernieuwbare energie.’

    Gasverbruik verduurzamen
    De VVD-Kamerleden wilden van hun partijgenoot ook weten of zij bereid is toe te staan dat nieuwe woningen op het gasnet worden aangesloten op plaatsen waar er in de toekomst geen zicht is op een warmtenet en het elektriciteitsnet overbelast is geraakt.

    ‘De Gaswet geeft de mogelijkheid aan het college van burgemeester en wethouders om een gebied aan te wijzen waar het aansluiten van woningen op het gasnet vanwege het algemeen belang noodzakelijk is’, luidt het antwoord van Yesilgöz-Zegerius. ‘Mocht het zo zijn dat vanwege de transportschaarste op het elektriciteitsnet de woningbouwopgave gehinderd zou worden dan kan een gemeente dit meenemen in haar afweging om in zo’n geval toch te kiezen voor een gasaansluiting. In een dergelijk geval moeten gemeenten wel in de Transitievisie Warmte aangeven hoe het gasverbruik verduurzaamd wordt.’

    Eerder
    24 juni 2021
    Waarschuwing netbeheerders voor consumenten met zonnepanelen: terugleveren stroom wordt minder vanzelfsprekend

    Door Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  8. forum rang 10 voda 3 september 2021 11:10
    HIER: geef woningeigenaren vouchers en warmtenetten subsidie om woonwijken van aardgas af te halen

    Woningeigenaren moeten een voucher krijgen om woonlastenneutraal hun woning aardgasvrij te maken en voor warmtenetten moet er een investerings- en subsidie-instrument komen om duurzame warmte te kunnen leveren.

    Dat investerings- en subsidie-instrument moet bestaan uit een garantiefonds, medefinancieringsmogelijkheid van de overheid en een exploitatiesubsidie van de onrendabele top voor duurzame bronnen. Daarvoor pleit HIER.

    Haalbare businesscase
    Lokale warmte-initiatieven spelen volgens HIER een belangrijke rol bij het halen van de doelstelling uit het Klimaatakkoord om huizen aardgasvrij te maken. Belangrijkste reden: een warmtenet vereist vaak ook substantiële maatregelen in iedere woning. Zonder de medewerking van woningeigenaren en bewoners wordt daardoor in de praktijk weinig voortgang geboekt.

    Op dit moment is het volgens HIER in de praktijk nog nauwelijks mogelijk om tot een haalbare businesscase te komen zonder subsidie van het Programma Aardgasvrije Wijken. Dit leerprogramma is gericht op ongeveer 50 wijken. Om de doelen van het Klimaatakkoord te halen, moet tot 2030 in zeker 1.000 wijken een warmtenet worden aangelegd. Dit lukt volgens de organisatie alleen als het nieuwe kabinet zo snel mogelijk een structurele aanpak ontwikkelt, die ook voor bewonersinitiatieven toegankelijk is.

    Bewonersinitiatief
    De businesscase van een warmtenet in een bestaande wijk verschilt wezenlijk van die in een nieuwbouwwijk. Het gaat niet alleen om de businesscase van het warmtebedrijf en de besluitvorming in de gemeenteraad. Cruciaal is ook de businesscase voor bewoners die moeten worden aangesloten om de businesscase van het warmtebedrijf haalbaar te maken en die daar niet zelden zelf ook investeringen voor moeten doen.

    In de praktijk is samenwerking tussen een bewonersinitiatief, de gemeente en een professionele partij een logische optie. Het bewonersinitiatief heeft de meeste contacten in de wijk. De gemeente neemt het uiteindelijke besluit en heeft de mogelijkheid om zelf – goedkoop - te investeren in infrastructuur. En professionele partijen hebben de kennis en de ervaring die lokaal niet te organiseren is, en bovendien ook toegang tot financiering.

    Toegang tot financiering
    Woningeigenaren zijn volgens HIER alleen bereid mee te werken als het alternatief woonlastenneutraal is. Het huidige subsidie-instrumentarium voldoet niet aan dit uitgangspunt en is bovendien te onzeker en te versnipperd. Het moet worden vervangen door een voucher – een woninggebonden budget – voor woningeigenaren, gericht op alle maatregelen die in de woning moeten worden genomen. De voucher kan alleen ingezet worden bij het aardgasvrij maken van de eigen woning, na de besluitvorming in het omgevingsplan voor de wijk.

