Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dividendbeleggen

2.378 Posts
Pagina: «« 1 ... 67 68 69 70 71 ... 119 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 7 Dividend Collector 17 april 2021 14:29
    dekritischebelegger.nl/aandelen/divid...

    "Voor het boekjaar 2021 verwachten wij een veel beter dividendjaar met uitbetalingsratio’s van bijna 60 procent en meer.

    Dat zou dus voor veel beleggers weer aantrekkelijk moeten zijn! Het annus horribilis voor dividendjagers is dan ook eerder een eenmalige aberratie. In een aanhoudend structureel lage renteomgeving blijven dividendstrategieën waarbij dividenduitkeringen en koerskansen van veelbelovende bedrijven worden gecombineerd, een aantrekkelijke component in een beleggingsportefeuille. De economische en cyclische vooruitzichten blijven moeilijk in te schatten en veel bedrijven blijven begrijpelijkerwijs voorzichtig."
  2. forum rang 6 'belegger'' 19 april 2021 16:06
    L&G IM komt met drie ETF's die de ingrediënten kwaliteit, dividend yield en ESG combineren. Het gaat om een UK, een Europe ex-UK en een Asia Pacific ex-Japan ETF. Op zich is L&G niet nieuw met de combinatie van kwaliteit en dividend yield. Het beste kun je onder de motorkap kijken.

    In het geval van deze L&G ETF's valt mij het volgende op:
    (1) Naast winst wordt gekeken naar cash;
    (2) Naast dividend wordt gekeken naar vermogensgroei;
    (3) Er wordt gekeken naar hefboomwerking

    www.iex.nl/Column/717466/Tracker-Tips...
  3. forum rang 7 Dividend Collector 3 mei 2021 21:16
    www.iexprofs.nl/Column/718873/inflati...

    "In april kwam de stijging van de rente in de VS tot rust. Volgens mij is de recente stijgingen van grondstoffen het startschot van een nieuwe fase van oplopende rentes, die zich dit keer niet tot de VS zullen beperken. Na een mooie rit van de wereldaandelenindex ytd zal het de komende maanden lonen om selectiever te werk te gaan. Net als tijdens de rentestijging in het eerste kwartaal kunnen waarde-aandelen het opnieuw beter doen dan de brede markt."
  4. forum rang 7 Dividend Collector 15 mei 2021 15:43
    En weer een mooi artikel over het voordeel van dividendbeleggen. Het biedt een uitstekende bescherming tegen waardevermindering door inflatie. Zelf ben ik hier al op voorgesorteerd, want - mijn alias doet al zo vermoeden - heb relatief veel waarde- en dividendaandelen in portefeuille.

    www.iexprofs.nl/Nieuws/719038/Fidelit...

    "Dat we te maken krijgen met oplopende inflatie wordt inmiddels breed gedeeld. Dividendbeleggers zullen daar minder last van hebben, zo verwacht Fidelity International.......en ...... Sinds 1900 is de groei van de dividenden van de S&P 500, geannualiseerd over tien jaar, bijna driekwart van de tijd groter geweest dan de inflatie gemeten volgens de CPI, de Consumer Price Index."
  5. forum rang 7 Dividend Collector 29 mei 2021 20:20
    www.businessinsider.nl/beleggen-etf-h...

    Artikel over beleggen in Europese dividendaristocraten: dit zijn de kansen, kosten en risico’s van de SPDR S&P Euro Dividend Aristocrats ETF.

    Zelf heb ik positie in de wereldwijde variant, ook genoemd in het artikel.

    De wereldwijde hoogddividend-ETF van State Street: de SPDR S&P Global Dividend Aristocrats ETF (ISIN-code: IE00B9CQXS71). Dit fonds belegt ook in Amerikaanse en Aziatische aandelen. Dat is afgelopen jaar gunstig geweest, want in de VS, China en Japan bleven de dividenduitkeringen redelijk op peil.
  6. forum rang 6 'belegger'' 29 mei 2021 23:32
    quote:

    Dividend Collector schreef op 29 mei 2021 20:20:

    SPDR S&P Global Dividend Aristocrats ETF (ISIN-code: IE00B9CQXS71).
    In hoeverre neem je dividendlekkage mee in je overwegingen?

    Aan de andere kant worden de fiscale beleggingsinstellingen (FBI) die ik ken, verkocht als hoog dividend in plaats van aristocraten...
  7. forum rang 7 Dividend Collector 30 mei 2021 10:15
    Neem ik zeer zeker mee, daarom is mijn grootste positie nog altijd de VanEck Vectors Morningstar Developed Markets Dividend Leaders UCITS ETF - NL0011683594 (alleen de naam zou wat korter mogen, pfff). Belasting volledig te verrekenen met de aangifte, dus bruto is ook netto.

