Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Gasloos of niet

1.767 Posts
Pagina: «« 1 ... 77 78 79 80 81 ... 89 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 22 maart 2021 14:24
    Startschot Dura Vermeer voor bouw aardgasvrije woonwijk Nijmegen met zonnewarmte

    Dura Vermeer meldt woonwijk Jerusalem als eerste bestaande buurt in Nederland van het aardgas af te gaan halen. Woningcorporatie Talis er 220 nieuwe sociale huurwoningen op de fundering van de bestaande woningen.

    In een periode van enkele dagen worden de woningen gesloopt en opnieuw gebouwd met het concept ‘Blokje Om’ van Dura Vermeer.

    2 proefwoningen
    Afgelopen september werden de eerste 2 van 220 aardgasvrije woningen opgeleverd. De proefwoningen kennen een combinatie van zonnepanelen, een zonneboiler en een doorstroomboiler. Alle woningen krijgen 8 zonnepanelen en 2 zonnecollectoren, een zonneboiler en een doorstroomboiler. De zonneboiler bevat 290 liter water en wordt verwarmd met de zonnecollectoren.

    De woningen in de Jerusalembuurt zouden in eerste instantie een aardgasaansluiting krijgen, omdat aardgasvrij bouwen voor de woningcorporatie financieel niet haalbaar was. Toch werd uiteindelijk een oplossing gevonden, met een subsidie van de provincie Gelderland, de gemeente Nijmegen en een korting op de verhuurdersheffing. Het is volgens Dura Vermeer de eerste aardgasvrije buurt in Nederland binnen de bestaande bouw.

    Houtbouw
    Buurtkinderen Santi en Mayra gaven samen met Talis-bestuurder Ronald Leushuis en Dura Vermeer-directeur John Haverkort een symbolisch startsein voor de eerste fase met 44 van de in totaal 220 woningen. Elke week start er een nieuw blok, de werkzaamheden gaan als een treintje door de buurt. De eerste fase is voor de zomervakantie gereed. Na de zomervakantie start de tweede fase.

    De woningen zijn gebaseerd op houtskeletbouw. De keuze voor hout past volgens de betrokkenen goed bij het duurzame karakter van het nieuwe Jerusalem. Hout is herplantbaar en heeft minder impact op de aarde dan andere bouwmaterialen. Daarnaast is de inzet van groot materieel beperkt en zijn de elementen snel te monteren. Hout biedt een comfortabel binnenklimaat en onderzoek toont aan dat bewoners zich gelukkiger voelen in een houten woning.

    Door Edwin van Gastel

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  2. forum rang 10 DeZwarteRidder 29 april 2021 19:40
    Kloosterveen in opstand
    Bewoners nieuwbouwwijk Assen willen geen aardgasloze proeftuin zijn

    Door Edwin Timmer
    11 min geleden in BINNENLAND

    Assen - De wijk Kloosterveen in Assen is woest. Met rooskleurige verhalen over een groene toekomst overtuigde GL-wethouder Karin Dekker de gemeenteraad dat het stadsdeel vóór 2030 volledig van het aardgas moet. Maar geen bewoner gelooft haar lage inschatting van kosten. Ook Vereniging Eigen Huis is kritisch: „Onze berekeningen komen hoger uit dan die van de overheid.”

    „Zie je deze vloer? Honderdtien vierkante meter massief parket”, zegt Dick van den Brand terwijl hij over het fraaie houtwerk in zijn nieuwbouwhuis loopt. „Die moet er dus uit. Als afval naar de gemeentewerf. Daarna mag de dekvloer eruit plus vijftien ton aan beton. En nog alle leidingen. En dan hebben we het alleen maar over vloerverwarming. Daar komen de kosten voor een warmtepomp nog bovenop.”

    Stress

    De getallen tollen door zijn hoofd. Andere wijkbewoners van Kloosterveen, zoals Anita de Rijke, ervaren dezelfde stress. Zij vreest dat haar volledige huis overhoop gaat en dat ze verplicht afstand moet doen van haar knusse gashaard. Van den Brand: „Het zou mij en mijn vrouw luttele tienduizenden euro’s gaan kosten. Plus nog alle overlast. Nou, dat vertikken we.”

    Proeftuinen voor aardgasvrije wijken in 46 gemeenten verlopen tot nu toe redelijk dramatisch. In plaats van tienduizenden woningen waren er eind 2020 nog maar enkele honderden van het gas. Toch wil GL-wethouder Karin Dekker, bekend vanwege het tramdebacle in Groningen, niet wachten. Anderhalf miljoen aardgasvrije huizen in 2030, eist het klimaatakkoord. En in Kloosterveen zal het gebeuren.

    Overvallen

    Maar wijkbewoners voelen zich overvallen. Pas een dag voordat de gemeenteraad de Transitievisie Warmte zou behandelen, kwam er een online briefing. De Rijke: „De boodschap van de wethouder was: ’Maak je niet druk. Voor 5000 tot 15.000 euro ben je klaar. En voor een nieuwe keuken neem je toch ook een lening?’ Daarop ontplofte het protest. Spandoeken verschenen. En duizend wijkbewoners reageerden op een in de haast gemaakte enquête: negentig procent is tegen aanwijzing van onze wijk als aardgasvrij.”

    Toch keurde de coalitie (VVD, GL, D66, CU en SP) op 18 maart het voorstel definitief goed. Wijkbewoner Hans Bout is procestechnoloog. „Ik houd er niet van als ik verkeerd wordt geïnformeerd. Die 5000 tot 15.000 euro waarmee de gemeente schermt, kan never nooit niet. Een warmtepomp geeft warmte van lagere temperatuur. Dan zijn dikkere buizen, bijvoorbeeld in de vloerverwarming, en veel grotere radiatoren nodig. Daarvoor moet het hele huis op de kop. Als de gemeente het voor 5000 kan, overhandig ik graag mijn sleutels. Maar ik vrees eerder 40.000 euro kosten.”

    Wettelijke zweep

    De grootste zorg in Kloosterveen betreft de mogelijke dwang die de gemeente tot zijn beschikking krijgt om de ambitie door te drukken. In debat met de raad stelde Dekker dat het zo’n vaart niet zal lopen. Maar dezelfde GL-politica schreef op 1 februari een brief aan de Tweede Kamer waarin ze stelt dat gemeenten ’de wettelijke bevoegdheid’ missen om ’een wijk van aardgas af te kunnen halen’. Als voorzitter duurzaamheid van stedennetwerk G40 vraagt ze om ’snelle beschikbaarheid’ van een wettelijke zweep om gasklevers te dresseren. Bout: „Dit voelt als een dolksteek in de rug. Boven deze wijk hangt een zwaard van Damocles.”

    Begin deze week vroeg deze krant aan de wethouder een onderbouwing van haar 5000 tot 15.000 euro. En om uitleg over wettelijke dwang. In eerste instantie stemde ze in met een interview, maar woensdag besloot ze tot een ’time-out’ met Kloosterveen. „Het college wil nu een moment van bezinning inlassen”, laat ze weten.

    Vereniging Eigen Huis (VEH) nam de moeite enkele kostenramingen van inwoners uit Kloosterveen te controleren. Een schets van 53.000 euro voor een eengezinswoning acht de VEH-specialist te hoog. Maar zelfs als overtollige posten worden geschrapt, en men uitkomt op 25.000 tot 30.000 euro, dan ligt die prijs nog steeds boven de optimistische kijk van wethouder Dekker.

    Garanties

    „Mensen vertrouwen de geruststellende woorden van de overheid niet”, zegt Hans André de la Porte van de VEH.

    Dat vertrouwen komt pas als burgers garanties krijgen over woonlasten-neutrale verduurzaming. „De berekeningen die wij en het Economisch Instituut voor de Bouw hebben gemaakt, komen steevast hoger uit dan die van de overheid. Natuurlijk gaat een wethouder in Assen zeggen dat de kosten best meevallen. Maar de geloofwaardigheid van dergelijke woorden is bij velen gering.”

