Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Monetair Armageddon in de maak

101 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 24 juli 2021 20:47
    quote:

    ffff schreef op 24 juli 2021 16:15:

    Go4Profit,

    Je stelt de JUISTE en de belangrijkste vragen! En daar heb je nu de financiële websites voor, de fifnaciële verslagleggingen, de tijdschriften en zo nu en dan tv.-programma's waar weer eens é?0n enkele van de tienduizenden economen wordt uitgenodigd om zijn zegje te zeggen.

    De beantwoording van jouw vraag is al op minimaal 200 manieren de afgelopen pakweg 4 jaar weergegeven in duizenden artikelen. Zelfs als je de KK dogelijks volgt ontmoet je bezoekers van de KK die deze materie ook goed volgen en in de gaten houden.

    Maar.....het punt is gewoon: Ook al volgen ze dat nauwgezet al jaaren, ook al bestuderen ze heel wat rapporten....Uiteindelijk kun je, VOLGENS MIJ, toch niet voorspellen waar het heengaat. Als de FED of Christine Lagarde met een uitvoerig relaas komt, kun je een beetje inschatten wat eventueel de komende maanden de gevolgen gaan zijn, maar veel verder kom je niet. Als de Chinese Overheid, plotsklaps sinds enkele maanden fantastische Chinese bedrijven bij de strot grijpt en daarmee zlefs tientallen miljarden dollars aan waardeverlies veroorzaakt, kun je, zoals dit weekend, overal uitvoerige artikelen tegenkomen, wat de Chinese Overheid nu precies wil, maar..... geen mens kan inschatten wat de gevolgen over een jaar zijn. Je hebt grote hedgefondsen die massaal verkopen en juist andere die van de koopkans gebruik maken en de weggesmeten aandelen van afgelopen maandag massaal aankochten...

    Kortom: DAGELIJKS de vinger aan de pols houden en goed weten waarmee je bezig bent, maar stompzinnig en hersenloos je stukje eigendom in een groot internationaal bedrijf verkopen.....Dat is voor onruststokers.

    Trouwens, Go4Profit, in deze tijden van inflatie....Wat is er uiteindelijk niet beter dan een stuk onderneming voor je geld, voor je vermogen? En wil je gokken met bitcoins, SPAC;s....vooral doen. Zolang anderen meegokken heb je kans ge nog grotere fool tegen te komen en winst te maken. Maar voor mij blijven aandelen , onroerend goed, fysiek goud de beste bescherming voor je vermogen op lange termijn.

    Op een spaarbankboekje ga je ALTIJD achteruit door inflatie en bankkosten.

    Peter
    ffff,

    Ik kan mij vooral vinden in jouw conclusie : Ook al volgen ze dat nauwgezet al jaren, ook al bestuderen ze heel wat rapporten....Uiteindelijk kun je, VOLGENS MIJ, toch niet voorspellen waar het heengaat.

    Dank voor het uitgebreide commentaar.
  2. [verwijderd] 24 juli 2021 20:57
    quote:

    Partout schreef op 24 juli 2021 17:15:

    Stagflatie komt er aan : met dank aan de Centrale Banken: de echte professionals weten wat dit betekent.
    Partout,

    Ik meen ook deze conclusie in het FD gelezen te hebben.
    Ik dacht dat Mr. Doom (geuzennaam) stagflatie voorspelt maar aan de andere kant zijn er ook weer "specialisten" in dat artikel die schrijven dat het niet zo''n vaart zal lopen.

    Dank voor jouw diverse commentaren.
  3. [verwijderd] 24 juli 2021 21:19
    Geld uit het niets scheppen wat centrale banken constant doen kan uiteindelijk alleen maar leiden tot vergaande inflatie (en is al aan de orde) hoewel deels ontkent.
    Overigens zijn de items die in het inflatiecijfer zijn opgenomen naar mijn mening niet compleet.
    Mijn conclusie is dan ook mij verder te wapenen tegen inflatie en heb dat ook al eerder gedaan in bijvoorbeeld eigen woningbezit waar tegelijkertijd ook van genoten kan worden.
  4. Partout 25 juli 2021 08:34
    Hoe ontstaat stagflatie?
    Het grootste gevaar komt volgens Roubini van de centrale banken en overheden. Overal ter wereld hebben overheden zoveel schulden opgebouwd dat centrale banken wel verplicht zijn de rente laag te houden. Als de rente snel omhoog zou gaan, komen de meeste overheden in financieringsproblemen.

