Van beleggers
voor beleggers
desktop iconMarkt Monitor
  • Word abonnee
  • Inloggen

    Inloggen

    • Geen account? Registreren

    Wachtwoord vergeten?

Ontvang nu dagelijks onze kooptips!

word abonnee

Negatief impact van Coronavirus op bedrijven

486 Posts
Pagina: «« 1 ... 20 21 22 23 24 25 »» | Laatste | Omlaag ↓
  1. forum rang 10 voda 20 oktober 2020 15:18
    Moederbedrijf DAF nog steeds geraakt door coronacrisis

    BELLEVUE (AFN/BLOOMBERG) - Vrachtwagenfabrikant Paccar, het moederbedrijf van DAF, wordt nog steeds geraakt door de gevolgen van de coronapandemie. Het Amerikaanse concern zag de omzet en winst in het derde kwartaal aanzienlijk teruglopen.

    De omzet kwam uit op ruim 4,9 miljard dollar. In dezelfde periode vorig jaar was dat nog een kleine 6,4 miljard dollar. De winst liep op jaarbasis met ruim een derde terug naar 385,5 miljoen dollar. Vergeleken met het tweede kwartaal waren de opbrengsten wel een stuk beter. Zo verdubbelde het aantal leveringen van vrachtwagens van het bedrijf in het derde kwartaal.

    Preston Freight, topman van Paccar, toonde zich tevreden met de resultaten. "De resultaten over het derde kwartaal weerspiegelen de aantrekkende wereldwijde vrachtwagenproductie en de inkomsten uit onderdelen", zei hij. Paccar heeft de inschatting van de verkoop van het aantal grote trucks in de Verenigde Staten en Canada in 2020 naar boven bijgesteld.
  2. forum rang 10 voda 27 oktober 2020 17:10
    'Luchtvaartmaatschappijen in 2021 massaal falliet zonder steun'

    Gepubliceerd op 27 oktober 2020 17:01 | Views: 208

    Air France-KLM 16:45
    3,04 -0,11 (-3,61%)

    GÈNEVE (AFN) - Luchtvaartmaatschappijen gaan volgend jaar massaal failliet zonder financiële steun van de overheid. Dat zegt Alexandre de Juniac, topman van de internationale brancheorganisatie IATA. Volgens hem hebben maatschappijen door de bank genomen geld om het nog 9 maanden vol te houden. "Ze kunnen niet snel genoeg op de kosten besparen om te compenseren voor de gekrompen inkomsten", aldus De Juniac.

    De totale omzet van de industrie wordt in 2021 naar verwachting gehalveerd ten opzichte van vorig jaar. Eerder werd ingeschat dat die inkomsten 29 procent lager zouden liggen maar toen was de verwachting dat de vraag in het vierde kwartaal zou herstellen.

    IATA denkt dat het vliegverkeer in heel 2020 met 66 procent daalt ten opzichte van vorig jaar. "Het vierde kwartaal wordt buitengewoon moeilijk en er zijn weinig aanwijzingen dat de eerste helft van 2021 significant beter zal zijn, zolang de grenzen gesloten blijven en aankomstquarantaines blijven bestaan", zegt De Juniac.

    De luchtvaartlobby zinspeelt nu vooral op financiële hulp vanuit de overheid die de schuldenlast niet verder vergroot. Dat zou dan vooral uitdraaien op kapitaalinvesteringen waarbij overheden aandelen kopen van luchtvaartmaatschappijen. Air France-KLM gaf eind juli al aan waarschijnlijk nieuwe aandelen uit te geven om de crisis te doorstaan. Dat kan op het politieke vlak consequenties hebben, want zowel de Franse als de Nederlandse staat hebben beide een belang van circa 14 procent in het luchtvaartconcern om de nationale belangen te verdedigen.
  3. forum rang 10 voda 29 oktober 2020 09:27
    Verlies voor Airbus door coronacrisis

    (ABM FN-Dow Jones) Airbus heeft in het derde kwartaal van dit jaar verlies geboekt en nam een provisie voor een eventuele herstructurering als gevolg van de coronacrisis. Dit maakte de Europese vliegtuigbouwer donderdagochtend bekend.

