Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Boeren krijgen te weinig

650 Posts
Pagina: «« 1 ... 12 13 14 15 16 ... 33 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 6 haas 3 september 2020 09:30
    FrieslandCampina uit top 5 ’s werelds grootste zuivelconcerns
    Door GERT VAN HARSKAMP

    Updated 3 uur geleden
    Vandaag, 17:40 in FINANCIEEL

    FrieslandCampina behoort niet langer tot de vijf grootste zuivelbedrijven ter wereld. Op basis van de omzet in 2019 staat de Nederlandse zuivelreus nu op plaats 7 in de Global Dairy Top 20 van Rabobank.

    FrieslandCampina zag omzet dalen door minder melkaanvoer.? ANP/HH
    FrieslandCampina zag de omzet afgelopen jaar met 2,2% wel dalen tot €11,3 miljard, maar dat heeft de positie op de ranglijst niet bepaald. Verschuivingen in de top worden veroorzaakt door overnames. De Nederlanders zijn ingehaald door het Amerikaanse Dairy Farmers, dat met de overname van Dean Foods steeg van de zesde naar de derde plek en afgelopen jaar een omzet van $20,1 miljard (€18 miljard) neerzette.

    Yili, het grootste zuivelconcern van China, steeg van de achtste naar de vijfde plek. De Aziaten wisten met de overname van Westland Cooperative 20% aan de omzet toe te voegen en verkochten omgerekend voor €11,6 miljard aan zuivelproducten.

    Unilever
    Overigens is FrieslandCampina niet het enige Nederlandse bedrijf in de top twintig grootste zuivelconcerns ter Wereld. Levensmiddelenconcern Unilever handhaaft de twaalfde plek en wist in 2019 met onder meer de merken Blue Band en Becel €5,7 miljard aan pure zuivelomzet binnen te harken.

    Opvallend is de positie van Danone, het Franse moederbedrijf van de Nederlandse babyvoedingfabrikant Nutricia. Op basis van organische groei handhaven de Fransen zich maar net in de top vijf.

    In 2017 was Danone na verschillende acquisities nog het op één na grootste zuivelconcern. Met een omzet van €16,3 miljard is het concern alweer een plaatsje gezakt van 3 naar 4. Met een omzet van €19,7 blijft het Zwitserse Nestlé het allergrootste zuivelbedrijf ter wereld.

    Melkproductie
    RaboResearch doet het onderzoek op basis van dollars en concludeert dat de omzetstijging van de twintig grootste zuivelreuzen afvlakt van 2,5% in 2018 tot 1,3% afgelopen jaar. Corona en een afzwakkende economie hebben weinig invloed op de consumptie van melk, verwacht Rabo.

  2. forum rang 6 haas 22 september 2020 22:52
    Peter Poortinga (58) studeerde af in plantenkunde en slacht nu 9 miljoen kippen per week

    CEO PLUKONPluimveeconcern Plukon groeit als kool. Het bedrijf met het hoofdkantoor in Wezep nam alleen al dit jaar vier bedrijven over, telt 6.500 medewerkers, slacht 9 miljoen kippen per week en noteert een jaaromzet van bijna 2 miljard euro. Hoe doet ceo Peter Poortinga (58) dat?

    Lex van Kooten 22-09-20, 18:00 Bron: de Stentor
    2
    De opmars van het Wezeper pluimveeconcern Plukon valt op. Ceo Peter Poortinga schrijft op een papiertje alle overnames die hij in twintig jaar Plukon deed. ,,Eens even kijken, dat zijn er - met die vier van 2020 erbij - veertien.” Hij kijkt op. ,,De lonen stijgen gemiddeld ongeveer 2 procent per jaar. Dan moet je ook tenminste ongeveer 2 procent per jaar groeien.”