    Om bewonersinitiatieven de mogelijkheid te bieden in samenspraak met de gemeente tot een succesvol wijkwarmteplan te komen, is er binnen dit instrument een regionaal loket nodig voor bewonerscoöperaties dat kan helpen met: een (hoog)rentende, getrancheerde lening om de ontwikkelkosten te financieren tot financial close; en een laagrentende, converteerbare, achtergestelde lening (bij closing) die aanvullend is op de overige financiering.

    70 procent instemming
    HIER stelt dat aangesloten kan worden bij de bestaande aanpak van woningcorporaties, die bij grootschalige renovaties instemming van minimaal 70 procent van de huurders nodig hebben. ‘We stellen voor dat de gemeenteraad pas een definitief besluit kan nemen wanneer minimaal 70 procent van de woningeigenaren door middel van een participatiemeting instemt met de gekozen oplossing in het wijkuitvoeringsplan. Op deze wijze wordt in de praktijk ook de positie van het lokale warmte-initiatief geborgd.’

    HIER betoogt het een en ander in de brochure ‘Financiering van de warmtetransitie in de wijk’, die het samen met Energiewerkplaats Fryslân maakte.

    Door Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  9. forum rang 10 voda 3 september 2021 11:24
    2 van 4 nieuwe proeftuinen aardgasvrije wijken Groningen krijgen zonnewarmte

    Binnen het Programma Aardgasvrije Wijken (PAW) gaan 4 extra proeftuinen. Bij 2 daarvan wordt zonnewarmte toegepast: in de gemeente Eemsdelta en in de gemeente Midden-Groningen.

    Het aardgasvrij maken van deze dorpen gaat samen met de versterkingsopgave in het aardbevingsgebied.

    Toekomstagenda
    In de Toekomstagenda Groningen is vastgelegd dat Groningen en het Rijk de komende jaren intensief gaan samenwerken op het gebied van woningbouw, energietransitie en regionale economie. Deze agenda vloeit voort uit de bestuurlijke afspraken over de versterkingsopgave. In de Toekomstagenda is opgenomen dat het Rijk het aardgasvrij maken van wijken in het aardbevingsgebied stimuleert met een bijdrage.

    18,3 miljoen euro
    In overleg met de regio is gekozen voor de selectie van 4 extra proeftuinen in het PAW. Het gaat om de gemeenten Delfzijl, Loppersum (red. beide per 1 januari opgegaan in de nieuwe gemeente Eemsdelta), Midden-Groningen en Het Hogeland. Zij krijgen een rijksbijdrage van in totaal 18,3 miljoen voor het aardgasvrij maken van 4 dorpen. Deze proeftuinen voldoen aan de criteria die het PAW stelt aan de proeftuinen uit de tweede ronde en worden toegevoegd aan de bestaande 46 proeftuinen.

    Steendam-Tjuchem
    Samen met de gemeente Midden-Groningen heeft Stichting Dorp in Eigen Hand Steendam Tjuchem de regie in deze eerste proeftuin. Per woning wordt een smart grid all-electric concept ontwikkeld met hogetemperatuurwarmtepompen met heat pipes en daarmee zonnewarmte als bron. Isolatiemaatregelen worden opgepakt binnen de versterkingsopgave, waar ook aandacht is voor het levensloopbestendig maken van woningen. De opwekking van duurzame elektriciteit gebeurt lokaal met een dorpszonnepark: het Duurzaamheidspark.

    Zonnedorpen Loppersum
    Ook in de gemeente Eemsdelta wordt het aardgasvrij maken van het gebied in samenhang opgepakt met de versterkingsopgave. In dit gebied staan veel vrijstaande woningen die in de toekomst verwarmd gaan worden met elektrische hogetemperatuurwarmtepompen in combinatie met zonthermie. De elektriciteit moet op den duur komen van te realiseren collectieve dorpsmolens en -zonneparken.

    Krewerd
    Deze tweede proeftuin in de gemeente Eemsdelta start in het dorp Krewerd en is een initiatief van bewoners. Het aardgas wordt gefaseerd vervangen door groen gas. De productie van het groene gas vindt plaats uit afvalwater en rioolslib. Voor de innovatieve rioolslibvergisting wordt eerst een proefinstallatie gebouwd. De woningen krijgen een hybride warmtepomp. Er wordt ingezet op de samenhang met de versterkingsopgave en de benodigde energiebesparende maatregelen, zoals isolatie. Het plan is om later uit te breiden naar de dorpskernen Godlinze en Holwierde.