    In het afgelopen kwartaal boekte Airbus een verlies van 767 miljoen euro tegen een winst van bijna een miljard euro een jaar eerder. De omzet liep dan ook met 27 procent terug tot 11,2 miljard euro. Analisten geraadpleegd door Factset hielden vooraf rekening met een omzet van 11,6 miljard euro.

    "Ondanks een trager dan verwacht herstel in de luchtvaart, brachten we de productie en levering van vliegtuigen samen in het derde kwartaal en brachten we onze cashburn omlaag", aldus CEO Guillaume Faury.

    De aangepaste EBIT daalde met 49 procent tot 820 miljoen euro. De gerapporteerde EBIT kwam uit op een verlies van 626 miljoen euro, mede vanwege een provisie van 1,2 miljard euro.

    De vrije kasstroom voor fusies en overnames bedroeg 600 miljoen euro in het derde kwartaal.

    Airbus kwam niet met een outlook voor de voorziene EBIT dit jaar, vanwege de impact van de coronacrisis op de activiteiten. Wel mikt de vliegtuigbouwer voor het vierde kwartaal op minstens een breakeven vrije kasstroom voor fusies en overnames, mits er geen verdere verstoringen optreden.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999
  4. forum rang 6 haas 1 november 2020 06:53
    ook in de middenstand vallen er klappen!

    Deze hotel eigenaar koopt dus ook niet meer zijn produkten voor zijn hotel: eten drinken,energie, water,drankjes,koffie,afwasmiddelen etc. : verzin het maar:) Ook vaaak bij lokale leveranciers.
    =====================================================
    Hoteleigenaar in Achterhoek wordt pakketbezorger na faillissement: ‘De schoorsteen moet roken, klaar’

    GROENLO - Op 15 maart draaide Stephan Stoffels (51) uit Groenlo de deur van zijn goedlopende hotel op slot. Zijn droom ging door de coronacrisis aan diggelen, het faillissement werd in juni aangevraagd. Hij is nu koerier.

    Fardau Wagenaar 31-10-20, 13:15 Laatste update: 13:51
    Het moet geen jankverhaal worden, vindt Stephan Stoffels (51). Maar hij wil zijn relaas toch doen om begrip te krijgen voor een groeiende groep. „Er is een tweedeling in de maatschappij, merk ik.

    Je hebt de mensen die elke maand hun salaris krijgen, voor hen gaat het leven door. Maar er zijn ook anderen, veel ondernemers vooral, die het door de maatregelen zwaar hebben en onder water komen te staan. Zonder dat ze daar zelf iets aan kunnen doen.”

  5. forum rang 6 haas 4 december 2020 11:07
    Noodfonds overheid laat op zich wachten, schippers bruine vloot noodgedwongen elders aan het werk

    De vlag ging eind augustus uit toen de overheid aankondigde 15 miljoen euro uit te trekken om de bruine vloot te ondersteunen.
    Maar daarvan is nog geen euro uitgekeerd. ,

    ,Het water staat mij tot, en sommige andere schippers inmiddels al over, de lippen’’, zegt Wilfred Spaargaren, eigenaar van tweemastklipper de Sûdwester in Kampen.

    Hanne Koops 28-11-20, 07:00
    18
    De schipper voerde begin juni samen met zo'n 150 historische schepen actie bij het eiland Pampus, en kreeg diezelfde maand Mona Keijzer, staatssecretaris van Economische Zaken en Klimaat, op zijn schip op bezoek. De noodkreet werd gehoord, maar nu blijft het stil. ,,Het is ontzettend triest dat het zo lang moet duren’’ zegt Wilfred Spaargaren. ,,Ik ben zelf al ergens anders aan het werk om geld te verdienen, voor het onderhoud van mijn schip. Ik ken eigenlijk geen enkele schipper die dat niet doet.’’
  6. forum rang 10 voda 5 februari 2021 17:02
    Beroep op regeling voor vaste lasten na verruiming verdubbeld

    Gepubliceerd op 5 februari 2021 16:54 | Views: 26

    DEN HAAG (ANP) - Ruim 90.000 bedrijven en zelfstandigen hebben een aanvraag ingediend voor een tegemoetkoming in hun vaste lasten voor het laatste kwartaal van 2020, bijna twee keer zoveel als in de voorgaande periode. Dat komt doordat niet alleen ondernemers in aanmerking kwamen die rechtstreeks door coronamaatregelen zijn getroffen, maar ook bijvoorbeeld toeleveranciers en transportbedrijven.

