Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Goud en zilver in capitulatiemodus

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Koen Lauwers

Koen Lauwers is onafhankelijk analist. Hij doet beleggingsresearch voor verschillende marktpartijen en schrijft voor diverse financiële titels. Als econoom kwam Lauwers na een carrièrestart in de IT-sector in 1999 in de financiële wereld terecht. De schok na het barsten van de virtuele dotcom-zeepbel was zodanig groot dat h...

Meer over Koen Lauwers

Recente artikelen van Koen Lauwers

  1. 19 mrt De goudprijs zit weer in de lift, en de timing is bijzonder
  2. 16 jan Grondstoffen in 2024: wat kunnen we verwachten? 2
  3. 20 jun Halfjaar-update edelmetalen en koper 4

Reacties

24 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. Dikke Durk 18 augustus 2021 15:56
    Toevallig vandaag het volgende nieuws:

    Het geheimzinnige softwarebedrijf Palantir dekt zich in tegen ‘zwarte zwaan’ met de aankoop van $51 miljoen aan goudstaven (en kijkt ook naar bitcoin)
    bron: www.businessinsider.nl/palantir-gouds...

    Goudstaven 'als bescherming tegen zwarte zwanen'
    bron: www.tijd.be/markten-live/nieuws/aande...
  2. Duym 24 augustus 2021 08:03
    quote:

    theo1 schreef op 13 augustus 2021 11:59:

    Dat goud "altijd" al een magisch psychologisch effect heeft gehad vind ik een beetje een dunne onderbouwing voor een investering. Van huizen kan ik het begrijpen: die heb je nodig om in te wonen. Maar goud heeft niemand echt nodig.
    Precies omdat goud al 6000 jaar een onverklaarbaar, magisch psychologisch effect heeft dat de volgende duizenden jaren ook niet weg te denken zal zijn, is het een prima besluit om een aanzienlijk deel van je vermogen in goud veilig te stellen.
    Je zegt: goud heeft niemand nodig. Dat klopt, en ook precies daarom: als iets wat je niet nodig hebt en toch al 6000 jaar lang gegeerd wordt heeft geen rationele bestaansargumenten nodig, ze kunnen dus ook niet komen te vervallen. Mijn vermogen bestaat uit: 20% goud (beginnen aan te kopen zo'n 30 jaar terug), 40% aandelen, 20% vastgoed en 20% cash.
    Wat goudmijnen betreft: ik ben al drie keer voorbij de goudmijnkassa gegaan, en dat over een periode van 10 jaar wat een verdubbeling inhoudt van het geïnvesteerde kapitaal.
  3. Duym 24 augustus 2021 08:09
    Mijn antwoord op veel geuite argumenten tegen goud:
    1. Confiscatie is in ons huidig democratisch bestel is een mythe: een overheid kan niets confisqueren wat je officieel niet hebt of niet (meer) moet hebben. Als ik vandaag goud koop is er niet een wet die me een uur later mag vragen waar ik met dat goud gebleven ben, tenzij ik onderwerp ben van gerechtelijk onderzoek waarbij ik geld verduisterd heb, en dan nog: tenzij de folterbank opnieuw wordt ingevoerd kan niemand te weten komen waar ik mijn goud verstopt hebt.
    2. Niets is praktischer dan goud op legale wijze aan te kopen en te verkopen. En niets is makkelijker dan goud veilig op te slaan.
    3. Een bankkluis kost 40€ per jaar, een verwaarloosbare kostprijs, zelfs als het gaat om minder dan 1 kilo goud; bovendien heb je zelfs geen kluis nodig: begraven (ingemetseld) goud in een plastic zakje is onvindbaar vanaf een diepte van meer dan 50 cm, zie mijn punt 5.
    4. Hoe ga je met goud een brood kopen? -- Een veel gestelde vraag door mensen die geen goud bezitten. Ik ben een goudkever en het laatste wat ik zal doen is mijn goud verkopen om brood te kopen. Een goudkever zoals ik bezit naast cash geld ook een (kleine) voorraad aan niet bederfbare levensmiddelen, w.o. droge voeding (bloem, pasta's, rijst) en (vis)conserven. Ik zal de laatste zijn die zonder eten zal vallen, in tijden van nood zal men eerder bij mij eten proberen te kopen, dan omgekeerd. Gouden ringen en gouden sierraden zijn dan uiterst welkom.
    5. Ik heb zelfs een uitgebreide studie gemaakt over metaaldetectors: niets is makkelijker te verbergen dan goud dat zelfs met de meest gesofisticeerde metaaldetectors niet op te speuren is als het dieper zit dan 50 cm, en hoe kan men weten waar te zoeken?

    En nog dit: goud kan niet gedevalueerd worden, geen operatie Gutt, en je kunt het onderhands* doorgeven aan je erfgenamen. Dat laatste kan wettelijk via een schenking of illegaal door bijvoorbeeld je kinderen nu en dan een muntstuk of een klompje te geven; als ze met het geïnde geld verstandig omgaan is er geen probleem.

    *Onderhands is een actie zonder ambtelijke (notariële) tussenkomst. Twee partijen maken bijvoorbeeld onderling een akte op, of verkopen een zaak aan elkaar, zonder tussenkomst van een notaris.
  4. Henk30 11 november 2021 11:41
    Beste heer Lauwers,
    Wat laat, maar nog even terug op het artikel.
    Allereerst, goed verhaal (en ook de andere).
    Het bewijst inderdaad de manipulaties in goud (en grondstoffen) markten.

    Een vraag: Is de getoonde grafiek van de duitse Bund gekorrigeerd voor inflatie in Euro of Dollar en met duitse of amerikaanse inflatie. Interessant voor ons zou het in euro met nederlandse inflatie zijn. En dat in vergelijk met goud in euro. In dollar oninteressant.

    Volgen onbevestigde internet geruchten overigens was een van de grootste goudkopers de afgelopen tijd onze geliefde Wladimir, die nu op aanzienlijke goudbergen zit.

    Verder is het gewoon ook grappig om de goudkoers in CHF eens te laten zien, al of niet gekorrigeerd voor -zwitserse- inflatie. Die overigens traditioneel extreem laag is.
    Wat dus ook betekent dat de CHF ten opzichte van de Euro tendentieel, op langere termijn, kontinu verder stijgt.
    In tegenstelling tot de dollar.
24 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links