    Zuidwolde
    In deze proeftuin in de gemeente Het Hogeland, een initiatief van de energiecoöperatie EC Durabel, worden alle woningen geïsoleerd tot label B voor zover haalbaar. Voor monumentale panden wordt ingezet op warmtepompen. Er komen diverse lokale lagetemperatuurwarmtenetten, die uiteindelijk samengevoegd kunnen worden tot 1 dorpswarmtenet. Daarbij wordt gebruikgemaakt van meerdere temperatuurniveaus en warmtebronnen, zoals aquathermie uit het Boterdiep. De aanpak vindt plaats in clusters van 10 tot 30 woningen.

    Eerder
    27 mei 2021
    Start laatste ronde proeftuinen aardgasvrije wijken opgeschoven na motie Tweede Kamer
    27 oktober 2020
    Startschot 19 nieuwe proeftuinen aardgasvrij: warmtenetten voeden met zonnewarmte

    Door Edwin van Gastel

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  10. forum rang 10 voda 10 september 2021 09:29
    Nederland installeert dit jaar 70.000 warmtepompen, doel Klimaatakkoord in gevaar

    Nederland installeert dit kalenderjaar een recordaantal van 70.000 warmtepompen. Desondanks is het behalen van het doel in het Klimaatakkoord in gevaar. Er dreigen in 2030 400.000 warmtepompen te weinig te zijn.

    Uit het Nationaal Warmtepomp Trendrapport 2021 blijkt namelijk dat fabrikanten de groei vanaf 2025 zien afvlakken.

    900.000 in plaats van 1,3 miljoen
    Het totale aantal in Nederland geïnstalleerde warmtepompen stijgt dit jaar tot boven de 330.000 stuks.

    ‘De afgelopen 5 jaar is het totale aantal warmtepompen telkens met meer dan 25 procent gestegen’, duidt Rolf Heynen, directeur van onderzoeksbureau Dutch New Energy Research. ‘Juist wanneer de overheid meer huizen van het gas af wil halen, zien fabrikanten de groei echter stokken. Zij denken dat er in 2030 nog maar 900.000 warmtepompen zijn geïnstalleerd, fors minder dan de 1,3 miljoen die het Klimaatakkoord beoogt.’

    Transitievisie Warmte
    Eind dit jaar moeten alle gemeenten de Transitievisie Warmte vaststellen, waarin zij aangeven op welke manier en hoe snel zij hun woningbestand willen verduurzamen. In de Transitievisie Warmte presenteren de gemeenten welke wijken ze wanneer van het gas af denken te halen. Daarvoor gaan zij samen met bewoners en andere betrokkenen kijken hoe warmte op een duurzame manier geleverd kan worden. Daarmee staat in de visie ook wat de meest waarschijnlijke nieuwe duurzame bron wordt.

    Heynen: ‘Het is nu nog onduidelijk in welke mate gemeenten zullen kiezen voor individuele oplossingen, zoals warmtepompen, of juist collectieve voorzieningen, zoals warmtenetten. Hierdoor weten fabrikanten niet met welke vraag zij rekening moeten houden, en zijn zij terughoudend met hun inschatting voor de langere termijn.’

    All-eletric
    Wanneer gemeenten kiezen voor warmtepompen, is het voor fabrikanten volgens de onderzoekers belangrijk om te weten welk type de voorkeur krijgt. Uit het Warmtepomp Trendrapport blijkt dat all-electric warmtepompen, waarbij een woning van het gasnet afgekoppeld kan worden, verreweg het populairst zijn.

    Recentelijk pleitte de coalitie HR-Hybride er echter voor om meer in te zetten op hybride warmtepompen, die ook nog door ‘ouderwetse’ verbranding van gas warmte op kunnen wekken. In dat geval zou het aandeel hybride warmtepompen snel groter worden dan de 13 procent van de nieuwe installaties die zij nu vertegenwoordigen.