    Ondernemers hadden tot 29 januari de tijd om zich te melden voor de zogenoemde TVL-regeling. Voor het laatste kwartaal van vorig jaar is tot dusver 1,1 miljard euro aan steun uitgekeerd via de TVL. Van de aanvragers had 85 procent het voorschot binnen drie weken op de rekening staan.

    "Het doet me goed om te zien dat ondernemers de steun weten te vinden", zegt staatssecretaris Mona Keijzer (Economische Zaken). "Binnen het kabinet blijven we ons inzetten om er zo veel mogelijk voor te zorgen dat ondernemers deze moeilijke tijd doorkomen."

    Het kabinet besloot onlangs de TVL voor de komende periode nog verder te verruimen. Ondernemers die door de coronamaatregelen veel omzet mislopen kunnen een groter deel van hun vaste lasten vergoed krijgen. Daarnaast komen nog meer bedrijven en zelfstandigen voor de regeling in aanmerking.
  7. forum rang 10 voda 5 maart 2021 14:26
    ‘Meer regelingen voor ondernemers om uit coronacrisis te komen'

    Gepubliceerd op 5 maart 2021 14:03 | Views: 286

    AMSTERDAM (ANP) - Ondernemers moeten meer tijd krijgen om hun gemaakte schulden bij de overheid terug te betalen. Daarbij zouden levensvatbare bedrijven zogenoemde herstartleningen moeten kunnen krijgen. Dat schrijft de Koninklijke Nederlandse Beroepsorganisatie van Accountants (NBA) in een open brief.

    De NBA is bang dat veel ondernemers in de problemen komen op het moment dat de steunmaatregelen van de overheid aflopen. "De steunmaatregelen van de regering helpen de mkb-ondernemers op de korte termijn, net als het betalingsuitstel voor loonheffing en belastingen, de betaalpauzes bij banken en eventuele afspraken met verhuurders en leveranciers", staat in de brief. Maar volgens de NBA leidt het verlies aan inkomsten alsnog tot liquiditeitsproblemen.

    De NBA komt met een vijftal aanbevelingen waarmee het mkb geholpen zou zijn na het weer openen van de economie na de crisis. Een daarvan is een speciaal krediet voor bedrijven waarvan zeker is dat ze toekomst hebben.

    Duidelijk inzicht

    Ondernemers moeten volgens de NBA op hun beurt een duidelijk inzicht krijgen in hun financiën. Door uitgestelde belastingafdrachten en eventuele terugbetalingen van ontvangen NOW-uitkeringen is dit niet altijd even duidelijk. Ook moeten ondernemers op tijd maatregelen nemen zoals saneren of stoppen, om "erger te voorkomen".

    Accountants zien dat veel ondernemers het zwaar hebben. Zij moeten vooral op tijd het gesprek aangaan over onder meer liquiditeit, financiering, huurkorting of een andere bedrijfsvoering.
  8. forum rang 10 voda 5 maart 2021 18:01
    UWV blijft aanvragen binnenkrijgen voor vierde periode loonsteun

    Gepubliceerd op 5 maart 2021 16:54 | Views: 791

    AMSTERDAM (ANP) - Bij uitkeringsinstantie UWV komen nog steeds aanvragen binnen voor de vierde tegemoetkoming in de loonkosten, ook wel bekend als coronasteunregeling NOW 4. Sinds de regeling half februari werd opgesteld zijn al ruim 54.000 aanvragen ontvangen.

    Het begin van de aanvraagperiode was het drukst. Na één week waren er 34.000 aanvragen binnen. In de tweede week zijn daar ruim 11.000 aanvragen bijgekomen. Afgelopen week waren er zo’n 9000 nieuwe aanvragen.

