Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Stijgen de gemiddelde huizenprijzen naar €500.000?

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

51 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Muiderberg 6 augustus 2021 15:51
    quote:

    deflationist schreef op 6 augustus 2021 15:22:

    Ik als not have persoon steek geen poot meer uit in deze maatschappij om de welvaart voor de welgestelden te betalen. Iedereen kan barsten.
    gelijk heb je idd ! studeren op kosten van de staat en naar het buitenland gaan. Ik adviseer dit mijn kinderen ook
  2. info_124 6 augustus 2021 16:23
    Juist. DE reden: veel te weinig gebouwd, al decennia. Veroorzaakt door een monopolist, die veel te weinig bouwgrond uitgeeft voor woekerprijzen, het gemeentelijk Grondbedrijf. Kijk in België, in Duitsland: zelfde kapitaalrente, zelfde arbeidskosten, zelfde bouwtechniek, doch veel lagere bouwgrond prijzen, veel aannemers en aannemertjes, veel bouwmaterialen voor veel lagere kosten.
    Mijn huis in de grensstreek door Vlamingen laten bouwen: was minder dan 2/3 van een NLe aannemer, en bouwmaterialen: 1/2 - 3/4 van de NLe prijs. Kwalitatief: niet één klacht bij en na de oplevering gehad. Men bouwt immers HUN huis, die jij na betaling bewonen mag als eigenaar.
    Grote heisa gehad met de gemeente gezien de Belgische B-norm enz. Tsja, zijn daar immers aan andere natuurwetten en zwaartekracht gebonden... daarom durft geen NLe Amtenaar de Antwerpse Ring-snelweg te gebruiken, bang dat hij instort.
    Ga eind feb-begin maart eens naar de Batibouw.be in Brussel en u zult huiveren over wat de Kenniseconomie NL flikt.
  3. forum rang 5 theo1 6 augustus 2021 16:44
    Een aantal jaren geleden was er bij ons een nieuwbouwproject. Alles boven de 7 ton. Het duurde even voor het verkocht was, want we zaten toen nog in de kredietcrisis. Uiteindelijk is alles verkocht, afgebouwd en bewoond. Ik loop daar even door dat buurtje rond: allemaal jonge gezinnen met kleine kinderen en al. Waar ze het geld vandaan halen weet ik niet, gaat me ook niks aan, maar het is er dus. Er is veel meer geld dan je denkt. Intussen zijn ze natuurlijk al weer veel meer waard. Huizen gaan harder dan de beste aandelen.

    Er zijn denk ik een paar dingen aan de hand:
    - er is echte schaarste aan huizen. Dat houdt de prijzen sowieso al hoog.
    - huizen zijn altijd duur. Je bent het geld kwijt aan de koopsom of aan de rente, maar het is altijd duur. Dalende rente is natuurlijk ideaal: de kosten dalen en de waarde stijgt. Tot nu toe is er geen enkel teken van stijgende hypotheekrente.
    - er is geen alternatief voor kopen. Huren is duurder en je maakt geen kapitaalwinst. Huren is alleen zinvol als je geen hypotheek kan krijgen voor een koophuis. Je hebt toch een dak nodig.
    - juist de duurste huizen zijn het populairst. Wat willen mensen? En jaren '30 huis in hartje Amsterdam. Wat willen ze absoluut niet? Een bovenwoning in Lelystad. De markt vult zich van bovenaf. Ik neem aan dat er best betaalbare huizen zijn, maar die staan op plekken waar mensen niet willen wonen en het zijn huizen waar ze niet in willen wonen.
    - er is gewoon ongelooflijk veel geld. Je onderschat dat altijd. Ook een alleenstaande met een goede baan kan heel veel sparen, zolang hij maar geen kinderen of dure hobbies heeft. Goed verdienen en weinig kosten, dan kan het hard gaan.
    - rentecycli duren erg lang en zijn niet mooi symmetrisch en voorspelbaar. Het maakt niet uit dat je een oude man bent. Ik ben ook niet 30 meer. Een rentecyclus kan gemakkelijk langer duren dan een werkzaam mensenleven. Wachten tot de rente echt gaat stijgen kan erg lang duren. De rente steeg van de oorlog tot ergens eind jaren '70. Vervolgens ging die dalen tot vandaag toe. Dertig jaar omhoog, 40 jaar omlaag.
  4. forum rang 4 StoplossBurner 6 augustus 2021 18:29
    quote:

    goofert schreef op 6 augustus 2021 14:40:

