Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Dagafsluiting van de AEX, en andere beurzen.

5.132 Posts
Pagina: «« 1 ... 176 177 178 179 180 ... 257 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 10 april 2021 01:20
    AEX scherpt record aan in rustige week

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs heeft in opnieuw een verkorte week zijn kersverse record weten aan te scherpen. Bij een slot op 713,36 punten vrijdag steeg de AEX afgelopen week 0,7 procent. Vorige week was de winst 1,7 procent bij een slotstand van 708,43 punten.

    Het hoogste niveau werd deze week op donderdag bereikt, toen op een slot van 713,38 punten.

    Toch waarschuwt technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets dat april een teleurstellende maand kan worden.

    "Wat je moet doen is kopen op zwakte, gericht op een verdere stijging in de komende weken en maanden", luidde zijn advies dan ook voor de camera tegen ABM Financial News.

    ING houdt onverminderd rekening met een voortzetting van zogenoemde reflatie-trade, aldus investment manager Simon Wiersma. "We houden dan ook een voorkeur voor de meer economisch gevoelige sectoren en hebben een voorkeur voor Europese aandelen boven Amerikaanse."

    Na een lang Paasweekend was dinsdag de eerste gelegenheid voor Europese beleggers om te reageren op het sterke Amerikaanse banenrapport dat vorige week vrijdag verscheen. Econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen wees daarnaast op de sterke inkoopdata uit de VS die verschenen. De inkoopmanagersindex van Markit toonde een stijging naar 60,4 en daarmee het hoogste niveau sinds de zomer van 2014.

    In de eurozone bleken die inkoopdata ook beter dan verwacht. De inkoopmanagersindex die de activiteit in de dienstensector meet, kwam in maart uit op 49,6 tegen 45,7 in februari. Econoom Chris Williamson van Markit concludeerde dat de economie de recente lockdowns veel beter lijkt te doorstaan dan gedacht. Voor de Amerikaanse economie rekent de econoom van Markit zelfs op een groei van 5 procent in het eerste kwartaal.

    IMF positiever over groei maar met kanttekeningen

    Het Internationaal Monetair Fonds kwam deze week met nieuwe economische voorspellingen. In januari rekende het IMF op een groei van 5,5 procent voor de wereldeconomie in 2021 en inmiddels is dit 6 procent. De groeiprognose voor de VS werd opwaarts bijgesteld van 5,1 naar 6,4 procent en die voor de eurozone van 4,2 naar 4,4 procent.

    Volgens Gita Gopinath van het IMF wordt het pad uit de "economische en gezondheidscrisis steeds meer zichtbaar." De econoom waarschuwde echter dat de vooruitzichten hoogst onzeker zijn en afhankelijk van de race tussen het coronavirus en de vaccins.

    Notulen met weinig verrassingen

    Beleggers verwerkten deze week ook de notulen van de laatste vergadering van de Federal Reserve. Daaruit viel op te maken dat ook de Amerikaanse centrale bank zich vooralsnog geen zorgen maakt over de hogere kapitaalmarktrentes.

    "De Fed-beleidsmakers zien die vooral als teken van toenemend economisch vertrouwen. Verder maken ze zich niet druk over oplopende inflatie en zullen zij vooralsnog een ruim beleid blijven voeren, omdat de arbeidsmarkt in de VS nog lang niet terug is op pre-coronaniveau", aldus Wiersma van ING.

    De Europese Centrale Bank gaf donderdagmiddag de verslaglegging vrij van zijn meest recente vergadering in maart. Ook hierin zaten weinig opmerkelijke dingen. De ECB waarschuwde voor de onzekerheid rond de economische outlook omdat die afhankelijk is van hoe de coronapandemie zich ontwikkelt.

    De euro/dollar handelde vrijdag op 1,1895 en daarmee op weekbasis ruim een procent hoger. Een vat WTI-olie werd deze week ruim 3 procent goedkoper en noteerde vrijdag rond 59 dollar.

    Stijgers en dalers

    Techaandelen als ASMI en Besi deden deze week goede zaken, met respectievelijke winsten van 5 tot 6 procent. Besi kwam met een trading update die positief werd ontvangen. De orders in het eerste kwartaal van 2021 verdubbelden ruimschoots. ING sprak van een "extreem sterke" ordergroei. ASMI ontving een flinke koersdoelverhoging van JPMorgan Cazenove. De Amerikaanse bank ziet de koers oplopen naar 315,00 euro.

    Onder de hoofdaandelen daalde KPN deze week zo'n 2 procent bij een slot van 2,86 euro op vrijdag. Een tweetal private equity-investeerders zou de handen ineengeslagen en een bod willen doen op KPN, volgens The Wall Street Journal. De mogelijke deal zou het telecombedrijf waarderen op meer dan 15 miljard dollar, omgerekend circa 12,6 miljard euro.

    Prosus daalde ruim 5 procent en was daarmee de grootste daler deze week. Afgelopen week werd bekend dat Prosus een belang van 2 procent in Tencent in één keer heeft verkocht voor omgerekend 12,3 miljard euro. Volgens analisten wendt Prosus de verkoopopbrengst mogelijk aan voor het uitkopen van Just Eat Takeaway in iFood. Het aandeel Just Eat-Takeaway steeg ruim 3 procent.

    In de AMX ging Aperam deze week aan kop, met een winst van 6,5 procent. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel.

    SBM Offshore leverde deze week bijna 9 procent in. Citigroup verkleinde zijn belang tot minder dan 3 procent.

    Air-France-KLM steeg ruim 5 procent. Het Frans-Nederlandse luchtvaartconcern ontvangt van de Franse overheid nog eens 4 miljard euro voor de herkapitalisatie van de luchtvaartmaatschappij. Het betreft een kapitaalverhoging van 1 miljard euro. Daarnaast worden leningen ter waarde van 3 miljard euro omgezet in eeuwigdurende hybride obligaties. ING noemde het steunpakket een stap vooruit, maar er zijn volgens de bank meer maatregelen nodig om de luchtvaartmaatschappij uit de problemen te helpen. Het steunpakket is gericht op Air France. Bij KLM is de acute nood minder hoog, zo stelde minister Wopke Hoekstra van Financiën deze week.

    In de AScX won Ordina deze week bijna 12 procent en steeg Lucas Bols 7 procent in waarde. Accsys was hekkensluiter met een verlies van 5,5 procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  2. forum rang 10 voda 12 april 2021 18:27
    Tech trekt AEX aardig in het rood

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe week met verlies begonnen, nadat eind vorige week nog een nieuwe recordstand werd bereikt. Bij een slot van 707,35 punten, daalde de AEX maandag 0,8 procent.

    Voor beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx is de stap terug niet verrassend. Hij ziet dan ook "vermoeidheidssignalen" bij de hoofdindex.

    "De afgelopen vier handelsdagen is de Amsterdamse beurs gaan consolideren in een zeer krappe bandbreedte", aldus Blekemolen, die een steunniveau zag op 709,63 punten, waar de AEX maandag doorheen zakte.

    Onder dit niveau ziet de beleggingsspecialist van Lynx "een terugval richting het steunniveau op 690 punten."

    Echter, deze terugval vindt plaats binnen de stijgende trend en biedt koopkansen, aldus Blekemolen.

    Later deze week begint het cijferseizoen. In de VS kijkt men vooral naar de grote Amerikaanse banken. Daarnaast staan er voor de markt een aantal toonaangevende macro-data op de rol.

    "Het belangrijkste item in de economische agenda deze week is de Amerikaanse inflatie in maart [op dinsdag]", aldus econoom Luc Aben van Van Lanschot Kempen.

    Economen gaan voor de kerninflatie, exclusief prijzen voor energie en voeding, uit van 0,2 procent. "Dat is slechts een lichte versnelling", volgens Aben, na een kerninflatie van 0,1 procent in februari.

    "Toch is het uitkijken of de prijzen in de afgelopen weken niet meer zijn gestegen. Zo kreeg Joe Sixpack de cheques van de laatste overheidssteun binnen", aldus de econoom, die niet uitsluit dat een sterk inflatiecijfer in de VS een schrikreactie veroorzaakt op de obligatiemarkt. De Amerikaanse tienjaarsrente noteerde maandag op 1,68 procent.

    Het economisch herstel in combinatie met de oplopende inflatie creëerde eerder rentevrees bij beleggers. In een interview met 60 Minutes toonde Fed-voorzitter Jerome Powell zich dit weekend optimistisch over de Amerikaanse economie.

    "We denken dat we het punt hebben bereikt dat de economie veel harder begint te groeien en de banengroei flink versnelt", aldus Powell. Hij rekent erop dat de Amerikaanse economie maanden achtereen meer dan 1 miljoen banen per maand zal opleveren.

    Powell wil echter pas nadenken over een renteverhoging als er sprake is van maximale werkgelegenheid en de inflatie al enige tijd boven 2 procent zit. "Het zal een tijdje duren voor we dat in orde hebben", aldus de bankier.

    De euro/dollar handelde rond het slot op 1,1911.

    Een vat WTI-olie werd 1,6 procent duurder op 60,25 dollar. Later deze week komen de OPEC en het Internationaal Energieagentschap met hun maandrapporten.

    Bedrijfsnieuws

    In de AEX waren techaandelen de gebeten hond. ASMI en Besi leverden tot 3 procent in.

    Randstad verloor 2,1 procent. JPMorgan Cazenove haalde de uitzender van de kooplijst, omdat er nog maar beperkt opwaarts potentieel is.

    Just Eat Takeaway, dat dinsdag met een trading update komt, steeg 1,7 procent.

    ArcelorMittal daalde 0,5 procent op 24,36 euro na koersdoelverhogingen van zowel ING als UBS, beide naar 30,00 euro. De koopadviezen bleven staan.

    In de AMX ging koploper OCI 2,1 procent hoger en won Aperam 1,3 procent bij een slot van 42,98 euro. ING verhoogde het koersdoel voor Aperam naar 46,00 met een ongewijzigde koopaanbeveling.

    De grootste dalers waren AMG, Pharming en Arcadis met verliezen van ruim 2 procent.

    Bij de kleinere aandelen in de AScX ging Accell 2,7 procent hoger. Ordina, dat maandag ex-dividend noteerde, leverde op het slot 8,8 procent in. Nedap, ook ex-dividend, verloor 3,5 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het sluiten van de aandelenmarkten in Amsterdam, noteerden de S&P 500 en Dow Jones index licht lager. De Nasdaq leverde 0,5 procent in.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  3. forum rang 10 voda 13 april 2021 04:57
    Europese beurzen leveren in

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn maandag lager gesloten. De Stoxx Europe 600 index daalde 0,5 procent op 435,24 punten, de Duitse DAX daalde 0,1 procent tot 15.215,00 punten, de Franse CAC 40 daalde 0,1 procent tot 6.161,68 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,4 procent in het rood op 6.889,12 punten.

    "Het is een zwakke start van de week geweest, ook voor de Britse beurzen, ondanks optimisme over een heropening van de Britse economie", aldus marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Diverse studies laten zien dat het ondernemersvertrouwen stijgt, waarbij CFO's in dertien jaar nog nooit zo optimistisch waren als nu", aldus Hewson.

