Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel Alfen N.V. AEX:ALFEN.NL, NL0012817175

  • 35,690 24 apr 2024 11:34
  • +0,090 (+0,25%) Dagrange 35,270 - 36,000
  • 47.362 Gem. (3M) 274,2K

Forum Alfen geopend

5.970 Posts
Pagina: «« 1 ... 258 259 260 261 262 ... 299 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 Goudmijn64 1 juni 2021 10:57
    Als de koers stijgt zie je op dit forum hoge koersvoorspellingen (vaak gepaard gaand met loze opmerkingen over overnames).
    Op het moment dat de koers daalt dan is het allemaal manipulatie.

    Het is net hoe de wind waait.

    Geduld .....pracht aandeel waar we allemaal veel plezier aan beleven.
    Jammer dat de CFO uitgestapt is.
  2. Huppelkatje 1 juni 2021 11:30
    Om er nog maar eens een schepje boven op te doen;

    ### Goed om te zien dat u mogelijk anderen inspireert met onze journalistieke content. We vragen u enkel voor persoonlijk gebruik onze content te kopiëren, om geen inbreuk te maken op onze Algemene Voorwaarden. Vraag anders naar onze bedrijfslicenties via klanten@fdmediagroep.nl ###

    Alliander is in handen van provincies en gemeentes.
    Het bedrijf investeert jaarlijks €1,2 mrd, en wil geld van zijn aandeelhouders.
    Amsterdam zegt zich te gaan beraden op verzoek van de netbeheerder.
    Alliander heeft geld nodig voor zijn investeringen in het stroomnet. Het netwerkbedrijf vraagt daarom €600 mln van zijn aandeelhouders, waarvan de provincies Gelderland (44,7%), Friesland (12,7%) en Noord-Holland (9,2%) en de gemeente Amsterdam (9,2%) de grootste zijn.

    Een woordvoerder van Amsterdam zegt dat die gemeente zich 'gaat beraden' op de vraag van Alliander. Die komt allerminst onverwacht: vorig jaar hebben Enexis en Stedin, de twee andere grote netbeheerders, ook geld gevraagd van hun aandeelhouders.

    Hybride converteerbaar
    Enexis is eigenaar van het netwerk in het noorden, oosten en het zuiden van Nederland en vroeg €500 mln. Die netbeheerder is voor het leeuwendeel in handen van provincies. Ogenschijnlijk zonder verzet hebben die aandeelhouders afgelopen zomer een half miljard euro uitgeleend aan Enexis. Dat ging om een hybride converteerbare aandeelhouderslening. Enexis kan, onder bepaalde voorwaarden, de lening omzetten in aandelen. De obligatie heeft een looptijd van zestig jaar, dus de kans is levensgroot dat de lening ooit ook wordt omgezet.

    Bij Stedin gaat het beduidend lastiger. Die netbeheerder is in handen van de 44 gemeentes die ook eigenaar waren van Eneco. Vorig jaar vroeg Stedin hen om een kapitaalsinjectie van tussen de €750 mln en €1 mrd. Direct was er tegenstand van sommige fracties in de gemeenteraden. In april meldde Stedin dat de zogeheten kapitaalvraag bij aandeelhouders, was uitgekomen op €200 mln, veel lager dus dan waar de netbeheerder een jaar eerder mee kwam.

    60 jaar
    Alliander had vorig jaar al laten doorschemeren dat het ook op zoek zou gaan naar nieuw geld. Het bedrijf komt nu met een zogeheten reverse converteerbare hybride obligatielening. Zo'n obligatie telt bij de beoordeling van de kredietwaardigheid voor 50% mee als eigen vermogen. Alliander heeft het recht om onder voorwaarden de lening geheel of gedeeltelijk om te zetten in aandelen.

    De lening heeft een looptijd van zestig jaar. De coupon is 1,975% boven de tienjaarsswap. Financieel topman Walter Bien spreekt over een 'financieel interessante propositie aan onze aandeelhouders'.