    Afgezien van de woning schaarste is het probleem de extreem lage hypotheekrente, waardoor de huisprijzen tot gigantische hoogte stijgen. Ik ben een oude man en heb dit nog nooit meegemaakt,. Dat er voor een lening van € 500.000 (30 jaar vast) maar +/- 1.5 % rente wordt betaald, wat neerkomt op een jaarlijkse rentelast van € 7500. En een inflatie die hoger is dan de rente is ongehoord. Toen ik in 1990 een huis kocht moest ik voor een lening van € 100.000 (5 jaar vast) 9.5 % rente betalen een jaarlijkse rentelast van € 9500, toen een rib uit mijn lijf.

    Bruto rentelast is niet interessant; alleen netto. Los van het feit dat je hypotheeklast bij je woning uit 1990 heel hard kan laten dalen door eerst wat gespaard te hebben dan wel wat extra af te lossen. Levert nu geen zak op, sterker nog, voor de meeste is sparen zelfs contraproductief omdat de woning sneller in prijs stijgt dat je kan sparen; ofwel zo snel mogelijk zoveel mogelijk lenen dus voordat je geen woning meer kan kopen.
  5. Moneyball 6 augustus 2021 22:46
    Hoge woningprijzen bij lage rente zijn alleen een probleem voor starters en in het bijzonder alleenstaande starters. De rest heeft overwaarde die ingezet kan worden. Oneerlijke situatie.

    De recente ING suggestie opgepikt door wat linkse partijen is het belasten van overwaarde. Daarmee zou het speelveld meer gelijk getrokken worden. Typische politiek oplossing. Eerst VROM opheffen, geen gecoördineerd volkshuisvestingsbeleid voeren, veel te weinig bouwen, en met alle geldprintacties een schuldsamenleving met nihil rente veroorzaken. En dan vervolgens als oplosssing voor het eigen falen met een belasting komen om het geld in te leveren bij hen die al veelvuldig bewezen hebben het slechtst van iedereen te zijn om geld effectief en efficiënt te besteden. De oplossing op de woningmarkt is simpel: bouwen bouwen bouwen en snel een beetje.

  6. Trading1967 7 augustus 2021 08:49
    Wat steeds niet genoemd wordt is dat er een grote groep is met veel spaargeld en die dit wil beleggen in vastgoed en dit gaat verhuren. In mijn vriendenkring wil iedereen appartementen en huizen kopen om te gaan verhuren omdat ze geen rente krijgen op hun spaargeld. Deze groep is groot in NL. Dus die zoeken woningen als belegging. Dit zal niet snel stoppen.
    Huizen zijn schaars.

    Hetzelfde geldt voor de beurzen. Aandelen worden ook schaars. Dus beurzen zullen voorlopig ook verder oplopen.
  7. forum rang 10 DeZwarteRidder 7 augustus 2021 09:30
    quote:

    Trading1967 schreef op 7 augustus 2021 08:49:

    Wat steeds niet genoemd wordt is dat er een grote groep is met veel spaargeld en die dit wil beleggen in vastgoed en dit gaat verhuren. In mijn vriendenkring wil iedereen appartementen en huizen kopen om te gaan verhuren omdat ze geen rente krijgen op hun spaargeld. Deze groep is groot in NL. Dus die zoeken woningen als belegging. Dit zal niet snel stoppen.
    Huizen zijn schaars.

