Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Van Binck naar Saxo?

7.884 Posts
Pagina: «« 1 ... 18 19 20 21 22 ... 395 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 marique 19 juli 2021 14:23
    quote:

    Bowski schreef op 19 juli 2021 11:15:

    Ik vrees dat je beleggingen maar tot €20.000 gecompenseerd worden.
    www.dnb.nl/betrouwbare-financiele-sec...
    (...)
    Als ik de tekst van DNB goed begrijp, is die compensatie alleen van belang als de betreffende financiële onderneming, zoals een broker, de beleggingen van de klant niet gescheiden heeft gehouden van het eigen vermogen van de onderneming.

    Als belegger ben je eigenaar van de aandelen van het bedrijf waarin je hebt belegd. Die belegging valt altijd buiten een eventueel failiessement van je broker.

  2. forum rang 6 'belegger'' 19 juli 2021 14:56
    @ Marique, dat is op zich wel de volgorde. Eerst vermogensscheiding en mocht daar toch iets niet goed zitten, dan heb je het beleggerscompensatiestelsel als extra vangnet.

    We hebben gezien dat bijvoorbeeld DeGiro hun vermogensscheiding niet op orde had. Als bedrijf staan Binck en Saxo daar natuurlijk los van en het is met een sisser afgelopen, maar het is wel een praktijkvoorbeeld van de risico's die je kan lopen. Er bestaan ook verschillende manieren van vermogensscheiding. De AFM maakt onderscheid tussen vermogensscheiding conform de WGE (volgens mij staan je effecten dan van rechtswege op je naam) en andersoortige vermogensscheiding. En als je aandelen zijn uitgeleend, dan ben je juridisch geen eigenaar van die stukken.
  3. forum rang 6 marique 19 juli 2021 15:23
    quote:

    'belegger'' schreef op 19 juli 2021 14:56:

    (...)
    We hebben gezien dat bijvoorbeeld DeGiro hun vermogensscheiding niet op orde had.
    (...)
    Had dat niet te maken met het kasgeld van de klanten dat op een daggeldrekening werd geboekt die niet wettelijk gescheiden was van het eigen vermogen van DeGiro?

  4. forum rang 6 'belegger'' 19 juli 2021 15:26
    quote:

    marique schreef op 19 juli 2021 15:23:

    [...]
    Had dat niet te maken met het kasgeld van de klanten dat op een daggeldrekening werd geboekt die niet wettelijk gescheiden was van het eigen vermogen van DeGiro?

    De AFM had meerdere bevindingen, maar wat jij noemt is niet wat ik bedoel. Daar ging het erom dat een aan DeGiro gelieerd hedgefund soepelere margin verplichtingen kreeg dan overige klanten. Als er iets met dat hedgefund was gebeurd, dan zouden overige klanten meedragen in het verlies.
  5. forum rang 6 'belegger'' 19 juli 2021 15:28
    quote:

    marique schreef op 19 juli 2021 15:20:

    [...]
    Is dit zeker?

    Als je iets hebt uitgeleend, ben geen bezitter maar blijf je wél eigenaar. Tenminste zo heb ik het altijd geleerd, dacht ik.

    Bij het uitlenen van effecten draag je het juridisch eigendom over. Je blijft wel economisch eigenaar.
  6. forum rang 7 rene l 19 juli 2021 17:49
    quote:

    'belegger'' schreef op 19 juli 2021 15:28:

    [...]Bij het uitlenen van effecten draag je het juridisch eigendom over. Je blijft wel economisch eigenaar.

    Maar wat nu als degene aan wie je je aandelen uitgeleend hebt, deze zelf weer doorverkocht heeft aan een derde partij, en daarna zelf failliet gaat.
  7. forum rang 6 'belegger'' 19 juli 2021 18:11
    quote:

    rene l schreef op 19 juli 2021 17:49:

    [...]