    De la Porte vervolgt: „Omdat mensen het niet vertrouwen, gaan ze zelf sommetjes maken. Daarom begrijpen wij de kostenramingen uit Assen heel goed, ook al valt erop af te dingen. Als je niet de zekerheid krijgt dat je de investering terugverdient, dan zakt het enthousiasme, de bereidheid om mee te doen, bij bewoners sterk terug.”
  3. forum rang 10 voda 30 april 2021 09:04
    Stadswarmte in Nederland stuk duurder dan in rest van Europa
    Orla McDonald 00:30

    In Nederland krijgen meer huizen stadswarmte, nu alle woningen van het aardgas gaan. De prijs voor deze warmte is hier veel hoger dan in andere Europese landen, zeggen onderzoekers van wetenschapsinstituut TNO vrijdag in economenvakblad ESB.

    In veel grote steden, zoals hier in Amsterdam, worden stadswarmtenetten aangelegd om huizen op aan te sluiten. Foto: Mariette Carstens/ANP

    Huishoudens die in Nederland van het aardgas gaan en een stadswarmteaansluiting krijgen, betalen veel meer dan consumenten in andere Europese landen. In Scandinavië en Duitsland is de energierekening voor warmteklanten honderden euro's per jaar lager, zegt Annelies Huygen van TNO, die het onderzoek naar stadswarmte leidde.

    Het gemiddelde tarief dat een Nederlandse consument vorig jaar betaalde per gigajoule warmte was €38,04, zegt Huygen, tevens hoogleraar energiemarkten aan de Universiteit Utrecht. In Denemarken was dat €30,63, in Duitsland €28,95 en in Zweden €23,62. Ook de Noren en Finnen betaalden minder.

    Volgens het onderzoek is het bedrag dat een gemiddeld Nederlands huishouden kwijt is aan stadswarmte voor verwarming en douchen €1141 per jaar. Dat is exclusief het huren van de afleverset, zoals de installatie bij stadswarmte heet. Het is een verschil van €170 tot €470 voor gemiddelde huishoudens in andere Europese landen. Volgens voorlichtingsorganisatie Milieucentraal betalen Nederlanders die stoken op aardgas zo'n €980 per jaar, waarbij het onderhoud van de cv-ketel niet wordt meegerekend.

    Alternatief voor aardgas
    Stadswarmte is een alternatief voor verwarming op aardgas en daarom belangrijk voor het van het gas halen van woningen in Nederland. Om CO2-uitstoot naar beneden te brengen en opwarming van de aarde tegen te gaan, is in het Klimaatakkoord afgesproken binnen dertig jaar alle acht miljoen Nederlandse huizen en gebouwen gasloos te maken. Tot 2020 was 5,7% van de Nederlandse woningen aardgasvrij, aldus het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

    Een aanzienlijk deel van de gasvrije huizen zal een stadswarmtenetaansluiting krijgen. Op dit moment hebben ruim 400.000 huizen stadswarmte, 90% van alle aardgasvrije woningen, zegt het CBS. De overige 10% heeft een elektrische warmtepomp. Het aantal huizen op stadswarmte moet stijgen met zo'n 80.000 per jaar vanaf 2025, staat in het Klimaatakkoord.

    Concurrentie
    'Waarom de tarieven in Nederland hoger zijn, is onduidelijk', zegt Huygen. Een verklaring kan zijn dat er voor warmtebedrijven in Nederland weinig prikkels zijn om hun tarieven te verlagen. 'In Nederland bedienen vijf grote stadswarmtebedrijven ongeveer 85% van de markt. In Denemarken zijn ruim vierhonderd warmtebedrijven, die zo duurzaam en goedkoop mogelijk moeten werken om concurrenten uit de markt te prijzen,' aldus Huygen.

    De vijf energiebedrijven die het grootste deel van de markt bestrijken, zijn Vattenfall, Eneco, Ennatuurlijk, Stadsverwarming Purmerend (SVP) en HVC Alkmaar. Zij hebben warmtenetten in grote steden als Amsterdam en Rotterdam, maar ook in Purmerend (Noord-Holland) en Hengelo (Overijssel).

    In een gezamenlijke reactie zeggen de warmtebedrijven dat het onderzoek 'appels met peren' vergelijkt. 'Verschillen in de tarieven zit hem in verschillen tussen landen. Bijvoorbeeld in overheidssubsidies die warmtebedrijven krijgen of hebben gekregen', zegt Gijs de Man, directeur van SVP.

    Ook is het in Zweden en Denemarken kouder en zijn de huizen groter. Er wordt meer warmte verkocht, terwijl de investering in het warmtenet even hoog is. Hierdoor dalen de gemiddelde kosten en kan het warmtetarief lager zijn, legt De Man uit.

    Huygen zegt dat dit inderdaad verklaringen kunnen zijn, maar verwijt warmtebedrijven 'gebrek aan transparantie'. 'Er is in Nederland weinig bekend over de kosten van warmte, veel minder dan landen om ons heen.' Daardoor is het lastig om oorzaken voor de prijsverschillen te vinden, stelt de TNO-onderzoeker.

    Niet overstappen
    In Nederland kan een consument van stadswarmte niet overstappen van leverancier, zoals dat bij elektriciteit en aardgas wel gebruikelijk is. Voor de energiebedrijven is er alleenrecht op stadswarmtelevering, omdat zij hoge investeringen om de netten aan te leggen terug moeten verdienen. Dit werkt in andere Europese landen ook zo.

    Om de consument tegen dit monopolie te beschermen stelt markttoezichthouder Autoriteit Consument & Markt (ACM) ieder jaar een maximumtarief voor warmte vast en controleert het ook of warmtebedrijven niet onredelijk veel rendement maken.

    De Man zegt dat juist door dit toezicht warmtebedrijven transparant zijn over hun kosten en baten. De warmtebedrijven vragen ieder jaar lagere warmteprijzen dan maximaal toegestaan en uit de laatste beschikbare ACM-meting blijkt dat grote warmteleveranciers in 2018 een gemiddeld rendement hadden van 6,7%. Dat is iets boven het maximum van 6,6%.

    Originele link van het artikel: fd.nl/ondernemen/1381642/stadswarmte-...
  4. [verwijderd] 2 mei 2021 18:55
    Vandaag gekocht bij de Plus: 1,5kg suiker á €0,88 = €0,59/kg.
    Ik denk dat je daar alcohol van kan stoken die goedkoper is dan benzine.
    Geïnteresseerden hebben hier misschien wat aan: home.hccnet.nl/k.kwant/pdf/Ethanol%20...

    "1 gram suiker geeft ongeveer 0,51 gram alcohol; Alcohol (Ethanol) heeft een dichtheid van 789,4 gr/L".
    www.hobbybrouwen.nl/forum/index.php?t...

    Dus 1kg suiker maakt 0,65 liter ethanol.
    Als de suiker €0,59/kg kost dan kost de ethanol daaruit dus €0,91/liter.
  5. forum rang 10 voda 4 mei 2021 13:11
    OPPASSEN dus!!

    Huis maximaal verduurzaamd en toch nog torenhoge energierekening: 'Hoe kan dit?’

    Stel, je koopt een gloednieuw huis en trekt nog eens 20.000 euro extra uit om dat te verduurzamen. Het mag wat kosten, maar dat geld verdient zichzelf wel weer terug door de lagere energiekosten. Toch? Dat dacht Tim Wassen (39) uit Woudenberg ook. Maar er zat een addertje onder het gras: torenhoge gebruikskosten voor het energienetwerk.

    Arnold de Valk 30-03-21, 14:01

    Duurzamer dan het huis van Wassen kan het bijna niet. Zijn woning in de Woudenbergse nieuwbouwwijk Het Groene Woud is voorzien van driedubbel glas, achttien zonnepanelen en witgoed van het hoogste energielabel. Hij gaf 20.000 euro extra uit om zijn al duurzaam opgeleverde woning verder te vergroenen.