    Concreet: het Institute for International Finance heeft berekend dat de wereldwijde schuldenratio is gegroeid naar 356 procent van het totale bbp van alle landen, weet Het Financieele Dagblad.
    Die schuld stijgt door de corona-uitgaven gewoon verder. Zo heeft de VS 1.900 miljard dollar voor steunmaatregelen gereserveerd (nadat het eerder al 3.900 miljard dollar spendeerde), en wil de Europese Commissie 800 miljard extra gaan uitgeven om de economische effecten van de coronacrisis te bestrijden.
    Volgens Roubini kan het voortzetten van deze monetaire politiek er snel voor zorgen dat de obligatiemarkt en kredietmarkt crashen. “En daarna de aandelenmarkt, wat het startpunt zou zijn voor een recessie. Centrale banken hebben hun onafhankelijkheid verloren,” zegt hij in The Guardian.

    Hoewel Roubini niet aan zijn eerste foutieve doemprofetie toe is, kent de huidige situatie op de financiële markten wel veel overeenkomsten met die in de jaren 1970: gigantische overheidstekorten, lage rentes en politici die de inflatiecijfers wegwuiven. Ook krijgt Roubini intussen bijval van economieprofessor Mohamed El-Erian: “Stagflatie moet de grootste zorg worden van onze economie, want als die echt doorzet, is niemands geld nog veilig,” zei die deze week nog op CNBC.

    Roubini:
    Economieprofessor Nouriel Roubini (New York University) is niet de eerste de beste. Hij werd wereldberoemd omdat hij de financiële crisis van 2008-2009 voorspelde. Zijn soms grimmige voorspellingen leverden hem de bijnaam ‘Dr. Doom’ op. In een interview met Bloomberg TV maakt Roubini het hele bitcoinproject met de grond gelijk
  5. [verwijderd] 25 juli 2021 09:31
    Inflatie is een relatief begrip. Er zit namelijk iets anders achter als vele denken. Ik zal wat licht laten schijnen om dit duidelijk te maken.

    Voorheen (vanaf WW2) had Amerika een grote technische voorsprong, de Amerikanen hielpen ook de Europese Westerse landen om te herstellen van de oorlog. Daarbij kregen deze landen door de (her)bouw een enorme boost (economische groei) en groeiden de maakindustrie tot ongekende proporties.
    Tot de zestiger jaren werd zo'n beetje alles in de Westerse wereld geproduceert en daarbuiten vrijwel niks. De Westerse wereld was dominant en veel rijker, als de rest van de wereld.
    Vanaf de zestiger jaren kwamen daar de Japaners bij en later de Koreanen.
    Maar daar bleef het niet bij, omdat de Westerse arbeiders steeds duurder werden (mbv oa vakbonden en politici) zocht de rijke elite (welke de industrie in handen hebben) naar een goedkope oplossing om meer winst te behalen en de macht van de arbeiders te breken.

    Daar verschijnt Oost Europa en uiteindelijk China. De expansiedrift (gedreven door hebzucht) kreeg steeds grotere gevolgen voor de Westerse arbeiders. Eerst leek het heel positief, omdat de maakindustrie in China en andere lage lonen landen de markten overspoelden met goedkopen produkten. Jan met de Pet kon dus mee profiteren en zijn koopkracht nam toe!

    Dit een onomkeerbaar proces, zoals een fles met een gaatje in de bodem, die loopt langzaam leeg. Tot globaal 2008 was die fles nog aardig vol.
    Daarna wordt pijnlijk zichtbaar dat het proces (leeglopen van de fles) een onomkeerbaar gebeuren is. Het gaat door tot de bodem is bereikt en de fles leeg is, het laatste restje druppelt van de bodem.
    Zover is het (gelukkig) nog niet. Maar inmiddels heeft iedereen wel door dat de nieuwe grootmacht China heet. De reden hiervan hebben we dus besproken....de maakindustrie zit al voor 80% in China. Producten maken geeft macht en maakt de economie sterker.
    China exporteerde nagenoeg alles, maar dat slaat uiteindelijk om.

