Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Klimaatdiscussie: opwarming aarde door mens of natuur

38.985 Posts
Pagina: «« 1 ... 1471 1472 1473 1474 1475 ... 1950 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 9 nine_inch_nerd 14 juni 2021 20:03
    Go go go!

    nos.nl/artikel/2385022-grote-potentie...

    Grote potentie voor opwekken van energie langs snelwegen
    vandaag, 16:33
    Er is veel potentie voor het opwekken van groene energie langs snelwegen. In antwoord op vragen van de NOS komt Rijkswaterstaat met een eerste inschatting van de mogelijkheden op grond langs Nederlandse snelwegen, zoals de berm of middenberm. Die grond is eigendom van Rijkswaterstaat. Het gaat om 1,5 tot 4 terawattuur die vooral door zonnepanelen kan worden geproduceerd. Dat is genoeg stroom voor zeker honderdduizenden tot meer dan een miljoen huishoudens.

    Overal in het land wordt gewerkt aan plannen voor meer windmolens of zonneparken. Op nogal wat plekken gaat dat gepaard met hevige discussies, bijvoorbeeld over de hoeveelheid landbouwgrond die ervoor wordt opgeofferd. Rijkswaterstaat krijgt daarom steeds vaker het verzoek om te kijken naar mogelijkheden langs infrastructuur. Gehoopt wordt dat daarmee open ruimte elders kan worden gespaard.

    De verzoeken komen uit gemeenten en provincies, die bezig zijn met de zogenoemde RES'en (Regionale Energie Strategiën). Deze RES'en vloeien voort uit het Klimaatakkoord en moeten op 1 juli worden ingeleverd. De bedoeling is dat over negen jaar 70 procent van alle elektriciteit duurzaam is.

    Verkeersveiligheid

    Op dit moment onderzoekt Rijkswaterstaat (RWS) samen met andere partijen in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat hoe de eigen grond het beste ingezet kan worden. Rijkswaterstaat bezit ongeveer 41.000 hectare grond en bijna 1,5 miljoen hectare water. Een deel ervan biedt volgens RWS mogelijkheden voor energieopwekking.

    "We moeten wel wat dingen eerst goed uitzoeken", zegt programmamanager Sten Heijnis. "Want voor ons staan verkeersveiligheid en doorstroming voorop. We willen niet dat er onveilige situaties op de weg ontstaan."

    In tien pilots wordt ervaring opgedaan. "Bijvoorbeeld: hoe zet je zonnepanelen zodanig neer dat ze niet schitteren, zodat mensen er in het verkeer geen last van hebben, en ook: hoe voorkom je geluidsoverlast."

    Rijkswaterstaat gaat niet zelf aan de slag met duurzame energie, maar stelt de grond beschikbaar. Op behoorlijk wat plekken staan al windmolens. "Er is nog wel potentie voor meer", zegt Heijnis, "maar de weerstand tegen windenergie neemt toe. We kijken daarom goed naar wat de omgeving wil. Er zijn in ieder geval genoeg plekken die je kunt benutten voor zonne-energie."

    Voorbeeld A37

    Een van de pilots die het verst is ontwikkeld is de 'Drentse Zonneroute'. Hierbij gaat het om zonne-energie langs de A37, een stuk snelweg van meer dan veertig kilometer tussen Hoogeveen en de Duitse grens. Er kan naar verwachting 200 megawatt worden opgewekt, genoeg stroom voor ongeveer 50.000 huishoudens.

    Rijkswaterstaat heeft een paar impressies laten maken, swipe om ze te zien:


    NOS / The Imagineers / Rijkswaterstaat

    NOS / The Imagineers / Rijkswaterstaat

    NOS / The Imagineers / Rijkswaterstaat
    "Normaal denken mensen bij zonnepanelen aan zwarte vlakken met van die staketsels eronder", zegt de Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra. "Dat gaan we hier niet doen. Het mooiste is dat we ze aan de zijkant verdiept gaan aanleggen, met gekleurde zonnepanelen die bij het landschap passen. Dus waar het groen is worden ze groenig, waar het zanderig is, krijgen ze die kleur."

    Automobilisten kijken eroverheen en zien nog steeds het landschap, is de bedoeling. Alleen op enkele plekken is een hogere zonnewand van zes meter gepland. Dit leidt soms tot protest. Mensen vinden het lelijk, of zijn bang dat het geluid dan juist de andere kant op wordt gekaatst.

    De eerste zonneprojecten langs snelwegen dateren al van de jaren 90. Bijvoorbeeld langs de A9 of de A27. Hoe het komt dat niet eerder op grotere schaal zonne-energie langs wegen is geplaatst, noemt Heijnis "een goede vraag". Een van de redenen is volgens hem dat de innovatie in de zonnesector nu heel hard gaat, waardoor meer locaties geschikt zijn dan vroeger.

