Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Versatel nog niet gemold.

27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. atitlan 16 mei 2005 12:28
    Een perslek in België bracht op 29 april aan het licht dat Talpa Capital en Belgacom op dat moment in gesprek waren over Versatel. Het ging o.a. om een mogelijke overname van Versatel door Belgacom. Daarna werden deze contacten door Talpa Capital “bevestigd nog ontkend”.
    Talpa Capital heeft een reputatie opgebouwd als het gaat om de markt te misleiden voor wat betreft haar ware bedoelingen. Nog sneller als een 10,2% belang in 2003 werd opgebouwd, werd het in 2004 weer afgebouwd. Op een lager koersniveau werd daarna weer een belang van 10,2% opgebouwd. Bij herhaling verklaarde Talpa dat zij Versatel “als een puur financiële belegging” zag. Ook werd benadrukt dat een 10% belang gezien de lage koers “allemaal niet veel voorstelde”. In KPN hield men zelfs een “veel hoger belang”. Kort daarna bleek men het belang in Versatel te hebben uitgebouwd naar 25%. Dat ging door naar 42%. Nog altijd ging het om “een puur financiële belegging”. Ondanks dit uitzonderlijke belang had men kennelijk geen belang bij koersverhoging.

    In het weekend van 30 april/1 mei leidde de tussenkomst van de AFM en Versatel tot een persbericht op 2 mei waarin de gesprekken, met inmiddels ook Versatel, werden bevestigd. De koers liep snel op tot €2,22 op 2 mei.
    Nadien verklaarde Talpa Versatel mede te zien “als een strategische belegging”. De boodschap naar de markt leek dat het er Talpa kennelijk niet om gaat haar 42% belang in Versatel optimaal te verzilveren door een overname uit te onderhandelen. Volgens een bericht in de Telegraaf van 12 mei lijkt Talpa te willen aansturen op de vorming van een fusieonderneming tussen Belgacom, Talpa Media en Versatel. Volgens Talpa woordvoerder Notermans gaat het echter om de een of andere vorm van “samenwerking”, “het woord fusie hebben we nooit in de mond genomen”. “Ook is algemeen bekend dat John de Mol niet van beursnoteringen houdt.”

    Talpa stuurt kennelijk noch aan op het zelfstandig laten voortbestaan van Versatel als beursgenoteerde onderneming, noch op een snelle en lucratieve verzilvering van haar belang door een overname. Een fusieonderneming past beter in haar straatje. Wanneer in stille afspraken tussen Talpa en Belgacom enerzijds de fusiewaarde van Talpa Media wordt overdreven en anderzijds die van Versatel te laag wordt gewogen, dan zijn per saldo Talpa Capital en Belgacom de grote winnaars van het fusieproces. Belgacom vermijdt een duur overnamegevecht om Versatel (waar het hen echt om gaat) en Talpa Capital haalt de zilvervloot binnen. De huidige lage waardering van Versatel past dan perfect in beider straatje. Hoe lager hoe beter.

    Dit kan gemakkelijk met een rekenvoorbeeld worden geïllustreerd.
    De overnamesom in een biedingstrijd (met voor Belgacom onzeker afloop) kan gevoeglijk op 4 euro per aandeel worden geschat. Zonder biedingstrijd misschien op 3 euro, maar dat scenario is onwaarschijnlijk, omdat de footprint van Versatel in drie belangrijke markten voor veel bedrijven in de sector zeer waardevol is. Dat impliceert een overnamebedrag in de orde van 2 miljard euro, waarvan 800 miljoen euro voor Talpa Capital.
    Bij een fusie met een verdeelsleutel grofweg op basis van de actuele marktkapitalisatie zouden de Versatel aandeelhouders echter maar 1 miljard waarde in de fusieonderneming terugzien, waarvan dan 400 miljoen euro voor Talpa.
    Dat is sowieso zeer aantrekkelijk voor Belgacom en ter compensatie voor Talpa moet in een-tweetje de waarde van Talpa Media kunstmatig worden opgetrokken, zeg van 200 miljoen euro naar 1 miljard euro.
    Op Talpa Media wint Talpa dan 800 miljoen euro. Het “verlies” op haar Versatel belang is dus schijn, de lage koers van Versatel brengt Talpa Capital extra winst. De effectieve vergoeding voor haar aandelen Versatel bedraagt bij deze verhoudingen 6 euro (2 euro + 800/200), terwijl de particuliere Versatel aandeelhouders worden afgescheept met 2 euro.

