Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Het Nederlandse onderwijs glijdt af: al 20 jaar daalt niveau, zegt onderwijsinspectie

250 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 21 mei 2021 17:27
    Schraler onderwijs in grote steden

    De grote steden komen in protest tegen de voorgenomen bezuinigingen op achterstandsleerlingen door staatssecretaris Sander Dekker (onderwijs). De onderwijswethouders in Amsterdam en Rotterdam vinden de plannen om geld daarvoor weg te halen bij de steden 'cynisch' en 'dramatisch'.

    Dekker wil scholen en gemeenten de komende jaren met in totaal honderd miljoen euro korten op hun budget voor het wegwerken van achterstanden. Ook gaat tien miljoen euro achterstandsgeld, dat eerder naar de steden ging, voortaan naar kleinere gemeenten. De Tweede Kamer vergadert donderdag over het achterstandsbeleid, daarom schrijven de vier grootste steden vandaag een brief aan de betrokken Kamerleden. De wethouders van de 33 andere grotere steden hebben de brief mede ondertekend.
  2. [verwijderd] 22 mei 2021 04:56
    staatssecretaris Sander Dekker blijft bij bezuiniging op vve

    Staatssecretaris Sander Dekker van Onderwijs houdt vast aan de voorgenomen bezuiniging op het onderwijsachterstandenbeleid. Dat schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer, die 14 april over het beleid vergadert.

    De grote steden zijn tegen de voorgenomen bezuinigingen. De onderwijswethouders van de 37 grootste steden pleiten in een brief aan de Kamer voor verdeling van het geld op basis van inkomen, afkomst en de wijk waar een gezin woont. Ook de VNG en brancheorganisaties hebben de Kamer opgeroepen niet in te stemmen met de bezuiniging.

    Dekker heeft besloten de huidige regeling nogmaals te verlengen. Het opleidingsniveau van ouders blijft daarmee bepalend voor het vve-budget. Daardoor krijgen alle gemeenten samen in totaal honderd miljoen euro minder dan in 2016. Dat komt door een daling van het aantal kinderen en een stijging van het opleidingsniveau van ouders. Daarnaast gaat voortaan tien miljoen euro naar kleinere gemeenten. De steden vrezen dat veel voorzieningen voor vve moeten sluiten. Meer dan de helft van de bezuinigingen treft Amsterdam en Rotterdam.
  3. [verwijderd] 26 juni 2021 19:08
    Wereldberoemde Nederlandse Uitvindingen

    Compact Disc / CD (1983) – Philips & Sony
    Philips startte haar cd-lab op 9 maart 1979. Na een jaar hard werken publiceerden Philips en Sony in 1980 de Compact Disc-standaard. De eerste cd ter wereld werd gefabriceerd op 17 augustus 1982 en was bedoeld voor de Japanse markt. De eerste cd bevatte het album The Visitors van ABBA. De eerste CD van een Nederlandse artiest was het album 4us'' van de groep Doe Maar. De schijfjes zijn gemaakt van polycarbonaat. Hierin wordt de digitale informatie gelaserd. Dan moet je denken aan het aanbrengen van bijzonder kleine putjes. Deze laag met putjes wordt weer voorzien van een dun laagje aluminium.

    Bluetooth (1994) - Jaap Haartsen
    De geschiedenis van Bluetooth begint in 1994, toen Ericsson zocht naar een goedkope manier om via een radioverbinding communicatie tot stand te brengen tussen mobiele telefoons en andere apparaten. De techniek is ontwikkeld door de Nederlander Jaap Haartsen die bij Ericsson in dienst was in Emmen. De naam Bluetooth verwijst naar de Vikingenkoning Harald Blauwtand (Harald Blåtand) die het christendom in Scandinavië introduceerde. Het was oorspronkelijk de werknaam van het project, maar bij gebrek aan een betere naam is het ook de definitieve naam geworden. Bluetooth moest vrij van royalty's worden en geheel 'open', waar onder meer Palm, Ericsson, IBM, Intel, Lucent Technologies, Apple, Microsoft, Motorola, Nokia en Toshiba veel profijt van hebben gehad.