    51% in:
    Fotoserie: Optibrut opent nieuwe broederij
    7 november 2017Economie2.821 keer gelezenreageer
    Klaas Knol en Hans Groot Koerkamp openden donderdag 2 november hun nieuwe vleeskuikenbroederij in het Duitse Nordhorn. Ze kozen voor uitkomstkasten waarin de kuikens direct over voer, water en licht beschikken. „Bij kuikens, die direct na uitkomst de beschikking over voer, water en licht, komt de darmflora eerder op gang waardoor hun immuunsysteem beter ontwikkelt en ze meer groeipotentie hebben”, zegt Klaas Knol.

    www.pluimveeweb.nl/artikel/167730-opt...
  3. forum rang 6 haas 28 september 2020 06:55
    nog wat info over duurzaam in Nederland : actiam heeft 'n belegfonds (457 miljoen)
    In de links wat info waarin dit fonds belegd.

    en geeft ook toelichting op de "duurzaamheids waarde" :

    www.actiam.com/nl/fondsinformatie/
    www.actiam.com/4a43d2/siteassets/4_ve...

    Amerikaanse onderzoekers
    van de Universiteit Virginia Tech rekenden uit wat het effect
    is op gezondheid en klimaat als er geen veeteelt meer in de
    Verenigde Staten zou zijn.

    Een volledig plantaardige productie
    zou volgens de onderzoekers de totale broeikasgasuitstoot met
    slechts 2,6 procentpunt verminderen. Het onderzoek stelt ook
    vast dat één persoon juist meer voedingsmiddelen zou moeten
    consumeren om de minimale voedingsbehoeften te verkrijgen.
    Zonder veeteelt moet er dan meer kunstmest geproduceerd
    moeten worden, waarvoor weer fossiele brandstof nodig is.

  4. forum rang 6 haas 5 oktober 2020 06:30
    VDL gaat in de agrarische wereld (gaat diversiceren): koopt Jansen poeltry Barneveld op.

    Buffet heeft tig jaren geleden al opgekocht : Meyn(Zaandam) en Roxell (BE) : ook werkzaam in deze industrie.

    Dichterbij huis is beursgenoteerd: Marel op de AEX : naast machines voorkip etc ook in vis verwerking gespecialiceerd.
    sept 2020:REYKJAVIK (AFN) - De IJslandse maker van vlees- en visverwerkende machines Marel neemt het Duitse Treif Maschinenbau,(500 man personeel) een leverancier van snijtechnologie voor levensmiddelen, over. De deal wordt voldaan in contanten en aandelen en zal naar verwachting later dit jaar zijn afgerond.

  5. forum rang 6 haas 6 oktober 2020 09:05
    De Groene Kmerr is wel behoorlijk aan de gang !!
    hieronder ,volledig,verslag van familie Lubbers uit Swinderen
    ===============================================
    Een nieuw landschapsplan pakt desastreus uit voor het boerengezin van Meike en Erik Lubbers uit Sinderen. Hun grond dreigt ineens veel minder waard te worden. © Theo Kock
    Rampen stapelen zich op voor Achterhoeks boerengezin: ‘Boertje pesten door de overheid’
    SINDEREN - Een nieuw landschapsplan pakt desastreus uit voor het boerengezin Lubbers uit Sinderen. Hun grond dreigt ineens veel minder waard te worden.

    Rick Aalbers 06-10-20, 07:00
    1
    0 Reacties
    Kern van het plan van Oude IJsselstreek: minder grootschalige landbouw en meer ruimte voor natuur via zogeheten ‘groene ontwikkelingszones’. De boerderij van Lubbers in het buitengebied van Sinderen ligt midden in zo’n gebied, net als de bedrijven van tientallen andere boeren.

    ,,Een ramp”, noemt Meike Lubbers (33) het plan. Samen met haar man Erik (34) bestiert ze het boerenbedrijf met 100 melkkoeien. ,,Met de huidige bestemming agrarisch is onze landbouwgrond 60.000 euro per hectare waard. Met de stempel natuur daalt dat naar 15.000 per hectare. De grond wordt dus in één klap driekwart minder waard.”

