Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel PostNL Koninklijke AEX:PNL.NL, NL0009739416

  • 1,225 22 apr 2024 17:35
  • 0,000 (0,00%) Dagrange 1,220 - 1,238
  • 810.436 Gem. (3M) 2,2M

Augus 2021: De maand van een 5 voor de komma

2.968 Posts
Pagina: «« 1 ... 37 38 39 40 41 ... 149 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Moneyball 8 augustus 2021 20:34
    quote:

    Makita schreef op 8 augustus 2021 13:50:

    Maersk neemt b2c Europe over voor 11x ebitda fd.nl/ondernemen/1407417/maersk-neemt...

    PostNL met minder dan 6x ebitda dus dik ondergewaardeerd blijkt maar weer eens.
    Kijk ik naar BPost dan doen die volgens IEX al jaren > 500 mln ebitda. En dat bij 200mln aandelen a pakweg 9 euro thans. Zou minder dan 4 keer ebitda betekenen. Dan moet de markt wel erg weinig vertrouwen in je groei hebben toch? Of speelt er wat anders mee?
  2. [verwijderd] 8 augustus 2021 20:35
    quote:

    Moneyball schreef op 8 augustus 2021 20:34:

    [...]

    Kijk ik naar BPost dan doen die volgens IEX al jaren > 500 mln ebitda. En dat bij 200mln aandelen a pakweg 9 euro thans. Zou minder dan 4 keer ebitda betekenen. Dan moet de markt wel erg weinig vertrouwen in je groei hebben toch? Of speelt er wat anders mee?
    Bpost heeft grootste daling briefpost nog voor de boeg. PostNL heeft dit al achter de rug en heeft na overname Sandd dit gestut. Bpost heeft juist een miskoop gedaan in VS.
  3. forum rang 4 Boir 8 augustus 2021 21:02
    En bij ieder interview of presentatie praten ze over die sexy VS aankoop, het gaat voortreffelijker dan het lijkt.
    Die bankzaken vindt ik ook wat wonderlijk, ene moment lees je dat ze ze hebben overgedragen aan BNP, volgende moment lees je dat er nieuwe afspraken zijn met de Belgische overheid Bpost voor extra bankzaken vanwege sociaal belang.
  4. forum rang 4 No-nonsense 8 augustus 2021 22:23
    quote:

    perry1 schreef op 8 augustus 2021 20:52:

    PNL moet gewoon Bpost overnemen of een fusie aangaan om een vuist te maken tegen DHL
    Gaat niet gebeuren (en ik hoop ook niet dat het gebeurt). Daarmee krijgt deze combinatie iets te veel marktaandeel in België mijns inziens. Of is dat iets wat in België niet van belang is? Ik kan het me ook niet voorstellen, gezien het feit dat de Belgische overheid kennelijk nogal veel in de melk heeft te brokkelen bij Bpost. Nog aanzienlijk meer dan de Haagse bemoeials in Nederland bij PostNL het geval is. Vanwege deze beide redenen lijkt mij een fusie totaal onzinnig. Wie gaat daar dan het baasje worden? Herna de geniale hogehoedenacrobaat van PostNL, of die Belg die bij Bpost nu het opperhoofd is. Ik kan me niet voorstellen dat Herna c.s. daar mee akkoord gaan.
  5. forum rang 7 Jalen 8 augustus 2021 22:29
    quote:

    Giugiaro schreef op 8 augustus 2021 13:39:

    Beste Iedereen,

    Dit is mijn eerste post na maandenlang mee te hebben gelezen in dit forum. Na een bewogen aantal jaar als PostNL aandeelhouder denk ik binnenkort de laatste trade in PostNL te doen, namelijk de laatste stukken te verkopen, na mijn positie al in enkele malen af te bouwen in het laatste halfjaar.

    Ik kocht mijn eerste aandelen in PostNL alweer een poosje geleden (2019) als beginnende belegger. De koers leek betaalbaar en het dividendrendement meer dan uitstekend. Ook zag ik toen al constant PostNL busjes rondrijden en leveren op waanzinnige tijdstippen. Na 20u? Geen probleem. In het weekend? Geen probleem! Zaken leken goed te gaan vanuit mijn perspectief gezien. Helaas ging het kort na de aankoop dubbel fout: de koers zakte en het dividend werd geschrapt (in wisselende volgorde van toepassing).

    Door de Covid pandemie zag ik (zoals iedereen hier) de koers van PostNL altijd maar oplopen. Hier heb ik dan ook niet getwijfeld en aandelen bijgekocht om de gemiddelde aankoopkoers te laten dalen met de hoop ooit break even te kunnen draaien. Met een gemiddelde aankoopkoers van 1,99 werd de break-even wel heel snel gehaald.. en ingehaald.. en een uiteindelijk rendement van meer dan 125% heb ik wel zien voorbij komen.