    De rekenexercitie maakt paradoxaal genoeg helder welk belang Talpa in dat scenario tijdens “haar contacten met Belgacom” had bij een zo laag mogelijk koers van Versatel en dat kan verklaren waarom de koers van Versatel in drie maanden van €2,47 naar €1,50 werd gebeukt. Hoe lager de koers van Versatel, hoe groter de uiteindelijke winst voor Talpa Capital, geheel ten koste van de andere Versatel aandeelhouders. Vooralsnog gaat het om vermoedens, niets is bewezen, maar deze hypothese biedt een sluitende verklaring voor het ongekend shorten van Versatel in de aanloop naar de voorgenomen fusie, alsook voor de manier waarom Talpa berichten naar buiten bracht dan wel naliet dit te doen.

    Cruciaal is echter dat Versatel om krachtig te kunnen groeien noch Belgacom nodig heeft noch Talpa Media (ofschoon goede samenwerking met Talpa veel aandeelhouderswaarde voor Versatel zou betekenen). Talpa Media heeft sinds zij in 2004 een eerste belang nam nog geen enkele indicatie gegeven dat zij Versatel zou willen laten profiteren van haar mogelijkheden. Ook dat past in het beeld dat Talpa de koers van Versatel liever niet zag stijgen.
    Belgacom en Talpa Media op hun beurt hebben wél Versatel nodig, want Versatel is met haar footprint onontbeerlijk voor een krachtige expansie van Belgacom buiten haar eigen landsgrenzen evenals voor de mediaplannen van Talpa.

    Dit maakt ondanks alles dat de particuliere aandeelhouder van Versatel in een comfortabele positie zit, maar niet uitsluitend daarom.
    Bij recente overnames in de alternatieve kabelsector werden structureel prijzen betaald van 2,5x de jaaromzet en hoger (tot zelfs 7,5x) en van 16,5x de Ebitda-winst of hoger. Tenslotte is de flagrant lage beurswaardering in vergelijking met branchegenoten als QSC en Jazztel die 3 tot 5x de jaaromzet noteren (en zelfs nog Ebitda-negatief zijn) een comfortabel gegeven.

    Beëindiging van de zelfstandige beursnotering in een fusiescenario mág zich dus niet voltrekken. En zál zich zeer waarschijnlijk niet voltrekken. Immers de particuliere aandeelhouders, inclusief CEO Raithata, bezitten met bijna 60% van de aandelen de ultieme stem. Al bij de schuldsanering heeft Raithata bewezen pal te staan voor de belangen van de aandeelhouders.
    Die belangen worden mogelijk binnenkort zelfs met zo’n 550 miljoen euro verhoogd vanwege het herstellen van een weeffout uit de belastingherziening van 2001. Dan wordt de belastinglatentie van 130 miljoen euro die ontstond bij de schuldsanering omgezet in belastingtegoed van ruim 400 miljoen euro. Het betreffende amendement Crone staat voor 19 mei a.s. in de Tweede Kamer op de agenda.