    Hetzelfde geldt voor de beurzen. Aandelen worden ook schaars. Dus beurzen zullen voorlopig ook verder oplopen.
    Dat gaat natuurlijk niet goed aflopen: huizen verhuren is een vak apart.
  8. [verwijderd] 7 augustus 2021 09:30
    quote:

    Mugje schreef op 6 augustus 2021 14:33:

    Ik ben inmiddels de 60 gepasseerd en ik kan me zelf t.o.h. altijd nog goed redden. MAAR ALS IK EEN HUIDIGE JONGERE ZOU ZIJN DAN ZOU IK ME IN EEN BANANEREPUBLIEK WANEN EN DE OVERHEID BESCHULDIGEN VAN WITTEBOORDENCRIMINALITEIT. De rijken worden alsmaar rijker en de rijker jongere (of de jongere met rijke ouders) heeft in Nederland een mooie toekomst. Val je niet onder die groep DAN BEN JE DE SCHLEMIEL die voor de rest van zijn leven mag blijven betalen voor de welvaart van de welgestelden.

    Dit klinkt allemaal zwartgallig maar we zullen het de komende jaren zien; behalve de woningcrisis hebben we ook nog te maken met Covid. Alle Overheden (incl. de Nederlandse) hebben zich volop in de schulden moeten steken en die schulden zullen merendeels ook weer afgelost moeten gaan worden. Tijdens de vorige crisis hebben de welgestelden weinig tot niets financieel bijgedragen aan het herstel, die kwamen per saldo beter uit de crisis terwijl de kaasschaaf nog diverse malen over de kleine burgers werd gehaald.
    Voordeel is dan wel dat de (hypotheek-)rente nog gedurende langere periode laag zal worden gehouden, veel Overheden zouden een hogere rente niet kunnen betalen en zullen sturen/hopen op een laag gehouden rente en een wat oplopende inflatie (inflatie is voor hun in feite een gratis aflossing). Maar ook daar is het dan toch weer de rijkere burger die hier weer het meest kan meeprofiteren; de rijkere burger mag een hoge schuld opnemen om een -te bewonen of duur te verhuren- woning te kopen. Hij heeft dan de woning als positieve vermogenstitel die bij inflatie in principe in waarde zal gaan stijgen. Hij heeft daar een bijna gratis lening tegenover staan die door de inflatie echter steeds minder waard wordt.

    Ik weet dar hier ook wat risico's aan zitten maar onze huidige Overheid blinkt uit in niets doen. Ze moeten er voor zorgen dat er veel meer wordt gebouwd, niet alleen voor de rijke gesettelde die nog weer wat groter wil gaan wonen. Nee er moet gebouwd worden wat wordt gevraagd en dat is een hele andere groep dan waar de huidige ontwikkelaars op schieten.

    Laten we nu eigenlijk een gaan bouwen voor alle Nederlanders.
    En maar blijven stemmen op de vier zuilen die dit mogelijk gemaakt hebben, de stemmers op VVD, CDA, PvdA en D66 zijn de ware schuldigen. Als men hier op gestemd heeft: niet zaniken, eigen schuld dikke bult :-))
  9. forum rang 9 objectief 7 augustus 2021 09:33
    quote:

    Homesweethome schreef op 7 augustus 2021 09:30:

    [...]

    En maar blijven stemmen op de vier zuilen die dit mogelijk gemaakt hebben, de stemmers op VVD, CDA, PvdA en D66 zijn de ware schuldigen. Als men hier op gestemd heeft: niet zaniken, eigen schuld dikke bult :-))

    Geen probleem, ik blijf erop stemmen. Het verhaal over jongeren is zwaar overtrokken.
  10. florida_tower 7 augustus 2021 15:19
    quote:

    Trading1967 schreef op 7 augustus 2021 08:49:

    Wat steeds niet genoemd wordt is dat er een grote groep is met veel spaargeld en die dit wil beleggen in vastgoed en dit gaat verhuren. In mijn vriendenkring wil iedereen appartementen en huizen kopen om te gaan verhuren omdat ze geen rente krijgen op hun spaargeld. Deze groep is groot in NL. Dus die zoeken woningen als belegging. Dit zal niet snel stoppen.
    Huizen zijn schaars.

