Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel PROSUS AEX:PRX.NL, NL0013654783

  • 31,205 24 apr 2024 17:35
  • +0,315 (+1,02%) Dagrange 31,120 - 31,865
  • 5.204.558 Gem. (3M) 3M

Prosus in 2021

14.404 Posts
Pagina: «« 1 ... 530 531 532 533 534 ... 721 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. StockPaardje 25 augustus 2021 11:33
    Even een reactie op het non-stop wederkerende geklaag dat de Prosus koers die van Tencent niet volgt. Het zal klaarblijkelijk velen verbazen hier, maar Prosus fungeert als een aandeel an sich. Het werkt obv vraag en aanbod. Veel vraag - hogere prijs. Weinig vraag, stagnatie of daling. Een exact 1 op 1 verband met de Tencent koers is daardoor niet mogelijk. Houd de basis van beleggen steeds in het achterhoofd.
  2. begaclaim 25 augustus 2021 12:57
    quote:

    StockPaardje schreef op 25 augustus 2021 11:33:

    Even een reactie op het non-stop wederkerende geklaag dat de Prosus koers die van Tencent niet volgt. Het zal klaarblijkelijk velen verbazen hier, maar Prosus fungeert als een aandeel an sich. Het werkt obv vraag en aanbod. Veel vraag - hogere prijs. Weinig vraag, stagnatie of daling. Een exact 1 op 1 verband met de Tencent koers is daardoor niet mogelijk. Houd de basis van beleggen steeds in het achterhoofd.
    Ja, natuurlijk..... Maar als je door je oogharen kijkt en op de LT zie je dat er een hoge correlatie tussen het koersverloop van Tencent en Prosus zit. Al dat gepraat over Prosus is zoveel meer dan Tencent is wellicht op papier waar, en wordt wellicht ooit nog eens meer, maar he is toch echt de financiële deelneming Tencent op de Balans wat de grootste driver is van hun koers. Zie de afgelopen weken voor een duidelijke demonstratie daarvan. Dus m.i. heel terecht als mensen op dit forum juist ook iets zeggen over Tencent en het al dan niet groter worden van de discount.
  3. GANGISTERM 25 augustus 2021 13:47
    De 10 AEX-aandelen met relatief de meeste koopadviezen
    Door Coen Grutters op 25 augustus 2021 13:30 | Views: 77

    De 10 AEX-aandelen met relatief de meeste koopadviezen
    De adviezen die zakenbanken op bedrijven plakken kunnen nogal verschillen. Waar de ene ervan overtuigd is dat een fikse koersdaling op de loer ligt, voorspelt de andere juist groene grafieken. Maar wat als we alles samenvoegen? Welk aandeel binnen de AEX krijgt dan relatief de meeste koopadviezen ten opzichte van houd- en verkoopadviezen?

    We nemen een kijkje op BeursGorilla om een lijstje samen te stellen. Deze top tien wordt gerangschikt op basis van het percentage koopadviezen ten opzichte van het totaal. De onderlinge verdeling tussen houd- en verkoopadviezen laten we voor wat het is, tenzij het percentage koopadviezen gelijk is.

    ASML net in top 10
    ASML mag dan wel het absolute zwaargewicht binnen de AEX zijn, maar de chipper weet deze lijst met ruim 71% aan koopadviezen maar nipt te halen. Het aandeel is volgens veel analisten inmiddels reëel gewaardeerd, waardoor koopadviezen plaatsmaken voor houdadviezen.

    Een plek boven ASML vinden we ING: 74% van de analisten acht het aandeel koopwaardig. Opvallend is wel dat binnen deze top 10-lijst ING het aandeel is met relatief de meeste verkoopadviezen. 13% van de analisten plakt een verkoopsticker op de bank.

    Just Eat Takeaway en Shell
    Met elk zo’n 77% aan koopadviezen volgen nu Just Eat Takeaway en Royal Dutch Shell. Beide bedrijven hebben de wind momenteel niet bepaald in de zeilen. Zo wordt Just Eat Takeaway bestookt door kritische aandeelhouders en verloopt de vergroening voor Shell nog wat houterig.

