Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Huiver! Het wat-als-bitcoin-en-crypto-naar-nul-crashen-scenario

Huiver! Het wat-als-bitcoin-en-crypto-naar-nul-crashen-scenario

Wat als bitcoin naar nul crasht?

Ga er goed voor zitten, zet er een doom & gloom-muziekje bij aan en huiver. The Economist heeft een bitcoin- of crypto-worst case scenario opgesteld. Conclusie: er bestaat risico voor het héle financiële systeem als het gebeurt, en de usual suspect is leverage, ofwel hefboomwerking, ofwel handelen of beleggen met geleend geld.

Het lijkt de Kredietcrisis wel, maar dan nu niet de banken en verzekeraars maar crypto's hoog en vol in de bocht, denkt u nu misschien cynisch. Ach ja, welke beursongelukken komen niet voort uit onze eeuwige drang om snel gratis rijk te worden? Hier de essentiële alinea's. Lees even mee.

Only a year ago there were about 6,000 currencies listed on CoinMarketCap, a website. Today there are 11,145. Their combined market capitalisation has exploded from $330bn to $1.6trn today—roughly equivalent to the nominal GDP of Canada.

More than 100m unique digital wallets hold them, about three times the number in 2018. Holders have become more sophisticated and deep-pocketed, too. Institutions account for 63% of trading by value, up from 10% in 2017.

A crash would wipe out private investments in crypto firms such as exchanges ($37bn since 2010, reckons PitchBook, a data firm) as well as the value of listed crypto firms (worth about $90bn). Firms like PayPal, Revolut and Visa would lose a chunk of growing.

Companies that have ridden the crypto boom, such as Nvidia would also take a hit. All in all, perhaps $2trn might be lost from this first shockwave, a little more than the market capitalisation of Amazon.

Contagion could spread through several channels to other assets, both crypto and mainstream. One channel is leverage. Fully 90% of the money invested in bitcoin is spent on derivatives like “perpetual” swaps—bets on future price fluctuations that never expire.

Most of these are traded on unregulated exchanges, such as FTX and Binance, from which customers borrow to make bets even bigger. Modest price swings can trigger big margin calls; when they are not met, the exchanges liquidate their customers’ holdings, charging falls in prices.

Komt u maar weer onder uw bureau vandaan, want dit is een áls áls áls-scenario. Niettemin is het goed om te weten dat als er ergens ooit risk happens fast van toepassing is, het wel crypto is. De industrie is de grootste speler en zodra die ook maar ergens onraad ruikt, gaan onmiddellijk posities en boeken dicht.

Zeker met al die leverage in deze markt en de grote vraagtekens over waar en bij wie welke risico's zitten. Ook dit doet weer aan de Kredietcrisis denken, maar eigenlijk is het altijd zo. Smart men go broke three ways, zei Charlie Munger al eens: Ladies, liquor, and leverage.


Nog even van voorbeurs, mijn idee. Geen tijd te verliezen.


Arend Jan Kamp is senior content manager van IEX. De informatie in dit artikel is niet bedoeld als professioneel beleggingsadvies of als aanbeveling tot het doen van bepaalde beleggingen.

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 3 augustus 2021 12:22
    Maw, een verhaal over hoe weinig solide het huidige financiële stelsel is. Er hoeft maar ergens iets te gebeuren en het hele stelsel klettert omver. Als daarentegen het complete financiële stelsel, van de ene dag op een andere, in een vergeetput verdwijnt, loopt crypto gewoon door. Kijk, dat is pas een anti-fragiel systeempje.
  2. GoudenBamischijf 3 augustus 2021 12:32
    quote:

    Keinscheisscoins schreef op 3 augustus 2021 12:22:

    Maw, een verhaal over hoe weinig solide het huidige financiële stelsel is. Er hoeft maar ergens iets te gebeuren en het hele stelsel klettert omver. Als daarentegen het complete financiële stelsel, van de ene dag op een andere, in een vergeetput verdwijnt, loopt crypto gewoon door. Kijk, dat is pas een anti-fragiel systeempje.
    Een ware gelovige.
  3. Geldaap 3 augustus 2021 14:00
    Er zit ook een positieve kant aan, hoe minder crypto waard is en hoe minder geaccepteerd als betaalmiddel, hoe lager de gevolgen voor de inflatie.

    Zouden crypto's daartegen meer waard worden en steeds meer gebruikt worden als betaalmiddel, dan krijgen we juist een torenhoge inflatie. Crypto heeft dan een vergelijkbaar effect als een verdubbeling van het aantal dollars / euro's in omloop.
  4. Delisted 3 augustus 2021 14:17
    quote:

    Keinscheisscoins schreef op 3 augustus 2021 13:27:

    [...]