    Ook de kosten vormen nog een discussiepunt, zegt gedeputeerde Stelpstra. De gekleurde panelen en de manier van plaatsen maken het project duurder. Een euro kun je maar één keer uitgeven, erkent hij. Maar, "je kunt het landschap ook maar één keer verpesten".

    De afweging tussen lagere kosten of mooie landschappelijke inpassing zal volgens Stelpstra vaker gaan spelen. "De ruimtelijke kwaliteit wordt een steeds groter item. Dan moeten we kiezen, samen met inwoners. De mensen hier hebben gezegd: de ruimtelijke kwaliteit is voor ons erg belangrijk."

    Stelpstra is vooral blij dat de zonnepanelen doorgaans laag blijven. "Anders heb je één grote muur van Hoogeveen tot Emmen, en dat wil je niet."
  2. forum rang 6 pietje-2005 14 juni 2021 23:58
    quote:

    nine_inch_nerd schreef op 14 juni 2021 20:05:

    [...]
    Klimaattransitie is niet meer te stoppen...
    Klimaat-transitie is van alle tijden, sinds het ontstaan van aarde en andere dingetjes in het heelal.
    Dat is nog nooit gestopt en zal dat ook nooit doen, en al zeker niet door een mensenhandje ;-)
    De energie-transitie is vanaf de houtvuurtjes heel erg vroeger naar de huidige bronnen en toepassingen ook al een tijdje bezig, en hier wel eventueel wat invloed van de mensenhandjes.
    Allemaal nog steeds oude terugkerende techniek, maar we zullen maar denken dat het goed is voor het milieu ?
    Tijd voor een slim iemand die iets "echts" uitvindt, qua energie.
    Dat kan nog wel een eeuw duren, of de 1 of andere huidige wetenschapper moet bij toeval ergens tegenaanlopen ?
    We houden de moed er in , zoals met Oranje ;-)
  3. forum rang 4 New dawn 15 juni 2021 10:31
    Sceptici en waterdamp in de atmosfeer.

    De sceptici zeggen eenvoudig dat waterdamp een belangrijk broeikasgas is en eigenlijk voor de opwarming zorgt dus niet CO2. Waterdamp is een broeikasgas.

    Voor de industriële revolutie was er balans grotendeels. Er was geen opwarming vd atmosfeer, wel al sinds langere tijd een afkoeling agv van kosmische veranderingen.

    Na de start vd revolutie volgde de globale opwarming. Het gevolg was dat er versterkingmechanismen kwamen. Ten eerste dat er meer waterdamp in de atmosfeer gemiddeld
    kwam. Dit zorgt voor extra opwarming. Het is dus niet in eerste instantie waterdamp dat voor opwarming zorgt, maar kooldioxyde. Oorzaak en gevolg.....

    www.knmi.nl/kennis-en-datacentrum/uit...

    De tweede is het albedo-effect dat er voor zorgde dat witte oppervlakken al meer verdwenen. (de poolgebieden , berggebieden etc) Donkere oppervlakten absorberen warmte, witte oppervlakten weerkaatsen zonnelicht. Wanneer er meer donkere oppervlakken komen, zorgt dat voor extra opwarming. Een mechanisme wat zich zelf voedt.

    De balans vh het klimaat op aarde is dus veel nauwer en instabieler dat we dachten.
  4. Teesson 15 juni 2021 10:35
    quote:

    gokker schreef op 15 juni 2021 09:58:

    [...]

    Deze uitspraak typeert het (Trumpse) niveau van je verhaaltje: een globaal probleem verwarren met chauvinisme.
    U bedoelt die man die in zijn eentje New York weer op de kaart zette? Welk probleem heeft u het overigens over? De opwarming van de aarde staat al 6 jaar stil. U meent daadwerkelijk dat het klimaat veranderd doordat we na 3 eeuwen industriele revolutie een co2 gehalte van niet 0.025% maar 0.03% hebben? U weet dat de zon in anderhalf uur meer energie naar de aarde stuurt dan wij met zijn allen, zelfs met bitcoin, in een jaar verbruiken?
  5. [verwijderd] 15 juni 2021 10:50
    quote:

    Teesson schreef op 15 juni 2021 10:35:

    [...]