    WIFI (1997) - Victor Hayes
    De Nederlandse ingenieur Victor Hayes wordt ook wel “De vader van WiFi” genoemd. Hij is verantwoordelijk voor de technologie achter deze sinds 1997 bestaande standaard. Wi-Fi werd oorspronkelijk uitgesproken als 'waifi'. Tegenwoordig wordt het uitgesproken als wifi of als ‘wajfi’. De naam Wi-Fi is een duidelijke knipoog naar de uit de audiowereld bekende term hifi, wat staat voor High Fidelity.
  4. [verwijderd] 26 juni 2021 21:26
    quote:

    objectief schreef op 4 mei 2021 09:23:

    [...]

    Dat was vroeger, je moet naar morgen kijken. Wat 20 jaar geleden relevant was is nu verleden tijd, niet omkijken maar vooruit kijken en door 20tigers en 30tigers; die staan in het middelpunt van de huidige maatschappij.
    Sorry maar deze mensen zijn allemaal de middelmaat. Deze mensen kunnen zich niet meten met Jaap Haartsen (Bluetooth) of Victor Hayes (WiFi). Vroeger was ook het Philips Nat Lab een bron van uitvindingen zoals de Compact Disc en het cassettebandje.
  5. forum rang 6 A Mao 26 juni 2021 23:16
    quote:

    johan20090 schreef op 29 april 2021 14:48:

    Het onderwijs in Nederland holt al meer dan twintig jaar achteruit. Inmiddels komen er jaarlijks 3.500 leerlingen van de basisschool af die – na acht jaar les – niet goed kunnen lezen. Die scholieren zijn laaggeletterd; een stapje boven analfabeet. Van 13.000 kinderen blijft het rekenniveau ver achter.

    De onderwijsinspectie vertelt ons dat de prestaties van de Nederlandse vijftienjarigen internationaal gezien steeds dieper wegzakken. Dit wordt jaarlijks vergeleken in het zogeheten PISA-onderzoek, onder auspiciën van de OESO, waar ruim een half miljoen leerlingen uit 77 landen aan meedoen (in het geval van Nederland: 4.765 leerlingen van 65 scholen). PISA wordt algemeen beschouwd als de ‘gouden wereldstandaard’ op onderwijsgebied. In het laatste PISA-onderzoek haalt maar liefst 16 procent van de Nederlandse vijftienjarigen het minimaal vereiste rekenniveau niet, wat je nodig hebt om, bijvoorbeeld, zelfstandig boodschappen te kunnen doen zonder te worden afgezet. Bij ‘natuurkundige geletterdheid’ is dat maar liefst 20 procent!

    Nóg erger wordt het bij taal- en leesvaardigheid: „Een kwart van de 15-jarigen in Nederland is onvoldoende geletterd om mee te kunnen komen in de maatschappij”, schrijft de inspectie. „Dit betekent dat ze een bijsluiter, een brief van de overheid of van school niet goed begrijpen.” Zij komen van school met onvoldoende kennis en vaardigheden om zich maatschappelijk te kunnen redden. Eén op de vier! Let wel: we hebben het niet over het startniveau van het voortgezet onderwijs, maar over het eindniveau van Nederlandse jongeren die na de basisschool een vervolgopleiding hebben gedaan, zoals de leerplichtwet vereist. Je wordt in dit land wel verplicht om tot je zestiende naar school te gaan, maar adequaat onderwijs is er niet. De leerplicht is weinig meer dan een verschijningsplicht.
    Als er thuis geen Nederlands wordt gesproken word het een lastig gevecht, vervolgens vinden grote groepen ouders het een 100% school aangelegenheid, voorlezen voor het slapen gaan word misschien nog in Amsterdam zuid gedaan maar daar blijft het bij.
    De middelbare scholen zijn van een bedroevend niveau, vakscholen zijn met een lampje nog te vinden.
    Technische universiteiten zijn daar tegen van een hoog niveau in Nederland.
    Dat zegende te hebben vind ik school zwaar overgewaardeerd zeker op mbo en hbo niveau, eigenlijk heb je er ruk aan … ja bij je eerste sollicitatie word er naar gekeken daarna is het ervaring en motivatie.
    De meeste die ik ken die financiële onafhankelijk zijn ( al zou dat belangrijk zijn ) voor hun pensioen, zijn zelfmade, met geen noemenswaardige opleidingen.
  6. [verwijderd] 27 juni 2021 12:16
    quote:

