Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Aandeel ASML Holding AEX:ASML.NL, NL0010273215

  • 821,000 19 apr 2024 17:39
  • -19,300 (-2,30%) Dagrange 818,200 - 841,300
  • 834.780 Gem. (3M) 590,9K

ASML 2021

6.547 Posts
Pagina: «« 1 ... 106 107 108 109 110 ... 328 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 19 april 2021 13:26
    19-apr-2021 13:24

    Beursblik: analisten vol vertrouwen in eerste kwartaal ASML
    Markt let vooral op nieuwe verwachtingen en hoopt op outlookverhoging.

    (ABM FN-Dow Jones) ASML heeft de eigen outlook voor het eerste kwartaal gehaald. Dit denken althans analisten geraadpleegd door ABM Financial News.

    ASML opent aanstaande woensdag de boeken over de eerste drie maanden. In Veldhoven is daarvoor een outlook afgegeven van een omzet van 3,9 tot 4,1 miljard euro met een brutomarge van 50 tot 51 procent.

    Analisten hebben er, zoals eigenlijk altijd, vertrouwen in dat ASML de eigen beloftes zal waarmaken. De consensus rekent op een omzet van 4,0 miljard euro, met een brutomarge van 50,5 procent. De winst per aandeel wordt ingeschat op 2,57 euro.

    De markt let daarom vooral op de outlook die ASML afgeeft. Voor het tweede kwartaal rekent de consensus op een omzet van 3,9 miljard euro met een marge van 49,6 procent.

    Voor heel 2021 verwacht ASML "nog een jaar van groei, aangejaagd door een sterke vraag naar Logic en een aanhoudend herstel in het geheugensegment". Dat zou zich moeten vertalen in een omzetgroei naar 15,7 miljard euro, een stijging op jaarbasis van circa 12 procent. EUV zal zelfs met ongeveer 30 procent groeien.

    Analist Marc Hesselink van ING noemde de omzetgroei van 12 procent aan de voorzichtige kant.

    Bij de jaarcijfers zei CFO Roger Dassen ook dat er meer groei in het vat zit, maar dan moeten er niet meer beperkingen "op het geopolitieke vlak en de exportcontrole komen. Dan zit er meer potentie in de groeicijfers", denkt de CFO. Die beperkingen zullen volgens de financieel topman "een belangrijke dynamiek" blijven voor iedereen om in de gaten te houden.

    Menig analist had bij de afgelopen kwartaalcijfers al op een outlookverhoging door ASML gerekend.

    Bank of America verwacht daarom dat ASML bij de kwartaalcijfers deze week de outlook voor 2021 alsnog zal verhogen, naar een groei van circa 15 procent. De bank zelf mikt al op 16,5 procent.

    Ook denkt Bank of America dat ASML bij de beleggersdag in september de doelstellingen voor 2025 zal verhogen. De analisten van de Amerikaanse bank rekenen op een omzet in 2025 van 25,1 miljard euro met een winst per aandeel van 23,40 euro. Dat is overigens 3 en 18 procent boven de consensus.

    In aanloop naar de kwartaalcijfers hebben verschillende analisten hun koersdoelen voor het aandeel al stevig verhoogd.

    Credit Suisse verhoogde vorige week het koersdoel van 540,00 naar 630,00 euro, Bank of America hervatte het volgen van ASML met een koersdoel van 677,00 euro en was daarmee kortstondig de grootste fan van de Veldhovense toeleverancier, maar een dag later verhoogde Degroof Petercam het koersdoel zelfs van 450,00 naar 680,00 euro.

    Het aandeel ASML daalde maandagmiddag 0,5 procent tot 533,60 euro.

    Door: ABM Financial News.

    info@abmfn.nl

    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    Copyright ABM Financial News. All rights reserved

    (END) Dow Jones Newswires
  2. forum rang 10 voda 20 april 2021 08:29
    Chipmakers strooien met geld en dat versnelt groei ASML, is de verwachting
    Sandra Olsthoorn 19 apr

    ASML-werknemers dragen speciale kleding in de geheel stofvrije cleanrooms. Foto: Ton Toemen/ANP

    Zo minuscuul als het product is dat wordt gemaakt, zo enorm zijn de bedragen die omgaan in de halfgeleiderindustrie. Vele tientallen miljarden dollars pompen de grote chipfabrikanten alleen dit jaar al in uitbreiding van de productiecapaciteit. Dat kan niet bijna anders dan goed nieuws betekenen voor de Veldhovense chipmachinebouwer ASML, die woensdag de cijfers over de eerste drie maanden van 2021 publiceert. Analisten rekenen erop dat het bedrijf de omzetverwachting voor het hele jaar zal opschroeven.

    De belangrijkste klanten van ASML, de grootmachten TSMC, Samsung en Intel, maakten de afgelopen weken allemaal bekend hun investeringen in bestaande en nieuwe fabrieken flink op te voeren. Het Taiwanese TSMC trekt in drie jaar maar liefst $100 mrd uit om zijn fabrieken uit de breiden. Samsung uit Zuid-Korea investeert alleen dit jaar al $30 mrd en Intel trok onlangs zijn investeringen voor dit jaar op naar zo'n $20 mrd.

