Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Haagsche Courant 20 mei 2005

9 Posts
| Omlaag ↓
  1. [verwijderd] 20 mei 2005 12:03
    van vrijdag 20 mei 2005
    Triple play? Even afwachten is helemaal niet zo gek

    'Triple play' lijkt de nieuwe mode. Telecombedrijven en kabelaars proberen met het aanbieden van telefonie, (digitale) televisie en internet in één pakket de consument voor zich te winnen. Maar die is door de prijzenslag inmiddels de weg kwijt.

    AMSTERDAM | Ben Moolenbeek (31) hoort sinds deze maand tot een select groepje Nederlanders. De Amsterdammer is een van de eersten die zich hebben aangemeld voor een voetbalabonnement van Versatel. "Een beetje uit nood geboren, maar het voetbal wil ik toch niet missen."

    Moolenbeek had, na een verhuizing, eigenlijk het idee om een digitaal abonnement bij UPC aan te schaffen. "Om de een of andere reden konden ze dat op mijn nieuwe adres niet aansluiten. Toen heb ik naast mijn gewone kabelabonnement maar het pakket van Versatel aangeschaft. Kan ik in elk geval lekker voetbal kijken."

    Snelle beslissers als Moolenbeek blijken schaars. Begin deze maand stond de teller bij telecombedrijf Versatel, dat vanaf 12 augustus via een supersnelle internetverbinding de wedstrijden van de eredivisie live gaat uitzenden, op nog geen tienduizend aanmeldingen. Actuelere cijfers geeft het bedrijf niet. Gek gemaakt door de sneltreinvaart waarmee de technische ontwikkelingen en de daarmee samenhangende aanbiedingen voorbij schieten, overwegen veel mensen wel een andere aanbieder voor hun telefoon-, internet- of tv-aansluiting te kiezen. Maar de vele veranderingen hebben tegelijk tot gevolg dat veel consumenten de kat uit de boom kijken en een eventuele overstap nog even uitstellen.

    "Ik weet echt niet welk product of pakket ik nu moet kiezen", zegt Marcel Steinbach (44). De Eemnesser, vader van drie kinderen (11, 9 en 4 jaar), heeft een paar jaar geleden een satellietschotel aangeschaft. "Vooral voor de betere beeldkwaliteit."

    Steinbach wil voor zijn kinderen nu een snelle internetverbinding laten aansluiten. Internetten via de schotel is mogelijk, maar erg duur. Dus wat dan? "Ik zie door de bomen het bos niet meer. Bij die pakketten met drie verschillende diensten heb ik ook het idee dat één dienst goedkoop is en dat je voor het andere weer te veel betaalt."

    Dat is volgens Ben Woldring, bedenker van vergelijkingssites als bellen.com en digitelevisie.nl, inderdaad vaak het geval. Hij vindt dat het begrip 'triple play' wel erg aan de consument wordt opgedrongen. "Het is bijna slikken of stikken. Terwijl je als klant misschien helemaal niet zit te wachten op zo'n pakket. Persoonlijk kies ik liever zelf de aanbieders voor mijn telefoon-, tv- en internetdiensten. De keuze hangt namelijk sterk van je gedrag af: of je veel belt of vaak grote bestanden van internet haalt. Dat ik van drie verschillende aanbieders aparte rekeningen krijg, vind ik niet zo erg."

    Ed Achterberg van onderzoeksbureau Telecompaper beschouwt 'triple play' niet als een hype. "Het gaat daarbij in feite om diensten die mogelijk zijn via een snelle breedbandverbinding. Op dat gebied is nog veel meer mogelijk. Maar ik begrijp de verwarring bij de consument. Er wordt momenteel zoveel aangeboden dat je goed moet opletten wat je krijgt. Voor je het weet, zit je met iets opgescheept waar je eigenlijk niets aan hebt."

    Volgens Achterberg doen aanbieders er daarom goed aan voor meer transparantie te zorgen. "Voor consumenten moeten tarieven makkelijk te vergelijken zijn. Het is slimmer stap voor stap te zetten. Dat maakt het voor de consument overzichtelijker."