    Door Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  11. forum rang 6 Ronald Engels 14 september 2021 01:00
    quote:

    haas schreef op 13 september 2021 08:20:

    lang leve het gas,
    Helemaal uit Coevorden,maar levert ook in Vancouver en omstreken,goed voor de export:)
    ===============================
    www.intergas-verwarming.nl/consument/...
    ===================

    haas,

    Met dank voor de info, heb zelf één Intergas uit 2015, fantastische besparing op vorige ketel.

    Bravo aan Intergas!!!!

    M.v.g. Ronald
  12. [verwijderd] 14 september 2021 08:37
    quote:

    haas schreef op 13 september 2021 08:20:

    lang leve het gas
    Lang leve de gasketel!

    De 'levensduur' van een gasketel wordt gesteld op 15 jaar.
    Dat kost u de ketel+installatie+"onderhoud".
    Als je bedenkt dat kosten vooral bestaan uit heen&weer ("service") kan je nagaan dat dat heel veel CO2 kost.
    Immers de monteur en zijn organisatie zijn zelf CO2 consument én hij verstookt veel energie met zijn service-auto. Hij werkt zijn 10- of 15jaar servicecontract af met in het achterhoofd dat het ding daaarna direct in mag/moet storten.

    Als je zelf je onderhoud kan doen weet je zeker dat het onderhoud (= het tijdrovende schoonmaken) ook echt gebeurt. Daarnaast ken je zo je installatie. Met zelfonderhoud+sloop/ruil onderdelen kan je de ketel misschien wel 2x zo lang mee laten gaan. Dat bespaart flink wat CO2!
    Er zijn bedrijven die gereviseerde CVketels aanbieden. Die zijn goedkoper en je kan ze direct wisselen met de oude van hetzelfde model. Zonder bestaande leidingen om te bouwen!

    De fabrikanten van CVketels lijken niet meer zo druk met nieuwe/beter ketels ontwikkelen. Allemaal dromen ze van warmtepompen. Zie hun websites.
    Ik pleit er voor om bestaande gasketels te vertroetelen opdat de CO2 kostende vervanging al of niet naar warmtepomp zo lang mogelijk uitgesteld wordt. Het bespaart ook flink wat grondstoffen.
    Ik ga voor een levensduur van 30 jaar.
  13. forum rang 10 voda 23 september 2021 07:42
    Jetten: woningen van gas af moeilijkste deel klimaatakkoord
    ANP 14 uur geleden

    DEN HAAG (ANP) - Woningen van het gas afhalen is het moeilijkste aspect van het klimaatakkoord. Die conclusie trok Rob Jetten van D66 woensdag tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen. Op andere vlakken vindt Jetten dat de "klimaatambities" omhoog moeten, maar voor woningen is het nu al lastig genoeg.

    Volgens JA21-voorman Joost Eerdmans is het niet te betalen om alle woningen in Nederland van aardgas af te koppelen. Zo pessimistisch is Jetten niet. Hij noemde wijk Jerusalem in Nijmegen als voorbeeld van een wijk waar het wel lukt. "Maar ik geef toe, dit is misschien wel het moeilijkste deel van het klimaatakkoord."
  14. forum rang 10 voda 25 september 2021 13:21
    Duitse energieleverancier stopt met leveren gas
    Van onze redacteur 24 sept   21:52

    De Duitse energieleverancier Deutsche Energiepool stopt volledig met de levering van aardgas, zo meldt de Duitse zakenkrant Handelsblatt. Het is de eerste Duitse energiemaatschappij die bezwijkt onder de hoge gasprijs.

    Deutsche Energiepool heeft de contracten al opgezegd voor een groot deel van zijn klantenkring. Het bedrijf stopt niet alle activiteiten, maar wil zich gaan 'focussen op diensten in de energiesector'. De getroffen klanten van Energiepool blijven gas krijgen. Energiebedrijf Eon springt daarvoor in.