    Alle netbeheerders staan in het hart van wat abstract de energietransitie heet. Nederland moet elektrificeren. Uiteindelijk betekent dat: meer kabels de grond in. Zo verwacht Alliander in het komende decennium net evenveel werk te moeten doen als wat het de voorbije veertig jaar heeft gedaan. De netbeheerder investeert jaarlijks ongeveer €1,2 mrd. Ter vergelijking: in 2011 kwamen de investeringen in de stroomnetten uit op €475 mln.

    Belasting
    Alliander en de andere netbeheerders hebben eigen vermogen nodig, om zo geld te kunnen lenen. De bedrijven zijn wettelijk verplicht een hoog kredietoordeel te hebben. Netbeheerders zijn geen commerciële bedrijven: een inwoner van Harlingen kan kiezen tussen energieleveranciers, maar zal altijd klant zijn van Alliander. Zoals iemand in Emmen altijd klant is van Enexis. De Autoriteit Consument en Markt (ACM) bepaalt hoeveel de netbeheerders mogen verdienen.

    Uitgangspunt is dat de sector in staat moeten zijn om alle kosten terug te verdienen en een redelijk rendement te maken. 'Met de toename van investeringen nemen kosten toe en is ook de verwachting dat tarieven voor verbruikers gaan stijgen', schreef PWC eerder dit jaar in een rapport. En: 'Er zal structureel een significante kapitaalbehoefte ontstaan in de sector.'

    Maar het ligt nu bij de aandeelhouders, zegt een woordvoerder van Alliander. De provincies en gemeentes moeten 'zelf invulling' geven aan het verzoek. In elk geval wordt die €600 mln niet versleuteld in de energienota voor Alliander klanten. De vraag is dus vooral hoe kapitaalkrachtig provincies en gemeentes zijn: anders kunnen hun belastingen stijgen.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/ondernemen/1385799/alliander-vr...
  3. Huppelkatje 1 juni 2021 12:10
    Ook ABB, ElaadNL, Lightyear, NKL en Rocsys zijn partners in het consortium. Zij zullen gezamenlijk een groeiplan presenteren onder het Nationaal Groeifonds van de Nederlandse overheid.
    ABB is ook niet bepaald een kleine speler op het terrein van transitie. Dat Alfen nu beter in beeld komt daar kan nog leuke gevolgen krijgen.

    global.abb/group/en
  4. forum rang 4 Lor3032 2 juni 2021 07:42
    We gaan gestaag weer richting de 75 en 80 euro, althans dat laat het plaatje nu zien. Het sentiment, en ja dat woord is hier al vaker gevallen is aan het draaien ten gunste van ons. Volgende cijfer moment ligt pas ergens in de zomermaanden dus zullen we het moeten doen met beurs groei en goed nieuws.
  5. [verwijderd] 2 juni 2021 13:55
    quote:

    Nuchtere Kijk Op schreef op 2 juni 2021 13:34:

    Al me Alfen aandelen verkocht en dus winst gepakt. De CFO nagedaan, alleen op deze koers dan. Wel elders belegd in zowel tech (cm.com) en groen (SIF). Of ik er goed aan gedaan heb? De tijd zal het leren ;-)
    Succes en bedankt voor je aandelen.
    ;-)
  6. mr_kaplan 2 juni 2021 19:28
    Spelen de oplopende commodity prijzen/koersen nog een probleem voor Alfen? Ik vraag het omdat ik geen idee heb welke grondstoffen ze gebruiken voor die laadpalen. Koper en andere grondstoffen zijn afgelopen tijd behoorlijk gestegen en de verwachting is dat dat niet snel zal dalen (eerder stijgen).

    Alvast dank voor uw reactie
5.970 Posts
Pagina: «« 1 ... 258 259 260 261 262 ... 299 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Vochtprobleem drijft Alfen in het nauw

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links