    Hewson zag de Britse FTSE 100 en FTSE 250 afkomen van de piekniveaus van vorige week, met wat winstnemingen in de retailsector na weken van winsten. De marktvorser wees op verliezen voor ASOS, Next, JD Sports en Primark-eigenaar Associated British Foods. "Beleggers kochten in op de verwachting dat de economie heropent, maar nemen wat winst nu deze visie werkelijkheid lijkt te worden", aldus Hewson. Vorige week koerste Next en JD Sports nog op recordhoogtes, zo zag de analist van CMC Markets.

    De Londense beurs had bovendien last van een sterker Brits pond, dat in waarde oploopt nu de coronamaatregelen zijn versoepeld in het Verenigd Koninkrijk, aldus valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe.

    Ook de Franse en Duitse beurzen deden het volgens Hewson rustig aan maandag, waarbij beleggers even op adem komen in een week waarin er enkele belangrijke macrocijfers uit China en de Verenigde Staten op de rol staan.

    Beleggers richten zich op het Europese vasteland op de toenemende coronabesmettingen. Zo bereidt Duitsland nieuwe wetgeving voor waarmee het makkelijker landelijke coronamaatregelen kan opleggen, zonder de goedkeuring van regionale overheden. In Nederland moet vermoedelijk langer worden gewacht op een verdere versoepeling.

    Naast de retailsector stonden ook beursgenoteerde luchtvaartmaatschappijen onder druk na een sectorrapport van HSBC. EasyJet, Ryanair en Wizz Air lieten een veer, nadat HSBC zei dat een nieuw verkeerslichtsysteem in het Verenigd Koninkrijk vooral Britse budgetmaatschappijen zal raken.

    Het kwartaalcijferseizoen trapt af met de resultaten van de grote Amerikaanse banken. Vorige week maakte het Zwitserse Credit Suisse al een stevig verlies bekend vanwege de problemen bij Archegos en beleggers zijn benieuwd wat de gevolgen zijn voor de Amerikaanse banken.

    Op macro-economisch vlak werd maandagochtend bekend dat de detailhandelsverkopen in de eurozone in februari grotendeels zijn hersteld van de flinke dip in januari, toen de verkopen met ruim 5 procent daalden. In februari was sprake van een toename met 3,0 procent, wat beter was dan verwacht.

    De euro/dollar handelde op 1,1911. De Europese munt leverde ten opzichte van het Britse pond 0,2 procent in op 0,8667. Olie werd ruim een procent duurder.

    Stijgers en dalers

    Aandelen van het Franse Suez stegen 7,7 procent na de bekendmaking van een principeakkoord met Veolia Environnement over een fusie, waarbij Veolia 20,50 euro per aandeel betaalt. Een definitieve deal moet tegen half mei worden bereikt. Veolia steeg maandag 9,7 procent.

    Polygon Global Partners blijft zich verzetten tegen het overnamebod van Orange op Orange Belgium, waarin het Britse investeringsfonds een belang van 5,29 procent heeft. Orange Belgium won 2,4 procent en Orange daalde 1,2 procent in Parijs.

    GrandVision gaat zijn Chileense onderdeel Rotter y Kraus aan HAL verkopen om van de Chileense mededingingsautoriteit goedkeuring te krijgen voor de fusie met EssilorLuxottica. Alleen in Turkije is er nog geen goedkeuring voor de overname van GrandVision door Essilor. Maandag wees Essilor nog wel op de arbitrageprocedures die nog lopen tussen de koper en verkoper. Het aandeel Essilor won 1,5 procent en GrandVision 0,8 procent.

    Het Italiaanse diagnostiekbedrijf DiaSorin steeg maandag 9,6 procent na de bekendmaking van een deal om Luminex over te nemen voor 1,8 miljard dollar. Het Amerikaanse farmabedrijf maakt coronatestkits.

    ArcelorMittal verloor 0,5 procent na koersdoelverhogingen van zowel ING als UBS, beide naar 30,00 euro. De koopadviezen bleven staan.

    JPMorgan Cazenove haalde Randstad en Adecco van de kooplijst, omdat er nog maar beperkt opwaarts potentieel is. Het aandeel van het Nederlandse uitzendbedrijf verloor 2,1 procent. Adecco verloor 1,5 procent.

    Tussenstand Wall Street

    Rond het sluiten van de aandelenmarkten in Europa, noteerden de S&P 500 en Dow Jones index licht lager. De Nasdaq leverde 0,5 procent in.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  4. forum rang 10 voda 13 april 2021 17:59
    Just Eat smaakmaker op licht hoger Damrak

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag met winst gesloten. De AEX steeg 0,2 procent naar 708,60 punten.

    Vanochtend openden Just Eat Takeaway en Fagron de boeken over het eerste kwartaal, en die resultaten werden wisselend ontvangen.

    Woensdag zullen een serie grote Amerikaanse banken hun kwartaalresultaten presenteren.

    "Dat de resultaten een stuk hoger zullen liggen dan vorig jaar, is geen verrassing", aldus investment manager Simon Wiersma van ING. "De vraag is alleen: hoe hoog? En kunnen bedrijven de hooggespannen verwachtingen van analisten nog overtreffen?", aldus Wiersma.

    Verder was er aandacht voor de Duitse ZEW-index en de Amerikaanse inflatie.

    Het Duitse economische sentiment is in april gedaald, terwijl de Amerikaanse prijzen juist opliepen. Op jaarbasis kwam de inflatie in maart uit op 2,6 procent. Vooral energie werd duurder en analist James Knightley van ING ziet de inflatie oplopen naar 4 procent. En dat brengt risico's voor een renteverhoging door de Federal Reserve met zich mee.

    De euro/dollar handelde op 1,1927 en de Amerikaanse tienjaarsrente noteerde licht lager op 1,66 procent.

    Olie werd bijna een procent duurder. Oliekartel OPEC heeft de raming voor de groei van de vraag naar olie in 2021 naar boven bijgesteld.

    Een bitcoin kostte dinsdag bijna 63.000 dollar. Woensdag gaat CoinDesk, een nieuwssite die gespecialiseerd is in bitcoin en digitale valuta, naar de Amerikaanse beurs.

    Stijgers en dalers

    In de AEX ging Just Eat Takeaway aan de leiding met een koerswinst van 6,7 procent. Analisten waren te spreken over de prestaties van de maaltijdbezorger in het afgelopen kwartaal. De ordergroei was hoger dan voorzien. Degroof Petercam noemde de update "bemoedigend".

    Sowieso lag tech er goed bij, na een dip op maandag. ASMI won 1,8 procent, Adyen 1,6 procent en Prosus ook 1,6 procent.

    ING en Aegon daalden 1,1 en 1,9 procent. Ahold Delhaize ondervond ook tegenwind en daalde 1,8 procent.

    In de AMX ging Alfen 3,3 procent hoger en won WDP 2,4 procent. Air France-KLM moest 5,0 procent prijsgeven en Fagron, dat met cijfers kwam, daalde 5,1 procent.

    De omzet van Fagron kwam afgelopen kwartaal 4,8 procent lager uit op 134,8 miljoen euro. Analisten die bijdroegen aan de bedrijfsconsensus rekenden voor het eerste kwartaal van dit jaar juist op een stabiele omzet van 141,4 miljoen euro. Degroof Petercam verwacht dat de tegenwind slechts tijdelijk zal zijn en noemt de koersdaling een mooi instapmoment.

    Bij de smallcaps ging Vivoryon 5,2 procent de hoogte in en Accell 3,6 procent. TomTom, dat morgen volgens analisten met rode cijfers komt, verloor 1,6 procent.

    Het lokaal genoteerde DGB won 2,9 procent, nadat het een controlerend belang van 75 procent heeft verworven in softwareontwikkelingsbedrijf Statix Artificial Intelligence.

    Fastned leverde na een kwartaalupdate 1,4 procent in. De omzet in de eerste drie maanden liep 15 procent op naar 2 miljoen euro, tegen 1,7 miljoen euro in het eerste kwartaal van 2020. In heel 2020 steeg de omzet van Fastned met 37 procent naar 6,3 miljoen euro. In het vierde kwartaal van vorig jaar was er een omzetgroei van 14 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    Bij het klinken van de slotgong op Beursplein 5 noteerde de Dow Jones index 0,3 procent lager. De breder samengestelde S&P 500 index maakte een pas op de plaats en de Nasdaq steeg een half procent.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  5. forum rang 10 voda 13 april 2021 18:43
    Bescheiden winsten Europa

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn dinsdag met kleine winsten gesloten. De Stoxx Europe 600 index steeg 0,1 procent bij een slotstand van 435,75 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,1 procent naar 15.234,36 punten. De Franse CAC 40 noteerde een plus van 0,4 procent met een stand van 6.184,10 punten. De Britse FTSE steeg fractioneel op een slot van 6.890,49 punten.

    Beleggers maakten zich dinsdag zorgen over de coronavaccinuitrol, nu er ook stollingsproblemen zijn geconstateerd na de toediening van het Johnson & Johnson vaccin. Dit leidde in de Verenigde Staten tot het advies om de vaccinaties te pauzeren. Bovendien wordt de uitrol in Europa uitgesteld.

    De vaccinproblemen komen op een moment dat het aantal besmettingen in delen van de wereld weer oploopt. De zorgen daarover werden dinsdag deels gecompenseerd door beter dan verwachte inflatiedata uit de Verenigde Staten.

    "Dit is een belangrijk richtpunt voor de markten, gezien de discussies over inflatie en de implicaties voor het toekomstige monetaire beleid", aldus marktstrateeg Jim Reid van Deutsche Bank.

    Volgens valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe is "de inflatie niet zo ver uit de bocht geschoten als waar markten zich voor schrap hadden gezet."

    In maart kwam de inflatie in de VS op jaarbasis uit op 2,6 procent. Sammani wees op de marktverwachtingen vooraf. "Door de sterke boodschap van de Fed hielden de markten rekening met een cijfer zo gek als 3, 4 of zelfs 5 procent."

    De Duitse ZEW-index liet over april onverwachts een daling zien naar een stand van 70,7 terwijl een stijging van 76,6 naar 79,5 was voorzien.

    De Britse economie liet in februari van dit jaar weer groei zien, terwijl de industriële productie op maandbasis eveneens in de lift zat. Verder konden de Britten in februari bijna 10 procent meer uitvoeren en importeerden zij bijna 9 procent meer.

    Een vat WTI-olie werd 0,9 procent duurder op 60,25 dollar. De OPEC verhoogde dinsdag zijn prognose voor de verwachte groei van de vraag naar olie in 2021.

    De euro/dollar noteerde op 1,1927.

    Bedrijfsnieuws

    Orange heeft het overnamebod op Orange Belgium van 22,00 euro per aandeel definitief bevestigd. Het aandeel Orange Belgium sloot 5,1 procent lager. Orange leverde in Parijs 1,1 procent in. In België is veel verzet tegen het overnamebod.