    Maar nu vind ik de tijd rijp om afscheid te nemen. Mijn grootste zorg is dat het bedrijf op zich niet meer is dan een goed draaiend IT-systeem met een enorm kapitaal aan mensen om het draaiende te houden. Wat maakt PostNL beter dan bedrijven als Delivery Hero of Just Eat - Take Away? Zelfstandigen worden uitgeperst om aan een minimaal loon maximaal aantal pakketten te leveren. Dat deze werkwijze de onderaannemers dwingt tot het niet zo nauw nemen met de wettelijke verplichtingen zoals belastingen etc. is al duidelijk aangetoond in het Belgische onderzoek. Dat dit hier op het forum als commentaar krijgt dat het een lokale afrekening is ten koste van PostNL om Bpost te helpen klopt natuurlijk niet. En omdat het de onderaannemers zijn die in de fout gaan en niet PostNL en PostNL dus ook niets te verwijten valt is ook niet terecht, een bedrijf met correcte governance zorgt dat de onderaannemers ook de letter van de wet volgen, het straalt uiteindelijk af op PostNL, voor zo ver ik weet stond PostNL in de krantenkoppen en niet de onderaannemers. Naast governance heb je ook de environment factor en hier kan PostNL ook gewoon geen mooie data voorleggen: hoeveel kilometer malen de dieselende PostNL busjes in dicht bewoonde gebieden wel niet af?

    Het dividend is mooi en de zaken gaan goed, maar waarom zou het niet terug dezelfde kant opgaan zoals enkele jaren geleden? Wil ik een koers zien die blijft oplopen tot boven de 6 euro? Hoeft niet. Een overname? Zal niet gebeuren, zie KPN en zie .. jawel PostNL. (Ik zag de naam Maersk trouwens nog nooit voorbij komen als mogelijke overnemer.) Waarom de koers exact rond de 4,57 moet blijven schommelen zullen we misschien nooit te weten komen. Wat er morgen zal gebeuren bij de cijfers is moeilijk te voorspellen. Genoeg voorbeelden van bedrijven met mooie cijfers en toch geen beloning in beurskoers. Dat de cijfers mooi zullen zijn, daar kan geen twijfel over bestaan. Zelf hoop ik op een positieve reactie op de koers richting de 4,82, is voor mij een mooi afsluitmoment.

    Bedankt PostNL voor de vele duizenden euro’s aan winst over de afgelopen anderhalf jaar, het was een wilde rit! Veel succes aan iedereen die nog stukken in bezit heeft, iedereen is vrij te beslissen om te blijven zitten of niet. Alleen zie ik hier mensen voorbijkomen met een portefeuille uitsluitend PostNL en dit zou ik toch afraden. Diversificatie is toch wel belangrijk in beleggen.

    Als het over groei gaat in de toekomst in de sector van thuisleveringen zie ik nog een grote opkomst in fietskoeriers die spullen van de lokale buurtsuper thuis leveren. Dit begint op te komen in andere landen maar heb ik hier in de Benelux nog niet echt gezien.

    Ter referentie: waar is de opbrengst van PostNL dan heen gegaan? Onder andere Aperam, ING, LVMH en Merck KGAA.

    Wat ik in de laatste jaren al heb geleerd in verband met beleggen:
    - Let op de kosten (broker / belastingen)
    - Geduld loont
    - Laat de winnaars lopen in plaats van winst te nemen na 5 of 10% in de plus
    - Kwaliteit betaal je
    - Wat goedkoop lijkt kan best nog wel goedkoper worden
    - Laat je niet meeslepen door de waan van de dag. Een -5% dag kan de volgende dag best al terug wat recht krabbelen
    - Crypto is een casino
    - Als je een aandeel koopt met het doel het terug te verkopen, waarom koop je het dan?
    - Blijf weg van dingen die je niet begrijpt
    - Hoe saaier het bedrijf hoe interessanter op lange termijn blijkt soms

    Groet,
    G

    Leuke post. Dank. Met de winstmarge die je hebt geboekt, vind ik het logisch dat je nu uitstapt. Ik - en velen met mij vermoed ik - ben wat later ingestapt en ik zie uit naar een nog veel hogere koers. Ik kan me ook niet vinden in je overwegend negatieve soundbites. Bijvoorbeeld over dieselbusjes en arbeidsomstandigheden in België. Als je PostNL enigszins volgt dan weet je dat ze aardig aan de weg timmert als het gaat om de elektrisering van het wagen/voertuigenpark en uitbreiding gaat altijd gepaard met transitiestrubbeling om voet aan de grond te krijgen. PostNL is hier in geen uitzondering.
    Daarnaast lijkt de vergelijking met JET en andere maaltijdbezorgers me niet terecht. Dit is een andere tak van sport, waarbij het veroveren van marktaandeel - en het mede daardoor het ontbreken winst - op dit moment primair is. PostNL zit in een hele andere fase.

    Maar je inzichten in beleggen zijn wat mij betreft waardevol. Die kunnen wat mij betreft niet genoeg gepost worden.