    Het inflatieverhaal is nu ook veel duidelijker uit te leggen. Het is heel simpel......Onze koopkracht gaat dalen (inflatie?) omdat we zelf te weinig maken (fles is bijna leeg!) en afhankelijk zijn geworden van China. Maar in China is het omgekeerde gaande, hun welzijnsniveau gaat enorm toenemen. De Chinezen arbeiders gaan steeds meer salaris verdienen en dat betekend dat de Chinezen steeds meer voor eigen volk gaan maken, de producten zijn dan voor de binnenlandse markt, export wordt ondergeschikt.

    Wat er feitelijk met de Westerse economie gebeurt zijn stuiptrekkingen. Met list en bedrog, (monetairbeleid, QE, geldprinten), probeert men het feestje door te laten gaan. Vreemd want de muziek (de maakindustrie) is al lang naar huis !!!

    Hoe hoog de inflatie gaat worden is sterk afhankelijk van wat China gaat doen, die zijn de marktleider en Amerika heeft het nakijken.
    Een aantal vraagstukken welke invloed hebben op inflatie.

    1. Gaat China meer olie afnemen?
    2. Laat China de koopkracht van eigen arbeiders (te) snel toenemen?
    3. Koopt China massaal buitenlandse bedrijven op?
    4. Slaagt China erin de landbouw te moderniseren?

    Amerika komt met wat tegen prestaties zoals.

    1. Gaat de FED eindeloos door met geldprinten en stimuleren?
    2. Gaat Joe Biden eindeloos door met geld uitdelen?
    3. Blijft het overheidstekort hoog of wordt het nog hoger?
    4. Gaat Amerika door met buitenlandse militairen avonturen?
    5. Gaat Joe Biden de olieindustrie (fracking) helemaal verbieden?
    6. Gaat Amerika niks ondernemen tegen 50 miljoen drugsverslaafden?

    Hoe het afloopt is honderd procent zeker....China wint. dat betekend dat de Westerse arbeider steeds meer koopkracht gaat verliezen of dat via inflatie (prijsstijging, geldontwaarding) is, of gewoon loonverlaging of belastingverhoging, maakt niks uit.....het is een feit....

  6. Partout 25 juli 2021 09:35
    Strom wird immer teurer. Bald werden das Industrie und Verbraucher auch am Geldbeutel spüren.
    FOCUS-Online-Autor Christoph Sackmann
    Die Preise für Strom an der Leipziger Großhandelsbörse sind in der vergangenen Woche auf den höchsten Stand seit 2009 geklettert. Unternehmen stöhnen bereits über die drohenden Kosten. Verbraucher werden die Entwicklung frühestens im Herbst merken.

    Zwischen 90 und 100 Euro kostet eine Megawattstunde derzeit an der Leipziger Großhandelsbörse EEX. So teuer war Strom hier seit mehr als einem Jahrzehnt nicht mehr. Gegenüber dem Stand von Juli 2020 haben sich die Preise mehr als verdreifacht.

    Niks aan de hand volgens mevrouw Lagarde..
  7. [verwijderd] 25 juli 2021 09:46
    quote:

    Partout schreef op 25 juli 2021 09:35:

    Strom wird immer teurer. Bald werden das Industrie und Verbraucher auch am Geldbeutel spüren.
    FOCUS-Online-Autor Christoph Sackmann
    Die Preise für Strom an der Leipziger Großhandelsbörse sind in der vergangenen Woche auf den höchsten Stand seit 2009 geklettert. Unternehmen stöhnen bereits über die drohenden Kosten. Verbraucher werden die Entwicklung frühestens im Herbst merken.

    Zwischen 90 und 100 Euro kostet eine Megawattstunde derzeit an der Leipziger Großhandelsbörse EEX. So teuer war Strom hier seit mehr als einem Jahrzehnt nicht mehr. Gegenüber dem Stand von Juli 2020 haben sich die Preise mehr als verdreifacht.