    Just Eat Takeaway.com kwam met indrukwekkende kwartaalcijfers, waarop het aandeel 6,7 procent won. Degroof Petercam sprak van een goede jaarstart en ING merkte op dat de maaltijdbezorger de verwachtingen overtrof met een ordergroei van 79 procent. De Duitse concurrent Delivery Hero won 3,3 procent en in Londen steeg Deliveroo 4,7 procent naar 2,63 Britse pond.

    Halfgeleiders wisten na de dip van maandag weer wat te herstellen. Zo steeg het aandeel ASML in Amsterdam 0,3 procent en in Frankfurt ging de koers van het aandeel Infineon 0,2 procent hoger. Het aandeel van het Franse STMicroelectronics werd 0,9 procent duurder. Eerder op de dag waren de wisten groter.

    Luchtvaartmaatschappijen hadden het, vermoedelijk door het negatieve nieuws rond corona, lastig. Air France-KLM daalde 5,0 procent en Lufthansa werd 2,3 procent goedkoper.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Europa verdeeld, met plussen voor de S&P 500 en Nasdag. De Dow Jones index noteerde in het rood.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  6. forum rang 10 voda 14 april 2021 18:09
    Shell uitblinker op groen Damrak

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, met winsten voor grondstoffenfondsen, terwijl de markt rekent op infrastructuurbestedingen en terugkerende inflatie.

    De AEX sloot 0,6 procent hoger op 712,55 punten.

    Het was vooral de dag waarop bitcoinbeleggers konden kijken naar de beursintroductie van Coinbase, de beurs voor cryptomunten die naar verwachting voor een astronomisch bedrag verhandelbaar wordt. Een openingskoers is nog niet bekend.

    "De verwachte introductiekoers is net zo onbegrijpelijk als die van de bitcoin", zei vermogensbeheerder Fred van Deijck van Bustelberg Effectenkantoor. Volgens hem gaat het om hele slimme beleggers van het eerste uur die besluiten om winst te nemen. Technologiebeurs Nasdaq gaf een richtprijs af van 250 dollar per aandeel Coinbase.

    Van Deijck wijst op risico's van regelgeving en van de dalende transactiekosten in de gewone effectenhandel. "Waarom zou in de crypto-handel ook geen race naar 'zero commission trade' kunnen plaatsvinden? Buyer beware, zeggen we dan."

    Het inflatienieuws was redelijk goed, volgens de vermogensbeheerder. De reflatiecyclus gaat er inderdaad komen en de cijfers wijzen erop dat de economie zich goed heeft weten aan te passen aan de veranderende omstandigheden van de coronacrisis.

    Het slechte nieuws over het stopzetten van het coronavaccin van Johnson & Johnson wordt door de markt enigszins terzijde geschoven. "Er zijn alternatieven naast AstraZeneca en Johnson & Johnson en ook zonder die twee zullen de vaccinaties steeds verder doorgaan. Het kan nog een mooie zomer worden", sprak de vermogensbeheerder optimistisch.

    Van Deijck adviseerde beleggers niet te veel met een Nederlandse blik te kijken naar de markt, wijzend op de sterke cijfers van het Franse luxemerk LVMH. "De Aziatische welvaart komt tot uitdrukking in de vraag naar luxe-artikelen uit Europa."

    De euro/dollar noteerde 1,1970. Bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag bewoog het muntpaar nog op 1,1950. De olieprijzen stegen 3 à 4 procent, nadat bleek dat de voorraden ruwe olie in de VS afgelopen week zijn gedaald. En in navolging van oliekartel OPEC verhoogde ook het IEA de raming voor de vraag naar olie in 2021.

    Stijgers en dalers

    Royal Dutch Shell was de grootste stijger. Het aandeel won ruim 3 procent. ArcelorMittal won 2,5 procent. De staalfabrikant sloot een akkoord met het Italiaanse staatsbedrijf Invitalia over een investeren in een dochterbedrijf van ArcelorMittal.

    Ook ING was in trek. Dat aandeel steeg 2,2 procent.

    Just Eat Takeaway.com steeg 0,8 procent, na een forse koersstijging op dinsdag na cijfers. Credit Suisse verhoogde het koersdoel voor de maaltijdbezorger.

    In de AMX won Galapagos 5 procent. Handelaar Bert van der Pol van Today's Group wees op een koopadvies van Barclays voor Galapagos. Het koersdoel ging naar 80 euro. Volgens Barclays is het aandeel Galapagos 12 procent goedkoper dan wat het biotechbedrijf in kas heeft. Dat is niet gerechtvaardigd, meent analist Rosie Turner.

    AMG, ook een grondstoffenfonds, won 3 procent. Oliedienstverleners Fugro en SBM Offshore werden 2,8 en 2,2 procent duurder.

    Fabrikant van laadpalen voor elektrische auto's Alfen leverde juist dik 5 procent in en Air France-KLM zakte 2 procent.

    TomTom won 1,6 procent bij de Smallcaps. De navigatiespecialist heeft in de eerste drie maanden van dit jaar de omzet op peil gehouden en een kleiner dan verwacht verlies geleden. ING sprak van een kleine meevaller.

    Wall Street

    Bij het sluiten van de Europese aandelenhandel noteerde de Nasdaq iets lager, maar wonnen de S&P 500 en Dow Jones index.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  7. forum rang 10 voda 16 april 2021 18:04
    Damrak hoger gesloten

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurzen zijn vrijdag met winst gesloten. De AEX index steeg 0,4 procent tot 716,80 punten, terwijl de AMX een winst van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1,1 procent.

    Europa-breed worstelden de aandelenmarkten vrijdag voor momentum, met name vanwege de aanhoudende twijfels over de uitrol van vaccins in Europa en ondanks een indrukwekkende rally op Wall Street donderdag, waarbij de S&P 500 opnieuw op recordniveau sloot en de Dow voor het eerste boven de 34.000 punten sloot.

    Twijfels over de uitrol van vaccins in Europa blijven een bron van zorg. "Mogelijke vertraging van vaccinatieprogramma’s en tekorten aan computerchips baren zorgen over de korte termijn", zeiden economen van ING. Desondanks oogt het fundament voor herstel volgens hen sterk.

    De markt haalde vrijdag steun uit sterke cijfers uit China. De Chinese economie bleek in het eerste kwartaal van dit jaar met 18,3 procent hard te zijn gegroeid. Daarmee was sprake van het hoogste groeitempo ooit. Ook data over de industriële productie en detailhandelsverkopen waren robuust.

    Op macro-economisch vlak werd vrijdag bekend dat het overschot op de handelsbalans van de eurozone in februari op jaarbasis is gedaald van 23,4 miljard euro naar 17,7 miljard euro. De export daalde in februari met 5,5 procent, terwijl de import met 2,4 procent afnam.

    De consumentenprijzen in de eurozone zijn in maart conform een eerste raming harder gestegen. De consumentenprijzen stegen in maart op jaarbasis met 1,3 procent, wat in lijn was met een eerdere raming. Op maandbasis stegen de prijzen met 0,9 procent.

    Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat het aantal in aanbouw genomen woningen in maart met 19,4 procent is gestegen tot 1,739 miljoen, terwijl het aantal afgegeven bouwvergunningen steeg met 2,7 procent naar 1,766 miljoen vergunningen.

    Het vertrouwen van Amerikaanse consumenten in de economie is in april verder gestegen. De index steeg van 84,9 in maart naar 86,5 en daarmee het hoogste niveau in 13 maanden.

    De euro/dollar noteerde op 1,1976. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,1975 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,1965 op de borden.

    Olie noteerde vrijdag tot 0,4 procent lager.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door AkzoNobel met een winst van 3,4 procent. Het aandeel haalde steun uit de cijfers van sectorgenoot PPG. De cijfers van PPG, die donderdagavond werden gepubliceerd, waren volgens Morgan Stanley sterk.

    ArcelorMittal was met een winst van 3,3 procent een goede tweede, gevolgd door ING, dat 2,0 procent steeg.

    Ahold Delhaize en KPN daalden achtereenvolgens 1,3 procent en 2,7 procent, vanwege ex-dividend noteringen. Just Eat Takeaway verloor 1,1 procent.

    In de AMX ging Aalberts aan kop met een winst van 2,8 procent. Air France-KLM steeg 2,2 procent, terwijl AMG 1,8 procent won. Flow Traders verloor daarentegen 1,8 procent. SBM Offshore daalde 1,5 procent.

    OCI steeg 1,1 procent. Credit Suisse verhoogde het koersdoel voor OCI naar 22,00 euro.

    In de AScX won B&S Group 5,4 procent, BAM won 4,5 procent en Vastned steeg 4,1 procent. CM.COM was met een verlies van 1,0 procent de sterkste daler.

    Ajax daalde 0,6 procent, na de uitschakeling in de Europa League donderdagavond.

    Het lokaal genoteerde Beter Bed verloor 2,7 procent na cijfers.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,2 procent hoger op 4.176,87 punten. De Dow Jones index steeg 0,3 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,1 procent in het rood.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  8. forum rang 10 voda 19 april 2021 18:09
    AEX begint terughoudend aan nieuwe week
    Drukke agenda met ECB en kwartaalcijfers.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe handelsweek terughoudend begonnen, in afwachting van een stroom kwartaalcijfers en het rentebesluit van de Europese Centrale Bank later deze week. Bij een slot van 711,94 punten sloot de AEX maandag 0,7 procent in het rood, waarbij techaandelen duidelijk de gebeten hond waren.

    "Vandaag klom de AEX even kort boven de top van 6 april en vormde daarmee een nieuwe all-time high op 718,5 punten. De index zakte echter weer snel terug en de kracht voor een echte uitbraak lijkt voorlopig te missen", aldus Justin Blekemolen van Lynx.

    Volgens de beleggingsspecialist kijken beleggers deze week uit naar de cijfers van onder andere ASML, Heineken, Randstad en Credit Suisse. "Verder gaat de aandacht van de markt uit naar het rentebesluit van de ECB."

    Dat rentebesluit van de Europese Centrale Bank wordt weinig spannend nadat in maart besloten werd om het tempo van het 1.850 miljard euro omvattende Pandemic Emergency Purchase Programme op te voeren.

    Volgens Luc Aben van Van Lanschot Kempen twijfelen veel economen echter "aan de wil, daadkracht en flexibiliteit van de ECB om fors te reageren indien nodig. Aan voorzitter Christine Lagarde komende donderdag de taak om die twijfel nog een keer weg te nemen."

    De econoom van Van Lanschot Kempen wees erop dat hoewel de ECB zei het tempo van de PEPP-opkopen in maart op te voeren, dit in de praktijk nauwelijks is gebeurd.

    De euro/dollar noteerde maandag ten opzichte van de dollar 0,4 procent hoger op 1,2032, volgens valuta-analist Ima Sammani van Monex Europe door het nieuws dat Pfizer en BioNTech in het tweede kwartaal 100 miljoen extra doses van hun coronavaccin zullen leveren aan de Europese Unie.

    De prijs van een vat WTI-olie schommelde rond de 63 dollar.