    Lees ook
    Huurhuis in Amersfoort werd duurder en duurder, maar nu is de prijs eindelijk gedaald
    De chaos is compleet: zowel ontwikkelaar Vahstal als Amersfoort wéér naar de rechter in eindeloze ruzie

    De chaos is compleet: zowel ontwikkelaar Vahstal als Amersfoort wéér naar de rechter in eindeloze ruzie
    Maar hij schrok zich rot toen hij zijn energierekening zag. 140 euro per maand? Dat was net zo veel als hij als huurder van ‘grijzere’ woningen in Utrecht en Tilburg kwijt was!

    Het addertje onder het gras bleek het enorm hoge ‘capaciteitstarief’ van ruim 70 euro per maand. Dat is een bedrag dat je aan de netbeheerder kwijt bent voor het gebruik van het elektriciteitsnet. De meeste huizenbezitters zijn daar zo’n 15 euro per maand aan kwijt, maar in Het Groene Woud geldt een veel hoger tarief.

    Zonnepanelen. Foto ter illustratie. © StockPZC

    Dat komt omdat het type elektriciteitsaansluiting in die woningen meer aankan dan de doorsnee aansluiting. ,,Ik heb zo veel geïnvesteerd, maar per saldo bespaar ik helemaal niets”, zegt Wassen. ,,De helft van m’n energierekening bestaat uit deze vaste kosten, waar ik in de aankoopprocedure nooit op gewezen ben.”

    Kleine lettertjes
    Hetzelfde overkwam zijn buurman Bart Fortuijn (45) ,,Ik werd enthousiast van de brochure, met daarin allerlei beloftes over duurzaamheid en lage energiekosten. Maar de makelaar heeft mij nooit goed geïnformeerd over dat capaciteitstarief.”

    Ik heb het voor de aankoop zelfs nog expliciet aan de makelaar gevraagd. Die zei dat er ‘iets hogere’ vaste lasten golden.

    Bart Fortuijn
    Om begrijpen wat er hier aan de hand is, moeten we de kleine lettertjes van de brochure induiken. Op een van de laatste pagina’s staat ‘elektra-aansluiting (3 x 35 A).’ Maar het woord ‘capaciteitstarief’ is nergens te vinden. Wel dus dat het om aansluitingen van 35 ampère gaat. Het maandtarief voor zo’n aansluiting is meer dan drie keer zo duur als een aansluiting van 25 ampère, die in verreweg de meeste rijtjeshuizen te vinden is.

    ,,Welke Nederlander weet nou wat al die getallen betekenen?”, zegt Fortuijn. ,,De meesten zullen dit zien staan en denken, ‘zal wel.’ Maar ik heb het voor de aankoop zelfs nog expliciet aan de makelaar gevraagd. Die zei dat er ‘iets hogere’ vaste lasten golden. Ja, honderden euro's per jaar hoger! Noem je dat ‘iets hoger?’”

    Googelen
    ,,Het enige wat Fortuijn had hoeven doen was op Google zoeken op ‘vastgoed’ en ‘Stedin’ (de netbeheerder, aan wie Fortuijn het capaciteitstarief betaalt, red.)”, reageert Marcel Donker, mede-eigenaar van Molenbeek Makelaar, die de Woudenbergse woningen verkocht. ,,Dan had hij de bedragen zó gevonden.”

    Een erkende installateur is bezig met het installeren van een warmtepomp bij een verwarmingsketel. Archieffoto. © ANP

    Dat kan, maar had de makelaar die bedragen niet gewoon moeten melden? Donker: ,,Wij verkopen de woning op basis van de brochure, maar het is de aannemer die deze samenstelt. Zekerheidshalve zal ik de aannemer vragen daar zorgvuldiger in te zijn.” Aannemer en samensteller van de brochure Van der Mheen was niet bereikbaar voor commentaar.

    Fortuijn kiest er nu maar voor z’n aansluiting te laten vervangen door de goedkopere variant van 25 ampère. ,,Het vervangen kost eenmalig 200 euro, maar dan bespaar ik 58 euro per maand. Als het tegenzit, slaan de stoppen om de haverklap door. Als het meezit, dan is er niets aan de hand en bespaar ik 700 euro per jaar.”

    De nieuwe standaard?
    Op eigen houtje die aansluiting aan laten passen, is dat dan de oplossing? Als je luistert naar Koen de Lange van netbeheerder Stedin, zou je denken van wel. ,,Aansluitingen van 35 ampère zie je doorgaans alleen in grote villa’s met energieslurpende apparaten zoals een sauna of een zwembadpomp”, zegt hij. ,,Bij gewone rijtjeshuizen is zo'n aansluiting zeer ongebruikelijk. Bijna alle rijtjeshuizen hebben een aansluiting van 25 ampère.”

    We moeten allemaal van het gas af. Straks heeft iedereen warmtepom­pen, een elektri­sche auto en elektri­sche boilers.

    Oké, maar waarom hebben deze doodgewone rijtjeshuizen dan zo’n 35 ampère-aansluiting? Dat weet Michiel van Doornik van Van Dalen Installatietechniek. Hij is degene die deze keus daadwerkelijk maakte. ,,We zitten midden in een energietransitie”, zegt hij. ,,We moeten allemaal van het gas af. Straks heeft iedereen warmtepompen, een elektrische auto en elektrische boilers.”

    ,,Stedin kan zeggen dat dit een aansluiting is voor villa’s, maar geloof mij als ik zeg dat 35 ampère de nieuwe standaard wordt in heel Nederland. Het échte probleem zijn die exorbitante prijzen die worden gerekend. Je betaalt ineens drie keer zo veel voor 10 ampère extra. Dat slaat echt nergens op.”

    Van kastje naar de muur
    Op zoek naar antwoorden belde Fortuijn de ene na de andere instantie. ,,Ik belde Stedin en werd doorverwezen naar de Autoriteit Consument & Markt (ACM, red.)”, zegt hij. ,,Stedin zou alleen de regels van het ACM volgen. Het ACM stuurde me vervolgens door naar Den Haag, want die bedragen waren blijkbaar per wet vastgesteld. Uiteindelijk werd me geadviseerd een aangetekende brief sturen naar de staatssecretaris. Over kastje-naar-de-muur gesproken.”

    Een monteur van Stedin. Foto ter illustratie. © Hollandse Hoogte / Stijn Rademaker

    Hoe het precies zit, weet Saskia Bierling van de ACM. ,,Een rekenmodel voor het bepalen van deze tarieven staat vastgelegd in de wet”, zegt zij. ,,De ACM stelt jaarlijks per netbeheerder de tarieven vast, op basis van een tarievenvoorstel van de netbeheerder. Ook bepaalt het ACM de maximumtarieven in die in rekening mogen worden gebracht.”

    Waarschuwing
    Lang verhaal kort: voordat die prijzen écht omlaag kunnen, zal de Tweede Kamer het rekenmodel in de wet moeten aanpassen. Mosterd na de maaltijd voor Wassen en Fortuijn. Zij zoeken de publiciteit vooral op om Nederland te waarschuwen.

    ,,Online vind ik nauwelijks discussie over dit onderwerp”, zegt Fortuijn. ,,Maar ik verwacht dat die duurdere aansluiting straks de standaard wordt en nog veel meer mensen straks met die hoge kosten worden opgezadeld. Let dus alsjeblieft op als je een huis koopt!”

    www.ad.nl/wonen/huis-maximaal-verduur...
  6. forum rang 10 voda 5 mei 2021 10:50
    Oudere woning beter te verwarmen met waterstofketel dan met warmtepomp

    Aardgas gaat uiteindelijk verdwijnen, maar je huis verwarmen met waterstofgas wordt een prima alternatief. CV-ketel- en warmtepompfabrikant Remeha ontwikkelt al de eerste generatie waterstofketels die over een paar jaar te koop zijn. ,,Er is geen weg terug.’’