    objectief schreef op 4 mei 2021 10:54:

    [...]

    Allemaal verleden tijd, je moet naar de toekomst kijken.
    Jonge Nederlandse ondernemers lopen in alle werelddelen rond.
    In Nederland kunnen ze niet mee komen met innovaties en daarom zie je dan dat de Aziatische landen domineren op heel veel terreinen.
  7. [verwijderd] 28 juni 2021 05:11
    R&D spending and economic model changes

    China’s economic growth, which was previously dominated by bulk manufacture of low-cost goods, has morphed into one of technological prowess as they have funnelled resources into innovation.

    Despite China’s R&D spending is surprisingly low as a proportion of GDP (2.12%), but it accounts for 20 per cent of global R&D spending. What is more is this still grew by 11.8 per cent in 2018. This drive can clearly be seen in the ‘Made in China 2025’ policy, which focuses on increasing innovation spending in R&D intensive sectors such as robotics, aerospace and pharma.

    It definitely appears that the Chinese economy innovates very effectively, creating leading global technology. Consumers are now familiar with some of the bigger players, such as Tencent and Huawei, as they build a larger presence in countries like the UK and US. This is because the R&D activity is heavily concentrated among several key companies which champion innovation and allocate large budgets to R&D. However, things are changing rapidly as the economy opens up. Recent figures show the number of tech unicorns in China is now 206, narrowly surpassing America’s 203. Similarly, the region is becoming an attractive destination for international R&D activity, such as Tesla in China and Dyson in Singapore.

    On the other hand, China’s success is also its weakness. As economies across Asia continue to develop, wages are being driven up considerably. This has huge implications for R&D as it increases costs. R&D is driven by talent and it accounts for most costs associated with activity. If that talent costs more, the cost will spike. We will see the competitive advantage begin to swing back as computer scientists, software engineers, researchers and project managers begin to cost as much as in Asia as they would in the UK or France. Setting up factories and research facilities in Western Europe, for example, will soon be a more viable and competitive option to a facility in China.
  8. forum rang 10 luchtschip 28 juni 2021 05:36
    quote:

    johan20090 schreef op 27 juni 2021 12:16:

    [...]

    In Nederland kunnen ze niet mee komen met innovaties en daarom zie je dan dat de Aziatische landen domineren op heel veel terreinen.

    China pikt de innovaties van de Westerse landen en brengt het uit onder eigen beheer.

    Diefstal van Intellectueel Eigendom moet je niet verheerlijken als Innovatie Ontwikkelingen van de Chinezen.

    Je geeft zo wel een heel slechte voorstelling van zaken, waarbij je Nederland de grond in boort en diefstal door de Chinezen verheerlijkt.

    Vanwaar jouw Anti-Nederlandse en Pro-Chinese instelling en berichtgeving ?

    Wat is de reden voor deze ondermijnende teksten richting de Nederlandse Wetenschap ?

  9. forum rang 10 luchtschip 28 juni 2021 06:01
    quote:

    johan20090 schreef op 28 juni 2021 05:11:

    R&D spending and economic model changes

    China’s economic growth, which was previously dominated by bulk manufacture of low-cost goods, has morphed into one of technological prowess as they have funnelled resources into innovation.