    Bitcoin noteerde 1,5 procent lager rond 55.000 dollar na een flinke dip gedurende het weekend. Turkije kondigde een ban op cryptovaluta aan vanwege een gebrek aan toezichthoudende mechanismen.

    "Het zijn dezelfde regelgevende kwesties waar bitcoin al vanaf de eerste dag mee te maken heeft", aldus marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

    Stijgers en dalers

    Just Eat Takeaway sloot 1,8 procent hoger bij 92,60 euro. Bank of America had een positief rapport waarin het koersdoel met 5 euro werd verhoogd naar 150,00 euro.

    Koploper was Unibail-Rodamco-Westfield, met een winst van 2,1 procent, terwijl techaandelen als Besi, ASML en ASMI onder druk stonden, met verliezen van ruim 2 tot 3 procent.

    ABN AMRO steeg 2,3 procent in de AMX. De schikking van 480 miljoen euro die de bank trof in het witwasschandaal met het OM was volgens analisten geen verrassing. En deze neemt wel de nodige onzekerheid weg, wat volgens de analisten goed nieuws is.

    Flow Traders voerde in aanloop naar de kwartaalcijfers op dinsdag de Midcap aan met een winst van 4,4 procent, terwijl Alfen hekkensluiter was met een daling van 3,0 procent.

    Bij de smallcaps ging Vivoryon 4,2 procent hoger en leverde Vastned 6,9 procent in.

    Lokaal steeg Neways na cijfers 3,4 procent. Er werd minder omzet geboekt, maar de orderinstroom was wel sterk.

    Allfunds Group krijgt naar verwachting op 23 april een notering aan Euronext Amsterdam. Via een private plaatsing worden 163.650.850 aandelen aangeboden die in bezit zijn van LHC3 Plc, BNP Paribas Securities Services en Credit Suisse. De uitgifteprijs ligt tussen de 10,50 tot 12,00 euro per aandeel. De opbrengst zou op basis van deze bandbreedte uitkomen tussen 1,7 miljard en bijna 2,0 miljard euro.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse aandelenmarkten noteerden rond het slot in Amsterdam 0,5 tot 1,0 procent lager.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  9. forum rang 10 voda 20 april 2021 05:55
    Verdeeld beeld op Europese beurzen

    Door ABM Financial News op 19 april 2021 19:00
    Views: 1.735

    (ABM FN) De aandelenmarkten in Europa zijn de nieuwe week verdeeld begonnen. De Stoxx Europe 600 verloor 0,1 procent op 442,18 punten en de Duitse DAX hield het bij een min van 0,6 procent op 15.368,39 punten. De Franse CAC 40 steeg juist 0,2 procent tot 6.296,69 punten en de Britse FTSE 100 leverde 0,3 procent in op 7.000,08 punten.

    Beleggers begonnen terughoudend aan de nieuwe week na zorgen over de uitrol van vaccins. Ook wacht de markt op kwartaalcijfers van enkele multinationals, die deze week verschijnen en vermoedelijk inzicht zullen geven in hoe bedrijven tegen het aankomende economisch herstel kijken. Beleggers zullen kijken of de cijfers de hoge waarderingen op de beurzen rechtvaardigen, nadat de Dow Jones-index en S&P 500 afgelopen week nog op recordhoogtes sloten.

    "Na het sterk oplopen van de beurzen, is er nu wat adempauze en wegen beleggers de huidige situatie af", aldus CIO Caroline Simmons van UBS Asset Management. "Beleggers wachten op nieuwsberichten die de huidige visies over de voorziene groei en inflatie bevestigen."

    De Amerikaanse autoriteiten besloten vaccinaties met het middel van Johnson & Johnson te pauzeren, vanwege zorgen over het ontstaan van bloedproppen. Dit schreef The Wall Street Journal afgelopen weekend. Er zou nu worden gekeken om het vaccin enkel te gebruiken voor ouderen. Mogelijk wordt hierover deze week al een besluit genomen.

    Aan de andere kant maakten Pfizer en BioNTech maandag bekend dat zij in het tweede kwartaal 100 miljoen extra doses van hun coronavaccin zullen leveren aan de Europese Unie. Dit gaf volgens Sammani de euro een impuls. De Europese munt noteerde maandag ten opzichte van de dollar 0,5 procent hoger op 1,2039.

    Na het sluiten van de Amerikaanse beurzen, volgen cijfers van IBM. Later in de week volgen andere grote bedrijven als Procter & Gamble. CIO Fahad Kamal van Kleinwort Hambros heeft er vertrouwen in dat de winstcijfers van bedrijven positief zullen zijn en dat als gevolg het positieve momentum op de beurs zal aanhouden. "Als de winstcijfers zullen voldoen aan de toch wat hoge verwachtingen, dan zal de rally aanhouden", aldus Kamal.

    Op macro-economisch vlak was het maandag rustig. Later in de week volgt het rentebesluit van de Europese Centrale Bank, waarbij geen aanpassingen worden verwacht.

    De prijs van een vat WTI-olie schommelde rond de 63 dollar.

    Bedrijfsnieuws

    In Amsterdam ging Just Eat Takeaway 1,8 procent hoger. Bank of America had een positief rapport waarin het koersdoel met 5 euro werd verhoogd naar 150,00 euro. Rivalen Delivery Hero, dat ook een koersdoelverhoging kreeg van de Amerikaanse bank, en Deliveroo sloten respectievelijk 2,0 procent hoger en 3,2 procent lager.

    ABN AMRO steeg 2,3 procent. De schikking van 480 miljoen euro die de bank trof in het witwasschandaal met het OM was volgens analisten geen verrassing. En deze neemt wel de nodige onzekerheid weg, wat volgens de analisten goed nieuws is.

    Elders sloten bankaandelen verdeeld. ING, Deutsche Bank en ING leverden rond een half procent in. Franse banken als Société Générale en BNP Paribas sloten bijna een procent in de plus.

    Aandelen van voetbalclub Juventus stegen maandag bijna 18 procent in Milaan. De voetbalclub wil samen met 11 andere topclubs uit Italië, Engeland en Spanje een Europese Super League starten. De clubs hopen hiermee meer omzet te genereren. Veel nationale voetbalbonden, als ook de UEFA, dat de lucratieve Champions League organiseert, zijn tegen. Aandelen van Manchester United, dat de plannen voor een Super League ook steunt, sloten vlak, terwijl die van Borussia Dortmund, dat niet betrokken is bij het plan, ruim 11 procent stegen.

    Tussenstand Wall Street

    Rond het slot in Europa noteerden de Amerikaanse beurzen op Wall Street aardig in het rood. De Dow Jones index verloor 0,4 procent, de S&P 500 daalde 0,6 procent en de Nasdaq ging 1,2 procent lager.
  10. forum rang 10 voda 20 april 2021 18:09
    AEX blijft nipt boven 700 punten
    Verdere uitbraak blijft vooralsnog uit.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is dinsdag verder gedaald, na een lager slot maandag en een recordniveau eind vorige week. Bij een slot van 700,19 punten, verloor de AEX 1,7 procent.

    Bij het gebrek aan macro-economisch nieuws lag de focus van beleggers op de individuele bedrijfsresultaten, aldus Justin Blekemolen van Lynx.

    "Nabeurs is de beurt aan Netflix om als eerste techgigant de boeken te openen. Cijfers van Netflix zijn doorgaans belangrijk voor het sentiment op de technologiebeurs", aldus de beleggingsspecialist, die de huidige dip van de AEX vooral ziet als koopmoment.

    Ook analist Michael Hewson van CMC oordeelde dat de dip op de mondiale beurzen dinsdag vooral het gevolg was van winstnemingen.

    "Hoewel de verliezen stevig zijn, lijken ze niet te worden veroorzaakt door zorgen over de economische outlook", aldus de analist.

    Volgens Hewson nemen beleggers wat geld van tafel na de indrukwekkende rally van de afgelopen tijd, in afwachting van het rentebesluit van de Europese Centrale Bank aanstaande donderdag.

    Op macro-economisch vlak was het dinsdag zeer rustig. De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,2034. Bitcoin noteerde licht lager op 55.463 dollar.

    De prijs voor een vat West Texas Intermediate werd dinsdag aan het eind van de middag bijna 3 procent goedkoper op 61,70 dollar, na berichten dat de House Judiciary Committee in het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden een voorstel heeft goedgekeurd waardoor de OPEC moet vrezen voor mededingingsrechtzaken vanwege de productieverlagingen die het kartel doorvoerde.

    Stijgers en dalers

    De winsten waren zeer bescheiden onder de hoofdaandelen. Koploper was DSM, met een plus van 0,6 procent. Grootste daler was ArcelorMittal, met een min van 4 procent.

    Shell verloor 3,7 procent in het spoor van de dalende olieprijs.

    Techaandelen stonden onder druk, met verliezen voor ASML, Besi, Prosus en ASMI van 2 tot 3 procent. ASMI opent nabeurs de boeken en morgenochtend volgt ASML.

    In de AMX daalde biotech Galapagos 0,1 procent bij een slot van 65,50 euro, ondanks een koopadvies van Deutsche Bank met een koersdoel van 110,00 euro.

    Flow Traders werd beloond voor sterke kwartaalcijfers en steeg 1,7 procent. Basic-Fit sloot met een plus van 0,9 procent op 36,26 euro, nadat ING het aandeel weer op de kooplijst zette met een koersdoel van 45,00 euro.

    Air France-KLM verloor 6,1 procent na afronding van een kapitaalverhoging en was daarmee hekkensluiter. Met een plus van 2,3 procent was WDP koploper.

    Arcadis leverde 1,7 procent na een kwartaalupdate, waarbij de cijfers wel alle verwachtingen overtroffen. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor Arcadis met 5 euro naar 40,00 euro.

    Cijfers van smallcap CM.com werden beloond met een koersstijging van het aandeel met 3,7 procent. Kempen was positief over het feit dat CM.com een outlook voor heel 2021 gaf die volgens de zakenbank ook beter was dan voorzien.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot in Amsterdam noteerden de indexen op Wall Street in het rood. De S&P 500 daalde 0,9 procent, de Dow Jones index verloor ook 0,9 procent en de Nasdaq leverde 1,2 procent in.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  11. forum rang 10 voda 21 april 2021 03:37
    Europese beurzen sluiten lager

    Door ABM Financial News op 20 april 2021 19:12
    Views: 6.298

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, op hernieuwde zorgen over het coronavirus.

    De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 1,9 procent lager op 433,80 punten. De Duitse DAX daalde 1,6 procent op 15.129,51 punten. De Franse CAC 40 verloor 2,1 procent tot 6.165,11 punten. De Britse FTSE daalde 2 procent naar 6.859,87 punten.

    "Europese markten werden vandaag hard geraakt, met stijgende aantallen besmettingen met het coronavirus wereldwijd als een welkome herinnering dat de pandemie nog lang niet voorbij is, ondanks de recente progressie met vaccinaties", zei Joshua Mahony van IG.

    "Handelaren lijkt gevangen tussen het optimisme over geleidelijke heropening van de economie in het eigen land en pessimisme over de toename van meer zorgwekkende varianten van het virus in andere landen verspreid over de wereld."