    Gemakkelijk, goedkoop of liever heel uitgebreid?

    Als op 12 augustus de voetbalcompetitie weer begint, moet u daar natuurlijk klaar voor zijn. Maar wat moet u nu kiezen: kabel, satelliet of een digitaal pakket? Het antwoord daarop hangt geheel van uw eigen wensen af. Om de keuze iets te vergemakkelijken, krijgt u drie voorzetjes.

    De makkelijke keuze (179,40 euro per jaar): Om het vooral technisch eenvoudig te houden, is het verstandig de kabel te houden (of opnieuw te nemen). Alle kabelmaatschappijen hebben momenteel Nickelodeon in hun standaardpakket. Met de komst van Tien, het tv-station van John de Mol die 's avonds op de kinderzender gaat uitzenden, zal dat vrijwel zeker niet veranderen. Dus als kijker bent u verzekerd van de samenvattingen van de eredivisiewedstrijden. De kosten vallen mee. Voor een basispakket betaalt u bij Casema en Essent 14,95 euro per maand (179,40 euro per jaar). UPC is iets duurder: 15,53 euro per maand (186,36 euro per jaar). Enkele kabelmaatschappijen bieden gratis een opwaardering naar een digitaal signaal aan.

    De goedkope keuze (155,82 euro per jaar): Het goedkoopst is het pakket van Digitenne via Athome TV. Daarvoor betaalt u 11,95 euro per maand. De aansluitkosten bedragen 29,95 euro en u moet een tuner (79 euro) kopen. De gemiddelde jaarprijs over drie jaar komt daarmee op 155,82 euro. Met Digitenne kijkt u digitale televisie via de ether. U heeft wel een beperkt pakket: 23 tv- en zestien radiozenders. BBC 1 en 2 zitten daar bijvoorbeeld niet bij, maar wel Nickelodeon. In vergelijking met de kabel is de geluidskwaliteit beter en ook beter dan bij ontvangst via de satelliet. Opnemen van een ander programma, kan alleen als u een (duurdere) twintuner heeft.

    De uitgebreide keuze (1140,13 euro per jaar): Als u op uw nieuwe lcd- of plasmatelevisie geen voetbalwedstrijd wilt missen en daarnaast ook nog zo veel mogelijk andere programma's wilt zien, moet u diep in de buidel tasten. Allereerst schaft u het voetbalpakket van Versatel aan. Daar betaalt u 479,40 euro per jaar voor. De eenmalige aansluitkosten bedragen 49,95 euro. Vervolgens is het meest volledige pakket via de satelliet aan te raden. Voor het toppakket van Canal Digitaal komt de gemiddelde jaarprijs over drie jaar op 644,08 euro. U krijgt dan tevens de zenders van Canal+ met buitenlands voetbal.


  2. [verwijderd] 20 mei 2005 14:50
    Ja, maar dat is gedeeltelijk Versatel's eigen 'schuld'. Er wordt immers nog geen telefoon aangeboden. Dus zit je nog steeds aan het KPN abo vast, en als je dan wel 'bel onbeperkt' van Versatel erbij neemt ben je weer veroordeeld tot een duur KPN abo (Bel Basis).

    Het wordt pas leuk als er VoIP wordt aangeboden, en je het geheel zonder KPN abo of met een Bel Budget kunt nemen. Dat laatste maakt bijna niet uit, want zonder KPN abo betaalt Versatel een soortgelijk bedrag als je nu voor Bel Budget kwijt bent, en berekent dat dan gewoon door. Dus zou ik altijd Bel Budget nemen, en gewoon nooit tikken gebruiken omdat ik via VoIP bel. (Kan dan ook meteen een ISDN service zijn, wat anders niet met ADSL2+ te combineren is.) Dan heb ik in geval van nood (b.v. als de stroom uitvalt!) toch nog een manier om te bellen.

    Ik ben trouwens benieuwd hoelang Bel Budget nog zal blijven bestaan, als dit algemeen gebruik gaat worden.
  3. [verwijderd] 21 mei 2005 09:37
    Alle andere technische mogelijkheden in de toekomst worden ook maar even daar gelaten.
    Daarnaast is de enorm snelle internet verbinding wel even te snel werlegd door bovenstaand stuk en wordt alleen televisie vergeleken.