    Fijne avond.
  6. forum rang 6 prinszicht 8 augustus 2021 22:30
    quote:

    Makita schreef op 8 augustus 2021 19:55:

    Wat behelst je als bestuurder om zo’n verhaal op te hangen in de krant. Dan mis je toch een sociale antenne.
    De verklaring hier voor het niveau Engels verklaart een boel. Zit op de vrijmibo lekker te atten samen met Herna. Die schat ik in op een glaasje sherry. We schatten ze gewoon te hoog in. De klapper komt als ze even tijdens de hangout het IEX forum er bij halen. Dan gieren ze onder de tafel en lopen de polonaise. Maar in alle ernst. Nou ja, geen nieuws is meestal geen goed nieuws. Sommige zetten de wekker met een gezonde ambitie om eens beloond te worden. Krijgen de cijfers en zien dan geen verklaring voor tenminste 250 miljoen. Gaan op zoek naar eigen gelijk en Putten voorbeurs overal de moed uit. Refereren nog naar de call maar weten eigenlijk beter.

    Ik zit daar ook bij. Zonder wekker. Om 7:00 refreshen. En de pest is, ik zie het meestal heel snel.
  7. forum rang 6 SAHR-0310 8 augustus 2021 23:24
    quote:

    prinszicht schreef op 8 augustus 2021 22:30:

    [...]

    De verklaring hier voor het niveau Engels verklaart een boel. Zit op de vrijmibo lekker te atten samen met Herna. Die schat ik in op een glaasje sherry. We schatten ze gewoon te hoog in. De klapper komt als ze even tijdens de hangout het IEX forum er bij halen. Dan gieren ze onder de tafel en lopen de polonaise. Maar in alle ernst. Nou ja, geen nieuws is meestal geen goed nieuws. Sommige zetten de wekker met een gezonde ambitie om eens beloond te worden. Krijgen de cijfers en zien dan geen verklaring voor tenminste 250 miljoen. Gaan op zoek naar eigen gelijk en Putten voorbeurs overal de moed uit. Refereren nog naar de call maar weten eigenlijk beter.

    Ik zit daar ook bij. Zonder wekker. Om 7:00 refreshen. En de pest is, ik zie het meestal heel snel.
    Ja Prins, jij ziet het vooraf en blijkbaarr ook al heel snel als de cijfers er zijn maar toch laat je je al jaren foppen als ik je posts uit het verleden mag geloven. Wat zegt dat over jezelf, Prins?
  8. forum rang 7 Jalen 8 augustus 2021 23:33
    quote:

    prinszicht schreef op 8 augustus 2021 22:30:

    [...]

    De verklaring hier voor het niveau Engels verklaart een boel. Zit op de vrijmibo lekker te atten samen met Herna. Die schat ik in op een glaasje sherry. We schatten ze gewoon te hoog in. De klapper komt als ze even tijdens de hangout het IEX forum er bij halen. Dan gieren ze onder de tafel en lopen de polonaise. Maar in alle ernst. Nou ja, geen nieuws is meestal geen goed nieuws. Sommige zetten de wekker met een gezonde ambitie om eens beloond te worden. Krijgen de cijfers en zien dan geen verklaring voor tenminste 250 miljoen. Gaan op zoek naar eigen gelijk en Putten voorbeurs overal de moed uit. Refereren nog naar de call maar weten eigenlijk beter.

    Ik zit daar ook bij. Zonder wekker. Om 7:00 refreshen. En de pest is, ik zie het meestal heel snel.
    Ja, dat zou gemakkelijk zijn voor sommigen, wanneer we een CEO van een miljardenbedrijf zouden kunnen reduceren tot een sherry drinkende oudtante. Maar de realiteit is natuurlijk dat we geen van allen precies weten wat zich afspeelt in de bestuurskamers. En hoe de gesprekken zich verhouden tot het belang van de aandeelhouders.

    Met misogynie is niemand geholpen - en dat proef ik hier een beetje in.

    Morgen wordt weer spannend. En dat is genoeg.

  9. Theodoor 9 augustus 2021 00:03
    quote:

    Jalen schreef op 8 augustus 2021 23:33:

    [...]

    Ja, dat zou gemakkelijk zijn voor sommigen, wanneer we een CEO van een miljardenbedrijf zouden kunnen reduceren tot een sherry drinkende oudtante. Maar de realiteit is natuurlijk dat we geen van allen precies weten wat zich afspeelt in de bestuurskamers. En hoe de gesprekken zich verhouden tot het belang van de aandeelhouders.

    Met misogynie is niemand geholpen - en dat proef ik hier een beetje in.

    Morgen wordt weer spannend. En dat is genoeg.

    Misogynie of vrouwenhaat is een ziekelijke afkeer van vrouwen. Het komt van het Grieks misein (haten) en gyne (vrouw). Ik heb t ff opgezocht, want anders wordt t te moeilijk voor ons minder hoog begaafden.
2.968 Posts
Pagina: «« 1 ... 37 38 39 40 41 ... 149 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Het is water naar de zee dragen: prognose PostNL valt vies tegen

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links