Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Zand, zand, zand waar zie jij zand?

14 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 augustus 2021 13:12
    Beste allemaal,

    Zoals iedereen ben ik altijd opzoek naar nieuwe mogelijkheden en opties. Zoals de meeste waarschijnlijk wel weten is zand een van de meeste verkochte delfstoffen op aarde en importeert men dit over de gehele wereld.

    Net zoals alle grondstoffen is er ook een schaarste in (het juiste) zand. Met de stijgende waterspiegel, de overstromingen, het opspuiten van (ei)landen en dijken lijkt hier ook niet snel een einde aan te komen.

    Helaas is mijn kennis zeer beperkt en vraag ik mij af of er hier mensen zijn die in bepaalde bedrijven investeren en of jullie mijn mening/ideeën delen. Vinden jullie dat ik er naast zit? Zijn jullie het met mij eens? Denk ik er te simplistisch over?

    Mijn 'belegmethode' bestaat namelijk uit het simpele vraag en aanbod principe waar grondstoffen en diensten zich uitstekend voor lenen (en wat ik dus kan begrijpen).

    Ik hoop op jullie goudeerlijke mening!

  2. forum rang 8 Leefloon 20 augustus 2021 14:05
    quote:

    Niet de vader van Juul schreef op 20 augustus 2021 13:12:

    Zoals iedereen ben ik altijd opzoek naar nieuwe mogelijkheden en opties.

    Net zoals alle grondstoffen is er ook een schaarste in (het juiste) zand.

    Met de stijgende waterspiegel, de overstromingen, het opspuiten van (ei)landen en dijken lijkt hier ook niet snel een einde aan te komen.
    Altijd op zoek, dus nooit de heilige graal vindende...

    Onder andere Heijmans heeft een grondbank.

    Het zand voor de dijken van een gebouwde nieuwe rivier komt vaak gewoon uit de rivier in plaats van dat het van grote CO2-afstand duur wordt aangevoerd, en ook elders zal men goedkope oplossingen of alternatieven zoeken. Dan staat er bij zo'n baggerpijpleiding een prachtig bord met hoeveel ritten met vrachtwagens er bespaard zijn. Die ritten wil jij herinvoeren. Toevallig wordt er dan zoveel gebaggerd, dat die dijken er precies van kunnen worden aangelegd. Ruimte lijkt mij ook schaarser dan zand, dus dan kun je bijna beter kansloze, te dure bosgrond gaan kopen. Heb je wat zand, heb je hopelijk een open haard voor je rendement in natura, en een héél klein kansje dat je de ruimtelijke bestemming van de grond kunt verbeteren. Maar daar is de grondbank van Heijmans ongetwijfeld veel beter in dan zomaar een nepspeculant, die zomaar wat willekeurige bosgrond gaat kopen. Gelukkig gaat je meer om het eeuwige zoeken dan om het vinden, want ik vrees dat overwegend alleen oplichters echt op jouw geld zitten te wachten.
  3. forum rang 7 ffff 20 augustus 2021 17:45
    Leuke reactie Leefloon!

    Ik zat dan weer te denken: De Nederlandse en Belgische baggeraars zoals Van Oord en Jan de NUl hebben giga baggerschuiten die gigantische hoeveelheden zand opbaggeren, ergens voor de kust van Indonesië en die dan honderden keren op en neer varen van Indonesië naar een nieuw aan te leggen mega haven in China. Maken ze ook nog wat telfouten bij het opbaggeren, waardoor ze zware processen aan hun broek kregen. Maar iemand als Jan de Nul bestaat al tientallen jaren en barst momenteel weer van de orders.

    Probleem is in dit geval en bij nog een groot zandbedrijf, dat dat familiale bedrijven zijn, waar je jammer genoeg niet mee kunt doen. De miljardairs zorgen alleen voor de eigen familie en gelijk hebben ze.