    En dat heeft enorme gevolgen, want dat betekent dat het bedrijf volledig ‘op slot’ gaat. Geen ruimte voor toekomstige uitbreidingen en geen kans op een nieuwe hypotheek bij de bank voor vernieuwingen of een verbouwing, zoals het vervangen van het dak op één van de oude schuren.

    Geraakt door overheidsingrijpen
    Meike en Erik Lubbers uit Sinderen
    Meike en Erik Lubbers uit Sinderen © Theo Kock
    Dat terwijl het gezin de laatste jaren al enorm wordt geraakt door overheidsingrijpen. In 1995 is het familiebedrijf al verplaatst vanwege de aanleg van de Slingerparallel, waarna ze in 2012 te horen krijgen dat het bedrijf opnieuw moet verhuizen. Het duurt dan even voor een nieuwe plek is gevonden, maar eind 2013 is dan eindelijk alles rond: het gezin kan begin 2014 starten in Sinderen, op een boerderij op een lap grond van 40 hectare waarvan 4 hectare bos.

    Vanwege die verhuizing wordt de al in 2011 vergunde uitbreiding van het aantal koeien van 70 naar 100 uitgesteld. Na de verhuizing komt de uitbreiding er in Sinderen, waar een nieuwe, hypermoderne stal wordt gebouwd. Die staat er in 2016. Maar dan wordt in 2018 het fosfaatrechtenstelsel van kracht, die bepaalt wat een bedrijf mag uitstoten op basis van het aantal koeien. Peildatum is 2 juli 2015, en toen had Lubbers nog 70 koeien. ,,Moesten we dertig rechten bijkopen à 10.000 euro per stuk. We hadden immers geïnvesteerd in een bedrijf met 100 koeien, daar is de hypotheek ook op gebaseerd”, zegt Erik.

    Verkochte grond terug huren
    Om die investering te betalen verkopen ze een deel van hun grond, dat ze vervolgens weer terug huren. Al met al zorgt dit voor een maandlast van zo’n 2.500 euro. Er blijft amper voldoende over om het bedrijf draaiende te houden.

    met naaktfotos: zie link
    www.destentor.nl/achterhoek/rampen-st...
  6. [verwijderd] 11 oktober 2020 20:09
    VPRO Tegenlicht
    De boer van de toekomst
    11 oktober 2020
    programma's

    vpro tegenlicht

    afleveringen
    Nederland is als tweede landbouw-exporteur van de wereld een agrarisch succesverhaal. Maar onze bodem raakt steeds verder uitgeput en de biodiversiteit verschraalt. Het roer moet om. Maar hoe? Welke nieuwe ideeën en technologieën zijn er voor de boer van de toekomst?

    makers
    Rob van Hattum
    thema's
    Voedsel
    De lockdown liet zien hoe kwetsbaar ons wereldwijde voedselsysteem is. Het wordt steeds duidelijker dat de voedselketen sterker, eerlijker en duurzamer moet worden. Maar als het om oplossingen gaat, staan boeren, natuurbeschermers en politici lijnrecht tegenover elkaar.

    Nederland is als één na grootste exporteur van de wereld een agrarisch succesverhaal. Maar onze ambitie om de wereld te voeden zorgt er tegelijkertijd voor dat de bodem wordt uitgeput en de biodiversiteit drastisch afneemt.

    Waar zijn de nieuwe ideeën en technologieën te vinden die goed zijn voor zowel de boer als de natuur? Deze aflevering van VPRO Tegenlicht is een verkenning door Nederland. Van stroken-landbouw tot onbemande tractoren en van agro-ecologie tot kaas zonder koeien. Hoe komen we tot een eerlijker en duurzamer voedselsysteem voor de boer van de toekomst?
  7. [verwijderd] 11 oktober 2020 20:13
    In Nederland scoren de bioboeren nochthans zeer goed als het biodiversiteit en bodemleven betreft.