    Van de ruim 54.000 binnengekomen aanvragen zijn er inmiddels 44.000 toegekend. Aan deze werkgevers, die samen zo’n 681.000 mensen in dienst hebben, heeft het UWV de eerste termijn van het voorschot overgemaakt. In totaal gaat het om een bedrag van 670 miljoen euro. Deze werkgevers ontvangen later nog twee termijnen. De overige aanvragen zijn nog in behandeling.

    De zogeheten NOW-regeling voor loonsteun werd in het voorjaar van 2020 opgetuigd om een grote ontslag- en faillissementsgolf als gevolg van de coronapandemie te voorkomen.

    Om in aanmerking te komen voor de NOW-steun in deze vierde periode, moeten werkgevers minimaal 20 procent omzetverlies kunnen aantonen over een periode van drie maanden. Zij kunnen maximaal 85 procent van de betaalde lonen vergoed krijgen door de overheid. Dat is meer dan voorheen, toen maximaal 80 procent werd vergoed. Werkgevers kunnen tot en met 14 maart een aanvraag indienen.
  9. forum rang 10 voda 10 maart 2021 08:00
    Adidas ziet krimp afnemen

    (ABM FN-Dow Jones) Adidas heeft in het vierde kwartaal van 2020 de resultaten opnieuw zien teruglopen als gevolg van de coronacrisis, maar zag op kwartaalbasis het herstel wel doorzetten. Dit bleek woensdag voorbeurs na publicatie van de kwartaalcijfers van de Duitse fabrikant van sportartikelen en kleding.

    Op jaarbasis daalde de omzet nu met 5,0 procent tot 5,5 miljard euro, terwijl de brutowinst met met 5,5 procent terugliep tot 2,7 miljard euro. In het derde kwartaal bedroeg de daling voor deze post op jaarbasis 10,6 procent.

    De bijbehorende marge kwam in het vierde kwartaal uit op 48,7 procent tegen 49,0 procent in het vierde kwartaal van 2019.

    De operationele winst kwam uit op 225 miljoen euro, hetgeen 7,9 procent lager was dan een jaar eerder. In het derde kwartaal bedroeg de afname 11,6 procent. De hierbij horende marge kwam uit op 4,1 procent tegen 4,2 procent een jaar eerder.

    Onder de streep restte een nettowinst van 151 miljoen euro. Een jaar eerder was dit nog 167 miljoen euro.

    In heel 2020 daalde de omzet met 16,1 procent naar 19,8 miljard euro. De nettowinst viel zelfs terug met 78 procent naar 432 miljoen euro.

    Over 2020 wil Adidas een dividend van 3,00 euro per aandeel uitkeren.

    Outlook

    Adidas voorziet voor het lopende boekjaar een omzet die op jaarbasis met 15 tot 20 procent stijgt. De brutomarge wordt verwacht te herstellen naar 52,0 procent, de operationele marge zal uitkomen tussen 9 en 10 procent. Het nettoresultaat uit voortgezette activiteiten komt in de verwachting van Adidas uit tussen de 1,25 en 1,45 miljard euro.

    Door: ABM Financial News.
    info@abmfn.nl
    Redactie: +31(0)20 26 28 999

    © Copyright ABM Financial News B.V. All rights reserved.
  10. forum rang 10 voda 10 maart 2021 12:47
    Lockdowns nemen hap van 25 procent uit Nederlandse kantorenmarkt

    Gepubliceerd op 10 maart 2021 11:07 | Views: 1.067

    AMSTERDAM (ANP) - De coronacrisis heeft de markt voor kantoren een aanzienlijke klap toegebracht. Nadat thuiswerken de norm was geworden, hadden werkgevers in Nederland even geen behoefte aan nieuwe werkplekken voor hun personeel. Via leden van makelaarsvereniging NVM werd daardoor een kwart minder kantoorruimte verkocht of verhuurd.