    Echter wil ik niet alles in één dividend ETF stoppen en ook hier spreiding aanbrengen over diverse aanbieders. Ik heb naast de Vaneck ETF ook een dividend ETF van SPDR (zie boven), Ishares en Vanguard. Het dividendrendement moet dan > 3,5% liggen. Momenteel haalt alleen de Vaneck ETF dat met 3,8%. De verwachting is wel dat de komende jaren weer hogere dividenden uitgekeerd gaat worden nu het economisch herstel komt, waarmee ook de koersen zullen oplopen. Maar dat laatste is minder interessant; immers ik beleg hierin voor de inkomstenstroom.

    Ik beleg niet in actief beheerde fondsen in verband met de hogere kosten.
  8. forum rang 6 'belegger'' 30 mei 2021 22:58
    Spreiding overs aanbieder spreekt mij ook wel aan, al is het maar omdat ik het vaak lastig vind om een keuze te maken.

    Naast passieve ETF's kan het ook interessant zijn om eens wat passieve mutual funds te vergelijken. Heb je bijvoorbeeld wel eens gekeken naar Actiam? Zij hebben een passief fonds voor respectievelijk Europa, Amerika, Azië Pacific en een variant waarin volgens mij de eerste drie worden gecombineerd in een wereldfonds van ontwikkelde landen. Deze fondsen hebben een TER van 8bp en zijn fiscaal vriendelijk. Als ik het jaarlijks dividend afzet tegen de koers van de dag voor ex-dividend kom ik op respectievelijk 3,33% (Amerika), 2,66 (Europa) en 0,65 (Azië Pacific). Gecombineerd kom ik o.b.v. de verdeling binnen het wereldfonds op 2,90%. Het zijn geen dividendfondsen en je hebt ook gewoon Tesla en Nvidia in portefeuille, maar je pakt zo te zien toch nog een redelijk dividend mee (m.u.v. Azië). Verder werkt Actiam volgens mij met +/- 20% ESG-uitsluitingen, maar dat is weer een ander vraagstuk.

    Verder weet ik niet of je let op het uitlenen van aandelen. VanEck doet dat bijvoorbeeld niet voor hun fondsen. Verder biedt SPDR veel producten (niet allemaal) waarbij geen aandelen worden uitgeleend. Bij SPDR heeft dat volgens mij te maken met de unit structuur, waarmee zij zijn begonnen met SPY. Door die structuur zijn zij verplicht tot volledige replicatie van de index.

    Verder hoor ik m.b.t. grote ETF-aanbieders wel goede berichten over Vanguard. Allereerst hebben zij een soort coöperatieve structuur waardoor de kopes van het ETF mede-eigenaar zijn van de aanbieder. Ik heb begrepen dat Vanguard af en toe kostenverlagingen doorvoert voor bestaande producten, daar waar anderen er een handje van hebben om nieuwe goedkopere varianten parallel aan te bieden naast bestaande duurdere producten. Zie bijvoorbeeld iShares met de Core varianten. Als je er echt voor de langere termijn in wilt zitten, zou dit nog een overweging waard kunnen zijn.

    Ondertussen gaat het meer over fondsstructuren dan dividendbeleggen...
  9. forum rang 7 Dividend Collector 31 mei 2021 10:42
    Bedankt voor de info, Belegger, daar hebben we zeker wat aan. Juist bij dividendbeleggen is de structuur van het fonds en daarbij de kosten van essentieel belang voor het rendement op langere termijn. Het fonds van Actiam ken ik niet. Zoals je aangeeft is het fonds iets duurder dan een gemiddelde wereld ETF. Op zich positief dat je naast dividendaandelen ook groeiaandelen in portefeuille hebt. Maar leverde dit fonds de afgelopen jaren dan ook een hoger rendement op? Want dat is wat ik verwacht als de kosten hoger zijn. Maar zeker interessant als toevoeging.

    Een wereldwijd gespreid fonds met een hoog dividendrendement is bijvoorbeeld ook de VanEck Vectors Global Equal Weight UCITS ETF. Nu 2,9% yield en TER 0,20%. NVIDIA en ASML zitten hier ook in.

    Dat het lastig is om keuzes te maken uit het enorme aanbod, dat geldt voor mij ook. Maar ik heb er de afgelopen jaren wel vele uren ingestoken om dit allemaal uit te zoeken en de voor mij beste ETF's te selecteren. En natuurlijk valt er af en toe eens eentje uit de selectie en komt er een andere voor in de plaats.
  10. forum rang 6 'belegger'' 31 mei 2021 13:22
    Actiam rekent met een TER van 0,08% juist lagere kosten dan wereld ETF's, waar het (naar mijn weten) ongeveer begint met 0,20%. Wil je op die 0,08% of zeg rond de +/- 0,10% uitkomen, dan moet je het volgens mij zoeken in S&P 500 of Euro Stoxx 50 ETF's. Actiam is een passief beleggingsfonds dat dus qua kosten én fiscaliteit voordelen biedt t.o.v. veel passieve wereld ETF's. Verder zal je rendementsverschillen moeten zoeken in de 20% ESG-uitsluitingen, dat kan (uiteraard) naar boven of naar beneden meevallen.