    Maar wat nu als degene aan wie je je aandelen uitgeleend hebt, deze zelf weer doorverkocht heeft aan een derde partij, en daarna zelf failliet gaat.
    Welke rechten je in zo'n geval hebt bij die derde partij en onder welke voorwaarden, dat weet ik ook niet. Zo weet ik ook niet of een broker contact opneemt met de curator, of dat ze gewoon het onderpand te gelde maken (ik denk het laatste). Bij een sterke stijging loop je dan koerswinst mis. Bijvoorbeeld a.g.v. een short squeeze, waardoor de partij omvalt aan wie je aandelen zijn uitgeleend. Als onderpand worden doorgaans kwaliteitseffecten gebruikt, dus je inleg ben je in de praktijk niet zomaar kwijt.
  8. [verwijderd] 19 juli 2021 20:22
    Als er iets gebeurd met DEGIRO, zijn mijn beleggingen dan beschermd?
    www.degiro.nl/helpdesk/over-degiro/ve...
    Als Degiro faalt heb je maximaal €20.000 beleggerscompensatie. Hoe groot die kans op falen is moet ieder zelf inschatten.
    Ik heb ze nergens zien spreken over €100.000 uit een bankgarantiestelsel.

    Hoe wordt mijn geld aangehouden bij DEGIRO?
    www.degiro.nl/helpdesk/over-degiro/ve...
    Omdat DEGIRO geen bank is, is het niet toegestaan om geld van klanten op de balans aan te houden of te gebruiken voor eigen investeringen. U houdt bij DEGIRO dus geen geld aan. Door middel van een doorlopende order wordt het geld dat DEGIRO van u ontvangt direct geïnvesteerd in een geldmarktfonds.

    Flatex is wel een bank, maar je kunt daar geen tegoeden aanhouden. Het is enkel een doorgeefluik tussen jou en Degiro.
  9. [verwijderd] 19 juli 2021 20:51
    Ik vind de giro prima om in de VS te handelen. Aangezien ik dat steeds minder doe ben ik weer terug bij de ING. Die hebben kortgeleden hun tarieven verlaagd.
    Niks ten nadele van deGiro, een redelijk platform alleen dividend bijschrijvingen zijn een ramp. Het geld komt wel maar op n ingewikkelde manier.
  10. forum rang 6 marique 19 juli 2021 21:34
    quote:

    'belegger'' schreef op 19 juli 2021 15:28:

    [...]Bij het uitlenen van effecten draag je het juridisch eigendom over. Je blijft wel economisch eigenaar.
    Het verschil tussen economisch en juridisch eigendom

    Eigendom kan worden gesplitst in economische en juridisch eigendom. Tezamen vormen juridisch en economisch eigendom de volle eigendom van een onroerende zaak. De economisch eigenaar heeft recht op de gebruikswaarde van een object als ook op de positieve of negatieve waardeverandering. De juridisch eigenaar blijft voor derden zichtbaar als de eigenaar bij het kadaster.


    tuindees.nl/verschil-juridisch-en-eco...

    Bovenstaande gaat over onroerend goed. zal dat voor verhuur van aandelen anders zijn?
    Of is de gangbare term 'verhuur' van aandelen onjuist?

  11. forum rang 6 'belegger'' 19 juli 2021 23:11
    Net als Landgenoot heb ik een rekening bij ING en DeGiro. Dat staat op zich los van Binck of Saxo :) Maar voor het vergelijk kan het soms handig zijn om elkaars ervaringen te delen.

    ING heeft inderdaad voor aandelen het vaste deel verlaagd van EUR 3,60 naar EUR 1,00, maar het variabele deel verhoogd van 0,06% naar 0,10% per transactie. Het kantelpunt ligt op EUR 6.500,- per transactie. Verder betaal je een service fee, maar dat was al zo. Bij DeGiro heb ik geen problemen ondervonden met dividend, maar ik betaal wel extra met mijn custody account.

