Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dure taxaties worden opgedrongen

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Jos Koets

In 1994 werd Jos Koets meteen in het diepe gegooid bij een assurantiekantoor. In z’n eerste werkweek vond zijn baas het nodig met vakantie te gaan. Daarna heeft hij in de praktijk het assurantievak geleerd. Koets kocht het bedrijf van z’n werkgever. Nu is hij eigenaar van het eenmansbedrijf Assurantiekantoor Groenoord in ...

Meer over Jos Koets

Recente artikelen van Jos Koets

  1. 12 apr De gekte op de woningmarkt is terug 4
  2. 29 mrt Aflossingsvrije hypotheken op de helling 8
  3. 08 mrt Lager energielabel betekent lagere maximale hypotheek, maar er is een addertje 4

Reacties

25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. Pavlov44 4 juni 2021 11:03
    Taxateurs zijn gewoon vuile oplichters, die van de huidige gekte gebruik willen maken om hun tarieven flink te verhogen. Ze willen immers ook hun deel van de koek veiligstellen. Puur lobbygedrag want als de regels er eenmaal zijn dan kan de consument kiezen: of 700 afdokken voor een taxatie, of geen hypotheek krijgen. De keus is dan snel gemaakt, en de taxateur is spekkoper en heeft zijn inkomensbron voor de komende jaren flink uitgebreid.

    Tis te gek voor woorden dat dit uberhaupt discussie behoeft, of dat de banken dit niet van meet af aan al de kop indrukken. Wat ING doet is leuk maar wie weet spelen Rabo en ABN wel onder een hoedje met de taxateurs. Let wel, de taxatie is bedoeld als richtlijn van de waarde zodat het risico van de bank kan worden ingeschat. Als het eventueel tot een gedwongen verkoop van een woning komt, dan zijn alle tierelantijnen waar taxateurs doorgaans extra waarde voor toekennen (die nieuwe keuken of badkamer) toch compleet irrelevant.

    Voor een transactie waarbij de verkoopprijs in den minne wordt bepaald, partijen zeggen laten we het object volledig laten taxeren en aan de hand daarvan bepalen wij de verkoopprijs, daar is een persoonlijke taxatie nuttig. Voor hypotheek doeleinden moet je puur naar de beginselen kijken, hoe groot is de woning, perceel, leeftijd, en wat is de stand van de actuele markt. Een plus of min van 10% in de taxatie behoort niet uit te mogen maken voor de bank z'n risicoanalyse (die is veel meer gebaseerd op of de markt als geheel niet 30% in elkaar kan gaan lazeren).

    Kortom, een beknopte taxatie op afstand is voor bijna alle denkbare situaties prima in orde. Smerige parasitaire organisaties als NRVT dienen met kracht de kop te worden ingedrukt.
  2. forum rang 4 Stephanus1987 4 juni 2021 11:27
    Met een datamodel waarvan ook calcassa gebruikt maakt is een prima taxatie te maken. Zeker als je LTV lager is. Immers wat zegt een taxatie nog deze dagen, als de markt het er voor betaald is het al gauw marktconform. Sowieso kunnen de makelaars beter gaan werken aan hun imago, dat staat er niet zo goed voor. Wel interessant zou een verplichte onafhankelijke taxatie vooraf zijn met een bouwkundige keuring zodat kopers hier vooraf inzicht in hebben. Als je nu bied met voorwaarden zoals een keuring sta je al 1:0 achter, onwenselijke situatie. Maar goed; laten we eerlijk zijn, Den Haag kijkt liever zoveel mogelijk de andere kant op bij moeilijke dossiers zoals de huizenmarkt, belastingdienst e.d.
  3. forum rang 4 holenbeer 4 juni 2021 12:22
    quote:

    objectief schreef op 4 juni 2021 11:08:

    Ik lees EUR 200 en/of 350 duurder; gezien de enorme stijging van de huizenprijzen lijkt me dit zo miniem in het totaal en daarom niet relevant.
    Juist vanwege die stijging. Het huis zelf is al duur zat. Je kan volgens jouw logica dan ook redeneren, dat je 's avonds, als je bij een restaurant de aankoop gaat vieren, je net zo goed 700 euro in plaats van 300 euro voor het diner kan betalen: het huis was zo duur, dat is niet relevant. En op de terugrit bij het tankstation: hier is 200 euro, laat de rest maar zitten: het huis was zo duur, die 100 euro extra is niet relevant.
  4. forum rang 6 b.west.invest 4 juni 2021 12:40
    quote:

    objectief schreef op 4 juni 2021 11:08:

    Ik lees EUR 200 en/of 350 duurder; gezien de enorme stijging van de huizenprijzen lijkt me dit zo miniem in het totaal en daarom niet relevant.
    Nee , door de hogere rente kun je dit van de rente van je spaargeld betalen , en aangezien je ook iedereen toewensd tot zijn 70e te werken .