    De reissector werd vooral hard geraakt.

    Ook aandelen tabaksfabrikanten gingen onderuit na berichten dat de regering Biden overweegt om de toegestane hoeveelheid nicotine in sigaretten te verminderen.

    Op macro-economisch vlak was het rustig. De Duitse producentenprijzen lieten ook over een maart een stevige plus zien, waarmee de opwaartse trend werd voortgezet. De Britse werkloosheid kwam in februari met 4,9 procent lager uit dan verwacht.

    De euro/dollar noteerde rond het slot op 1,2034. Bitcoin noteerde licht lager op 55.463 dollar.

    De olieprijs daalde bijna 3 procent nu het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden dreigt met mededingingskwesties tegen OPEC om de productieverlagingen die het kartel doorvoerde.

    Bedrijfsnieuws

    De index van 30 grootste Europese aandelen was een zee van rode cijfers, met banken en oliebedrijven onder de sterkste dalers.

    Danone heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet zien terugvallen als gevolg van de coronacrisis, maar handhaafde de outlook voor heel 2021. De koers sloot 1,8 procent lager.

    In Frankfurt wist alleen Deutsche Wohnen een koerswinst op het bord te zetten. Fors koersverlies werd geïncasseerd door Infineon, dat 4 procent inleverde.

    In Parijs verloor IT-onderneming Atos 5,5 procent op cijfers en het nieuws van drie overnames.

    Tabaksproducenten Imperial Brands en British American Tobacco daalden zo'n 7 procent in Londen.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse beurzen stonden circa 0,7 procent lager rond sluitingstijd in Europa.
  12. forum rang 10 voda 21 april 2021 18:19
    Zwaargewicht ASML trekt AEX hoger
    Ook cijfers Heineken vallen in de smaak.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is woensdag hoger gesloten, na goed ontvangen cijfers van zwaargewicht ASML en forse stijgingen voor oudgedienden KPN en Heineken.

    De AEX index sloot 1,3 procent hoger op 709,36 punten, maar de Mikdap-index en Smallcaps eindigden in het rood.

    De winst van de AEX viel met name toe te schrijven aan indexzwaargewicht ASML, dat vanochtend met cijfers kwam. Vooral een forse outlookverhoging in Veldhoven werd positief ontvangen.

    "ASML is één van de grootste bedrijven in de AEX maar zelfs ook van de EuroStoxx 600", zei Joop van de Groep van Fintessa Vermogensbeheer. En dat gewicht wordt steeds groter, nu de koers dit jaar alweer met 30 procent is gestegen.

    Hoewel men vooraf dacht dat de resultaten wel heel goed moesten zijn om de verwachtingen te overtreffen, kwam ASML toch met cijfers die klinken als een klok, zei Van de Groep. De vermogensbeheerder wees op de hoge marge en de sterke vraag naar EUV-machines die ASML maakt voor halfgeleiderfabrikanten.

    Hoewel technologiebedrijven de laatste tijd wat onder druk stonden door de hoge waarderingen en de stijgende rente, blijkt in het jongste cijferseizoen dat de sterke trends voor de sector toch doorgaan, met de introductie van 5G-technologie en de toenemende datastromen.

    Economen van Nomura stelden woensdag in een rapport dat het optimisme in de VS mede te danken is aan de voortvarende start van de regering van Joe Biden, die niet 'Sleepy Joe' blijkt, zoals voorganger Donald Trump zijn rivaal noemde, maar juist 'Speedy Joe'. De bank denkt dat juist het conservatieve imago Biden helpt in zijn progressieve beleid, omdat dit weerstand wegneemt bij de conservatieve oppositie.

    Elders in Europa waren de winsten bescheiden, nadat er op dinsdag nog sprake was van de grootste koersdalingen in vier maanden. Strategen van Deutsche Bank merkten op dat de mondiale coronabesmettingen op het hoogste punt staan sinds het begin van de crisis. Vooral in India zijn de problemen groot, waar het gehele gezondheidsstelsel op omvallen staat, aldus de strategen. Ook in Japan neemt het aantal besmettingen fors toe.

    "Beleggers prijzen de risico's in dat deze besmettingscijfers een normalisering van de economie in de weg staan, ondanks dat er momenteel gevaccineerd wordt", aldus Deutsche Bank. "Diverse landen staan op het punt nieuwe restricties in te voeren."

    In Nederland werden juist enkele maatregelen versoepeld. Zo wordt aan het einde van deze maand de avondklok geschrapt en mogen terrassen weer open van twaalf tot zes uur.

    Investment manager Simon Wiersma van ING maakte zich geen zorgen over de plotselinge koersval van dinsdag. "Even wat winstnemingen, na een lange periode van bijna alleen maar stijgende koersen, is naar onze mening alleen maar gezond. De economische groei komt er echt wel, net als het winstherstel bij bedrijven", aldus Wiersma.

    Het muntpaar euro/dollar was stabiel op 1,2034.

    De olieprijzen daalden ruim een procent, nadat de Amerikaanse olievoorraden afgelopen week stegen.

    Vanochtend bleken de Britse consumentenprijzen in maart met 0,3 procent te zijn gestegen op maandbasis, terwijl de producentenprijzen met 0,5 procent aantrokken.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdaandelen trok indexzwaargewicht ASML de kar na zeer positief ontvangen cijfers en een stevige outlookverhoging. ASML verhoogde de verwachting voor de omzetgroei in 2021 van 12 naar liefst 30 procent. "Een enorme meevaller", zo oordeelde Kempen. Het aandeel won 4 procent. Sectorgenoot ASMI steeg 1,2 procent na kwartaalcijfers.

    KPN was in trek met een koerswinst van 6 procent. Van de Groep kon geen duidelijke aanleiding aanwijzen, afgezien van mogelijke speculatie over een overnamebod. De afgelopen tijd werd KPN al vaker genoemd als overnameprooi, bijvoorbeeld voor het Zweedse EQT.

    Ook de cijfers van Heineken konden woensdag op applaus rekenen. De brouwer werd 5 procent duurder. Jefferies sprak van een goede jaarstart en Degroof Petercam zag ruimte om het koersdoel te verhogen van 85,00 naar 88,00 euro, maar handhaafde het Reduceren advies.

    AkzoNobel won 2,8 procent na sterke kwartaalcijfers volgens JPMorgan Cazenove. Ook hier verhoogde Degroof het koersdoel.

    Randstad leverde 1,5 procent in na een kwartaalupdate, maar de uitzender overtrof wel de verwachtingen van analisten.

    Just Eat Takeaway.com was de dissonant in de AEX met een verlies van krap 3 procent. De Financial Times meldde dat Uber de dominante positie van de maaltijdbezorger op de Duitse markt gaat aanvallen. Topman Jitse Groen liet weten "concurrentie altijd te verwelkomen" en dat de Nederlandse maaltijdbezorger "enorm goedkoop" is in Duitsland.

    In de AMX won Air France-KLM 1 procent. Galapagos klom zelfs 5 procent.

    Flow Traders en Vopak sloten de rij met verliezen van van 3,8 en 4,5 procent. Jefferies stelde dat Vopak in het eerste kwartaal lager dan voorziene resultaten boekte als gevolg van de winterstorm in Texas. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel voor Flow Traders van 43,00 naar 48,00 euro bij handhaving van het koopadvies, nadat de flitshandelaar dinsdag met kwartaalcijfers kwam.

    Bij de smallcaps steeg ForFarmers 1,2 procent en daalde Acomo 2,6 procent.

    Wall Street

    Bij het sluiten van de Amsterdamse beurs stegen de Amerikaanse beurzen met ongeveer een half procent.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  13. forum rang 10 voda 22 april 2021 05:54
    Europese beurzen hoger gesloten

    Door ABM Financial News op 21 april 2021 18:39
    Views: 2.100

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn woensdag hoger gesloten, na een reeks positieve bedrijfscijfers en herstel op Wall Street.

    De breed samengestelde STOXX Europe 600 index steeg 0,7 procent tot 436,64 punten, de Duitse DAX presenteerde een winst van 0,4 procent op 15.195,97 punten en voor de Franse CAC 40 resteerde een plus van 0,7 procent op 6.210,55 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,5 procent hoger op 6.895,29 punten.

    De Europese aandelenmarkten herstelden woensdag van de forse verliezen een dag eerder, waarbij de Stoxx Europe 600 zijn grootste daling in één dag in vier maanden beleefde.

    Toch helpen de kwartaalcijfers maar mondjesmaat, vindt marktanalist Sebastien Galy van Nordea. Volgens hem wordt de aandelenrally vooral aangejaagd door een overmatige liquiditeit en "naarmate de Amerikaanse economie aan kracht wint, zal het debat over verkrapping opnieuw aanzwellen", waarschuwde hij.

    Op macro-economisch vlak werd bekend dat de Britse producentenprijzen in maart iets harder zijn gestegen dan verwacht. De Britse consumentenprijzen vielen op maandbasis iets lager uit dan voorzien en op jaarbasis conform verwachting.

    De euro/dollar noteerde op 1,2037. Bij aanvang van de handelsdag bewoog het muntpaar nog op 1,2035 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op dinsdag stond er een stand van 1,2033 op de borden.

    Olie noteerde woensdag tot 1,2 procent lager. Uit de meest recente data van het Amerikaanse energieagentschap EIA data bleek dat de voorraden ruwe olie in de Verenigde Staten vorige week zijn gestegen met 0,6 miljoen vaten tot 493,0 miljoen vaten.

    Bedrijfsnieuws

    Roche heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de omzet licht zien teruglopen, maar de outlook voor heel het jaar werd gehandhaafd. Roche mikt daarmee onverminderd op een omzetgroei tot 5 procent tegen constante wisselkoerseffecten. Het aandeel steeg 3,2 procent.

    Carrefour heeft in het eerste kwartaal een hogere vergelijkbare omzet geboekt ondanks dat de vergelijkingsbasis moeilijk was door de coronamaatregelen in het eerste kwartaal van 2020. Carrefour herhaalde woensdag zijn doelen uit het transformatieplan Carrefour 2022. Het aandeel won 5,0 procent.

    AkzoNobel heeft in het eerste kwartaal van dit jaar de winstgevendheid zien oplopen, terwijl de omzet ook een steeg. AkzoNobel stelde woensdag op schema te liggen voor de doelstelling voor dit jaar om een zogeheten 'return on sales' te realiseren die 50 basispunten hoger ligt dan de 15,0 procent die er over 2020 kon worden gerapporteerd. De koers van het aandeel noteerde 2,8 procent hoger.

    Randstad heeft met de cijfers over het eerste kwartaal van 2021 opnieuw duidelijk beter gepresteerd dan voorzien en zag dat de volume-ontwikkelingen in april het niveau van 2019 naderen. Voor het tweede kwartaal verwacht het bedrijf een licht hogere brutomarge als gevolg van seizoenspatronen. Het aandeel daalde 1,5 procent.

    ASML won 4,1 procent. ASML heeft in het eerste kwartaal van 2021 de eigen doelstellingen ruim gehaald, zoals analisten ook hadden verwacht, en werd positiever over de omzetontwikkeling in de rest van het jaar.