    Niks aan de hand volgens mevrouw Lagarde..
    Hoe moet het dan als iedereen verplicht wordt electrische auto te rijden.....de prijs per Kwh zal door het dak gaan!
    Ofwel autorijden wordt onbetaalbaar.......
  8. forum rang 9 josti5 25 juli 2021 09:57
    Knap stuk, Martin!
    Ter aanvulling, het 'zelf maken' is veel te duur geworden door:
    *de steeds hoger geworden overheidsbelastingen hebben steeds weer gedwongen tot loonsverhogingen, teneinde het netto besteedbaar inkomen enigszins op peil te houden (en het staat al veertig lange jaren vrijwel stil...).
    *hetzelfde effect hebben de steeds hogere woonlasten gehad.
    *dan is er nog de groei van de grootbedrijven, ten koste van het midden- en kleinbedrijf.
    Niet alleen boeren moesten steeds meer produceren voor steeds minder geld, ook de kleine zelfstandigen (de bakker, melkboer en groenteboer aan huis of in de buurtwinkel) hebben massaal het loodje gelegd, en ook hier is dus veel 'maakwerk' verdwenen.
    *het effect van de automatisering op het 'zelf maken' is natuurlijk evident, al heeft diezelfde automatisering, in tegenstelling tot wat aanvankelijk werd verwacht, op zich weer voor veel werkgelegenheid gezorgd. Of dat 'gezond werk' is, is dan weer een ander verhaal...
    *heel veel maakwerk is ook uit de dienstverlening verdwenen: zorg, politie en brandweer zijn qua personeel tot op het bot uitgekleed. De komst van de managers daartegenover maakt het verlies lang niet goed.
    *het volledig uit de hand gelopen winststreven van de multinationals heeft óók bepaald niet bijgedragen tot behoud van 'zelf maken' , en daarvan heeft Azië, met eerst Japan, en nu China + omgeving, volop geprofiteerd.

    Een en ander heeft een snelle globalisering in de hand gewerkt, die nu geopolitiek, via G7, Brussel, VN, IMF en talloze NGO's wordt ingevuld, waardoor de macht uit de handen van de nationale staten uit handen is, en steeds meer wordt genomen.

    Wat de gevolgen daarvan zijn voor het leven van de individuele burger qua vrijheid, werk en inkomen, is inmiddels wel overduidelijk...

    Waarbij ook 'vrijheden' als eigen huis en opgebouwd vermogen steeds meer doelwit gaan worden.
  9. forum rang 4 marktwaarde 25 juli 2021 10:39
    Het monetaire systeem is niet in overeenstemming met de natuurwetten van de economie. Zolang dit niet het geval is gaat een economie van crisis naar crisis.

    Inflatie wordt geabsorbeerd/geneutraliseerd door ontwikkeling van technologie. En dat is een vrijweel exponentiële groei. Dus de geldverruiming is in principe noodzakelijk, de vraag is alleen op welke manier je dat moet doen. Via creatie van schuld of als een gift (direct aan de burgers).

    De RAND corporation in de VS heeft een studie gedaan waaruit blijkt van dat alle QE en stimulus ruim 90% naar de financiële markten is gegaan en slechts (ik dacht) 7% naar de reeële economie is gegaan.

    Wat we nu op de vastgoed en aandelenmarkten zien is geen waardestijging als het je het mij vraagt maar giga inflatie. Een gemiddeld huis kost nu in NL 410k. Dat is onhoudbaar. Het is echt een kwestie van tijd voor dat dit instort of dat er maatschappelijke onrust ontgaat en daardoor de boel instort.

  10. forum rang 4 Portisch 25 juli 2021 19:49
    Fredje, je geeft elke keer weer te kennen absoluut niet te begrijpen waar het over gaat.

    Jij leeft in je hele kleine wereld waar je niet meer uit komt.

    Je herhaalt voortdurend je grijze plaat argumenten.

    Wat heeft Steinhof in Gods naam te maken met met het zorgvuldige betoog van Martin K.

