Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Pyrrusoverwinning? Milieudefensie versus Shell

Meld u aan voor de dagelijkse Beursupdate

Dagelijks een update van het laatste beursnieuws en beleggingskansen in uw mailbox!

 

Auteur: Arend Jan Kamp

Arend Jan Kamp is 24/7 van de vroege uurtjes voorbeurs tot de late uurtjes after hours uw gastheer op IEX, als hij in geheel eigen stijl (bondig, maar toch uitbundig) de beursdag met u doorneemt. Van aandelen en indices, via commodities, langs de rentemarkten, naar haute finance tot politiek en centrale banken. Arend Jan is ...

Meer over Arend Jan Kamp

Recente artikelen van Arend Jan Kamp

  1. 19 dec Het is een beetje anders dan anders voorbeurs 48
  2. 18 dec Voorbeurs houdt het niet over, maar er is nog genoeg te doen 2
  3. 15 dec Het ziet er aardig uit voorbeurs en wie weet wordt het heksenketel 3

Reacties

32 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste | Omlaag ↓
  1. Warren Buffet Fan 27 mei 2021 01:25
    Nee natuurlijk kan dat niet, als Shell verhuist naar Londen vallen de wereldwijde activiteiten buiten de jurisdictie van de Nederlandse activistische rechters. En anders wordt het ontginnen van nieuwe olievelden en voldoen aan de vraag naar olieproducten overgenomen door oliemaatschappijen in Saudi Arabië, de golf staten, Rusland of China.

    Snell beperken als Nederlandse rechter is wensdenken, dit gaat alleen maar de economische positie van Nederland treffen. Kijk wat er na de stikstof uitspraak is gebeurd: woningbouw is verder vertraagd en huizenprijzen zijn onbetaalbaar geworden voor een deel van de bevolking.
  2. Da Freeze 27 mei 2021 08:11
    quote:

    Krentenmenten schreef op 26 mei 2021 20:38:

    Milieudefensie zou zich beter drukker kunnen maken over houtverbrandingscentrales waar halve bossen uit o.a. Litouwen doorheen worden gejast, dan te lopen emmeren over relatief schoon aardgas en aardolie. Die mafkezen wonen in ongeïsoleerde monumentale panden met label G. (Die in het verleden eerst door zijn gekraakt om de panden daarna voor ‘n prikkie gekocht..... het is gestudeerd tuig van de richel!!)
    Dat zijn een hoop ongefundeerde aannames die u daar doet.
  3. HansAfoort 27 mei 2021 09:11
    Eens, heel kortzichtig dat dit op deze manier wordt afegdwongen. Toen Slochteren als aardgasveld in gebruik genomen werd is de overheid er als de kippen bij geweest op hiervan te profiteren. Jarenlang is de motor achter onze economie de aardgasbel van Slochteren geweest. Wat zien we nu in Europa, grootschalig toepassing van biomassa wat meer dan 2x zoveel CO2 afgeeft dan bij de verbranding van aardgas. CCS (Carbon Capture en Storage) is een prima manier om CO2 af te vangen en op te slaan in diepere aardlagen wat altijd op een natuurlijke wijze ook gebeurd door chemische reacties die in de aardkorst en aardlagen plaatsvinden.
    Wilt de overheid en de samenleving minder CO2 uitstoten dan moeten we dat met zijn allen doen door innovatie en in de juiste volgorde van bepaalde brandstoffen afstappen. Ja soms is het nodig druk erop te zetten als samenleving en laten we dat dan vooral doen door samen te werken. Kritiek op Greenpeace en MilieuDefensie dat zij het gesprek met bedrijven als Shell uit de weg gaan en lijden aan tunnelvisie door Shell eenzijdig als zondebok aan te wijzen. We kunnen ook zelf het nodige doen om minder energie te gebruiken maar kijk dan ook in Europees verband waarbij juist in landen om ons heen aardgas als brandstof wordt gestimuleerd maar in ons landje, door de problematiek in Groningen van het gas af willen. Isoleer alle woningen, laat op daken van bedrijventerreinen zonnepanelen leggen maar onderschat ook het kostenaspect niet van de energietransitie niet want ook electrificatie is een flinken kostenpost. Wij als burgers mogen onze borst nat maken want de rekening komt onherroepelijk. Consumptie is ook een aspect. Minder consumeren betekent minder CO2 uitstoten, maar ook minder inkomsten voor bedrijven. Tja.. alles heeft een prijs ... ook door blijven gaan met fossiele brandstoffen.
  4. Contrair1975 27 mei 2021 09:31
    Heel vreemd vonnis, hier schiet "de wereld" toch niets mee op? Mogelijke gevolgen:
    1. Shell verkoopt de meest vervuilende assets / activiteiten aan kleine, lokale operators zolang er nog steeds vraag is naar deze producten. Op papier reduceert Shell dan enorm veel CO2, maar die bedrijven zullen het minder nauw nemen met continue verbetering in energie en CO2 management, dus zeer waarschijnlijk zal dit de netto CO2 uitstoot in de wereld op de lange termijn verhogen.
    2. Shell verhuist het hoofdkantoor of initieert een andere herstructurering waardoor bepaalde activiteiten op papier niet langer onder de NL vallen.
    3. Shell gaat de CO2 kosten door rekenen aan de klant aan de pomp, waardoor de benzine / diesel / LPG met 3-4 cent per liter duurder wordt. Als de consument niet bereid is dit te betalen, zal dit onderdeel afgestoot worden en komen we uiteindelijk weer bij scenario 1 uit.