    Despite China’s R&D spending is surprisingly low as a proportion of GDP (2.12%), but it accounts for 20 per cent of global R&D spending. What is more is this still grew by 11.8 per cent in 2018. This drive can clearly be seen in the ‘Made in China 2025’ policy, which focuses on increasing innovation spending in R&D intensive sectors such as robotics, aerospace and pharma.

    It definitely appears that the Chinese economy innovates very effectively, creating leading global technology. Consumers are now familiar with some of the bigger players, such as Tencent and Huawei, as they build a larger presence in countries like the UK and US. This is because the R&D activity is heavily concentrated among several key companies which champion innovation and allocate large budgets to R&D. However, things are changing rapidly as the economy opens up. Recent figures show the number of tech unicorns in China is now 206, narrowly surpassing America’s 203. Similarly, the region is becoming an attractive destination for international R&D activity, such as Tesla in China and Dyson in Singapore.

    On the other hand, China’s success is also its weakness. As economies across Asia continue to develop, wages are being driven up considerably. This has huge implications for R&D as it increases costs. R&D is driven by talent and it accounts for most costs associated with activity. If that talent costs more, the cost will spike. We will see the competitive advantage begin to swing back as computer scientists, software engineers, researchers and project managers begin to cost as much as in Asia as they would in the UK or France. Setting up factories and research facilities in Western Europe, for example, will soon be a more viable and competitive option to a facility in China.
    Wordt het niet eens tijd, dat je een link geeft van het artikel dat je kopieert.

    Zo te zien is dit een onderdeel van een uitgebreider artikel.
    Het is dan wel zo beleefd ons inzage te geven in het gehele artikel door een link te geven naar het artikel.
    Dat geeft ons dan inzicht in welke contecxt wij jouw selectieve keuze van het artikel moeten zien.

    Bovendien is het belangrijk te weten wie de verspreider is van de door jou gekopieerde tekst.
    Wij willen graag weten of de verspreider van het bericht een gerespecteerde onafhankelijke nieuwsbron is of dat het artikel wordt verspreid door een instelling met commerciële of politieke belangen, die geen waarborg zijn voor de onafhankelijkheid van de tekst.

    Bovendien is het belangrijk te weten wat de datum is van het artikel waaruit jij kopieert.
    Ik heb sterk de indruk dat dit een artikel van 3 maanden geleden is en dateert van maart.

    Vriendelijk verzoek bij je postings een link te geven, wanneer je het verhaal "geleend" hebt van een web site.

    Kun je van dit bericht alsnog de link geven van de bron ?
  10. [verwijderd] 28 juni 2021 12:37
    China spending on research and development to rise 7% per year in push for major tech breakthroughs

    China's spending on R&D climbed 10.3% to 2.44 trillion Chinese yuan ($378 billion) and accounted for 2.4% of GDP in 2020, according to official statistics.

    In fiscal year 2018, the ratio of research and development (R&D) expenditures to the Japanese gross domestic product (GDP) amounted to approximately 3.56 percent. The total number of R&D expenditures during the measured time period was approximately 19.53 trillion Japanese yen ($178 billion).

    www.cnbc.com/2021/03/05/china-to-boos...
  11. forum rang 6 A Mao 28 juni 2021 18:43
    quote:

    luchtschip schreef op 28 juni 2021 05:36:

    [...]

    China pikt de innovaties van de Westerse landen en brengt het uit onder eigen beheer.

    Diefstal van Intellectueel Eigendom moet je niet verheerlijken als Innovatie Ontwikkelingen van de Chinezen.

    Je geeft zo wel een heel slechte voorstelling van zaken, waarbij je Nederland de grond in boort en diefstal door de Chinezen verheerlijkt.

    Vanwaar jouw Anti-Nederlandse en Pro-Chinese instelling en berichtgeving ?

    Ik ben het zowaar eens en keer met je eens ;-)
  12. [verwijderd] 29 juni 2021 09:07
    Nederlandse techbedrijven beducht voor Chinese spionage

    Pas als de Chinezen het kopiëren, heb je een waardevol product, was lange tijd het credo onder Nederlandse techbedrijven. Maar inmiddels is China een wereldmacht op het gebied van hightech en een grootleverancier van hoogopgeleide technici.