    Doordat er amper interesse was op de kantorenmarkt wachtte eind 2020 nog altijd 5,3 miljoen vierkante meter aan kantoorruimte op een nieuwe koper of huurder, schrijft de NVM in zijn jaarrapport over commercieel vastgoed. Dat is ongeveer even veel als in het voorgaande jaar en staat gelijk aan 11,5 procent van de totale voorraad aan kantoren.

    Opvallend genoeg verkochten en verhuurden NVM-makelaars ongeveer even veel winkelruimtes als in 2019, ondanks gekelderde verkoopcijfers van veel winkeliers tijdens de pandemie. Waar makelaars in de Randstad minder winkelpanden konden slijten, steeg de verhuur en verkoop in Noord-Brabant en Overijssel. De leegstand van winkelpanden nam zelfs licht af, mede doordat veel van vastgoed een andere bestemming kreeg. De NVM wijst er wel op dat op veel plekken de huren omlaag gingen, ook op prominente locaties zoals de Kalverstraat en Leidsestraat in het centrum van Amsterdam.

    Lockdowns zorgden ook voor een hausse aan onlinebestellingen. Dit leidde tot meer verkoop- en verhuurtransacties van bedrijfsruimtes als productie- en distributiehallen, waarbij vastgoed voor logistiek goed was voor vier op de tien deals. Het totale oppervlakte dat daarmee gemoeid ging was wel iets kleiner dan een jaar eerder, schrijft de NVM.

    Bij de branchevereniging is bijna 90 procent van alle makelaars in commercieel vastgoed aangesloten.
  11. forum rang 10 voda 11 maart 2021 10:59
    'Coronacrisis kostte bijna 6 miljoen banen in EU'

    Gepubliceerd op 11 maart 2021 10:51 | Views: 53

    BRUSSEL (ANP) - De werkgelegenheid in de Europese Unie is door de coronacrisis met bijna 6 miljoen banen gekrompen. Daarbij werden vooral tijdelijke werknemers hard getroffen. Dat meldt Eurofound, een door de EU opgerichte organisatie voor de verbetering van leef- en werkomstandigheden, in een onderzoek.

    Volgens Eurofound was in de periode tussen het voorjaar van 2019 en het voorjaar van 2020 sprake van een krimp van de werkgelegenheid in de gehele EU met 2,4 procent. Tot de sterkst getroffen landen behoren bijvoorbeeld Spanje, Italië, Bulgarije, Estland en Roemenië. In Nederland ging het om een bescheiden krimp.

    Mensen met tijdelijke contracten werden volgens de organisatie disproportioneel sterk geraakt door de crisis, met een krimp van het aantal contracten met 17 procent. Daarmee is die groep goed voor meer dan driekwart van het totale banenverlies. Volgens Eurofound hadden vooral jongeren het lastig.

    De schade van de crisis aan de Europese arbeidsmarkt werd wel verzacht door maatregelen rond bijvoorbeeld werktijdverkorting en ook door de overgang naar thuiswerken. Eurofound roept op tot de permanente oprichting van werktijdverkorting en vergelijkbare programma's die kunnen worden ingezet in crisistijden.

    "Dit onderzoek laat de diepe impact van corona zien op de werkgelegenheid. Achter deze cijfers gaan miljoenen banen en bedrijven schuil die verloren zijn gegaan door de pandemie. Maar het laat ook tot op zekere hoogte zien dat interventies zoals werktijdverkorting hebben voorkomen dat de crisis is uitgedraaid op een ramp", schrijft Eurofound.
  12. forum rang 10 voda 15 maart 2021 14:35
    Aantal Europese hotelovernachtingen gehalveerd in coronajaar 2020

    Gepubliceerd op 15 maart 2021 14:01 | Views: 239 | Onderwerpen: Europa

    BRUSSEL (ANP) - Het aantal hotelovernachtingen in Europa is in het coronajaar gehalveerd naar 1,4 miljard overnachtingen. Dat meldt Eurostat, het Europees statistiekbureau. Door de pandemie is de reissector hard getroffen vanwege reisbeperkingen en andere coronamaatregelen.