    Hetzelfde geldt voor de beurzen. Aandelen worden ook schaars. Dus beurzen zullen voorlopig ook verder oplopen.
    Hoe meer huizen in de verhuur, hoe lager de huurprijzen. Er is een tekort aan huurwoningen, dus dat is welkom.
    En de aandelenmarkt staan niet zo hoog als je naar K/W kijkt. Van een algemene bubbel is in ieder geval geen sprake
  11. Jim v.d. Laak 8 augustus 2021 19:02
    Een half miljoen voor een gemiddeld huis is realistisch op korte termijn. De waarde van bestaande woningen volgen logischerwijs die van de alsmaar duurdere nieuwbouw. Nieuwbouwkosten worden o.a. direct bepaalt door de inflatie, internationaal, van arbeids- en materiaalkosten. Met name arbeid wordt steeds duurder omdat de lonen in de landen waar bouwvakkers vandaan komen keihard stijgen [Polen dit jaar weer 21%]. De 25 euro loon per uur in 2014 is nu 50 euro geworden en de volgende jaren vermoedelijk nog veel meer. De afname van 50% aanbod van woningen t.o.v. vorig jaar gaat nu nog sneller en dat zal duidelijk worden als de 3e kwartaalcijfers 2021 bekend worden. Verder gaat de immigratie nog steeds net zo hard door en zal dat meer en meer druk geven op de sociale huurmarkt. Doorstroming is er nauwelijks meer, mensen blijven zitten in hun huidige woning voor vaak maar een paar honderd euro per maand en een rentevaste periode van 20 jaar. Ik zie geen oplossing.
  12. gmbl 8 augustus 2021 21:59
    quote:

    wesmail schreef op 6 augustus 2021 12:59:

    Dit is de aller aller allerergste crisis en er gebeurt veel te weinig. Uitzichtloze situatie voor honderdduizenden jongeren. Mijn zoon is bezig met nieuwbouwplan/bestemmingsplan wijzigen, onderzoeken enzovoort: duurt nog zeker 2 jaar voor hij kan gaan bouwen. Waarom??
    Ik ben twee jaar geleden ook begonnen met BP wijziging/ nieuwbouwplan. Alle onderzoeken positief, college is voor, maar de raad stemt tegen. Alleen maar omdat de buren tegen zijn en met de raadsleden op de tennisbaan staan. Er is een enorm woningtekort, maar de bouw van een woning is heel makkelijk tegen te houden.
  13. Jelle-43 9 augustus 2021 00:27
    quote:

    Jim v.d. Laak schreef op 8 augustus 2021 19:02:

