Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel UNIBAIL-RODAMCO-WESTFIELD PSE:URW.FR, FR0013326246

  • 75,100 19 apr 2024 17:35
  • +0,220 (+0,29%) Dagrange 73,980 - 75,440
  • 302.757 Gem. (3M) 376,5K

Mijn FIRE-beleggingen (waaronder en n.a.v. URW ;-))

6.291 Posts
Pagina: «« 1 ... 37 38 39 40 41 ... 315 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 5 QueSera 12 mei 2021 11:58
    Ik weet niet.
    Newtek verdient nu geld als water omdat ze heel flexibel hebben ingespeeld op die extra Covid-steunmaatregelen van de Amerikaanse regering, gericht op het MKB. Dat geeft enorm veel extra omzet. We zullen zien wat er volgend jaar van overblijft. Ze zijn flexibel genoeg om zich dan maar weer op iets anders te storten.
  2. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 12 mei 2021 12:58
    Ja dat is waar. Op dit moment hebben ze heel veel baat bij de "The PPP enabled authorized lenders, including NSBF, to make PPP loans to U.S. small businesses for the purposes of maintaining their payroll, paying their rent and utilities, and certain other costs. PPP loans are 100% federally guaranteed and are forgivable to borrowers if they comply with the PPP". Dus ze kunnen risicovrij marges binnentikken voor leningen aan MKB om lonen uit te kunnen blijven betalen. Het feest van het kunnen binnentikken van gratis (door de federale overheid gedekte) credit spreads zal niet eeuwig voort kunnen blijven duren.

    Naast een BDC zijn ze ook:
    - 50-State licensed insurance coverage provider
    - Complete Payroll, HR, and Employee Benefit solutions
    - Complete managed solutions provider, managing a global data center network
    Maar als ik in hun kwartaalpresentatie kijk ( investor.newtekbusinessservices.com/s... ), dan kan ik de inkomsten en marges hieruit niet expliciet terugvinden, anders dan misschien "servicing and other income" en dan stelt het niet zo heel erg veel voor. Het gross zal toch uit hun core business (leningen aan MKB) moeten komen. Als het MKB zal blijven investeren de komende jaren (wat ik wel verwacht en hoop), dan zal NEWT hier marges op blijven maken en net als afgelopen jaren hun (beetje grillige) dividenden moeten kunnen blijven genereren.
  3. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 12 mei 2021 15:54
    Ik las op kaskoe.nl dat Binck was overgenomen door Saxo en dat de migratie nu aan de gang is.
    kaskoe.nl/wat-brengt-saxo-bank/

    Ik neem aan dat je dat al had gehoord.
    Wat me triggerde was deze opmerking:
    "Ook interessant: met de overname van Binck Bank door Saxo Bank komt het beheer van mijn portfolio gedeeltelijk in Chinese handen. Vlak voor Saxo Bank het overnamebod op Binck Bank deed, kocht het Chinese Zhejiang Geely Holding Group een aandelenbelang van 52% in Saxo Bank."
    Het triggerde me, omdat je dacht ik een tijdje geleden had opgemerkt dat je eigenlijk liever niet te veel te maken wilde hebben met Chinese bedrijven/beleggingen. If so, dan is het misschien relevant voor je om te weten dat het beheer over je beleggingen indirect onder een Chinees bedrijf zal/is gaan vallen...