    In de afgelopen tijd vielen al meerdere energieleveranciers om in het Verenigd Koninkrijk door de hoge gasprijzen. Honderdduizenden Britten moeten daarom op zoek naar een nieuwe energieleverancier. Experts verklaren tegenover Handelsblatt dat er in Duitsland waarschijnlijk niet een stroom aan faillissementen zal ontstaan zoals in het VK.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/economie/1413865/duitse-energie...
  15. forum rang 10 voda 28 september 2021 14:40
    Liander verdubbelt vermogen Amsterdams elektriciteitsstation
    1 uur geleden
    Dolfinarium mag dolfijnen alleen verkopen aan China als dierenwelzijn in orde is
    VK vraagt automobilisten geen waterflessen met benzine te vullen

    Bij het Amsterdamse elektriciteitsverdeelstation Nieuwe Meer moet de komst van een grote transformator ervoor zorgen dat het vermogen op deze plek verdubbelt. Vanaf deze locatie worden delen van Amsterdam-Zuid, Sloten en Osdorp voorzien van stroom. De vraag in zowel woonwijken als bij bedrijven en industrie neemt hier snel toe. De transformator is dinsdag geplaatst en netwerkbeheerder Liander verwacht dat hij eind dit jaar in gebruik is.

    © Aangeboden door De Telegraaf
    Met de komst van de transformator wordt het vermogen op station Nieuwe Meer verdubbeld naar 280 megavolt-ampère. Daarmee kunnen ruim 50.000 moderne aardgasloze nieuwbouwwoningen van stroom worden voorzien. Ook op andere plekken in de stad breidt de netwerkbeheerder de capaciteit van het stroomnet de komende tijd uit.

    „Bedrijven stappen bij een bedrijfsuitbreiding steeds vaker over van aardgas op elektriciteit, ook consumenten verwarmen hun woningen steeds vaker elektrisch”, zegt Paul van Engelen van Liander, die verantwoordelijk is voor de ontwikkeling van het Amsterdamse net, over de toenemende vraag naar elektriciteit. „Daarnaast hebben mensen steeds meer elektrische apparaten en gaan laadpalen voor elektrische auto’s als zoete broodjes over de toonbank. Om deze vraag te faciliteren en het elektriciteitsnet betrouwbaar te houden, breiden wij het elektriciteitsnet op veel plaatsen uit.”

    Het elektriciteitsnet in de hoofdstad raakt steeds voller. Onlangs riep Amsterdam het Rijk op de knelpunten aan te pakken, nadat Liander de afgelopen drie maanden tot vier keer toe ’congestie’ heeft moeten afkondigen voor een deel van het hoofdstedelijke stroomnet. Dat houdt in dat verbruikers niet de hoeveelheid stroom kunnen krijgen die ze willen en dat producenten niet de elektriciteit op het net kwijt kunnen die ze hebben opgewekt. Door de knelpunten op het stroomnet dreigt de bouw van duizenden broodnodige woningen vertraging op te lopen en kunnen grootverbruikers als scholen, winkels en zorginstellingen niet meer worden aangesloten, waarschuwde burgemeester Femke Halsema.
  16. forum rang 10 voda 4 oktober 2021 11:12
    Helft Nederlandse gemeenten heeft Transitievisie Warmte al klaar

    Bijna de helft van de gemeenten in Nederland heeft de Transitievisie Warmte klaar. Daarin staat wanneer individuele gemeenten welke wijken van het gas af denken te halen. Alle visies moeten eind 2021 klaar zijn.

    Uit de tussentijdse monitoring blijkt dat de gemeenten die de Transitievisie Warmte nog niet klaar hebben vrijwel allemaal de plannen nog dit jaar afronden en een enkeling begin volgend jaar.

    700.000 panden
    Uit de voortgangsrapportage blijkt dat 137 gemeenten reeds een Transitievisie Warmte hebben. Daarvan zijn 39 transitievisies gereed, maar nog niet vastgesteld, 28 in concept vastgesteld en zijn er 70 definitief vastgesteld. Daarnaast zijn 200 gemeenten bezig het opstellen van de transitievisie warmte. Van de gemeenten die de transitievisie warmte nog niet definitief hebben vastgesteld, denkt 92 procent dat zij de transitievisie warmte (uiterlijk) eind 2021 zullen vaststellen, conform de afspraak in het Klimaatakkoord. De overige gemeenten verwachten de transitievisie warmte in het eerste kwartaal van 2022 te kunnen vaststellen.

    Voor 93 visies hebben gemeenten de aantallen woningen en andere gebouwen doorgegeven in de monitor. Deze tellen op tot de ambitie om ruim 452.000 woningen aardgasvrij te maken en om ruim 206.000 woningen te isoleren, maar nog niet aardgasvrij te maken. Verder is de ambitie om bijna 11.000 andere gebouwen (red. utiliteitsbouw) aardgasvrij te maken en bijna 20.000 gebouwen te isoleren, maar nog niet aardgasvrij te maken.