    In alle lidstaten was een daling van het totaal aantal hotelovernachtingen te zien, maar Cyprus, Griekenland en Malta hebben het meest te lijden gehad van de impact van de coronacrisis. Daar bleven bijna driekwart minder mensen slapen in een hotel dan een jaar eerder. Nederland en Denemarken kwamen er met een daling van 35 procent een stuk beter vanaf.

    Het aantal toeristen uit het buitenland dat overnachtte daalde flink. In 2020 waren er in totaal 68 procent minder buitenlandse toeristen op bezoek in een ander land ten opzichte van het jaar ervoor. In Cyprus en Roemenië was de daling met 80 procent minder toeristen het grootst.

    Omdat mensen beperkt naar het buitenland konden, werd in sommige gevallen een overnachting dicht bij huis aantrekkelijk. In Roemenië, Spanje en Griekenland bleven de inwoners het meeste thuis. In Slovenië, Malta en Cyprus boekten juist meer inwoners een nachtje in een hotel in eigen land ten opzichte van 2019.
  13. forum rang 10 voda 16 maart 2021 06:44
    'Coronacrisis heeft blijvend effect op toerisme Amsterdam'

    Gepubliceerd op 16 maart 2021 06:04 | Views: 271

    AMSTERDAM (ANP) - De economische schade van de coronacrisis voor de toerismesector in Amsterdam is enorm. Economen van ABN AMRO schatten dat de toeristische bestedingen in de hoofdstad dit jaar met 8 miljard euro zullen dalen ten opzichte van 2019. Bovendien zal de pandemie ook een blijvend negatief effect hebben op het aantal, vooral zakelijke, bezoekers.

    Door de coronacrisis komen volgens ABN AMRO dit jaar 67 procent minder toeristen naar de hoofdstad dan in 2019. Afgelopen jaar kwamen 83 procent minder buitenlandse en 53 procent minder Nederlandse toeristen naar Amsterdam in vergelijking met een jaar eerder. De aantallen buitenlandse en Nederlandse toeristen daalden daardoor naar respectievelijk 2,1 miljoen en 900.000.

    In niet-coronajaar 2019 leverde toerisme in Amsterdam ondernemers, inwoners en de gemeente 18,6 miljard euro aan inkomsten op. Ongeveer een derde hiervan werd besteed bij luchtvaartbedrijven en reisbureaus die in Amsterdam gevestigd zijn. Dit deel is niet direct toe te wijzen aan reizigers die fysiek naar Amsterdam komen.

    Zakelijke reiziger

    De verwachte daling van het aantal bezoekers van Amsterdam dit jaar zorgt dat het overgebleven deel van de toeristische bestedingen flink lager zullen uitvallen. In coronajaar 2020 lag het aantal bezoekers aan de hoofdstad ook al twee derde lager dan een jaar eerder. Dat zorgde voor een daling van de bestedingen met 8,3 miljard euro.

    Volgens ABN AMRO zal een deel van de zakelijke reiziger ook niet meer terugkeren, onder meer omdat onlinevergaderen gemeengoed is geworden. In 2019 waren zakelijke reizigers nog goed voor een derde van de totale inkomsten. Daarbij komt dat de zakelijke reiziger relatief meer uitgeeft aan overnachtingen en maaltijden dan de gemiddelde toerist die naar Amsterdam komt.
  14. forum rang 6 haas 16 maart 2021 08:16
    De Grieks-Belgische pralinemaker Leonidas verliest dit jaar wellicht 20 procent omzet. 'Maar in toeristische winkels daalt de verkoop met 90 procent. Daardoor staat 5 tot 10 procent van onze 400 winkels op een rode lijst', zegt CEO Philippe de Selliers.

    De Grote Markt in Brussel krioelt doorgaans van het volk. Toeristen uit alle hoeken van de wereld komen de 32 gevels van het mooiste plein ter wereld aanschouwen. Maar door corona blijven ze weg, ook uit andere toeristische locaties zoals Brugge en de luchthaven van Zaventem. De toeristen nemen, behalve veel herinneringen, ook veel Belgische pralines mee naar huis. Maar niet nu. Veel pralinewinkels in de toeristenbuurten houden de deuren al maanden dicht.