    Overigens is er bij DeGiro ook wat aan de hand:
    fd.nl/beurs/1383467/flatex-grijpt-in-...
    "Het Duitse moederbedrijf Flatex grijpt hard in bij dochter DeGiro, een van de grootste brokers van Nederland. Nu de definitieve overname een feit is, mogen DeGiro-ceo Esmond Berkhout, risicomanager Peter Verberne en diverse andere managers onverwachts vertrekken. De honderdduizenden klanten van DeGiro vallen bovendien voortaan onder Duits toezicht.[...]"
    Voor mij geen reden om mijn stukken bij DG over te hevelen o.i.d. Dat moment gaat pas komen als ik merk dat de kostenstructuur van DG (in mijn nadeel) gaat veranderen. Tot die tijd voel ik me happy met 2 brokers: IB en DG.
  4. forum rang 5 QueSera 12 mei 2021 16:01
    Ik wist dat Saxo voor de helft in Chineze handen is. Ik heb sec niets tegen Chinezen. Dus als ze hier het spelletje komen spelen volgens onze regels (dat moet want Saxo is Deens en valt onder de Deense toezichthouder) dan is er niets aan de hand.
    Wat ik bedoelde was dat ik niet wil beleggen in Chineze bedrijven in China. Dat heeft alles te maken met het politieke risico. Het is daar nog steeds de Communistische partij die over alles het laatste woord heeft. Als ze ineens verzinnen dat de markt toch niet past in hun principes, of dat ze sommige ondernemingen maar moeten nationaliseren, denk ik niet dat je als Westerse aandeelhouder keurig gecompenseerd wordt. Kortom: ik heb er nul vertrouwen in. En waarom zou ik dat risico nemen? Er zijn tot nu toe nog steeds meer opportunities you cannot mis dan ik geld heb.

    PS: Newtek is bij de opening met 8% omhoog gespoten. Ik zie dat Aegon vandaag ook + 7,5% staat. Ze hadden hele goede cijfers en net is bekend geworden dat de Amerikaanse inflatie 4,2 (!!) procent is. Dus stijgende rente, dus goed voor Aegon. Ik houd ze nog wel even....
  5. forum rang 5 QueSera 12 mei 2021 16:40
    PS: heb net de link gelezen van Kaskoe. Ja, dat zijn wel zo een beetje mijn vragen ook. Ik wacht rustig af wat de uitkomst is. Maar ik heb je niet voor niets laatst gevraagd naar je ervaringen bij IB.
    De Giro. Ik weet niet. Het gedoe met de AFM, het gedoe met die geldmarktfondsen. Steeds maar half doen. Ik vind het niets. Nu toezicht van Bafin vind ik ook geen pre.
  6. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 12 mei 2021 18:00
    quote:

    QueSera schreef op 12 mei 2021 16:40:

    PS: heb net de link gelezen van Kaskoe. Ja, dat zijn wel zo een beetje mijn vragen ook. Ik wacht rustig af wat de uitkomst is. Maar ik heb je niet voor niets laatst gevraagd naar je ervaringen bij IB.
    De Giro. Ik weet niet. Het gedoe met de AFM, het gedoe met die geldmarktfondsen. Steeds maar half doen. Ik vind het niets. Nu toezicht van Bafin vind ik ook geen pre.
    Voordat ik het vergeet: ik ontdekte vandaag (ik had er eerder niet echt op gelet) dat IB $2 (ca €1.65) per wisselkoers transactie rekent. De variabele kosten zijn op zich superlaag: de commissie bedraagt 20 bps(*) op de middenkoers en dat is volgens mij niet veel (misschien wel een van de laagste tarieven?**), maar die $2 hakt er natuurlijk wel flink in als je dividendbedragen aan het omwisselen bent. Nu ik dit weet ga ik niet meer elke keer als er weer dividend is uitgekeerd gelijk omwisselen: pas bij een bedrag van meer dan $1000 bijvoorbeeld (dan verdubbel ik de wisselkosten naar 40 bps)