    Los van het feit dat we in Nederland ook bekend zijn met vertical farming: een optimaal systeem.

    Beide werkwijzen worden helaas nauwelijks omarmt en/of gesteund. Sterker nog, in een regio in Nederland moet een bekende bioboer zijn hectares afstaan, omdat er een zonneweide geplaatst wordt.

    Iedereen trekt aan een touw dat versplintert, waardoor men het oorspronkelijk streven uit het oog ziet verdwijnen. Heel menselijk, helaas zorgt dat voor enorm veel vertraging, rompslomp en zaken die elkaar in de weg lopen.
  8. forum rang 6 haas 22 oktober 2020 08:35
    jaa, buiten de deur vlees eten. En thuis de vlag hooghouden dat ze aan de veggies zijn ?:):)
    ===============================================================

    Vleesconsumptie weer toegenomen

    ????????????????????????????????????????
    ?? Vorig jaar is er opnieuw meer vlees
    gegeten in Nederland.Per persoon werd
    er gemiddeld 39 kilo geconsumeerd,een
    paar honderd gram meer dan in 2018.Het
    blijkt uit het jaarlijkse onderzoek van
    de Wageningen Universiteit in opdracht
    van Wakker Dier.

    Tussen 2012 en 2017 was er jaarlijks
    nog een daling van de vleesconsumptie.
    Dat nu weer meer vlees wordt gegeten
    komt volgens de onderzoekers doordat
    mensen die thuis meer vegetarisch eten,
    in de horeca wel voor vlees gaan.

    Ook speelt mee dat het aantal toeristen
    in Nederland is gegroeid.De hoeveelheid
    vlees die zij consumeren telt ook mee.
  9. forum rang 6 haas 10 november 2020 09:45
    Zuivelreus FrieslandCampina schrapt 1000 banen
    Door GERT VAN HARSKAMP

    Zuivelreus FrieslandCampina moet vanwege de coronacrisis duizend banen schrappen. De arbeidsplaatsen gaan vooral in Nederland, België en Duitsland verloren; de reorganisatie moet eind 2021 al zijn afgerond.

    www.telegraaf.nl/financieel/16343435/...
  10. forum rang 6 haas 22 december 2020 09:56
    even terugkijken: 1948 en verder( 3 jaren na de 5 jaren lock-down periode (WWII)
    =====================================
    Achtergrond 27 nov 2020 1 reactie

    1962: Bietenkar op weg naar de stal
    Voederbieten waren vroeger prima wintervoer. Later werd de teelt ingehaald door de suikerbiet.
    Op de foto staat dat dit in 1962 was maar het kan ook goed eerder zijn geweest. De wagen heeft namelijk houten wielen en die reden er toen al niet veel meer rond. De opzetstukken bleven nog wel een hele poos. Hiermee was een platte wagen te veranderen in een kar met inhoud voor het transport van aardappelen, zakken graan en zoals op de foto: voederbieten.

    Tekst gaat verder onder de foto

    Een deel van de voederbieten werd direct na de oogst in november de stal in gereden om te voeren aan de koeien, zoals op de foto. De rest werd vorstvrij ingekuild voor later gebruik. Ook het loof werd gevoerd.
    Een deel van de voederbieten werd direct na de oogst in november de stal in gereden om te voeren aan de koeien, zoals op de foto. De rest werd vorstvrij ingekuild voor later gebruik. Ook het loof werd gevoerd.

    www.boerderij.nl/Boerenleven/Artikele...
  11. forum rang 7 Freemoneyforever 22 december 2020 10:32
    Ik vraag mij af, waarom voederbieten alleen vroeger prima wintervoer waren.
    Zo'n kar kan ik mij herinneren van mijn opa, die met negen koeien dacht in die tijd grote boer te zijn ;)

    Maar: boeren krijgen te weinig....