    Hoe vaak hebben we die al niet voorgeschoteld gekregen.

    Inhoudelijk op welke stelling of betoog dan ook reageren is je blijkbaar niet gegeven.

    Wat heeft Steinhoff te maken met het zorgvuldige betoog van Martin K.

    Het ontgaat je duidelijk wat er wordt verteld.

    Verwarrend is het wel.

  11. forum rang 7 hirshi 25 juli 2021 20:03
    quote:

    Martin K. schreef op 25 juli 2021 09:31:

    Inflatie is een relatief begrip. Er zit namelijk iets anders achter als vele denken. Ik zal wat licht laten schijnen om dit duidelijk te maken.

    Voorheen (vanaf WW2) had Amerika een grote technische voorsprong, de Amerikanen hielpen ook de Europese Westerse landen om te herstellen van de oorlog. Daarbij kregen deze landen door de (her)bouw een enorme boost (economische groei) en groeiden de maakindustrie tot ongekende proporties.
    Tot de zestiger jaren werd zo'n beetje alles in de Westerse wereld geproduceert en daarbuiten vrijwel niks. De Westerse wereld was dominant en veel rijker, als de rest van de wereld.
    Vanaf de zestiger jaren kwamen daar de Japaners bij en later de Koreanen.
    Maar daar bleef het niet bij, omdat de Westerse arbeiders steeds duurder werden (mbv oa vakbonden en politici) zocht de rijke elite (welke de industrie in handen hebben) naar een goedkope oplossing om meer winst te behalen en de macht van de arbeiders te breken.

    Daar verschijnt Oost Europa en uiteindelijk China. De expansiedrift (gedreven door hebzucht) kreeg steeds grotere gevolgen voor de Westerse arbeiders. Eerst leek het heel positief, omdat de maakindustrie in China en andere lage lonen landen de markten overspoelden met goedkopen produkten. Jan met de Pet kon dus mee profiteren en zijn koopkracht nam toe!

    Dit een onomkeerbaar proces, zoals een fles met een gaatje in de bodem, die loopt langzaam leeg. Tot globaal 2008 was die fles nog aardig vol.
    Daarna wordt pijnlijk zichtbaar dat het proces (leeglopen van de fles) een onomkeerbaar gebeuren is. Het gaat door tot de bodem is bereikt en de fles leeg is, het laatste restje druppelt van de bodem.
    Zover is het (gelukkig) nog niet. Maar inmiddels heeft iedereen wel door dat de nieuwe grootmacht China heet. De reden hiervan hebben we dus besproken....de maakindustrie zit al voor 80% in China. Producten maken geeft macht en maakt de economie sterker.
    China exporteerde nagenoeg alles, maar dat slaat uiteindelijk om.

    Het inflatieverhaal is nu ook veel duidelijker uit te leggen. Het is heel simpel......Onze koopkracht gaat dalen (inflatie?) omdat we zelf te weinig maken (fles is bijna leeg!) en afhankelijk zijn geworden van China. Maar in China is het omgekeerde gaande, hun welzijnsniveau gaat enorm toenemen. De Chinezen arbeiders gaan steeds meer salaris verdienen en dat betekend dat de Chinezen steeds meer voor eigen volk gaan maken, de producten zijn dan voor de binnenlandse markt, export wordt ondergeschikt.

    Wat er feitelijk met de Westerse economie gebeurt zijn stuiptrekkingen. Met list en bedrog, (monetairbeleid, QE, geldprinten), probeert men het feestje door te laten gaan. Vreemd want de muziek (de maakindustrie) is al lang naar huis !!!

    Hoe hoog de inflatie gaat worden is sterk afhankelijk van wat China gaat doen, die zijn de marktleider en Amerika heeft het nakijken.
    Een aantal vraagstukken welke invloed hebben op inflatie.

    1. Gaat China meer olie afnemen?
    2. Laat China de koopkracht van eigen arbeiders (te) snel toenemen?
    3. Koopt China massaal buitenlandse bedrijven op?
    4. Slaagt China erin de landbouw te moderniseren?

    Amerika komt met wat tegen prestaties zoals.