    (*) als je meer dan $1 miljard wisselt dan krijg je korting haha ;-)
    www.interactivebrokers.com/en/index.p...
    (**) Nee dus: bij DG bedragen de automatische FX kosten 10bps en verder niets. Maar bij DG heb je ook geen enkele keus, alles wordt automatisch omgewisseld naar euro. Een handmatige FX transactie koste bij DG €10 + 2bps, maar daar heb ik nog nooit iets mee gedaan). Zie: www.degiro.nl/data/pdf/Tarievenoverzi...
  7. forum rang 5 QueSera 12 mei 2021 18:42
    Bij Binck is dat allemaal veel duurder. Geen goedkope broker. Ik zat er niet zo mee omdat ik toch enorme rendementen maakte. En de service erg goed was en de keus groot. Als dat allemaal minder wordt - wat we zullen moeten afwachten - dan kan ik ook een goedkopere broker nemen. Ik voel eigenlijk steeds meer voor twee brokers. Het gaat nu al om een behoorlijk bedrag, als ik straks mijn huis heb verkocht wordt het nog weer aanzienlijk groter. Dus een beetje spreiden over twee brokers is dan wellicht helemaal geen overbodige luxe.

    Ik begrijp dat IB beursgenoteerd is en dat ze de accounts tegen hun eigen ondergang hebben verzekerd bij Lloyd Londen?
  8. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 12 mei 2021 21:55
    Wat bedoel je met "accounts tegen hun eigen ondergang hebben verzekerd"?
    Aandelen in de accounts worden normaal gesproken in gesepareerde depots bewaard, die geen eigendom zijn van een broker.
    Dus als een broker omvalt is alleen het deel cash wat je bij de broker had uitstaan of aandelen die je hebt uitgeleend aan de broker in gevaar (en sta je in de rij om dat terug te vorderen). De aandelen in dat depot zijn nog gewoon jouw eigendom, waar de curator met zijn handjes van moet afblijven, en waar de schuldeisers geen claim op kunnen leggen (toch?).

    Inflatie:
    Het kon natuurlijk niet uitblijven, het werd eerst ontkend, daarna al gefluisterd, en nu gewoon domweg gemeten bij alles wat er maar aan onderhevig kan zijn: het begin van de inflatiespook in de VS.
    www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...
    "[...]Op voorhand hadden analisten rekening gehouden met een inflatie van 0,2 procent in april. Dat is 0,8 procent geworden. Voor de kerninflatie was 0,3 procent voorzien. Dat is 0,9 procent. Dit is het hoogste inflatiecijfer sinds september 2009. De kerninflatie (zonder energie- en voedselprijzen) is zelfs niet meer zo hoog geweest sinds 1981.

    Vooral tweedehandsauto’s werden in april duurder. De prijzen daarvan stegen met 10 procent. Nieuwe auto's werden 0,5 procent duurder. Ook vakanties werden flink duurder: 0,9 procent. De prijzen voor grondstoffen stegen met 1,1 procent. Voedingsmiddelen werden 0,4 procent duurder en energie daalde in prijs.

    James Knightley, hoofdeconoom van ING, denkt dat in mei de inflatie verder zal oplopen tot 4,5 procent op jaarbasis. Maar in het derde kwartaal zal de inflatiedruk afnemen. ‘De Fed denkt dat de inflatie uiteindelijk weer stabiliseert rond de 2 procent’. De huidige inflatie is een tijdelijk verschijnsel, waardoor het rentewapen niet hoeft te worden ingezet.

    De gestegen prijzen voor grondstoffen en halffabrikaten zijn de belangrijkste oorzaak. Maar de hoge inflatie wordt ook veroorzaakt door het stimuleringsprogramma van president Biden. Het aanbod kan de vraag niet bijbenen, waardoor druk op de prijzen ontstaat. Daarnaast zijn veel ouders gedwongen thuis te blijven omdat kinderen niet naar school kunnen. Daardoor dreigen ook tekorten op de arbeidsmarkten
    .[...]"