    Lees ik dit als ver van mijn bed show , licht A....aal
  5. Flipje01 4 juni 2021 12:54
    quote:

    CV-tje schreef op 4 juni 2021 12:32:

    We hebben toch al de WOZ waarde?
    Waarom daar weer een taxatie bovenop?
    Allemaal verspilling van geld.
    Onzinnige opmerking, WOZ waarde loopt altijd een jaar achter (waardepeildatum) + is een inschatting die gemaakt wordt vanuit de gemeente of belastingsamenwerking zonder de specifieke woning in 9 v/d 10 gevallen gezien te hebben.

  6. Flipje01 4 juni 2021 12:56
    Klinkt leuk een desktaxatie en kan in veel gevallen ook voldoende zijn, zeker bij een lage LTV. Bij specifiekere gevallen, grote belangen en unieke objecten echter niet altijd even goed bruikbaar. De (lokale) kennis van een taxateur is hiervoor een beter middel, rede voor een grote prijsstijging van deze taxaties (buiten graaien en profiteren) zie ik echter niet.
  7. B_B_B 4 juni 2021 13:18
    Zoals met alles: onnodige geld-uit-de-zak-klopperij. Standaard sjabloontje pakken. Wat vinkjes en kruisjes zetten en kassa. Het is allemaal ordinaire geldklopperij. Tel alles eens bij elkaar op: makelaar, taxateur, energie label, … allemaal mensen die een papiertje printen en daar honderden of duizenden euro’s voor vragen. Ik durf te wedden dat als “zo’n expert” er op een goede dag even voor gaat zitten, deze aardig wat duizendjes binnen kan harken. Lachen.

    Toen ik studeerde had ik een leraar marketing die zei al “het ideale beroep is taxateur”: slapend rijk worden.
  8. forum rang 4 tmaster 4 juni 2021 13:36
    De algemene kwaliteit van woningen in nederland is zeer goed. Elk bouwjaar heeft zijn voor en nadelen.
    Het cement/beton en metsel werk uit de jaren 60 was matig. in de 70 was er over het algemeen veel hout gebruikt.
    Jaren 30 woningen hebben oude leidingen en electra.. etc.. Als je als koper zelf wat gaat zoeken op internet kun je zeer veel informatie vinden over de bouwkwaliteit van huizen. Wat heeft een taxateur nog als meerwaarde? En dan metname als je huizen hebt vanaf jaren 80 en nieuwer.. Daar is over het algemeen echt niets mee. hooguit likje verf. wellicht dakgootje of dakpannen repareren, maar dat zijn standaard zaken.
    Koop je een huis bij een kanaal, kijk of er geen waterschade is of verzakkingen zijn. (scheuren in muren?) alles is zelf gewoon te controleren.
    Daarnaast het uurloon van zo'n taxateur. Waar zijn deze bedragen op gebaseerd? uurloon? Zijn het verkapte advocaten die even een rondje door je huis lopen?

    Een gloednieuwe auto heeft ook geen APK nodig. Waarom kunnen we niet gewoon afspreken dat huizen jonger dan 50 jaar dit ook niet verplicht nodig hebben?
  9. kuddedier 4 juni 2021 13:52
    quote:

    Flipje01 schreef op 4 juni 2021 12:54:

    [...]

    Onzinnige opmerking, WOZ waarde loopt altijd een jaar achter (waardepeildatum) + is een inschatting die gemaakt wordt vanuit de gemeente of belastingsamenwerking zonder de specifieke woning in 9 v/d 10 gevallen gezien te hebben.

    Ik denk dat de WOZ aardig in de buurt komt van wat nodig is...
    Even een stapje terug, waarom is een taxatie nodig?
    Omdat de bank een riscoprofiel wil maken voor de lening die ze aangaan met de klant
    Zo'n risicoprofiel is geen exacte weteneschap + of - 10% waardeverschil is voor dit doel geen probleem voor de bank.
    IMHo kan een een bank gemakkelijk de WOZ gebruiken + een % dat geldt als de algemeen aanvaardbare waardestijging van het afgelopen jaar voor die regio. Afgaande van de riscobereidheid/aversie van de bank kunnen ze dit laatste percentage naar eigen inzicht invullen.

    Daarnaast is het volgens mij een illusie om te denken dat een 'deskundige' een objectieve waardebepaling kan geven. Een waardebepaling is altijd gekleurd naar de inzichten en beweegredenen van de taxateur.
    Vergelijk het met aandelen analisten: Is de waarde van het aandeel Unilever 58,90 Eur (de taxatie waarde van de gerespecteerde ING analist) Of 49,67 Eur, de prijs die op het moment op de tikker staat....
  10. [verwijderd] 4 juni 2021 14:05
    Het woord "desktaxatie" is vrij nieuw, via Google earth view het huis besnuffelen?
    Via het keukenraam naar binnen kijken, de buren in ogenschouw nemen, vanaf satelliet hoogte wat indrukken met kleurfilters(grondvervuiling, luchtvervuiling, grondwater ed)
    Met een drone, vanaf de desk dus, de dakgoot bekijken en de schoorsteen inspecteren, alles snel snel snel dus, 5 minuten na wegvliegen drone de factuur via de email in de postbus.