    "Hoewel Shell er absoluut in zal slagen aan te haken bij de niet te stuiten energietransitie – de grote energieconcerns zijn daarvoor ook hard nodig – gaat dit proces met schokken gepaard", schrijft IEX-analist Martin Crum erover.

    Zie ook: 'Shell heeft de meeste potentie van alle oil majors'

    ANP

    Beeld: ANP

    Op de zesde plaats in deze lijst vinden we AkzoNobel. Met ruim 77% koopadviezen komt het bedrijf goed uit de verf. Let wel: op ASML na hebben AkzoNobel en Shell binnen deze top tien relatief de meeste houdadviezen.

    Verouderde adviezen
    Het oerdefensieve Ahold Delhaize doorbreekt de 80%-grens. Sommige adviezen zijn al wat verouderd, waardoor de koers tijd heeft gehad om richting de gegeven koersdoelen te kruipen. In het geval van Ahold lijkt dat het geval te zijn, daar het gemiddelde koersdoel zo’n 4% ónder de huidige koers ligt. Ahold is het enige bedrijf in deze lijst waarvoor dat geldt.

    Na Ahold Delhaize springt ASR Nederland direct naar 91% koopadviezen. De overige 9% zijn verkoopadviezen, waardoor de verzekeraar geen plekje in de top drie heeft bereikt.

    Podiumplekken
    Daarvoor moeten we namelijk bij staalgigant ArcelorMittal zijn. Dit bedrijf heeft eveneens een puike 91% koopadviezen, maar in dit geval is de rest houdadviezen, waardoor Arcelor boven ASR uitkomt.

    Al heel het jaar stijgen de staalprijzen explosief, en dat werkt uiteraard in het voordeel van de staalproducent. "2021 belooft daarom een topjaar voor ArcelorMittal te worden. Waar beleggers wel voor uit moeten kijken is dat ze bij de bepaling van hun koersdoel niet gaan rekenen met de winstcijfers van dit jaar", waarschuwt Niels Koerts, aandelenanalist bij IEX.

    Telecommer KPN mag naar de één na hoogste trede van het podium huppelen, aangezien het maar liefst zestien koopadviezen heeft ten opzichte van slechts één houdadvies. Saillant detail is wel dat dat ene houdadvies is afgegeven door IEX. In deze analyse van KPN legt econoom Peter Schutte uit waarom IEX het bedrijf niet op de kooplijst plaatst.

    Champagne voor Prosus
    En dan nu de gouden plak, die gaat naar – trommelgeroffel – Prosus. De internetinvesteerder uit Zuid-Afrika heeft maar liefst 95% koopadviezen, tegenover slechts 5% houdadviezen. Verkoopadviezen zijn Prosus momenteel totaal onbekend.

    Hoewel de investeerder de laatste tijd wind tegen heeft door Chinese overheidsmaatregelen tegen onder meer Tencent, waar het een aanzienlijk aandeel in heeft, blijven analisten positief. Zo ook Paul Weeteling, techspecialist bij IEX. Hoewel hij de moeilijk in te schatten risico’s van het steeds strenger ogende Chinese optreden meeneemt in zijn beoordeling, blijft hij de toekomst van Prosus rooskleurig inzien.

    Wat als we de winnaar op een andere manier berekenen? Bijvoorbeeld door te kijken naar de gemiddelde koersdoelen van de zakenbanken ten opzichte van de huidige koers. Ook dan gaat Prosus aan kop: het gemiddelde koersdoel voor de internetinvesteerder ligt maar liefst 69% boven de huidige koers.
    Toch hoeft dat niet per se positief te zijn, meent Koerts. Hij wijst erop dat het aandeel Prosus al enige tijd in koers daalt. Zakenbanken hebben soms wat verouderde adviezen, waardoor zij hun koersdoelen naar beneden moeten bijstellen als de koers te ver afzakt.