    Overigens BARST het van het zand in onze wereld: De kost wordt gemaakt door het vervoer, maar de grondstof zelf komt zo nu en dan gratis vanuit de Sahara op onze auto's gewaaid.

    Niet de vader van Juul: Surf maar eens wat op baggerbedrijf Jan de NUL en op van Oord en dan is er nog een derde hele grote, maar die naam wil mij maar niet te binnen schieten.

    Ik beleg dan weer in cement.... daar kun je toch iets meer mee doen dan met zand..... Geïnteresseerd: Durf op Lafarge-Holcim of Holcim-Lafarge.

    Peter
  4. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 20 augustus 2021 23:24
    Leuke vraagstelling!

    Zand is idd een boeiend materiaal, zie de uitgebreide beschrijving in:
    nl.wikipedia.org/wiki/Zand

    De praktische bruikbaarheid wordt bepaald door o.a. de doorlaatbaarheid:
    grondwaterformules.nl/index.php/vuist...
    en de korrelgrootte:
    www.joostdevree.nl/shtmls/korrelgroot...

    Maar ook door de vorm en ruwheid van de korrels. Rivierzand is minder afgerond dan zeezand, en is daarom geschikter als 'bouwzand', met name voor cement en beton, en ook als ondergrond voor een terras e.d.
    De pakking is steviger (bij dezelfde korrelgrootte en porositeit). Dat kan je ook zien aan het natuurlijk talud (de maximale helling van een hoop zand). Die helling is bij droog rivierzand groter dan bij droog zeezand.

    Zeezand is eigenlijk alleen geschikt voor het opspuiten van stranden of kunstmatige eilanden in de zee. Voor de meeste toepassingen op land is het niet geschikt en is het transport ook te duur.
    In zeezand wordt alleen gehandeld in combinatie met bagger- of opspuitwerkzaamheden. Dan kom je vanzelf uit bij de grote bedrijven daarin zoals een van Oord en Boskalis. Andere beleggingsmogelijkheden zou ik niet weten.

    Voor rivier- en vergelijkbare soorten zand zijn er diverse commerciële bedrijven, bijvoorbeeld:
    zandlevering.nl/zand-bestellen/
    en het Belgische Sibelco:
    nl.wikipedia.org/wiki/Sibelco

    Het schijnt dat Sibelco zelfs exporteert naar Dubai, je gelooft het niet:
    www.standaard.be/cnt/dmf20170428_0285...

    Maar er zijn in NL en België (helaas?) geen beursgenoteerde zandbedrijven.

    Tenslotte nog een ludieke eigenschap van zand. Er zijn vele filmpjes over 'zingende zandduinen', bijvoorbeeld:
    www.youtube.com/watch?v=4yFaMsUawi4&a...
    De verklaring van deze sonore tonen is dat de poriën tussen de zandkorrels met elkaar een grote klankkast vormen, vele malen groter dan de poriën zelf. In die klankkast worden lagere frequenties (rond de 100 HZ) versterkt door resonantie.

  5. forum rang 8 Beperktedijkbewaking 21 augustus 2021 03:43
    quote:

    izdp schreef op 21 augustus 2021 02:00:

    In zand is veel handel in allerlei soorten en afmetingen.
    Van goedkoop tot heel erg duur.
    1 voorbeeldje van een grote markt: rutielzand.
    Maar een beurs met noteringen bestaat volgens mij niet.
    Oh, en in Namibië heb ik het duin laten zingen. Erg leuk om te doen.
    Rutielzand is geen zand. De formule is TiO2. Er zit geen silicium in!

    www.vaartvaria.nl/ladingen/rutielzand...

    Enorm zwaar spul dus. Het doet me denken aan mijn jonge jaren toen ik als werkstudent vanadiumerts moest scheppen. Vanadiumoxide is een leuk wit spulletje, maar het erts waar het mee begint is loodzwaar. Soortelijk gewicht bijna 2x dat van klei.
    En scheppen maar!