    =wordt vervolgd=
  2. atitlan 16 mei 2005 12:30
    =vervolg=

    Versatel bezit een fraai track record van op eigen kracht constant en krachtig verbeteren van de operationele kerncijfers, hand in hand met het continu waarmaken van ambitieus gestelde ondernemingsdoelen.
    Uit de recente kwartaalcijfers bleek dat Versatel haar bruto marge opnieuw wist te verbeteren tot het voor de sector unieke niveau van 55,6%. De footprint van het eigen netwerk betaalt zich steeds meer uit. Elke euro extra omzet over dat netwerk draagt positief bij aan de brutomarge van de omzet als geheel. De continu hoge afschrijvingen door de forse op groei gerichte investeringen houden de netto winst vooralsnog beperkt, maar naarmate Versatel verder volgroeid is en het groeitempo afneemt nemen de benodigde investeringen sterk af, evenals de afschrijvingen. Daarom is al in 2010 een netto jaarwinst van 400 miljoen euro op een omzet van 2 miljard euro zeer wel realiseerbaar. Bij een K/W van 16 zou Versatel weer de beurswaarde kunnen bereiken die Versatel 5 jaar geleden had (6,4 miljard euro). Toen was die waardering nog absurd, over 5 jaar niet meer.
    Daarom blijft voor Versatel (en haar aandeelhouders) het verreweg meest aantrekkelijke scenario, om na 10 jaar van zaaien en investeren, de komende jaren zelf de vruchten van een zelfstandige voltooiing van het businessplan te kunnen oogsten.
  3. [verwijderd] 16 mei 2005 12:39
    Het is te hopen dat Versatel de poot stijf houdt en niet toe geeft aan de Mol. Die heeft het nooit goed voor gehad met Versatel en doet alles uit eigen belang. Zie het verleden moet kopen en weer verkopen van aandelen Versatel. Van mij mogen ze geld ophalen met een emissie en onderbrengen bij verschillende investeerders of misschien wel tele2, alleen al om die de Mol dwars te zitten.
  4. [verwijderd] 16 mei 2005 21:13
    Een mooi artikel, maar met een in mijn ogen enigszins tweeslachtige conclusie. De premie voor alle aandeelhouders zou veel groter moeten zijn begrijp ik. Talpa en Belgacom worden echter als grote winnaars met extra "voordelen" gezien. Is het, gezien je uiteenzetting, dan niet voor de hand liggend om vooral ook flink aandelen Belgacom in te slaan ?

    Groet Glasbol
  5. atitlan 17 mei 2005 09:59
    Belgacom is een bedrijf dat voorzichtig opereert. Dat spreekt me aan. Dat is in het belang van haar aandeelhouders. Dat Belgacom een oog heeft laten vallen op Versatel vind ik logisch en slim. Het biedt Belgacom aantrekkelijke expansiemogelijkheden. Haar thuismarkt wordt opgerekt van 13 naar 110 miljoen inwoners.
    Ik zal echter alleen overwegen in Belgacom te stappen wanneer op een fatsoenlijke manier Versatel wordt verworven buiten Talpa om. In een biedingstrijd zou Belgacom m.i. ver willen gaan. Vanaf 4 euro per aandeel verwacht ik dat Raithata een positief advies zou geven t.a.v. de hoogstbiedende.
  6. [verwijderd] 17 mei 2005 10:14
    Goed stuk Atitlan, lees iedere keer weer met plezier je uit eenzetting. (niet iedereen is daar kundig in helaas)

    Toch blijf me nog een vraag open, je zegt 42% zijn er reeds bij Talpa, en de overige 58% bij de aandeelhouders en Rai..

    Maar ik heb zelf het idee dat Belgacom en zoniet een andere grote "Jongen" zich inmiddels voldoende stukken heeft binnengehaald..

    Al met al nog steeds niet voldoende voor 95% of 51% met de gifpil constructie..

    Hoe denk je daar zelf over?

    Trouwens zie ik je morgen ook op de AVA?

    Vr. Gr.

    DutchOirs
  7. atitlan 17 mei 2005 12:45
    Beste DutchOirs,

    Bedankt voor het compliment.

    Ik heb over die gifpil nogal ambivalente gevoelens.
    Dat komt vooral omdat ik niet de minste illusie heb dat Talpa uit zichzelf zich ook maar iets gelegen laat liggen aan de belangen van de andere aandeelhouders.
    Op zichzelf zou ik het opheffen van de bescherming een prima zaak vinden. Het zou het aandeel naar een meer reëel niveau kunnen tillen en ook minder gevoelig maken voor manipulatie.
    In het vertrouwen dat Versatel haar belangen en die van haar aandeelhouders niet verkwanselt in een fusie met Talpa, dat immers nog niets positiefs aan Versatel heeft bijgedragen, is het goed mogelijk dat Talpa en/of Belgacom alsnog via een vijandig overnamebod Versatel van de markt willen halen (uiteraard met het risico dat een BT, TDC, Tele 2 of Telecom Italia zich dan in de strijd gooit). Dan moet in principe de gifpil weg.
    Het stemgedrag van Talpa is maatgevend voor een eventuele wijziging van de statuten. Dat wordt interessant.