    Dat zal bij Prosus vermoedelijk ook zo zijn. Bijgestelde adviezen zullen ertoe leiden dat een aantal beleggers de aandelen van de hand zal doen, wat op korte termijn een verdere koersdaling in de hand werkt. Op de lange termijn zegt dit echter niet zo veel, en kan Prosus inderdaad een fantastisch aandeel blijken.
  4. forum rang 5 Betweter 25 augustus 2021 16:20
    quote:

    kassa! schreef op 25 augustus 2021 16:07:

    Een correctie in de westerse wereld wil niet zeggen dat ie overslaat naar China/Hong Kong.
    Zou me niet verbazen dat Prosus een outperformer wordt gedurende een AEX correctie.
    Let wel outperformer kan je ook zijn als je minder daalt dan de markt.
    Dat scenario is zeker aanwezig.
  5. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 25 augustus 2021 16:46
    quote:

    Gunther schreef op 25 augustus 2021 07:44:

    [...]
    In de bijlage wordt bij de private investments 25 miljard euro gerekend. Op blad twee waar dat verder uitgewerkt wordt is de waarde veel hoger. M.a.w dat de waarde incorrect staat voor deze deelnemingen heeft geen impact op de berekening. Denk dat 25 miljard euro realistisch is. Deloitte kwam zelfs wat hoger uit. Dus de discount verandert niet zoals ik het lees.
    Nou, 'veel hoger'? Valt wel mee.

    Bovendien: "Prosus share unknown".

  6. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 25 augustus 2021 16:53
    quote:

    Rowi62 schreef op 25 augustus 2021 07:54:

    Mensen. De 25 miljard of 30 is aanvaard maar elke waardering voor een groeiend bedrijf is dicutabel. Hierboven doet iemand de equity als waarde. Equity is de accumulated gain uit het verleden en dan zou ook Tencent een veel lagere waardering krijgen. De marktwaarde (aandelen maal koers) is ook discutabel kijk maar bij FastNed waar 1 miljard uit komt met amper omzet en een groot verlies elk jaar. Veel wordt gebruikt de DFC Discounted Future Cashflow methode. Maar ook daar kun je alles uitkrijgen als je de groei hoog zet.
    Media24 is allesbehalve een groeiend bedrijf. Meer een klassiek mediabedrijf, worstelend om overeind te blijven in dit internettijdperk. Daar mag je klassieke waarderingsmethoden op los laten.

    TakeAlot is idd behoorlijk groeiend (qua omzet). Dat heb ik in mijn eerdere post dus ook anders gewaardeerd, mede uitgaande van wat Naspers zelf er enkele jaren geleden voor betaald heeft.

  7. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 25 augustus 2021 17:03
    quote:

    kassa! schreef op 25 augustus 2021 08:15:

    @ Beperktedijkbewaking
    @ Gunther
    @ Rowi62

    Dank voor jullie input op mijn "discount" model

    Ik zal de waarde van de Naspers assets verlagen. Ik ga bij de assets van Prosus nog de ingekochte aandelen toevoegen als "treasury shares". De ingekochte aandelen zijn volgens mij (nog) niet ingetrokken.

    Over waarde van de Prosus private investments :
    De lijst met waarderingen van alle investments is verre van compleet vandaar dat ik er maar €25 miljard aan heb geplakt. Denk dat dit conservatief/realistisch is vergeleken met info die je her en der op het web vind. Een aantal van die deelnemingen zijn inmiddels best veel waard.

    "samen weten we meer"
    OK. Mijn punt is niet zozeer die 25 miljard, maar de 191 miljard NAV die je aan Naspers (incl. hun Prosus-bezit) toekent. Dat bedrag moet je dus met minstens 13 miljard verlagen.

    Het verder doortrekken via hun ingewikkelde kruisverbanden laat ik graag aan jou over.

14.404 Posts
Pagina: «« 1 ... 530 531 532 533 534 ... 721 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Hindernissen voor Tencent tegenvaller voor Prosus

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links