    1. Gaat de FED eindeloos door met geldprinten en stimuleren?
    2. Gaat Joe Biden eindeloos door met geld uitdelen?
    3. Blijft het overheidstekort hoog of wordt het nog hoger?
    4. Gaat Amerika door met buitenlandse militairen avonturen?
    5. Gaat Joe Biden de olieindustrie (fracking) helemaal verbieden?
    6. Gaat Amerika niks ondernemen tegen 50 miljoen drugsverslaafden?

    Hoe het afloopt is honderd procent zeker....China wint. dat betekend dat de Westerse arbeider steeds meer koopkracht gaat verliezen of dat via inflatie (prijsstijging, geldontwaarding) is, of gewoon loonverlaging of belastingverhoging, maakt niks uit.....het is een feit....

    Klasse Martin K.

    Toen de onberekenbare Donald Trump aan de macht was hield China zich in maar die tijd lijkt voorbij.
    Allerbelangrijkste voor de hegemonie van de V.S. is het vertrouwen in de dollar.
    Het verbaast mij dat dat nog zo sterk is als je de ongebreidelde toename van de geldhoeveelheid in ogenschouw neemt.

  12. forum rang 9 josti5 25 juli 2021 20:15
    quote:

    Portisch schreef op 25 juli 2021 19:49:

    Fredje, je geeft elke keer weer te kennen absoluut niet te begrijpen waar het over gaat.

    Jij leeft in je hele kleine wereld waar je niet meer uit komt.

    Je herhaalt voortdurend je grijze plaat argumenten.

    Wat heeft Steinhof in Gods naam te maken met met het zorgvuldige betoog van Martin K.

    Hoe vaak hebben we die al niet voorgeschoteld gekregen.

    Inhoudelijk op welke stelling of betoog dan ook reageren is je blijkbaar niet gegeven.

    Wat heeft Steinhoff te maken met het zorgvuldige betoog van Martin K.

    Het ontgaat je duidelijk wat er wordt verteld.

    Verwarrend is het wel.

    Einde quote.

    Hirshi, hij noemt Steinhoff, omdat hij weet, dat ik 'in Steinhoff zit'.
    Het is gewoon slimme, indirecte treiterij, die alleen ik begrijp.
    Zo ook al zijn gepraat over 'postbode bij Sandd', 'geen belasting betalen' en nog een hele rij meer: het is allemaal 'slim josti treiteren'.
    Het woord 'st.lker' mag ik van de mod niet noemen, maar dat is het wel degelijk.

    St.lken en tr..teren mag hier, je mag het echter niet benoemen.

    Normaliter reageer ik er al niet meer op (omdat ik blijkbaar van de mod niet op de treiterijen mag reageren, dan wel dat op de 'verkeerde manier' doe), maar omdat jij nu in verwarring wordt gebracht, schep ik hierbij maar ff duidelijkheid.
  13. Mariah 25 juli 2021 21:01
    Dit is algemene economische kennis. Wereld GDP volgens de wereldbank circa 80 10^12 en productie circa 14 10^12 $.
    Grotere sectoren: services, in de VS crica 6-7x groter dan de maakindustrie, maar dat is het meest extreme voorbeeld. Retail is in de VS ook zeker 2x zo groot als de maakindustrie. Dat geroep om maakindustrie-banen is een boodschap voor een categorie kiezers die door deze ontwikkeling (van maak naar dienst) hun baan hebben verloren (zie Trump). Het werkelijke probleem is eerder (dus) wat men noemt "employability".
  14. [verwijderd] 25 juli 2021 21:11
    quote:

    josti5 schreef op 25 juli 2021 20:21:

    [...]