    Ton Voermans 04-05-21, 13:30 Laatste update: 04-05-21, 16:58
    5 REACTIES
    Wie de afgelopen jaren een nieuwe cv-ketel heeft gekocht, weet waarschijnlijk niet dat die ketel een milieuvriendelijk konijn in de hoge hoed heeft. Het gasbedrijf kan in de toekomst tot 20 procent waterstof bijmengen zonder dat de prestaties van de ketel daaronder leiden. Dat betekent ook 20 procent minder CO2-uitstoot. Deze moderne ketels zijn de voorlopers van een nieuwe generatie waterstof-ready ketels die met een kleine aanpassing zijn om te bouwen tot ketels die 100 procent op waterstof kunnen stoken.

    Lees ook
    Kritiek op Klimaatakkoord: ‘Wacht met je huis verduurzamen als het te duur is’
    Elektrische warmtepomp werkt niet in oude huizen? ‘Ik dacht, ik doe het gewoon’

    Nederland komt nu wel terug van de kreet: we moeten van het gas af

    Arthur van Schayk
    ,,De BV Nederland komt nu wel terug van de kreet: we moeten van het gas af. Waterstofgas wordt echt een goede vervanger. Wij zijn begonnen met die ketels waar waterstof bijgemengd kan worden, anderen volgen nu’’, zegt Arthur van Schayk, directeur van Remeha. De gasketels van het bedrijf uit Apeldoorn hangen in 2 miljoen Nederlandse huizen.

    Afgelopen jaren begon het bedrijf tegen de stroom in met de ontwikkeling van nieuwe duurzame cv-ketels op waterstof. ,,De huidige aanpak om alle bestaande wijken aardgasvrij te maken zal mislukken doordat het te duur is, te complex, er te weinig draagvlak is bij burgers en te weinig comfort biedt in veel bestaande woningen.’’

    Bij nieuwe woningen is verwarmen met louter een warmtepomp goed te doen, maar in oudere woningen is dat veel lastiger. De isolatie is vaak beperkt en een warmtepomp trekt het dan niet. ,,Een ketel op gas, ook als dat waterstof is, blijft maar gaan, dan krijg je het overal warm.’’

    Toch wordt waterstof niet hét ei van Columbus voor heel Nederland. ,,Het zal van wijk tot wijk en van plaats tot plaats verschillen. Als er voldoende waterstof voorhanden is, is het een prima alternatief.’’

    Remeha staat niet alleen met de waterstofvisie. Han Slootweg, directeur netstrategie bij netbeheerder Enexis Groep en hoogleraar Smart Grids aan de TU Eindhoven waarschuwde vorig jaar dat ongeveer de helft van de Nederlandse woningen niet zonder een cv-installatie op gas of stadsverwarming kan. ,,Of je moet een huis uit de jaren 30 geheel inpakken met een 15 centimeter dikke isolatielaag. En dan nog zijn er koude dagen dat het niet lukt.’’

    Investeren
    Remeha-directeur Arthur van Schayk. © Remeha

    Netbeheerders Liander en Stedin geloven evenmin dat alle huizen ‘van het gas af kunnen’. Vooral woningen gebouwd voor 1980 zijn lastig warm te krijgen met warmtepompen. Gas komt nu bij bijna 90 procent van de huizen binnen. Het gasleidingnetwerk is modern en staat nog voor miljarden euro’s op de balans. Netbeheerders investeren nog steeds zwaar in gas. Er worden jaarlijks honderden miljoenen geïnvesteerd in onderhoud en vervanging van het gasnetwerk, met in gedachten dat er óók waterstof door moet kunnen. Stedin becijferde dat er 700 miljoen euro nodig is om het Nederlandse aardgasnetwerk om te bouwen voor het transport van waterstof. Afdichtingen en koppelingen moet aangepast worden om de kleine waterstofmoleculen tegen te houden.

    Niet overal zal waterstof dé oplossing zijn, verwacht Van Schayk. ,,Bij nieuwbouw, jonge woningen en bij grootschalige renovatie waarbij je de kans hebt om fiks te isoleren, kun je het met een all-electric warmtepomp uitstekend aan.’’

    Aardgas mengen met tot 20 procent waterstof is een eerste stap om te verduurzamen. ,,Dat is al uitgebreid getest. Bijna iedere ketel van tien tot twaalf jaar oud kan dat aan. Als je ziet dat oudere ketels de komende vier jaar worden vervangen, dan kan dus nagenoeg 100 procent van de cv-ketels op een mix van aardgas en waterstof branden. Als je meer waterstof toe wil voegen, dan heb je een andere brander nodig en dan kun je beter helemaal op waterstof overstappen. Wij zijn niet de enige. Alle gerespecteerde cv-ketelfabrikanten komen met waterstofoplossingen.’’

    ,,Wij zeggen: ga nu tot 20 procent bijmengen en daarna over op 100 procent waterstof. Er komt dus een tussenfase. Daarom maken we een waterstof-ready ketel. Die brandt op het mengsel waterstof-aardgas en als er 100 procent waterstof beschikbaar komt, dan is voor een paar honderd euro de brander eenvoudig te verwisselen. Qua technologie zijn we er klaar voor.’’

    www.ad.nl/wonen/oudere-woning-beter-t...
  7. forum rang 6 Ronald Engels 7 mei 2021 01:32
    quote:

    voda schreef op 5 mei 2021 10:50:

    Oudere woning beter te verwarmen met waterstofketel dan met warmtepomp

    Ton Voermans 04-05-21, 13:30 Laatste update: 04-05-21, 16:58
    5 REACTIES
    Wie de afgelopen jaren een nieuwe cv-ketel heeft gekocht, weet waarschijnlijk niet dat die ketel een milieuvriendelijk konijn in de hoge hoed heeft. Het gasbedrijf kan in de toekomst tot 20 procent waterstof bijmengen zonder dat de prestaties van de ketel daaronder leiden. Dat betekent ook 20 procent minder CO2-uitstoot. Deze moderne ketels zijn de voorlopers van een nieuwe generatie waterstof-ready ketels die met een kleine aanpassing zijn om te bouwen tot ketels die 100 procent op waterstof kunnen stoken.

    Lees ook
    Kritiek op Klimaatakkoord: ‘Wacht met je huis verduurzamen als het te duur is’
    Elektrische warmtepomp werkt niet in oude huizen? ‘Ik dacht, ik doe het gewoon’

    Nederland komt nu wel terug van de kreet: we moeten van het gas af

    www.ad.nl/wonen/oudere-woning-beter-t...
    ===================================

    Voda,

    Bijmengen van maximaal 15 vol % waterstof in het totale Nederlandse aardgasnet, is een zeer goede oplossing en volgens mij als expert chemisch technoloog op dit gebied nu onmiddellijk toepasbaar, na wellicht kleine aanpassingen van de huidige Gas-CV Ketels!

    Een nadeel 1 kg waterstof kost op dit moment nog steeds ruwweg 10 à 15 euro/kg en de huidige bekende Electrolyzers, produceren per 1 MWh elektriciteit slechts ongeveer 3.2 kg (99.9 % pure) waterstof bij maximaal 10 barg druk!, dus zeer dure grap voorlopig bij gebruik elektriciteit aangevoerd van windmolenparken.

    Echter een goede oplossing voor de toekomst!

    M.v.g. Ronald
  8. forum rang 10 voda 17 mei 2021 08:07
    Ivo Pothof: ‘Pvt-warmtenetten grote kans voor gemeenten in Transitievisie Warmte’

    De combinatie warmtenet, wko en pvt biedt gemeenten grote kansen voor het realiseren van gasloze wijken. Die verzilveren vraagt volgens Ivo Pothof onder andere beter in beeld worden gebracht in de Startanalyse.

    Ivo Pothof focust zich 3 dagen per week op het doen van strategisch onderzoek naar energiestromen uit water en ondergrond bij kennisinstituut Deltares. De 2 dagen die resten, brengt hij door bij TU Delft als universitair hoofddocent duurzame warmtenetten. Vanuit die positie was hij intensief betrokken bij het innovatieproject DeZONNET waarin een haalbaar concept werd ontwikkeld om woonwijken van het gas af te halen met pvt als warmtebron. De redactie van Solar Magazine vroeg hem waarom onderzoek naar pvt, ook in deze toepassingsvorm, schaars is in Nederland.