    Heineken heeft in de eerste drie maanden van 2021 nog altijd last ondervonden van alle coronamaatregelen, maar presteerde wel beter dan verwacht. Heineken herhaalde woensdag te rekenen op een geleidelijk herstel in de tweede jaarhelft. Daarvoor is de brouwer wel afhankelijk van het succes van de vaccinatieprogramma's. De koers van het aandeel noteerde 4,8 procent hoger.

    Daimler stuurt volgende week werknemers van twee van zijn fabrieken naar huis, vanwege een gebrek aan halfgeleiders, zo meldde DPA. Het aandeel daalde 0,2 procent.

    De luchtvaartsector zal dit jaar bijna 48 miljard dollar verlies lijden. Dit is de verwachting van brancheorganisatie IATA. Hoewel nog altijd een groot verlies, is het wel substantieel minder dan de 126 miljard dollar die vermoedelijk in 2020 verloren ging. Het aandeel Lufthansa won 1,7 procent en Air France-KLM 1,0 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Europese beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,5 procent hoger op 4.156,76 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,7 procent in het groen.
  14. forum rang 10 voda 22 april 2021 18:15
    Techaandelen koploper op groen Damrak
    Oude economie levert in.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is donderdag met winst gesloten onder aanvoering van de techsector. De AEX index steeg 0,5 procent tot 712,94 punten, terwijl de AMX een winst van 1.033,23 procent liet optekenen en voor de AScX een plus resteerde van 1.337,83 procent.

    Het Damrak trok zich donderdag op aan sterke handelssessies in de Verenigde Staten en Azië. Het zwaartepunt lag bij het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Conform de verwachting liet de centrale bank de rentes ongemoeid en ook het opkoopprogramma van obligaties bleef gehandhaafd.

    Voorzitter Christine Lagarde herhaalde dat de aankopen onder PEPP in het tweede kwartaal in een aanzienlijk hoger tempo zullen plaatsvinden in vergelijking met het eerste kwartaal dit jaar. Lagarde benadrukte dat over het uitfaseren van het programma niet is gesproken tijdens de beleidsvergadering. "Te prematuur", klonk het. Zij herhaalde tevens dat de centrale bank flexibel zal inkopen in overeenstemming met de marktomstandigheden.

    In haar persmoment ging Lagarde ook in op de economische vooruitzichten. Op korte termijn is er veel onzekerheid en zijn er neerwaartse risico's voor de economie in de eurozone, aldus de ECB-voorzitter, maar op middellange termijn zijn deze risico's meer in balans.

    Volgens econoom Carsten Brzeski van ING was de belangrijkste boodschap van de ECB-bijeenkomst: "tot ziens in juni". "In feite was er heel weinig nieuws van de centrale bank", zei Brzeski. Het is volgens hem een veilige gok dat de bijeenkomst in juni spannender wordt.

    Uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek bleek donderdag dat Nederlandse koopwoningen in maart op jaarbasis met 11,3 procent zijn gestegen, de grootste stijging sinds mei 2001, terwijl de werkloosheid in maart verder daalde. Nederlandse consumenten gaven in februari op jaarbasis 10,7 procent minder uit. De Nederlandse consument is in april minder pessimistisch.

    Het vertrouwen van consumenten in de eurozone is in april verder verbeterd. Volgens econoom Bert Colijn van ING is er sprake van een juichstemming, nu het tempo van vaccineren eindelijk toeneemt en de heropening van de economie dichterbij komt.

    Het vertrouwen van Franse ondernemers is in april na een stijging in maart toch weer licht gedaald.

    Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de VS het nieuws dat het aantal eerste aanvragen voor een werkloosheidsuitkering vorige week is gedaald. Volgens econoom James Knightly van ING voedde dit het optimisme over het economisch herstel.

    De euro/dollar noteerde op 1,2010. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2027 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op woensdag stond er een stand van 1,2033 op de borden.

    Olie noteerde donderdag tot 0,4 procent hoger.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door Adyen met een winst van 3,0 procent. De 'chippers' ASML en ASMI wonnen in de nasleep van positief ontvangen cijferrapportages op woensdag nog eens 2,0 tot 1,2 procent. ASML kreeg donderdag verschillende koersdoelverhogingen toegestuurd en er was ook fanmail voor ASMI.

    AkzoNobel was met een verlies van 2,1 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Aegon verloor 0,9 procent, terwijl Royal Dutch Shell 0,7 procent daalde.

    In de AMX won Pharming 0,7 procent. Het biotechbedrijf behandelde de eerste patiënt voor een fase 2b studie met Ruconest ter preventie van acuut nierfalen na een hartinfarct.

    Intertrust won daarnaast 3,7 procent na vrijgave van cijfers. Alfen ging met een winst van 6,2 procent aan kop, terwijl PostNL met een verlies van 5,2 procent onderaan bungelde, maar dan vanwege een ex-dividend notering.

    Basic-Fit daalde 1,2 procent na cijfers. KBC Securities noemde de cijfers rampzalig. De omzet implodeerde, zo zag KBC, tot 10,7 miljoen euro tegen 137,5 miljoen euro een jaar eerder, omdat 94 procent van de clubs gesloten bleef. Toch verhoogde KBC het koersdoel aanzienlijk van 29,00 naar 40,00 euro bij handhaving van het koopadvies, nu een heropening van de economie in zicht is.

    Cijfers van Fugro kregen een flink negatief onthaal met een verlies van 3,1 procent. ING sprak desalniettemin van redelijke resultaten.

    Van de kleinere aandelen won CM.COM 8,2 procent, na presentatie van een nieuwe overheidsopdracht. Heijmans en BAM daalden respectievelijk 1,1 procent en 0,7 procent.

    Avantium won 3,0 procent. De ontwikkelaar van bioplastics en Royal Cosun gaan een samenwerking aan voor de bouw van een glycolenfabriek. Degroof Petercam verhoogde het koersdoel van 8,30 naar 9,00 euro bij handhaving van het koopadvies.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 0,1 procent lager op 4.170,00 punten. De Dow Jones index daalde 0,2 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 0,2 procent in het groen.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved
  15. forum rang 10 voda 23 april 2021 06:26
    Europese beurzen sluiten hoger

    Door ABM Financial News op 22 april 2021 18:50
    Views: 2.094

    (ABM FN-Dow Jones) De aandelenmarkten in Europa zijn donderdag hoger geëindigd. Bij een slot van 439,63 punten steeg de Stoxx Europe 600 index 0,7 procent. De Duitse DAX eindigde 0,8 procent in de plus op 15.320,52 punten, de Franse CAC 40 won 0,9 procent tot 6.267,28 punten en de Britse FTSE 100 sloot de dag 0,6 procent in het groen bij een slot van 6.983,24 punten.

    Veel aandacht ging donderdag uit naar het rentebesluit van de Europese Centrale Bank. Conform de verwachting vooraf liet de ECB zijn belangrijkste rentes onveranderd, net als het Pandemic Emergency Purchase Programme.

    Bij het rentebesluit in maart kondigde de centrale bank aan de aankopen onder PEPP in het tweede kwartaal op te voeren om de financiële condities gunstig te houden.

    Marktvolgers verwachten dat de ECB tijdens de bijeenkomst in juni zal beslissen of dat tempo weer wordt teruggeschroefd.

    "Dan zou zo'n 50 procent van alle inwoners van de eurozone zijn eerste prik hebben gehad wanneer de ECB weer bijeenkomst op 10 juni", aldus econoom Carsten Brzeski van ING.

    In dat geval zouden de actuele economische ramingen dit ook moeten weerspiegelen, met opwaartse bijstellingen en een bevestiging van het economisch herstel in de tweede jaarhelft.

    Dat in combinatie met een sneller oplopende inflatie, zou de bijeenkomst in juni het uitgelezen moment maken om te gaan praten over verkrapping van het Pandemic Emergency Purchase Programme, meent de econoom.

    "Er komt een moment, en waarschijnlijk over niet al te lange tijd, dat de ECB moet beslissen hoe een rotatie te maken van het PEPP naar het 'oude' opkoopprogramma [APP] en daarmee een zeer geleidelijke exit uit de zogenaamde onconventionele maatregelen", aldus Brzeski.

    Over het uitfaseren van het PEPP is donderdag in elk geval niet gesproken, aldus voorzitter Christine Lagarde. "Dat is prematuur", zei Lagarde daarover.

    Volgens beleggingsstrateeg Joost van Leenders van Van Lanschot Kempen is de ECB-voorzitter er donderdag in geslaagd de markten te overtuigen van het doel om de financiële condities soepel te houden.

    Van Leenders wees daarbij op de lichte daling van de Duitse tienjaarsrente en de euro. Het muntpaar euro/dollar handelde donderdag rond het slot licht lager op 1,2010 en de tienjaars Bund op 0,263 procent negatief.

    Een vat WTI-olie noteerde licht hoger op 61,50 dollar.

    Bedrijfsnieuws

    Nestlé heeft in het eerste kwartaal van dit jaar een hogere omzet geboekt, waarbij de meeste divisies bijdroegen aan de groei. Het aandeel steeg 2,9 procent.

    Credit Suisse belandde in het eerste kwartaal van 2021 in de rode cijfers door het miljardenverlies op het hedgefonds Archegos, hetgeen niet kon worden gecompenseerd door een zeer sterke groei van de inkomsten. De bank verwacht in het tweede kwartaal nog een aanvullende impact van 600 miljoen frank van het Archegos debacle. Credit Suisse heeft zijn posities in Archegos voor 97 procent verlaten. Het aandeel daalde 2,1 procent.

    Renault behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar een lagere omzet die ook onder de verwachtingen uitkwam. Het aandeel daalde 1,3 procent.

    Orange behaalde in het eerste kwartaal van 2021 een hogere omzet, onder meer door een sterk momentum in Afrika en het Midden-Oosten. Voor 2021 verwacht het telecombedrijf een stabiele, maar negatieve EBITDA na leases. Over het overnamebod op Orange Belgium, en het huidige verzet daartegen, liet Orange zich verder niet uit donderdag. Het aandeel daalde 1,6 procent.

    Pernod Ricard behaalde over het afgelopen kwartaal een hogere omzet dan verwacht. Het bedrijf verwacht een verdere groei in het laatste kwartaal van het boekjaar en gaat daarbij uit van een autonome stijging met 10 procent voor de winstgevendheid uit voortgezette activiteiten. Het aandeel steeg 1,3 procent.

    SAP behaalde in het eerste kwartaal van dit jaar conform voorlopige cijfers een hogere winst en handhaafde de outlook, die eerder deze maand werd verhoogd. Het aandeel steeg 3,4 procent.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse aandelenmarkten noteerden rond het slot in Europa verdeeld, met een klein verlies voor de Dow Jones index, een vlakke stand voor de S&P 500 en een lichte plus voor de Nasdaq.
  16. forum rang 10 voda 23 april 2021 17:57
    Eindsprint zet AEX in het groen
    Damrak herstelt van eerdere verliezen.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is vrijdag met winst gesloten, na een rode opening en een sterke eindsprint nadat Wall Street een goede start kende.