    Financiële ondersteuning
    ?Het is volgens de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) nu wel zaak om door te pakken en ervoor te zorgen dat gemeenten de plannen ook daadwerkelijk kunnen gaan uitvoeren. ‘Gemeenten staan samen met inwoners in de startblokken om aan de slag te gaan. Daarbij hoort wel duidelijkheid over de financiële ondersteuning voor gemeenten bij het uitvoeren van de transitievisies warmte en duidelijkheid over de betaalbaarheid van de energietransitie in de gebouwde omgeving voor inwoners.’

    Minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties meldt aan de Tweede Kamer er geld beschikbaar is. ‘Er is zowel financiële, inhoudelijke als organisatorische ondersteuning voor gemeenten beschikbaar ten behoeve van het maken van de transitievisie warmte. Voor het opstellen van de transitievisies warmte in de periode 2019 tot en met 2021 hebben alle gemeenten een bijdrage van 202.101 euro ontvangen.’

    Eerder
    14 mei 2021
    Ivo Pothof: ‘Pvt-warmtenetten grote kans voor gemeenten in Transitievisie Warmte’
    28 oktober 2019
    Transitievisie Warmte: Netbeheerders lanceren informatiepakket over aardgasvrije wijken

    Door Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  17. forum rang 10 DeZwarteRidder 8 oktober 2021 13:25
    Te koud en te heet: ACM onderzoekt problemen met duurzaam verwarmingssysteem

    Door Redactie DFT
    2 uur geleden
    in GELD

    Amsterdam - Waakhond Autoriteit Consument en Markt (ACM) gaat onderzoek doen naar de problemen met warmte- en koudeopslagsystemen. Al enige jaren klagen bewoners waar in de woningen een dergelijk verwarmingssysteem is aangelegd, over het slecht functioneren en hoge kosten ervan.

    Met warmte- en koudeopslag (WKO) worden ruimtes in de winter verwarmd door diep uit de grond warm grondwater op te pompen. Het grondwater koelt vervolgens af en wordt weer in de grond teruggepompt. In de zomer wordt dit afgekoelde water weer opgepompt en als koeling gebruikt. Het is een gasloze oplossing die in enkele gemeenten zelfs verplicht wordt gesteld bij de bouw van nieuwbouwwijken.

    Bekijk ook:
    Woede om hoge energienota met warmtepomp: ’We voelen ons beduveld’

    Maar bewoners in Bodegraven, Tiel en Den Haag waar in de wijk zo’n systeem is aangelegd, klagen al jaren over te heet of te koud water uit hun douche en storingen in het systeem zodra de temperatuur onder het vriespunt zakt. Ook zeggen bewoners geen compensatie voor storingen te ontvangen. De WKO-systemen werden in deze woningen tussen 2005 en 2010 aangelegd.

    Wetgeving

    Deze zomer drong de ACM er bij de staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat ook op aan dat er aanpassingen nodig zijn in de Warmtewet om te kunnen handhaven wanneer leveranciers van dergelijke systemen de problemen niet oplossen. Zo is in de wet niet duidelijk vastgelegd wanneer er nu wel of geen sprake is van betrouwbare levering, waardoor de ACM hier niet of maar moeilijk op kan handhaven.

    Bekijk ook:
    Groene projecten falen, inwoners grote steden zijn de dupe

    Ook zijn warmtebedrijven niet verplicht een actuele storingsregistratie bij te houden en korte onderbrekingen in de warmte-aanvoer als storingen te registreren. Warmtebedrijven hoeven daarnaast niet te compenseren voor korte onderbrekingen, ook niet wanneer deze storingen regelmatig plaatsvinden.

    Bekijk ook:
    Drentse gemeente laat gasloos varen: ’Het scheelt een lieve duit’
1.767 Posts
Pagina: «« 1 ... 78 79 80 81 82 ... 89 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,35 0,00%
EUR/USD 1,0678 +0,06%
FTSE 100 7.847,99 +0,35%
Germany40^ 17.771,70 +0,01%
Gold spot 2.375,52 +0,62%
NY-Nasdaq Composite 15.683,37 -1,15%

Stijgers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Dalers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links