    Ik was van plan dit jaar voor het eerst naar de Versatel AVA te komen. Helaas heeft afgelopen zaterdag een ongeluk mijn binnenmeniscus beschadigd en mijn knie min of meer in een 120 graden stand gefixeerd. Elke beweging richting 180 graden is buitengewoon pijnlijk. Dat houdt me tot de eerstvolgende afspraak in het ziekenhuis voorlopig aan huis gekluisterd.

    Vrgr,
    Atitlan
  8. [verwijderd] 17 mei 2005 13:06
    Hallo Atitlan,

    Wel sterkte met je knie, weet wat dit is helaas. 2 jaar geleden zelf een acute meniscus gehad en binnen 4 dagen geopereerd. Tweederde weggehaald.. Hoop voor jouw dat dit niet nodig is en bij een kleine ingreep blijft...

    Maar even terugkomend op Vrst :-) in de bijlage van toelichting staat een stuk wat men in de statuten toe wil voegen wat een heleboel verklaard van de afgelopen periode..

    Aan artikel 16 worden de leden 4 en 5 toegevoegd die komen te luiden als volgt:
    16.4. Onverminderd het hiervoor bepaalde, zijn aan de goedkeuring van de algemene vergadering onderworpen de besluiten van de directie omtrent een belangrijke verandering van de identiteit of het karakter van de vennootschap of de onderneming, waaronder in ieder geval:

    a. overdracht van de onderneming of vrijwel de gehele onderneming aan een derde;

    b. het aangaan of verbreken van duurzame samenwerking van de vennootschap of een dochtermaatschappij met een andere rechtspersoon of vennootschap dan wel als volledig aansprakelijke vennoten in een commanditaire vennootschap of vennootschap onder firma, indien deze samenwerking of verbreking van ingrijpende betekenis is voor de vennootschap;

    c. het nemen of afstoten van een deelneming in het kapitaal van een vennootschap ter waarde van ten minste een derde van het bedrag van de activa volgens de balans met toelichting of, indien de vennootschap een geconsolideerde balans opstelt, volgens de geconsolideerde balans met toelichting volgens de laatst vastgestelde jaarrekening van de vennootschap, door haar of een dochtermaatschappij.

    16.5. Het ontbreken van de goedkeuring als bedoeld in de leden 3 en 4 van dit artikel tast de vertegenwoordigingsbevoegdheid van de raad van bestuur of haar leden niet aan.

    Alles te vinden op www.versatel.com/index.php?id=6116

    Vr. Gr. en sterkte,

    DutchOirs
  9. yinx 17 mei 2005 14:32
    Hoi Atitlan,

    Sterkte met je knie.

    Tegenwoordig ligt alle informatie op straat. Wanneer het scenario zoals jij schetst onder je rekenvoorbeeld reeel zou zijn, vraag ik mij af wie de winnaar is. Volgens mij niemand.

    De Versatel aandeelhouders weten wat de stukken waard zijn en bieden echt niet aan tegen bv 2 euro. Hierbij krijgt ook Talpa C een prijs die ver onder de marktwaarde ligt.

    Ik weet niet of je ooit zelf een B.V. hebt opgericht en daarin activa hebt ingebracht die gewaardeerd moet worden. Dit is niet iets wat je zelf bepaald ook een accountant/belastingdienst kijkt over je schouder mee.
    -Een inbreng te hoog of te laag waarderen levert geheid problemen op met de fiscus
    -Ik begrijp de win situatie voor Belgacom niet. Een merger gaat ongetwijfeld via een andere businessunit dan een joint venture. Deze hebben beide hun eigen directie en dito targets. Een deal met dergelijke omvang in waardering zal erg moeilijk worden. Afgezien van het feit als deze informatie op straat komt te liggen. De Belgische regering zal hier niet blij mee zijn. Waarom zou je je als Belgacom in zo'n situatie manouvreren. Ik zie hierin echt geen win-win situatie.