    De AEX index steeg 0,4 procent tot 715,77 punten, terwijl de AMX een verlies van 0,4 procent liet optekenen en voor de AScX een min resteerde van 0,2 procent.

    De Amsterdamse indices volgden bij opening het lagere slot van Wall Street donderdagavond, toen zorgen over de plannen van de Amerikaanse president Joe Biden om de vermogenswinstbelasting voor rijke Amerikanen te verhogen een mineurstemming op de aandelenmarkten veroorzaakte.

    Ondanks een zwakke beursweek blijft technisch analist Roelof-Jan van den Akker van ING Financial Markets positief. "We kijken nog steeds naar nieuwe hogere niveaus in de AEX in de komende weken", zei Van den Akker voor de camera van ABM Financial News.

    Wel begint het net zich volgens hem te sluiten. "We moeten gaan uitkijken naar een belangrijke top in de markt van waaruit we een wat grotere correctie gaan zien", waarschuwde de technisch analist, die een koersdoel voor de AEX hanteert van 746 punten.

    Klik hier voor: AEX richting 746 punten

    De markt kreeg vrijdag een reeks inkoopmanagersindices te verwerken. De economische activiteit in de eurozone is in april gestegen. De samengestelde inkoopmanagersindex steeg van 53,2 naar 53,7. De industrie liet meer groei zien en de dienstensector draaide van krimp naar groei.

    De detailhandelsverkopen in het Verenigd Koninkrijk zijn in maart op maandbasis met 5,4 procent gestegen, wat meer was dan verwacht.

    Gedurende de tweede helft van de handelsdag kwam uit de Verenigde Staten het nieuws dat de activiteit in de industrie en dienstensector in april in recordtempo is toegenomen. De samengestelde inkoopmanagersindex steeg zo van 59,7 naar 62,2 in april, wat de hoogste stand ooit was. In maart werden ook nog eens bijna 21 procent meer nieuwe woningen in de VS verkocht.

    De euro/dollar noteerde op 1,2063. Bij aanvang van de handelsdag in Europa bewoog het muntpaar nog op 1,2013 en bij het sluiten van de Amerikaanse beurzen op donderdag stond er een stand van 1,2015 op de borden.

    Olie noteerde vrijdag tot 1,2 procent hoger.

    Stijgers en dalers

    In de Amsterdamse hoofdgraadmeter sloten 17 van de 25 aandelen in het groen, aangevoerd door ArcelorMittal met een winst van 2,9 procent, gevolgd door de chippers. Besi steeg 2,4 procent, ASMI won 2,6 procent en ASML noteerde 1,9 procent hoger.

    Randstad was met een verlies van 1,5 procent de sterkste daler onder de hoofdfondsen. Unibail-Rodmamco-Westfield verloor 1,2 procent, terwijl Heineken tevens 1,2 procent daalde. De Amsterdamse brouwer heeft evenwel een goede week achter de rug na meevallende kwartaalcijfers.

    In de AMX ging Basic-Fit aan kop met een winst van 4,5 procent. De fitnessketen haalde 204 miljoen euro op door 6 miljoen nieuwe aandelen te plaatsen op 34,00 euro per stuk, een korting van bijna 4 procent.

    Galapagos mdaalde 2,0 procent. Het biotechbedrijf meldde dat partner Gilead een goedkeuringsaanvraag in Japan heeft ingediend voor een extra toepassing voor filgotinib.

    AMG steeg 1,4 procent, Flow Traders won 1,0 procent, terwijl Air France-KLM 3,4 procent daalde. Deutsche Bank herhaalde het verkoopadvies op de luchtvaartmaatschappij. PostNL noteerde 2,7 procent lager.

    Vopak verloor 2,4 procent, maar het aandeel noteerde ook ex-dividend.

    In de AScX steeg Sligro 5,0 procent. Kendrion won 2,0 procent, terwijl CM.COM 2,5 procent steeg. NSI verloor 4,9 procent.

    Wereldhave verloor 2,1 procent na een lichte outlookverlaging. Wereldhave herhaalde voor 2021 een direct resultaat tussen de 1,80 en 2,00 euro per aandeel te verwachten, maar voegde hier vrijdag aan toe dat het voorziet aan de onderkant van deze bandbreedte uit te komen. Met de Nederlandse portefeuille in lockdown en omdat alle winkelcentra in Frankrijk sinds 1 februari zijn gesloten, blijft het plaatje voor Wereldhave slecht, concludeerde Degroof Petercam.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot van de Amsterdamse beurzen noteerde de toonaangevende S&P 500 index 1,0 procent hoger op 4.174,14 punten. De Dow Jones index steeg 0,5 procent en technologiebeurs Nasdaq noteerde 1,2 procent in het groen.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  17. forum rang 10 voda 26 april 2021 18:04
    AEX begint nieuwe week terughoudend
    Wachten op Fed en belastingplan Biden.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is de nieuwe handelsweek terughoudend begonnen. Bij een slot van 715,46 punten sloot de AEX maandag fractioneel lager.

    Volgens marktkenners zijn beleggers wat nerveus vanwege de forse stijging van het aantal coronabesmettingen in landen als India en Japan, wat tot zorgen leidt over het mondiale herstel.

    In India werden de afgelopen dagen record aantallen nieuwe covid-gevallen geregistreerd, met alleen al 350.000 besmettingen op zondag. Diverse landen hebben inmiddels hulp toegezegd.

    Hulp die hard nodig is, volgens marktanalist Naeem Aslam van AvaTrade.

    Maandag was verder een rustige start van een week die in het teken staat van het rentebesluit van de Federal Reserve, de officiële onthulling van de vermogenswinst-belastingplannen van president Joe Biden en een stroom aan bedrijfscijfers van onder meer de Amerikaanse techreuzen.

    Analisten van UniCredit denken dat de Fed "zal herhalen dat er geen haast is met een exitstrategie en dat een oplopende inflatie getolereerd kan worden voordat zal worden ingegrepen."

    Economen van Deutsche Bank vinden het ook te vroeg voor 'taper talk', oftewel het afbouwen van de obligatie-opkopen.

    "Die gesprekken komen pas tijdens de zomer op stoom", verwacht Deutsche Bank.

    Ondertussen verslaan veel S&P500 bedrijven de analistenverwachtingen met hun cijfers, volgens Aslam van AvaTrade. Zo'n kwart van de bedrijven heeft inmiddels de boeken geopend en ruim 80 procent van die winstcijfers bleek beter dan verwacht.

    "Als dat doorzet, dan wordt het eerste kwartaal voor S&P500-bedrijven het sterkste sinds de financiële crisis", aldus Aslam.

    De euro/dollar handelde rond het slot op 1,2082. Een vat WTI-olie werd ruim een procent goedkoper.

    Stijgers en dalers

    Met een verlies van 3,6 procent was Philips de grootste daler in de AEX. Analisten reageerden evenwel positief op het kwartaalrapport van Philips. De cijfers vielen mee en Philips stelde de omzetverwachting voor dit jaar opwaarts bij. De glans van de meevallende cijfers wordt deels weggenomen door een voorziening van 250 miljoen euro die Philips aankondigde, merkte ING op.

    KPN leverde 2,9 procent in. Bij KPN ziet handelaar Daam-Martijn van Holst van ABN AMRO Oddo de overnamefantasie er weer uitlopen.

    Daarentegen won Unibail-Rodamco-Westfield 4,6 procent en steeg ING 3,0 procent. Volgens handelaar Van Holst lagen financials er vandaag sowieso goed bij.

    Smaakmaker maandag was PostNL, dat met een outlookverhoging kwam. PostNL rekent inmiddels voor 2021 op een genormaliseerde EBIT van ten minste 250 miljoen euro "dankzij het aanhoudende sterke winstmomentum in het eerste kwartaal". Naast een genormaliseerde EBIT van minimaal 250 miljoen euro, verwacht PostNL ook een vrije kasstroom van meer dan 225 miljoen euro. KBC Securities verhoogde het koersdoel naar 4,50 euro. Jefferies, dat al op 4,50 euro zat, zei dat de consensus voor PostNL flink omhoog gaat. Het aandeel won 7,7 procent en ging daarmee aan kop in de AMX.

    Dalers waren er nauwelijks; uitzondering was JDE Peet's, dat 2,5 procent verloor.

    Bij de kleinere fondsen viel Accsys op door een koerswinst van 7,7 procent, terwijl Heijmans 3,3 procent steeg. Een nieuwe opdracht voor versterking van een dijk levert Heijmans 80 miljoen euro omzet op.

    B&S Group was de grootste daler, maar beperkte het verlies tot een procent.

    Tussenstanden Wall Street

    Rond het slot in Amsterdam noteerden de Amerikaanse beurzen licht hoger.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  18. forum rang 10 voda 27 april 2021 06:13
    Europese beurzen licht hoger gesloten

    Door ABM Financial News op 26 april 2021 19:00
    Views: 1.699

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn maandag licht hoger gesloten, na een rustige handelsdag.

    De breed samengestelde STOXX Europe 600 index sloot 0,3 procent hoger op 440,20 punten. De Duitse DAX liet een stijging zien van 0,1 procent naar 15.296,34 punten. De Franse CAC 40 sloot 0,3 procent hoger op 6.275,52 punten. De Britse FTSE 100 steeg 0,4 procent naar 6.963,12 punten.

    Vorige week bleken beleggers zich nog wat zorgen te maken over de aanhoudende stijging van het aantal coronabesmettingen, vooral in India en Japan, en wat dit voor impact heeft op het herstel van de mondiale economie. Ook stond het sentiment vorige week wat onder druk door de plannen van de Amerikaanse president Joe Biden om de belastingen te verhogen.

    Op maandag was er evenwel sprake van een rustige handelsdag, aan het begin van een drukke week met veel macrocijfers, een rentebesluit van de Amerikaanse Federal Reserve en een flinke lading bedrijfsresultaten, waaronder die van een groot aantal Amerikaanse techgiganten.

    Obligatiebeleggers zullen aandacht hebben voor een mogelijke verandering in de toon en outlook die de Federal Reserve deze week afgeeft na enkele sterke macrocijfers uit de Verenigde Staten. De Amerikaanse tienjaarsrente daalde maandag tot 1,57 na een stand van 1,59 procent op vrijdag. Eind maart koerste de rentes nog rond een niveau van 1,749 procent, maar sindsdien bleven de rentes zaken.

    "De markten hebben een sterk begin van het jaar achter de rug", aldus strateeg Hugh Gimber van JP Morgan Asset Management. "En nu is er een periode van consolidatie op de obligatiemarkt en dat leidt weer tot een consolidatie op de aandelenmarkt."

    In India blijft het aantal coronabesmettingen fors stijgen, nadat restricties werden teruggeschroefd. Besmettelijke varianten van het virus verspreiden zich over de wereld en kunnen de duur van de pandemie verder verlengen.

    "Dit is overduidelijk een tegenvaller en zorgt voor veel onzekerheid", aldus Gimber. "Het is een herinnering dat beleggers dit jaar nog steeds rekening moeten houden met een nieuwe opleving van de coronacrisis."

