Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel TomTom AEX:TOM2.NL, NL0013332471

  • 5,700 19 apr 2024 17:35
  • -0,280 (-4,68%) Dagrange 5,700 - 5,925
  • 569.243 Gem. (3M) 307,3K

Aan Hans 19

30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 29 mei 2005 10:27
    TomTom geeft de corrupte handel van de financiële markten weer. Sommige aliassen proberen je in de grond te stampen. Ik heb geprotesteerd tegen de introductie van TomTom, omdat het allemaal veel te rooskleurig is voorgesteld en dat het meeste van het geld niet naar het bedrijf gaat, maar naar het management zelf !!!

    Leuk hoor om de 1e kwartaal cijfers van 2005 te vergelijken met die van 2004. Zeker omdat het TomTom GO product pas in het tweede kwartaal geintroduceerd is (mei 2004)! Dit houdt netto 7.5 maanden over in 2004 waarin het product TomTom GO verkocht is. Laten we nu eens naar de echte 'groeicijfers' kijken. Op basis van de jaarcijfers kan gezien worden dat de totale omzet in 2004 gelijk is aan 192.4 miljoen euro. Uit de kwartaalcijfers blijkt dat de omzet van het eerste kwartaal 2004 gelijk is aan 14.2 miljoen euro. Dat is 14.2 / 3 = 4.7 miljoen euro per maand. Omzet van TomTom in 2004 waarin het nog geen product TomTom GO op de markt had is dus 4.5 maanden *4.7 miljoen = 21.2 miljoen. Corrigeren we de jaarcijfers van 2004 daarvoor, dan hebben we de 'zuivere' omzet gerealiseerd door TomTom GO in de 7.5 maand van 2004 dat dit product op de markt was: 192.4-21.2=171.2 miljoen euro. Per maand levert de omzet van TomTom (inclusief hun GO product) dus: 171.2/7.5 = 22.8 miljoen euro. Een geschatte kwartaalomzet in 2004 voor een maand TomTom (met het GO product) is dus 22.8*3=68.4 miljoen euro.

    Uit de gepubliceerde gegevens van Q1 2005 blijkt dat de omzet dan 66.2 miljoen euro is. U ziet dat dit aardig overeenkomt met de geschatte omzet voor de maanden van 2004 waarin het GO product op de markt is (zie boven)! Conclusie: TomTom GO groeit dus absoluut NIET! Eerder zal de omzet dalen doordat natuurlijk niet meteen bij de introductie in mei 2004 de omzet meteen daar is!

    Maar waar haalt TomTom nu het statement vandaan dat de omzet zal verdubblen in 2005 t.o.v. 2004?! Ik zou het niet weten!? Wishfull thinking! Zeker omdat de concurrentie toe zal nemen! Verder zal de margedruk een daling van de winst veroorzaken! Mijn advies is dus duidelijk! TomTom NO GO! Het management cashed hier overduidelijk!

    Mijn topics op TomTom waren proteststemmen, Excuses aan iedereen die eraan hebben gestoord. Indien je eraan stoort, negeer me dan. Ik hoop over 1 jaar nog eens hierop terug te kijken. Ik zal vanaf nu geen reactie meer geven op TomTom. Over een jaar spreken we elkaar weer. Afgesproken !!!