    Het is zo simpel als wat: als je in een zo astronomisch tempo geld bij blijft drukken en als een helikopter uitstrooit over de bevolking, dan wordt dat geld nu eenmaal steeds minder waard. Hoeveel economen er ook op het toneel worden gehesen om ons in slaap te sussen dat een "geen gezeik iedereen rijk"-politiek heus geen serieuze inflatie veroorzaakt: uiteindelijk sijpelt het ook door in de mandjes waarmee inflatie wordt gemeten. Dat de geldontwaarding al lang te zien was in de stijgende huizenprijzen en aandelenkoersen werd vooral geweten aan hebzucht en allerlei andere oorzaken, maar nooit aan de "gratis geld"-machine. Nu wordt "het stimuleringsprogramma van president Biden" als oorzaak nog een beetje weggemoffeld in een bijzin, en wordt een prijsstijging van 1% in 1 maand nog vertaald als "4.5% op jaarbasis", maar ik vraag me af wat er gaat gebeuren als de stijging maand na maand 1% gaat zijn. Hoe leuk is gratis geld nog, als je te maken krijgt met een inflatie van meer dan 12% per jaar?

    Anyway: ik ben benieuwd wat voor impact inflatie op onze mix gaat hebben. Ik denk dat de aandelen die goederen, diensten en grondstoffen produceren, waarvan de prijzen mee zouden moeten kunnen bewegen met de inflatie, gedeeltelijk met de inflatie mee zouden moeten kunnen bewegen (mits de opbrengsten mee kunnen stijgen met de kosteninflatie). Mijn mREIT/BDC financials zouden braaf hun nominale dividendjes door kunnen blijven genereren, maar in reële termen worden die minder waard. Er zal pas compensatie mogelijk zijn als hogere rentes met hogere marges onderdeel gaan worden van hun cash flow, maar dat duurt nog wel even. Voor die tijd zouden die aandelen wel eens kunnen gaan lijden.

    Wat is jullie idee?
  9. forum rang 5 QueSera 13 mei 2021 12:08
    Tja. Dit is het moment waarvan we wisten dat het zou komen. Wederom alles rood vandaag.
    Natuurlijk krijg je inflatie als je eerst alle mensen opsluit, ze wel veel geld geeft en nu weer los laat en bovendien ook nog als een dolle geld blijft bijprinten. In die investors calls die ik luister sluipt een nieuwe zorg binnen: in de US kunnen de bedrijven geen mensen vinden voor de huidige lonen. Want ze krijgen te veel steun, hebben het geld dus niet echt hard nodig. Dus voor de echt shitty jobs zeggen ze gewoon nee. Dat wordt dus de volgende inflatie impuls.
    Bij mij is er nu 7% vanaf tov het hoogtepunt van een paar dagen geleden. Ik zit er niet mee. Zoals gezegd heb ik nauwelijks groeiaandelen. Alfen is al gedecimeerd. Ze hadden wel hele mooie cijfers. Het is een goed bedrijf. Ik heb besloten om ze gewoon te houden. Zelfde voor ASMI en CM.com. Ik leg ze gewoon op de plank.
    Ik ben al een tijdje aan het voorsorteren voor een hogere rente/hogere inflatie omgeving. Vastgoed lijkt me prima, dat gaat in principe met de inflatie mee. Ik zit nu vol in winkels (URW en ECP) die hebben nog een inhaalslag te maken, verhaal bekend. De discount is ook navrenant. Verder heb ik op REIT front nog niet zo veel, 2 opslag REITs. Daarvoor lijkt me inflatie geen probleem. De banken/verzekeraars/mREITs/BDCs profiteren alleen maar. Ik zit ook groot in Shell. De olieprijs gaat alleen maar verder omhoog. De midstreambedrijfen? Ook tamelijk robust. Appie en Unilever? Rekenen inflatie gewoon door. Big Pharma? Die hebben pricing power door hun wijde moat. Verder heb ik nog wat NL nichespelers zoals TKH, Nedap, FlowTraders. Die redden in hun niche ook een moat en redden zich ook wel.
    Met die stijgende rentes kunnen we blij zijn dat URW en ECP zich recent hebben herfinancierd. En dat Shell het dividend heeft verlaagd om nu in apentempo hun schuld aflossen (volgens de presentatie zijn ze eind dit jaar al op target thanks to de hoge olieprijzen en het verlaagde dividend. Dus die staan er straks ook weer mean and lean bij).
    Dus laten ze maar flink aan de boom schudden. Ik vind het best. Het moest een keer gebeuren.
  10. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 13 mei 2021 13:16
    Ha QueSera, dank voor je wijze woorden! :-) (al denk ik dat de mREITs en BDC's het eerst nog wel eens lastiger zouden kunnen gaan krijgen, afhankelijk van hun portefeuillesamenstelling en de manier waarop ze het renterisico hebben gehedged)