    Verder zijn de ogen van beleggers gericht op een nieuwe reeks bedrijfscijfers. Tesla komt maandag nabeurs met cijfers, na het slot op Wall Street.

    "De bedrijfsresultaten deden er in de afgelopen kwartalen niet zo toe, omdat beleggers zich vooral op het coronavirus richten", zo stelde CIO Gregory Perdon van Arbuthnot Latham. "Maar nu zullen beleggers weer vaker onder de motorkap [van bedrijven] willen kijken."

    Perdon is van mening dat de succesvolle uitrol van vaccins in de VS in combinatie met steunmaatregelen en het ruime monetaire beleid van de Fed de aandelenmarkten zullen ondersteunen. "Deze factoren doen de markten goed, het is zeer lastig om negatief te zijn."

    Olie noteerde maandag lager. Een juni-future West Texas Intermediate noteerde 1,6 procent in het rood op 61,13 dollar, terwijl voor een juni-future Brent 65,04 dollar werd betaald, een daling van eveneens 1,6 procent.

    De euro/dollar noteerde op 1,2082.

    Bedrijfsnieuws

    Philips kwam met meevallende cijfers en verhoogde de outlook ook iets. Hoewel analisten positief reageerden, daalde het aandeel 3,6 procent. Philips moest ook melding maken van een voorziening van 250 miljoen euro.

    PostNL verhoogde de ramingen voor 2021 ook, na een sterk eerste kwartaal. Het aandeel won 7,7 procent. Bpost steeg xx procent, maar Deutsche Post werd 0,8 procent goedkoper.

    Nestlé is in gesprek over een overname van de Amerikaanse vitamineproducent The Bountiful Company. Nestlé verloor 1,0 procent.

    In Frankfurt viel Deutsche Lufthansa op met een koerswinst van 3,9 procent en in Parijs won Airbus 2,8 procent.

    Tussenstand Wall Street

    Rond het slot in Europa noteerden de Europese beurzen licht hoger.
  19. forum rang 10 voda 27 april 2021 17:54
    Philips onder druk op lager Damrak
    PostNL opnieuw smaakmaker.

    (ABM FN-Dow Jones) De Amsterdamse beurs is op Koningsdag lager geëindigd. Bij een slot van 712,22 punten verloor de AEX dinsdag 0,5 procent.

    Ondanks de dip is het technisch beeld voor de AEX nog steeds erg sterk, aldus beleggingsspecialist Justin Blekemolen van Lynx, die spreekt van "consolidatie binnen de stijgende trend."

    Om die stijgende trend te kunnen hervatten is een uitbraak en slotstand boven de weerstand op 718,5 punten nodig, zei de marktkenner, waarna de AEX richting de 745 punten kan stijgen.

    Het steunniveau ligt op 689 punten.

    "Een mogelijke daling naar dit niveau zal vooralsnog echter niet zorgen voor een drastische verslechtering van de grafiek. Een eventuele koersdaling kan juist gezien worden als een koopkans", aldus Blekemolen.

    Beleggers letten deze week op de kwartaalcijfers van grote technamen. Tesla opende maandag nabeurs de boeken. Ondanks een recordwinst in het eerste kwartaal stond het aandeel dinsdag onder druk. Analisten spraken van gemengde resultaten.

    Dinsdag nabeurs volgen technologiezwaargewichten als Microsoft en Google-moeder Alphabet en ook de komende dagen staan prominente namen als Apple, Facebook, Qualcomm en Amazon op de rol.

    Tot en met maandag publiceerden 132 van de 500 bedrijven in de S&P 500 index hun resultaten, waarvan 87 procent beter dan de verwachting van analisten, volgens data van FactSet.

    Op macro-economisch vlak was het dinsdag rustig. Het Amerikaanse consumentenvertrouwen zoals gemeten door Conference Board steeg in april een stuk harder dan verwacht.

    Verder begint de Federal Reserve dinsdag aan zijn tweedaagse beleidsvergadering, waarna woensdagavond het rentebesluit wordt vrijgegeven. Marktvolgers verwachten geen wijzigingen.

    De euro/dollar noteerde licht lager op 1,2078. Olie werd bijna een procent duurder. Bitcoin steeg ruim 3 procent in waarde naar ruim 55.000 dollar.

    Stijgers en dalers

    Onder de hoofdaandelen ging Unibail-Rodamco-Westfield aan kop met een winst van 1,5 procent. Verder waren de winsten in de AEX vrij bescheiden.

    Philips daalde 2,1 procent, ondanks diverse koersdoelverhogingen, en na een min van bijna 4 procent op maandag. ASR verloor 1,9 procent.

    In de AMX won PostNL 5,9 procent op 4,38 euro. Maandag steeg het aandeel al bijna 8 procent na een outlookverhoging. Vandaag verhoogde Jefferies het koersdoel van 4,50 naar 5,00 euro. Het aandeel PostNL is gemiddeld 20 procent lager gewaardeerd dan Europese sectorgenoten, aldus Jefferies.

    Flow Traders sloot 8,6 procent lager vanwege een ex-dividend notering.

    In de AScX daalde ForFarmers 5,1 procent, eveneens vanwege een ex-dividend notering. Sligro steeg 6,2 procent na een koopaanbeveling van zakenbank Kempen.

    Tussenstand Wall Street

    De Amerikaanse beurzen noteerden rond het slot in Europa tot x procent lager.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  20. forum rang 10 voda 28 april 2021 06:52
    Europese beurzen doen stapje terug

    Door ABM Financial News op 27 april 2021 19:05
    Views: 2.297

    (ABM FN-Dow Jones) De Europese beurzen zijn dinsdag lager gesloten, terwijl handelaren voorzichtig bleven voorafgaand aan meer bedrijfsresultaten van techreuzen en een rentebesluit van de Fed op woensdag.

    De brede STOXX Europe 600 index daalde 0,1 procent tot 439,85 punten, de Duitse DAX verloor 0,3 procent tot 15.249,27 punten en de Franse CAC 40 zakte fractioneel naar 6.273,76 punten. De Britse FTSE 100 sloot 0,3 procent lager op 6.944,97 punten.

    "Het was een nogal lauwe dag voor markten in Europa, omdat zorgen over de gebeurtenissen in India een schaduw werpen over de vooruitzichten voor het mondiale economische herstel", zei marktanalist Michael Hewson van CMC Markets. "Er is mogelijk ook zorg over recente sterke stijgingen van grondstoffenprijzen, die nu beginnen door te werken in de landbouwsector".

    Het aantal besmettingen met het coronavirus in India loopt snel op en de ziekenhuis kunnen de aantallen ernstige gevallen niet aan.
    Farmaceut Gilead levert meer van het middel remdesivir aan India en gaat licentiepartners helpen om meer te produceren, "hetgeen hoognodig is", aldus analist Naeem Aslam van Avatrade.
    De Verenigde Staten zullen ook 60 miljoen doses van het AstraZeneca-vaccin leveren aan India.

    Lichtpuntje in de coronacrisis is dat Frankrijk langzaam restaurants weer wil openen tussen mei en eind juni. Ook in de Verenigde Staten wordt gesproken over het terugschroeven van restricties voor mensen die gevaccineerd zijn.

    Het muntpaar euro/dollar noteerde stabiel op 1,2078. De olieprijzen stegen met 0,5 procent.

    Op macro-economisch vlak hadden beleggers oog voor de Amerikaanse huizenprijsindex Case Shiller die wees op aanhoudend stijgende huizenprijzen in februari en het Amerikaanse consumentenvertrouwen, dat in april voor de tweede maand op rij sterker dan verwacht steeg. Morgen staat het rentebesluit van de Federal Reserve op de agenda.

    Verder kijken beleggers uit naar cijfers van enkele zwaargewichten als Alphabet en Microsoft, die vanavond met cijfers komen. Morgen is het de beurt aan Apple en Facebook. Amazon complementeert de ‘Big Five’ op donderdag.

    Bedrijfsnieuws

    Banco Santander was een sterke stijger met een koerswinst van 5 procent. Woensdag komt de Spaanse bank met kwartaalcijfers en analisten voorspellen een veel lagere stroppenpot.

    BP sloot 0,4 procent lager, na het bedrijf een miljardenverlies in het eerste kwartaal van vorig jaar omboog naar een forse kwartaalwinst. BP ziet de vraag naar olie in 2021 herstelt, en de vraag naar gas zelfs boven de niveaus van 2019 uitkomen. Daarbij is BP ook positief gestemd over de raffinagemarges. Royal Dutch Shell daalde in Amsterdam 0,9 procent en Total in Parijs verloor 0,2 procent.

    Novartis zag in het eerste kwartaal de winst teruglopen, terwijl de omzet licht steeg. De outlook voor 2021 werd gehandhaafd, mits de coronasituatie halverwege dit jaar zal normaliseren. Het aandeel leverde 1,6 procent in.

    UBS sloot 2 procent lager na kwartaalcijfers. De nettowinst steeg van 1,6 miljard naar 1,8 miljard, ondanks een afschrijving van 774 miljoen dollar op een Amerikaanse klant die niet aan zijn verplichtingen kon doen, vermoedelijk Archegos. Dit drukte de winst met 434 miljoen dollar.

    Slechts een beperkt aantal aandeelhouders van Orange Belgium heeft zijn aandelen onder het bod van moederbedrijf Orange aangemeld, waarop werd besloten de aanbiedingsperiode te verlengen. In de eerste fase kon Orange net geen 13 miljoen aandelen kopen, waardoor het nu krap 75 procent van de aandelen van Orange Belgium in handen heeft. Orange steeg 0,2 procent, terwijl Orange Belgium 1,8 procent steeg tot 22,25 euro, bij een bod van 22,00 euro.

    NXP heeft in het eerste kwartaal van dit jaar meer winst geboekt. Dit bleek maandagavond uit cijfers van de Nederlandse chipgigant met een notering in de VS. Voor het lopende tweede kwartaal, voorziet NXP een omzet van 2.570 miljoen dollar, hetgeen op kwartaalbasis een stabiel resultaat zou betekenen, maar een groei van 41 procent op jaarbasis. Het aandeel daalde 0,9 procent. Sectorgenoten als ASML en ASMI lieten in Amsterdam geen grote bewegingen zien.

    Tussenstanden Wall Street

    De Amerikaanse beurzen stonden dinsdag rond sluitingstijd in Europa vlak tot licht lager.
5.132 Posts
Pagina: «« 1 ... 176 177 178 179 180 ... 257 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 874,79 0,00%
EUR/USD 1,0706 +0,03%
FTSE 100 8.044,81 +0,26%
Germany40^ 18.161,70 +0,13%
Gold spot 2.327,22 +0,22%
NY-Nasdaq Composite 15.696,64 +1,59%

Stijgers

VIVORY...
+26,32%
BAM
+4,73%
PROSUS
+3,52%
ASMI
+3,14%
JUST E...
+3,10%

Dalers

RANDST...
-7,22%
Akzo N...
-6,93%
FASTNED
-4,65%
NSI
-3,89%
Arcelo...
-2,65%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links