  6. forum rang 8 Leefloon 21 augustus 2021 11:21
    quote:

    ffff schreef op 20 augustus 2021 17:45:

    Ik zat dan weer te denken: De Nederlandse en Belgische baggeraars zoals Van Oord en Jan de NUl hebben giga baggerschuiten die gigantische hoeveelheden zand opbaggeren, ergens voor de kust van Indonesië en die dan honderden keren op en neer varen van Indonesië naar een nieuw aan te leggen mega haven in China. Maken ze ook nog wat telfouten bij het opbaggeren, waardoor ze zware processen aan hun broek kregen. Maar iemand als Jan de Nul bestaat al tientallen jaren en barst momenteel weer van de orders.

    Ik beleg dan weer in cement.... daar kun je toch iets meer mee doen dan met zand..... Geïnteresseerd: Durf op Lafarge-Holcim of Holcim-Lafarge
    In het voorbeeld waaraan ik zat te denken, het bouwen van een nieuwe rivier, nog steeds op basis van de Crisis- en herstelwet, zijn tijdens de financiële crisis door de overheid o.a. de Rabobank en Boskalis gesteund. CDA-ideetje. Achteraf onder Ruimte voor de rivier toegevoegd. De oude rivier kon absoluut niet worden uitgebaggerd, want dan zouden er allerlei problemen gaan ontstaan met het grondwater. En dus wordt de oude rivier uitgebaggerd, waarbij die bagger wordt gebruikt voor het bouwen van de dijken van de nieuwe rivier. Bij die nieuwe rivier ontstaan dan wel problemen met grondwater, maar die zijn dan opeens oplosbaar. Aan overheidspropaganda geen gebrek bij zo'n te duur project. Voor zandverkopers geen ruimte, ondanks tientallen kilometers nieuwe rivierdijken. Voor Boskalis wel.

    Bij Euronext, om aanvullend op het tegenwoordige Holcim plc het universum van cement te schetsen maar zonder volledig te willen zijn (o.a. Saint-Gobain doet ook dingen met zand en klei), heb je ook nog deze. Hoffmann Green Cement Technologies en TITAN Cement International:

    live.euronext.com/nl/product/equities...
    live.euronext.com/nl/product/equities...

    En in het baggeuniversum, behalve Boskalis, indirect de baggeraar DEME via Ackermans & van Haaren:

    live.euronext.com/nl/product/equities...
  7. forum rang 8 Leefloon 21 augustus 2021 11:38
    quote:

    izdp schreef op 21 augustus 2021 02:00:

    Maar een beurs met noteringen bestaat volgens mij niet.
    Veel "beter" dan, nogal ruim geïnterpreteerd (o.a. graniet voor dijken), ...

    live.euronext.com/nl/product/equities...
    live.euronext.com/nl/product/equities...
    live.euronext.com/nl/product/equities...
    live.euronext.com/nl/product/equities...

    ... wordt het niet bij de Euronext-beurzen.
  8. Gemberthee 21 augustus 2021 12:59
    quote:

    ffff schreef op 20 augustus 2021 17:45:

    Leuke reactie Leefloon!

    Ik zat dan weer te denken: De Nederlandse en Belgische baggeraars zoals Van Oord en Jan de NUl hebben giga baggerschuiten die gigantische hoeveelheden zand opbaggeren, ergens voor de kust van Indonesië en die dan honderden keren op en neer varen van Indonesië naar een nieuw aan te leggen mega haven in China. Maken ze ook nog wat telfouten bij het opbaggeren, waardoor ze zware processen aan hun broek kregen. Maar iemand als Jan de Nul bestaat al tientallen jaren en barst momenteel weer van de orders.

    Probleem is in dit geval en bij nog een groot zandbedrijf, dat dat familiale bedrijven zijn, waar je jammer genoeg niet mee kunt doen. De miljardairs zorgen alleen voor de eigen familie en gelijk hebben ze.