    Wel schijnen biologische boeren het goed te (kunnen) doen. Sowieso pleit ik voor kringlooplandbouw. Toch ook een kwestie van keuze.
  12. forum rang 6 haas 16 april 2021 11:09
    Vrije uitloop eieren zijn tijdelijk scharreleieren

    Er heerst vogelgriep in Europa. Daarom heeft de overheid besloten dat alle kippen tijdelijk binnen moeten blijven. Vrije uitloop eieren zijn daardoor tijdelijk beperkt beschikbaar. Veel producten waar vrije uitloop eieren in het recept zitten, bevatten tijdelijk scharreleieren.
  13. Zheng He 28 april 2021 20:43
    Als je het een goed idee vindt dat je nationale producten voorrang moet geven op buitenlandse producten, een normaal nationalistisch ideaal, dan is het toch logisch dat andere nationalistische vrienden in het buitenland dat ook gaan doen. Dus zakt de agrarische export door dat ideaal.
    Maar de boeren vangen hun 50.000,- subsidie per jaar per beetje boer wel door, alsjeblieft, hoef verder niets te weten, doe er wat leuks mee.
  14. forum rang 6 haas 3 mei 2021 19:58
    John Deere
    $ 372,93 , 239,99 1J, = + 180% in 12 mnd. (+360% in 5 jaren)
    ========================================
    3 mei 2021 MECHANISATIE • NIEUWS
    John Deere 6120M populairst in 2021

    Al 46 trekkers verkocht in 1e 4 mnd 2021, goede omzet.
    Ook maar op naar het Malieveld:) T'is er weer tied veur.

    www.boerderij.nl/john-deere-6120m-pop...
  15. forum rang 6 haas 14 mei 2021 17:31
    Voorraad nieuwe trekkers op het fabrieksterrein.van Minsk Tractor Works in Wit-Rusland.
    De plaats waar de Belarus-trekker gemaakt wordt.

    De Russische brancheorganisatie rapporteerde 19,4% meer verkochte trekkers in het eerste kwartaal van 2021. - Foto: Michel Velderman13 mei 2021 MECHANISATIE • ACHTERGROND
    Nieuwe trekkers wereldwijd niet aan te slepen
    Redactie

    Rene Koerhuis:
    werelwijd vonden nwe trekkers gretig aftrek in het 1e kwartaal
    Mede door de hoge graanprijzen

    belarus-tractor.com/en/
  16. forum rang 6 haas 25 mei 2021 19:39
    quote:

    haas schreef op 14 mei 2021 17:31:

    Voorraad nieuwe trekkers op het fabrieksterrein.van Minsk Tractor Works in Wit-Rusland.
    De plaats waar de Belarus-trekker gemaakt wordt.

    De Russische brancheorganisatie rapporteerde 19,4% meer verkochte trekkers in het eerste kwartaal van 2021. - Foto: Michel Velderman13 mei 2021 MECHANISATIE • ACHTERGROND
    Nieuwe trekkers wereldwijd niet aan te slepen
    Redactie

    Rene Koerhuis:
    werelwijd vonden nwe trekkers gretig aftrek in het 1e kwartaal
    Mede door de hoge graanprijzen

    belarus-tractor.com/en/

    Belarus-tractor fabriceert o.a. traktoren met caterpillar motoren

    DUS: ook de levering van Caterpillar - motoren maar boycotten ?
650 Posts
Pagina: «« 1 ... 12 13 14 15 16 ... 33 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 884,07 0,00%
EUR/USD 1,0619 -0,06%
FTSE 100 7.965,53 0,00%
Germany40^ 17.893,90 -0,74%
Gold spot 2.386,29 +0,13%
NY-Nasdaq Composite 15.885,02 -1,79%

Stijgers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Dalers

AALBER...
0,00%
ABN AM...
0,00%
Accsys
0,00%
ACOMO
0,00%
ADYEN NV
0,00%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links