    Op dit moment is er geen enkele provider die internet met deze snelheid voor een zo lage snelheid aanbied. Ook KPN gaat dat niet doen, anders moeten ze nl de helft van hun abonnementen verlagen of eruit gooien. Dat derft inkomsten. Dus kiezen zij voor intransparantie. Dat is hetzelfde alsd de klant voor de gek houden!!!!! En wil jij daar bij horen.

    Als ik het een zelfde vergelijking alleen voor internet maak komt dus Versatel triomfantelijk naar boven, maar goed zoal ik al zeg in onderstaand stuk, de gemidddelde nederlander laat zich snel zand in de ogen gooien.

    Dus: nog geen 40 euro voor een 20Mb verbinding. Als dat je prioriteit is dan moet je voor Versatel kiezen. Er is gewoon geen geodkopere. De telefoon moet je dan NOG EVEN MAAR voor lief nemen. Je kunt altijd nog SKYPE downloaden of elk ander telefoonprogramma en het werkt ook. (als je geen KPN abonnement wil).

    Ik hoef geen KPN met een 20Mb van Versatel. Er zijn genoeg internet oplossingen die het probleem van de telefoon tijdelijk kunnen oplossen. Maar dan moet je inderdaad er bovengemiddeld mee om kunnen gaan.

    [quote=lagharrys]
    Dat van KPN is natuurlijk niet te vergelijken met dat van Versatel maar(en dat ben ik ben BUM eens)de gemiddelde Nederlander en daarmee ook inwoners van andere landen(want NL is in Europa behoorlijk ver, relatief)hebben geen benul van alle nieuwe mogelijkheden. In die zin zijn alle forumleden hier wel getint met een kleurtje. Zij zien immers de mogelijkheden. Maar ziet de het "plebs" (om maar een onpopulair woord te gebruiken) dat wel?? De grote tegenstander van Versatel is inderdaad die zelfde Nederlander, waarvoor alle ontwikklingen inderdaad zo ontzettend snel. Ik zie het aan mijn college die soms nog niet eens kunnen optellen in Excel, laat staan dat zij via ingewikkelde menu's de mogelijkheden moeten inzien van de nieuwe technologie. Dat kan naar mijn mening maar slechts een 5 a 15 % van de bevolking en is sterk leeftijdsgebonden. Dat maakt dat het maken van toepassingen voor het grote publiek weer erg moeilijk. De niveau verschillen in voorstellingsvermogen en de verschillen in behoeften "dat voorstellingsvermogen werkelijkheid te maken" zorgen voor een werkelijke kloof tussen de groepen Nederlanders. Wil triple P. of multiple P werkelijk een succes worden dan zal de kloof moeten worden gedicht tussen de ene en de andere groep om zo het grote publiek te bereiken. Dat is voor Versatel een grotere opgave dan het technisch voor elkaar krijgen van die mogelijkheden.

    Een spannende strijd, waar juist dhr John de Mol een grote rol in zou moeten kunnen spelen. Dat zou de beste strategie voor Versatel zijn.
    Maar John de Mol is geen makkelijke en zou hij(maar ook Versatel) zich kunnen verenigen met een compromis op strategisch gebied.

    Dat neemt niet weg dat wat KPN brengt niet te vergelijken is (voor dit moment)
9 Posts
|Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 870,27 -0,43%
EUR/USD 1,0731 +0,31%
FTSE 100 8.078,86 +0,48%
Germany40^ 17.931,00 -0,87%
Gold spot 2.332,03 +0,69%
NY-Nasdaq Composite 15.611,76 -0,64%

Stijgers

UNILEV...
+5,85%
RENEWI
+4,68%
B&S Gr...
+2,85%
Flow T...
+2,26%
Fugro
+2,09%

Dalers

ADYEN NV
-18,43%
VIVORY...
-8,38%
WDP
-4,93%
Alfen ...
-4,39%
CM.COM
-3,66%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links