    U bedoelt die man die in zijn eentje New York weer op de kaart zette? Welk probleem heeft u het overigens over? De opwarming van de aarde staat al 6 jaar stil. U meent daadwerkelijk dat het klimaat veranderd doordat we na 3 eeuwen industriele revolutie een co2 gehalte van niet 0.025% maar 0.03% hebben? U weet dat de zon in anderhalf uur meer energie naar de aarde stuurt dan wij met zijn allen, zelfs met bitcoin, in een jaar verbruiken?
    Dat bedoel ik dus. Inhoudsloos geouwehoer. Wat "verbruiken" we dan wel??? Energie wordt niet verbruikt maar verandert hoogstens van gedaante.

    Wat heeft dit met klimaatverandering te maken? Dat gaat over de vraag hoeveel warmte de aarde de ruimte in stuurt, in relatie tot de instraling door de zon. Maar ja, alleen een zuurpruim houdt zich met zulke details bezig.

    Waar haal je trouwens die 0.03% vandaan?
  6. forum rang 6 pietje-2005 15 juni 2021 10:52
    quote:

    gokker schreef op 15 juni 2021 09:58:

    [...]
    Deze uitspraak typeert het (Trumpse) niveau van je verhaaltje: een globaal probleem verwarren met chauvinisme.
    Moet toch wel ontzettend dom en mogelijk door Trump gefrustreerd zijn, om hier sowieso iets van Trump te zien ?
    Berichtje niet op tijd weg kunnen halen, of je snapt het gewoon niet ?
    Succes verders, natuurlijk, in je quest ;-)
  7. forum rang 9 nine_inch_nerd 15 juni 2021 13:39
    Canada, Alberta sign deal for $1.3B hydrogen plant in Edmonton
    by The Canadian PressPosted Jun 9, 2021 11:44 am EDT

    EDMONTON — The federal and Alberta governments are signing an agreement that could lead to a plant to produce hydrogen built near Edmonton.

    The governments say they’re working with Air Products Canada to build the $1.3-billon plant, which would produce the clean-burning fuel from natural gas.

    They say the plant would produce hydrogen-fuelled electricity and liquid hydrogen for transportation and could be running by 2024.

    Hydrogen releases no carbon when it burns.

    Using hydrogen instead of fossil fuels is thought to be a significant way to reduce Canada’s greenhouse gas emissions.

    Air Products Canada has been in business since 1997 and operates three hydrogen facilities in Alberta and one in Ontario, as well as pipeline networks in both provinces.

    This report by The Canadian Press was first published June 9, 2021.

    The Canadian Press
  8. [verwijderd] 15 juni 2021 14:11
    quote:

    nine_inch_nerd schreef op 15 juni 2021 13:39:

    Canada, Alberta sign deal for $1.3B hydrogen plant in Edmonton
    by The Canadian PressPosted Jun 9, 2021 11:44 am EDT

    Using hydrogen instead of fossil fuels is thought to be a significant way to reduce Canada’s greenhouse gas emissions.

    Deze vergelijking gaat mank. Waterstof moet eerst met een energiebron (meestal wind) geproduceerd worden. Het gaat dan dus eigenlijk over windenergie. Waterstof is niets anders dan een (nogal inefficiënte) manier energie op te slaan, een soort accu. Een stuwmeer dat men oppompt/aftapt lijkt me in Canada veel intelligenter.
    Waterstof kan zinvol zijn voor b.v. schone autobussen maar het is zeker geen alternatief voor gasverwarming.

    zie ook
    www.delta.tudelft.nl/article/iedereen...
  9. forum rang 9 nine_inch_nerd 15 juni 2021 14:54
    quote:

    gokker schreef op 15 juni 2021 14:11:

    [...]

    Deze vergelijking gaat mank. Waterstof moet eerst met een energiebron (meestal wind) geproduceerd worden. Het gaat dan dus eigenlijk over windenergie. Waterstof is niets anders dan een (nogal inefficiënte) manier energie op te slaan, een soort accu. Een stuwmeer dat men oppompt/aftapt lijkt me in Canada veel intelligenter.
    Waterstof kan zinvol zijn voor b.v. schone autobussen maar het is zeker geen alternatief voor gasverwarming.

    zie ook
    www.delta.tudelft.nl/article/iedereen...
    Lees je in en verbreed je horizon.
38.985 Posts
Pagina: «« 1 ... 1471 1472 1473 1474 1475 ... 1950 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,79 +0,96%
EUR/USD 1,0710 +0,07%
FTSE 100 8.044,81 +0,26%
Germany40^ 18.161,70 +0,13%
Gold spot 2.319,81 -0,10%
NY-Nasdaq Composite 15.696,64 +1,59%

Stijgers

VIVORY...
+26,32%
BAM
+4,73%
PROSUS
+3,52%
ASMI
+3,14%
JUST E...
+3,10%

Dalers

RANDST...
-7,22%
Akzo N...
-6,93%
FASTNED
-4,65%
NSI
-3,89%
Arcelo...
-2,65%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links