    Zelf ben ik ook grotendeels teruggegaan naar ING, maar dat is voornamelijk omdat het een Nederlandse systeembank is. Zo'n depositogarantiestelsel en beleggerscompensatiestelsel beschouw ik als laatste vangnetten, maar ik heb liever dat het in de basis netjes is geregeld met bijvoorbeeld een goede vermogensscheiding. Tijdens de financiële crisis hebben we kunnen zien wat er mis kan gaan buiten de schuld van de klant om en hoe de overheid insprong bij de Nederlandse systeembanken. Ook al komt het uiteindelijk wellicht allemaal op zijn pootjes terecht, ik zit er niet op te wachten om een verzoek in te dienen bij DNB of een Duitse (of Deense?) instantie en ik weet niet hoelang je dan op je geld moet wachten.

    Iets anders dat terugkomt in verschillende topics over brokers is order routing. Bij ING zie ik per aandeel of ETF maar 1 beurs staan. Ze hebben wel zoiets als een best order execution policy, maar wat er achter de schermen allemaal gebeurd kan ik niet zien. Bij DeGiro kun je zelf een beurs kiezen en zie je later (deels) hoe je order is uitgevoerd. Zo kunnen twee transacties in hetzelfde aandeel waarbij je dezelfde beurs opgeeft, op een verschillende manier worden uitgevoerd maar dat zie je pas achteraf. Op het gebied van order routing hoor ik wel goede verhalen over Interactive Brokers voor wat betreft keuzevrijheid en transparantie. Misschien kan iemand hier aangeven hoe dat werkt(e) bij Binck en Saxo. Dus welke mogelijkheden je vooraf kunt aangeven en welke informatie achteraf wordt verschaft op dit gebied.

    Succes met jullie afwegingen.
  12. forum rang 5 graham20 20 juli 2021 10:48
    quote:

    Bowski schreef op 19 juli 2021 11:15:

    [...]

    Ik vrees dat je beleggingen maar tot €20.000 gecompenseerd worden.
    www.dnb.nl/betrouwbare-financiele-sec...
    Geld wat ik naar Flatexbank overmaak wordt onmiddellijk doorgesluisd naar Degiro geldmarktfonds, en staat dus niet meer op de Flatexrekening.

    Ik denk dat het bij Saxo ook zo werkt. Wellicht valt daar aangehouden kasgeld wel onder de €100.000 garantie.
    Geld zou inmiddels niet meer naar de fondsen moeten gaan, maar moeten blijven bij de rechtsopvolger van DeGiro, zijnde een bank die valt onder het Duitse dgs. Saxo Bank nv valt onder het Nederlandse dgs.
  13. Turfbaas 20 juli 2021 11:07
    Uit een interview met Saskia Klep in 'Effect' van oktober 2020.

    Zou u de Bottomline-klanten niet liever overzetten?
    “Dat zouden we best willen, maar we hebben een contract met de VEB. Daarover zijn we in gesprek. We gaan een aanbod doen voor een nieuwe kostenstructuur. Door de migratieperikelen en door de coronacrisis schiet dat nog niet op, maar we zijn er echt mee bezig en hopen dan tot overeenstemming te komen.”

    Zal mij benieuwen wat hier uit gaat komen. Alles in dit topic lezende ga ik haast hopen op (gedeeltelijke) restitutie van de betaalde afkoopsommen. Overigens in dat interview ook de opmerking dat het productenpallet van Saxo uitgebreider is als dat van Binck maar dat herken ik niet in uw reacties.

    Groet Turfbaas (nog niet over).
  14. forum rang 6 marique 20 juli 2021 11:47
    quote:

    'belegger'' schreef op 19 juli 2021 23:11:

    (...)

    Iets anders dat terugkomt in verschillende topics over brokers is order routing. Bij ING zie ik per aandeel of ETF maar 1 beurs staan. Ze hebben wel zoiets als een best order execution policy, maar wat er achter de schermen allemaal gebeurd kan ik niet zien. Bij DeGiro kun je zelf een beurs kiezen en zie je later (deels) hoe je order is uitgevoerd. Zo kunnen twee transacties in hetzelfde aandeel waarbij je dezelfde beurs opgeeft, op een verschillende manier worden uitgevoerd maar dat zie je pas achteraf. Op het gebied van order routing hoor ik wel goede verhalen over Interactive Brokers voor wat betreft keuzevrijheid en transparantie. Misschien kan iemand hier aangeven hoe dat werkt(e) bij Binck en Saxo. Dus welke mogelijkheden je vooraf kunt aangeven en welke informatie achteraf wordt verschaft op dit gebied.