    Pandemie stuwt vraag naar elektronica
    De coronapandemie heeft de vraag naar laptops, servers, spelcomputers en allerhande andere elektronica tot grote hoogtes gestuwd. Intussen herstelt ook de economie in China zich, wat daar de vraag naar bijvoorbeeld elektrische auto's opzweept. Het is voor de chipfabrikanten bijna niet bij te benen en de tekorten lopen op.

    Van die investeringsdrift moet ASML, als enige producent van de meest geavanceerde chipmachines in de wereld, wel van gaan profiteren, zo is de verwachting op de financiële markten. De ene na de andere analist verhoogde afgelopen weken dan ook de koersdoelen voor het bedrijf. En dat terwijl die koers dit jaar al zo'n 25% is opgelopen.

    Maar hoeveel van die enorme investeringen kunnen er realistisch gezien bij ASML terechtkomen? Heel grofweg geldt als vuistregel dat van de investeringsbudgetten van de hele markt ongeveer 60% wordt besteed aan de aankoop van apparatuur, zegt analist Nigel van Putten die voor Kempen de wereldwijde chipindustrie volgt. 'En daarvan gaat dan in normale omstandigheden weer zo'n 15%-20% naar ASML.'

    De hele markt voor machines in chipfabrieken zal dit jaar naar schatting zo'n $70 tot $75 mrd groot zijn. Als ASML daarvan inderdaad 20% naar zich toe weet te trekken, betekent dat een omzet van bijna €12 mrd voor alleen de verkoop van zijn machines. Daar bovenop haalt het bedrijf steeds meer omzet uit dienstverlening aan klanten bij wie die machines al staan. Vorig jaar was dat al opgelopen tot een kwart van de totale omzet van €14 mrd.

    Geopolitieke strijd kan groei raken
    Zo bezien lijkt de afgegeven indicatie van ASML van een omzetgroei van 12% voor dit jaar inderdaad te voorzichtig. Analisten verwachten gemiddeld dat de groei uitkomt op zo'n 16%. Van Putten ziet dat als haalbaar.

    ASML is steeds voorzichtig geweest met zijn voorspellingen vanwege de grote geopolitieke krachten om het bedrijf heen. Omdat ASML het enige bedrijf in de wereld is dat de machines kan maken voor de meeste gecompliceerde chips, is het een pion geworden in de technologische machtsstrijd tussen de Verenigde Staten en China.

    De VS willen niet dat China de beschikking krijgt over die zogeheten euv-apparaten. En vooralsnog geeft Nederland ook geen vergunning af voor de export ervan naar China. Recent werd in de VS bovendien een rapport aangeboden aan de regering van president Joe Biden waarin wordt gepleit voor een exportverbod naar China van ook andere ASML-machines. Intussen is dat land wél een belangrijke groeimarkt voor ASML. Voor dit jaar zal deze kwestie de omzetgroei van ASML in elk geval niet in de weg zitten, zo lijkt het.

    Originele link van het artikel: fd.nl/ondernemen/1380826/chipmakers-s...
  3. Yuste 20 april 2021 09:07
    quote:

    voda schreef op 20 april 2021 08:29:

    Chipmakers strooien met geld en dat versnelt groei ASML, is de verwachting
    Sandra Olsthoorn 19 apr

    ASML-werknemers dragen speciale kleding in de geheel stofvrije cleanrooms. Foto: Ton Toemen/ANP

    Zo minuscuul als het product is dat wordt gemaakt, zo enorm zijn de bedragen die omgaan in de halfgeleiderindustrie...
    Dank voor het delen!
  4. forum rang 6 Raasgier 20 april 2021 13:26
    quote:

    WaarIsWally schreef op 20 april 2021 12:08:

    Dus, wat is jullie verwachting voor morgen ? :)

    polletje op de prijs bij sluit morgen ?
    Tja. Werkelijk geen idee. Mag het ook met een bereik? Dan zeg ik ergens tussen de 400 en de 700...
    (Posities bullish ingenomen, maar de geschiedenis leert dat ik ook op mijn neus kan gaan.)
  5. Wiemaa 20 april 2021 17:21
    quote:

    Positivist schreef op 20 april 2021 16:56:

    je ziet asml vandaag niet zo heel veel dalen. Dat vind ik een goed teken.
    Helaas asmi wat meer.
    Heb ze allebei. Dus ik denk dat asmi wat gaat dalen morgen.

    Asml zou wel eens wat hoger kunnen eindigen.
    Maar hangt ook af van het algehele sentiment morgen.

    asml gok ik op range 510-535
    Gelukkig daalde $ASML direct 3 euro op jouw bericht.
6.547 Posts
Pagina: «« 1 ... 106 107 108 109 110 ... 328 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Premium

Orderintake ASML doet even pijn, maar verandert dit iets aan de beleggingscase?

Het laatste advies leest u als abonnee van IEX Premium

Inloggen Word Abonnee

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links