    Een andere naam is bijvoorbeeld Northern Trust met een TER van 0,15%. Volgens mij zijn de Meesman fondsen overigens verpakte NT-fondsen. Naar mijn weten werkt NT met minder ESG-uitsluitingen, maar kunnen zij weer een uitstapvergoeding rekenen van 1%. Zoals ik het heb begrepen hebben ze die clausule ingebouwd voor het geval ze ineens een grote netto uitstroom voor hun kiezen krijgen. In de praktijk schijnen ze het (meestal) niet te rekenen, maar het staat er wel in de "kleine" lettertjes. Bij Actiam staat in de documentatie ook een instapvergoeding van 0,09% en een uitstapvergoeding van 0,04%. Ik weet niet of die altijd wordt gerekend, maar dat is aanmerkelijk minder dan de volle procent bij NT.

    VanEck spreekt mij als aanbieder aan, maar ik ben niet zo'n voorstander van hun equal weight varianten. Als je een gelijke weging toepast op de totale markt heb je naar verhouding meer small caps dan bij markt gewogen. Maar VanEck past een gelijke weging toe op de grootste aandelen. Mijns inziens mis je dan van beiden de voordelen. Zelf heb ik uit hun catalogus momenteel de Morningstar Dividend en een stukje Real Estate, plus hun semiconductor ETF maar dat terzijde.

  11. forum rang 7 Dividend Collector 1 juni 2021 15:54
    quote:

    'Belegger' schreef op 31 mei 2021 13:22:

    Actiam rekent met een TER van 0,08% juist lagere kosten dan wereld ETF's, waar het (naar mijn weten) ongeveer begint met 0,20%.
    Excuus, je hebt helemaal gelijk. Beleg jij zelf ook in de fondsen van Actiam en NT die jij noemt?
  12. forum rang 6 'belegger'' 1 juni 2021 20:38
    quote:

    Dividend Collector schreef op 1 juni 2021 15:54:

    [...]

    Excuus, je hebt helemaal gelijk. Beleg jij zelf ook in de fondsen van Actiam en NT die jij noemt?
    Sinds kort zit ik in Actiam, maar niet in NT. Je vroeg eerder naar het rendement van de afgelopen jaren. Doordat er in stappen steeds meer ESG is uitgesloten, kun je niet helemaal zuiver vergelijken. Verschillen kunnen uiteraard positief of negatief uitpakken. Dit in acht nemende pak ik even iShares Core MSCI World, Actiam Duurzaam Wereld en iShares Core MSCI World SRI:

    tools.morningstar.nl/nl/snapshotpdf/d...
    tools.morningstar.nl/nl/snapshotpdf/d...
    tools.morningstar.nl/nl/snapshotpdf/d...

    Er bestaan verschillende levels van ESG-uitsluitingen zoals ESG-screened en ESG-enhanced. Volgens mij is SRI de meest stringente met 75% uitsluiting (of 25% insluiting), daarom heb ik die er ook even naast gezet. De afgelopen jaren lijkt ESG het iets beter te doen, maar sinds de rotatie die in november 2020 in gang is gezet lijkt ESG een drukkend effect te hebben op de rendementen. Los van hoe je denkt over ESG, is dit iets om rekening mee te houden bij het vergelijken van indices en fondsen.

    Naast kosten en rendement kijk ik ook naar de structuur van broker, fonds, index etc. Daarbij kun je denken aan bijvoorbeeld WGE-achtige bewaring (systeembanken in NL passen dit toe op stukken die daarvoor in aanmerking komen) waar je van rechtswege eigenaar bent van de stukken die bij de centrale custodian liggen, maar ook aan het uitlenen van effecten waar overigens onderpand tegenover hoort te staan. Het zal allemaal misschien zo'n vaart niet lopen, je kunt niet beleggen zonder risico's en ik snap dat ik niet alles kan weten of zien. Het is deels ingegeven door interesse en een beetje een principe van mijn kant.