    Bij Binck kon je bij aandelen die op verschillende beurzen worden verhandeld zelf kiezen welke beurs je voorkeur had. Ik heb zelfs wel meegemaakt dat een aandeel dat Binck niet in het beursrijtje had staan, op mijn verzoek alsnog daaraan werd toegevoegd. Maar dat verzoek is ook wel eens geweigerd.
    Ben nog niet overgezet naar Saxo, dus ik weet niet hoe dat verder gaat.
  15. forum rang 6 marique 20 juli 2021 15:28
    quote:

    'belegger'' schreef op 20 juli 2021 12:19:

    Kun je bij Binck ook zien hoe en waar je order is uitgevoerd? Bij DeGiro kan het zijn dat je een order invoert voor Euronext Amsterdam en achteraf ziet dat je transactie is uitgevoerd bij/via Morgan Stanley Europe S.E. - Systematic Internaliser (MESI).
    Ja, dat wordt vermeld nadat de order is uitgevoerd. Ik handel niet zo vaak en kijk ook niet altijd naar de details. Het enige waar ik op let is of de order is uitgevoerd binnen de limiet die ik heb opgegeven.

    Wat ik wél doe is, voorafgaande aan mijn order, kijken op welke beurs het volume het hoogst is. Meestal kies ik dan voor die beurs. Uiteraard alleen als die keuzemogelijkheid voor een bepaald aandeel geboden wordt.

  16. forum rang 5 graham20 20 juli 2021 17:29
    quote:

    marique schreef op 20 juli 2021 15:28:

    [...]
    Ja, dat wordt vermeld nadat de order is uitgevoerd. Ik handel niet zo vaak en kijk ook niet altijd naar de details. Het enige waar ik op let is of de order is uitgevoerd binnen de limiet die ik heb opgegeven.

    Wat ik wél doe is, voorafgaande aan mijn order, kijken op welke beurs het volume het hoogst is. Meestal kies ik dan voor die beurs. Uiteraard alleen als die keuzemogelijkheid voor een bepaald aandeel geboden wordt.


    Lijjkt me een volstrekt rationele handelswijze. Waarom zou je je druk maken als je order geheel conform je wensen wordt uitgevoerfd?
  17. forum rang 6 'belegger'' 20 juli 2021 19:38
    quote:

    marique schreef op 20 juli 2021 15:28:

    [...]
    Ja, dat wordt vermeld nadat de order is uitgevoerd. Ik handel niet zo vaak en kijk ook niet altijd naar de details. Het enige waar ik op let is of de order is uitgevoerd binnen de limiet die ik heb opgegeven.

    Wat ik wél doe is, voorafgaande aan mijn order, kijken op welke beurs het volume het hoogst is. Meestal kies ik dan voor die beurs. Uiteraard alleen als die keuzemogelijkheid voor een bepaald aandeel geboden wordt.


    Zo doe ik het zelf ook ongeveer en ik ben ook geen (dag)handelaar. Maar we hebben allemaal andere wensen. Neem bijvoorbeeld OTC. Voor mij hoeft dat niet en ik denk dat je het met een gemiddelde portefeuille niet nodig hebt. Maar van anderen weet ik dat Binck de mogelijkheid biedt en ik weet dus niet hoe dat zit bij Saxo.
7.884 Posts
Pagina: «« 1 ... 18 19 20 21 22 ... 395 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 866,51 0,00%
EUR/USD 1,0649 -0,03%
FTSE 100 8.023,87 0,00%
Germany40^ 17.958,00 +0,54%
Gold spot 2.309,40 -0,77%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Dalers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links