    Dat via een "desk" je werk doen is nieuw een gat in de markt, loodgieters, timmermannen, schilders kunnen eigenlijk ookl via een desk hun werk verrichten!
  11. wesmail 4 juni 2021 14:10
    Graag advies. Heb huis 400.000 euro hypotheekvrij. 400.000 euro belegd. Wil kleine hypotheek nemen 30.000 euro tegen 1,5 % rente om zoon te helpen met aankoop 1e huis. Moet nu gedwongen hypoteekadviesgesprek, taxatie en notaris inschakelen voor zeg 5.000 euro. Is me te gortig. Belegging wil ik ip niet aankomen want leveren meer op dan 1%. Starter kan wel hypotheek afsluiten zonder advies. Is vreemd toch? Wat kan ik nog wel doen?
  12. forum rang 4 holenbeer 4 juni 2021 14:41
    quote:

    wesmail schreef op 4 juni 2021 14:10:

    Graag advies. Heb huis 400.000 euro hypotheekvrij. 400.000 euro belegd. Wil kleine hypotheek nemen 30.000 euro tegen 1,5 % rente om zoon te helpen met aankoop 1e huis. Moet nu gedwongen hypoteekadviesgesprek, taxatie en notaris inschakelen voor zeg 5.000 euro. Is me te gortig. Belegging wil ik ip niet aankomen want leveren meer op dan 1%. Starter kan wel hypotheek afsluiten zonder advies. Is vreemd toch? Wat kan ik nog wel doen?
    De boot verkopen?

    Maar even serieus: ik zou denk ik gewoon 30.000 van die belegging verkopen. Dan heb je die 5.000 al verdiend. En die 30.000 komt vanzelf terug als je belegging goed is.

    Wat ook kan: je verkoopt aandelen en je neemt een langlopende callspread terug. Dan maak je cash vrij maar blijf je toch belegd.
    Of je verkoopt aandelen en verkoopt ook puts op dezelfde strike als waarvoor je die aandelen verkocht. Dan heb je in elk geval de premie gratis, kan je elke maand of elk kwartaal doen totdat je de aandelen voor dezelfde prijs terug hebt.
  13. info_124 4 juni 2021 17:05
    Dus, Dief en Diefjesmaat gaan het nog beter regelen voor elkaar.
    IK heb nog nooit het begin van een verdediging voor de taxatiewaarde gezien, behalve dan het napapagaaien van de WOZ waarde.
    In 1995: Ik wilde Hfl 250K voor bedrijfsfinanciering. ABN moesteen heel circus opstarten, doch de Rabo-hyp adviseur kende het huis van mijn buren, redelijk hetzelfde. Kon dit vanaf zijn bureau taxeren, dat de som van mijn gevraagde lening en hypotheek nog steeds fors lager waren dan de waarde van het pand. Na kwartiertje buiten, met alles geregeld. Taxatie-kosten. Hfl 0,00
    In 2002: Houten: taxateur: max Hfl 815K, doch mijn eigen skills en vaardigheden: voor Hfl 887K verkocht. Geen enkele verantwoording, hoe aan dat taxatiebedrag gekomen was.
    2018: Huis van buren verkocht, dus .. 3 1/2 m3 groter, en 1,5 m2 meer woonopp, tuin 60 mtr groter, doch bij mij: 185 m2 souterrain, 2,3 mtr hoog, 12 ramen, separate buitentrap = een complete kantoor-etage. Mijn huis werd € 225K minder gewaardeerd. Nul onderbouwing; hoogstwaarschijnlijk natte duim. Half jaar daarna een andere taxateur en.. meer dan dubbele waarde van de 1e taxatie.
    2021: twee makelaars/taxateurs: haalden de WOZ-waarde van 1 jan 2019 nog niet eens...
    Rabo: voor een hyp. verhoging van € 102K naar 125K, WOZ € 383K, moest toch nog een taxatierapport overlegd worden.

    Een grote oplichtersbende cq totaal incapabele personen.
  14. forum rang 4 holenbeer 4 juni 2021 18:39
    Zorgen dat je zoveel mogelijk cash kan afrekenen. Niks voorbank, achterbank, Rabobank.

    En als je het niet cash kan afrekenen, leef je waarschijnlijk op te grote voet en moet je maar accepteren dat anderen meer te besteden hebben. Niks mis mee, er is altijd iemand met een grotere portemonnee. Zelfs als je Warren Buffett heet.
25 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links