    Ondergeschoven kindje
    ‘Pvt is een relatief nieuwe technologie, heel anders dan pv’, stelt Pothof. ‘Zonnepanelen zijn inmiddels mainstream en er wordt wereldwijd geïnnoveerd door wetenschappers en de industrie, ook omdat de financiële belangen groot zijn. Bovendien mag de energietransitie in Nederland dan al langer op de politieke agenda staan, de warmtetransitie was daarbij tot voor kort een ondergeschoven kindje. Dat heeft alles te maken met de vorige warmtetransitie: die naar aardgas. Dat is hier een goedkope brandstof en we hebben er een prachtige infrastructuur voor aangelegd. Om onze klimaatdoelen te halen, moeten we echter nu wel de volgende revolutie in gang zetten.’

    Omissie
    De Nederlandse gemeenten moeten dit jaar een Transitievisie Warmte opstellen waarin ze aangeven hoe ze de transformatie naar een aardgasloze energievoorziening willen bewerkstelligen. Het Planbureau voor de Leefomgeving (PBL) reikt hen daarbij de hand in de Startanalyse aardgasvrije buurten door 5 hoofdoplossingen te definiëren, waaronder warmtenetten op middentemperatuur.

    ‘Ultra-lagetemperatuurwarmtenetten, zoals bronnetten en zonnewarmtenetten met aanvoertemperaturen rond de 20 graden Celsius en retourtemperaturen rond de 10 graden Celsius, zijn nu niet in de Startanalyse opgenomen’, aldus Pothof. ‘De mogelijkheid van het toepassen van pvt is daarmee niet goed in beeld voor gemeenten en dat is een duidelijke omissie. Binnen ons topsectorenproject – met als deelnemers TU Delft, Deltares, Greenvis, Stichting SpaarGas, Triple Solar, Fortes Energy Systems, de WarmteTransitieMakers en ENGIE – toonden we aan dat het juist enorme kansen biedt. Het van het gas afhalen van woonwijken met een lagetemperatuurwarmtenet, wko en pvt kan technisch, het is bovendien financieel haalbaar.’

    Optimale warmtestromen
    Het deZONNET-consortium heeft een proefopstelling gebouwd in The Green Village op de campus van TU Delft. Cruciaal daarbij is de binnen het project ontwikkelde ‘afleverset’. Die zorgt te allen tijde, zowel hydraulisch, thermisch als regeltechnisch, voor de optimale warmtestromen; directe warmteconsumptie uit de pvt-panelen, het wko-net of levering van overproductie aan het wko-net. Daarnaast werkte het samenwerkingsverband aan een businesscase voor het Ramplaankwartier, een jarendertigwijk in Haarlem. Die gemeente wil begin volgend jaar beginnen met de aanleg, temeer omdat uit berekeningen van CE-Delft en het total cost of ownership (tco)-model van Spaargas – een stichting van de lokale energiecoöperatie – blijkt dat het ZONNET-scenario de goedkoopste aardgasvrije optie is voor de wijk.

    Systeemvoordelen
    Pothof: ‘Dit project zal ongetwijfeld voor meer aandacht zorgen voor de mogelijkheden die deze technologie gemeenten biedt. Dat is enorme winst. Tegelijkertijd is het zaak dat ook het PBL hier stappen in zet, bijvoorbeeld door de kansen in beeld te brengen in hun communicatie naar gemeenten. Dat geldt ook voor de maatschappelijke systeemvoordelen van dit zonnewarmtenet. In tegenstelling tot de grootschalige uitrol van de combinatie pv en luchtwarmtepompen, is voor het zonnewarmtenet geen verzwaring van het elektriciteitsnet nodig, omdat de prestatiecoëfficiënt (COP) ’s winters groter dan 5 blijft, waarmee de warmtepomp heel zuinig blijft draaien.’

    Door Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  9. forum rang 10 voda 17 mei 2021 11:09
    quote:

    Ronald Engels schreef op 7 mei 2021 01:32:

    [...]

    ===================================

    Voda,

    Bijmengen van maximaal 15 vol % waterstof in het totale Nederlandse aardgasnet, is een zeer goede oplossing en volgens mij als expert chemisch technoloog op dit gebied nu onmiddellijk toepasbaar, na wellicht kleine aanpassingen van de huidige Gas-CV Ketels!

    Een nadeel 1 kg waterstof kost op dit moment nog steeds ruwweg 10 à 15 euro/kg en de huidige bekende Electrolyzers, produceren per 1 MWh elektriciteit slechts ongeveer 3.2 kg (99.9 % pure) waterstof bij maximaal 10 barg druk!, dus zeer dure grap voorlopig bij gebruik elektriciteit aangevoerd van windmolenparken.

    Echter een goede oplossing voor de toekomst!

    M.v.g. Ronald
    Interessant om te lezen Ronald. Hartelijk dank voor je velen bijdragen hier en elders. Ik had totaal geen idee dat er zoveel energie nodig is om 1 kg waterstof te maken. Ik heb wel naar de bekende waterstof auto van Toyota (de Mirai) gekeken, en zag deze gegevens over het tanken.

    Rijden op waterstof
    De Toyota Mirai heeft een tankinhoud van 5,6 kilo, waarmee de auto een actieradius van 650 kilometer heeft. De prijs die u betaalt voor een volle tank bedraagt ongeveer € 50,- excl. BTW. Daarmee rijdt u op dit moment goedkoper dan benzine en met één groot verschil: uit de uitlaat van een waterstofauto komt alleen maar water. Sterker nog, de Mirai rijdt niet alleen emissievrij, hij zuivert zelfs de lucht! Speciale filters zorgen ervoor dat de lucht die naar buiten komt schoner is dan hoe het binnenkomt.

    www.toyota.nl/waterstof/tankservice.json

    Voor meer zie ook o.a.

    www.toyota.nl/over-toyota/milieu/envi...

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Mijn vraag/opmerking aan jou:

    Een volle tank van 5,6 kilo zou dan volgens jou ongeveer 1,75 megawatt, of te wel 1750 kWh gaan kosten.

    Hoe valt dit te verklaren met het feit dat die 5,6 kg ongeveer € 50,- ex btw zou moeten kosten?
    1750 kWh zou met de huidige energie prijzen toch veel duurder moeten zijn?

    Mvg,
    Hans
  10. forum rang 10 voda 17 mei 2021 12:56
    Groningers in aardbevingsgebied komen in aanmerking voor eenmalige vaste vergoeding
    Van onze redacteur 12:12

    Circa 200.000 Groningse huishoudens komen vanaf maandag in aanmerking voor een vaste vergoeding van €5000 bij het Instituut Mijnbouwschade Groningen (IMG). Dat bedrag is bedoeld voor relatief kleine schades die opgelopen zijn door de gevolgen van gaswinning. Door voor het eenmalige bedrag te kiezen kunnen deze schadevergoedingen sneller worden afgehandeld en ontstaat er meer capaciteit voor afhandeling van complexere dossiers. Dat stelt het IMG maandag.

    In totaal stelt het instituut €1 mrd beschikbaar voor de schadeafhandeling. Alleen adressen waar nog niet eerder schade is gemeld of waarvan de eerste melding nog niet behandeld is, komen in aanmerking voor de vergoeding. Bij circa twee derde van alle adressen in het aardbevingsgebied is nooit schade gemeld volgens het IMG.

    Mocht iemand ervoor kiezen om de vaste vergoeding uit te laten keren, dan kan diegene niet opnieuw terugkomen om een nieuw bedrag te eisen, tenzij de situatie sterk veranderd is door bijvoorbeeld een nieuwe grote aardbeving.