    Hans
  2. [verwijderd] 29 mei 2005 13:14
    Hans,
    Hier heb je wat aan.
    Waar ik me aan stoorde was het op veel plaatsen schijnbaar ongefundeerd kritiek uiten die bovendien steeds op hetzelfde neer kwam, waardoor het de indruk gaf van een tirade en scheldkannonade.
    Kritiek hebben is natuurlijk prima, en op de manier waarop het hierboven verwoord is wordt het nog onderbouwd ook. Daar heb je dus wat aan.
    Groet Peer.
  3. [verwijderd] 29 mei 2005 15:07
    Uitstekend weergegeven en beargumenteerd. Ik sta geheel achter dit stuk.
    Kort gezegd ik ben trots op kritische posters(personen) met onderbouwde stellingen etc.
    Het doel van de aandelen-uitgifte is cashing geweest en weer trappen daar veel "aandeelhouders"(of is het grootste deel toch speculant?) in.
  4. [verwijderd] 29 mei 2005 15:33
    Goh, kan iemand me eens uitleggen waarom oorspronkelijke aandeelhouders niet zouden MOGEN cashen? Stel je voor dat dit inderdaad zo zou zijn; dan begint toch niemand meer een onderneming? Ja, een slagerij misschien, of iets dergelijks. Stel je eens voor dat het management dat nu inderdaad lekker casht, indertijd niet zelf alle risico had genomen, maar venture capital had aangetrokken; die zouden dan toch ook willen exitten op een gegeven moment, al was het alleen maar om weer in een andere start-up te kunnen investeren?
    Zo aan de overschrijving te zien zijn er genoeg NIET NEDERLANDSE instituten ingestapt; zijn wij slimmer dan die instituten? Wedden dat ABP/PGGM groot ingeschreven heeft trouwens? Beleggingshorizon: 3 tot 5 jaar. En zo geldt dat voor vele instituten. Vind je het gek dat als jullie allemaal zo zitten te zeiken dat dit de eerste grote IPO in 5 jaar is op Euronext? Fijne omzet herberekening trouwens Hans19;
    ik ben benieuwd hoeveel mensen nog de originele groene zeep van Unilever kopen, of de eerste Playstation of de eerste Apple Mac. Get a life man, je begrijpt er kennelijk niet veel van; waarom zouden ze niet steeds meer TT GO's kunnen verkopen; het ding is er pas 4 kwartalen. Dat omzet en marge gaan afvlakken is niet anders dan logisch; het is tenslotte veel makkelijker op 27.3 miljoen te verdubbellen dan 50 miljoen; en dan gaan de percentages natuurlijk teruglopen. En intussen zitten de oprichters nog op 75% van de toko; welk belang zouden ze daarmee voor hebben , anders dan dat dat steeds meer waard wordt? TomTom zal moeten uitkomen op een kapitalisatie van rond de 22 keer de geschatte winst 2006; dan is er een echte waardering. Bij 2 miljard kap, betekent dat 91 miljoen netto winst.
    50 a 65 miljoen is in 2005 sowieso in de pocket als je naar Q1 kijkt; in de retail traditioneel een slecht kwartaal en boventijd een tijd waarin het aandacht van mangement behoorlijk is afgeleid door de IPO. De echte winst dit jaar komt in Q3 en Q4. In 2006 moet 90 a 100 miljoen prima haalbaar zijn, ondanks toetreding van concurrenten etc.
    Dat gezegd hebbende is een k/w van 27 a 30 nu beslist verdedigbaar.
    Dus, zeur allemaal niet zo over het feit dat het management van zo'n bedrijf eens een keer casht; dat zouden er verdomme meer moeten doen, zodat meer ondernemers in dit land eens echt een bedrijf kunnen neerzetten; Success breeds Success!
  5. [verwijderd] 29 mei 2005 17:44
    De grote financiele instituten hebben goedkoper ingekocht dan de particulieren.
    Je kunt er vanuit gaan, zoals je zelf aangeeft, dat zij vooral ingeschreven hebben(dus voor het slagen van de emissie hebben gezorgd).
    Welnu als zij dan zo'n vertrouwen in de onderneming hebben, waarom dan 46 % van de aandelen weer teruggedumpt ? (in ieder geval hebben zij de eerste winst binnen).

    De oprichters hebben bijzonder veel binnengehaald(buiten proportioneel) en tegelijkertijd bijzonder weinig in verhouding naar het bedrijf laten stromen(dat verontrust mij).

    Doe ermee wat je wilt !