    In plaats van kopiëren, innoveren Chinese bedrijven nu zélf, maar ze respecteren niet altijd het intellectueel eigendom van bijvoorbeeld Nederlandse bedrijven. Toch kunnen Europese techbedrijven China als afzetmarkt simpelweg niet links laten liggen.

    nos.nl/nieuwsuur/artikel/2283086-nede...
  13. [verwijderd] 1 juli 2021 13:08
    Ik heb vroeger voor een wetenschappelijk onderzoek instituut van de overheid gewerkt en als je rapporten naar den Haag stuurde dan moest je een titel voor je naam hebben staan want anders werden de rapporten niet gelezen. De reden hiervoor was dat mensen die geen titel voor hun naam hebben staan niets zinnigs hebben te vertellen en dan verdwenen de rapporten in een groot archief. Bij de overheid zijn titels belangrijk. Hoe meer titels dat je hebt des te beter. De rest is allemaal maar plebs bij de overheid.

    Volgens van Dale is plebs gepeupel, schorremorrie
  14. forum rang 9 objectief 1 juli 2021 13:51
    quote:

    johan20090 schreef op 1 juli 2021 13:08:

    Ik heb vroeger voor een wetenschappelijk onderzoek instituut van de overheid gewerkt en als je rapporten naar den Haag stuurde dan moest je een titel voor je naam hebben staan want anders werden de rapporten niet gelezen.
    Dat lijkt me terecht, als elke leek zijn mening op dit terrein gaat geven dan verzanden we in een oeverloze discussie.
  15. [verwijderd] 1 juli 2021 17:13
    quote:

    objectief schreef op 1 juli 2021 13:51:

    [...]

    Dat lijkt me terecht, als elke leek zijn mening op dit terrein gaat geven dan verzanden we in een oeverloze discussie.
    Ik heb vroeger bij een joint venture tussen Philips en AT&T gewerkt en toen waren academische titels belangrijk bij het bedrijf. Het was de Philips cultuur. Bij Philips hadden ze 2 verschillende CAO's namelijk CAO A en B. Academici hadden CAO B. HBO en MBO geschoolde mensen hadden CAO A. Bij academici had je salaris vakgroepen en HBO en MBO mensen hadden salaris functiegroepen. Bij Philips had je wel dat je alleen promotie kon maken als je hetzelde gedachte goed had als het management. Anders denkende mensen werden geweerd op hogere niveau's. Dat is politiek bedrijven. Ze willen dan alleen mensen hebben op bepaalde posities die gelijk zijn gestemd.
  16. [verwijderd] 26 augustus 2021 13:37
    Kamer twijfelt of miljarden voor onderwijs wel goed terechtkomen

    Miljarden investeert het kabinet eenmalig in het onderwijs om corona-achterstanden weg te werken. Maak dat geld structureel, zeggen sommige partijen in de Tweede Kamer. Maar vooral ook: maak meer zichtbaar waar het geld nu precies heen gaat. Dat bleek vandaag bij een debat in de Kamer over de injectie van 8,5 miljard euro die het Nationaal Programma Onderwijs is.

    Waar gaan de onderwijsmiljarden heen?

    Van de 8,5 miljard gaat 6 miljard naar het basisonderwijs, het voortgezet onderwijs en het speciaal onderwijs. Het hoger onderwijs krijgt 1,5 miljard. Het gemiddelde bedrag voor een basisschool is 180.000 euro. Een middelbare school komt gemiddeld uit op 1,3 miljoen euro.