    Voor Talpa M zal het veel negatieve publiciteit met zich meebrengen. Iets waar ze nu niet echt op zitten te wachten.

    Belgacom en Versatel van de beurs halen is echt een utopie.

    Ik zie absoluut niet in waarom dit scenario zich zal voltrekken.

    Ik vind het trouwens wel jammer dat je er morgen niet bent. Had graag eens met je van gedachten gewisseld.

    YinX
  10. forum rang 6 d' Aandelen ' 18 mei 2005 00:27
    Beste atitlan,

    Een zeer lezenswaardig stuk wat je geschreven hebt, ik mag hopen dat je een beetje gelijk krijgt met de door jou geschetste koersdoelen in de toekomst, voor mij persoonlijk zou dat betekenen dat Versatel dan een zeer lucratieve investering wordt.
    Maarja die J.d.M. met zijn Talpa spelen spelletjes en zij hebben de middelen om spelletjes te spelen over de rug van kleine beleggers.
    Daarom hoop ik dat je gelijk krijgt, van mij krijg je de complimenten voor het goed onderbouwde verhaal.

    vriendelijke groet

    Daan
  11. atitlan 23 mei 2005 10:12
    quote:

    'd Aandelen schreef:

    Beste atitlan,

    Een zeer lezenswaardig stuk wat je geschreven hebt, ik mag hopen dat je een beetje gelijk krijgt met de door jou geschetste koersdoelen in de toekomst, voor mij persoonlijk zou dat betekenen dat Versatel dan een zeer lucratieve investering wordt.
    Maarja die J.d.M. met zijn Talpa spelen spelletjes en zij hebben de middelen om spelletjes te spelen over de rug van kleine beleggers.
    Daarom hoop ik dat je gelijk krijgt, van mij krijg je de complimenten voor het goed onderbouwde verhaal.

    vriendelijke groet
    Daan
    De spelletjes gaan nog steeds door.

    Ik heb nog eens wat gerekend, t.o.v. de best te vergelijken bedrijven in de sector.
    Versatel is nu gewaardeerd op een absurde 3x de brutowinst van 2004, terwijl de sectorgenoten 12x de brutowinst van 2004 noteren.
    www.beurszout.nl/bzfiles/data/telco-m...

    Na aftrek van de netto kasreserve en de belastingtegoeden in Duitsland en België (samen ongeveer 375 miljoen) is netto beurswaarde maar 600 miljoen euro (519*1,87 – 375).
    Bij een brutowinst van 98,8 miljoen euro in het eerste kwartaal, is de netto waardering van Versatel nu nog maar 1,5x (!) de brutowinst op jaarbasis.
    Pas bij een waardering van 8 euro zou de koers van Versatel overeenkomen met die van Duitse en Spaanse branchegenoten.

    Versatel kent een volkomen maar dan ook volkomen door langdurige en massieve manipulatie verziekte waardering!

    Tevens nog een paar grafiekjes:
    www.beurszout.nl/bzfiles/data/grafiek...
    www.beurszout.nl/bzfiles/data/grafiek...

  12. [verwijderd] 23 mei 2005 10:20
    quote:

    atitlan schreef:

    Versatel kent een volkomen maar dan ook volkomen door langdurige en massieve manipulatie verziekte waardering!
    Fantastisch, toch? Als alle waarderingen altijd 100% correct waren viel er nooit 1 cent te verdienen.

    Eerlijk gezegd hoop ik dat Versatel altijd een factor 10 ondergewaardeerd zal blijven. Dan is er straks tenminste een goede manier om je dividend te herbeleggen.
27 Posts
Pagina: 1 2 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 873,20 -1,23%
EUR/USD 1,0620 -0,05%
FTSE 100 7.841,60 -1,56%
Germany40^ 17.782,20 -1,36%
Gold spot 2.369,62 -0,57%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

Avantium
+3,08%
AZERION
+1,28%
VIVORY...
+0,94%
B&S Gr...
+0,85%
Fagron
+0,23%

Dalers

Arcelo...
-6,27%
Aperam
-5,78%
SBM Of...
-5,59%
Accsys
-3,33%
ASMI
-3,08%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links