    Nee, logica. Je zou het eens kunnen proberen.
    Je al aangevallen voelen als iemand je een gelovige noemt in een digitale munt waar je veel vertrouwen in hebt... De Bitcoin meute is wel heel erg gevoelig.

    Als iemand me een Alphabet of Amazon gelovige noemt zou ik gewoon denken 'dat klopt ongeveer'.
  5. [verwijderd] 3 augustus 2021 14:39
    quote:

    elschenk schreef op 3 augustus 2021 14:28:

    Er is dus geen verschil tussen de bitcoin en het geld dat door de overheid beschikbaar wordt gesteld. Ook met dat 'papieren' geld is er alleen sprake van een tegenwaarde in de vorm van vertrouwen, of te wel fiduciair geld.
    Er zijn meerdere, hele belangrijke verschillen tussen fiat geld en cryptoccy als bitcoin. Waardebepaling is in beide gevallen nogal onduidelijk en onbekend, ofschoon netwerkeffecten waarschijnlijk een belangrijke rol spelen.
  6. forum rang 4 Leon57 3 augustus 2021 15:14
    Het is het gevaar van leveraged beleggen in iets wat nul onderliggende waarde heeft. Bij een aandeel is er nog het eigen vermogen van het bedrijf , bij een (staats) obligatie de gegoedheid van de uitgevende staat / bedrijf die de waarde garandeert. Maar bij crypto is het nul. Leveraged beleggen in dit soort producten zou dus verboden moeten worden
  7. forum rang 5 theo1 3 augustus 2021 15:54
    dit soort risico's heb je overal waar leverage op leverage wordt gestapeld. Het doet er niet toe of het om huizen of bitcoin of frozen orange juice gaat. Als mensen op grote schaal met geleend geld in derivaten (die van nature ook al leverage introduceren) gaan speculeren, dan gaat het mis als iedereen er tegelijk uit wil. Swaps maken het nog onoverzichtelijker, omdat die de onderliggende waarde scheiden van de prijsbeweging.
  8. Henk30 3 augustus 2021 17:26
    Bij de analyse van de economische gevolgen ontbreekt het volgende:
    Niet gerealiseerde open boekwinsten die verdampen na een koersval zijn geen gerealiseerde verliezen en hebben geen effekt op de economie. Alleen voor die die op de toekomst gokken, met futures en opties, is tussen hen veel geld van de een naar de ander verschoven. De een zijn verlies, de andere zijn winst.

    Het werkelijke verlies voor degenen die op dat moment coins bezitten, bij een komplete crash van een coin, is beperkt, en uitsluitend het verlies van het erin geinvesteerde kapitaal bij de aankoop.

    Dit verklaart volgens mij ook warom de halvering onlangs zo weinig effekt had.

    Ik ga zelfs zover te zeggen dat een hoge koers/koopprijs verhouding altijd meespeelt, en voor zover ik het goed begrijp , ten onrechte, in de anlyses voor langdurige koersontwikkeling nooit meegenomen wordt.

    Of het voor de macro economie slecht is als Nvideo kaarten weer goedkoper worden, en de cryptohandel instort waag ik ook te betwijfelen. De vrijgekomen resources kunnen zinvoller ingezet worden. In het betalingsverkeer waren er geen noemenswardige voordelen - veel goedkoper was het niet, eerder duurder.. Ook stroom wordt misschien dus een beetje goedkoper.
  9. [verwijderd] 3 augustus 2021 19:24
    Zolang de belastingdienst mij vraagt de waarde van mijn crypto's als vermogen op te geven verzoek ik dat iedereen dit vindt dat het 0 onderliggende waarde heeft zijn mond te houden. Sterker nog als in toenemende mate de "reguliere" zittende roversbende steeds harder gaat roepen over strenger toezicht denk ik dat de waarde van een handje vol crypto's één richting kan opgaan en dat is tegengesteld aan 0.
  10. [verwijderd] 4 augustus 2021 12:25
    quote:

    Keinscheisscoins schreef op 3 augustus 2021 14:18:

    [...]

    Wacht maar eens tot je gaat begrijpen wat de fundamentele waarde van een euro is.
    De fundamentele waarde van de Euro is arbeid. Dat was al zo voor de komst van de bitcoin die later kwam en je met de Euro kan kopen. En hoe meer bitcoin gelovigen er komen hoe hoger de prijs. Meer dan dat zal het ook niet worden en mocht hij naar nul gaan is er ook geen probleem alleen dat rijken wat minder rijk zullen zijn.
28 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Volg IEX altijd en overal Meer »

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links