    In totaal vinden er nu zo'n drie jaar schadeafhandelingen plaats en zijn er circa 110.000 schademeldingen binnengekomen bij het IMG, waarvan er bijna 80.000 schademeldingen zijn afgehandeld. Er is in die periode voor bijna €600 mln uitgegeven aan vergoedingen.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/economie-politiek/1384045/groni...
  11. forum rang 6 Ronald Engels 21 mei 2021 02:10
    quote:

    voda schreef op 17 mei 2021 11:09:

    [...]
    Interessant om te lezen Ronald. Hartelijk dank voor je velen bijdragen hier en elders. Ik had totaal geen idee dat er zoveel energie nodig is om 1 kg waterstof te maken. Ik heb wel naar de bekende waterstof auto van Toyota (de Mirai) gekeken, en zag deze gegevens over het tanken.

    Rijden op waterstof
    De Toyota Mirai heeft een tankinhoud van 5,6 kilo, waarmee de auto een actieradius van 650 kilometer heeft. De prijs die u betaalt voor een volle tank bedraagt ongeveer € 50,- excl. BTW. Daarmee rijdt u op dit moment goedkoper dan benzine en met één groot verschil: uit de uitlaat van een waterstofauto komt alleen maar water. Sterker nog, de Mirai rijdt niet alleen emissievrij, hij zuivert zelfs de lucht! Speciale filters zorgen ervoor dat de lucht die naar buiten komt schoner is dan hoe het binnenkomt.

    www.toyota.nl/waterstof/tankservice.json

    Voor meer zie ook o.a.

    www.toyota.nl/over-toyota/milieu/envi...

    ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
    Mijn vraag/opmerking aan jou:

    Een volle tank van 5,6 kilo zou dan volgens jou ongeveer 1,75 megawatt, of te wel 1750 kWh gaan kosten.

    Hoe valt dit te verklaren met het feit dat die 5,6 kg ongeveer € 50,- ex btw zou moeten kosten?
    1750 kWh zou met de huidige energie prijzen toch veel duurder moeten zijn?

    Mvg,
    Hans
    =======================================

    Voda,

    1,75 megawatt zou in principe door gesubsidieerde Windmolens geleverd nu reeds rond de 60 euro zonder belastingen moeten kosten!

    Dus denk, dat dit niet de echte reele prijs is en wellicht ook zwaar gesubsidieerd is op dit moment, in de hoop dat door verbeterde technologie, waterstof in de toekomst enorm veel goedkoper wordt?

    Waterstof wat goedkoper lijkt me wel snel mogelijk, b.v. 20 à 30 % door verbeterde technologie, echter men moet zich duidelijk realiseren, dat waterstof één energiedrager is die altijd geproduceerd moet worden, b.v. uit gedemineraliseerd schoon water, uit b.v. CH4 + Stoom, uit b.v. ammoniak, NH4 + Stoom, enzv.

    Benzine komt uit aardolie, wat in principe dus door de natuur gratis en natuurlijk geproduceerd is en werd in enorme hoeveelheden en daardoor per liter benzine slechts enkele euro centen kost om te produceren en bovendien in vele honderden miljarden liters per jaar op dit moment probleemloos wereldwijd geproduceerd kan worden!

    Ik zie waterstof per kilogram niet snel goedkoper worden als 7 à 8 euro per kg, hier kun je echter wel ruwweg 100 km/kg mee rijden, afhankelijk van het type auto!

    De kapitaal en investeringskosten, Windmolens, Elektrolyzers, Stroomnetten, Water Demineralisatie Plants, Waterstof Pijpleidingen, Waterstofvulstations, enzv., schijnen mij bij simpel door rekenen erg hoog en daar bovenop tevens 60 à 70 % energieverlies in de hele infrastructuur logistics van waterstof van windmolens naar transport middelen, dus ben helaas niet optimistisch, hoe dit rendabel te krijgen is zowel voor het bedrijfsleven als voor de Overheden!!!

    De laatste elektrolyzers op dat moment grootste van 3 MWhour, die ik bestudeerd heb van Hydrogenics Inc. was in 2019 en wellicht zijn er nu grotere elektrolyzers van b.v. 5 à 10 MWhour, met wellicht aanzienlijk betere efficientie en b.v. 5 à 10 kg waterstof productie per MWh, dat zou ik moet uitzoeken op Hydrogenics Site!

    Mocht de Overheid het Plan hebben zowel elektrische autos als wel waterstof aangedreven autos te gaan belasten zoals men nu doet met benzineauto`s, dus 1.10 euro belasting per liter euro 95, dan wordt iedere e-auto en H2-auto ook daardoor triestig onbetaalbaar?

    M.v.g. Ronald
  12. forum rang 10 voda 25 mei 2021 12:45
    Dat gasloos werkt voor;opig nog lang niet voor oudere woningen met een laag enegie label. En dat zijn er nogal wat...

    2021 Q1 WOX kwartaalbericht: Vergroening Nederlandse woningmarkt heeft nog lange weg te gaan
    25 MEI 2021
    De Nederlandse overheid heeft de ambitie om de woningvoorraad sterk te verduurzamen. Calcasa onderzoekt periodiek hoe het ervoor staat met de energielabels voor woningen. De meest recente status: de vergroening is ingezet, maar er moet nog veel werk worden verzet voordat het gemiddelde energielabel op de woningmarkt een A-label is. Het huidige verduurzamingstempo ligt te laag en een groot gedeelte van de woningen heeft nog geen definitief energielabel. Als we het tempo van de afgelopen 5 jaar aanhouden, heeft de gemiddelde koopwoning pas in 2055 energielabel A.

    Download het 2021 Q1 WOX kwartaalbericht (PDF)

    Vier op de tien huizen mist nog een definitief energielabel
    Sinds 1 januari 2015 is een definitief energielabel verplicht bij de verkoop, verhuur of oplevering van een woning. Toch wordt aan deze verplichting nog niet altijd voldaan: op dit moment heeft ongeveer 91% van de woningen bij een transactie een definitief energielabel. Doordat een energielabel alleen verplicht is bij een transactie, is lang nog niet ieder huis voorzien van een definitief energielabel. Van de totale woningvoorraad van 7,7 miljoen woningen in Nederland hebben 4,6 miljoen woningen op dit moment een definitief energielabel. Dat komt neer op ongeveer 60%, dus voor 4 op de 10 huizen is het definitieve energielabel nog niet bekend. In onderstaande grafiek is wel te zien dat het aantal woningen met een definitief energielabel sterk aan het toenemen is.

    Aandeel energielabels totale woningvoorraad en bij transacties

    Vergroening in de totale woningvoorraad
    Kijkend naar de 4,6 miljoen woningen met een energielabel is een duidelijke vergroening waarneembaar. Inmiddels hebben meer dan 1,3 miljoen woningen een definitief energielabel A, dit is bijna 30% van het totaal aantal geregistreerde energielabels. Ook het aantal woningen met een B-label is aan het toenemen en met name de D- en E-labels nemen relatief af. Dit heeft tot gevolg dat het gemiddelde energielabel van een woning in Nederland op dit moment tussen een B- en C-label ligt, daar waar het 10 jaar geleden nog een D-label was.

    Energielabels in de afgelopen tien jaar

    De vergroening is nog beter zichtbaar als over een bepaalde periode meerdere labels bekend zijn, bijvoorbeeld bij woningen die binnen 10 jaar meer dan eens zijn verkocht. Ongeveer 1 miljoen woningen zijn sinds de invoering van het label minimaal 1 stapje omhooggegaan. Onderstaande tabel laat zien dat 40% van de woningen van een B- naar een A-label is gegaan. Bij 16% van de woningen is echt een slag geslagen tussen de transactiemomenten: deze verbeterden van een G- naar een A-label. Dat een woning een slechter label krijgt, komt zelden voor: in 5% van de gevallen is een woning van een A- naar een B-label verschoven.