    Leonidas
    Omzet (2019-20): 83,2 miljoen euro.
    Bedrijfswinst: 894.000 euro.
    Nettowinst: 625.000 euro.

    1.300 winkels, meestal uitgebaat door zelfstandigen.
    400 rechtstreekse werknemers en 10.000 onrechtstreekse in de winkels van de franchisenemers.
    Eigenaar: de Griekse families die afstammen van oprichter Leonidas Kestekides.
  15. forum rang 10 voda 18 maart 2021 08:16
    'Wereldeconomie blijft ondanks groei kleiner dan voor corona'

    Gepubliceerd op 18 maart 2021 08:07 | Views: 65

    GENÈVE (ANP/DPA/RTR) - De wereldeconomie groeit dit jaar harder dan economen van de Verenigde Naties eerder hadden verwacht. Dat komt vooral door een opleving van de Amerikaanse economie, de grootste ter wereld. Desondanks blijft de mondiale economie een stuk kleiner dan voor de coronacrisis, tot wel 10 biljoen dollar.

    De kenners van VN-organisatie UNCTAD stellen dat de economische terugval vorig jaar de sterkste was sinds dit soort cijfers gemeten worden. Dit jaar groeit de wereldeconomie echter met 4,7 procent, verwachten ze. Vorig jaar september gingen ze nog uit van een groei met 4,3 procent, maar een versnelde vaccinatie en een groot steunpakket gaven de Amerikaanse economie een sterkere steun in de rug.

    Die groei is nog wel omgeven met onzekerheden. Zo kan er in veel landen nog een derde golf komen en zouden er virusvarianten kunnen ontstaan waar de huidige vaccins minder goed tegen beschermen. Het belangrijkste risico voor de groei is volgens UNCTAD echter dat landen "misplaatste bezuinigingen" inzetten vanwege de hoge kosten van de pandemie.

    Die kosten waren "exorbitant" en hebben vooral ontwikkelende landen hard getroffen. Onder meer door te weinig internationale steun hebben die landen te weinig geld om hun economie de benodigde steun te geven. De situatie had echter nog erger kunnen zijn zonder steun vanuit centrale banken, die acties ondernamen om een financiële crash te voorkomen.

    UNCTAD is niet de enige organisatie die het economisch herstel dit jaar rooskleuriger inziet. Eerder verhoogde de Wereldbank zijn groeiverwachting naar 4 procent, terwijl het IMF een groei van 5,5 procent voorziet.
  16. forum rang 6 haas 4 april 2021 18:03
    De nieuwe TONK-steunregeling wordt
    veel minder gebruikt dan verwacht.
    Volgens gemeentenvereniging VNG zijn in
    de eerste weken duizenden aanvragen
    gedaan.Gerekend was op tienduizenden.

    De TONK is voor mensen die bijvoorbeeld
    hun woonlasten niet kunnen betalen door
    de coronacrisis.Het kabinet trekt er
    260 miljoen euro voor uit.Gemeenten
    voeren de regeling uit en mogen zelf de
    voorwaarden en hoogte bepalen.De steun
    betreft het eerste half jaar van 2021.

    Belangenorganisaties zeggen dat het
    animo zo klein is omdat gemeenten te
    strenge regels hanteren.De VNG roept
    gemeenten op om "ruimhartig" te zijn.
  17. forum rang 8 het zwaard 4 april 2021 18:08
    Duitsland beschouwt Nederland als hoogrisicogebied: negatieve coronatest vóór aankomst vereist
    De Duitse regering beschouwt buurland Nederland voortaan als een hoogrisicogebied wegens het bijzonder hoge aantal besmettingen. Wie vanaf dinsdag vanuit Nederland naar Duitsland wil reizen, moet dan ook een negatieve coronatest kunnen voorleggen. Dat heeft het Duitse gezondheidsinstituut Robert Koch bekendgemaakt. HOOG RISICOGEBIED ? HOEZO ?
  18. forum rang 6 haas 9 juli 2021 21:24
    Scania stopt noodgedwongen met productie in Zwolle en Meppel: tekort aan computerchips
    Scania legt de productie stil van vrachtwagens in Zwolle en Meppel en op alle internationale locaties. Als gevolg van het wereldwijde tekort aan computerchips is de productiestop noodzakelijk. ,,We hopen dat we de voorraad in augustus weer op orde hebben.”