    Het programma blijkt niet helemaal kostendekkend te zijn. Uit de voorjaarsnota bleek afgelopen vrijdag dat het ministerie van OCW 149 miljoen moet bezuinigen op de kosten van mbo, hogescholen en universiteiten.

    nos.nl/artikel/2384030-kamer-twijfelt...
  17. forum rang 9 objectief 26 augustus 2021 13:41
    quote:

    johan20090 schreef op 26 augustus 2021 13:37:

    Kamer twijfelt of miljarden voor onderwijs wel goed terechtkomen

    Dat blijft altijd een punt, maar links of rechtsom het Nederlandse onderwijs steekt er positief bovenuit in Europa.
    Nergens zijn er meer jongeren die met aansprekende uitvindingen komen vanuit de campussen.
  18. [verwijderd] 26 september 2021 23:59
    SER: kwaliteit onderwijs onvoldoende, corona vergroot kansenongelijkheid

    Het onderwijssysteem in Nederland verkleint de kansenongelijkheid onder kinderen niet, maar vergroot die juist. Dat stelt de Sociaal-Economische Raad (SER) in een advies aan het kabinet.

    De coronacrisis heeft de kansenongelijkheid nog verder vergroot, betoogt de belangrijkste adviesraad van de overheid op het gebied van sociale vraagstukken. Kinderen uit gezinnen met een lagere sociaal-economische achtergrond hebben minder vaak een "stimulerende en faciliterende thuisomgeving". Ze ondervinden daardoor relatief meer negatieve gevolgen van de schoolsluitingen, stelt het adviesorgaan dat bestaat uit ondernemers, werknemers en onafhankelijke deskundigen.

    In het rapport staan aanbevelingen om de kwaliteit van het onderwijs te verbeteren. Want die kwaliteit is nu onvoldoende, stelt de SER. Als voorbeelden worden genoemd het lerarentekort, volle klassen, hoge werkdruk en de dalende prestaties van leerlingen op het gebied van taal en rekenen.
    'In ieders belang'

    Kansengelijkheid in het onderwijs is "in ieders belang", zegt Steven van Eijck, kroonlid van de SER. "Het is fijn om je talenten te benutten, te doen waar je goed in bent en je verder te ontwikkelen. En dat is ook gewoon goed voor onze samenleving: zo kan iedereen meedoen."

    De Onderwijsraad bracht vorig jaar een soortgelijk advies uit: Het Nederlandse onderwijs heeft gerichte investeringen nodig om te voorkomen dat het door de gevolgen van de pandemie "van de rails raakt", schreef het adviesorgaan. Ongelijke kansen in het onderwijs waren voor de coronacrisis al problematisch. Maar die verschillen zijn nu groter geworden, zei de Onderwijsraad.
    Vroege selectie vergroot kansenongelijkheid

    Een van de oorzaken van de kansenongelijkheid is het vroege selecteren van leerlingen, zegt de SER. De organisatie pleit daarom voor bredere brugklassen, waarna kinderen pas op latere leeftijd worden verdeeld over vmbo, havo en vwo.

    De roep om een latere selectie is niet nieuw. Vorig jaar adviseerden meerdere organisaties, waaronder het LAKS, CNV Onderwijs, de VO-raad en de MBO Raad, om kinderen pas in het derde jaar van de middelbare school een definitief advies te geven, in plaats van in groep 8 van de basisschool. Dat zou volgens de organisatie voor meer kansengelijkheid en voor minder stressgerelateerde klachten onder kinderen zorgen.

    nos.nl/artikel/2385562-ser-kwaliteit-...
250 Posts
Pagina: «« 1 2 3 4 5 6 ... 13 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,79 +0,96%
EUR/USD 1,0705 +0,50%
FTSE 100 8.044,81 +0,26%
Germany40^ 18.159,40 +1,67%
Gold spot 2.328,27 +0,04%
NY-Nasdaq Composite 15.451,31 +1,11%

Stijgers

VIVORY...
+26,32%
BAM
+4,73%
PROSUS
+3,52%
ASMI
+3,14%
JUST E...
+3,10%

Dalers

RANDST...
-7,22%
Akzo N...
-6,93%
FASTNED
-4,65%
NSI
-3,89%
Arcelo...
-2,65%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links