    Ik heb een "tellertje" in mijn sheet ingebouwd waarop ik kon zien wanneer we de €2mln(*) aan gezinsvermogen gaan aantikken (inclusief woonhuis en vastgoed). En op het hoogtepunt begin deze week kon de champagnefles bijna ontkurkt worden, met nog minder dan 1% koersstijging te gaan. Maar helaas... de kurk zal nog een tijdje op de fles blijven want de teller geeft nu weer aan dat er nog meer dan 4% is te gaan. En zo kijk ik er nu naar: de stand van de koersen is niet meer dan een teller in de barometer die ik in de sheet heb ingebouwd. De cashflows in de echte wereld blijven binnenstromen en houden het zicht helder.

    (*) De mijlpaal van "miljonair" is tegenwoordig niet heel erg bijzonder meer met de stijgende huizenprijzen, maar de mijlpaal van "multimiljonair" is toch wel een bijzondere, want dat zal hoogstwaarschijnlijk de laatste zijn die ik hopelijk nog mee mag gaan maken. De mijlpaal van "miljardair" zal ik de komende honderd jaar helaas niet meer bereiken... ;-)
  11. forum rang 5 QueSera 13 mei 2021 14:20
    Over die BDC’s en mREITs: eens. Ik heb er bij de aanschaf van de mijne echter op gelet dat minimaal 75% van hun porto variabele financiering betreft, dus Libor + een spread. Vandaar dat ik er vrij relaxed insta. Enige uitzondering op de regel is Annaly. Daar zal deze beweging op korte termijn wellicht rentemarge kosten. Op lange termijn kan het juist ook de rentemarge verbeteren, als bv de kapitaalmarktrente stijgt maar de FED (tegen beter weten in) de beleidsrente laag laat. Laatste keer dat ik keek hadden ze hun renterisico voor 50% afgedekt. Ik blijf er dan ook gewoon in zitten. Het enige wat me echt interesseert is of het dividend houdbaar is en dat lijkt voorlopig echt geen probleem, in tegendeel.

    Wij zijn op het moment heel hard aan het werk om ons appartement verkoopklaar te krijgen. Daar voel ik de urgentie meer. Als ik de verkooprijzen in de buurt zie dan is inderdaad 1 mio of zo wat het zou moeten opleveren. En dat in een gegentrificieerde oude Vogelaarwijk. Vroeger wilden de mensen hier niet door gevonden worden. Ik weet nog heel goed dat ik de enige vrouw zonder hoofddoek was op straat. Zo kan het verkeren. Nu is het wat de gek ervoor geeft. Met die stijgende rente krijg ik wel een beetje haast met de verkoop....
  12. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 13 mei 2021 14:39
    Ja dat wordt inderdaad wel een beetje spannend, omdat het keerpunt van de markt nu lijkt te worden bereikt, met de stijggende inflatie en dus ook stijgen de rentes. De NL staatlening heeft bijvoorbeeld nu dan toch voor het eerst sinds lange tijd de nulgrens doorbroken. Het is toch eigenlijk mal dat er een generatie is ontstaan (ook policitici!) die weer moet wennen aan het feit dat lenen geld kost. Ik hoop dat je je appartement op tijd weet te verkopen!