    Bron?
    Dit klopt, de maakindustry (Amerika) is voor de economie in zijn geheel kleiner geworden.
    Maar dat neemt niet weg dat het wel het belangrijkste onderdeel van de economie is, omdat het een land macht geeft (ruilwaarden).
    Wat je niet zelf maakt, moet dus geimporteerd worden. Wat je teveel maakt kan geexporteerd worden.
    Kijk, iedereen kan wel bejaardenverzorger zijn, maar dat levert geen enkele macht op, is niet uit te ruilen. Feitenlijk kost dat alleen geld en is dus verlies. Net als de massa ambtenaren, dat zijn er veel te veel en kost dus ook veel.
    Als voorbeeld noem ik maar het " voormalig Oostblok" , daar had iedereen werk, maar omdat ze geen noemenswaardige maakindustrie hadden was iedereen arm. Op een Trabantje moest je 5 jaar wachten..........werden handmatig in klein fabriekje gemaakt. Voor een koffiezetter moest men een half jaar sparen.

    www.oecd.org/industry/us-manufacturin...,just%2012.3%20million%20in%202016).

    In Amerika werkten zo'n 17 miljoen arbeiders (1965 tot 2000) in de maakindustrie. Vooral van 2000 tot 2010 was het dramatisch, bedrijven vluchten massaal naar de lage lonen landen, het aantal arbeiders daalden tot 12 miljoen. Nieuwe ontwikkelingen en fracking brachten wel weer wat werk, maar nog steeds relatief weinig.

    www.statista.com/chart/20858/top-10-c...

    China heeft een enorme sprong voorwaarts gemaakt , zowel in productieniveau als werkgelegenheid. De Chinese maakindustrie is sterk, maar in landbouw lopen ze nog achter.
    De enorme productiekracht van China (verreweg de grootste) geeft het land macht. China dicteert als het waren de prijzen van nagenoeg alles!
  15. forum rang 9 josti5 25 juli 2021 21:19
    quote:

    Mariah schreef op 25 juli 2021 21:01:

    Dit is algemene economische kennis. Wereld GDP volgens de wereldbank circa 80 10^12 en productie circa 14 10^12 $.
    Grotere sectoren: services, in de VS crica 6-7x groter dan de maakindustrie, maar dat is het meest extreme voorbeeld. Retail is in de VS ook zeker 2x zo groot als de maakindustrie. Dat geroep om maakindustrie-banen is een boodschap voor een categorie kiezers die door deze ontwikkeling (van maak naar dienst) hun baan hebben verloren (zie Trump). Het werkelijke probleem is eerder (dus) wat men noemt "employability".
    Einde quote.

    Mijn betoog was dan ook, dat de maak-industrie zowel wereldwijd als zeker ook in het Westen door verschillende oorzaken is weggedrongen.
    Of dat 'heilzaam voor de mensheid' is, dan wel goed voor de portemonnee van weinigen, laat ik maar in het midden...
    'Diensten' maken inderdaad een fors onderdeel van het GDP uit, maar wat die diensten aan 's mensheid's heil' toevoegen, is óók maar weer de vraag...

  16. Mariah 25 juli 2021 23:48
    Ook China maakt dezelfde ontwikkeling door. Daar neemt de maakindustrie ook in belang af. Met de enorme vergrijzing en de aankomende krimp van de Chinese bevolking beweegt de arbeidsintensieve maakindustrie nu al naar elders. Ook Chinese consumenten hebben behoefte aan producten van andere sectoren zoals banken, verzekeringen, winkels, zorg, IT, telecom, horeca, tourisme, juristen, sport etc en ook transport want de eigen auto is zeker niet de enige optie in de grote Aziatische steden. Dit alles heeft zijn waarde en die kan in geld worden uitgedrukt en zo dus worden vergeleken met andere sectoren. Of zou het zo zijn dat er voor diensten veel meer wordt betaald dan dat ze werkelijk waard zijn? (en hoe meet je dat dan?). Alleen de landbouw wordt nog meer overgewaardeerd dan de maakindustrie.
101 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,67 -1,06%
EUR/USD 1,0618 -0,07%
FTSE 100 7.820,36 -1,82%
Germany40^ 17.760,40 -1,48%
Gold spot 2.383,19 +0,00%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

Avantium
+5,13%
FASTNED
+2,27%
Air Fr...
+2,00%
DSM FI...
+1,84%
CM.COM
+1,69%

Dalers

Arcelo...
-6,90%
Aperam
-6,68%
JUST E...
-4,85%
SBM Of...
-4,17%
RANDST...
-3,69%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links