    Zelf probeer ik te spreiden met bijvoorbeeld dividend, totale markt en groei. Zo heb ik naast een dividend ETF ook Flow Traders (hedge en dividend?), een Clean Energy ETF, Semiconductor ETF. Emerging Markets Asia ETF, Hang-Seng ETF, Small Cap ETF, Sofina etc. Momenteel is Flow Traders mijn enige aandeel, maar bijvoorbeeld ASML/ASMI of Enphase past er wat mij betreft ook naast en die heb ik ook gehad. Net als wat jij aangeeft, wisselt het af en toe al leert de ervaring dat die wisselingen mij rendement kosten. Volgens mij ben ik beter af door posities de juiste weging te geven en langer aan te houden. Het blijft een leerproces.
  13. forum rang 7 Dividend Collector 12 juni 2021 09:08
    Twee mooie ETF’s met een dividendrendement van ruim 3,5% op jaarbasis zijn

    1. iShares Euro Dividend UCITS ETF

    2. iShares Asia Pacific Dividend UCITS ETF

    Beide gaan komende week ex dividend. Met name bij de tweede is nog veel kans op koersherstel. P/E ratio slechts 11,5. Deze ETF heeft met 0,59% wel een wat hogere TER.
  14. forum rang 6 'belegger'' 12 juni 2021 11:08
    Bij iShares zelf zie ik iets andere cijfers. Zij geven een dividendrendement van respectievelijk 2,87% en 2,66%. Dat is o.b.v. TTM, ik weet niet hoe die 3,5% is bepaald. Verder geven zij voor het eerste ETF een P/E van 9,95 en voor het tweede inderdaad 11,65.

    www.ishares.com/nl/particuliere-beleg...
    www.ishares.com/nl/particuliere-beleg...
  15. forum rang 7 Dividend Collector 12 juni 2021 12:04
    Scherp opgemerkt belegger. Ik heb de aanstaande dividendbetaling al meegerekend plus de overige 3 betalingen in de afgelopen 12 maanden. De komende uitkering is bij beide ETF's hoger dan die van juni 2020.

    Ik zie dit als goed teken dat de winsten van de bedrijven in de ETF weer groeien en er ruimte is voor hogere dividenduitkeringen. Dit zal de komende maanden/jaren doorzetten waarmee ook de koers verder zal oplopen.
  16. forum rang 6 'belegger'' 12 juni 2021 13:05
    Zo zou ik het ook doen als ik het zelf bereken. Op de website van iShares staan inderdaad de komende dividendbetalingen. Het zou kunnen dat zij het uitkeringsrendement pas bijwerken als een ETF ex-dividend gaat.

    Dat er verhoogd wordt ligt in lijn der verwachtingen. Het blijven wel Ierse ETF's, maar voor Europese aandelen valt de dividendlekkage mee in vergelijking met Amerikaanse. Voor Azié weet ik dat niet en soms is het ook net wat je kunt krijgen.
  17. forum rang 6 'belegger'' 12 juni 2021 13:47
    Ondertussen kijk ik opnieuw naar het aandeel Acomo. Doorgaans keren zij iets van 5 - 5,5% dividend uit. Dat is nu geschrapt, omdat ze eind vorig jaar de overname van Tradin Organic hebben gefinancierd met vreemd vermogen en dat eerst deels willen aflossen. Met die overname gaat men richting biologisch. Ik heb begrepen dat het bedrijf een goed trackrecord heeft met de integratie van grote overnames. Je kan het nu deels zien als groeiaandeel en in de nabije toekomst (waarschijnlijk) weer als dividendaandeel.

    In hoeverre Acomo kan profiteren van stijgende commodity prijzen (inflatie) weet ik nog niet zo goed, maar ze doen meer dan alleen handel. Een grondstoffen ETF als belegging daarentegen zie ik niet zitten. Termijncontracten zijn voor bedrijven om risico's af te dekken dan wel voor speculanten. Daar heb je niets te zoeken als je de markt niet door en door kent, vraag maar aan het Pensioenfonds Zorg en Welzijn met hun olie futures vorig jaar.
  18. forum rang 6 marique 12 juni 2021 15:58
    Heb Acomo al 10 jaar in portefeuille. Na vijf jaren was de koers verdubbeld. De laatste vijf jaren maakt de koers geen vooruitgang. Maar als Acomo de forse overname (plm 50% meer omzet) goed weet te integreren met behoud van ebitmarge voorzie ik een koers richting 30 euro.
    Verder een mooi dividend van zo'n 5% jaarlijks. Een goed alternatief voor de spaarrekening.
2.378 Posts
Pagina: «« 1 ... 67 68 69 70 71 ... 119 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 865,36 +0,00%
EUR/USD 1,0644 -0,25%
FTSE 100 7.877,05 +0,37%
Germany40^ 17.751,90 -0,48%
Gold spot 2.379,74 +0,02%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

VIVORY...
+11,51%
JUST E...
+5,71%
Air Fr...
+4,18%
FASTNED
+3,00%
RANDST...
+2,65%

Dalers

Pharming
-9,63%
ASMI
-6,10%
Avantium
-6,01%
PostNL
-5,84%
TomTom
-3,31%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links