    Carmen Kuik 08-07-21, 12:53 Laatste update: 08-07-21, 15:43
    1 REACTIE
    Ze zitten in de cabine, verlichting, versnellingsbak, dashboards, airco en zo kunnen we nog wel even doorgaan.
    In elke truck zitten vijfduizend tot achtduizend chips.
    En iedere dag rollen er zo’n tweehonderd trucks van de band. Onvermijdelijk haast dat het tekort aan halfgeleiders nu ook Scania treft.

    www.destentor.nl/zwolle/scania-stopt-...

    PS; wat extra vrije dagen voor de medewerkers.Ook maar op vakantie?:)
  19. forum rang 6 haas 3 augustus 2021 15:13
    In landen als Vietnam en Cambodja gaan sommige textielfabrieken dicht door de nieuwe lockdown, dat is in deze fabriek in Dhaka (Bangladesh) nog niet het geval. De regering heeft besloten dat de bedrijven ondanks de lockdown open mogen blijven. © Getty Images

    Deel Azië weer in lockdown, gevolgen voor productie én personeel

    Fabrieken in Azië hebben flink last van oplopende productiekosten en een nieuwe golf van coronabesmettingen.
    Met name Indonesië, Vietnam, Cambodja en Maleisië kampen sinds juli met een vertraging van fabrieksactiviteit door de opleving van het coronavirus.
    Steeds meer regio’s in deze landen gaan in lockdown, waardoor veel bedrijven stil komen te liggen.

    Sanne Schelfaut 02-08-21, 19:13 Laatste update: 02-08-21, 19:40
    www.destentor.nl/economie/deel-azie-w...
  20. forum rang 6 haas 6 september 2021 20:13
    Een tekort aan riet voor daken: ‘Ik kan nog één grote villa bedekken, daarna is het op’

    In weer en wind gaan Emil Nijp (51) en Joost Juffermans (45) Wassenaarse en Stompwijkse daken op om huizen van een warme deken van riet te voorzien. Werk is er genoeg en fysiek kunnen ze het nog prima aan, maar er is een ander probleem:
    er is een gebrek aan riet en dat wát er is, wordt duurder.
    ,,Ik kan nog één grote villa bedekken, daarna is het op.’’

    Natasha Smit 03-09-21, 10:00 Laatste update: 03-09-21, 12:18
    De bouw heeft het sowieso zwaar. Aan zo’n beetje alle materialen heerst een tekort en de prijzen zijn dit jaar rap gestegen, onder meer doordat containers uit Azië duurder zijn geworden.
    Sommige houtsoorten zijn in prijs over de kop gegaan.
    Eén op de vijf bedrijven in de woningbouw of in de bouw van kantoren en scholen hebben zoveel last van de tekorten dat het zorgt voor stagnatie, liet het Economisch Instituut voor de Bouw deze zomer weten.

    www.ad.nl/wonen/een-tekort-aan-riet-v...
486 Posts
Pagina: «« 1 ... 20 21 22 23 24 25 »» | Laatste |Omhoog ↑

Meedoen aan de discussie?

Word nu gratis lid of log in met je emailadres en wachtwoord.

Direct naar Forum

Indices

AEX 860,01 -0,62%
EUR/USD 1,0653 +0,09%
FTSE 100 7.895,85 +0,24%
Germany40^ 17.713,70 -0,69%
Gold spot 2.386,92 +0,32%
NY-Nasdaq Composite 15.601,50 -0,52%

Stijgers

WDP
+3,12%
Kendrion
+2,92%
EBUSCO...
+2,67%
Vopak
+2,61%
NX FIL...
+2,17%

Dalers

JUST E...
-5,11%
TomTom
-4,68%
Fugro
-4,30%
ASMI
-4,00%
BESI
-3,64%

Lees verder op het IEX netwerk Let op: Artikelen linken naar andere sites

Gesponsorde links