IEXGeld

Dossiers

Profiel

Zo krijg je je energierekening naar nul

In een tijd van stijgende woonlasten kijkt iedere huizenbezitter af en toe wel eens naar de mogelijkheden om op de kosten te besparen. Hoe fijn zou het zijn als je geen omkijken meer hebt naar je energierekening? Met een nul-op-de-meter-woning (NOM) kom je al een heel eind, maar de weg naar een nul-op-de-rekening kan best lang zijn. 

Een nul-op-de-meterwoning houdt in dat een woning over het hele verbruiksjaar gezien net zoveel energie verbruikt als er lokaal op een duurzame manier wordt opgewekt. In sommige gevallen wordt zelfs meer stroom geproduceerd dan er daadwerkelijk wordt verbruikt. Meestal heeft een nul-op-de-meterwoning geen gasaansluiting en voorzien andere maatregelen in de verwarming van ruimtes en tapwater.  

Vanaf 2020 zal elke nieuwbouwwoning een nul-op-de-meterwoning zijn. Eigenaren en bewoners van een dergelijke woning betalen dan niets of vrijwel niets meer voor hun energie.

Bekijk ook: Vooruitblik 2019: Zorgwekkende trend woningmarkt

Dit kun je doen

Ook bestaande woningen zijn energieneutraal te maken en dat kan een positief effect geven op je energierekening. Wat kun je doen? 

Allereerst is het belangrijk dat je zorgt dat je huis zeer goed geïsoleerd is en vrijwel luchtdicht. Vloeren, ramen, spouwmuren mogen tocht en kou niet meer doorlaten, maar een goede isolatie van het dak is minstens zo belangrijk. De warmte stijgt immers naar boven en als het dak dan niet goed geïsoleerd is, dan gaat deze warme verloren.   

Als je toch met het dak bezig bent, zorg dan dat je meteen investeert in zonnepanelen (die overigens op zichzelf al goed isoleren). Volgens ramingen van deze website kost het aanleggen van zonnepanelen voor een huishouden van twee personen gemiddeld bijna 5.200 euro na teruggave van de BTW, op basis van dertien panelen. De jaarlijkse besparing wordt geschat op circa 675 euro.

Een warmtepomp is eveneens geen overbodige luxe en ook hiervan kan de prijs al snel oplopen richting de 15.000 euro.   

Flinke investering nodig

Je leest het wellicht al tussen de regels door: om je huis energieneutraal te maken is vaak een aanzienlijke investering nodig. In dit geval, waarin iemand een monumentaal pand energieneutraal probeerde te maken, liepen de kosten op tot wel 20.000 euro. Naar verwachting zou de investering in dit geval binnen zes jaar zijn terugverdiend.

Bekijk ook: Dit wordt duurder in 2019

Dit lijkt een ietwat optimistische schatting: volgens Elphi Nelissen, hoogleraar Duurzaam bouwen en installatietechniek aan de TU Eindhoven, moet eerder rekening worden gehouden met minstens tien jaar. Houd dus rekening met een lange horizon: hoe langer je in je energieneutrale huis blijft wonen, hoe meer voordeel je ervan hebt. Besluit je toch om te verhuizen, dan is dat ook geen ramp. Een energieneutraal huis is doorgaans meer waard en wordt sneller verkocht.   

Extra hypotheek

Niet iedereen heeft een bedrag liggen om de benodigde verbouwingen door te voeren, maar gelukkig wil het kabinet bevorderen dat woningeigenaren hun huis duurzamer maken. Daarom zijn de mogelijkheden om energiebesparende maatregelen te financieren met een hypotheek in de afgelopen jaren verruimd.

Zo kun je onder meer je overwaarde inzetten of kan bij veel banken je maximale hypotheek iets worden opgerekt tot 6% boven de waarde van je woning. Verschillende geldverstrekkers bieden inmiddels ook een zogenoemde groene hypotheek aan.

Je krijgt een lagere hypotheekrente als de woning aan de duurzaamheidseisen van de bank voldoet.

Kanttekeningen

Je woning duurzamer maken kan dus een interessante mogelijkheid bieden om de kosten van je energierekening omlaag of zelfs tot nul te brengen. Er zijn evenwel ook kanttekeningen, die in dit artikel door Jan Willem Zwang, oprichter van stichting Greencrowd, worden aangestipt. De stichting houdt zich bezig met het investeren in en financieren van duurzame-energie-projecten.

Zwang noemt onder meer de aangekondigde aanpassing van de salderingsregeling in 2020. Nu wordt op de jaarrekening nog de stroom van je zonnepanelen verrekend met de stroom die je hebt verbruikt, tegen hetzelfde tarief. Het aanpassen van de huidige salderingsmethodiek kan volgens Zwang dan grote gevolgen hebben voor je energierekening. Bij bepaalde aansluitingen voorziet de oprichter van Greencrowd dat er zo’n 85% van het belastingvoordeel verloren kan gaan. “Dan staan er opeens een paar nullen op de meter, maar wel voor de komma”, aldus Zwang. 

Zwang wijst ook op de ontwikkeling van de gas- en elektriciteitsprijzen, die in de afgelopen jaren fors goedkoper zijn geworden. De verwachting is dat zich dit de komende jaren doorzet. “Voor energieverbruikers is dit prima, de energierekening wordt er immers lager door. Maar wat als jij nu net 25.000 euro meerwerk uit hebt laten voeren? Wat doet dat dan met je “terugverdientijd” van je meerinvestering?”

“Qua duurzaamheid omarm ik het NoM-concept als geen ander maar financieel gezien is het verre van de heilige graal want die nul op de meter wordt de komende jaren zeker geen nul op de rekening”, concludeert Zwang. 

Bekijk ook: 5 beleggingstips voor een succesvol 2019