    Energielabels oud label versus nieuw label

    Flevoland meest groene provincie van Nederland
    De opgave per provincie verschilt aanzienlijk. Niet geheel verrassend is Flevoland de provincie met relatief de meeste A- en B-labels. Omdat hier veel woningen recenter gebouwd zijn dan in de rest van Nederland, heeft deze provincie al relatief veel woningen met een A-label. Nieuwbouwwoningen zijn sinds 2006 gebonden aan strengere energieregels en scoren daarmee altijd een A-label. De provincies Zuid-Holland en Limburg staan door de verduurzamingsplannen van de overheid voor de grootste uitdaging. Op dit moment heeft slechts 20% van de woningen hier een A-label. Ook Zeeland heeft nog veel werk te verzetten: hier nam het aantal A-labels met 6% het minst toe de afgelopen 5 jaar.

    Percentage woningen met energielabel A

    Als we ook de B-labels erbij betrekken, dan wordt het verschil tussen Flevoland en de rest van de provincies nog groter. In Flevoland heeft 68% van de woningen een A- of B-label. Op gepaste afstand volgt Drenthe met 48%. Zuid-Holland en Limburg staan wederom onderaan met respectievelijk 37% en 36% A- en B-labels.

    De afgelopen 5 jaar is veel tijd en energie gestoken in het verduurzamen van de woningmarkt. Als we het effect van de afgelopen 5 jaar extrapoleren duurt het nog tot 2035 voordat Flevoland volledig beschikt over A-labels. Bij de meeste provincies duurt dit zelfs tot 2055. Zeeland is in dit tempo pas in 2090 klaar met de overgang naar A-labels. Uiteraard zijn deze inschattingen slechts een indicatie op basis van een extrapolatie van de afgelopen 5 jaar.

    Voor veel meer, zie link:

    www.calcasa.nl/nieuws/2021-q1-wox-kwa...
  13. forum rang 10 voda 24 juni 2021 07:56
    Elektriciteitsnet in steeds meer wijken overbelast

    De vraag naar elektriciteit stijgt zo snel dat het elektriciteitsnet op steeds meer plaatsen overbelast raakt. Hierdoor kunnen sommige nieuwe afnemers niet meer worden aangesloten. Dat schrijft de Volkskrant.

    Redactie 24-06-21, 05:43

    Volgens netbeheerder Liander is de situatie vooral in Amsterdam acuut, onder meer in het Westelijk Havengebied en de nieuwbouwwijk Buiksloterham. Door het gebruik van warmtepompen en snelle economische groei is er simpelweg te weinig netcapaciteit. Ook op vijf andere locaties in de hoofdstad voorziet Liander problemen. De netbeheerder ging ervan uit dat het net op deze plekken pas in 2025 zijn maximale capaciteit zou bereiken, maar denkt dat dit eerder het geval zal zijn.

    Niet alleen in Amsterdam zijn er knelpunten, ook consumenten elders die hun huis met een warmtepomp willen verwarmen, een laadpaal voor de deur willen of flink wat zonnepanelen op het dak gaan leggen, zullen de komende jaren steeds vaker nul op het rekest krijgen. De wachttijden voor de zwaardere elektriciteitsaansluiting die voor dit soort apparatuur nodig is, zullen naar verwachting fors oplopen. Zo zal de wachttijd voor een laadpaal, nu gemiddeld 18 weken, mogelijk oplopen tot 35 weken.

    www.ad.nl/binnenland/elektriciteitsne...
  14. forum rang 10 voda 5 juli 2021 12:38
    ’Vraag naar gas neemt komende jaren toe’
    3 uur geleden

    De vraag naar gas zal dit jaar "sterk herstellen" ten opzichte van vorig jaar en komt daardoor uit tot boven het niveau van voor de coronapandemie. Daarna zal de vraag wel verder blijven stijgen als overheden niet zorgen voor een scherp beleid om de gasvraag in lijn te brengen met de klimaatafspraken. Daarvoor waarschuwt het Internationaal Energie Agentschap (IEA) in een rapport.

    © ANP/HH
    Dit jaar stijgt de wereldwijde vraag naar gas met 3,6 procent. De komende drie jaar groeit die ongeveer 2 procent per jaar, verwacht het agentschap. Tegen 2024 zal de vraag 7 procent groter zijn dan in 2019, de periode voor de coronapandemie.

    De toename dit jaar komt vooral door het economisch herstel dat volgt na de pandemie, schrijft het IEA. De komende jaren zal de vraag verder stijgen door de vervanging van andere, meer vervuilende brandstoffen zoals kolen en olie door gas. Dat is het geval in sectoren zoals de industrie, transport en energie-opwekking. Bijna de helft van de toename van de vraag naar gas tussen 2020 en 2024 zal komen uit de Aziatisch-Pacifische regio.

    De toename in de gasvraag gaat sneller dan de klimaatscenario's die het agentschap eerder had geschetst. Om tegen 2050 de uitstootdoelen te kunnen halen, moeten er nieuwe maatregelen komen om brandstoffen verder te vervangen. Met name meer ontwikkelde markten moeten hierin het voortouw nemen, omdat daar al stappen zijn gezet naar alternatieve brandstoffen. Verder moeten regels komen voor het efficiënter gebruik van gas. Het IEA roept de gasindustrie op tot meer actie om over te schakelen naar schonere en meer koolstofarme gassen, om de "onnodige" uitstoot van methaan tegen te gaan.

    Ontwikkelingen die al voor de virusuitbraak zijn goedgekeurd of in gang zijn gezet, zorgen ervoor dat aan de stijgende vraag naar gas kan worden voldaan. Dan gaat het bijvoorbeeld om investeringen in schaliegas in de Verenigde Staten voor de export van vloeibaar gemaakt aardgas (lng). Door lng kan de gasvoorraad flexibel en gegarandeerd blijven, aldus het IEA.
  15. forum rang 10 voda 7 juli 2021 07:26
    Beursblik: prijzen elektriciteit hebben plafond nog niet bereikt
    ABN AMRO voorziet aanhoudende schaarste aan gas.

    (ABM FN-Dow Jones) ABN AMRO verwacht dat de schaarste op de gasmarkt de komende weken niet zal worden opgelost. Dit stelde de bank in zijn zogeheten Elektriciteitsmonitior.

    Een snelle daling van de elektriciteitsprijs is niet waarschijnlijk en dat is iets dat dit jaar en volgend jaar volgens ABN AMRO een directe impact zal hebben op de energierekening van huishoudens en bedrijven.

    Weersomstandigheden en importvolumes zullen volgens de bank bepalend zijn voor de voorraadvorming en daarmee voor de gasprijs. Aangezien ook op korte termijn geen daling van de steenkoolprijs wordt verwacht, zal dit geen drukkend effect op de prijzen hebben.

    Overeenkomstig de hogere gasprijzen, de hoge steenkoolprijzen en de recordprijzen voor CO2 emissierechten, bereiken ook de Europese elektriciteitsprijzen het hoogste punt in jaren.

    Nederland is al langere tijd niet op het huidige lage gasvoorraadniveau geweest in deze tijd van het jaar. Voor het op peil houden van de Nederlandse gasvoorraden is Groningen weggevallen en dus moet de aanvulling komen door middel van import.

    ABN AMRO gaf in zijn rapport aan dat Gazprom terughoudend blijkt in het opvoeren van gasexporten naar noordwest Europa via Oekraïne. Daarnaast zijn er onderbrekingen bij de export van gas vanuit Noorwegen en werkzaamheden bij LNG import-terminals in Europa.

    Voor de maand juli heeft Rusland geen extra capaciteit geboekt om gas via de pijpleidingen in Oekraïne te verhogen. "Geruchten suggereren dat de Russen de langzame afname van de exporten, en het daarmee bijdragen aan tekorten ten tijde van extra vraag, expres aanhouden om druk te zetten op het afronden van de NordStream II pijpleiding tussen Rusland en Duitsland", aldus de bank.

    Vanwege deze mogelijke tekorten zijn handelaren aan het 'hedgen' geslagen, en dat zorgt er mede voor dat er nu al opwaartse prijsdruk is, aldus ABN AMRO. Op 14 juli zal de Europese Commissie haar plannen bekend maken hoe zij de aangescherpte klimaatdoelen voor 2030 denkt te gaan halen.