    Conclusie:
    - Goed nieuws voor de kleine olie & gas operators die geweldige assets over kunnen nemen voor goede prijzen. Shell heeft een mega reputatie in de oilie & gas qua ontwerp standaarden, waarin ze een veel focus hebben op op (process) safety and energie. Zo zijn er bv veel kleine operators die fors betalen voor toegang tot de Shell DEP's en hun fabrieken volgens de Shell DEP's ontwerpen.
    - Matig nieuws voor de wereld want de CO2 uitstoot zal niet verlagen als kleine operators de Shell assets overnemen. zolang er niet verandert in vraag en aanbod van energie producten.
    - Slecht nieuws voor Nederland, want linksom of rechtsom gaat een multinational als Shell nadenken over het voortzetten van bepaalde activiteiten vanuit NL.
  5. Larvotto77 27 mei 2021 09:47
    quote:

    Cedar schreef op 26 mei 2021 15:49:

    Wat blijf je toch minnetjes doen over de cryptomarkt, verdiep je er eens serieus is zou ik zeggen.
    Ook gedaan, en kom ook tot de conclusie 0, zolang Musk met 1 tweet de prijs 50% kan beïnvloeden, er een andere Guru is, Michael Saylor die 5 mrd aan bitcoins bezit en als een soort DJ zijn 'volgers' staat toe te spreken dat iedereen blind zijn spaarcentjes er in moet stoppen omdat het to the moon gaat, met laser lights in zijn ogen, kan ik cryptos niet serieus nemen. Milieudefensie gaat binnenkort ook bitcoin mining aanpakken, gebruikt teveel stroom ;)
  6. forum rang 6 Krentenmenten 27 mei 2021 17:11
    quote:

    GrandmasterC schreef op 27 mei 2021 13:39:

    @warren Buffet Fan

    En de bevolking in NL is door dat stikstofbeleid gedwongen tot de laagste maximumsnelheid in Europa.
    Is niet erg, behalve als je van Groningen naar Zeeland moet. Echter de meeste kiesgerechtigden wonen buiten deze twee provincies....
  7. bdj 27 mei 2021 21:37
    quote:

    Krentenmenten schreef op 27 mei 2021 17:11:

    [...] Is niet erg, behalve als je van Groningen naar Zeeland moet. Echter de meeste kiesgerechtigden wonen buiten deze twee provincies....
    Ja wel is wel erg. Het gaat om het principe van overheids inmenging. Maar goed we hebben net c.q zitten nog voor 3/4 in een overheidsgestuurde samenleving en hele volksstammen zijn nog nooit zo blij geweest.
  8. forum rang 6 Krentenmenten 27 mei 2021 22:06
    quote:

    bdj schreef op 27 mei 2021 21:37:

    [...]

    Ja wel is wel erg. Het gaat om het principe van overheids inmenging. Maar goed we hebben net c.q zitten nog voor 3/4 in een overheidsgestuurde samenleving en hele volksstammen zijn nog nooit zo blij geweest.
    had t over auto’s. Niet over de rest. Overigens m’n auto kan nog steeds harder dan 100 / 130 p/u . Beetje co2 uitblazen. Goed voor de bomen en planten......(echt waar)
32 Posts
Pagina: «« 1 2 | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links