    Hier een aardig artikel hoe geld drukken en daardoor inflatie veroorzaken eigenlijk een soort verborgen belasting is op de werkende onder- en middenklasse: thehill.com/opinion/finance/552890-gr...
    Daar zit wel wat in: mensen die afhankelijk zijn van een uitkering zullen gewoon nog meer gratis geld krijgen (al voelen zij in de tussentijd natuurlijk ook de pijn van stijgende prijzen) en mensen die kapitaal hebben vergaard en verstandig beleggen (hopelijk horen wij tot die groep) en voor wie "out of pocket" uitgaven maar een klein deel van hun vermogen uitmaken, voelen veel minder de pijn van inflatie.
  13. forum rang 5 QueSera 13 mei 2021 15:12
    Volgens mij is het heel simpel. Diegenen met schulden profiteren van (onvoorziene) inflatie, de crediteuren zijn diegenen die het betalen. Dus wie profiteert: de overheid als grootste schuldenaar en huizenbezitters met hypotheek. Door de inflatie wordt de nominale schuld steeds minder waard. Wie is de sjaak, schuldeisers: pensioenfondsen vooral, dus iedereen die pensioen opbouwt.
    Als jij nominale inkomensstromen hebt die niet waardevast zijn zoals spaarrekeningen, (staats)obligaties, lijfrentes, voorlopig veel pensioenuitkeringen, maar ook loon dat niet helemaal meebeweegt (veel zelfstandigen/zzp-ers) dan ben je de sjaak. Laat dat nou precies de inkomensstromen / spaarvormen van Jan met de Pet zijn.
    Inflatie is koopkracht weghalen bij iedereen met de kaasschaaf. Mensen hebben het niet door. Die kijken alleen wat er nominaal binnenkomt en mopperen een beetje dat de Appie zo duur wordt. Allerlei pijnlijke bezuinigingsoperaties hoeven nu door politici niet te worden afgekondigd.
    Nu begrijp je ook waarom het inflatiedoel van de FED/ECB sluipenderwijs is aangepast van maximaal 2% inflatie tot gemiddeld 2% inflatie. Met al die deflatie van de afgelopen jaren kunnen ze nog een tijdje vol op de orgel. Ze moeten ook wel. Als de rente nu te snel stijgt dan is menige overheid/menige bank/de helft van de huizenbezittende kiezer failliet. Ze hebben zich finaal in de hoek geschilderd en kunnen alleen muizestapje voor muizestapje.

    Ondertussen heb ik wel lol dat uit die cryptoflauwekul de lucht loopt.
  14. Gemberthee 13 mei 2021 16:16
    quote:

    AVM (Altijd Verkeerde Moment) schreef op 13 mei 2021 13:16:

    Ha QueSera, dank voor je wijze woorden! :-) (al denk ik dat de mREITs en BDC's het eerst nog wel eens lastiger zouden kunnen gaan krijgen, afhankelijk van hun portefeuillesamenstelling en de manier waarop ze het renterisico hebben gehedged)

    Ik heb een "tellertje" in mijn sheet ingebouwd waarop ik kon zien wanneer we de €2mln(*) aan gezinsvermogen gaan aantikken (inclusief woonhuis en vastgoed). En op het hoogtepunt begin deze week kon de champagnefles bijna ontkurkt worden, met nog minder dan 1% koersstijging te gaan. Maar helaas... de kurk zal nog een tijdje op de fles blijven want de teller geeft nu weer aan dat er nog meer dan 4% is te gaan. En zo kijk ik er nu naar: de stand van de koersen is niet meer dan een teller in de barometer die ik in de sheet heb ingebouwd. De cashflows in de echte wereld blijven binnenstromen en houden het zicht helder.

    (*) De mijlpaal van "miljonair" is tegenwoordig niet heel erg bijzonder meer met de stijgende huizenprijzen, maar de mijlpaal van "multimiljonair" is toch wel een bijzondere, want dat zal hoogstwaarschijnlijk de laatste zijn die ik hopelijk nog mee mag gaan maken. De mijlpaal van "miljardair" zal ik de komende honderd jaar helaas niet meer bereiken... ;-)