    Mvg

  6. [verwijderd] 29 mei 2005 17:53
    ik heb je aanbevolen.en zo is het .als die grote joodse jongens uit amerika erbij zijn dan durf ik ook wel mee te gaan.kijk naar google.drie maal de introduktie.en tom tom tien maal overschreven.
    omdat het bedrijf niets waard is ,of hebben alle banken niet door dat de direktie casht,of weten ze wat ze in de toekomst aan tom tom kunnen verdienen.??????
  7. Henk Snaph 29 mei 2005 17:57
    Ik vind het de grootste onzin en kortzichtigheid om bij Tomtom een vergelijking te maken met Google. Voor mij heeft de ceo op het hoogtepunt van het bedrijf gewoon zijn zakken gevuld. De banken hebben hun zakken gevuld met de beursgang en de kopers van de aandelen hebben m.i. het nakijken.

    Henks
  8. [verwijderd] 29 mei 2005 18:15
    Wordt weer een hoop onzin geschreven.

    - Logisch dat het management cashed. (Tien jaar van opbouw, wil gij eens een resultaat zien.)
    - Wat het een 'uniek' product betreft blijkt uit dat AND er nooit iets van heeft gebakken.
    - Als je dan toch zo onhebbelijk bent, wat let je dan zelf eens iets te ontwikkelen wat geld opbrengt.
    - Meeste particuliere beleggers zijn de makste schapen die graag geslacht worden.
    - Zuinigheid en vlijt bouwt huizen als kastelen, en dat wordt nu gecashed door het management van Tomtom.

    Jullie kleine beleggers motten niet zo zeike, aan elke onderneming zit een aanzienlijk risico, anders had je gewoon amtenaar moeten worden. Wat Peter Paul beweert ben ik het wel mee eens, er had vooraf een mogelijkheid moeten zijn voor particulieren beleggers om zich te kunnen inschrijven tegen een prijs die men zelf zou willen betalen, alvorens het in notering zou komen.
  9. [verwijderd] 29 mei 2005 18:16
    ik heb nog steeds niet gehoord waarom de eigenaren niet een deel zouden mogen cashen bij een beursgang. Weet iemand nog wat de Mol en van der Ende hebben binnengehaald bij de IPO (niet bij de verkoop aan Telefonica) ? Google en TomTom zijn inderdaad niet vergelijkbaar, Google is namelijk een Amerikaans bedrijf en daar wordt toch anders met nieuwe bedrijven omgegaan dan in dit calvinistisch stukje wereld.
    Wie riep er dat er al weer 45% van de toegekende aandelen was verkocht? Grappig, er blijkt, gezien de koersontwikkeling, wel vraag naar te zijn; als ik naar de bied en laat kolommen bijnde close kijk, is er zelfs veel meer vraag dan aanbod. Oproep aan alle daytraders: verkoop maandag, dan hoeven we niet meer te discussieren over je 15 a 60 stukken! Denk erom, als de koers van TomTom de komende 3 jaar tussen 16 en 22 op en neer gaat, hebben we er een gewoon Euronext aandeel bij. Uiteindelijk gaat het bij een aandeel om de koers en niet wie of wat er casht. Als je denkt dat de eigenaren het bedrijf gedumpt hebben, koop je het aandeel toch gewoon niet. Quod erod demonstandum gezien de particuliere belangstelling in Nederland.
  10. [verwijderd] 29 mei 2005 18:35
    Natuurlijk mogen de oprichters goed beloond worden, maar € 343.000.000 contant en nogs een € 1.000.000.0000 vermogen ebij is overdreven.
    De lat ligt zo hoog, dat er maar een kleine kans is dat je investering renderend zal worden. De beurs is er voor om in bedrijven te investeren en niet om zoveel mogelijk geld naar privé over te halen. Ik ben bang dat de aandelenhandel nog de rekening gepresteerd zal krijgen en daar worden we ALLEMAAL slechter van.

    Tot zover en we zullen over een jaar eens de zaak analyseren. Ik hoop dat ik ongelijk heb.

    Hans
30 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

TomTom geraakt door zwakke automotivemarkt

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links