    Door: ABM Financial News.
  16. forum rang 10 voda 7 juli 2021 13:05
    Kabinet: Gasunie moet gasnetwerk geschikt maken voor transport van groene waterstof

    Het kabinet gaat Gasunie vragen om de gasleidingen aan te passen voor het transport van waterstof. Dat stelt staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat in reactie op het rapport HyWay27.

    Het rapport HyWay27 is opgesteld door PWC Strategy& op basis van een gezamenlijk onderzoek van de ministeries van Economische Zaken en Klimaat en Financiën en de landelijke netbeheerders TenneT en Gasunie. Het rapport concludeert dat het haalbaar, veilig en kostenefficiënt is om bestaande gasleidingen te hergebruiken voor waterstof.

    Vraag vanuit industrie
    Uit diverse onderzoeken blijkt dat CO2-vrije waterstof nodig is om de Nederlandse ambitie van een duurzame, klimaatneutrale economie te realiseren. Het HyWay27-onderzoek stelt dat de ontwikkeling van transportcapaciteit voor waterstof een cruciale stap is om waterstof die sleutelpositie in de economie en energievoorziening te geven. Op korte termijn ziet het onderzoek vooral vraag vanuit de industrie. Op langere termijn is de verwachting dat ook vanuit de sectoren mobiliteit, de gebouwde omgeving en de elektriciteitssector – voor CO2-vrij regelbaar vermogen – concrete vraag om transportcapaciteit voor waterstof ontstaat.

    Hergebruik
    Het kabinet concludeert op basis van het HyWay27-onderzoek dat een transportnet voor waterstof noodzakelijk is en dat deze omwille van kosteneffectiviteit voor een zo groot mogelijk deel zal moeten bestaan uit hergebruik van bestaande leidingen. Daarom is het kabinet voornemens Gasunie te vragen de ontwikkeling van het transportnet voor waterstof op zich te nemen en de gasleidingen vrij te spelen om te kunnen hergebruiken.

    Ook komt het kabinet met een plan, waarbij gebruik wordt gemaakt van de Cluster Energiestrategieën (CES’en), dat inzicht geeft in waar en wanneer behoefte aan transportcapaciteit ontstaat. In combinatie met een tijdslijn voor het beschikbaar komen van leidingen, moet dit leiden tot een onderbouwde uitrol en fasering van het landelijk waterstofnet. Het is aan een nieuw kabinet om te besluiten hoe de leidingen moeten komen te liggen en de financiering daarvan.

    Goede boterham
    In de komende periode gaat de rijksoverheid in reactie op het rapport in ieder geval werk maken van het ontwikkelen van een uitrolplan voor een transportnet voor waterstof. Staatssecretaris Yesilgöz-Zegerius hierover: ‘Waterstof is nodig om onze industrie te verduurzamen en banen hier in Nederland te houden. Als we het goed aanpakken, kan ons land er bovendien ook nog een goede boterham mee verdienen. De overheid moet wat mij betreft de juiste randvoorwaarden bieden, zoals infrastructuur, zodat bedrijven de noodzakelijke verduurzamingsslag hier in Nederland kunnen maken. Dat we ons uitstekende gasnet met enkele aanpassingen veilig en kosteneffectief kunnen omvormen tot een transportnet voor waterstof biedt een grote verduurzamingskans voor de Nederlandse industrie die we niet mogen laten liggen.’

    Uitrolplan
    ‘Het uitrolplan moet helderheid bieden waar en wanneer het transportnet zal worden ontwikkeld en dus ook waar (voorlopig) niet, en welke budgettaire middelen daarvoor nodig zijn’, vervolgt de staatssecretaris. ‘Bedrijven die denken over het inzetten van CO2-vrije waterstof om te verduurzamen, hebben inzicht nodig in de beschikbaarheid van infrastructuur om CO2-vrije waterstof af te kunnen nemen. Dat is nodig om te kunnen investeren in verduurzaming met behulp van CO2-vrije waterstof. Met de ontwikkeling van een transportnet voor waterstof zou een essentieel onderdeel van de waterstofketen tot stand komen en kunnen we bouwen aan een sterke positie van Nederland als waterstofland.’

    Het uitrolplan moet volgens Yesilgöz-Zegerius zorgen voor een onderbouwde en gefaseerde uitrol van een landelijk waterstoftransportnet. ‘Een gefaseerde uitrol waarbij op verschillende locaties begonnen zou kunnen worden met de ontwikkeling van delen van het net, maar wel steeds met als uitgangspunt dat uiteindelijk een geïntegreerd transportnet kan ontstaan. Het uitrolplan zal helderheid moeten gaan bieden waar en wanneer het transportnet zal worden ontwikkeld en dus ook waar (voorlopig) niet. In het uitrolplan wil ik een balans zoeken tussen enerzijds het scheppen van duidelijkheid aan potentiële gebruikers en anderzijds het stapsgewijs ontwikkelen van het net, zodat voortschrijdende marktontwikkelingen meegenomen kunnen worden.’

    Eerder
    8 juni 2021
    Totstandkoming Nederlandse waterstofbeurs HyXchange stap dichterbij

    Door Marco de Jonge Baas

    solarmagazine.nl/nieuws-zonne-energie...
  17. forum rang 10 DeZwarteRidder 18 juli 2021 13:44
    Leeuwarden komt tot stilstand door stroomtekort
    Carel Grol 12:00

    Alle provincies in Nederland hebben op dit moment te maken met krapte op het elektriciteitsnet, maar de hoofdstad van Friesland zit op slot. Het bedrijventerrein bij Leeuwarden kan niet worden uitgebreid, een complex voor mensen met dementie dreigt met jaren vertraging open te gaan, een nieuwe woonwijk krijgt geen horeca.
    Werk bij het seniorencomplex in Goutum, in het zuiden van Leeuwarden. Liander kan geen stroom leveren en dus is het de vraag of dit woonblok in december open kan.
    Werk bij het seniorencomplex in Goutum, in het zuiden van Leeuwarden. Liander kan geen stroom leveren en dus is het de vraag of dit woonblok in december open kan. Foto: Siese Veenstra voor het FD

    In Leeuwarden zit het stroomnet vol.
    Hierdoor kan de gemeente een bedrijventerrein niet ontwikkelen.
    Ook de oplevering van woningen dreigt vertraging op te lopen.
    Uitbreiding van het net gaat jaren duren.

    'Elke ontwikkeling stagneert.' In een klassieke werkkamer op het stadhuis uit 1715 in het centrum van Leeuwarden trekt wethouder Bert Wassink een wrange conclusie. 'Eerst waren we, als gemeente, bezig met het managen van de weerstand. Nu zijn we op koers en dan kun je dit er niet bij hebben.'

    Die weerstand was er tegen groene energie. Zodra er plannen zijn voor windturbines of zonneweides, komen mensen daartegen in verzet. Maar ook Leeuwarden moet vergroenen. Dus zijn er doelstellingen en is er beleid. Langzaam lijken steeds meer mensen overstag te gaan, zo proeft de wethouder, die gaat over duurzaamheid en de omgevingsvisie. En dan komt nu alles tot stilstand.

    Lees het volledige artikel: fd.nl/economie-politiek/1393875/leeuw...
1.767 Posts
Pagina: «« 1 ... 77 78 79 80 81 ... 89 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,67 -1,06%
EUR/USD 1,0617 -0,08%
FTSE 100 7.820,36 -1,82%
Germany40^ 17.760,40 -1,48%
Gold spot 2.382,45 -0,03%
NY-Nasdaq Composite 15.865,25 -0,12%

Stijgers

Avantium
+5,13%
FASTNED
+2,27%
Air Fr...
+2,00%
DSM FI...
+1,84%
CM.COM
+1,69%

Dalers

Arcelo...
-6,90%
Aperam
-6,68%
JUST E...
-4,85%
SBM Of...
-4,17%
RANDST...
-3,69%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links