    Jammer dat je die 2M euro net niet gehaald hebt, maar komt wel goed.
    Ik duim met je mee.
  15. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 13 mei 2021 16:33
    Helemaal waar! Weet jij nog dat "vroegah" toen we nog de gulden hadden en DNB het zelf voor het zeggen had, er helemaal geen 2% inflatiedoelstelling was? DNB was toen verantwoordelijk voor de stabiliteit van de munt (noch inflatie noch deflatie) en hield zich niet bezig met economische politiek. Het bewaken van de stabiliteit van de gulden en het voeren van economische politiek (bijvoorbeeld door het opvoeren van de inflatie naar een doel van 2%) was strikt gescheiden. Het één was het domein van de centrale bankiers en het ander was het domein van de politici. Zich bezighouden met economische politiek door centrale bankiers werd destijds gezien als een soort doodzonde, waarbij men dan vaak wat meewarig keek naar die Fransen, Italianen (en zeg maar de hele rits van landen in het zuiden van Europa) etc. waar men gewoon was om geld te drukken en geldontwaarding een middel was om je reële schuldenlast te verminderen.

    Als ik dat verhaal uit de oude doos haal en vertel aan mijn jongere collega's dan kijken ze me maar wat meewarig aan. Net zo meewarig als men destijds keek naar die stumperds in het Zuiden die te veel leenden, geld bijdrukten en daardoor hun problemen oplosten, terwijl we in NL zo trots waren op onze harde gulden (net zoals de Duitsers zo trots waren op hun harde Deutschmark. Ik zie het verhaal dat 2% inflatie helemaal niet zo vanzelfsprekend is ook bijna nergens meer in de media. Ik zie/lees alleen heel af en toe Hans Hoogervorst als een eenzame roepende in de woestijn:
    Zoals in dit stuk/fragment uit 2019:
    www.geotrendlines.nl/hans-hogervorst-...
    Waarin hij stelt dat het treven naar 2% inflatie niet hetzelfde is als prijsstabiliteit en eigenlijk een ongekend experiment ten koste van onze pensioenfondsen, spaartegoeden etc.
    Of iets recenter in 2020 toen hij midden in de crisis nog meer werd weggezet als een ouderwetse gek:
    www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...
    Door wel erg vooringenomen vragen als: "Deze economen komen met creatieve oplossingen. Vraagt deze unieke crisis daar niet om?" en "Maar wat is nou úw oplossing voor deze crisis? In plaats van alleen maar kritiek te leveren…"

    PS: het lijkt erop dat de beurscorrectie alweer voorbijgewaaid. Men kan geen kant op met al het geld en is blijkbaar weer aan het inslaan. Zowat alles staat bij mij weer in het groen en de barometer geeft aan dat er nog minder dan 3% is te gaan tot "de mijlpaal".
  16. Gemberthee 13 mei 2021 16:51
    quote:

    AVM (Altijd Verkeerde Moment) schreef op 13 mei 2021 16:33:

    Helemaal waar! Weet jij nog dat "vroegah" toen we nog de gulden hadden en DNB het zelf voor het zeggen had, er helemaal geen 2% inflatiedoelstelling was? DNB was toen verantwoordelijk voor de stabiliteit van de munt (noch inflatie noch deflatie) en hield zich niet bezig met economische politiek. Het bewaken van de stabiliteit van de gulden en het voeren van economische politiek (bijvoorbeeld door het opvoeren van de inflatie naar een doel van 2%) was strikt gescheiden. Het één was het domein van de centrale bankiers en het ander was het domein van de politici. Zich bezighouden met economische politiek door centrale bankiers werd destijds gezien als een soort doodzonde, waarbij men dan vaak wat meewarig keek naar die Fransen, Italianen (en zeg maar de hele rits van landen in het zuiden van Europa) etc. waar men gewoon was om geld te drukken en geldontwaarding een middel was om je reële schuldenlast te verminderen.