    Overigens BARST het van het zand in onze wereld: De kost wordt gemaakt door het vervoer, maar de grondstof zelf komt zo nu en dan gratis vanuit de Sahara op onze auto's gewaaid.

    Niet de vader van Juul: Surf maar eens wat op baggerbedrijf Jan de NUL en op van Oord en dan is er nog een derde hele grote, maar die naam wil mij maar niet te binnen schieten.

    Ik beleg dan weer in cement.... daar kun je toch iets meer mee doen dan met zand..... Geïnteresseerd: Durf op Lafarge-Holcim of Holcim-Lafarge.

    Peter
    Deme?
  9. forum rang 7 ffff 22 augustus 2021 17:34
    Joshua en Hans,

    Neen, eigenlijk bedoelde ik Sibelco. En wel leuk dat BDB het ook in zijn lange posting noemt. Sibelco is ook een zandbedrijf dat over de gehele wereld met zand bezig is en volledig in handen van de miljardairsfamilie EMSENS. En dat al heel veel jaren en zo'n familie houdt die business in eigen handen. Zoals BDB ook al opmerkte: Van Sibelco kun je geen aandelen kopen. Jammer, want het bedrijf floreert prima.

    Peter
  10. forum rang 6 izdp 23 augustus 2021 02:46
    quote:

    Beperktedijkbewaking schreef op 21 augustus 2021 03:43:

    [...]
    Rutielzand is geen zand. De formule is TiO2. Er zit geen silicium in!

    www.vaartvaria.nl/ladingen/rutielzand...

    Enorm zwaar spul dus. Het doet me denken aan mijn jonge jaren toen ik als werkstudent vanadiumerts moest scheppen. Vanadiumoxide is een leuk wit spulletje, maar het erts waar het mee begint is loodzwaar. Soortelijk gewicht bijna 2x dat van klei.
    En scheppen maar!

    Grappig geen zand.
    Ooit bij een zandhandelaar op bezoek geweest in enorme loodsen met tigsoorten. Heel leerzaam.
    En ja, rutielzand was daar 1 van.
    En ja, veel zand ging naar het Midden-Oosten.
  11. forum rang 8 Leefloon 24 augustus 2021 09:58
    quote:

    Leefloon schreef op 20 augustus 2021 14:05:

    Het zand voor de dijken van een gebouwde nieuwe rivier komt vaak gewoon uit de rivier in plaats van dat het van grote CO2-afstand duur wordt aangevoerd, en ook elders zal men goedkope oplossingen of alternatieven zoeken. Dan staat er bij zo'n baggerpijpleiding een prachtig bord met hoeveel ritten met vrachtwagens er bespaard zijn. Die ritten wil jij herinvoeren. Toevallig wordt er dan zoveel gebaggerd, dat die dijken er precies van kunnen worden aangelegd.
    Ondertussen bij Amsterdam, ook geen zandklant:

    Buiteneiland wordt het laatste eiland van IJburg. ... Het eiland krijgt een oppervlakte van 45 hectare ... Het eiland wordt circulair aangelegd. Dit betekent dat we grond uit andere delen van de stad hiervoor hergebruiken. Door deze manier van land maken kost de aanleg veel tijd, ongeveer 20 jaar.
14 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 866,30 +0,11%
EUR/USD 1,0672 +0,01%
FTSE 100 7.868,67 +0,26%
Germany40^ 17.757,20 -0,07%
Gold spot 2.378,06 +0,72%
NY-Nasdaq Composite 15.683,37 -1,15%

Stijgers

VIVORY...
+15,54%
Air Fr...
+3,35%
Alfen ...
+2,99%
B&S Gr...
+1,76%
JUST E...
+1,58%

Dalers

Pharming
-8,28%
PostNL
-5,77%
Accsys
-2,39%
ASMI
-2,38%
Avantium
-1,94%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links