    Een half miljoen voor een gemiddeld huis is realistisch op korte termijn. De waarde van bestaande woningen volgen logischerwijs die van de alsmaar duurdere nieuwbouw. Nieuwbouwkosten worden o.a. direct bepaalt door de inflatie, internationaal, van arbeids- en materiaalkosten. Met name arbeid wordt steeds duurder omdat de lonen in de landen waar bouwvakkers vandaan komen keihard stijgen [Polen dit jaar weer 21%]. De 25 euro loon per uur in 2014 is nu 50 euro geworden en de volgende jaren vermoedelijk nog veel meer. De afname van 50% aanbod van woningen t.o.v. vorig jaar gaat nu nog sneller en dat zal duidelijk worden als de 3e kwartaalcijfers 2021 bekend worden. Verder gaat de immigratie nog steeds net zo hard door en zal dat meer en meer druk geven op de sociale huurmarkt. Doorstroming is er nauwelijks meer, mensen blijven zitten in hun huidige woning voor vaak maar een paar honderd euro per maand en een rentevaste periode van 20 jaar. Ik zie geen oplossing.
    Wij Nederlanders moeten alles maar pikken .Want ben bang dat het niet meer goed komt in Nederland . Kabinet doet niets maar ook niets . Nee Kabinet zit er zelf warmpjes bij .Pak die huisjesmelker en beleggers aan die alles onderverhuren..stop per direct met immigranten in ons land gooi de rente omhoog misschien is er dan nog een sprankje hoop . .Verwacht binnen nu en 2 jaar een recessie die groter is dan 2008 waarbij een golf aan ontslagen komen en de huizenmarkt instort .Deze recessie zal jaren nodig hebben om te herstellen .Corona speelt hier een groot rol in .Inflatie gaat hoger en hoger alles wordt duurder spaargeld is niets meer waard .Het komt perfect uit de Corona . De grootste probleem is de vergrijzing die wordt mooi opgeruimd door die virus
  14. Met Effekt 9 augustus 2021 09:11
    Waarom noemt men geen prijs/m2. Een gemiddelde prijs zegt weinig als het type woning niet bekend is. Maar goed, los daarvan zijn de huizenprijzen te hoog in verhouding tot de inkomens. Dus voor starters is het erg moeilijk om een huis te kopen. Als er meer betaalbare huurwoningen voor senioren zouden zijn dan kwamen hun, vaak veel te grote, huizen vrij voor gezinnen.
  15. mrC2 9 augustus 2021 14:31
    maar waarschijnlijk wil de huurder het huis liever kopen. Dus veel huurders zijn op zoek naar een huis alleen maar omdat dat ze flink geld scheelt. Als de huren niet zo hoog waren was de run op huizen ook mogelijk lager. In utrecht huur je een omgebouwd kantoorappartement voor 1350 per maand. hiervoor heb je ook een huis met een tuin in utrecht
  16. mrC2 9 augustus 2021 14:36
    quote:

    Jelle-43 schreef op 9 augustus 2021 00:27:

    [...]

    Wij Nederlanders moeten alles maar pikken .Want ben bang dat het niet meer goed komt in Nederland . Kabinet doet niets maar ook niets . Nee Kabinet zit er zelf warmpjes bij .Pak die huisjesmelker en beleggers aan die alles onderverhuren..stop per direct met immigranten in ons land gooi de rente omhoog misschien is er dan nog een sprankje hoop . .Verwacht binnen nu en 2 jaar een recessie die groter is dan 2008 waarbij een golf aan ontslagen komen en de huizenmarkt instort .Deze recessie zal jaren nodig hebben om te herstellen .Corona speelt hier een groot rol in .Inflatie gaat hoger en hoger alles wordt duurder spaargeld is niets meer waard .Het komt perfect uit de Corona . De grootste probleem is de vergrijzing die wordt mooi opgeruimd door die virus
    Geen idee waarom er binnen twee jaar een recessie zou komen. De werkeloosheid is bijzonder laag. De rente gaat de komende 5 jaar zeker niet stijgen. Vanwege het milieu moet er veel geïnvesteerd worden (lees werk). Zoals bv de transitie naar elektrische auto's. En als de prijzen van huizen 20% zakken zitten we op het niveau van 2019. Zolang je de hypotheek kan betalen is er niets aan de hand. En iedereen zet m lang vast.(een enkele sukkel daargelaten).
  17. mrC2 9 augustus 2021 14:38
    quote:

    Met Effekt schreef op 9 augustus 2021 09:11:

    Waarom noemt men geen prijs/m2. Een gemiddelde prijs zegt weinig als het type woning niet bekend is. Maar goed, los daarvan zijn de huizenprijzen te hoog in verhouding tot de inkomens. Dus voor starters is het erg moeilijk om een huis te kopen. Als er meer betaalbare huurwoningen voor senioren zouden zijn dan kwamen hun, vaak veel te grote, huizen vrij voor gezinnen.
    Ook al is het voor starters heel lastig toch zie ik om mij heen alleen maar starters huizen kopen voor 500.000 die binnen twee weken verkocht worden. Dus er is genoeg vraag voor het aanbod. En dat geldt niet alleen bij mij in Utrecht maar voor het hele land.
    de seniorenwoningen hebben inderdaad zodanige huurprijzen dat je wel gek moet zijn om niet in je eigen huis te blijven.
51 Posts
Pagina: «« 1 2 3 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links