    Als ik dat verhaal uit de oude doos haal en vertel aan mijn jongere collega's dan kijken ze me maar wat meewarig aan. Net zo meewarig als men destijds keek naar die stumperds in het Zuiden die te veel leenden, geld bijdrukten en daardoor hun problemen oplosten, terwijl we in NL zo trots waren op onze harde gulden (net zoals de Duitsers zo trots waren op hun harde Deutschmark. Ik zie het verhaal dat 2% inflatie helemaal niet zo vanzelfsprekend is ook bijna nergens meer in de media. Ik zie/lees alleen heel af en toe Hans Hoogervorst als een eenzame roepende in de woestijn:
    Zoals in dit stuk/fragment uit 2019:
    www.geotrendlines.nl/hans-hogervorst-...
    Waarin hij stelt dat het treven naar 2% inflatie niet hetzelfde is als prijsstabiliteit en eigenlijk een ongekend experiment ten koste van onze pensioenfondsen, spaartegoeden etc.
    Of iets recenter in 2020 toen hij midden in de crisis nog meer werd weggezet als een ouderwetse gek:
    www.volkskrant.nl/nieuws-achtergrond/...
    Door wel erg vooringenomen vragen als: "Deze economen komen met creatieve oplossingen. Vraagt deze unieke crisis daar niet om?" en "Maar wat is nou úw oplossing voor deze crisis? In plaats van alleen maar kritiek te leveren…"

    PS: het lijkt erop dat de beurscorrectie alweer voorbijgewaaid. Men kan geen kant op met al het geld en is blijkbaar weer aan het inslaan. Zowat alles staat bij mij weer in het groen en de barometer geeft aan dat er nog minder dan 3% is te gaan tot "de mijlpaal".
    Vraagje: Ga je uw mijlpaal verleggen van zodra je multimiljonair bent? En bijvoorbeeld nieuw doel op 10M?
  17. forum rang 5 AVM (Altijd Verkeerde Moment) 13 mei 2021 17:29
    quote:

    Joshua41 schreef op 13 mei 2021 16:51:

    [...]

    Vraagje: Ga je uw mijlpaal verleggen van zodra je multimiljonair bent? En bijvoorbeeld nieuw doel op 10M?
    Ha Joshua, misschien dat ik het ga resetten naar 3M of zo (je moet toch wat om bezig te blijven), en dat is natuurlijk ook een mooie mijlpaal. Een stijging van +50% zou in mijn verwachte resterende levensduur wellicht nog wel te doen moeten zijn, maar de taalkundige volgende mijlpaal zal ik nooit meer halen (miljonair, multimiljonair, miljardair) haha ;-)
  18. forum rang 5 QueSera 13 mei 2021 18:19
    quote:

    AVM (Altijd Verkeerde Moment) schreef op 13 mei 2021 17:29:

    [...]
    Ha Joshua, misschien dat ik het ga resetten naar 3M of zo (je moet toch wat om bezig te blijven), en dat is natuurlijk ook een mooie mijlpaal. Een stijging van +50% zou in mijn verwachte resterende levensduur wellicht nog wel te doen moeten zijn, maar de taalkundige volgende mijlpaal zal ik nooit meer halen (miljonair, multimiljonair, miljardair) haha ;-)
    Er is een Chinese wijsheid die zegt dat je vijanden hopen dat je wensen uitkomen. Dus kijk uit met wat je wenst!

    Als kind mocht ik bij mijn oma altijd kijken in een doosje waar ze wat oude dingen en papieren in bewaarde. Ik was altijd erg gefascineerd door de oude postzegels en noodgeld dat ze daar nog had uit de jaren 30. Postzegels met erg veel nullen erop. Zo heb ik het verschil tussen miljoen en miljard geleerd. Meest indrukwekkend vond ik nog dat er op sommige biljetten en zegels gewoon nog nullen bijgestempeld waren. Maw de inflatie in de Weimar Republiek ging zo hard dat het geen zin maakte om nieuw papiergeld te drukken. Mijn Oma was multimiljardair. Maar dat is vast niet wat je bedoelde.....
6.291 Posts
Pagina: «« 1 ... 37 38 39 40 41 ... 315 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Unibail-Rodamco-Westfield keert weer dividend uit

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links